Regulamentul (CE) 1177/30. 11. 2009, publicat în joue nr. L 314/01. 12. 2009



Yüklə 1,49 Mb.
səhifə1/15
tarix03.01.2019
ölçüsü1,49 Mb.
#89174
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15

Nr. CELEX: 32004L0018

Parlamentul European

Consiliul Uniunii Europene

DIRECTIVA (CE) Nr. 18



din 31 martie 2004
privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice de lucrări, de bunuri şi de servicii
Cuprinde toate amendamentele aduse actului oficial, inclusiv cele prevăzute în:

Regulamentul (CE) 1177/30.11.2009, publicat în JOUE Nr. L 314/01.12.2009
PARLAMENTUL EUROPEAN ŞI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
având în vedere Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, în special articolul 47(2) şi articolele 55 şi 59,
având în vedere propunerea Comisiei(1),
având în vedere avizul Comitetului Economic şi Social European(2),
având în vedere avizul Comitetului Regiunilor(3),
hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat(4), având în vedere proiectul aprobat de comitetul de conciliere la 9 decembrie 2003,
întrucât:
(1) Cu ocazia noilor amendări aduse Directivei 92/50/CEE a Consiliului din 18 iunie 1992 privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice de servicii(5), Directivei 93/36/CEE a Consiliului din 14 iunie 1993 privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice de bunuri(6) şi Directivei 93/37/CEE a Consiliului din 14 iunie 1933 privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice de lucrări(7), modificări care sunt necesare pentru a răspunde cerinţelor de simplificare şi de modernizare formulate atât de autorităţile contractante, cât şi de operatorii economici în răspunsurile la Cartea verde adoptată de Comisie la 27 noiembrie 1996, directivele menţionate anterior trebuie reformulate, pentru claritate, într-un singur text. Prezenta directivă se fondează pe jurisprudenţa Curţii de Justiţie, în special jurisprudenţa privind criteriile de atribuire, care precizează posibilitatea autorităţilor contractante de a răspunde nevoilor publicului vizat, inclusiv în domeniul mediului şi/sau social, cu condiţia ca respectivele criterii să aibă legătură cu obiectul contractului, să nu confere autorităţii contractante o libertate nelimitată de alegere, să fie menţionate în mod expres şi să respecte principiile fundamentale prevăzute la motivul 2.

_____________

(1) JO C 29 E, 30.1.2001, p. 11 şi JO C 203 E, 27.8.2002, p. 210.

(2) JO C 193, 10.7.2001, p. 7.

(3) JO C 144, 16.5.2001, p. 23.

(4) Avizul Parlamentului European din 17 ianuarie 2002 (JO C 271 E, 7.11.2002, p. 176), Poziţia comună a Consiliului din 20 martie 2003, (JO C 147 E, 24.6.2003, p. 1) şi Poziţia Parlamentului European din 2 iulie 2003 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial). Rezoluţia legislativă a Parlamentului European din 29 ianuarie 2004 şi Decizia Consiliului din 2 februarie 2004.

(5) JO L 209, 24.7.1992, p. 1. Directivă amendată ultima dată de Directiva 2001/78/CE a Comisiei (JO L 285, 29.10.2001, p. 1).

(6) JO L 199, 9.8.1993, p. 1. Directivă amendată ultima dată de Directiva 2001/78/CE.



(7) JO L 199, 9.8.1993, p. 54. Directivă amendată ultima dată de Directiva 2001/78/CE.
(2) Atribuirea contractelor încheiate în Statele Membre în numele statului, al colectivităţilor teritoriale şi al altor organisme de drept public trebuie să respecte principiile prevăzute de tratat, în special principiul liberei circulaţii a mărfurilor, principiul libertăţii de stabilire şi principiul libertăţii de a presta servicii, precum şi principiile care decurg din acestea, precum egalitatea de tratament, nediscriminarea, recunoaşterea reciprocă, proporţionalitatea şi transparenţa. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte contractele de achiziţii publice care depăşesc o anumită valoare, se recomandă elaborarea unor dispoziţii de coordonare comunitară a procedurilor naţionale de atribuire a contractelor fondate pe aceste principii, pentru a le putea garanta efectele şi pentru a asigura un mediu concurenţial în ceea ce priveşte achiziţiile publice. Prin urmare, aceste dispoziţii de coordonare trebuie interpretate în conformitate cu regulile şi principiile menţionate anterior şi în conformitate cu celelalte norme prevăzute de tratat.
(3) Dispoziţiile de coordonare trebuie să respecte, în măsura posibilului, procedurile şi practicile în vigoare în fiecare dintre Statele Membre.
(4) Statele Membre trebuie să se asigure că participarea unui organism de drept public în calitate de ofertant la o procedură de atribuire a unui contract de achiziţii publice nu duce la o denaturare a concurenţei în ceea ce priveşte ofertanţii privaţi.
(5) În conformitate cu articolul 6 din tratat, cerinţele de protecţie a mediului trebuie integrate în definirea şi punerea în aplicare a politicilor şi acţiunilor Comunităţii menţionate la articolul 3 din tratat, în special în vederea promovării unei dezvoltări durabile. Prin urmare, prezenta directivă clarifică modul în care autorităţile contractante pot contribui la protecţia mediului şi la promovarea unei dezvoltări durabile, garantându-le totodată posibilitatea de a obţine cel mai bun raport calitate/preţ pentru contractele lor.
(6) Nici una dintre dispoziţiile prevăzute de prezenta directivă nu trebuie să interzică impunerea sau aplicarea unor măsuri necesare pentru a proteja ordinea, moralitatea şi siguranţa publică, sănătatea, viaţa oamenilor, animalelor şi plantelor, în special în vederea unei dezvoltări durabile, cu condiţia ca respectivele măsuri să fie conforme cu tratatul.
(7) Decizia 94/800/CE a Consiliului din 22 decembrie 1994 privind încheierea, în numele Comunităţii Europene, cu privire la probleme de competenţa sa, a acordurilor de negocieri comerciale multilaterale din cadrul Rundei Uruguay (1986-1994)(8), a aprobat în special acordul OMC privind achiziţiile publice, denumit în continuare "acord", al cărui scop este stabilirea unui cadru multilateral de drepturi şi obligaţii echilibrate în domeniul contractelor de achiziţii publice, în vederea liberalizării şi extinderii comerţului mondial.

_____________



(8) JO L 336, 23.12.1994, p. 1.
Ţinând seama de drepturile şi angajamentele internaţionale ale Comunităţii ce decurg din acceptarea acordului, regimul aplicabil ofertanţilor şi produselor din ţările terţe semnatare este cel definit de acord. Acordul în cauză nu are efect direct. Prin urmare, autorităţile contractante prevăzute de acord, care respectă prezenta directivă şi o aplică operatorilor economici din ţările terţe semnatare ale acordului, trebuie să respecte, în egală măsură, şi respectivul acord. De asemenea, dispoziţiile de coordonare trebuie să garanteze operatorilor economici din Comunitate condiţii de participare la procedurile de achiziţii publice la fel de favorabile ca cele rezervate operatorilor economici din ţările terţe semnatare ale acordului.
(8) Înainte de lansarea unei proceduri de atribuire a unui contract, autorităţile contractante pot, prin intermediul unui "dialog tehnic", solicita sau accepta o recomandare care să poată fi folosită la pregătirea unui caiet de sarcini, cu condiţia ca respectiva recomandare să nu aibă ca efect împiedicarea concurenţei.
(9) Ţinând seama de diversitatea contractelor de achiziţii publice, este necesar ca autorităţile contractante să poată prevedea atât atribuirea separată, cât şi atribuirea comună a contractelor de proiectare şi execuţie a lucrărilor. Prezenta directivă nu urmăreşte să indice o atribuire separată sau comună a contractelor de achiziţii publice. Decizia de atribuire separată sau comună a contractelor trebuie să fie determinată de criterii cantitative şi economice care pot fi definite în dreptul intern.
(10) Un contract poate fi considerat contract de achiziţii publice de lucrări numai dacă obiectul său urmăreşte în mod special realizarea activităţilor prevăzute de anexa I, chiar dacă contractul în cauză poate cuprinde alte servicii necesare pentru realizarea respectivelor activităţi. În anumite cazuri, contractele de achiziţii publice de servicii, în special în domeniul serviciilor de gestionare a proprietăţilor, pot include şi lucrări. Totuşi, respectivele lucrări, în măsura în care sunt auxiliare şi constituie, prin urmare, o eventuală consecinţă sau o completare a obiectului principal al contractului, nu pot justifica clasificarea contractului în categoria contractelor de achiziţii publice de lucrări.
(11) Trebuie prevăzută o definiţie comunitară a acordurilor-cadru, precum şi a regulilor speciale pentru acordurile-cadru încheiate pentru contractele care intră în domeniul de aplicare a prezentei directive. Conform respectivelor reguli, dacă o autoritate contractantă încheie, în conformitate cu dispoziţiile prevăzute de prezenta directivă, un acord-cadru privind, în special, publicitatea, termenele şi condiţiile de depunere a ofertelor, respectiva autoritate contractantă poate încheia, pe durata acestui acord-cadru, contracte bazate pe un astfel de acord-cadru, fie aplicând condiţiile stabilite în respectivul acord-cadru, fie, dacă prin acordul-cadru nu au fost stabilite anterior toate condiţiile, după relansarea concurenţei între părţile la acordul-cadru în ceea ce priveşte condiţiile nestabilite. Restabilirea concurenţei trebuie să răspundă anumitor reguli destinate să garanteze flexibilitatea necesară şi respectarea principiilor generale, în special a principiului egalităţii de tratament. Din aceste motive, durata acordurilor-cadru trebuie limitată şi nu trebuie să depăşească patru ani, cu excepţia cazurilor justificate în mod corespunzător de autorităţile contractante.
(12) Unele tehnici electronice noi de achiziţie sunt în continuă dezvoltare. Astfel de tehnici permit extinderea concurenţei şi ameliorarea eficienţei comenzii publice, în special în ceea ce priveşte economia de timp şi bani pe care le implică utilizarea lor. Autorităţile contractante pot utiliza tehnici electronice de achiziţie, cu condiţia ca utilizarea acestora să fie conformă cu normele stabilite de prezenta directivă şi principiul egalităţii de tratament, principiul nediscriminării şi principiul transparenţei. În această măsură, depunerea unei oferte, în special în cazul restabilirii concurenţei în temeiul unui acord-cadru sau al punerii în aplicare a unui sistem dinamic de achiziţie, poate lua forma unui catalog electronic al respectivului ofertant, dacă acesta foloseşte mijloacele de comunicare alese de autoritatea contractantă în conformitate cu articolul 42.
(13) Ţinând seama de extinderea rapidă a sistemelor electronice de achiziţie, ar trebui deja prevăzute reguli adecvate care să permită autorităţilor contractante să profite pe deplin de posibilităţile oferite de respectivele sisteme. În această perspectivă, trebuie definit un sistem dinamic de achiziţie în totalitate electronic pentru achiziţiile de uz curent şi trebuie stabilite norme speciale de punere în aplicare şi de funcţionare a unui astfel de sistem pentru a garanta tratamentul echitabil al fiecărui operator economic care doreşte să participe. Orice operator economic trebuie să poată adera la un astfel de sistem, din momentul în care depune o ofertă indicativă conform caietului de sarcini şi îndeplineşte criteriile de selecţie. Prin crearea unei liste de ofertanţi deja selectaţi şi prin posibilitatea acordată noilor ofertanţi de a se înscrie pe respectiva listă, această tehnică de achiziţie permite autorităţilor contractante să dispună de o gamă largă de oferte – graţie mijloacelor electronice utilizate – şi, prin urmare, să asigure o utilizare optimă a fondurilor publice printr-o concurenţă extinsă.
(14) Deoarece licitaţiile electronice reprezintă o tehnică din ce în ce mai utilizată, trebuie prevăzută o definiţie comunitară a respectivelor licitaţii, care trebuie încadrate prin reguli speciale care să garanteze desfăşurarea lor în deplină conformitate cu principiile egalităţii de tratament, nediscriminării şi transparenţei. În acest scop, trebuie să se prevadă ca respectivele licitaţii electronice să aibă ca obiect numai contractele de lucrări, de furnizare de bunuri şi de servicii pentru care specificaţiile pot fi stabilite cu precizie. Acesta poate fi cazul contractelor de bunuri, lucrări şi servicii recurente. În acelaşi scop, trebuie să se prevadă, de asemenea, ca respectiva clasificare a ofertanţilor să poată fi realizată în orice moment al licitaţiei electronice. Utilizarea licitaţiilor electronice permite autorităţilor contractante să le solicite ofertanţilor să prezinte preţuri noi, corectate în jos, şi, în cazul în care contractul se atribuie ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic, să îmbunătăţească elemente din oferte, altele decât preţurile. Pentru a asigura respectarea principiului transparenţei, numai elementele care pot fi evaluate automat, prin mijloace electronice, fără intervenţia şi/sau evaluarea autorităţii contractante, pot face obiectul licitaţiilor electronice, şi anume numai elementele care sunt cuantificabile astfel încât să poată fi exprimate în cifre sau în procente. În schimb, acele aspecte din oferte care implică evaluarea unor elemente necuantificabile nu trebuie să facă obiectul licitaţiilor electronice. Prin urmare, anumite contracte de lucrări şi de servicii care implică activităţi intelectuale, cum ar fi proiectarea unei lucrări, nu trebuie să facă obiectul licitaţiilor electronice.
(15) În Statele Membre s-au dezvoltat unele tehnici de achiziţie centralizată. Mai multe autorităţi contractante sunt răspunzătoare de realizarea de achiziţii sau de atribuirea unor contracte de achiziţii publice/acorduri-cadru destinate altor autorităţi contractante. Dată fiind importanţa volumului de achiziţii, aceste tehnici permit extinderea concurenţei şi îmbunătăţirea eficienţei comenzii publice. Prin urmare, trebuie prevăzută o definiţie comunitară a organismului central de achiziţie, pentru uzul autorităţilor contractante. De asemenea, trebuie definite condiţiile în care se poate considera că, în vederea respectării principiilor nediscriminării şi egalităţii de tratament, autorităţile contractante care achiziţionează lucrări, bunuri şi/sau servicii recurgând la un organism central de achiziţie, îndeplinesc dispoziţiile prezentei directive.
(16) Pentru a ţine seama de diversitatea circumstanţelor existente în Statele Membre, trebuie lăsat la latitudinea acestora din urmă să decidă dacă autorităţile contractante din statele respective pot recurge la acorduri-cadru, la organisme centrale de achiziţie, la sisteme dinamice de achiziţie, la licitaţii electronice şi la procedura dialogului competitiv, astfel cum sunt definite şi reglementate în prezenta directivă.
(17) Sporirea numărului de praguri de aplicare a dispoziţiilor de coordonare reprezintă o complicaţie pentru autorităţile contractante. Mai mult, în contextul uniunii monetare, respectivele praguri trebuie fixate în euro. Prin urmare, trebuie fixate praguri, în euro, pentru a simplifica aplicarea dispoziţiilor în cauză, asigurând totodată respectarea pragurilor prevăzute de acord, care sunt exprimate în drepturi speciale de tragere. În acest context, trebuie prevăzută, de asemenea, o revizuire periodică a pragurilor exprimate în euro, pentru a le adapta, dacă este necesar, în funcţie de posibilele variaţii în valoarea monedei euro în raport cu dreptul special de tragere.
(18) În scopul punerii în aplicare a regulilor prevăzute de prezenta directivă şi în vederea supravegherii, domeniul serviciilor poate fi cel mai bine definit prin împărţirea în categorii corespunzătoare unor anumite poziţii dintr-o nomenclatură comună şi gruparea lor în două anexe, II A şi II B, conform regimului la care sunt supuse. În ceea ce priveşte serviciile prevăzute de anexa II B, dispoziţiile aplicabile, prevăzute de prezenta directivă, nu trebuie să aducă atingere punerii în aplicare a regulilor comunitare specifice serviciilor în cauză.
(19) În ceea ce priveşte contractele de achiziţii publice de servicii, aplicarea integrală a prezentei directive trebuie limitată, pe o perioadă tranzitorie, la contractele în cazul cărora dispoziţiile prezentei directive permit realizarea tuturor posibilităţilor de amplificare a schimburilor comerciale transfrontaliere. Contractele pentru alte servicii trebuie monitorizate în decursul perioadei tranzitorii, înainte de luarea unei decizii privind aplicarea integrală a prezentei directive. În acest scop, trebuie definit mecanismul respectivei monitorizări. Acest mecanism trebuie să permită, în acelaşi timp, accesul celor interesaţi la informaţiile relevante.
(20) Contractele de achiziţii publice atribuite de autorităţile contractante care îşi desfăşoară activitatea în sectorul apei, al energiei, al transporturilor şi al serviciilor poştale şi care se înscriu în cadrul acestor activităţi sunt reglementate de Directiva 2004/17/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 31 martie 2004 de coordonare a procedurilor de atribuire a contractelor în sectorul apei, al energiei, al transporturilor şi al serviciilor poştale(9). Totuşi, contractele atribuite de autorităţile contractante în cadrul activităţilor lor de prestare de servicii în sectorul transportului maritim, de coastă sau fluvial trebuie să intre în domeniul de aplicare a prezentei directive.
(21) Ţinând seama de situaţia concurenţei efective a pieţelor din sectorul telecomunicaţiilor ca urmare a punerii în aplicare a normelor comunitare destinate să liberalizeze acest sector, contractele de achiziţii publice din sectorul în cauză trebuie excluse din domeniul de aplicare a prezentei directive, în măsura în care sunt destinate în principal să permită autorităţilor contractante să întreprindă anumite activităţi în sectorul telecomunicaţiilor. Aceste activităţi sunt definite în conformitate cu definiţiile utilizate în articolele 1, 2 şi 8 din Directiva 93/38/CEE a Consiliului din 14 iunie 1993 privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii în sectoarele apei, energiei, transporturilor şi telecomunicaţiilor(10), astfel încât prezenta directivă nu se aplică contractelor care au fost excluse din domeniul de aplicare a Directivei 93/38/CEE în temeiul articolului 8 din respectiva directivă.

_____________

(9) Vezi pagina 1 din prezentul Jurnal Oficial.

(10) JO L 199, 9.8.1993, p. 84. Directivă amendată ultima dată de Directiva 2001/78/CE.


(22) Trebuie prevăzute cazurile în care este posibil să nu se aplice măsurile de coordonare a procedurilor din motive de siguranţă sau de păstrare a secretului de stat sau din cauza aplicabilităţii unor norme speciale de atribuire a contractelor, care sunt reglementate prin acorduri internaţionale, care privesc staţionarea trupelor sau care sunt specifice organizaţiilor internaţionale.
(23) În conformitate cu articolul 163 din tratat, încurajarea cercetării şi dezvoltării tehnologice constituie unul dintre mijloacele de consolidare a bazelor ştiinţifice şi tehnologice ale industriei Comunităţii, iar deschiderea contractelor de achiziţii publice de servicii contribuie la realizarea acestui obiectiv. Prezenta directivă nu reglementează cofinanţarea programelor de cercetare; prin urmare, prezenta directivă nu reglementează contractele de servicii de cercetare şi de dezvoltare, altele decât cele ale căror beneficii aparţin exclusiv autorităţii contractante pentru a fi utilizate în scopuri proprii şi în exercitarea propriilor activităţi, cu condiţia ca serviciile prestate să fie în întregime remunerate de către autoritatea contractantă.
(24) În cadrul serviciilor, contractele de achiziţie sau de locaţiune de bunuri imobile sau de drepturi asupra unor astfel de bunuri prezintă caracteristici speciale, care fac inadecvată aplicarea regulilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice.
(25) Atribuirea contractelor de achiziţii publice pentru anumite servicii audiovizuale în domeniul radiodifuziunii trebuie să ţină seama de aspecte de importanţă culturală şi socială, care fac inadecvată aplicarea regulilor de atribuire a contractelor. Din aceste motive, trebuie prevăzută o excepţie pentru contractele de achiziţii publice de servicii care urmăresc cumpărarea, dezvoltarea, producţia sau coproducţia de programe gata de difuzare şi de alte servicii pregătitoare, precum cele privind scenariile sau alte prestaţii artistice necesare pentru realizarea programului, precum şi contractele privind timpii de emisie. Totuşi, această excludere nu trebuie să se aplice furnizării de echipamente tehnice necesare pentru producţia, coproducţia şi emisia respectivelor programe. Prin "emisie" se înţelege transmisia şi difuzarea prin intermediul oricărei reţele electronice.
(26) Serviciile de arbitraj şi de conciliere sunt furnizate, de obicei, de organisme sau de persoane desemnate sau selectate într-un mod care nu poate fi supus regulilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice.
(27) În conformitate cu acordul, serviciile financiare prevăzute de prezenta directivă nu includ instrumente de politică monetară, cursurile de schimb, datorii publice, gestionarea rezervelor şi de alte politici care implică operaţiuni cu titluri sau cu alte instrumente financiare, în special operaţiunile autorităţilor contractante de strângere de bani sau de capital. În consecinţă, contractele referitoare la emisiunea, cumpărarea, vânzarea sau transferul de titluri sau de alte instrumente financiare nu fac obiectul prezentei directive. Serviciile furnizate de băncile centrale sunt, de asemenea, excluse.
(28) Încadrarea în muncă şi munca sunt elemente esenţiale care garantează şanse egale pentru toţi şi contribuie la integrarea în societate. În acest context, atelierele protejate şi programele de ocupare protejate contribuie în mod eficient la promovarea integrării sau reintegrării persoanelor cu handicap pe piaţa muncii. Totuşi, este posibil ca astfel de ateliere să nu fie în măsură să obţină contracte în condiţii normale de concurenţă. Prin urmare, trebuie să se prevadă ca Statele Membre să rezerve respectivelor ateliere dreptul de participare la procedurile de atribuire a contractelor de achiziţii publice sau să rezerve executarea acestora în cadrul programelor de ocupare protejate.
(29) Specificaţiile tehnice stabilite de achizitorii publici trebuie să permită exercitarea concurenţei în domeniul achiziţiilor publice. În acest scop, trebuie să fie posibilă prezentarea unor oferte care să reflecte diversitatea de soluţii tehnice. Prin urmare, pe de o parte, specificaţiile tehnice trebuie să poată fi stabilite în termeni de performanţă şi cerinţe funcţionale, şi, pe de altă parte, dacă se face trimitere la standardul european – sau, dacă un astfel de standard nu există, la standardul naţional – autorităţile contractante trebuie să ia în considerare şi ofertele bazate pe alte soluţii echivalente. Pentru a demonstra echivalenţa, ofertanţii trebuie să poată utiliza orice mijloc de probă. Autorităţile contractante trebuie să poată motiva orice decizie conform căreia nu există o echivalenţă într-un caz dat. Autorităţile contractante care doresc să definească nevoile de mediu în specificaţiile tehnice ale unui anumit contract pot prevedea caracteristicile de mediu, cum ar fi o anumită metodă de producţie şi/sau efectele specifice asupra mediului pe care le au grupele de produse sau de servicii. Autorităţile contractante pot utiliza, dar nu sunt obligate în acest sens, specificaţiile corespunzătoare, definite de etichetele ecologice, cum sunt eticheta ecologică europeană, eticheta ecologică multinaţională sau orice altă etichetă ecologică, cu condiţia ca cerinţele privind etichetele să fie definite şi adoptate pe baza unor informaţii ştiinţifice printr-o procedură la care pot participa părţile implicate, precum organismele guvernamentale, consumatorii, producătorii, distribuitorii sau organizaţiile de mediu, şi ca eticheta să fie accesibilă şi disponibilă tuturor părţilor interesate. În măsura posibilului, autorităţile contractante trebuie să stabilească specificaţii tehnice care să ia în considerare criteriile de accesibilitate pentru persoanele cu handicap sau proiectarea pentru toate categoriile de utilizatorii. Specificaţiile tehnice trebuie menţionate în mod clar, astfel încât toţi ofertanţii să ştie la ce se referă criteriile stabilite de către autoritatea contractantă.
(30) Informaţiile suplimentare privind contractele trebuie menţionate, astfel cum se obişnuieşte în Statele Membre, în caietul de sarcini aferent fiecărui contract sau în orice document echivalent.
(31) Autorităţile contractante care realizează proiecte complexe se pot afla, fără a li se imputa ceva în acest sens, în imposibilitatea obiectivă de a defini mijloacele care pot răspunde necesităţilor lor sau de a evalua ce le poate oferi contractul în termeni de soluţii tehnice şi/sau de soluţii financiare/juridice. Această situaţie poate apărea în special în ceea ce priveşte realizarea unor importante infrastructuri integrate de transport, a marilor reţele informatice sau a proiectelor ce implică o finanţare complexă şi structurată, a căror natură financiară şi juridică nu poate fi evaluată în prealabil. În măsura în care recurgerea la proceduri deschise sau restrânse nu permite atribuirea unor astfel de contracte, trebuie prevăzută o procedură flexibilă de care să protejeze nu numai concurenţa între operatorii economici, ci şi necesitatea autorităţilor contractante de a discuta toate aspectele referitoare la contract cu fiecare candidat. Totuşi, această

procedură nu trebuie utilizată în aşa fel încât să restrângă sau să denatureze concurenţa, în special prin modificarea unor elemente fundamentale ale ofertelor, prin impunerea de noi cerinţe importante ofertantului selectat sau prin implicarea oricărui alt ofertant decât cel care a depus oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic.


(32) Pentru a încuraja participarea întreprinderilor mici şi mijlocii la contractele de achiziţii publice, trebuie prevăzute dispoziţii privind subcontractarea.
(33) Condiţiile de execuţie a unui contract sunt compatibile cu prezenta directivă, cu condiţia să nu aibă, fie direct, fie indirect, un caracter discriminatoriu, şi să fie anunţate în anunţul de participare sau în caietul de sarcini. Ele pot avea ca obiectiv, în special, încurajarea formării profesionale la locul de muncă, încadrarea în muncă a persoanelor cu dificultăţi speciale de integrare, lupta împotriva şomajului sau protecţia mediului. Printre altele se poate menţiona, ca exemplu, obligaţia – aplicabilă pe perioada de execuţie a contractului – de recrutare a şomerilor de lungă durată sau de punere în aplicare a unor acţiuni de formare a şomerilor sau a tinerilor, de respectare pe fond a dispoziţiilor prevăzute în convenţiile fundamentale ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), dacă acestea nu au fost deja puse în aplicare în dreptul naţional sau de recrutare a unui număr mai mare de persoane cu handicap decât cel impus de legislaţia

internă.
(34) Actele cu putere de lege, actele administrative şi convenţiile colective, atât cele interne, cât şi cele comunitare, care sunt în vigoare în domeniul condiţiilor de muncă şi al securităţii muncii, se aplică pe perioada de execuţie a unui contract de achiziţii publice, cu condiţia ca astfel de reguli, precum şi punerea lor în aplicare, să fie conforme cu dreptul comunitar. În situaţiile transfrontaliere, în care lucrătorii unui Stat Membru prestează servicii într-un alt Stat Membru în cadrul unui contract de achiziţii publice, Directiva 96/71/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 decembrie 1996 privind detaşarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii(11) prevede condiţiile minime care trebuie respectate în ţara gazdă în ceea ce priveşte lucrătorii detaşaţi. Dacă dreptul intern prevede dispoziţii în acest sens, nerespectarea acestor obligaţii poate fi considerată o abatere gravă sau o încălcare a eticii profesionale de către operatorul economic şi care poate duce la excluderea respectivului operator economic din procedura de atribuire a unui contract de achiziţii publice.

_____________

(11) JO L 18, 21.1.1997, p. 1.


(35) Ţinând seama de noile tehnologii în domeniul informaţiilor şi comunicaţiei, precum şi de simplificările pe care acestea le pot aduce la nivelul promovării contractelor şi în termeni de eficienţă şi de transparenţă a procedurilor de atribuire, mijloacele electronice trebuie să se afle pe picior de egalitate cu mijloacele clasice de comunicare şi de schimb de informaţii. În măsura posibilului, alegerea mijlocului de comunicare şi a tehnologiei trebuie să asigure compatibilitatea cu tehnologiile utilizate în celelalte State Membre.
(36) Pentru a se asigura dezvoltarea unei concurenţe efective în domeniul achiziţiilor publice, este necesară o publicitate comunitară a anunţurilor de participare stabilite de autorităţile contractante ale Statelor Membre. Informaţiile cuprinse în respectivele anunţuri trebuie să permită operatorilor economici din Comunitate să aprecieze dacă sunt interesaţi de contractele propuse. În acest scop, trebuie să li se prezinte informaţii suficiente privind obiectul contractului şi condiţiile aferente. Prin urmare, trebuie să se asigure o mai mare vizibilitate a anunţurilor publicate prin mijloace corespunzătoare, precum formularele standard pentru anunţurile de participare şi vocabularul comun privind achiziţiile publice (Common Procurement Vocabulary, CPV), prevăzut în Regulamentul (CE) Nr. 2195/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului(12) ca fiind nomenclatura de referinţă pentru achiziţiile publice. În procedurile restrânse, publicitatea urmăreşte, în special, să permită operatorilor economici din Statele Membre să îşi manifeste interesul pentru contracte, solicitând autorităţilor contractante o invitaţie de participare la procedură în condiţiile solicitate.

_____________

(12) JO L 340, 16.12.2002, p. 1.
(37) Directiva 1999/93/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 decembrie 1999 privind un cadru comunitar pentru semnăturile electronice(13) şi Directiva 2000/31/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 8 iunie 2000 privind anumite aspecte de ordin juridic ale serviciilor societăţii informaţionale, în special comerţul electronic, pe piaţa internă ("Directiva privind comerţul electronic")(14) trebuie, în cadrul prezente directive, să se aplice transmiterii de informaţii pe cale electronică. Procedurile de atribuire a contractelor de achiziţii publice şi regulile aplicabile concursurilor de servicii necesită un nivel de securitate şi confidenţialitate mai ridicat decât cel prevăzut de directivele menţionate anterior. Prin urmare, dispozitivele de primire pe cale electronică a ofertelor, a cererilor de participare, precum şi a planurilor şi proiectelor trebuie să răspundă unor cerinţe suplimentare speciale. În acest scop, utilizarea semnăturilor electronice, în special a semnăturilor electronice avansate, trebuie, în măsura posibilului, încurajată. Mai mult, existenţa programelor voluntare de acreditare ar putea constitui un cadru favorabil pentru îmbunătăţirea nivelului de servicii de certificare pentru aceste dispozitive.

_____________

(13) JO L 13, 19.1.2000, p. 12.

(14) JO L 178, 17.7.2000, p. 1.


(38) Utilizarea mijloacelor electronice antrenează economie de timp. Prin urmare, trebuie prevăzute reduceri ale perioadelor minime în care se utilizează astfel de mijloace electronice, cu condiţia, totuşi, să fie compatibile cu modalităţile de transmitere speciale prevăzute la nivel comunitar.
(39) Verificarea îndeplinirii cerinţelor de către ofertanţi, în cazul procedurilor deschise, respectiv de către candidaţi, în cazul procedurilor restrânse şi de negociere cu publicarea unui anunţ de participare şi în cazul dialogului competitiv, precum şi selectarea acestora trebuie efectuate în condiţii de transparenţă. În acest scop, trebuie precizate criteriile nedisriminatorii pe care autorităţile contractante le pot utiliza în vederea selectării concurenţilor şi mijloacele pe care le pot utiliza operatorii economici pentru a dovedi că îndeplinesc respectivele criterii. În acelaşi spirit de transparenţă, autorităţii contractant trebuie să i se solicite să indice, în momentul lansării unei invitaţii de participare la o procedură de achiziţii publice, criteriile de selectare pe care le va folosi în vederea selectării, precum şi nivelul capacităţilor specifice pe care le poate eventual solicita din partea operatorilor economici pentru a-i accepta în procedura de atribuire a contractului de achiziţii publice.
(40) O autoritate contractantă poate limita numărul de candidaţi la procedurile restrânse şi de negociere cu publicarea unui anunţ de participare, precum şi la dialogul competitiv. Limitarea numărului de candidaţi trebuie să se realizeze pe baza unor criterii obiective, precizate în anunţul de participare. Respectivele criterii obiective nu implică în mod necesar ponderări. În ceea ce priveşte criteriile referitoare la situaţia personală a operatorului economic, este suficient ca în anunţul de participare să se facă o trimitere generală la situaţiile menţionate la articolul 45.
(41) În dialogul competitiv şi în procedurile de negociere cu publicarea unui anunţ de participare, având în vedere flexibilitatea care poate fi necesară, precum şi costurile prea ridicate referitoare la astfel de metode de atribuire a contractelor, trebuie ca autorităţile contractante să poată prevedea o desfăşurare a procedurii în etape succesive, pentru a reduce în mod progresiv, pe baza unor criterii de atribuire stabilite în prealabil, numărul de oferte pe care urmează să le discute sau negocieze. Reducerea trebuie să asigure o concurenţă reală, în măsura în care numărul de soluţii sau de candidaţi corespunzători permite acest lucru.
(42) Regulile comunitare relevante în materie de recunoaştere reciprocă a diplomelor, a certificatelor şi a altor dovezi de calificare oficială sunt aplicabile dacă este necesară prezentarea unor acte doveditoare privind o anumită calificare pentru a participa la o procedură de atribuire a unui contract sau la un concurs.
(43) Trebuie evitată atribuirea contractelor de achiziţii publice operatorilor economici care au participat la o organizaţie criminală sau care au fost găsiţi vinovaţi de corupţie sau de fraudă în detrimentul intereselor financiare ale Comunităţii Europene sau de spălare de bani. Autorităţile contractante trebuie să ceară candidaţilor/ofertanţilor, dacă este cazul, să prezinte documente corespunzătoare şi, dacă au incertitudini cu privire la situaţia personală a acestor candidaţi/ofertanţi, pot solicita cooperarea autorităţilor competente ale Statului Membru în cauză. Excluderea unor astfel de operatori economici trebuie să intervină dacă autoritatea contractantă are la cunoştinţă o hotărâre privind delictele menţionate anterior, pronunţată conform dreptului naţional şi cu caracter definitiv, care îi conferă autoritatea de lucru judecat. Dacă dreptul intern prevede dispoziţii în acest sens, nerespectarea legislaţiei privind mediul sau a legislaţiei privind înţelegerile ilegale în contractele de achiziţii publice, care au făcut obiectul unei hotărâri cu caracter definitiv sau al unei decizii cu efecte echivalente, poate fi considerată o încălcare a eticii profesionale de către operatorul economic sau ca o abatere gravă. Nerespectarea dispoziţiilor naţionale de aplicare a Directivelor 2000/78/CE(15) şi 76/207/CEE(16) privind egalitatea de tratament al lucrătorilor, care a făcut obiectul unei hotărâri cu caracter definitiv sau al unei decizii cu efecte echivalente, poate fi considerată o încălcare a eticii profesionale de către operatorul economic sau ca o abatere gravă.
(44) În cazurile corespunzătoare, în care natura lucrărilor şi/sau serviciilor justifică aplicarea unor măsuri sau a unor sisteme de gestionare a mediului în timpul execuţiei contractului de achiziţii publice, se poate solicita aplicarea unor astfel de măsuri sau sisteme. Sistemele de gestionare a mediului, fie că sunt sau nu înregistrate conform instrumentelor comunitare precum Regulamentul (CE) Nr. 761/2001(17) (EMAS), pot demonstra capacitatea tehnică a operatorului economic de a executa contractul. Mai mult, o descriere a măsurilor aplicate de operatorul economic pentru a asigura acelaşi nivel de protecţie a mediului trebuie să fie acceptată ca formă de dovadă alternativă la sistemele de gestionare a mediului înregistrate.

_____________

(15) Directiva 2000/78/CE a Consiliului din 27 noiembrie 2000 de creare a unui cadru general în favoarea egalităţii de tratament în ceea ce priveşte încadrarea în muncă şi ocuparea forţei de muncă (JO L 303, 2.12.2000, p. 16).

(16) Directiva 76/207/CEE a Consiliului din 9 februarie 1976 privind aplicarea principiului egalităţii de tratament între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte accesul la încadrare în muncă, formare şi promovare profesională şi condiţiile de muncă (JO L 39, 14.2.1976, p. 40). Directivă amendată de Directiva 2002/73/CE a Parlamentului European şi a Consiliului (JO L 269, 5.10.2002, p. 15).



(17) Regulamentul (CE) nr. 761/2001 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2001 privind participarea voluntară a organizaţiilor la un sistem comunitar de management ecologic şi audit (EMAS) (JO L 114, 24.4.2001, p. 1).
(45) Prezenta directivă prevede posibilitatea Statelor Membre de a elabora liste oficiale de contractanţi, de furnizori sau de prestatori de servicii sau un sistem de certificare de către organismele publice sau private, precum şi efectele unei astfel de înregistrări sau certificări în cadrul unei proceduri de atribuire a contractelor de achiziţii publice într-un alt Stat Membru. În ceea ce priveşte listele oficiale de operatori economici agreaţi, trebuie să se ţină seama de jurisprudenţa Curţii de Justiţie în cazul în care un operator economic care face parte dintr-o grupare îşi asumă capacităţile economice, financiare sau tehnice ale altor societăţi ale grupării în sprijinul cererii sale de înscriere. În acest caz, operatorul economic este cel care trebuie să dovedească faptul că dispune efectiv de respectivele resurse pe întreaga perioadă de valabilitate a înscrierii. În scopul înregistrării, un Stat Membru poate, prin urmare, să determine nivelul de cerinţe care trebuie atins şi în special, de exemplu, dacă operatorul economic îşi asumă capacitatea financiară a unei alte societăţi din grup, răspunderea, dacă este necesar solidară, a respectivei societăţi.
(46) Atribuirea contractelor trebuie realizată pe baza unor criterii obiective care asigură respectarea principiilor de transparenţă, de nediscriminare şi de egalitate de tratament şi care garantează aprecierea ofertelor în condiţii eficiente de concurenţă. Prin urmare, trebuie admisă numai aplicarea a două criterii de atribuire, şi anume criteriul "preţului cel mai scăzut" şi criteriul "ofertei cele mai avantajoase din punct de vedere economic".
Pentru a garanta respectarea principiului egalităţii de tratament în atribuirea contractelor, trebuie prevăzută obligaţia – consacrată în jurisprudenţă – de a se asigura transparenţa necesară pentru a permite fiecărui ofertant să fie informat în mod rezonabil cu privire la criteriile şi modalităţile ce urmează să fie aplicate în vederea identificării ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic. Prin urmare, autorităţilor contractante le revine responsabilitatea de a preciza în timp util criteriile de atribuire a contractelor, precum şi ponderea relativă pe care o are fiecare dintre respectivele criterii, astfel încât ofertanţii să poată ţine seama de ele în pregătirea ofertelor. Autorităţile contractante pot deroga de la obligaţia de a indica ponderea criteriilor de atribuire a contractelor în cazuri justificate corespunzător şi pe care le pot motiva, dacă respectiva pondere nu poate fi stabilită în prealabil, în special ca urmare a complexităţii contractului. În acest caz, trebuie să indice respectivele criterii în ordinea descrescătoare a importanţei lor.
Dacă aleg să atribuie contractul ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic, autorităţile contractante evaluează ofertele pentru a stabili care dintre ele prezintă cel mai bun raport calitate/preţ. În acest sens, autorităţile contractante determină criteriile economice şi calitative care, luate împreună, trebuie să permită determinarea ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic pentru respectiva autoritate contractantă. Determinarea criteriilor depinde de obiectul contractului în măsura în care permit evaluarea nivelului de performanţă prezentat de fiecare ofertă în raport cu obiectul contractului, astfel cum este definit în specificaţiile tehnice, precum şi măsurarea raportului calitate/preţ prezentat de fiecare ofertă.
Pentru a garanta egalitatea de tratament, criteriile de atribuire trebuie să permită compararea şi evaluarea ofertelor în mod obiectiv. Dacă aceste condiţii sunt îndeplinite, criteriile economice şi calitative de atribuire, ca şi îndeplinirea cerinţelor de mediu, pot permite autorităţii contractante să răspundă necesităţilor colectivităţii publice vizate, astfel cum sunt ele exprimate în specificaţiile contractului. În aceleaşi condiţii, o autoritate contractantă poate utiliza criterii care urmăresc satisfacerea cerinţelor sociale ce răspund în special necesităţilor – definite în specificaţiile contractului – specifice unor categorii de populaţie defavorizate din care fac parte beneficiarii/utilizatorii lucrărilor, bunurilor sau serviciilor care fac obiectul contractului.
(47) În cazul contractelor de achiziţii publice de servicii, criteriile de atribuire nu trebuie să afecteze punerea în aplicare a dispoziţiilor naţionale privind remunerarea anumitor servicii ca, de exemplu, prestaţiile arhitecţilor, ale inginerilor sau ale avocaţilor şi, în cazul contractelor de achiziţii publice de bunuri, punerea în aplicare a dispoziţiilor naţionale care stabilesc un preţ fix pentru cărţile şcolare.
(48) Anumite condiţii tehnice, în special cele privind anunţurile, rapoartele statistice, precum şi nomenclatura utilizată şi condiţiile de trimitere la respectiva nomenclatură trebuie adoptate şi modificate în funcţie de evoluţia necesităţilor tehnice. Listele autorităţilor contractante prevăzute de anexe trebuie, de asemenea, actualizate. Prin urmare, trebuie prevăzută o procedură de adoptare flexibilă şi rapidă în acest scop.
(49) Trebuie adoptate măsurile necesare de punere în aplicare a prezentei directive în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a procedurilor pentru exercitarea competenţelor de punere în aplicare conferite Comisiei(18).
(50) Regulamentul (CEE, Euratom) Nr. 1182/71 al Consiliului din 3 iunie 1971 privind stabilirea regulilor care se aplică termenelor, datelor şi expirării termenelor(19) trebuie să se aplice la calcularea termenelor prevăzute de prezenta directivă.
(51) Prezenta directivă nu trebuie să aducă atingere obligaţiilor Statelor Membre privind termenele de transpunere şi de aplicare a Directivelor 92/50/CEE, 93/36/CEE şi 93/37/CEE, prevăzute de anexa XI,
ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

 

Titlul I


Yüklə 1,49 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin