Primăria comunei vladimirescu nr. 5772/09. 07. 2012 proces verbal



Yüklə 44,76 Kb.
tarix17.01.2019
ölçüsü44,76 Kb.
#99549

PRIMĂRIA COMUNEI VLADIMIRESCU

Nr. 5772/09.07.2012

PROCES VERBAL

încheiat azi 09.07.2012, ora 16,

cu ocazia desfăşurării dezbaterii publice

organizată în scopul

prezentării propunerilor privind actualizarea PUG si RLU Vladimirescu
Arhitectul Şef a comunei Vladimirescu, doamna Gafiteanu, a anuntat/informat publicul şi factorii interesaţi cu privire la :

  • elaborarea propunerilor pentru actualizarea P.U.G. Vladimirescu

  • posibilitatea de consultare a propunerilor preliminare

  • posibilitatea de transmitere observatii asupra propunerilor

  • organizarea dezbaterii publice în data de 09.07.2012 ora 16, la sediul primăriei,

  • rezultatul consultării


INFORMAREA factorilor interesati s-a realizat prin anunturi, panouri publicitare, materiale publicitare, note informative în ziarul propriu a primăriei, scrisori trimise factorilor interesaţi identificati, respectiv:
1. Panourile publicitare de dimensiuni 3m x 2m, au fost montate în data de 02.04.2012 în localitătile Vladimirescu, Cicir Mandruloc, Horia si vor fi mentinute până la aprobarea PUG si RLU Vladimirescu
2. Materialele publicitare - format A3, tipărite pe hîrtie si plastefiate, având acelasi continut ca si panorile, au fost montate montate în data de 02.04.2012 în statiile de tramvai si autobus din localitătile Vladimirescu, Cicir Mandruloc, Horia
3. Primul anunt publicitar nr. 4070/16.95.2012 referitor la organizarea dezbaterii publice din 09.07.2012 fost publicat în ziarul local Glasul Aradului din 22.05.2012 , este postat pe site-ul primăriei si afisat la avizier.
4. Al doilea anunt publicitar nr. 4071/16.05.2012 referitor la organizarea dezbaterii publice din 09.07.2012 fost publicat în ziarul local Glasul Aradului din 25.05.2012 , este postat pe site-ul primăriei si afisat la avizier.
5. Au fost publicate în ziarul primăriei Vladimirescu note informative şi comunicate de presa referitor la stadiul actualizării PUG-ului, posibilitatea de consultare a propunerilor, organizarea dezbaterii publice din 09.07.2012
6. Al doilea anunt publicitar nr. 4072/16.05.2012 referitor la organizarea dezbaterii publice din 09.07.2012, a fost transmis cu cel putin 15 zile înainte de data dezbaterii, factorilor interesati şi/ sau identificaţi. Anuntul a fost transmis în scris prin grija primăriei cf. document planificare nr.2446/27.03.2012 pozitia 8.


CONSULTAREA factorilor interesati s-a realizat astfel :

1. În perioada 02.04.2012–12.04.2012 s-a oferit posibilitatea de:

  • consultare a propunerilor preliminare privind actualizarea P.U.G. Vladimirescu. Propunerile au putut fi vizualizate si consultate în format tipărit la sediul Primăriei Vladimirescu sau în format electronic pe pe site –ul primăriei

  • transmitere observatii asupra propunerilor preliminare în perioada 02.04.2012–12.04.2012.

Rezultatul consultării nr. 3453/24.04.2012 a fost adus la cunoştiinţa factorilor interesati şi este postat pe site-ul primariei.
2. În perioada 22.05.2012–09.07.2012 s-a oferit posibilitatea de:

  • consultare a propunerilor privind actualizarea P.U.G. Vladimirescu –prima versiune de PUG care se supune dezbaterii publice din 09.07.2012.

  • transmitere observatii asupra propunerilor referitor la prima versiune de PUG în perioada 22.05.2012–09.07.2012

Propunerile au putut fi vizualizate si consultate în format tipărit la sediul Primăriei Vladimirescu sau în format electronic pe site –ul primăriei.
3. A fost consultat C.J.Arad în calitate de coordonator a activităţilor de amenajarea teritoriului şi urbanism şi Comisia T.A.T.U. din cadrul C.J.Arad .

Documentaţia - memoriul general şi piesele desenate privind propunerile de plan au fost depuse la C.J.Arad şi analizate de Comisia TATU în sedinta din 21.06.2012.



REZULTATUL CONSULTĂRII:

  • în perioada 22.05.2012–09.07.2012 au fost înregistrate 27 opţiuni, observaţii, propuneri, acorduri, dezacorduri


În data de 09.07.2012 ora 16 au fost prezenti la sediul primăriei:

- Arhitectul şef al comunei Vladimirescu

- Persoanele responsabile cu informarea/ consultarea publicului

- Reprezentanti ai SC PROURBAN SRL ARAD - Persoanele responsabile cu actualizarea PUG-ului, SERBAN ELVIRA ,


Din categoria publicului si factorilor interesati s-au prezentat aproximativ 20 persoane , dar pe tabelul cu participantii la dezbaterea s-au înregistrat doar

15 persoane.

Întâlnirea a fost deschisă de persoana cu atribuţii privind informarea şi consultarea publicului, care:

  • a făcut o scurtă prezentare a stadiului informării şi consultării privind actualizarea documentatiei PUG Vladimirescu

  • a adus la cunostiinta celor prezenti că în perioada indicată în anunt, 22.05.2012- 09.07.2012, la sediul primăriei comunei Vladimirescu au fost depuse si înregistrate 27 observatii referitor la propunerile preliminare

  • a precizat că cele 27 observatii au fost înregistrate în termenul legal şi vor fi analizate în următoarea perioadă (cel mult în 15 zile), iar rezultatul acestei analize va fi afisat la sediul primăriei si va fi comunicat celor în cauză.


Doamna Gafiteanu, arhitect sef al primăriei Vladimirescu a amintit celor prezenti:

  • actualizarea documentatiei PUG este în etapa 3 - elaborarea propunerilor,

  • propunerile pentru actualizarea PUG s-au bazat pe strategia de dezvoltare a comunei

  • în cadrul acestei întâlniri se prezintă si se discută în mod deosebit despre funcţiunile urbanistice (destinaţiile) propuse pentru zonele cu care se extinde intravilanul comunei, în special, zone cu functiuni de locuire, servicii, industrie, zona verde şi agrement

  • documentatia PUG actualizat si aprobat va sta la baza dezvoltării urbanistice în următorii 10 ani.

Doamna Gafiteanu prezintă semnificatia culorilor care se regasesc pe planse, într-un limbaj nontehnic, pentru ca fiecare să fie înţeleagă functiunile urbanistice propuse.
D-na arhitect SERBAN ELVIRA specialistul cu drept de semnătură RUR si reprezentantul legal al SC PROURBAN SRL ARAD - elaboratorul PUG Vladimirescu a adus la cunostiinta publicului că:

  • au fost elaborate propunerile de plan (prima versiune de PUG) respectiv au fost propuse functiuni si reglementări urbanistice pentru intravilanul extins

  • propunerile au la bază strategia de dezvoltare a comunei

  • documentaţia concretizată în memoriul general şi piese desenate a fost depusă la primărie unde a putut fi consultată

Doamna Serban Elvira, prezintă propunerile pentru noul PUG, si aminteste faptul că, fată de PUG-ul vechi, suprafata comunei Vladimirescu a crescut substantial, aproximativ 510 ha.

Doamna Serban Elvira, prezintă propunerile pe localităţi:



  • pentru localitatea Vladimirescu: dezvoltarea zonei de industrie mică si nepoluantă, dezvoltarea zonei de locuinte, precum si cea de zona verde şi agrement

  • Pentru localiatea Horia s-a propus dezvoltarea unei zone de dotari, zona de locuinte rămânand aceeasi, fără alte extinderi.

  • pentru Mândruloc Cicir s-a propus extinderea unei zone de agrement.


D-na Gafiteanu a prezentat şi subliniat :

  • rolul şi importanţa PUG-ului în dezvoltarea urbană a comunei

  • atributiile si responsabilitătile C.Local privind activitătile de amenajarea teritoriului si urbanism

  • complexitatea PUG-ului Vladimirescu si necesitatea finalizării actualizării, avizării şi aprobării acestuia

  • necesitatea respectării legislatiei în vigoare privind procedura de actualizare si continutul cadru al PUG-ului

  • necesitatea respectării procedurii de informare si consultare a publicului privind actualizarea PUG

  • documentaţia PUG , respectiv propunerile de plan în forma prezentată la şedinţa de dezbatere publică a făcut obiectul analizei şi consultării C.J.Arad şi comisiei TATU din cadrul CJ Arad


Doamna Gafiteanu informează participanţii :

  • documentatia - prima versiune de PUG însoţită de referatul de specialitate şi raportul informării/consultării publicului întocmite de Arhitectul Şef şi persoanele responsabile cu informarea consultarea PUG-ului se va supune spre analiza Consiliului Local Vladimirescu spre analiză în vederea însuşirii sau respingerii acesteia.

  • după însuşirea propunerilor de plan - prima versiune de PUG, documentaţia se introducere în circuitul legal de avizare


Doamna Gafiteanu a fost oprită din discurs de nenumărate ori de cetătenii prezenti la dezbatere, care nu au avut rabdarea prezentării detaliate si exacte a scopului întâlnirii din această zi.
OBSERVATII /ÎNTREBĂRI ale participantilor
Întâlnirea a debutat cu o nemultumire a domnului Golic, deranjat de faptul că PUG-ul este elaborat conform dorintelor primăriei si abia apoi consultat publicul. După părerea dumnealui, ar trebui ascultat si consultat prima dată publicul si abia apoi demararea procedurilor pentru elaborarea PUG-ului. Acesta a fost sustinut si de reprezentantul Ariola Invest, domnul Roman.

Doamna arhitect sef a încercat să calmeze spiritele a precizat:

  • informarea şi consultarea publicului a început în anul 2011 şi s-a realizat conform legislaţiei în vigoare (Ordinul nr. 2701/2010) pe etape

  • fiecare cetătean îsi poate exprima părerile în fiecare etapă de elaborare ,

  • opţiunile şi propunerile înregistrate de la public, cetăţeni, ONG, etc sunt analizate în fiecare etapă şi justificat se pot admite sau se pot respinge.

  • admiterea sau respingerea propunerilor se bazează pe:

    • prevederile legislaţiei în vigoare,

    • strategia de dezvoltare a comunei

    • strategia de dezvoltare a judeţului concretizată în PATJ Arad aprobat

    • pe baza consultărilor cu C.J. Arad

  • pe parcursul elaborării PUG-ului, factorii interesati au fost informaţi şi consultati de mai multe ori, tocmai pentru a le fi ascultate cererile si de a încerca să le rezolve, confom legii.

Întrebare : Ce înseamnă „zonă de protectie”?

Un cetătean mai învârstă, a solicitat doamnelor Gafiteanu si Elvira Serban să-i explice ce anume înseamnă si ce presupune zona de protectie. Acesta era îngrijorat de faptul că aceasta ar putea presupune construirea unui zid sau a unei constructii masive.



  • Doamna Elvira i-a explicat că zona de protectie reprezintă o zonă care are rolul de a proteja localitatea, cartierele de zgomot si poluare si nu presupune constructii de nici un fel care să afecteze populatia din aria respectivă.

Intrebare: referitor la Parcela 686 aflată în zona Hortop- ce se va întâmpla în aria respectivă si ce presupune trecerea ei din extravilan în intravilan.

  • Doamna Gafiteanu precizează că a existat o solicitare scrisă depusă în etapa 2 de elaborare a suportului topografic privind această zonă, respectiv cererea de trecerea a terenului în intravilan. Solicitarea s-a încadrat în cerinţele legislaţiei in vigoare, a corespuns interesului public si al comunei, fapt pentru care a si fost luată în considerare în propunerile de extindere intravilan prin actualizarea PUG Este o zonă verde cu rosu, presupune realizarea obiectivelor de agrement si servicii turistice , asigurându-se totodată si zonă de spatiu verde. Zona este cu interdictie temporara de construire pana la intocmire PUZ . Precizăm că documentaţia PUZ va fi initiată de proprietarii terenurilor şi aproabată de C.L.Vladimirescu. Trecerea în intravilan va presupune modificarea impozitului aferent terenului în cauză.

Cei prezenti în sală s-au arătat îngrijorati în privinta drumului din sudul localitătii (centura) si au ridicat întrebări despre ce se va întâmpla cu terenurilor lor, grădinile aflate în acea zonă.

  • Doamna Gafiteanu explică faptul că este proiectul Companiei Nationale de Drumuri si nu al primăriei si nu detine foarte multe informatii. Doamna arhitect spune că au fost mai multe varinate în privinta acestei sosele ocolitoare si s-a ales prezenta optiune, cea care trece Muresul. Va exista si o zonă de protectie, iar cei afectati vor fi expropriati pentru terenurile respective.

De asemenea, multi au fost interesati de soarta străzii Libertătii.

  • Doamna Gafiteanu precizează că în perimetrul acesta s-a construit până recent foarte mult si haotic. Se propune ca această zonă să fie străbătută de un drum care va crea parcele de-o parte si de alta a drumului nou construit.

De ce nu se merge cu drumul prin spate, de ce trebuie tăiat terenul?

  • Doamna Gafiteanu : Regimul de construire se realizează după reguli urbanistice stabilite prin legislatia in vigoare, iar noi prin propunerile de PUG am realizat aceasta. Respectarea legislaţiei este obligatorie, primăria are acceptul pentru acest drum din partea unor proprietari.

Lumea este foarte nemultumită de situatia care va fi creată cu acest nou drum, nu sunt de acord ca grădinile să le fie afectate, cei prezenti nu acceptă viziunea si explicatiile primăriei, motiv pentru care mai multi cetăteni părăsesc sala de dezbateri!

Oamenii prezenti sustin că nu au fost înstiintati de întâlnirea din această zi ci au aflat întamplător si doresc să stie exact câte notificări a trimis primăria pentru propunerile noului PUG?

  • Doamna Gafiteanu precizează că s-au transmis 21 de notificări pentru strada Crisan şi Ioan Vodă şi 33 pentru Libertătii, Bisericii, Fermei.

Consultarea publicului este doar de fond, de fatadă, sau se va tine cont întru totul de propunerile venite?

  • Doamna Gafiteanu explică faptul că primăria va tine cont de solicitări, propuneri , le va analiza şi va răspunde solicitărilor în limita prevederilor legale în vigoare , încercând să multumească pe fiecare dacă e posibil. Prin PUG primăria prezintă strategia şi viziunea de dezvoltare în plan teritorial a comunei pe următorii 10 ani, iar cei afectati pot depune în scris cerintele lor si se va încerca rezolvarea lor. PUG-ul aprobat este valabil 10 ani.

Cât costă trecerea unui teren din extravilan în intravilan?

  • Doamna Gafiteanu: Pe baza HCL de aprobare PUG, proprietarii terenurilor cuprinse în PUG ca intravilan vor solicita la OCPI trecerea din extravilan în intravilan şi platesc taxa OCPI. Dacă nu se doreste realizare de constructii pe terenul respectiv, acesta va avea functiune de arabil intravilan cu posibilitate de construire.

O doamnă precizează că pe terenul pe care îl detine, pe strada Jandarmeriei, există PUZ, autorizatie de construire, s-a început constructia în 2008, însă terenul figurează ca păsune. Nu s-a luat subventie pe acest teren.

  • Doamna Gafiteanu spune că trebuie întocmită o documentatie de scoaterea a acestuia din circuitul agricol. Există o nouă cerintă legislativă apărută recent, în ceea ce privesc păsunile, însă doamna să solicite în scris doleantele iar primăria va raspunde in termenul prevazut de lege.

Cu ce avantajeaza pe proprietar faptul că terenul este în intravilan?

  • Doamna Elvira: Acest teren va fi reglementat urbanistic, i se dă o funcţiune/ destinaţie conform legislaţiei în vigoare, poate fi construibil şi astfel îi creşte valoarea. Există anumite costuri pentru trecerea lui în intravilan şi intocmire PUZ dar acestea sunt minore comparativ cu cresterea pretului la terenul din intravilan reglementat urbanistic prin PUG/PUZ şi terenul din extravilan .În rest, proprietarul nu este afectat în niciun fel.

  • Doamna Gafiteanu explică pasii care trebuie făcuti pentru obtinerea avizului de scoatere din circuitul agricol.

O doamna întreabă unde se va construi Biserica noua?

  • Doamna Gafiteanu, exemplifică pe hartă, locatia Bisericii din cartierul nou de case, în zona parcului.

Doamna Pelea ridică problema terenului neproductibil intravilan din Cicir, însă doamna Gafiteanu o asigură că lucrurile sunt în regulă la parcelele respective, situatia rămânând conform ultimei întâlniri si discutii.

La finalul dezbaterii, domnul Roman, din partea Ariola Invest, sustine că nu a fost înstiintat de această dezbatere publică si că a aflat din altă parte, nu de la primărie.

Tot dumnealui a anuntat că va cere o altă întâlnire, oficială, cu toti locuitorii comunei deoarece domnia sa nu este de acord cu propunerile pentru noul PUG. Totodată, cere ca acest lucru să fie adus la cunostinta consiliului local în prima sedintă.



  • Doamna Gafiteanu precizează informarea publicului pentru etapa 3 - elaborarea propunerilor s-a realizat în perioada aprilie iunie 2012 cu respectarea cerinţelor Ordinului 2701/2010 şi documentului de planificare , respectiv:

  • anunturi în presa locala,

  • note informative in ziarul primăriei ,

  • panouri publicitare dimensiunea 3x2 amplasate în localitatile comunei,

  • anunţuri pe sit-ul primăriei şi la avizier

Mentionăm că, datorită situatiei tensionate din cadrul dezbaterii si a nerespectării ordinii de luare a cuvantului, în sală s-au creat grupuri fiecare discutând separat, sau alteori toti odată şi haotic, neputându-se nota toate problemele ridicate . Din această cauză celor prezenţi la dezbatere li s-a oferit posibilitatea de a depune în scris dorinţele lor la terminarea şedinţei.

Precizăm că reprezentanţii primăriei responsabili cu informarea şi consultarea au închis dezbaterea publică la ora 20.
Prezentul prezentul proces verbal :

  • s-a incheiat în 2 exemplare si se înregistrează de către d-na Popovici Corina persoana responsabilă cu informarea,consultarea publicului din cadrul primăriei

  • reprezintă document justificativ si stă la baza:

    • definitivării propunerilor de plan –prima versiune de PUG

    • întocmirii referatului de specialitate şi raportului informării şi consultării publicului pentru etapa 3

Anexă la prezentul proces verbal :



Lista nume prenume si semnături paricipanti la întâlnire

ARHITECT SEF

GAFITEANU ALEXANDRINA
Persoana responsabilă cu informarea si consultarea publicului

Primăria Vladimirescu

Corina Popovici

Red/Dact Reprez. I.F.P.







Yüklə 44,76 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin