Universitatea “Politehnica” din Timişoara Anexa 3
Oficiul Doctorate la Contractul de studii doctorale
PROCES VERBAL1),2)
referitor la evaluarea Proiectului Programului de Cercetare Ştiinţifică prezentat de
Doctorand: Nume Prenume
Nr. Matricol UPT Data înmatriculării
Domeniul de doctorat
(în căsuţele □ din procesul verbal se înscrie, după caz, caracterul x (⊠))
-
În data de ____________ d-na/dl. _____________________________________________________________
a prezentat în şedinţă publică proiectul programului de cercetare intitulat ___________________________
__________________________________________________________________________________________
D
octorandul este la prima / a doua prezentare a programului de cercetare.
Comisia de jurizare 3) alcătuită din
-
Conducător / Conducători de doctorat ___________________________________________________
-
Membru _______________________________________
-
Membru _______________________________________
acordă, prin consens, proiectul susţinut, ţinând seama de prevederile art. 25 al RODSUND, calificativul
Foarte bine
Bine
Satisfăcător 4) Revizuire
cu la data ______________
Nesatisfăcător Prezentare de nou proiect
Calificativul acordat se explică prin următoarele argumente 5) _________________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Cu privire la coordonarea programului de cercetare, comisia de avizare, apreciază că :
P
rogramul de cercetare va fi coordonat numai de conducătorul / conducătorii de doctorat iniţial / iniţiali.
Programul de cercetare necesită, datorită caracterului său interdisciplinar, coordonare în cotutelă din partea conducătorului iniţial de doctorat, în domeniul ___________________________, şi din partea d-nei/dl. ___________________________________, ca şi conducător de doctorat în domeniul __________________________________________________________________________
Î
n acest context se propune IOSUD-UPT aprobarea conducerii cercetării în cotutelă 6) şi încheierea unui acord de cotutelă cu IOSUD ______________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________
Semnături
1. _______________________ ________________________
2. _______________________ 3. ________________________
Semnătura doctorandului ____________________________
Data încheierii procesului verbal ______________________
-
7), 8)
Acceptul conducerii IOSUD-UPT:
Conducerea Universităţii “Politehnica” din Timişoara acceptă proiectul programului de cercetare ştiinţifică
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________,
considerându-l ca temă pentru realizarea unei teze de doctorat în concordanţă cu politica UPT în ceea ce priveşte activitatea de cercetare ştiinţifică şi consemnează promovarea doctorandului în programul de cercetare ştiinţifică. Teză va fi realizată sub conducerea __________________________________________
__________________________________________________________________________________________
Data,
RECTOR,
____________________________
-
Art. 17. Studiile de doctorat presupun parcurgerea a două etape succesive sub îndrumarea conducătorului / conducătorilor de doctorat: programul de pregătire universitară avansată şi programul de cercetare ştiinţifică. Cerinţele celor două etape sunt aceleaşi la ambele regimuri de studiu: cu frecvenţă, respectiv fără frecvenţă.
Art. 25. În paralel cu obligaţiile creditate, în timpul programului de pregătire universitară avansată, doctoranzii trebuie să elaboreze, cooperând cu conducătorul / conducătorii de doctorat sub monitorizarea căruia / cărora se află, proiectul programului de cercetare ştiinţifică pe care îl au în vedere pentru etapa a doua a doctoranturii (v. art. 17). Este, în mod firesc, recomandabil ca acest program să fie corelat cu programul de pregătire universitară avansată urmat şi cu politica universităţii în ceea ce priveşte activitatea de cercetare ştiinţifică. Neîndeplinirea acestei de-a doua cerinţe se poate constitui în motiv de neacceptare a programului propus.
Art. 26. Proiectul programului de cercetare ştiinţifică se susţine public, sub jurizarea unei comisii formată din conducătorul de doctorat - respectiv unul din cei doi conducători de doctorat, în cazul cotutelei -, ca preşedinte şi cel puţin alţi 2 specialişti de marcă în domeniu, din rândul profesorilor, conferenţiarilor sau cercetătorilor ştiinţifici principali gradul I, din UPT sau din UPT şi instituţia cu care aceasta se află în consorţiu pe problema în speţă, după caz.
Art. 27. Comisia referită la art. 26 acordă proiectului programului de cercetare ştiinţifică, prin consens, unul din calificativele: ”Foarte Bine”, ”Bine”, ”Satisfăcător”, ”Nesatisfăcător”.
Art. 28. Pot promova în etapa a doua a doctoranturii (v. art. 17) doar doctoranzii care obţin pe proiectul programului de cercetare unul din calificativele ”Foarte Bine”, respectiv ”Bine”.
Art. 29. Doctoranzii care obţin pe proiectul programului de cercetare unul din calificativele ”Satisfăcător”, respectiv ”Nesatisfăcător” au dreptul de a prezenta comisiei, în termen de 3 luni, proiectul revizuit sau un nou proiect. Dacă nici la a doua încercare un doctorand nu reuşeşte să obţină pe proiectul întocmit unul din calificativele ”Foarte Bine”, respectiv ”Bine”, el va fi exmatriculat definitiv din programul de doctorantură.
Art. 30. Programul de cercetare ştiinţifică, având ca finalitate susţinerea publică a unei lucrări elaborată pe parcursul lui, ce cuprinde în mod obligatoriu elemente de originalitate -lucrare definită drept teză de doctorat- se desfăşoară pe 4 semestre. În situaţii speciale, programul poate fi extins cu maximum 4 semestre, la cererea doctorandului, avizată de conducătorul ştiinţific, respectiv conducătorii ştiinţifici, în cazul doctoratelor în cotutelă, cu aprobarea conducerii UPT, respectiv a conducerii UPT şi a conducerii instituţiei partenere. Studiul în semestre de extensie nu se poate desfăşura decât în regimul cu taxă, indiferent de regimul în care a avut loc admiterea şi în care s-a parcurs durata normală a studiilor -3 ani-, regimul fără taxă fiind limitat superior la această durată. În situaţii bine fundamentate, însă, conducerea UPT poate acorda, pe perioada semestrelor de extensie, la cererea conducătorului de doctorat, din veniturile extrabugetare ale universităţii, burse menite să sprijine finalizarea cu succes a studiilor ajunse în stadii suficient de avansate pentru ca acest lucru să apară ca posibil.
Art. 31. Pe parcursul programului de cercetare ştiinţifică, doctorandul are următoarele obligaţii, fără a căror achitare nu poate obţine aprobarea de susţinere a tezei:
-
de a prezenta în faţa unei comisii formată din conducătorul de doctorat -respectiv unul din cei doi conducători de doctorat, în cazul cotutelei-, ca preşedinte şi cel puţin alţi 4 specialişti de marcă în domeniu, din rândul profesorilor, conferenţiarilor sau cercetătorilor ştiinţifici principali gradul I, din UPT sau din UPT şi din instituţia parteneră, după caz, două rapoarte ştiinţifice cu rezultatele intermediare ale cercetării, care să obţină din partea respectivei comisii calificativul ADMIS
-
de a participa cu minimum o lucrare la cel puţin o conferinţă internaţională în străinătate, într-o ţară din UE sau comparabilă (SUA, Japonia, etc.), în condiţiile acoperirii costurilor aferente participării de către UPT
-
de a publica sau avea acceptate spre publicare cel puţin 3 lucrări ştiinţifice, dintre care minimum 1 în circuitul ISI.
Art.11. – (1) Programul de cercetare ştiinţifică are o durată de 3-4 semestre şi este organizat în domeniul de cercetare prin care s-a consacrat conducătorul de doctorat.
(2) Cercetarea ştiinţifică se bazează pe metode cantitative şi calitative agreate de comunitatea ştiinţifică dintr-un domeniu.
Art.12. – (1) Pentru promovarea doctorandului în programul de cercetare ştiinţifică, acesta susţine public un proiect de cercetare ştiinţifică.
(2) Tema proiectului de cercetare ştiinţifică se stabileşte de către conducătorul de doctorat împreună cu doctorandul şi se corelează cu programul de pregătire universitară avansată, domeniul de expertiză al conducătorului de doctorat şi cu programele şi politica instituţională ale I.O.S.U.D.
(3) Comisia de examinare a proiectului de cercetare ştiinţifică este formată din conducătorul de doctorat, în calitate de preşedinte, şi din cel puţin alţi 2 specialişti cu titlul de doctor şi funcţie didactică de cel puţin conferenţiar universitar sau cercetător ştiinţific gradul II din I.O.S.U.D. sau din consorţiul de cercetare stabilit potrivit prevederilor art. 4, alin (6).
(4) Rezultatele evaluării se exprimă printr-unul dintre următoarele calificative: ,,foarte bine", ,,bine", ,,satisfăcător" sau ,,nesatisfăcător". Calificativele „foarte bine” şi „bine” permit promovarea directă a doctorandului în programul de cercetare. În cazul obţinerii calificativului ,,satisfăcător" sau ,,nesatisfăcător", doctorandul prezintă un nou proiect.
(5) Dacă şi la a doua susţinere a probei de promovare în programul de cercetare se obţine calificativul ,,satisfăcător" sau ,,nesatisfăcător", doctorandul este exmatriculat din ciclul de studii universitare de doctorat. El primeşte un certificat de absolvire a programului de pregătire universitară avansată din cadrul ciclului de studii universitare de doctorat.
Art.13. – (1) Programul de cercetare ştiinţifică se realizează sub îndrumarea unui conducător de doctorat, în cadrul unei echipe de cercetare ştiinţifică.
(2) În cazul doctoratului interdisciplinar, îndrumarea poate fi realizată de doi conducători de doctorat din domeniile care concură la realizarea programului original de cercetare propus de doctorand şi aprobat de I.O.S.U.D. Cei doi conducători de doctorat pot să aparţină aceleeaşi instituţii de învăţământ superior sau partenerilor din consorţiu sau pot să-şi desfăşoare activitatea în două I.O.S.U.D. diferite. În acest caz, între instituţii se încheie un acord de cotutelă.
(3) Activitatea de îndrumare a doctoranzilor este inclusă în norma didactică sau de cercetare a conducătorului de doctorat, potrivit reglementărilor legale în vigoare. În cazul îndrumării programului de cercetare al unui doctorand de către doi conducători de doctorat, normarea se face proporţional cu activitatea de îndrumare a fiecărui conducător de doctorat.
(4) Programul începe după acceptarea de către conducerea I.O.S.U.D. a proiectului de cercetare ştiinţifică care devine, în acelaşi timp, temă pentru realizarea tezei de doctorat.
(5) Programul de cercetare ştiinţifică se poate desfăşura în cadrul I.O.S.U.D, în cadrul institutelor Academiei Române sau al altor institute de cercetare din ţară sau străinătate, partenere într-un consorţiu cu I.O.S.U.D.
(6) Rezultatele intermediare ale programului de cercetare sunt prezentate de doctorand spre dezbatere în cadrul I.O.S.U.D. sub forma unor rapoarte ştiinţifice. I.O.S.U.D. stabileşte prin regulament propriu numărul, frecvenţa şi cerinţele ştiinţifice minimale ale rapoartelor intermediare de cercetare ştiinţifică. Publicarea rapoartelor ştiinţifice în reviste de specialitate cu referenţi ştiinţifici este stimulată de I.O.S.U.D.
(7) Programul de cercetare ştiinţifică se finalizează prin prezentarea publică a tezei de doctorat.
16. Alături de disciplinele care vizează pregătirea universitară avansată, planul de învăţământ al I.O.S.U.D. cuprinde şi modulul de pregătire complementară bazată pe munca independentă a doctoranzilor. În conceperea acestor activităţi de pregătire complementară, I.O.S.U.D. trebuie să pornească de la premisa că în societatea cunoaşterii, doctoratul este un tip distinct de învăţare prin şi pentru cercetare, care permite doctorandului să obţină atât competenţede vârf în domeniul specializat de studiu, cât şi aptitudini personale şi manageriale generice pentru:
a) a elabora proiecte de cercetare în vederea obţinerii de mijloace pentru finanţarea lor,
b) a descoperi soluţii inovative şi a le comunica eficient,
c) a asigura un bun management al timpului şi al resurselor implicate în cercetare,
d) a monitoriza permanent calitatea şi performanţa în propria activitate şi în activitatea echipei din care face parte.
Organizarea şi evaluarea acestor activităţi se face pe baza Regulamentului I.O.S.U.D.
17. Pe parcursul programului de pregătire universitară avansată, doctorandul elaborează proiectul programului de cercetare ştiinţifică. Examinarea şi aprecierea calitativă a acestui proiect se face potrivit prevederilor legale.
21. Fiecare I.O.S.U.D. stabileşte prin regulament propriu modalitatea de monitorizare şi evaluare a doctorandului pe durata de 3-4 semestre a programului de cercetare ştiinţifică prin rapoarte intermediare de cercetare (referate de doctorat) şi modul de valorificare a acestora. I.O.S.U.D. are standarde de excelenţă în realizarea doctoratului doar dacă rezultatele intermediare de cercetare ale doctoranzilor sunt prezente în publicaţii naţionale şi internaţionale de prestigiu.
Dostları ilə paylaş: |