Sondele spatiale sunt obiecte artificiale trimise dincolo de zona gravitationala terestra



Yüklə 461 b.
tarix30.07.2018
ölçüsü461 b.
#62836



Sondele spatiale

  •  sunt obiecte artificiale trimise dincolo de zona gravitationala terestra.

  • sunt misiuni spatiale fara echipaj uman la bord, fiind astfel mai simplu de realizat si prezentand riscuri mai mici.



Modele recente pot fi pe de-o parte conduse prin radio de pe Pamant, dar daca sunt trimise la mari departari, unde semnalele radio ajung abia dupa cateva minute, ore sau chiar zile de la transmitere, atunci, pentru a-si atinge scopul, au nevoie si de autonomie robotica.

  • Modele recente pot fi pe de-o parte conduse prin radio de pe Pamant, dar daca sunt trimise la mari departari, unde semnalele radio ajung abia dupa cateva minute, ore sau chiar zile de la transmitere, atunci, pentru a-si atinge scopul, au nevoie si de autonomie robotica.



Prima sonda spatiala

  • Prima sonda spatiala a fost Luna-1 (Lunik-1) lansata la 2 ianuarie 1959 spre Luna.

  • Dar, trebuit mentionat ca din greseala. Luna 1 a fost prima sonda spatiala lansata de oameni in directia Lunii si a facut parte din programul spatial sovietic de studiere a ei in ceea ce priveste compozitia sa chimica, gravitatia, temperatura, etc. Sonda avea ca obiectiv aterizarea pe Luna insa o defectiune la sistemul de control de la sol a dus la o nesincronizare a rachetelor ce manevrau sonda. Aceasta nu a mai putut face aterizarea, trecand pe langa Luna la o distanta de 5.900 kilometri. Sonda s-a departat de Pamant si de Luna, fiind prinsa in cele din urma pe o orbita in jurul Soarelui, aflata intre Pamant si Marte. Luna 1 a devenit astfel primul obiect / vehicul spatial creat de om care orbiteaza continuu Soarele din 1959, devenind un fel de satelit al sau. Durata anului sau (timpul in care inconjoara Soarele) este de 450 de zile.





Pioneer 10 şi Pioneer 11

  • Navele Pioneer au fost proiectate pentru a testa abilitatea navelor spatiale de a supravietui la trecerea prin centura de asteroizi si prin magnetosfera lui Jupiter. Centura de asteroizi a fost un test usor, insa au fost aproape prajite de ionii capturati de campul magnetic al lui Jupiter.

  • Fiind primele nave spatiale care parasesc sistemul nostru solar, Pioneer 10 & 11 sunt purtatoarele unui mesaj grafic sub forma unei placute placata cu aur.





Pioneer 10 

  • Pioneer 10 a fost prima nava care a ajuns în preajma lui Jupiter în 1973.



Pioneer 11

  •  Pioneer 11 a urmat-o in 1974, dar si-a continuat drumul fiind prima sonda care a studiat Saturn în 1979.



Voyager  

  • Lansata in anul 1977, sonda spatiala Voyager 1, impreuna cu sora ei geamana, Voyager 2, a ajuns la ceea ce pare marginea Sistemului Solar.



Cele doua sonde au explorat toate planetele uriase din sistemul nostru solar - Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun -, dar si 48 dintre satelitii acestora.

  • Cele doua sonde au explorat toate planetele uriase din sistemul nostru solar - Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun -, dar si 48 dintre satelitii acestora.

  • Ambele sonde au la bord mesaje de intampinare pentru eventualele forme de viata extraterestra cu care ar putea sa se intalneasca în calatoria lor interspatiala.



Voyager 1

  • Inca din anul 2004, Voyager 1 a explorat o regiune a spatiului in care particule din atmosfera Soarelui sunt aruncate cu o viteza de 1,6 milioane de kilometri pe ora in gazul dintre stelele aflate in acest punct.





Voyager 2

  • Sonda Voyager 2 se află la o distanţă de aproximativ 15 miliarde de kilometri de Soare.





Sonda Galileo



Numita dupa astronomul Galileo Galilei, sonda a fost lansata la 18 octombrie 1989 de catre naveta spatiala Atlantis în cadrul misiunii STS-34. Galileo a ajuns langa planeta Jupiter, la 7 decembrie 1995, cu ajutorul asistentei gravitationale oferita de gravitatia planetelor Venus sii Pamant, devenind prima nava spatiala terestra pe orbita in jurul lui Jupiter.

  • Numita dupa astronomul Galileo Galilei, sonda a fost lansata la 18 octombrie 1989 de catre naveta spatiala Atlantis în cadrul misiunii STS-34. Galileo a ajuns langa planeta Jupiter, la 7 decembrie 1995, cu ajutorul asistentei gravitationale oferita de gravitatia planetelor Venus sii Pamant, devenind prima nava spatiala terestra pe orbita in jurul lui Jupiter.





Sonda Magellan

  • Sonda Magellan, denumita si Sonda de Cartografiere a planetei Venus prin Unde Radar, a fost o sonda spatiala, lansată de NASA la 4 mai 1989, ca să cartografieze suprafata planetei Venus prin tehnica radar si sa masoare gravitatia planetei. A fost prima misiune interplanetara lansata de pe o naveta spatiala. Magellan a fost cea de a patra misiune NASA trimisa spre Venus si termina o pauza de unsprezece ani în explorarea interplanetara a SUA.







Proiect realizat de Negru Iuliana Ana-Maria

  • Proiect realizat de Negru Iuliana Ana-Maria

  • Profesor: Andrei Florina

  • Liceul Pedagogic “Matei Basarab”



Yüklə 461 b.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin