Risk analizi yapılırken, yüksek bir platformun korkulukları şiddeti azaltır mı ? Emniyet Ağları



Yüklə 25,47 Kb.
tarix07.11.2017
ölçüsü25,47 Kb.
#30962

Risk analizi yapılırken, yüksek bir platformun korkulukları şiddeti azaltır mı ?

Emniyet Ağları

Tuesday, December 7, 2010 2:53 PM riskyonetimi@yahoogroups.com grubu mailleri


Değerli arkadaşlar;

 

Bir risk analizi yapılırken, örneğin yüksek bir platformun etrafını korkuluklarla çevirmek olasılığı azaltırken şiddet de bir azalma söz konusu olur mu? Yoksa sadece olasılık mı azaltılmış oluyor? Çünkü kişi netice olarak aynı yükseklikte çalıştığına göre, korkulukla çevrili de olsa düşme ihtimalini göz önüne alıp mı şiddeti değerlendir meliyiz? Bu durumda kişi yine aynı yükseklikten düşeceğine göre şiddet önlem alınmadan önceki (korkuluksuz çalışma şatları) şiddetle aynı mı olur?



 

Kazım YILMAZ

Mak.Müh.

Kazım Bey,

 

Korkulukla almış olduğunuz önlem, o kişinin o yükseklikten düşme olasılığını azaltıcı bir önlemdir, bu nedenle risk analizlerinizde şiddeti değil, olasılığı azaltır. Ne tür bir risk değerlendirme yöntemi kullandığını bilmiyorum ama hemen hemen tüm risk analizlerinde şiddet ve olasılık birbirinde ayrı olduğu için dediğim geçerlidir. O yükseklikte çalışan arkadaşın düşme olasılığı azalır, ama düşmesi durumunda yine aynı yükseklikten düşer, bu nedenle olayın gerçekleşmesi durumunda maruz kalacağı etki, yani olayın şiddeti aynıdır. Eğer siz o arkadaşı o yükseklikte değil de, belirli aparatlar kullanarak daha alçakta çalıştırabiliyorsanız (örnek : boyama işini rulo veya kısa fırçalarla 3 metrede yapmak yerine, uzun saplı fırçalar kullanarak 1.5-2 metreden yapılması gibi) o zaman risk değerlendirmesinde şiddeti azaltabilirsiniz.



 

Burada kafa karıştırabilecek konulardan biri emniyet kemeri kullanımıdır. Yüksekte çalışan kişi emniyet kemeri kullandığı zaman düşme olasılığı yine mevcut, ancak yere düşmüyor. Bu durumda nasıl bir yol izleyeceğinize sizin karar vermeniz gerekir. Ben şahsen emniyet kemeri kullanılması durumunda ilave bir madde olarak emniyet kemerlerinin kopması / yırtılması gibi bir madde ile yüksekte çalışanın emniyet kemeri kullanmamasını (kimi yerler bunu "çalışanın KKD kullanmaması" olarak da genellemektedir) madde olarak eklemeyi, ve bunlar için periyodik ve kullanım öncesi kontrolleri daha uygun buluyorum, ancak yine karar sizindir. Sonuçta risk değerlendirmesi çok kapsamlı bir konudur, önemli ve öncelikli olan, sizin işletmeniz / şantiyenizde yapacağınız risk değerlendirmenin mevcut koşulları göz önünde bulundurarak uygulamalarla ilgili hakiki bir önceliklendirmeye izin verecek şekilde madde madde sıralayabilmenizdir.

Biraz uzun tutmuşum, kusura bakmayın, umarım sorunuzla ilgili yardımcı olabilmişimdir. Grup üyesi diğer değerli arkadaşlarımız ve büyüklerimiz de size uygun dille yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.

 

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim,



 

M. Bertan KIRAN

merhaba

 

şiddet değişmez  tedbir almakla düşme olasılığı azalır.



 

kolay gelsin

Gül Yılmaz

Merhaba Kazım bey

 

Bu durumda (verdiğiniz örnekte) olasılık azalsa bile şiddet değişmez.



 

Murat UÇAR

Platformun altına ağ gererek (sirklerde akrobatların yaptığı gibi) şiddeti azaltabilirsiniz ( bu tabii ki mümkün değil ama şiddet azaltmaya örnek olsun diye verdim)
korkuluk sadece düşme olasılığını azaltır.

saygılarımla

Ibrahim ŞAHİN
Maintenance & Plant Equipment Supervisor

Selamlar İbrahim Bey


 
Çalışılacak alanın altına ağ gerilen 2 şantiyede bulundum :
 
1 - 2006 yılında Unitermak (İstanbul) ta yaptığımız Tokuda Hastanesi - Sofya - Bulgaristan'da 8 katlı şartlarda her 3 katta 1 şaft içi çalışanların düşmesi önlemlerinin dışında düşüş hızlarını kessin diye ağ ördürdük. (Hatta Bulgar dağcı ağ örmesini gerçekleştirirken ben teslim almıştım.)
 
2 - 2008 yılında MŞB İnşaat (İzmir) ta yaptığımız Krone-Doğuş Treyler Fabrikası - Tire - İzmir şantiyesinde de uzay çatı çalışanlarının güvenliğini almak üzere çok geniş alanlı ağlar örüldü
 
İş Güvenliğinde çalışan arkadaşların gerekli görmeleri üzerine herşey mümkün...
 
Saygılarımla
 
Erim SEVER
Makina Mühendisi - İzmir

tabi biz fabrika ortamlarını düşündüğümüzden olsa gerek elemanın çalışma platformu altına ağ germesini mümkün değil demiştim.

çok güzel bir uygulama yapmışsınız. hakikaten riski yönetmişsiniz.

kolay gelsin , iyi çalışmalar



Ibrahim ŞAHİN
Maintenance & Plant Equipment Supervisor

'Güvenlik Ağı' kullanımını pasif bir toplu koruma önlemi olarak nitelendirecek olursak, kullanacak olduğumuz ağın, EN Standardına haiz olması gerektiği aşikardır. Ağı kullandığımız sektör inşaat işkolu ise; bu ağ, EN 1263:1 standardında olmalıdır. (Benim bildiğim kadarı ile ithal güvenlik ağları dışında Türkiye' de bu standarda sahip güvenlik ağı bulunmuyor, endüstriyel kalıp ve iskele üreticisi firmalardan biri bu standarda haiz güvenlik ağını ithal ediyor. Türkiye' de üretilen ağlar el dokuması ve EN standardı soruşturduğunuzda sadece halatın dökümanına ulaşmanız mümkün oluyor. Ağın Standardı konusunda ısrarcı olduğunuzda ise photoshoplanarak imal edilen belgeler almanız mümkün.) Bu nedenle teslim aldığınız ağın üzerinde gerekli standart, test bilgileri vb. nin yer aldığı deforme olmayacak nitelikte bir etiketin varlığını kesinlikle arayınız. 

Ağın montajı, EN 1263:2 standardına göre yapılmalı. Çalışma alanına mümkün olan en yakın düşey mesafeye ağ gerilmeli. Montaj tamamlandıktan sonra saha içerisinde ağ tarafınızca dinamik teste (düşme testi) tabi tutulmalı. Bu testi yapmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Zira uygulamalar sırasında testi geçemeyen ve yırtılan ağları pek çok kez kullanım dışı bırakmak zorunda kaldım. Testi, çalışılanların düşme riski bulunan (çalışılan) en yüksek kottan yapmanız gerekiyor, test yükü olarak da takribi 180 kg ağırlığında kum torbası vb. kullanabilirsiniz. Test sonunda ağda yırtılma, kopma, delinme vb. gözlenmemeli. Bu testi de kayıt altına almanızı tavsiye ederim. Montaj, sahada düşme testi başarı ile tamamlandıktan sonra ise sıklıkla (örneğin haftalık periyotlarla) ağlarınızın durumunu gözle muayene etmelisiniz. Ağlar üzerine düşen malzeme, parça vb. var ise bir sonraki çalışma shifti başlamadan önce bu parçalar toplatılmalıdır. Zira ağlar düğüm noktası ile yükü iletmekte olduklarından, kopan bir düğüm, halat parçası vb.olması durumunda; üretici tarafından size teslim edilen ağ yine üreticisi tarafından size belirtilmiş olan yükü absorblamaya artık mukavim olmayabilir. 

Bunun dışında konu platformdaki korkuluktan açılmış olduğundan platforma korkuluğun hangi aşamada monte edildiğinin de göz önünde bulundurulması kanımca gerekiyor. Mevzubahis platform inşaatlarda kullandığımız malzeme yükleme platformu vb. gibi kottan kota düzenli aralıklarla taşınması gereken bir platform ise, kaldırma operasyonları sırasında da korkuluk yerinde (platform üzerinde) bırakılmalı, kaldırma ve platformun montajı tamamlandıktan sonra korkuluğun durumu tekrar kontrol edilmeli, korkuluk platformu ilk kez monte edilecek ise korkuluksuz kenarda yapılacak olan çalışma süresini kısaltmak adına korkuluk parçaları zemin seviyesinde hazırlandıktan sonra hazırlanmış korkuluğun platforma bağlantısı yapılmalı. Bunu açıklayan bir görseli ekte sizinle paylaşıyorum. 

Saygılarımla;

Beste ARDIÇ
İnşaat Mühendisi

Kazim beyin burada sormak istediği, Risk=Olasılık X Şiddet (ciddiyet) förmülündeki şiddetin durumu.  Burada korkuluk sadece düşme olasılığını azaltır.  Şiddet derken istenilen şey, sonucun vahimiyetidir. Yani bir düşme olursa sonuç ne olur.   Dolayısıyla eğer ağ varsa olayın şiddeti tabiki azalacaktır ve daha düşük risk çıkacaktır. Ağ yoksa da şiddet değeri yükselir, ancak korkuluğun mevcudiyeti şiddet değerini değiştirmez.

 

Saygılarımla



Dr.Hacer KAYHAN (Ph.D)

Çalışma ortamında yapılacak korkulukla düşme olayı sonrası şiddetin değişmesi beklenemez ama bu korkuluk, diğer toplu koruma önlemleri ve kişisel koruyucularla desteklendiği sürece düşme olasılığını azaltacaktır.


İbrahim Bey'in söylediği gibi yüksek yapıların düşmeye elverişli noktaları iskele ve ağlarla kapatılarak düşme mesafesi de sınırlandırılmakta ve bu şekilde şiddetin değerinin de düşmesi sağlanmaktadır.
Bunu ülkemizde de yıllardır TSE EN 1263-1  Güvenlik ağları - Bölüm 1: Güvenlik kuralları, Deney metodları; standartlarına haiz olarak üreten firmalar mevcuttur.
Hatta kendi uygulamalarımda, statik dayanım (Laboratuvarda ) ve dinamik dayanım deneyleri (sahada ) tarafımdan bizzat firma ile birlikte yapıldı. Kullandığımız ağların doğal yaşlandırma deneyleri bile 12 ay sonrasında firmaya gönderilen numuneler ile yapılarak, ağların kopma-uzama ve gerilme değerleri ölçülerek tarafımıza verildi.
Ayrıca standartlarda ağların montaj şekline göre deneylerde 80 - 100 kg arasında yük kullanılması önerilmektedir.
Ağlar ya her üç katta bir monte edilerek sabit olarak çalışılma yada çalışılan katın 2 kat altında kaldığı anda ağların deplasmanı yapılmalıdır.
Burada bizlere düşen iş  imalat hızı, imalat şartları vb. işletme özellikleri göz önünde bulundurularak yapacağımız uygulamanın seçimi olmalıdır.
Şu an hatırlayamadığım yada yanlış hatırladığım konular olabilir. Reklam olmasın diye uygulayıcı firmaların isimlerini vermek istemiyorum ama İstanbul'da iseniz PERPA'dan ya da internetten rahatlıkla bu firmalara ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar dilerim.
Hakan YETİM
Yüklə 25,47 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin