Prezentare si istoric



Yüklə 9,48 Kb.
tarix15.01.2019
ölçüsü9,48 Kb.
#97329

Prezentare si istoric

Conduita unui medic in tratamentul pe care il prescrie este asemenea unei cladiri. Aceasta era credinta profesorului Matei Bals. Si, ca orice cladire, exista trei elemente principale pe care se bazeaza. Pastrand comparatia, acestea sunt: temelia, zidurile si acoperisul. Temelia este indispensabila oricarei constructii solide iar lipsa acoperisului ar compromite intreaga lucrare.

“Temelia” oricarui tratament rational este bunul simt, discernamantul si judecata obiectiva.

“Zidurile” sunt reprezentate de cunostintele de baza ale medicinii si terapiei dar si de cele de specialitatea cu privire la boala si la bolnavul ce trebuie tratat.

“Acoperisul” este reprezentat de notiunile speciale de terapie si de farmacologie generala privind substantele antimicrobiene.

Istoric
1880 – acesta este anul in care s-au construit primele baraci de izolare a bolilor contagioase in cadrul Spitalului “Colentina” al Eforiei Spitalelor Civile, asezamant ce exista déjà din anul 1864. Cele cateva baraci initiale s-au transformat in doua pavilioane 14 ani mai tarziu. Acestea aveau initial o capacitate de 40 de paturi. In 1921 se construieste si pavilionul III cu inca 25 de paturi si astfel ia nastere cel mai vechi spital de boli contagioase, din tara.

Istoria si evolutia acestei unitati spitalicesti se intrepatrunde cu povestile de viata si cu carierele celor care, ani de-a randul, au slujit cu credinta poate celei mai altruiste meserii din lume, aceea de medic.

Medicul primar Calistrat Grozovici (1862-1919) este prima personalitate care a condus “sectia contagiosi Colentina” in perioada 1900-1919. Specializat in boli contagioase si epidemiologice la Paris si Berlin, ilustrul medic este cel care impreuna cu internul sau Pastia au descris in scarlatina “semnul plicii cotului”. Termenul a ramas cunoscut in literatura de specialitate, franceza si engleza, ca semnul Pastia.

Perioada interbelica, 22 de ani mai exact (1919-1941), este marcata la “sectia contagiosi adulti” de personalitatea doctorului Theodor Mironescu. La Berlin, lucrand cu Robert Koch, a obtinut titlul de doctor in medicina. A profesat apoi la Paris iar la intoarcerea in tara s-a perfectionat in bacterologie alaturi de Victor Babes. In aceasta perioada s-au petrecut doua evenimente importante:



  • In 1938 se infiinteaza displina de boli contagioase precum si clinica cu aceeasi specializare

  • Se constituie nucleul “scolii de boli infectioase de la Spitalul Colentina” avand drept trasatura esentiala imbinarea cretoarea a diagnosticului clinic cu cel de laborator

In 1935 se infiinteaza in aceeasi incinta si sectia de boli contagioase copii, ce va fi condusa de doctor docent Aurel Stroe.

Cine este Matei Bals?

Povestea celui a carui nume sta astazi pe frontispiciul unitatii spitalicesti, Matei Bals, incepe in 1941, odata cu preluarea de catre acesta a conducerii “sectiei de contagiosi adulti”. Principala preocupare a profesorului Bals a fost lupta pentru diagnosticul si terapia etiologica a infectiei. El este intemeietorul scolii moderne romanesti de bacterologie clinica, laureat al Premiului de Stat clasa I, pentru descoperirea nitrofuranului si aplicarea lui in febra tifoida.
Cinci decenii, intre 1950 si 2000, Spitalul Clinic de Boli Infectioase Colentina a devenit o unitate spitaliceasca de renume, cu peste 700 de paturi, numeroase laboratoare, trei clinici si 100 de paturi pentru o sectie militara. De la cele doua pavilioane initiale s-a ajuns la sase. S-au infiintat laboratoare de invatamant si cercetare pe fiecare etaj. Aici medicii si cursantii efectuau zilnic analize curente sau de urgenta dar si tehnici noi in bacterologie si virusologie.

La inceputul anului 1990 la conducerea celor trei clinici au promovat profesorii Mircea Angelescu si Florin Caruntu, director al spitalului fiind numit profesorul Adrian-Streinu Cercel.


In 1999 se infiinteaza Institutul de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” un moment important ce a asigurat continuitatea prestigioasei “Scoli de Boli Infectioase de la Spitalul Colentina”. Cercetarea stiintifica in domeniul infectiilor constituie una dintre actiunile importante ale institutului. Aceasta vizeaza dezvoltarea si eficientizarea sectoarelor de Imunologie, Biologie celulara, Genetica moleculara, Epidemiologie, Hepatologie, Diagnosticului immunologic si psihosomatic in HIV/SIDA.
Iulie 2007 este data de nastere a Institutului National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals”, prima unitate sanitara de stat certificata ISO 9001/2000 pentru calitatea serviciilor oferite.

Prezent
Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” are in prezent 690 de paturi si dispune de o baza tehnica deosebita, la standarde internationale. Institutul este complet informatizat la nivel de laboratoare, sectii clinice, farmacie, contabilitate.

Astazi exista sase sectii clinice pentru adulti si patru pentru copii, doua sectii de terapie intensiva (adulti si copii) si doua sectii cu spitalizare de zi (adulti si copii).



Exista de asemenea un pavilion special construit, in care se gaseste sectia de imunodepresie copii cu un compartiment de monitorizare si evaluare a infectiei HIV/SIDA in Romania. Tot in incinta Institutului se afla si singurul centru Antirabic din Bucuresti.
Istoria INBI se intinde asadar peste un secol de existenta. Sunt mai bine de 130 de ani masurati in timp istoric dar si in povesti de viata ai unor mari profesori in medicina. Aici s-au scris file importante in evolutia si progresul din domeniul bolilor contagioase. Timpul nu sta insa in loc. Iar prezentul si viitorul trebuie sa fie pe masura trecutului. Acesta este motivul pentru care intreaga echipa care lucreaza la INBI onoreaza zi de zi traditia, valoarea si faima “Scolii de Boli Infectioase de la Spitalul Colentina” prin nivelul profesional ridicat si prin continua specializare in domeniu.
Yüklə 9,48 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin