REVISTA PRESEI
13.01.06
ADEVARUL
Legile sănătăţii, trimise din nou la corectat
Legile sănătăţii au fost discutate în şedinţa de guvern, dar nu au fost aprobate. "Am avut o discuţie cu membrii guvernului legată de oportunitatea menţinerii sau desfiinţării caselor de asigurări ale armatei, ale Ministerului de Interne, ale SRI. Încă nu am ajuns la o soluţie pentru că sunt şi puncte de vedere contra", a spus Tăriceanu. El crede că existenţa acestor case de asigurări înseamnă un aparat birocratic suplimentar. Tăriceanu a dat asigurări că unităţi spitaliceşti renumite cum ar fi Spitalul Militar şi Spitalul CFR vor fi desfiinţate. Premierul a afirmat că ministrul sănătăţii a fost felicitat în şedinţa de guvern pentru curajul cu care îşi promovează reforma în sectorul medical.
Alexandru MOISE
În 2006,
Insulina se va vinde "la liber" şi se vor face de 10 ori mai multe transplanturi
Insulina pentru diabetici nu se va mai vinde doar la farmaciile institutelor de diabet, ci distribuţia ei va fi extinsă şi la farmaciile cu circuit liber. Acestea vor trebui, totuşi, să obţină acreditarea autorităţilor sanitare, după nişte criterii stricte. Ordinul Ministerului Sănătăţii privind programele şi subprogramele de sănătate din anul 2006 prevede şi o creştere a numărului de medici care vor avea posibilitatea să prescrie reţete pentru această categorie de pacienţi. Anul acesta au fost alocate mai multe fonduri pentru diabet, psihiatrie, transplanturi, protezare auditivă şi pentru sectorul epidemiologic. Pentru subprogramul de diabet s-a hotărât realizarea unei rezerve de insulină la nivelul ministerului în valoare de 400 de miliarde lei, care va fi folosită în cazurile unde se înregistrează probleme la distribuţia către pacienţi. Anul acesta şi psihiatria primeşte mai mulţi bani. Vor fi alocaţi 70 de miliarde lei pentru reabilitarea spitalelor de psihiatrie şi pentru reorganizarea Laboratoarelor de Sănătate Mintală în Centre de Sănătate Mintală. Deoarece copiii care sunt protezaţi auditiv până la o anumită vârstă pot fi recuperaţi în totalitate, MS a hotărât dublarea sumei alocate pentru anul în curs, la acest capitol, de la 40 la 87 de miliarde lei. Ministerul speră că în 2006 medicii vor putea face mai multe transplanturi în ţară, pentru că vor avea la dispoziţie 300 miliarde de lei, faţă de numai 30 de miliarde, cât a fost în 2005.
Constanţa: Propunere de schimbare a coordonatorului programului de diabet
Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa a solicitat CNAS şi Ministerului Sănătăţii schimbarea din funcţie a coordonatorului la nivel local al Programului Naţional de Diabet, dr. Doina Catrinoiu. Aceasta e acuzată că nu a făcut în avans, pentru luna ianuarie, o comandă de medicamente pentru bolnavii de diabet, tratamente care lipsesc din farmacie de mai multe zile.
Valentin POPESCU
CRONICA ROMANA
Oprescu, “amanat” pana pe 25 ianuarie
Cererea lui Sorin Oprescu de suspendare a deciziei Ministerului Sanatatii de demitere din functia de director al celor doua spitale nu a fost solutionata nici ieri de Curtea de Apel. In cazul Elias instanta a decis ramanerea in pronuntare pe exceptiile invocate de avocatii apararii, verdictul si un nou termen de judecata urmand sa fie date astazi. In cazul Municipal, Curtea de Apel a decis ca dosarul lui Sorin Oprescu sa se judece impreuna cu un alt dosar abia pe 25 ianuarie. Sorin Oprescu a atacat in contencios administrativ cel de-al doilea ordin de demitere, motivand ca exista deja o decizie judecatoreasca care l-a repus in functie. Instanta de contencios administrativ trebuia sa ia miercuri o decizie in acest caz, dar judecatorul s-a autorecuzat, cazul urmand sa fie analizat de un alt complet.
Curtea de Apel Bucuresti a dezbatut, ieri, dosarele in care prof. dr. Sorin Oprescu contesta ordinul ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, prin care a fost destituit, pentru a doua oara, de la conducerea spitalelor Universitar si Elias. In ceea ce priveste Spitalul Universitar, reprezentantii Ministerului Sanatatii au solicitat instantei conexarea, intr-un singur dosar, a contestatiilor depuse de Sorin Oprescu si alti membri ai vechiului Consiliu de Administratie. Instanta a fixat un nou termen, pe 25 ianuarie, pentru discutarea acestei cereri. Decizia Curtii a starnit mania avocatului lui Sorin Oprescu, Antonie Iorgovan, care considera este o tergiversare din care are de castigat Ministerul Sanatatii. In dosarul spitalului Elias, reprezentantii ministerului au solicitat ca magistratii sa se pronunte daca Curtea de Apel Bucuresti are competenta de a solutiona aceasta cauza. Fata de aceasta cerere, instanta a ramas in pronuntare. Daca se va hotari ca nu are competenta, dosarul va fi trimis la Tribunalul Bucuresti. ot ieri au fost luate in discutie contestatiile celorlalti membri ai conducerii Spitalului Universitar de Urgenta, tot cu privire la ordinele de demitere. Sorin Oprescu solicita, ieri, ca toata echipa lui de la conducerea celor doua spitale sa fie repusa in functie in termen de 24 de ore. In decembrie 2005, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a demis conducerile spitalelor Universitar si Elias, in frunte cu prof. dr. Sorin Oprescu. Sorin Oprescu si membrii consiliilor de administratie au contestat aceasta decizie pe motiv ca este ilegala. Curtea de Apel a decis, in dosarul spitalului Universitar, suspendarea efectelor ordinului de demitere, Sorin Oprescu urmand sa redevina director al spitalului. In ceea ce priveste spitalul Elias, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca nu are competenta de a solutiona aceasta cauza, dosarul fiind trimis la Tribunalul Bucuresti. Ministrul Sanatatii a revocat insa vechile ordine de numiri de la spitalul Universitar si de la spitalul Elias si a numit noi conduceri, practic Sorin Oprescu fiind demis a doua oara. In aceste conditii cele doua dosare au ramas fara obiect. Sorin Oprescu si membri ai vechilor consilii de administratie au atacat in instanta noile ordine ale lui Eugen Nicolaescu.
CURENTUL
In cazul spitalelor Universitar si Elias
Amanare si ramanere in pronuntare la procesele lui Oprescu impotriva lui Nicolaescu
Noile contestatii ale medicului Sorin Oprescu privind ordinele ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, prin care le-a demis pentru a doua oara de la conducerea spitalelor Universitar si Elias au fost luate in discutie, ieri, de magistratii Curtii de Apel Bucuresti. "Contestatia de la Elias a ramas in pronuntare cu exceptii pentru a decide magistratii daca resping motivele invocate de reprezentantii Ministerului Sanatatii", a precizat, ieri, avocatul lui Oprescu in cazul spitalului Elias, Robert Rosu.
CURIERUL NATIONAL
Nicolaescu are vesti bune pentru diabetici
Insulina se va gasi si in farmacii, iar numarul medicilor care pot prescrie asemenea retete va fi mai mare
Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu da vesti bune, deocamdata doar pe hartie, bolnavilor de diabet si pacientilor inscrisi pe listele pentru transplant. In plus, el sustine ca, pe parcursul acestui an, si psihiatria se va ''simti mai bine'' decat in anii anteriori. Colegiul Ministerului Sanatatii (MS) a aprobat Ordinul ministrului Nicolaescu privind programele si subprogramele de sanatate din acest an, care vor fi finantate de MS sau in colaborare cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Cele patru programe, care includ 25 de subprograme, privesc sanatatea publica, prevenirea si controlul bolilor netransmisibile, sanatatea copilului si a familiei, reforma, politicile de sanatate si administratia sanitara. ''Anul acesta au fost alocate mai multe fonduri pentru diabet, psihiatrie, transplanturi, protezare auditiva si pentru sectorul epidemiologic. Bugetul total al programelor pentru 2006 este de 458.124 mii lei noi, fata de 330.766 mii lei noi cat a fost alocat anul trecut, cu o crestere de aproximativ 40 la suta'', a declarat ministrul Nicolaescu. Totodata, acesta a avertizat asupra faptului ca ''programele nu vor fi finantate daca cei care le coordoneaza nu vor justifica modul de organizare ca urmare a obligativitatii introducerii si gestionarii Registrelor nationale terapeutice''. Mai mult, Eugen Nicolaescu a anuntat ca tot el ii va numi si pe ''coordonatorii nationali - cei care vor raspunde de organizarea si desfasurarea programelor nationale''.
Rezerva de insulina in valoare de 40 de milioane de lei noi
La capitolul ''Diabet'', ministrul Nicolaescu a anuntat, prin intermediul Biroului de presa, ca ''MS a triplat suma pentru achizitionarea testelor de monitorizare de la 4.000.000 lei noi la 13.500.000 lei noi in acest an. De asemenea, s-a hotarat realizarea unei rezerve de insulina la nivelul ministerului in valoare de 40.000.000 lei noi, care va fi folosita in cazurile unde se inregistreaza probleme la distributia catre pacienti. La fondurile alocate de catre MS se adauga cele din programul gestionat de CNAS, care vor fi utilizate pentru tratamentul pacientilor cuprinsi in program. De asemenea, s-a hotarat ca extinderea furnizarii de medicamente si insulina pentru pacienti sa fie realizata si prin farmaciile cu circuit liber care vor fi acreditate de catre autoritatile sanitare dupa criterii stricte. Va exista si o crestere a numarului de medici care vor avea posibilitatea sa prescrie retete pentru aceasta categorie de pacienti''.
Din pacate, ministrul Nicolaescu nu a facut nici o referire la criteriile in functie de care vor fi acreditate farmaciile si nici la modul in care MS va achizitiona insulina pentru rezerva ministerului.
Pe de alta parte, nici reprezentantii CNAS si nici membrii Comisiei de Diabet a MS nu stiu prea multe despre ''planurile'' ministrului Sanatatii in ceea ce priveste bolnavii de diabet.
''In cursul ultimelor patru luni ale anului trecut, noi am discutat cu membrii Comisiei de Diabet a MS si am decis sa punem la punct programul national de diabet. Ne-am gandit si la ceea ce a prezentat ministrul Sanatatii, si anume, sa eliberam antidiabetice orale si insulina si prin intermediul farmaciilor cu circuit deschis. Acum ne trezim, insa, ca ministrul Nicolaescu a supus spre aprobare Colegiului MS acel ordin privind programele nationale si ca ordinul este aprobat imediat'', ne-au declarat surse autorizate din cadrul CNAS. Pe de alta parte, producatorii de insulina considera ca MS vrea sa aiba o rezerva de insulina mult prea mare: ''Se va achizitiona cu cele 40.000.000 lei noi o cantitate foarte mare de insulina, iar insulina are termen de garantie de doi ani. Mai bine, MS se orienta spre achizitionrea unui numar mai mare de teste de monitorizare pentru diabetici''. Totodata, reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania spun ca sunt de acord ca antidiabeticele orale si insulina sa fie eliberate si prin farmaciile cu circuit deschis. De asemenea, conform MS, in acest an, medicii vor putea face mai multe transplanturi in tara pentru ca vor avea la dispozitie 30.000.000 lei noi fata de numai 3.000.000 lei noi cat au avut anul trecut, cu o crestere de peste 10 ori. Prof. dr. Irinel Popescu, director adjunct al Spitalului Clinic Fundeni, ne-a declarat ca ''la nivel national, se va efectua un anumit numar de transplanturi, astfel incat spitalele in care se fac asemenea interventii sa nu mai depaseasca acest buget si sa nu mai acumuleze datorii''.
Bani mai multi pentru protezele auditive
"Deoarece copiii care sunt protezati auditiv pana la o anumita varsta pot fi recuperati in totalitate, specialistii MS au hotarat dublarea sumei alocate pentru anul acesta la acest capitol de la 4.000.000 lei noi la 8.700.000 lei noi'', sustine ministrul Sanatatii. De asemenea, el a anuntat si o ''noutate'': ''La nivelul fiecarei Directii de sanatate publica judetene se va constitui rezerva antiepidemica. Toate directiile vor primi fonduri pentru achizitionarea de echipamente de protectie, seringi, materiale sanitare''. Totodata, ministrul Nicolaescu a declarat ca anul acesta si psihiatria primeste bani: ''Vor fi alocate 7.000.000 lei noi pentru reabilitarea spitalelor de psihiatrie si pentru reorganizarea Laboratoarelor de Sanatate Mintala in Centre de Sanatate Mintala''.
Gabriela Vlasceanu / gabriela.vlasceanu@curierulnational.ro
Opinii divergente in Guvern privind casele de asigurari ale institutiilor
Legile privind reforma sanatatii vor fi aprobate de Guvern la sfarsitul acestei luni, dupa clarificarea opiniilor divergente intre ministri privind casele de asigurari ale MApN, MAI si serviciilor de informatii, considerate de premierul Tariceanu drept "aparate birocratice" care trebuie desfiintate.
Pachetul de legi din domeniul sanatatii a fost analizat in sedinta de ieri a Guvernului, in prima lectura, principalele puncte de vedere divergente ale ministrilor implicati referindu-se la oportunitatea mentinerii sau desfiintarii Casei de Asigurari de Sanatate OPSNAJ (Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoreseti) care reuneste angajati ai Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor Ministerului Justitiei si serviciilor de informatii, precum si a celei a Transportatorilor. Premierul Calin Popescu Tariceanu si-a prezentat opinia fata de acest subiect, apreciind ca astfel de case de asigurari - apartinand unor structuri distincte - reprezinta "un aparat birocratic suplimentar", care nu aduc nimic in plus din punct de vedere al calitatii serviciilor.
"Nu vreau un sistem cu doua viteze, pentru privilegiati, pe de-o parte, si populatia majoritara", a adaugat premierul. El a aratat ca o eventuala desfiintare a acestor case nu va conduce si la inchiderea Spitalului Militar sau a Spitalului CFR, care ar urma sa incheie relatii contractuale cu Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, conform procedurilor adoptate de celelalte unitati spitalicesti. Pachetul de legi din sanatate a fost discutat si la inceputul sedintei de Guvern, la care a participat presedintele Traian Basescu, premierul afirmand, la finalul reuniunii, ca seful statului sustine procesul de reforma a sistemului. Pachetul de legi urmeaza sa fie aprobat de Guvern la finalul acestei luni, cand Executivul va decide daca actele normative vor fi promovate sub forma unei ordonante de urgenta, a unui proiect de lege sau, cel mai probabil, prin asumarea raspunderii in fata Parlamentului. In toamna anului trecut, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, sustinea ca, "pornind de la principiul solidaritatii si universalitatii asigurarilor sociale de sanatate", tot ceea ce inseamna asigurare sociala de sanatate obligatorie pentru toti cetatenii care incaseaza venituri trebuie sa se duca intr-o singura institutie, respectiv la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. "In consecinta, casele paralele, respectiv Casa de Asigurari de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti si cea a Transportatorilor, nu trebuie sa mai incaseze asigurari obligatorii sociale de sanatate. Ele vor incasa, daca doresc sa ramana, asigurari private", spunea Nicolaescu. Ministrul a sustinut ca nimeni nu vrea sa desfiinteze respectivele institutii, decat din punctul de vedere al colectarii fondurilor publice. "Din punct de vedere privat, nu le desfiinteaza nimeni", adauga el. La initiativa ministrului Sanatatii, la inceputul lunii noiembrie 2005, a fost lansat un pachet de legi privind reforma in Sanatate care urmareste eficientizarea managementului in sectorul sanitar. Pachetul - avand initial 14 titluri - a fost completat ulterior, astfel ca in prezent cuprinde 17 legi, care vor stabili noi reguli in ceea ce priveste gestionarea resurselor financiare si umane din Sanatate.
Ionel Taflan
Basescu, mediator la Elias
Presedintele Basescu a propus ca Academia Romana sa-si mentina autoritatea asupra Spitalului Elias si a recomandat Ministerului Sanatatii ca, impreuna cu Academia, sa gaseasca solutii pentru rezolvarea situatiei de la aceasta unitate. La jumatatea lunii decembrie a anului trecut, ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu l-a demis de la conducerea Spitalului Elias pe prof. dr. Sorin Oprescu. Acesta a contestat in instanta ordinul de demitere. Dupa ce Oprescu a avut castig de cauza in instanta, ministrul Sanatatii a revocat ordinul de demitere, dar si pe cel de numire a directorului general interimar Vlad Romano. Ulterior, Nicolaescu l-a numit din nou pe Vlad Romano in functia de director interimar, in timp ce Academia Romana a ales-o in acest post de Doina Dimulescu.
Cristina Popescu
Copii fara medic de familie
Din numarul total de cazuri de rujeola confirmate in Bucuresti, in cursul anului trecut, aproximativ 30 la suta reprezinta ''copii neinscrisi pe listele medicilor de familie si abandonati in spitale sau unitati de ocrotire sociala'', dupa cum precizeaza reprezentantii Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB). Acestia au adaugat ca ''cele mai multe cazuri se incadreaza in grupa de varsta 1-6 ani, acestea constituind grupe la risc, nebeneficiind de servicii medicale garantate de stat - inclusiv de programul de imunizare stabilit de Ministerul Sanatatii''. Conducerea DSPMB le-a cerut mediatorilor sanitari rromi si asistentilor medicali comunitari ''sa depisteze'' si ''sa mobilizeze in vederea vaccinarii antirujeolice'' copiii care nu figureaza pe listele medicilor de familie, care nu au domiciliu stabil sau care au o situatie socio-educationala precara.
Gabriela Vlasceanu / gabriela.vlasceanu@curierulnational.ro
GARDIANUL
«Gardianul» a descoperit: Armaghedonul, transmis de pe computerul consilierului Hozoc
Dan Badea, Ion Alexandru
Cotidianul nostru a prezentat ieri continutul unui "armaghedon” care a fost transmis prin e-mail, in urma cu cateva zile, mai multor redactii centrale. Materialul reprezinta un atac la adresa ministrului sanatatii Eugen Nicolaescu si purta semnatura lui Robert Agafitei, consilierul juridic al acestuia. Contactat telefonic de reporterii nostri, Agafitei a negat cu vehementa paternitatea acestui "armaghedon”. In aceste conditii, Gardianul a demarat o ancheta pentru identificarea adevaratului autor al materialului transmis prin e-mail. Primul element concret al investigatiei a fost aflarea IP-ului computerului de la care a fost expediat mesajul, informatie pe care am obtinut-o de la Razvan Dumitrescu, realizatorul emisiunii "Realitatea Zilei” de la postul de televiziune Realitatea TV. Mai departe, am reusit sa identificam locatia de unde a fost transmis mesajul si anume B-dul Mihai Kogalniceanu iar computerul utilizat apartine, conform unui specialist in IT, unei retele de calculatoare a firmei "Romnet Media Network” SRL. Nu mica ne-a fost surpriza sa descoperim ca patronul acestei societati se numeste Florin Hozoc care este asociat aici cu Cristian Boureanu. Verificand trecutul celor doi am aflat cu stupoare ca ambii ar fi avut motive serioase sa expedieze acest mesaj. Astfel, Cristian Boureanu tocmai a fost suspendat din PNL, iar Hozoc a fost atat partener de afaceri cu ex-ministrul sanatatii Mircea Cinteza, cat si consilier juridic al acestuia. Cum Nicolaescu i-a luat locul lui Cinteza, iar Agafitei a preluat functia de consilier favorit al noului ministru putem avea, iata, un posibil mobil al faptei. Mai mult decat atat, Hozoc, administratorul firmei RomNet, ar fi putut avea mai multe motive de razbunare impotriva ministrului Nicolaescu, sau a lui Agafitei si iata de ce. Hozoc si Cinteza au fost asociati la RomNet Medical Advertising, firma care a gestionat contracte de publicitate pentru companii producatoare de medicamente in perioada cand Cinteza era presedintele Colegiului Medicilor din Romania. De asemenea, ministrul Cinteza l-a desemnat pe Hozoc in CA-urile companiilor Unifarm si Antibiotice Iasi, la prima dintre acestea figurand si astazi. Pe de alta parte Hozoc se afla astazi in dizgratia ministrului Nicolaescu. Reamintim ca societatea Romnet a fost a mai fost implicata, ca sursa, in raspandirea armaghedonului "Strenogramele PSD”.
Contactat telefonic, Florin Hozoc confirma ca IP-ul incriminat ii apartine si ca este cel setat pe router-ul sau de acasa. El neaga insa atat ca ar fi autorul acestui armaghedon, cat si ca ar fi avut motive sa procedeze in acest mod. "Daca aveam ceva de spus pe aceasta tema o faceam in mod oficial, organizand o conferinta de presa”, a declarat Hozoc.
Dostları ilə paylaş: |