proiectului de elaborare a logo-ului municipiului Chișinău
din 16 iulie 2014
I. Participarea
Din cei 11 de membri ai Comisiei, formate prin Dispoziția primarului general nr. 65-d din 7 februarie 2014 „Cu privire la instituirea Comisiei pentru evaluarea proiectului de elaborare a logo-ului municipiului Chișinău”, la şedinţă au fost prezenţi 9:
Ivan Carpov
Șef interimar al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare
Gabriela Ciumac
Șef al Direcţiei relaţii externe, cooperare regională și integrare europeană
Mihaela Zop
Specialist principal în cadrul Direcției relații externe, cooperare regională și integrare europeană
Alexandru Cocin
Șef al Catedrei Design Interior, Facultatea Urbanism și Arhitectură, Universitatea Tehnică a Moldovei
Ion Pascal
Membru al Uniunii Arhitecţilor din Republica Moldova
Ana Lucia Culev
Șef al Direcției Cultură a Consiliului municipal Chişinău
Alexandru Grecu
Consilier municipal
Tudor Zbârnea
Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, Maestru în Artă, Director General al Muzeului Naţional de Artă al Moldovei
Alexandru Corduneanu
Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova
Au lipsit: Dorin Chirtoacă – Primar general al municipiului Chişinău, Nistor Grozavu – Viceprimar.
A prezidat şedinţa: Ivan Carpov – Șef interimar al Direcţiei generale arhitectură, urbanism și relații funciare.
II. Ordinea de zi
Nr.
Activitatea:
1.
Examinarea conceptelor de logo depuse de participanți în perioada 1 martie – 1 mai și 15 mai – 1 iulie 2014.
2.
Completarea Fișei de Evaluare (atașată) de către membrii Comisiei în mod individual.
3.
Alegerea celor mai reușite concepte, autorii cărora vor trece în următoarea etapă a concursului.
4.
Stabilirea termenului limită de depunerea lucrărilor pentru cea de-a doua etapă a concursului și viitoarele așteptări ale membrilor comisiei referitoare la conceptele de logo ce vor fi prezentate.
III. Aspecte discutate conform Ordinei de zi 3.1 Examinarea conceptelor de logo depuse de participanți în perioada 1 martie – 1 mai şi 15 mai – 1 iulie 2014. Au fost afişate cele 77 de concepte de logo recepţionate în perioada 1 martie – 1 mai şi 15 mai – 1 iulie 2014. Acestea, marcate printr-un cod unic, împreună cu descrierea lucrării grafice, au fost expuse astfel încât să faciliteze vizibilitatea conceptelor de logo și să acorde libertate de mișcare membrilor Comisiei de evaluare.
Membrii Comisiei prezenţi la ședinţă au analizat minuţios fiecare lucrare grafică expusă, fără a fi deschise plicurile cu datele personale ale participanţilor.
Ivan Carpov – Toate conceptele de logo sunt slabe ca prezentare grafică și artistică, simbolurile orașului nu se identifică. În sine au fost expuse multe lucrări, și majoritatea din acestea sunt foarte departe de a fi numite logo, autorii conceptelor expuse nu au înțeles corect semnificația logo-lui și cum ar trebui să fie redat.
Gabriela Ciumac – Lucrările prezentate sunt slabe și nu au nici o semnificație și concept în sine. Este necesar de a anula concursul în cauză și a anunța un nou concurs pentru elaborarea unui Caiet de sarcini cu specificații în vederea creării logo-ului municipiului Chișinău. Acesta va permite să înaintăm cerințe specifice față de conceptul de logo și ceea ce se dorește a întruchipa imaginea de promovare a municipiului Chișinău.
Alexandru Corduneanu – Bineînțeles că brandul (logo-ul) nu atrage turiști sau fonduri, dar poate face ca în programele de dezvoltare a turismului sau cele de atragere a investițiilor acestinstrument de recunoaștere și comunicaresă funcționeze efectiv. Concursanțiitrebuiau să identifice atributele-cheie, punctele fortepornind de la ideile sau intuițiile personale asupra identității orașului după oanaliză ce se referă la definirea valorilor comunității și la felul în care comunitatea se percepe ea însăși, dar și a modului în care Chișinăul este văzut și prețuit de străini (călători, turiști, vizitatori accidentali etc.). Nici un autor nu a satisfăcut rigorile acestuia. De aceea mai întîi de toate este necesar de a elabora un Brandbook pentru capitală cu principii de ghidare pentru conceperea logo-ului.
Tudor Zbârnea - Logo-ul municipiului Chișinău trebuie să fie de o originalitate și de o eleganță grafică ireproșabilă, care să reprezinte municipiul Chișinău prin caracteristicile sale identitare. Așteptările juriului au fost legate dearticularea grafică a unei identități(istorice si culturale)a Chișinăului,aspiritului locului,a elementelor fizice şi spirituale care conferǎ orașului nostrusens, valoare, emoţie şi mister. Însă, din ceea ce este acum, nici o lucrare nu corespunde așteptărilor.
Ion Pascal – Într-adevăr conceptele participante la concurs nu sunt relevante și este necesar de a prelungi concursul sau a găsi o altă soluție, deoarece este imposibil de a alege ceva din ceea ce este la moment.
Alexandru Grecu – Sunt și lucrări care ar putea fi analizate pentru a înțelege ceea ce a dorit să redea autorul și se apropie de un logo al unei capitale, însă nici una nu poate fi aleasă învingătoare.
Ana Lucia Culev – Pot fi alese câteva lucrări mai reuşite şi cu semnificaţie care ar putea reprezenta un oarecare festival sau sărbătoare, însă în calitate de logo al municipiului Chişinău nu ai ce alege.
Alexandru Cocin - În logo trebuie să fie redate caracteristicile identitare ale oraşului, acele caracteristici care sunt înfăţişate atunci când locuitorii sau oaspeţii capitalei vorbesc despre Chişinău.
Mihaela Zop - Populaţia a fost relativ interesată de concursul lansat de către Primăria municipiului Chişinău şi nu prea a fost motivată să participe, în special companiile specializate care ar putea propune un concept bun.
3.2 Completarea Fişei de Evaluare de către membrii Comisiei în mod individual. Fiecare membru a comisiei a primit o Fişă de evaluare în care sunt indicate numerele de participare la concurs aplicat pe fiecare lucrare. Membrii comisiei au decis completarea fişei de evaluare, alegând fiecare câte 5 lucrări, care li s-au părut relevante.
3.3 Alegerea celor mai reuşite concepte, autorii cărora vor trece în următoarea etapă a concursului. Cumulând lucrările alese de către fiecare membru al comisiei, în total au fost selectate 10 concepte, autorii cărora vor trece în următoarea etapă a concursului.
3.4 Stabilirea termenului limită de depunerea lucrărilor pentru cea de-a doua etapă a concursului și viitoarele așteptări ale membrilor comisiei referitoare la conceptele de logo ce vor fi prezentate. La cea de-a doua etapă a concursului, autorilor conceptelor selectate li se va propune să dezvolte conceptul prezentat în prima etapă și/sau să vină cu unul nou, utilizând în special elementele de bază pentru caracteristicile identitare distinctive ale municipiului Chișinău.
Termenul limită pentru depunerea lucrărilor în cea de-a doua etapă a fost stabilit pentru 25 septembrie 2014.