Revista presei 25. 06. 07 Adevarul



Yüklə 46,74 Kb.
tarix01.11.2017
ölçüsü46,74 Kb.
#25876

REVISTA PRESEI

25.06.07

ADEVARUL
Dependenţa de calculator, diagnosticată ca boală psihică

de Magda Şerban
Dependenţa apare în special la cei care încep ... Anxietatea şi depresia mentală îi afectează mai ales pe copiii care se joacă în exces la computer. Tot mai mulţi copii îşi petrec ore întregi în faţa calculatorului, de cele mai multe ori fără un scop anume, ci pur şi simplu de amuzament. O mare parte din ei manifestă deja o dependenţă faţă de calculator şi de navigatul pe internet. Semnele vizibile ale dependenţei de calculator sunt: petrecerea unui timp îndelungat în propria cameră, ignorarea prietenilor şi a familiei, note mici, uneori chiar şi ignorarea orelor de masă. Având în vedere creşterea numărului celor care îşi petrec timpul liber navigând pe internet, dependenţa de calculator urmează a fi inclusă într-un manual despre afecţiuni mentale, publicat de Asociaţia Americană de Psihiatrie. Conform unor studii recente, aproape 15% din tinerii americani sunt dependenţi de computer. „Dependenţa apare în principal în cazul celor care încep să se joace pe calculator de la vârste fragede", a afirmat conducătorul Consiliului de Ştiinţă şi Sănătate Publică. În timp ce părerile faţă de această problemă sunt împărţite, psihiatrii afirmă că se confruntă cu tot mai multe cazuri în care copiii se joacă în exces pe calculator, unii ajungând chiar să uite să mănânce, să facă duş sau să doarmă. „Diagnosticarea dependenţei de calculator ca afecţiune psihică este un lucru bun, deoarece atrage atenţia asupra gravităţii acestui comportament. Însă excesul înregistrat în cazul jocurilor video poate fi şi simptomul pentru alte afecţiuni precum anxietatea sau depresia", a afirmat dr. Michael Brody, directorul Academiei Americane de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului.
COTIDIANUL
Doi medici din trei vor sa emigreze

Oana Munteanu
Doua treimi dintre angajatii sistemului sanitar declara ca sint tentati sa se angajeze in strainatate, potrivit unui studiu realizat de Federatia Solidaritatea Sanitara. Principalul scop al studiului a fost evaluarea aprecierii actuale pe care o da personalul medical calitatii vietii sale profesionale. Tendinta personalului sanitar este de a pleca la munca in strainatate, 64,89% dintre persoanele chestionate recunoscind ca o eventuala angajare in afara tarii, cu un salariu atractiv, ar fi greu de refuzat. In acelasi timp, 85,6% sustin ca au colegi plecati la munca in strainatate.

Potrivit studiului, angajatii apreciaza negativ starea sistemului sanitar, 45,35% dintre ei declarindu-se nemultumiti de rezultatele reformei sanitare, iar 51,7% sint doar in parte multumiti de aceste rezultate. De asemenea, 64% din personalul medical din Romania considera ca starea sistemului sanitar este neschimbata sau s-a inrautatit fata de acum cinci ani. Doar 36% cred ca serviciile medicale sint mai bune sau devin normale, iar aproximativ 40% dintre cei chestionati considera ca actualele conditii de munca nu le permit sau le permit doar in mica masura sa acorde ingrijiri medicale de calitate. Principalele cauze ale problemelor sistemului sanitar sint insuficienta fondurilor si proasta administrare a celor existente, 52% dintre respondenti indicind acest lucru, in timp ce 19% dintre ei considera ca amestecul politic in gestionarea sistemului reprezinta cauza majora a problemelor cu care se confrunta sistemul sanitar. Principalul motiv al migratiei personalului sanitar il constituie salariile prea mici, peste 36% dintre cei intervievati afirmind ca un salariu situat intre 500 si 800 de euro i-ar determina in mod sigur sa nu ia in calcul posibilitatea de a pleca la munca in strainatate.



CURENTUL
Personalul de pe ambulanţe, suplimentat cu rezidenţi ai spitalelor de urgenţă
Medicii de pe ambulanţe vor avea ajutoare în perioadele caniculare şi asta pentru că reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au decis ca personalul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti să fie suplimentat cu rezidenţi ai spitalelor de urgenţă în zilele foarte călduroase. În acest sens, ministrul Sănătăţii se va întâlni astăzi cu managerii spitalelor de urgenţă care pregătesc rezidenţi în această specialitate, iar în următoarea perioadă, o parte dintre aceşti rezidenţi vor intra în circuitul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti.

Ioana Sarbu


EVENIMENTUL ZILEI
Medicii rezidenti din spitale, la Ambulanta
CANICULA. Personalul Serviciului de Ambulanta al Bucurestiului (SAMB) va fi suplimentat, incepand de saptamana viitoare, cu medici rezidenti din spitalele de urgenta bucurestene. Decizia privind transferul medicilor rezidenti la Ambulanta a fost luata, ieri, de ministrul Eugen Nicolaescu, acesta urmand sa aiba o intalnire, luni, cu managerii spitalelor de urgenta care pregatesc rezidenti in aceasta specialitate. „In urmatoarea perioada, o parte dintre acesti rezidenti vor intra, pe o perioada determinata, in circuitul Serviciului de Ambulanta Bucuresti. Masura are caracter preventiv si se va aplica doar in perioadele caniculare”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii Publice.
GANDUL
Spital-lagăr de exterminare, la Bolintin Vale

Centrul de neuropsihiatrie nu are medic de gardă, nu are mâncare, nu are medicamente. Bolnavii au făcut TBC. Mai multe imagini...



Peste 100 de pacienţi de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Bolintin Vale, judeţul Giurgiu, sunt ţinuţi ca în lagăr. Cele câteva asistente care lucrează în centru susţin că nu mai au bani pentru mâncare, nu mai sunt medicamente, condiţiile igienice lasă de dorit, iar unii pacienţi s-au îmbolnăvit de tuberculoză. Alţi pacienţi sunt plini de păduchi şi râie. Cei bolnavi de TBC au fost trimişi pe jos la o altă unitate medicală unde trebuia să li se facă radiografiile pulmonare, pentru că centrul nu are nici o maşină. Asistentele se plâng că unii pacienţi sunt foarte violenţi, iar unele angajate au fost bătute de cei asistaţi. Centrul nu are personal de pază, iar angajatele au buzunarele de la halate pline de ţigări pentru a scăpa de bătaie. De asemenea, centrul nu are medic de gardă. De psiholog sau de alt personal calificat care să se ocupe de reabilitarea acestor pacienţi nici nu poate fi vorba. Angajaţii de la centru mai spun că unitatea nu are bani şi că mai aduc de acasă mâncare sau sare şi chiar medicamente pentru pacienţi. Rufele sunt spălate cu mâna în apă rece, pentru că maşina de spălat nu mai funcţionează. Centrul este un adevărat focar de infecţie, deoarece toaletele n-au mai fost vidanjate de mult timp. Centrul ar trebui finanţat de la bugetul de stat şi din fondurile Consiliului Judeţean Giurgiu. Ionel Dinu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, a declarat că judeţul este sărac. Drama pacienţilor de la centrul din Bolintin Vale, din păcate, nu este singulară. Cu mici excepţii, bolnavii cu tulburări mintale care ajung în astfel de centre sau spitale sunt într-o situaţie gravă. Ca for tutelar, aceste unităţi ţin de Autoritatea pentru Persoane cu Handicap, aflată în subordinea Ministerului Muncii. La finanţarea acestor unităţi trebuie să contribuie şi autorităţile locale. Cum astfel de centre sunt în locuri izolate, în comunităţi sărace, unde cu greu se găseşte câte un medic psihiatru, printre asistaţi fiind pacienţi din toate colţurile ţării, autorităţile locale susţin că nu au fonduri, iar diferenţele de bani ar trebui alocate de la bugetul de stat. În 2004, situaţia pacienţilor de la Spitalul Poiana Mare din Dolj a ajuns în atenţia presei internaţionale, după ce 18 bolnavi au murit de foame şi de frig. După imensul scandal, Ministerul Sănătăţii a alocat unele fonduri pentru rea-bilitarea spitalului. În noiembrie 2005, minis-trul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat închiderea spitalului, dar după protestele anga-jaţilor, cei mai mulţi fiind din comună (unitatea fiind singura sursă de venit pentru multe familii), ministrul s-a răzgândit. Scriptic, reforma în domeniul psihiatriei a început, dar, se pare, că totul s-a limitat la înfiinţarea unui Comitet Intersectorial de Coordonare în Sănătate Mintală. (L.S.)
GARDIANUL
Consortiul Euroaction, actionat in instanta de Ministerul Sanatatii
Conducerea Ministerului Sanatatii a anuntat ca va da in judecata consortiul Euroaction. Eugen Nicolaescu a acuzat „grupuri de interese“ care ar fi declansat scandalul legat de informatizarea in sistemul sanitar pentru ca doreau sa impuna ministerului propriile sisteme. Potrivit ministrului sanatatii, sistemul informatic oferit de Euroaction nu era gratuit, ci consortiul pretindea 45 de euro pe luna de utilizator al acestuia si 500 de euro de fiecare institutie medicala dotata cu computer.

Cl.Marcu
Infertilitatea in cuplu, cauzata de barbati


Sase din zece cupluri care nu pot avea copii au aceasta problema din cauza infertilitatii barbatului, afirma specialistii. Tratarea deficientei acestora este mai dificila decât la femei deoarece necesita interventie chirurgicala. Medicii atrag atentia ca de regula daca un cuplu are probleme în conceperea unui copil este indicat ca primul partener care sa fie supus unui examen de fertilitate sa fie barbatul. Testul de fertilitate se numeste spermograma si este un examen prin care se analizeaza volumul, numarul, mobilitatea si aspectul spermatozoizilor.

Cl.M.



Personalul de pe ambulante, suplimentat cu rezidenti
Incepand de astazi, personalul Serviciului de Ambulanta al Bucurestiului va fi suplimentat cu medici rezidenti din spitalele de urgenta ale Capitalei. Decizia a fost luata de ministrul sanatatii, care a precizat ca masura este temporara, rezidentii urmand sa lucreze in perioada caniculara. In acest sens, Eugen Nicolaescu va avea o intalnire cu managerii unitatilor sanitare de urgenta care pregatesc rezidenti in aceasta specialitate. Numarul mare de cazuri de persoane cazute in strada din cauza caniculei din ultimele zile a suprasolicitat serviciul de ambulanta. In plus, in aceasta perioada, foarte multi medici si asistenti din cadrul Ambulantei Bucuresti se afla in concediu de odihna. Ovidiu Cismaru, directorul SAMB, sustinea, recent, ca personalul angajat este insuficient, in conditiile in care exista 350 de salariati la 150 de masini, iar necesarul ar fi de minimum 350 de ambulante si o mie de angajati.

Cl.Marcu


ROMANIA LIBERA

Doua treimi din personalul medical ar pleca in strainatate

Valentina Grigore
Mai mult de jumatate din salariatii sistemului sanitar ar vrea sa plece la munca in strainatate, nemultumiti de salariile mult prea mici si de conditiile slabe ale sistemului romanesc.Conform

studiului "Calitatea vietii profesionale a salariatilor din sistemul sanitar si tendinta de migratie pentru munca", 64,89% din repondenti declara ca sunt tentati de perspectiva angajarii in strainatate in vederea unui salariu mai atractiv, 85,6% declara ca au colegi plecati la munca in strainatate, in timp ce pentru aproximativ 61% din personalul medical chestionat integrarea Romaniei in UE reprezinta si o oportunitate pentru a gasi locuri de munca mai bine platite in alte state membre. Principalul motiv al migratiei personalului sanitar il constituie salariile prea mici. Astfel, peste 36% dintre cei intervievati considera ca un salariu situat intre 500 si 800 de euro i-ar determina in mod sigur sa nu ia in calcul posibilitatea de a pleca la munca in strainatate, iar peste 46% considera ca un salariu de peste 800 de euro i-ar determina sa ia aceeasi decizie. Angajatii apreciaza negativ starea sistemului sanitar. Procentul celor care se declara nemultumiti de rezultatele reformei sanitare (45,35%) este mare in raport cu rezultatele reformei comunicate in mod constant de autoritati. Insuficienta fondurilor si proasta administrare a celor existente sunt considerate cauze majore ale problemelor sistemului sanitar de catre 52% dintre repondenti. 19% dintre cei chestionati considera amestecul politic in gestionarea sistemului cauza majora a problemelor ce afecteaza sistemul sanitar. De asemenea, salariatii nu se simt apreciati in mod adecvat in activitatea desfasurata, fapt care se leaga in mod strans de slaba motivare a muncii, respectiv cu cat aprecierea de care se bucura salariatii este mai scazuta, cu atat acestia se simt mai putin motivati. Doar 53,85% dintre repondenti considera ca le sunt respectate drepturile pe care le au in calitate de salariati. Foarte putini dintre repondenti declara ca cunosc pachetul de legi privind reforma in domeniul sanatatii (Legea 95/2006), ceea ce poate fi si din cauza deficientelor in informarea salariatilor privind aceste prevederi; in acelasi timp, procentul de 6% al celor care cunosc "pachetul legislativ privind reforma in domeniul sanatatii" indica interesul scazut al salariatilor fata de aspectul legislativ al reformei sanitare.



Efort pentru viata: o jumatate de zi pentru o interventie complexa oro-maxilo-faciala

Medicii spanioli apreciaza tehnicile romanesti

Ioana Georgescu
Una dintre cele mai mari personalitati din domeniul chirurgiei oro-maxilo-faciale, profesorul spaniol Carlos Navarro-Vila, seful clinicii de la Spitalul Universitar "Gregorio Maranon" din Madrid, a apreciat tehnicile chirurgicale romanesti efectuate la clinica Spitalului "Prof. D. Theodorescu".

Specialistul strain Carlos Navarro, prof. titular la Facultatea de Medicina Complutense din Madrid, a efectuat de curand o vizita la Clinica de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala, condusa de prof. dr. Alexandru Bucur. Prof. Navarro ne-a declarat ca este in cunostinta de cauza privind activitatea clinicii din UMF "Carol Davila" avand in vedere prezenta medicilor romani la congresele internationale, dar si schimbul de experienta intre cele doua clinici. "In urma vizitei mele in clinica bucuresteana, am vazut rezultate excelente in ceea ce priveste chirurgia oncologica si tratamentul chirurgical al anomaliilor dento-maxilare. O remarca pentru viitor: poate ca ar fi de dorit ca traumatologia oro-maxilo-aciala sa aiba locul ei bine definit in spitalele de urgenta si ma gandesc la politraumatisme sau alte afectiuni ce prezinta urgente majore ce necesita o abordare terapeutica interdisciplinara. Cred ca in acest moment clinica are nevoie de ajutorul Guvernului si implicit a Ministerului Sanatatii pentru dezvoltarea infrastructurii.

Se practica interventii de amputari si plastie reconstructiva oro-maxilo-faciala care necesita uneori 10-12 ore. Pentru aceasta este nevoie de aparatura medicala performanta, medicamente si materiale de varf", ne-a declarat prof. Navarro, dupa decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al UMF "Carol Davila". Potrivit chirurgului spaniol, curricula de pregatire a viitorilor specialisti romani in domeniu este cea europeana. "Am pus si eu umarul la alcatuirea ei la solicitarea prof. dr. Alexandru Bucur. Precizez ca in Spania am desfiintat chirurgia dento-alveolara care ne-a creat grave probleme fata de bolnavi", a mai spus Carlos Navarro.

» Sute de cancere

Prof. dr. Alexandru Bucur a declarat ca anual la clinica bucuresteana se prezinta aproximativ 500 de cancere oro-maxilo-faciale.

» Localizari

Cele mai frecvente localizari sunt pe limba, planseul bucal, mucoasa obrajilor, buze, la nivelul glandelor parotide etc.

Lipsa de asistenti medicali in psihiatrie

Ioana Georgescu

Romania duce o lipsa acuta de asistente medicale cu pregatire in psihiatrie, dar si de asistenti sociali. "De exemplu, la Spitalul Clinic de Psihiatrie Obregia la 1.200 de paturi exista doar doi asistenti sociali", a declarat dr. Bogdana Tudorache, presedintele Ligii Romane de Sanatate Mintala, cu ocazia primului Congres National de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului. Desi numarul de medici psihiatri romani se incadreaza in normele Organizatiei Mondiale a Sanatatii, raspandirea lor zonala este deficitara. Tulburarile mentale constituie o cauza majora de dizabilitate, costurile sociale si economice fiind imense si depasite doar de afectiunile cardiace si cancer.



Scoaterea organelor bolnave prin orificiIle naturale

Chirurgia transgastrica

Ioana Georgescu
Chirurgia transgastrica ramane inca un vis inca indepartat, cel putin in Romania. Scoaterea organelor bolnave prin orificii naturale ar putea rezolva problemele pacientilor cu obezitate mare, care nu pot fi operati, si nu ar lasa cicatrice inestetice. In urma cu doi ani, o echipa de chirurgi din SUA a efectuat o perforatie la nivelul stomacului unui pacient. Atunci s-a nascut ideea efectuarii unor operatii de scoatere a organelor sau tesuturilor bolnave prin orificile naturale: pe cale bucala, transvaginala sau transcolonica. Chirurgia transgastrica consta in trecerea unor instrumente chirurgicale flexibile si a unei camere de luat vederi prin gura pacientului, pentru a ajunge in cavitatea abdominala prin intermediul unei incizii facute in peretele stomacului. Specialistul Duncan Graham-Rowe explica, intr-un articol aparut in revista londoneza New Scientist si preluat in saptamanalul Courrier International, ca, odata terminata operatia, chirurgul scoate pe gura pacientului tesutul sau organul afectat, apoi coase la loc orificiul facut in stomac. Pentru a opera cu usurinta, chirurgii umfla cavitatea abdominala cu dioxid de carbon (CO2), fapt ce ar putea cauza dureri postoperatorii. Operatia este relativ nedureroasa, stomacul fiind un organ mai putin inervat decat pielea. Medicii romani spun ca in chirurgia transgastrica este nevoie totusi de antestezie generala. "Pacientii supusi laparoscopiei sunt in concediu medical mai multe zile. Cu chirurgia transgastrica, ei ar putea reveni la lucru chiar in aceeasi zi", a explicat Lee Swanstrom, directorul Oregon Clinic din Portland, SUA. Mai mult, trecerea prin stomac ar putea reduce si riscul unor infectii postoperatorii, in special cea cauzata de stafilococul auriu rezistent la antibiotic. Daca pielea nu este incizata, infectia nu poate afecta organismul. Medicul Swain, specilist in endoscopie in cadrul Imperial College din Londra, a subliniat ca "daca chiar exista risc de infectare a cavitatii abdominale cu bacterii din tubul digestiv, unele studii pe animale indica faptul ca riscul este limitat". Cel putin teoretic. Medicii spun ca se afla in stadiul ipotezelor. Aceste operatii complexe au fost studiate cu succes pe porci, dar este greu ca in aceste teste sa se evalueze anumite detalii, cum ar fi durerea. Aplicand elemente asemanatoare, in SUA, zece pacienti au fost diagnosticati cu cancer de pancreas cu ajutorul unor tehnici de exploatare pe cale bucala. Chirurgii le-au scos vezica biliara unor femei utilizand o tehnica ce le-a permis sa ajunga in cavitatea abdominala printr-o incizie in vagin. Ca toate formele de chirurgie, o interventie transgastrica nu este lipsita de riscuri, deoarece hemoragia interna este posibila. z
AVANTAJE

» Fara cicatrice

Dr. Cristi Gheorghe, sef Departament Endoscopie Digestiva de la Clinica de Gastroenterologie si Hepatologie de la Institutul Clinic Fundeni, a explicat ca avantajul ar fi acela ca nu lasa cicatrice specifice interventiilor chirurgicale.
» Pentru obezi

Este indicata mai ales pentru persoanele cu obezitate mare care nu pot fi operate clasic. Tehnica ar putea fi intrebuintata pentru scoaterea colecistului, extractia splinei sau chiar legarea trompelor.



ZIUA
Nevasta aspirator

Ministrul Sanatatii s-a folosit de sotie pentru a incasa bani de la stat

Eugen Nicolaescu este unul dintre cei mai slabi ministri ai Guvernului Tariceanu. Modul dezastruos in care acesta s-a ocupat de destinele sistemului sanitar din Romania este arhicunoscut. Liberalul supranumit "ministrul mortii" nu a luat practic nici o masura concreta care sa vina in sprijinul medicilor si al personalului sanitar. In continuare, medicii, asistentele sau infirmierele sunt nevoiti sa supravietuiasca din salarii mizere si sa se bazeze pe atentiile primite din partea pacientilor. In tot acest timp, contabilul din fruntea Sanatatii a avut grija de interesele sale si cele ale colegilor sai de partid, asa cum ZIUA a dezvaluit pe larg. Un aspect care demonstreaza cat se poate de clar lipsa totala de moralitate a liberalului. Care vine in completarea lipsei profesionale a acestuia. Imoralitatea "ministrului mortii" este dovedita si de urmatorul caz pe care ziarul nostru il va prezenta in cele ce urmeaza. Venirea la guvernare a Aliantei DA si implicit a Partidului National Liberal nu l-a impiedicat pe "ministrul mortii" sa faca afaceri cu statul roman. Chiar daca acestea au fost mici. Astfel, contabilul de la Sanatate si-a alimentat conturile cu aproximativ 1,2 miliarde de lei vechi, aproximativ 40.000 de dolari, prin intermediul unei firme la care actionar majoritar este sotia sa, Constanta Nicolaescu. Suma este una extrem de mica daca ne gandim la marile tunuri date de fostii sau actualii guvernanti ai timpului in urma unor afaceri incheiate pe bani publici. Este vorba insa, asa cum spuneam mai sus, cel putin despre aspectul moral. Eugen Nicolaescu ar fi trebuit sa se abtina in a mai face afaceri cu statul cel putin pe perioada in care el si partidul sau se afla la guvernare. Nu a facut insa acest lucru.

Chiar daca suma pare mica, sa ne amintim de cazul Hildegard Puwak, care a favorizat obtinerea de 60.000 de euro din fonduri europene - programul DaVinci - pentru o firma a familiei sale. Dupa acest scandal de presa, Puwak si-a dat demisia.
Un miliard pentru sotia contabilului

Astfel, in iunie 2005, la cateva luni de la venirea la putere a PNL si atunci cand contabilul liberal nu era inca ministru al Sanatatii, societatea SC "Conen Consulting" SRL, apartinand Constantei Nicolaescu, a castigat in mod cu totul surprinzator o licitatie organizata de Ministerul Administratiei si Internelor condus la acea vreme de Vasile Blaga. Concret, societatea la care Constanta Nicolaescu este actionar majoritar cu un procent de 92% a castigat contractul de prestari servicii legate de implementarea unei "Campanii de constientizare si promovare a Proiectului de Dezvoltare Rurala". Bugetul alocat acestui contract a fost de 38.000 de dolari, echivalentul a 1,24 de miliarde de lei vechi, bani asigurati de catre Guvernul Romaniei. Asa cum spuneam ceva mai devreme, societatea sotiei "ministrului mortii" a pus mana pe acest contract in mod cu totul surprinzator. "Conen Consulting", o societate de care nimeni nu a auzit si despre care nu exista date referitoare la performantele sale, a reusit sa castige licitatia si sa invinga o firma cu mult mai cunoscuta. Este vorba despre "Maximize Communication". Aceasta a pierdut competitia cu firma familiei Nicolaescu intrucat, asa cum ne-au declarat reprezentantii MAI, au existat anumite neconcordante si nereguli in oferta depusa.


Proiecte pentru nimic

In aceste conditii, castigatoare a fost declarata obscura firma cu doar doi angajati, "Conen".
Cum a fost posibil acest lucru este cel putin un mister. Poate ca intr-adevar "Conen" a avut oferta mai buna. Poate chiar au existat neconcordante in oferta "Maximize". Sau poate a contat pozitia lui Eugen Nicolaescu in cadrul PNL, partid aflat la guvernare. Cert este ca societatea Constantei Nicolaescu a primit niste bani de la stat. Nu multi pentru unii, dar o adevarata avere pentru oamenii de rand sau medicii de ale caror destine se ocupa azi "ministrul mortii". In schimbul celor aproape 40.000 de dolari, "Conen Consulting" trebuia, potrivit MAI, sa sprijine "implementarea unei campanii restranse de promovare a rezultatelor si abordarilor puse in practica de catre Proiectul de Dezvoltare Rurala". Firma Constantei Nicolaescu avea datoria sa conceapa si sa planifice o campanie preliminara de "promovare a abordarilor folosite in cadrul PDR (n.r. - Proiectul de Dezvoltare Rurala)", sa implementeze campania elaborata, sa elaboreze termenii de referinta pentru prestatorul serviciilor privind "Campania extinsa de promovare publica a PDR" si sa supervizeze implementarea campaniei extinse, prin activitati punctuale. Intr-un raspuns acordat ZIUA, MAI sustine ca societatea "Conen" si-a indeplinit toate sarcinile mai putin ultima, dar modul de desfasurare a campaniei preliminare a fost considerat de Banca Mondiala ca fiind un succes. Totusi, in urma acestei "campanii preliminare" nu s-a realizat nimic. Lucru recunoscut chiar de catre MAI care a precizat faptul ca acea campanie extinsa nu a mai avut loc. In aceste conditii este cat se poate de clar ca Guvernul a cheltuit fara nici un folos 40.000 de dolari. Bani care puteau fi utilizati in alte scopuri. Dar care au ajuns insa in conturile familiei Nicolaescu.
Documentar, brosuri si mape

ZIUA a stat de vorba cu sotia "ministrului mortii", Constanta Nicolaescu in legatura cu acest contract.
"A fost numai un segment de campanie, un fel de precampanie in care sa se stabileasca anumite elemente, iar viitoarea campanie urma sa fie o campanie mare extinsa legata de rezultatele acestui proiect de dezvoltare rurala. De la momentul de dupa sase luni din 2005 (n.r. - contractul a fost incheiat pe o perioada de sase luni), aici va rog sa puneti intrebari unitatii de implementare a proiectului pentru ca ei urmau sa selecteze un consultant care sa deruleze campania aceea. Din cauza asta, contractul pe care eu l-am avut nu s-a finalizat. Am facut un documentar despre proiect, eu am lucrat cu mare placere la acest documentar. Exista 14-16 ore filmate si este un documentar foarte bun. Urma sa fie folosit de urmatorul consultant. Asta a fost o parte de preselectie...nu stiu cum sa va spun. Nu stiu care urma sa fie bugetul (n.r. - pentru campania extinsa), oricum eu nu eram interesata pentru ca in mod sigur nu eram eligibila. Eu am o cifra de afaceri relativ constanta, dar nu sunt eligibila pentru proiecte atat de mari. Am primit cred ca in jur de sapte sute de milioane, va spun, nu sunt banii mei, au fost costurile astea de productie. Am facut un documentar, am facut manualul de identitate al proiectului, am realizat si tiparit o brosura de prezentare a proiectului, am facut sinopsisul acestui film, conceptele grafice pentru brosura, mape, CD-cover. Consultantului care urma sa fie selectat urmau sa ii fie puse la dispozitie aceste lucruri deja realizate si sa desfasoare o campanie la nivel national", ne-a declarat Constanta Nicolaescu.
Sotia nu stie de firma sotului

Familia Nicolaescu detine in momentul de fata, conform datelor existente la Registrul Comertului, trei firme. Este vorba despre "Conen Consulting", "Team Audit Financiar" si "Agerr Solutions". In prima dintre ele actionar este doar Constanta Nicolaescu, in cea de-a doua actionari sunt ambii soti Nicolaescu, iar in ultima actionar este doar "ministrul mortii". Interesant este ca sotia contabilului liberal nu stia nimic despre societatea "Agerr Solutions" la care actionar este Eugen Nicolaescu. Constanta Nicolaescu a aflat chiar de la ZIUA despre implicarea sotului ei in aceasta firma. Prezentam in continuare scurtul dialog dintre reporterul ZIUA si Constanta Nicolaescu referitor la societatea "Agerr Solutions". Discutia poate fi ascultata pe siteul ziarului nostru www.ziua.ro.


Constanta Nicolaescu: N-am auzit de firma asta Agerr.

Reporter: Agerr. N-ati auzit de Agerr?


C.N.: Nu

Rep.: Pai apare sotul dumneavoastra in ea.

C.N.: Nu, nu. Chiar asta nu stiu. Ce as vrea eu frumos sa va rog...Eu sunt o persoana cat se poate de OK, sunt o persoana normala si am lucrat mult cu ziaristii in viata mea si asa mai departe si sunt extrem de deschisa. Am o rugaminte. Sunati-l si intrebati-l pe el. Dar eu nu am auzit de chestia asta, deci nu am auzit. Dar va rog frumos sa-l intrebati ca, ma rog, e pacat.

Rep.: Pe Registrul Comertului apare "Agerr Solutions" din Brasov si apare si pe declaratia dumnealui de avere.

C.N.: E ceva despre care eu nu stiu. Chiar va rog sa ma credeti, asa ca intrebati-l pe el.

ZIUA a incercat sa stea de vorba si cu Eugen Nicolaescu, dar fara succes.


Mici datorii catre stat

Sotia "ministrului mortii" ne-a declarat in timpul discutiei avute ca nici una dintre firmele sale nu are vreo datorie la stat. "Puteti sa verificati, sa stiti ca nu am absolut nici o datorie la stat, nici macar o virgula", ne-a spus Constanta Nicolaescu. Lucrurile nu stau insa chiar asa. La data la care am purtat aceasta conversatie, toate cele trei societati ale familiei Nicolaescu inregistrau datorii catre stat. Astfel, conform datelor de la Ministerul Finantelor, "Agerr Solutions" avea datorii de 339.663 RON (3.396.630.000 lei vechi). De asemenea, "Team Audit Financiar" inregistra datorii de 156.770 RON (1.567.700.000 lei vechi). In fine, "Conen Consulting" are si ea restante catre stat in valoare de 82.846 RON (828.460.000 lei vechi). Datoriile nu sunt mari in comparatie cu ale altor societati. Grav este insa ca un ministru e dator la stat si nu are de suferit de pe urma acestui lucru. In schimb, o persoana obisnuita fara nici o functie importanta sau cu prieteni sus-pusi, dar aflata in aceeasi situatie cu cea a "ministrului mortii", s-ar fi trezit de mult cu Fiscul pe cap.

Declaratiile Constantei Nicolaescu referitoare la datoriile firmelor familiei sale pot fi ascultate pe site-ul www.ziua.ro.
Firmele "ministrului mortii"

Asa cum spuneam, familia Nicolaescu detine in prezent trei firme, conform Registrului Comertului. Astfel, Eugen Nicolaescu este actionar cu 25% in societatea "Agerr Solutions". Ministrul este partener in firma cu Razvan Leopold Sozanschi (12,6%), Alida Elena Sozanschi (12,3%), Gheorghe Blag (25%) si Romulus Verzea (25%). Firma are doi angajati si potrivit datelor de bilant pe anul 2005 a avut o cifra de afaceri de 929.296 RON si un profit brut de 11.657 RON.


De asemenea, Eugen Nicolaescu este actionar si in "Team Audit Financiar". Liberalul detine 85% din actiuni, sotia sa 5%, Gina Voinea 5% si Sorin Iordache 5%. Conform datelor de bilant depuse pe 2005, societatea, care are trei angajati, a avut o cifra de afaceri de 109.901 RON si un profit de zero lei.

Ultima firma a familiei Nicolaescu este "Conen Consulting". Aici Constanta Nicolaescu este actionar majoritar cu 92% din actiuni. Restul procentelor sunt impartite intre Gina Voinea (4%) si Sorin Iordache (4%), persoane care apar si in societatea "Team Audit Financiar" alaturi de sotii Nicolaescu. Bilantul pe 2005 arata ca firma, care are doi angajati, a avut o cifra de afaceri de 299.751 RON si un profit brut de 145.475 RON.



Pagina realizata de George TARATA

Rascoala medicilor din estul Europei

Medicii din statele fost comuniste ale Uniunii Europene, care au salarii foarte mici, fiind uneori platiti mai slab decat femeile de serviciu, isi sporesc grevele si actiunile de protest sau aleg sa lucreze in Occident, informeaza Mediafax. Medicii din spitalele poloneze incep luni cea de-a sasea saptamana de greva, pentru a obtine mariri salariale substantiale. Greva este declansata in prezent in aproape o jumatate dintre cele 608 spitale din tara, conform sindicatului national al medicilor OZZL. Doctorii grevisti asigura serviciile de urgenta, dar refuza sa completeze formulare administrative. Guvernul conservator refuza orice concesie, argumentand ca nu are bani, insa medicii intentioneaza sa lanseze, saptamana viitoare, o greva a foamei. Aproape 2000 de infirmiere au manifestat saptamana trecuta la Sofia, din aceleasi motive. Un medic polonez primeste in medie un salariu lunar de baza de 380 de euro net. In Bulgaria, acesta este si mai mic, circa 280 de euro. In Ungaria, venitul mediu net lunar, inclusiv prime si ore suplimentare, este de 420 de euro. Medicii din Slovacia au obtinut anul trecut mariri de 20 la suta, in urma unei greve care a durat doua luni. In Ungaria, uneori trebuie sa platesti pana la 1000 de euro mita pentru o operatie mai complexa. Pentru o nastere, trebuie achitati aproximativ 400 de euro. In Bulgaria se intampla adesea ca un medic sa refuze tratarea unui pacient care nu vrea sa plateasca o suma in numerar. (G.D.)
Yüklə 46,74 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin