Proiectele realizate de reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate în luna august 2016 Accademia di Romania de la Roma



Yüklə 90,79 Kb.
tarix01.11.2017
ölçüsü90,79 Kb.
#24693

Proiectele realizate de reprezentanțele Institutului Cultural Român

din străinătate în luna august 2016


Accademia di Romania de la Roma

1-8 august / Academia de vară „ICon Arts“, ediția a IV-a. Ediția 2016 a fost organizată la sediul Accademiei di Romania, în colaborare cu Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România – UCIMR și Exces Music. S-au desfășurat cursuri de măiestrie în fotografie, muzică de cameră, flaut, percuţie şi canto, sub îndrumarea unor reputaţi artişti români şi străini. La finalul perioadei de masterclass a avut loc un concert. Maeştrii interpreţi au evoluat alături de cursanţii lor, într-o atmosferă ilustrată de cele mai reuşite instantanee realizate la clasa de fotografie. Invitați: Mihai Benea (România)/foto, Alexandru Anastasiu (România)/percuție, Ioana Turcu (România)/flaut, Adrian Mantu (România/Irlanda)/violoncel, Soprana Anne Marie Condacse (România/S.U.A.), baritonul David Malis (S.U.A.) şi mezzo-soprana Elisa Bonazzi (Italia)/canto. Festivalul şi Academia „ICon Arts“ sunt unele dintre cele mai importante evenimente internaţionale independente de artă contemporană, organizate de UCIMR şi Exces Music în perioada iulie-august, la Sibiu, începând cu anul 2003. Recunoscut în plan internaţional ca promotor al valorilor excepţionale şi atrăgând anual peste 130 de artişti din întreaga lume, proiectul „ICon Arts“ s-a extins din nou în afara graniţelor ţării, secţia organizată la Roma marcând începutul unor noi experienţe artistice pregătite participanţilor.
Institutul Cultural Român de la Beijing

6 august / Proiecția filmului „Masca de argint“ (1985, regia Gheorghe Vitanidis), seria Mărgelatu, la sediul reprezentanței. Filmul a fost dublat și subtitrat în limba chineză. Proiecția filmului a făcut parte din proiectul „Cinemateca românească“. A fost al doilea film din seria Mărgelatu prezentat. Seria Mărgelatu este o serie de filme românești istorice de aventuri, apărute în perioada 1980-1987, primele trei (Drumul oaselor, Trandafirul galben, Misterele Bucureștilor) fiind regizate de Doru Năstase, următoarele două (Masca de argint și Colierul de turcoaze) de Gheorghe Vitanidis, iar ultimul (Totul se plătește) de Mircea Moldovan.
Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin

26 august / Participarea Orchestrei de Tineret România-Moldova, dirijor Cristian Mandeal, la Festivalul Young Euro Classic din Berlin, la Konzerthaus Berlin. Orchestra l-a avut ca solist pe violoncelistul Andrei Ioniță. Orchestra de Tineret România-Moldova a cântat anul acesta pentru întâia oară la festivalul Young Euro Classic și a prezentat la Berlin compoziții de Enescu, Prokofiev și Ceaikovski. De asemenea, debutul orchestrei în forma sa actuală a avut loc în cadrul prestigiosului festival berlinez.
Institutul Cultural Român de la Bruxelles

25 august – 14 septembrie / Lungmetrajul Comoara, r.: Corneliu Porumboiu, a fost proiectat în premieră în Olanda la cinematograful Filmhallen Amsterdam (Parisienzaal) în data de 25 august. Comoara a rulat începând cu luna august în circuitul cinematografelor din Olanda (Amsterdam, Haga, Groningen, Utrecht, Haarlem, Eindhoven) la Filmtheater the Movies, EYE Amstedam, Filmtheater Rialto, Filmhuis den Haag, Groninger Forum, Filmtheater’t Hoogt, Filmschuur Haarlem şi Natlab Eindhoven (în total 40 de proiecții).

27 august / Spectacolul Made in Moldova în regia lui Alexandru Grecu. Spectacolul a fost susținut de actorii Teatrului Național „Satiricus I.L. Caragiale“ din Republica Moldova pe scena Petit Théâtre Mercelis din Bruxelles. Evenimentul a marcat Ziua Limbii Române la Bruxelles şi a celebrat totodată 25 de ani de la declararea independenţei Republicii Moldova (27 august 1991). Spectacolul s-a aflat într-un turneu european în Belgia, Franța și Germania. Made in Moldova este un spectacol axat pe problemele corupţiei din Republica Moldova şi bazat în exclusivitate pe fapte reale, după un text de Constantin Cheianu, în regia lui Alexandru Grecu, directorul Teatrului Național „Satiricus I.L. Caragiale“. Din distribuția piesei au făcut parte 16 actori și doi interpreți de rapp. Spectacolul s-a jucat în limba română.
Institutul Cultural Român de la Budapesta

22 august / America, venim! (r. RăzvanSăvescu, 2014), proiectat în cadrul programului „Filme românești de azi“, la sediul reprezentanței. Filmul a fost prezentat cu subtitrare în limba maghiară. America, venim! a fost prezentat publicului din Ungaria în premieră, pe 13 octombrie 2015, în cadrul serii de gală din deschiderea celei de-a X-a ediții a „Săptămânii filmului românesc la Budapesta“. Din distribuția filmului de debut în lungmetraj al regizorului Răzvan Săvescu fac parte: Tania Popa, Ioana Blaj, Andreea Bîrsan, dar și Alina Berzunțeanu, Alexandru Bindea. Filmul a fost vizionat la Budapesta de reprezentanți ai mediului de afaceri, ai comunității românești din Budapesta și de cinefili din Ungaria.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău

10-21 august. Tabără de pictură „Parcova“, desfășurată în colaborare cu Primăria comunei Parcova, Consiliul Raional Edineţ, Primăria orașului Edineţ, Asociaţia Culturală „Parcova-Nova“, Primăria orașului Cupcini și Primăria comunei Trinca. Evenimentul a fost menit să revitalizeze viaţa culturală din nordul Republicii Moldova, prin înființarea unei Colecții de Artă Contemporană, precum și prin identificarea, valorificarea și promovarea creațiilor de adevărată valoare artistică. Pe perioada desfășurării taberei, în cadrul atelierelor de creație, au fost susținute prelegerile: „De la Mihai Grecu la Tudor Zbârnea“ de Igor Isac și „Un pictor modern: Theodor Pallady (la 60 de ani de la trecerea în eternitate)“ de Gavril Mocenco. Au mai avut loc prelegerile „Tradiții ieșene în arta plastică“, susținută de Mihai Zaiț și „Generația 2000 în arta plastică din Republica Moldova“, susținută de Ștefan Bîlba.

14-21 august / Universitatea Populară de Vară „Nicolae Iorga“ de la Vălenii de Munte, jud. Prahova. Reprezentanța a participat, pentru al patrulea an consecutiv, cu o serie de activități. Deschiderea oficială a Universității a avut loc la Palatul de Cultură din Vălenii de Munte. Au rostit alocuțiuni și cuvinte de salut: acad. Eugen Simion – din partea Academiei Române, acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău, Florin Constantin, primarul orașului Vălenii de Munte, Bogdan Andrei Toader, președintele Consiliului Județean Prahova și Ionuț Vulpescu, fost ministru al culturii. După ceremoniile oficiale, a avut loc prima sesiune de lucrări dedicate celor 150 de ani de la înființarea Academiei Române. În cadrul sesiunii de lucrări dedicate celor 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși a fost vernisată expoziția „Constantin Brâncuși – Pasărea Măiastră“, realizată de ICR Chișinău. A fost mai fost vernisată și expoziția ICR Chișinău „Spătarul Nicolae Milescu, primul enciclopedist roman“. Marți, 16 august, a avut loc, la Castelul Peleș, modulul dedicat celor 150 de ani de la venirea Principelui Carol în România. Au prezentat comunicări Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român și Georgeta Filitti, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga“ al Academiei Române. La ediția 2016 a Universității Populare de Vară „Nicolae Iorga“ din Vălenii de munte, au participat 15.000 de spectatori, care au participat la prelegeri și prezentări, precum și la concerte, expoziții, la parada portului popular dar și la alte evenimente.

20-21 august / Universitatea Populară de Vară „Vasile Stroescu“, Edineț – ediția I. Proiect desfășurat în colaborare cu Primăria comunei Parcova, Consiliul Raional Edineţ, Primăria orașului Edineţ, Asociaţia Culturală „Parcova-Nova“, Primăria comunei Parcova, Primăria orașului Cupcini și Primăria comunei Trinca. Evenimentele organizate în cadrul acestei ediții a Universității de Vară „Vasile Stroescu“ au inclus: inaugurarea lucrărilor și deschiderea sesiunii de comunicări „Vasile Stroescu – om de cultură și mecenat, susținător al unității naționale“, la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu“ din Edineț, unde au prezentat comunicări: acad. Mihai Cimpoi – „Vasile Stroescu – susținător al culturii române“, alături de acad. Valeriu Matei. Ulterior, a avut loc vernisarea expozițiilor ICR Chișinău „Poemele limbii române“ și „Constantin Stere – scriitor, jurist și promotor al Marii Uniri“, la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu“ din Edineț. A urmat sesiunea de comunicări „Un compozitor contemporan – Ghenadie Ciobanu“, la care au participat: acad. Gheorghe Mustea și prof. Ion Gagim. În cadrul aceluiași eveniment au avut loc o serie de lansări: albumul Edinețul de azi, culegerea Provocări ale scrisului ș.a. Au susținut alocuțiuni: Constantin Cojocaru, Angela Moraru, Valeriu Matei. A avut loc și un concert simfonic – „Trei creații muzicale de Ghenadie Ciobanu“, interpretate de Orchestra simfonică a Companiei de stat TeleRadio Moldova, dirijor: acad. Gheorghe Mustea, la Palatul de Cultură din Edineț. Ziua de 21 august 2016 a început cu vizitarea bisericii din Trinca, ctitorie a lui Vasile Stroescu, urmată de un moment omagial la mormântul părinților lui Vasile Stroescu din satul Trinca și vernisarea expoziției de pictură a artiștilor plastici participanți la cea de-a XIV–a ediție a Taberei de creație „Parcova“, la Centrul de Cultură din orașul Cupcini. Evenimentul s-a încheiat cu un concert al formațiilor folclorice din Parcova și din Cupcini. Concertele au avut loc în incinta Centrului de Cultură din orașul Cupcini.

26 august / Expoziția „Valori cultural – istorice din județul Argeș“, la Casa Limbii Române din Căuşeni. Eveniment desfășurat în colaborare cu Consiliul Raional Căușeni și Casa Limbii Române din orașul Căușeni, în cadrul manifestărilor organizate în orașul Căușeni pentru marcarea Zilei Independenței Republicii Moldova. Expoziția a cuprins imagini și texte de prezentare a unor monumente istorice și culturale care fac parte din patrimoniul cultural al județului Argeș, precum cetatea Poienari, castrul roman Jidova, biserica domnească „Sfântul Nicolae“ de la Curtea de Argeș, mănăstirea Curtea de Argeș, galeria de artă „Rudolf Schweitzer“, mausoleul de la Mateiaș, mânăstirea Vierosi, cula Racoviță, Muzeul Județean Argeș ș.a. Expoziția s-a înscris în seria de evenimente organizate de ICR Chişinău pentru marcarea Zilei Independenței (27 august) și a Zilei Limbii Române în Republica Moldova (31 august).

26 august – 15 septembrie / Expoziția „Anton Pann – Povestea vorbei“. Eveniment organizat în colaborare cu Muzeul de Istorie al Municipiului Râmnicu Vâlcea (în subordinea căruia se află Casa Memorială „Anton Pann“ din Râmnicu Vâlcea), Muzeul Național al Literaturii Române din București, Bilioteca Națională a Republicii Moldova și Primăria Municipiului Chișinău, la Galeria La Rond, situată în preajma monumentului lui Ștefan Cel Mare și Sfânt din Chișinău. Expoziția dedicată lui Anton Pann, eveniment care a fost organizat pentru a marca Ziua Limbii Române (31 august) în Republica Moldova, a cuprins o serie de documente, fotografii, poezii, proză, facsimile, partituri, inserții critice și mărturii privind viața și opera poetului, profesorului și compozitorului de muzică religioasă, autorului muzicii imnului național al României, personalitate de prim-rang a culturii noastre de la începutul secolului al XIX-lea.

26 august – 26 septembrie / Expoziția de pictură „Metamorfoza formelor“ a artistului plastic Anatol Lazarev. Proiect organizat în colaborare cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchievici“ din Chișinău, la Galeria de Artă a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchievici“ din Chișinău. Expoziția lui Anatol Lazarev, pictor care locuiește la Slobozia situată dincolo de Nistru, a constituit o meditație pe marginea limbajului artelor, a arhetipurilor, a formelor, a armoniei lăuntrice. Suprafețele compozițiilor sale, alcătuite din fire de paie lucrate cu artă de bijutier, au propus o tematică, deopotrivă, rurală și urbană, laică și religioasă. Având în vedere multiplele sale conotații culturale, în care gramatica limbajului plastic se armonizează cu geometria și culoarea muzicală a formelor, dar și cu literatura, prin tematica abordată, expoziția a fost organizată pentru a marca Ziua Limbii Române în Republica Moldova.

27 august / Întâlnire cu scriitorii Radu Aldulescu, Cornel George Popa, Dan Lungu, Ioan T. Morar, la Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu“ din Chișinău, cu prilejul marcării Zilei Independenței Republicii Moldova. Reprezentanța a sprijinit Asociația Freedom Smile în vederea organizării unei întâlniri desfășurată sub genericul „Scriitori despre România“, moderator: Nichita Danilov. În cadrul întâlnirii a fost vernisată expoziția de grafică „Imaginaria lui Sorin Purcaru“, organizată de Asociața Freedom Smile cu sprijinul Galeriei de Artă Tiny Griffon Galery din Nuremberg (curator și galerist: Cristina Simion) și au fost prezentate cele mai recente cărți ale scriitorilor invitați: Istoria Regelui Gogoşar (Radu Aldulescu); Cei care mor/cei care vor muri – aventurile unui bibliotecar (Cornel George Popa), Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu (Dan Lungu), Sărbătoarea Corturilor (Ioan T. Morar). Cu sprijinul Editurii Polirom, organizatorii au donat Bibliotecii Municipale „B.P. Hașdeu“ din Chișinău un număr de 100 de cărți ale autorilor români contemporani. Au participat scriitori, oameni de cultură, artiști plastici și studenți.

28 august / Festivalul-concurs „Galbenă gutuie“, ediție a III-a. Proiect organizat în colaborare cu Fundația „Copăceni-VDR“, Gimnaziul „Adrian Păunescu“ din Copăceni, Direcția Educație a Consiliului Raional Sângerei, Societatea Cultural-Istorică „Mihai Viteazul“ din Ploiești și Fundația „Constantin Stere“. Evenimentul a avut loc în incinta Gimnaziului „Adrian Păunescu“ din satul Copăceni, raionul Sângerei. Festivalul-concurs „Galbenă gutuie“, ajuns la a treia ediție, a fost un eveniment dedicat poetului Adrian Păunescu și a avut drept obiectiv dezvoltarea creativității elevilor și a tinerilor cu vârste între 13-25 de ani. Reprezentanța a sprijinit participarea lui Viorel Burlacu, care a susținut un recital muzical în cadrul festivalului.

31 august – 1 septembrie / Conferința Internațională „Limba română – limbă a integrării europene“, ediția a IV-a. Eveniment desfășurat în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Filologie al AȘM și unsprezece instituții de învățământ superior din Republica Moldova. Conferinţa s-a înscris în seria de evenimente organizate de ICR Chişinău pentru a marca Ziua Limbii Române (31 august) în Republica Moldova. Au fost susţinute unsprezece prelegeri publice dedicate limbii şi culturii române în unsprezece dintre cele mai importante instituţii de învăţământ superior de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. În data de 31 august, a avut loc ședinţa festivă, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, dedicată Zilei Limbii Române și o masă rotundă dedicată limbii române, iar în data de 1 septembrie, au fost organizate conferinţe publice la unsprezece instituţii de învăţământ superior din Republica Moldova.

31 august – 4 septembrie / Reprezentanța a acordat premii în cadrul Salonului Internațional de Carte – Bookfest Chișinău, eveniment menit să celebreze Ziua Limbii Române. Au fost acordate cinci premii: premiul „Mihai Eminescu“ s-a decernat poetului Ioan Es. Pop, pentru cel mai bun volum de versuri prezentat la Salon, intitulat Opera Poetică, Ed. Paraela 45, 2016; premiul „Titu Maiorescu“ pentru eseu și critică literară i-a revenit Alionei Grati pentru volumele Magda Ianos. Scrieri, Ed. Știința, 2016 și pentru volumul Cronici în rețea: metaliteratura.net, Ed. Junimea, 2016; premiul „A.D. Xenopol“ pentru istorie a fost acordat istoricului Ion Țurcanu pentru volumul Sfatul Țării. Procesele verbale ale ședințelor în plen, Ed. Știința, 2016; premiul „Liviu Rebreanu“ pentru proză a fost decernat scriitorului Horia Gârbea, pentru romanul Făt Frumos din Lună, Ed. Neuma, 2016; iar premiul „Nicolae Labiș“ pentru debut a fost acordat poetei Alexandra Zorilă pentru volumul Ziua când te-a înghițit peronul, Ed. Vinea, 2016. Salonul s-a desfășurat în incinta Pavilionului 2 al Centrului Internațional de Expoziții Moldexpo din Chișinău. Pe data de 2 septembrie, la Biblioteca Națională a Moldovei, dar sub egida Salonului Internațional de Carte, a avut loc lansarea volumului Radicalitate și nuanță al criticului Mircea Martin. De asemenea, s-a desfășurat masa rotundă „Cartea în era Internetului“, la care au participat invitații ICR: Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, acad. Mircea Martin, prozatorii Ioan Groșan și Horia Gârbea, poeții Ioan Es. Pop și Teodor Dună. Pe data de 3 septembrie, în incinta Pavilionului 2 al Centrului Internațional de Expoziții Moldexpo din Chișinău, a avut loc lansarea volumului Astronomul Nicolae Donici. Enigme descifrate de Magda Stavinschi.
Institutul Român de Cultură „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul

15 august – 11 septembrie / Vernisajul expoziției de fotografie „Călătorie vizuală prin biserici și mânăstiri“, realizată de Claudiu Petringenaru, la Biserica Sfânta Muceniță Parascheva din Istanbul. Imaginile realizate de Claudiu Petringenaru i-au purtat pe invitați într-o călătorie spirituală şi vizuală prin câteva dintre cele mai frumoase și valoroase biserici și mânăstiri din țara noastră. Expoziția a înfățișat biserici pictate din Modova, incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, biserici fortificate din satele transilvănene, biserici din lemn din regiunea de nord a țării, elemente de arhitectură specifice lăcașurilor de cult creștine, picturi interioare sau exterioare, stiluri și simboluri, un bogat și divers patrimoniu cultural. Expoziția a fost instalată la Biserica Ortodoxă Română din Istanbul până în 29 august 2016. Apoi, până pe 11 septembrie a fost expusă la sediul reprezentanței.

22 august – 1 septembrie / Ziua Limbii Române a fost marcată de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul printr-o serie de programe, respectiv o campanie de promovare online a limbii române şi două evenimente la sediu, un curs introductiv de limbă română pentru adulți, în data de 27 august 2016 și un recital de pian susținut de pianista Adina Cocargeanu, în data de 31 august 2016. Campania de promovare online a limbii române a inclus postarea, în perioada 22 august – 1 septembrie 2016, de proverbe şi aforisme comune limbilor română și turcă pe site-ul şi paginile de Facebook administrate de reprezentanță.
Institutul Cultural Român de la Lisabona

5 august / „Acasă“ la bucovineni. În luna august au fost reluate la sediul reprezentanței serile „Acasă“. Invitaţii lunii august au fost membrii Ansamblului Studențesc ARCANUL USV al Universității „Ștefan cel Mare“ din Suceava, care au adus Bucovina în Portugalia prin imagine, poveste, cântec și joc. În deschiderea evenimentului, au vorbit: Daniel Nicolescu, directorul Institutului Cultural Român de la Lisabona, Sorin Pohoaţă, coordonatorul Ansamblului Studenţesc ARCANUL-USV, E.S. Ioana Bivolaru, Ambasadorul României în Republica Portugheză și E.S. Dumitru Socolan, Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Portugheză. Serile „Acasă“ îi reunesc în spațiile Institutului Cultural Român de la Lisabona pe artiștii români, alături de publicul românesc din Portugalia, fiind o punte între ei şi cei de acasă.

18 august – 14 septembrie / Vernisajul expoziției „Grădina cu îngeri“ a Silviei Radu, la sediul reprezentanței. În deschiderea evenimentului, Daniel Nicolescu, directorul Institutului Cultural Român de la Lisabona, a vorbit despre impresionanta și îndelungata carieră artistică a Silviei Radu. Prezentă la eveniment, E.S. Ioana Bivolaru, Ambasadorul României în Republica Portugheză, a vorbit despre admirația pe care i-o poartă artistei, despre bucuria cu care întâmpină la Lisabona prezența sa, dar și despre bucuria pe care o poartă, în amprenta sa stilistică, întreaga operă a artistei. Alexandre Nobre Pais, critic de artă şi curator la Museu Nacional do Azulejo din Lisabona, a îndrumat publicul prin sălile Galeriei Institutului Cultural Român de la Lisabona, explicând, în fața fiecărui exponat, legăturile acestuia cu proiectul artistic generic al Silviei Radu, dezvăluind sensuri particulare și ecuații cromatice care scapă privitorului obișnuit. Expoziţia a fost o antologie din creaţia recentă (pictură) a artistei, la care s-au adăugat şi câteva lucrări din seria celebrilor săi „Îngeri“.

31 august / Sărbătorirea Zilei Limbii Române la Lisabona. Eveniment care a oferit publicului portughez ocazia de a cunoaște mai bine România, dintr-o perspectivă complexă, pluridiciplinară. Participanții au asistat la mini-cursuri de limba română, susținute de prof. dr. Simion Doru Cristea şi prof. Rodica-Adriana Covaci, cu tematici diverse: noțiuni generale despre istoria și geografia României, evocări ale unor importante personalități românești, proverbe românești, asemănări și deosebiri între limbile română și portugheză (similitudini semantice/fonetice, „falși prieteni“), lecții demonstrative de artă culinară cu degustare, informații turistice despre România.
Institutul Cultural Român de la Londra

6-7 august / Prezentarea spectacolului Zidul şi a unui ansamblu de opt statui vivante – Teatrul Masca, în cadrul weekend-ului „Night of the Festivals“ – Southbank, Londra. Cele şase reprezentații ale spectacolului au avut loc la Potter’s Field și The Scoop din Londra şi au fost urmărite de aproximativ 12.000 de spectatori. Spectacolele au beneficiat de o foarte bună promovare: cu trei săptămâni înainte, actorul Mihai Mălaimare a acordat un interviu postului de televiziune London Life, care prezintă evenimente din capitala britanică, iar BBC Radio 3 a promovat festivalul, inclusiv prezența românească. Teatrul Masca este singurul teatru de gest, pantomimă şi expresie corporală din România, fiind specializat în spectacole de teatru stradal. Zidul este un spectacol de teatru în stilul unic al Teatrului Masca, spectacol autentic de gest, tablou vivant ce spune o poveste despre viața a doi tineri îndrăgostiți în lupta cu vremurile ostile, dar, mai ales, cu ei înșiși. Este un eseu teatral despre viață, moarte, dragoste, datorie ș.a. Distrubuţie: Oana Dragnea Mărculescu – Ea, Eugen Fetescu – El. Scenariul și regia sunt semnate de Mihai Mălaimare, scenografia de Remus Alexandru Gabor, muzica de Răzvan Alexandru Diaconu, iar coregrafia de Mirela Simniceanu. În susținerea proiectului au fost incluși și doi artiști stabiliți în Marea Britanie.

31 august / Eveniment dedicat Zilei Limbii Române, deschis tuturor celor interesaţi de limba şi cultura română, la sediul reprezentnței. Evenimentul a debutat cu o scurtă prelegere menită să plaseze limba și cultura română în context european. A urmat o conversație cu câțiva dintre studenții britanici și străini din Londra care, în ultimii ani, au ales să studieze limba română. Seara a continuat cu predarea unui curs demonstrativ de limba română, primit cu mare interes şi entuziasm de toţi cei prezenţi, aproximativ 85 de britanici şi străini stabiliţi la Londra. Cei prezenţi au consultat manualele de limba română disponibile pe rafturile bibliotecii ICR Londra. Proiectul s-a înscris în strategia ICR de promovare a culturii române prin sărbătorirea simultană a Zilei Limbii Române în reţeaua institutelor culturale ale României în străinătate. Evenimentul a avut ca scop promovarea limbii române în rândul publicului britanic, dar şi atragerea atenţiei asupra importanţei conservării limbii, culturii şi identităţii noastre naţionale în comunităţile româneşti din Marea Britanie.
Institutul Cultural Român de la New York

14-19 august / Participare românească în cadrul celei de-a XXXV-a ediții a Battery Dance Festival, pe scena în aer liber de la Robert F. Wagner Junior Park. Cei doi artiști invitați din România, Răzvan Stoian și Anda Roxana Stoian, au prezentat performance-ul Saudade, în coregrafia lui Răzvan Stoian. Coregrafia a fost susținută de un colaj de muzică electronică și clasică. Au avut loc două reprezentații, în datele de 14 și 16 august. Răzvan Stoian a susținut și un workshop de dans, la Battery Dance Studios. Prezența lui Răzvan Stoian, în festival, a fost semnalată în New York Times. De asemenea, reprezentația artiștilor români a primit două cronici favorabile, pe unul dintre cele mai importante site-uri de profil, din S.U.A., fiind menționat și aportul Institutul Cultural Român de la New York la acest succes. Battery Dance Company din New York a decis să continue colaborarea cu Răzvan Stoian, invitându-l să revină la New York, ca artist în rezidență.

31 august – 1 septembrie / Participarea filmului românesc Vara s-a sfârșit (The Summer’s Over), r. Radu Potcoavă, în competiția mondială din cadrul celei de-a 40-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Montreal, Canada. La festival au fost prezenți regizorul (care, după proiecții, a susținut prelegeri în fața publicului spectator), precum și doi actori principali ai filmului, minorii Nicholas Bohor și Dan Hurduc.
Institutul Cultural Român de la Paris

31 august / Sarbătorirea Zilei Limbii Române, prin organizarea a două evenimente, la sediul reprezentanței – o conferință cu titlul „Cum am învățat românește și cum m-am îndrăgostit de România“, susținută de scriitorul francez Jean Yves Conrad și un mic curs introductiv de limba română pentru adulți, susținut de același inivtat. Au participat absolvenți ai cursurilor de limba română organizate de Institutul Cultural Român de la Paris, copiii școlii de duminică și cetățeni francezi doritori să învețe limba română.
Institutul Cultural Român de la Praga

21 august / Spectacol stradal al Teatrului Masca la Bratislava – Zidul, în Piața Eurovea. Zidul este un spectacol pus în scenă în stilul unic al Teatrului Masca, spectacol autentic de gest, un tablou vivant ce spune o poveste despre viața a doi tineri îndrăgostiți în lupta cu vremurile ostile, dar mai ales cu ei înșiși. Este un eseu teatral despre viață, moarte, dragoste și datorie, limbajul ales este cel derivat din stilul statuilor vivante.

27 august/ Ziua Limbii Române sărbătorită la Festivalul Barevna Devitka din Praga, prin susţinerea participării româneşti la festivalul multicultural Barevna Devitka, cu proiectul „Acasă, la români“, al Casei de Cultură „I.L. Caragiale“ a Municipiului Ploieşti. Festivalul multicultural Barevna Devitka, aflat la cea de-a XII-a ediție, s-a desfăşurat în parcul Podviní din Praga. Proiectul a avut patru componente: dansuri tradiționale românești, pictură pe sticlă, pictură pe linguri de lemn, recital Ion Crețeanu. Institutul Cultural Român de la Praga a distribuit, în rândul vizitatorilor, materiale cultural-educative despre România.
Institutul Cultural Român de la Stockholm

4-19 august / Artistul Gabriel Grama la atelierul Art Beyond Boundaries. Reprezentanța a susţinut participarea artistului de origine română Gabriel Grama la atelierul international de creaţie Art Beyond Boundaries, desfășurat la Sundbyberg. Între 4 şi 11 august, 13 artişti din diferite ţări au susţinut ateliere de creaţie deschise publicului, au lucrat împreună şi au experimentat şi alte tehnici decât cele abordate în operele individuale. Vernisajul expoziţiei de grup a avut loc în data de 13 august, iar expoziţia a putut fi vizitată până în data de 19 august.

11, 13 august / Participarea artistului Matei Bejenaru la finisajul expoziţiei „Industrisemester“ şi la o conferinţă, evenimente organizate la Stockholm şi Grängesberg. Reprezentanța, în colaborare cu Centrul de artă Liljevalchs Hubb, a organizat două evenimente care l-au avut în prim plan pe artistul român Matei Bejenaru, la Solna şi la centrul de artă Maskinhuset din Grängesberg. Pe 11 august, publicul doritor a putut vizita centrul de artă Liljevalchs Hubb şi a putut asista la o discuţie despre practicile artistice diverse care analizează noţiunile de „muncă“ şi „timp liber“ şi impactul social şi psihologic al acestora asupra dezvoltării unei comunităţi aflate într-o permanentă schimbare. La eveniment au participat artiştii Matei Bejenaru şi Marika Troili, curatorul Johan Norling şi Jenny Richards, co-curatorul centrului de artă Konsthall C din Stockholm. Discuţia a avut loc şi pe 13 august, la centrul de artă Maskinhuset din Grängesberg, în contextul finisajului expoziţiei „Industrisemester“, deschisă în această vară, pe 18 iunie. Expoziţia a reunit lucrări semnate de Matei Bejenaru, Chen Chieh-Jen, Ivan Melnichuk, Linnéa Sjöberg, Iris Smeds, Pilvi Takala, Marika Troili şi Sandra Ylikangas şi a reprezentat o colaborare între centrul de artă Liljevalchs Hubb din Solna, Municipalitatea judeţului Ludvika şi Asociaţia fostei regiuni miniere Bergslagen. Filmul Lupta cu inerţia semnat de artistul român a fost selectat şi inclus în expoziţie şi a fost prezentat atât în cadrul evenimentului din capitala suedeză, cât şi la Grängesberg.

19-21 august / Lansare carte de autor Paul Celan în orașele Norrlia, Valfisken, Simrishamn şi Ystad. Reprezentanța a sprijinit promovarea celei mai recente apariţii pe piaţa de carte suedeză a cărţii de autor Paul Celan, prezentată publicului suedez printr-o serie de programe desfăşurate pe parcursul lunii august, sub titulatura „Paul Celan – o tapiserie de muzică, poezie şi fotografie“. Evenimentele au inclus o prezentare a evenimentelor importante din viaţa şi opera lui Paul Celan, prezentare făcută de traducătorul şi criticul literar Thomas Kjellgren, urmată de o lectură în limba suedeză a mai multor poeme a celebrului poet. Momentele de lectură realizate de actorul Clas Göran Söllgård au alternat cu momente muzicale susţinute de trio-ul berlinez Triokubik, format din soprana Verena Rein, violoncelista Marika Gejrot şi pianistul Stefan Paul. Poeta şi criticul literar Eva Ström a citit o creaţie compusă special pentru acest proiect şi a vorbit publicului despre importanţa operei lui Paul Celan, raportată la contextul literar internaţional, dar şi la cel suedez. În urma publicării în 2015 a traducerii în limba suedeză a cărţii Atemwende (în limba română Respiraţie-întoarcere), un grup de artişti suedezi, coordonaţi de artista Irene Trotzig, a publicat o carte de autor care are la bază operele lui Paul Celan și desene/inserţii grafice semnate de: Gunilla Widholm, Malin Schønbeck, Jan-Bertil Andersson, Helena Bergenrud, Håkan Blomqvist şi Irene Trotzig.

24 august / Recital de poezie cu ocazia Zilei Limbii Române, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei, la sediul reprezentanței. Manifestarea a fost inaugurată de directorul adjunct al ICR Stockholm, Dan Shafran, care a prezentat publicului invitaţii din acest an, actorii Marius Manole şi Christian Fex. Ambasadorul României în Suedia, E.S. Iulian Buga, a vorbit despre importanţa celebrării anuale a Zilei Limbii Române. Programul evenimentului a constat în lecturarea de către actorii român și suedez Marius Manole şi Christian Fex a unor fragmente din operele autorilor români I.L. Caragiale (Situţiunea), Urmuz (Ismail şi Turnavitu), Mihail Sebastian (Jurnal), Gabriela Adameşteanu (Dimineaţă pierdută), Ioan Es. Pop şi Mircea Cărtărescu (Orbitor. Aripa dreaptă) şi o selecţie din poemele lui Marin Sorescu. Lectura fragmentelor a fost alternată cu scurte prezentări ale autorilor români, făcute de Dan Shafran. Evenimentul a avut loc în prezenţa unei audienţe mixte româno – suedeze, care a inclus şi reprezentanţi reputaţi ai lumii culturale din Stockholm.
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv

31 iulie – 10 august / ‎Participarea sopranei Andreea Soare la Master Class-ul Internaţional de Operă de la Ierusalim, organizat de Primăria din Ierusalim, la Centrul Municipal de Muzică „Louis şi Tillie Alpert“, Centrul Gerard Bechar și la Complexul Mishkenot Sha’ananim din Ierusalim. Soprana Andreea Soare a fost prezentă la eveniment în calitate de instructor vocal şi a lucrat cu studenţii participanţi la program. De asemenea, Andreea Soare a participat la concertul de deschidere din data de 31 iulie 2016 și a susținut un master class de tehnică vocală în data de 2 august 2016. Master Class-ul Internaţional de Operă a reprezentat o importantă oportunitate academică atât pentru tinerii artişti, cât şi pentru performeri din domeniul muzicii clasice, de a-şi diversifica şi îmbunătăţi cunoştinţele în domeniul vocal/scenic. Programul s-a adresat studenților și artiștilor vocali cu puternice calități muzicale și o bază tehnică solidă. Studiile din program s-au axat pe teme precum tehnică vocală, stil și interpretare, limbaj și dicție, mișcare scenică, pregătirea rolului și dezvoltarea carierei.

15-27 august / Participarea României la Târgul Internațional de Arte și Meșteșuguri de la Ierusalim, organizat de Primăria din Ierusalim, la Mitchell Garden, Amfiteatrul „Merrill Hassenfeld“ din „Sultan’s Pool“ și Centrul de arte şi meşteşuguri „Khutsot Hayotser“ din Ierusalim. România a fost reprezentată de un stand național organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv. La stand au fost prezenți: Ema Hagiu, artist plastic; Filomela Tiștere, artist popular și instructor la Școala Populară de Artă din Târgu Jiu; Antonio Andrusceac și Andreea Mădălina Drăghescu. Ema Hagiu a realizat demonstrații de pictură pe sticlă, iar Filomela Tiștere a arătat celor interesați tehnicile tradiționale de țesut covoare de Tismana. Alături de artiștii români, au participat cu standuri naționale creatori de artă populară tradițională din Mexic, Peru, Rusia, Argentina, Armenia, Chile, China, Columbia, Cehia, Ecuador, El Salvador, Germania, Ghana, Guatemala, Ungaria, India, Kenya, Kârgâzstan, Macedonia, Madagascar, Bolivia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Sri Lanka, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina, Turcia, Uruguay, Uzbekistan, Zimbabwe și Israel.
Institutul Cultural Român de la Varșovia

23 august / Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Stalinismului și Nazismului. Reprezentanța, alături de Rețeaua Europeană „Memorie și Solidaritate“, precum şi de alte 27 de instituții din 10 țări, a marcat în data de 23 august Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Regimurilor Totalitare, stabilită printr-o rezoluție a Parlamentului European din 2008, adoptată și de Parlamentul României în 2014. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român de la Varşovia a distribuit cărți poștale și insigne purtând inscripția: „Aminteşte-ţi! 23 AUGUST“, create special pentru acest eveniment. Materialele au fost puse la dispoziția celor interesați, şi în locuri publice de mare circulație, de reprezentații instituțiilor partenere. De asemenea, site-ul dedicat evenimentului www.enrs.eu/august23 a oferit informații despre victimele individuale, ale căror fotografii au fost folosite în materialele grafice, precum și o versiune electronică a insignei. Rețeaua Europeană „Memorie și Solidaritate“ este o rețea internațională al cărei scop îl constituie cercetarea, documentarea și popularizarea cunoștințelor despre istoria Europei în secolul al XX-lea. Membrii Rețelei sunt: Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria și România.

25-28 august / „Concerte ale Grupul psaltic Tronos în Polonia“. Au avut loc trei concerte ale Corului Tronos al Patriarhiei Române, în cadrul celei de-a XXXXI-a ediţii a Festivalului Internaţional „Muzică în vechea Cracovie“, la Festivalul Internaţional de Muzică de la Mielec şi la Festivalul „Muzica în Sandomierz“ de la Sandomierz. Concertele au avut loc în data de 25 august, în Biserica Duhului Sfânt din Mielec, în 26 august, în Biserica Dominicană din Sandomierz şi în data de 28 august, în Biserica Franciscană, situată în apropierea Pieţei Mari a Cracoviei. Organizat de Fundaţia Capella Cracoviensis, Festivalul Internaţional „Muzică în vechea Cracovie“ este una dintre principalele manifestări muzicale de ţinută ale celei de-a doua capitale culturale a Poloniei. Printre participanţi s-au numărat muzicieni din: Cehia, Franţa, Lituania, Marea Britanie, Olanda, Polonia, România, Rusia, Slovacia, Spania şi Ungaria. Concertul Corului Tronos a reprezentat cea de-a şasea prezenţă românească la Festivalul „Muzică în vechea Cracovie“ după ce, în anii trecuţi, concertele Corului „Preludiu“, Corului „Madrigal“, Grupului psaltic „Stavropoleos“, Cvartetului Bălănescu şi formaţiei de muzică psaltică „Byzantion“ au fost primite cu mult entuziasm de un public foarte numeros. Festivalul Internaţional de Muzică de la Mielec a fost înfiinţat în anul 1998. Concertele Corului „Madrigal“ din anul 2008 şi a Corului „Byzantion“ din 2013 au reprezentat cele dintâi prezenţe româneşti la Festivalul de la Mielec şi s-au bucurat de un public extrem de receptiv. Festivalul „Muzica în Sandomierz“ s-a aflat la cea de-a XXIV-a sa ediţie. În fiecare an, reuneşte printre invitaţi solişti prestigioşi, coruri, ansambluri camerale şi orchestre mari.

25 august – 29 septembrie / Despre marionete şi oameni– expoziție personală Ciprian Mureşan, în Polonia, la Białystok, inima culturală a Poloniei răsăritene. Expoziția a fost găzduită de Galeria Arsenał, unul dintre cele mai active și mai interesante spații de artă contemporană ale Poloniei și s-a constituit într-o amplă prezentare a lucrărilor artistului din ultimii opt ani, axa principală fiind reprezentată de trei proiecții video, în care artistul s-a folosit de forma teatrului de păpuși – o serie de lucrări, în care Mureșan introduce în câmpul artei limbajul teatral și în care se ajunge la un schimb reciproc de instrumente, aparținând artei și teatrului. În expoziție au fost prezentate, printre altele, spectacolul Dog Luv (2009) – teatru de păpuși după un text de Saviana Stănescu, în care cinci câini povestesc istoria omenirii, plină de violență, torturi, pedepse cu moartea, terorism; lucrarea I’m protesting against myself (2011), realizată în colaborare cu și după un text de Gianina Cărbunariu, care face referire la ideea protestului și imaginea protestatarului și cel mai nou performance video al artistului, Untitled, din 2015, expresie a interesului profund al lui Ciprian Mureşan pentru lumea copiilor și a copilăriei, dar și pentru relația „bizară“ dintre lumea adulților și cea a copiilor. A fost prezentată și lucrarea Dead Weights (2013) – opt sculpturi din ghips, replicile unor sculpturi din Muzeul Național din Cluj-Napoca, precum și o lucrare din 2008, Auto-da-Fe, unde Mureșan a folosit textul lui Elias Canetti, transcriindu-l în spațiul urban, sub forma unor graffiti.

29 august – 2 septembrie / Învață limba română prin gastronomie! Ziua Limbii Române, sărbătorită la Varșovia – un proiect neconvențional, care a dorit să promoveze limba română prin intermediul artei gastronomice tradiționale. Evenimentul s-a desfășurat în clubul-cafenea literar-artistică „Jaś i Małgosia“ și a cuprins o expoziție, proiecție de film, muzică românească, gastronomie și o multitudine de materiale tipărite, având în centru limba și cultura române. Expoziția, concepută special pentru eveniment, a prezentat, în planșe mari, rețete tradiționale românești, cu explicații în limba română. Imaginea fiecărui fel de mâncare a fost însoțită de enumerarea – în formă grafică – a ingredientelor necesare, în dreptul fiecărei imagini/desen aflându-se termenul românesc corespondent. De asemenea, au fost oferite publicului cărți poștale având ca temă gastronomia (inclusiv rețete detaliate), fluturași despre limba română și activitatea reprezentanței şi semne de carte cu citate din scriitori români, proverbe și zicale românești. Pe data de 30 august a avut loc proiecţia filmului documentar „România nemaivăzută“, care a oferit publicului o plimbare virtuală prin 15 localităţi rurale din România, spectaculoase nu numai prin pitorescul peisajelor, cât mai ales prin anumite trăsături unice, cum ar fi: satul labirint, satul perfect rotund, satul din marmură sau păstrarea intactă a tradiţiilor folclorice şi culinare străvechi. Întregul eveniment s-a bazat pe o abordare necovenţională a învățării limbii române, recurgând la instrumente mai puţin uzuale, însă cu un grad ridicat de atractivitate pentru publicul larg. Componentele proiectului au fost reunite în jurul limbii române, promovând-o din perspective și prin mijloace particulare. Spațiul ales a fost, de asemenea, unul nespecific, apreciat de publicul din Varşovia pentru manifestările ieşite din tipar pe care le găzduieşte.
Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția

2-13 august/ ,,Eroul amintirilor“, expoziție de artă contemporană semnată de Elena Cristina Boţan-Potop, în Mica Galerie a reprezentanței. Expoziţia şi-a propus să reviziteze, cu ocazia centenarului Primului Război Mondial, experiențele Războaielor Mondiale prin prezentarea unui caz specific. „Eroul amintirilor“ a fost întruchipat de bunicul artistei, sergentul Anastasiu Vasile, care a luat parte la cea de-a doua conflagrație mondială, unul din mulţii „eroi adevăraţi“. Expoziţia a fost compusă din cinci lucrări, mozaic de dopuri, de formate diferite, care au întruchipat perioade şi persoane distincte, cu o singură legătură, perioada războaielor mondiale ce a marcat definitoriu secolul al XX-lea, de la nivel general la nivel personal.

26 august – 9 septembrie / „Viziuni tectonice“, expoziție de artă contemporană semnată de Vasile Sarcă, organizată, la sediu, în Mica Galerie. Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia a programat în ultimii ani numeroase manifestări de acest tip, colaborând cu: UAP filiala Oradea – Florian Heredea (2016); Ion Iancuţ şi Aurel Roşu (2015); UAP filiala Iaşi – Dragoş Pătraşcu (2015); UAP filiala Cluj – Ilarion Voinea (2015); UAP filiala Gorj – Mihai Ţopescu (2015, 2013), Marcel Voinea (2015); UAP filiala Bucureşti – Aurel Contraş (2014); UAP filiala Galaţi – Florian Doru Crihană (2014); UAP filiala Timişoara – Sorin Scurtulescu (2012). Expoziţia personală a pictorului Vasile Sarcă a coincis cu lărgirea vizibilă a problemelor stilistice, compoziționale şi cromatice pe care le-a exersat până acum. Viziunea sa plastică pare orientată mai vizibil spre rigoarea arhitecturală a formelor. În plan cromatic sunt sesizabile evoluţiile spre o simplificare a registrelor, paralel cu o distribuţie spaţială a câmpurilor de culoare, potrivit unui ritm lăuntric mai fluid şi deopotrivă mai atractiv, prin evadarea din rigorismul desenului şi eliberarea fanteziei ludice. Aparent pictorul resuscitează tendinţe estetice generate în perioada modernismului european interbelic (de exemplu: Vasarely şi Marc Rathko). Observaţia se raportează la compoziţiile picturale mai noi şi de mari dimensiuni, în jurul cărora a fost construit și proiectul expoziţional de la Veneția.

31 august – 10 septembrie / ,,Susținerea participării României la Festivalul Internațional de Film de la Veneția cu scurt-metrajul Prima noapte de Andrei Tănase, în cadrul secţiunii ,,Orizzonti“. Singura producţie cu participare românească din selecţia celei de-a 73-a ediţii a Festivalului de la Veneţia, pelicula a fost filmată în luna noiembrie 2015, de către echipa care s-a deplasat la Veneţia. Prima noapte este cel mai valoros proiect al Casei de producţie Libra Film, tocmai prin selecţia la Festivalul de Film de la Veneţia. Au avut loc prelegeri susţinute de Alfredo Minea („Filmul Prima Noapte selectat la Venetia: opinii“), Cristiana Luca (Din backstage-ul filmului) şi Bogdan Crăciun (Despre realizarea filmului Prima Noapte).
Institutul Român de Cultură de la Viena

3 – 13 august / Institutul Cultural Român de la Viena a susţinut premiera mondială a filmului Inimi cicatrizate de Radu Jude, la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno. Pelicula este o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher şi a fost inclusă în competiția oficială a prestigiosului eveniment. Acțiunea din filmul Inimi cicatrizate are loc în anul 1937 când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării. Inimi cicatrizate este o producție Hi Film, în co-producție cu Komplizen Film (Germania), în asociere cu BORD CADRE FILMS (Elveția), dezvoltat în cadrul Cinemart, Sofia Meetings. Scenariul și regia sunt semnate de Radu Jude, producător Ada Solomon, co-producători Jonas Dornbach, Janine Jackowski, Maren Ade, producători asociați Jamal Zeinal Zade, Dan Wechsler. Lungmetrajul a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Studioul de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, PROGRAMUL MEDIA – Europa Creativă și EURIMAGES.

4 august / Institutul Cultural Român de la Viena a găzduit un recital vocal-instrumental susţinut de elevi şi studenţi români, propuşi de Fundaţia culturală „Dana Ardelea“. Programul serii a cuprins: Laura Sandru – vioară/F. Kreisler: Liebesfreud, E. Elgar: Salut d’amour, P. Sarasate: Melodii lăutăreşti, Carmen Anghel – canto/E. Kalmann: Aria Silviei din Opera „Silvia“, J. Strauss: Aria Rosalindei din Opera „Liliacul“, G. Grigoriu: Muzică, A. Boitto: Aria Margheritei din Opera „Mefistofele“, F. Schubert: Ave Maria, Andra Lucia Andrei – vioară/C. Saint-Saens: Introducere & Rondo Capriccioso, H. Wienniawski: Carnaval rus, G. Enescu: Impromtu concertant, Alexandra Moroiu – canto/G. Verdi: Aria lui Oskar din Opera „Bal mascat“, G. Puccini: Aria O mio babbino caro din Opera „Gianni Schicchi“, J. Strauss: Aria Adelei – Mein Herr Marquis din Opereta „Liliacul“, W.A. Mozart: Aria Reginei Nopții din Opera „Flautul fermecat“, G. Donizetti: Aria Norinei – Quel guard oil cavaliere din Opera „Don Pasquale“, T. Brediceanu: Cine m-aude cântând, Alexa Mihăescu – acompaniament pian.

12-20 august / Institutul Cultural Român de la Viena a susţinut prezentarea filmelor româneşti în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo. Festivalul, cu focus pe Europa de Sud-Est, a adus în prim-plan cele mai bune lungmetraje, scurtmetraje şi documentare recente. Aflat la cea de-a 22-a ediţie, Festivalul Internațional de Film pune accent pe regiunea Europei Centrale şi de Est incluzând producţii din Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Kosovo, Macedonia, Malta, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia şi Ungaria. Astfel este facilitat accesul publicului internaţional la filme, talente şi proiecte viitoare reprezentative pentru acest spaţiu. Festivalul cuprinde premiere mondiale, internaţionale sau regionale şi prezintă o retrospectivă a celor mai de succes producţii ale anului anterior în secţiunea dedicată „In Focus“. Programul competiţional al festivalului a fost împărţit în următoarele secţiuni: lungmetraj, scurtmetraj şi documentar. Regizorul român Alexander Nanău a făcut parte din juriul competiţiei de documentare. Sarajevo Film Festival a prezentat următoarele filmele româneşti: Doar o răsuflare, r.: Monica Lăzurean-Gorgan, Câini, r.: Bogdan Mirică, In The Same Garden, r.: Ali Asgari, Adrian Sitaru, Alexandre Rockwell, Rolf De Heer, Gurvinder Singh, Chema García Ibarra, Roger Deutsch, Sergey Bodrov, Andrej Landin, Cinema, Mon Amour, r.: Alexandru Belc, Bacalaureat, r.: Cristian Mungiu, Albüm, r.: Mehmet Can Mertoglu, coproducători: Oana Iancu şi Călin Peter Netzer, director de imagine Marius Panduru, Mă cheamă Costin, r.: Radu Potcoavă, Inimi cicatrizate, r.: Radu Jude, 4:15 PM Sfârșitul Lumii, r.: Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga, Sieranevada, r.: Cristi Puiu. Pe lângă programul competiţional şi secţiunea „In Focus“, ediţia 2016 a festivalului a reunit un număr semnificativ de artiști români din domeniul filmului, invitaţi să participe la programele Sarajevo Film Festival dedicate industriei cinematografice: „CineLink, „Docu Rough Cut Boutique“ şi „Talents Sarajevo“. Proiectul cinematografic „Otto Barbarul“ al Ruxandrei Ghițescu a fost selectat în programul „CineLink Co-production Market“, alături de alte 14 filme din Macedonia, Croaţia, Serbia, Bulgaria, Germania, Franţa, Austria, Elveţia, Georgia, Slovenia, Turcia, Kosovo şi Grecia. Regizorul Ruxandra Ghiţescu şi producătorul Iuliana Tarnoveţchi au fost prezente la festival în perioada 17-21 august. „CineLink Industry“ facilitează întâlnirea între distribuitori și producători cu realizatorii unor filme aflate în stadiul de post-producție, prezentând cele mai promițătoare proiecte regionale. De asemenea, filmul documentar „Eu sunt Hercule“, r.: Marius Iacob, a fost selectat printre cele cinci proiecte finaliste în cadrul secţiunii „Docu Rough Cut Boutique“, regizorul Marius Iacob şi editorul Roxana Szel fiind prezenţi la Sarajevo. Atelierul de dezvoltare a proiectelor de film documentar a reunit specialişti din domeniu şi echipele filmelor selectate în sesiuni de grup, întâlniri individuale şi sesiuni intense de story editing. Pe lângă acestea, proiectele selectate în cadrul acestei secţiuni au intrat în competiţie pentru cinci premii în bani şi de sprijin non-financiar pentru post-producţie. „Talents Sarajevo“ s-a desfășurat în perioada 14-20 august, fiind o platformă regională importantă de întâlnire și pregătire pentru cei 70 de artiști aspiranți din lumea filmului. Iniţiat, în anul 2007, în colaborare cu Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi Berlinale Talents, programul a reunit participanţi din Europa de Sud-Est şi Caucazul de Sud. Din România au fost selectaţi următorii participanţi: Vlad Udrescu, Adina Stetcu şi Maria Dinulescu (actori), Paula Maria Onet, Yuval Shapira şi Sorin Poamă (regizori), Gabriela-Carlea Fotea şi Bogdan Palici (producători), Simona Sava (scenograf), Andreea Mihalcea şi Andreea Alexandra Patru (critici de film), Carmen Bianca Tofeni şi Simona Susnea (cineaşti). În categoria „Pack&Pitch Projects“ a fost selectat proiectul „Private Party“ (producător Carla Fotea), iar regizorul Sorin Poamă a participat și la programul „Film Stage Studio Scenes“ din cadrul Talents Sarajevo.

18 august / Institutul Cultural Român de la Viena a susţinut concertul trupei româneşti Golan, ca headliner (cap de afiş), pe scena Ruby Marie din Viena, în cadrul seriei de concerte Lounge Affairs. Golan este o trupă românească de muzică electronică, din București, formată din: Alex Burcea, Mihai Ristea, Ernesto Esneldo şi un DJ. Artiștii formează un mix unic. Trupa cântă live, folosește instrumente, sampling și DJing, aducând o tentă umană muzicii electronice contemporane, cu un sunet melodios care predispune la visare, dar care în același timp îl face pe ascultător să danseze.

23 august / Proiecţia filmului Un arbore la mijloc de lumi, Constantin Brâncuşi (2009), r.: Horia Muntenus, la sediul institutului. „Filmul evidenţiază simbolistica brâncuşiană şi sursele sculpturale tradiţionale cuprinse în opera sa testamentar artistică, Ansamblul sculptural-monumental de la Târgu Jiu – ,,Calea Eroilor“ – dedicat eroilor căzuţi în primul război mondial. Constantin Brâncuși a fost un Homo Universalis. Cetățean român și cetățean francez, lansat pe plan mondial de către elita culturală și financiară a Statelor Unite, având discipoli în întreaga lume, Constantin Brâncuși nu aparține doar României sau Franței, ci culturii întregii umanități.“ (Horia Muntenus). Evenimentul a făcut parte din seria de manifestări organizate lunar de Institutul Cultural Român de la Viena, pe parcursul anului 2016, în contextul aniversării a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Filmul a fost prezentat în limba română, cu subtitrare în limba engleză.
Yüklə 90,79 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin