RAPOR
Başlık Karbon emisyonunu nasıl kolaylıkla azaltabiliriz?
Yazarlar Hakan ARTTIRICI, Buray TÜZÜN ( Türkiye ) Silvia Faggioli ( İtalya )
Konular İngilizce, Bilim, Aktif vatandaşlık , Bilgi ve iletişim teknolojileri
Okullar : Zespół Szkół Adm.-Ekonomicznych ( Gdynia) , IIS Aldini Valeriani ( İtalya), Buca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ( Türkiye)
Kısa Özet
Bu hızlı öğreme dersini iklim değişikliği gibi önemli konularda aktif vatandaşlığı teşvik etmek, çevre koruma ve bir oyun planlamak için tasarladık. Katılımcıları aktif, yüksek motivasyonlu ve yaratıcı tutmaya çalıştık. Aynı zamanda ortak dil olarak ingilizce kullanan ve işbirlikçi çalışmalarını istedik. Bu amaçla farklı online materyalleri incelemek ve yaratıcı bir şekilde bunları sentez edebilmek, günlük davranışları dikkate alan bir oyun planı oluşturabilmek, gezegenimizi kurtarma amaçlı çevreyi nasıl değiştireceğimizi görmek için ortak çalışmayı tavsiye ettik. Dersin genel amaçları:
1) Yabancı dil yeterlikleri güçlendirilmesi
2) Aktif vatandaşlığı teşvik
3) İşbirlikçi çalışmayı teşvik
4) Modern dünyayı anlamak için gerekli bilimsel yetkinliklerin güçlendirilmesi
5) Etkili zaman yönetimi
Seçilen görevin motivasyonu: Çalışma görevi sırasında öğretmen, öğrenci ve topluluklar gerçek değerler görmeli – şöyleki, grup harcanan zamanı görmek ve çözümlemek ister. Biz aynı zamanda toplantı, müzakere, planlama, uygulama, raporlama, değerlendirme ve alternatifleri keşfetme gibi diğer aktivitelerde görev almak istedik. Ödev bilgi beceri ve stratejilerin sınırları ile bilim ve okul müfredatının farklı alanlarından yerel çevre ile ilgili olarak çizilmelidir. Öğrenciler yeni bir başlangıç yapmada yada katkıda bulunmada bir şekilde etkili olmalıdır. Ancak ödev aynı zamanda çoğu öğrenciyi bazı seviyeler için cesaretlendirmelidir. Sonunda bireysel yada grup seviyesinde kayda değer somut bir şey olmalıdır.
Ders 1 planlama ; ödev ile ilgili problem ve çözümleri : Hepsinden önce öğretmenler derslerde baskın olmalıdır. Sınıftaki görevler komplex ve zor olmalıdır. Öğretmenler etkinliklerde dikkatli davranmalıdır yani öğrenciler çalışırlarken uygun bilgi ve becerileri kazanmalıdır. Öğretmenlerin öğrencilerini yeni öğrenme yolları konusunda yönlendirmeleri gerekli. Öğrencilerin öğrenmelerinde daha fazla sorumluluk almaları ve kendi kendilerini yönetmeleri beklenmektedir. Tek başına katılım yeterli değildir: Öğrencilerin ödev ile ilgilenmeye ve kişisel ilgi kurmaya ihtiyaçları vardır. Tüm öğrenciler ödevle anlamlı bir bağ kuramazlar . Bu gibi durumlarda, öğretmenlerin öğrencilerin motivasyonunu desteklemek ve bilişsel katılım için öğretim stratejilerini kullanmaya ihtiyaçları vardır. Öğrenciler için başka bir zorluk etkin katılım genellikle hızlı ve kolay çözümleri olmayan problemleri çözmeyi içerir. Ödevlerin tamamlanmasının zorluğu öğrencilerin cesaretini kırabilir. Eğer öğretmenler ödevleri etkin bir şekilde kullanırlarsa, organizasyon zorluklarının ve öğrencileri desteklemenin üstesinden gelebilirler. Son ama en önemsiz olmamakla birlikte tipik sınıf işlerinin aksine, özgün görevler dakika ve saatler yerine günler ve haftalar boyunca gerçekleştirilir fakat toplantımızda max. 4 yada 5 saatimiz var.
Bu problemlerin üstesinden gelmeye karar verdik:
1) İşin her aşaması için belirli zamanlarla çok detaylı bir ders planı yazma
2) Öğrencileri materyal ve örnek oyunlarla destekleme
3) Öğrencilere motivasyonlarını güçlendirme için akranları ile eş olarak çalışmayı gösterme
4) Oyun oluşturma yerine ayrılmış harita ve fizibilite çalışması yapmak. Okullarına gittiklerinde bu ödev öğrencilere üç saat içinde birlikte çalışma ile görevlerin üstesinden gelmeyi öğretmiş olacaktır.
Ders Planı :
-
Zaman
|
Ana öğrenme ve öğretme aktiviteleri
|
Öğretme metodu
|
Öğrenme ile ilgili olan
|
20 dakika
|
Akranlarına kendi kendini tanıtma
|
Grup çalışması
|
Uygulamadan sonra katılımcılar grup çalışması için hazırdır
|
10 dakika
|
Videoyu anlama ve izleme
|
İzleme
|
Öğrenciler ön çalışmalarını bitirir
|
20 dakika
|
Takip eden haritayı tamamlama
|
Çizim
|
Öğrenciler fikirleri arasındaki ilişkiyi görebilir
|
30 dakika
|
Oyunu planlama
|
Planlama
|
Algı pekiştirme
|
10 dakika
|
Ayrılmış ağaç haritayı çizme
|
Bir fizibilite çalışması
|
Fikirlerini diğerlerine anlatma yeteneği
|
Öğrenme kazanımları :
Bilgi: Öğrenciler iklim değişikliğine sebep olan ana faktörleri ve atmosfere daha az karbondioksit salınımına sebep olan aktiviteleri öğrenir.
Beceriler : Uygulama : Öğrenciler çevreyi korumak için değiştirebileceğimiz davranışlarımızı keşfetme konusunda bilgilerini uygulayabilirler.
Analiz: Öğrenciler iklim değişikliği ile ilgili farklı faktörlerin önemini ve farklı çözümlerin verimliliğini analiz edebilirler.
Yeterlilikler :
Sentez: Öğrenciler aktif vatandaşlığı teşvik etmek için bir oyun planı oluşturmada bilgilerini sentezleyebilirler.
Değerlendirme: Öğrenciler başlık çiftlerini kullanarak oluşturdukları oyun planlarını değerlendirebilirler.
Etkili öğrenme kazanımları : işbirliği, başkalarına saygı, öğrenmeyi öğrenme, bağımsız çalışma
Öğrenme kazanımları işe başladıklarında daha faydalı olacak temel beceriler dikkate alınarak seçildi. The Mc Kinsey raporuna göre “Avrupalı gençleri çalışma hayatına alma “birçok işverenin doğru becerilere sahip kişiler bulamadığını bildirmektedir. İşverenler başvuranların becerilerinden memnun değildir. Geçen yıl yüzde 27lik açık pozisyonlar için doğru becerilere sahip eleman seçimi yapamadıklarını belirtmişlerdir. Üçte biri beceri eksikliğinin maliyet, kalite ve zaman kullanımı konusunda önemli iş sorunlarına sebep olduğunu belirtmiştir. Sanılanın aksine, genç işsizlerin en yüksek seviyeye ulaştığı en büyük sorun olarak rapor edilmiştir. Öyleyse neden genç insanlar işverenlerin ihtiyacı olan becerilere sahip olamıyor? Sebeplerden biri işverenler, eğitim sağlayıcılar ve gençlerin birbirini anlamadaki başarısızlığı. Mc Kinsey 2012 raporundan bahsedersek, paralel evrenlerde faaliyet gösteriyorlar. Gençler genellikle çalışırken yeterli öğrenme gerçekleştiremiyorlar. İşverenler ulusal ve yabancı dilde iletişim, işbirliği, bağımsız çalışma, bilgileri analiz edebilme gibi yumuşak becerilerin sıkıntısını raporluyorlar.
Öğrenme çıktılarını elde etmek için Stratejiler :
Hedeflerimize ulaşabilmek için ders planlaması yaparken üç unsur özellikle dikkate alındı
1) Kısıtlı zaman
2) Öğrencilerin yaş ve yetenek farklılığı
3) Farklı uluslardan gelen öğrencilerin çalıştıkları farklı müfredat programları
4) Öğrencilerin ilgisini çekebilecek içerik
Kısıtlı zaman : Hızlı öğrenme sınıfı sınıfta aktiviteleri gerçekleştirmekte zamana sahip olmak için iyi bir stratejidir, dersler sınıfın dışından izlenecek, dersler sıradan olmayan bir toplantı ile verilecektir. Dahası zaman sıkıntısı nedeni ile öğrenciler oyunu oluşturmayacak fakat fizibilite çalışması ve oyun için bir plan yapacaklardır. Bu tür ürünlerin değerlendirmesi yeteneklerini, bilgilerini ulaştıkları yeterlilikleri kanıtlayabilir.
Öğrencilerin yetenek, yaş ve bilgi farklılığı (farklı müfredatlar sebebi ile) : Dersler özel bir ön bilgiyi gerektirmez, onları aktif, motivasyonlu ve işbirlikçi yapmak isteriz.Bu nedenle onu "gerçek bir görev" olarak adlandırdık ( Donovan, S., Bransford, J., & Pellegrino. (1999). İnsanlar nasıl öğrenir: Bridging Research and Practice. Washington, DC: National Academy of Sciences), Onları ihtiyaç duydukları tüm bilgileri nereden temin edebileceğini gösteren makaleler, videolar ve oyunlarla destekledik ( ders eklerine bakınız) .
Biz aynı zamanda işbirlikli öğrenmeyi kullanacak ve rolleri grup içinde dağıtacağız :
ses kontrolü, zamanlama, sekreterya, konuşmacı, fakat onları oyun üretmek için özel görevler gibi isteklerini organize etmede serbest bırakacağız. Herkesin işe katılmasını sağlayacağız . Onların kendi kendilerini organize ettiğini ve verilen zamana saygı gösterip göstermediklerini gözlemleyebiliriz.
Dostları ilə paylaş: |