Romania, pe primul loc la tuberculoza



Yüklə 43,63 Kb.
tarix29.07.2018
ölçüsü43,63 Kb.
#62775


LUNI, 24 Martie

în Amfiteatrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă

Sf. Apostol Andrei” – Galaţi



la ora 12, va avea loc Simpozionul cu tema

PUTEM STOPA TUBERCULOZA ! ALĂTURĂ-TE NOUĂ!


Manifestarea va fi creditată de OAMMR Galaţi.
Preşedinte OAMMR Galaţi

Daniela Artimof


România, pe primul loc în UE la tuberculoză!

Conform calendarului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, anual la 24 martie se desfăşoară Ziua Mondială de combatere a tuberculozei.
PUTEM STOPA TUBERCULOZA ! ALĂTURĂ-TE NOUĂ!

Tema O.M.S. 2008
ISTORIC
"Ştim cu certitudine că boala a existat încă din neolitic. Descoperirile arheologice din necropolele neolitice, precum şi din cele care datează din epoca de bronz au evidenţiat leziuni de tip tuberculos pe oase de om".

Tuberculoza afectează specia umană de cel puţin 6.000 de ani. Certitudine este şi prezenţa bolii la marile civilizaţii ale Orientului. Este semnalată în papirusurile medicale egiptene, în vechile scrieri ayurvedice, în tablele de lut babiloniene, precum şi în scrierile vechi ale chinezilor. Analiza mumiilor egiptene a evidenţiat leziuni specifice tuberculozei.

In Europa, Hipocrate face prima descriere a bolii, în secolul al IV-lea î.Hr. Şi atunci şi multă vreme de atunci, medicii au crezut că tuberculoza este o boală ereditară şi nicidecum infecto-contagioasă. Grecilor le aparţine prima denumire a maladiei: ftizie, care în greaca veche se traduce prin "consum mare".

Denumirea uzuală, tuberculoza, a venit mult mai târziu şi are legatură cu leziunile anatomo-patologice specifice bolii, sub forma unor tuberculi (excrescenţe) pe organele afectate.

Momentul de cotitură în cunoaşterea şi combaterea bolii a fost secolul al XVI-lea.

Faimosul medic al Renaşterii, Girolamo Fracastoro, care de altfel a adus informaţii preţioase despre multe boli contagioase, a afirmat că ftizia este boală infecto-contagioasă. Intr-o lucrare care datează din 1546, el a descris "contagium vivum", o teorie conform căreia tuberculoza se transmite prin "seminţe de boala". Deşi nu exista microscopul şi nu se ştia nimic despre bacteriologie la acea vreme, Fracastoro a intuit existenţa unor organisme invizibile ce se multiplică în corp şi se transmit de la om la om. Abia în 1865, medicul militar francez Antoine Villemain a susţinut legatura tuberculozei cu un microb. Teoria sa nu a fost acceptată în lumea ştiinţifica decât după 1878, când Louis Pasteur a demonstrat ştiinţific legătura bacteriilor cu unele afecţiuni. A fost piatra de temelie a unei ramuri noi a medicinei: bacteriologia.

Doar câţiva ani au trecut până la descoperirea epocală a lui Robert Koch: bacilul care provoacă tuberculoza.

La 24 martie 1882, bacteriologul german Robert Koch a prezentat la Societatea de Medicină din Berlin o comunicare despre bacilul tuberculozei (Koch). El a propus primele metode de identificare şi de cultivare în laborator a bacilului. Pentru această descoperire, Koch a primit Premiul Nobel în 1905. A urmat o creştere alarmantă a cazurilor de tuberculoză la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. De vină ar fi fost, spun specialiştii, urbanizarea, industrializarea, condiţiile precare de muncă, lipsa de hrană şi de igienă, în special la periferia oraşelor, unde se înregistrau cele mai multe cazuri.

In 1895, fizicianul german Röntgen a descoperit razele X (Röntgen), care au facilitat diagnosticul TBC, prin vizualizarea regiunilor tuberculoase. In 1921 a aparut vaccinul BCG (Calmette-Guerin, cei doi cercetatori care au descoperit serul). Ţările din lumea întreagă au preluat rapid vaccinarea, iar România a fost printre primele. Au apărut dispensarele, sanatoriile şi asociaţiile de luptă împotriva TBC, au fost descoperite streptomicina, acidul paraminosalicilic (un adjuvant important în tratament). Boala părea înfrântă la jumătatea secolului al XX-lea. Era însă o iluzie. Bacilul tuberculos, ca şi celelalte bacterii, dezvoltă rezistenţă la antibiotice. Medicii au creat formule complexe de tratament, însă lupta cu boala continuă la fel de aprig.
VICTIME CELEBRE. Francisc al II-lea al Franţei a murit din cauza unei meningite tuberculoase, Carol al IV-lea al Franţei a decedat în urma tuberculozei pulmonare, iar Ludovic al XIII-lea şi-a pierdut viaţa ca urmare a unei tuberculoze intestinale. Nicolae Bălcescu a căzut şi el victima acestei maladii. Printre ftizicii celebri se numără Frederic Chopin si Alfred de Musset.

Multă vreme, singurul tratament al tuberculozei a constat în aer curat, soare şi lipsa de umezeală. Majoritatea bolnavilor din Europa migrau spre sud, la Nisa, Palermo (unde Nicolae Bălcescu a stat o perioadă lungă de timp), în Insulele Baleare (unde Chopin mergea frecvent). Laptele era un alt remediu cunoscut ftizicilor dintotdeauna.


TUBERCULINA. In 1891, Robert Koch a încercat un tratament cu tuberculină, o formă inactivată a bacilului responsabil de boală.

El s-a dovedit nu doar ineficient, cât mai ales de un real pericol pentru bolnavi, agravând simptomele bolii.

Totuşi, tuberculina a fost de ajutor în diagnosticul bolii, pentru că, în 1907, vienezul Clemens von Pirquet a descoperit intradermoreacţia la tuberculină (IDR). Testul evidenţiază prezenta bacilului Koch în organism şi are în continuare un rol important în combaterea tuberculozei.
ROMÂNIA. Tuberculoza nu a ocolit România şi mulţi dintre medicii noştri s-au dedicat luptei cu flagelul. Doi dintre ei au rămas în istorie pentru realizările în combaterea TBC: Ioan Cantacuzino şi Marius Nasta.

In calitate de director general al serviciului sanitar şi apoi de ministru al Sănătăţii, Cantacuzino a avut mai multe iniţiative în combaterea bolii. In 1901, a întemeiat Societatea pentru Profilaxia Tuberculozei, iar în 1921 Institutul de Ftiziologie din Bucureşti, care astăzi poartă numele lui Marius Nasta. Acesta din urmă a pornit ample campanii de vaccinare BCG, care au dus la o scădere radicală a epidemiei tuberculoase în România. "Poate nici una dintre bolile care au făcut obiectul medicinei nu a pus la mai grea încercare mintea omenească decât tuberculoza", îşi motiva Nasta devotamentul în lupta cu flagelul.



Tuberculoza este o problemă globala de sănătate publică!


  • Tuberculoza ucide anual circa 1,7 milioane de oameni. Este a doua boală, după HIV/SIDA ca rată de mortalitate. În fiecare secundă, în lume, un om este infectat cu bacilul Koch.

  • Tuberculoza este cea mai răspândită şi mai persistentă boală infecţioasă la om.

  • Aproximativ o treime din populaţia globului este infectată cu mycobacteria producătoare de tuberculoză. Fiecare individ cu tuberculoză activă poate infecta în mediu între 10 şi 15 persoane pe an.

  • Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează la circa 8 milioane numărul de cazuri noi înregistrate anual şi la aproximativ 3 milioane - decese prin tuberculoză.

  • Dacă această boală nu va fi strict controlată în viitor, se estimează că în perioada 2002-2020 aproximativ 1.000 de milioane de oameni se vor infecta cu bacilul tuberculozei, peste 150 milioane de persoane vor face boala activă, iar 36 de milioane dintre aceştia vor muri datorită tuberculozei.

Boala afectează preponderent populaţia adultă în cei mai productivi ani ai vieţii, ceea ce determină consecinţe sociale importante, atât pe plan individual, cât şi în colectivitate, pentru combaterea ei fiind necesare mari resurse financiare. Pe plan mondial, se constată o reemergenţă a bolii, mai ales din cauza exploziei demografice, a deteriorării stării de sănătate a populaţiei în multe zone ale globului, a creşterii numărului persoanelor fără locuinţă, a creşterii numărului imigranţilor din ţări, unde tuberculoza este endemică.


La acestea contribuie şi pandemia cu HIV/SIDA, considerată cel mai important factor favorizant al tuberculozei, precum şi apariţia bacililor tuberculoşi rezistenţi la tuberculostatice.
Fazele avansate de imunodepresie indusă de infecţia cu HIV determină o exagerare a riscului de infecţie cu M. tuberculosis, precum şi o creştere a riscului de a dezvolta boala activă la persoanele dublu infectate cu HIV şi cu M.tuberculosis. Riscul de tuberculoză în această populaţie este de circa 30%.
Deşi nimeni nu poate fi considerat “vinovat” că s-a îmbolnavit de tuberculoză, de obicei aceşti bolnavi nu sînt prea bine primiţi în societate. Omul sănătos se teme să nu se îmbolnavească şi de aceea, odată ce află că un coleg, prieten sau rudă are tuberculoză, neştiind cum să se protejeze, poate face gesturi ostile faţă de bolnav. Există mentalitatea că tuberculoza este o boală “ruşinoasă”, astfel încît şi bolnavul, şi familia lui se feresc să popularizeze această situaţie. Mai mult decît atît, există oameni care refuză să creadă că pot avea o asemenea boală.
Ei nu fac de fapt decît să întârzie începerea tratamentului, permiţînd bolii să avanseze. Apar adesea probleme şi la reintegrarea în muncă a fostului bolnav. Există prejudecata că un om, odată bolnav de tuberculoză, rămâne veşnic bolnav de tuberculoză sau, în orice caz, nu mai este ceea ce a fost. Trebuie să subliniem, că această concepţie este greşită: un bolnav de tuberculoză care s-a vindecat este un om sănătos, apt de a avea o viaţă normală.


  • Mai mult de 8 milioane de oameni se îmbolnăvesc anual de tuberculoză.

  • O treime din populaţia lumii este infectată cu bacilul de tuberculoză.

  • Tuberculoza omoară mai mulţi tineri şi adulţi decât oricare altă maladie infecţioasă.

  • În fiecare 10 secunde cineva se îmbolnăveşte de tuberculoză.

  • Tuberculoza este o maladie infecţioasă, dar numai persoanele ce suferă de tuberculoza pulmonară sunt contagioase.

  • Tuberculoza, ca şi răceala simplă, este răspândită pe cale aeriană, atunci când persoanele infectate tuşesc, scuipă, vorbesc sau strănută.

  • Un bolnav ne tratat de tuberculoză poate infecta anual 10-15 persoane.

OMS şi-a pus scopul ca până în 2010 să depisteze 70 la sută şi să trateze 85 la sută din cazurile de tuberculoză!

DOTS (Directly Observed Treatment, Short-course - Supravegherea Terapeutică Directă, tratament -scurt) este tactica de tratament recomandată de OMS de depistare şi tratare a TB.

DOTS îmbină cinci elemente: sarcinile politice, serviciile de microscopie, asigurarea cu medicamente, sistemele de monitorizare şi supravegherea terapeutică directă.

DOTS poate trata cu succes mai mult de 9 din 10 pacienţi bolnavi de tuberculoză ce încheie tratamentul sau poate avea o rată de tratament în valoare de 95 la sută.

DOTS restabileşte sănătatea tinerilor în anii cei mai productivi ai lor din punct de vedere economic.

DOTS previne contaminarea şi apariţia formelor rezistente polimedicamentoase de tuberculoză (MDR-TB).

DOTS poate salva ani din viaţa unei persoane HIV-pozitive: tratamentul medicamentos al bolnavilor de TB poate fi tot atât de efectiv atât a pacienţilor HIV-pozitivi cât şi a celor HIV-negativi.

Tratamentul unui pacient de tuberculoză pe o perioadă de 6 luni prin DOTS constituie 11 dolari SUA.

DOTS nu necesită internarea îndelungată a pacienţilor în spital şi ei pot să se întoarcă la serviciu într-o perioadă scurtă de timp.

DOTS poate adăuga doi ani de viaţă bolnavilor de tuberculoză HIV-pozitivi şi 20-25 ani persoanelor HIV-negative.

Tuberculoza pulmonară este o problemă majoră de sănătate publică şi chiar o urgenţă mondială, aşa cum o considera Organizaţia Mondială a Sănătăţii din anul 1993.

România se află pe primul loc în UE în ceea ce priveşte incidenţa acestei boli respiratorii, denumită şi boala sărăciei.

In România, sunt înregistrate anual 110-115 cazuri noi la 100.000 de locuitori, de 10 ori mai mult decât media Uniunii Europene.

Comparativ cu ţările UE, România înregistrează cele mai mari valori privind incidenţa tuberculozei, o boală contagioasă respiratorie de care suferă 34.000 de români.

Intre ţările Regiunii Europa a OMS suntem pe locul trei, după Kirghistan şi Kazahstan. "Este vorba de 110-115 cazuri noi la 100.000 de locuitori, de 10 ori mai mare decât media UE", a declarat conf. dr. Constantin Marica, coordonator al programului naţional de control al TB, Institutul Naţional de Pneumologie "Marius Nasta" Bucureşti.

In ultimii 4-5 ani, s-a înregistrat o scădere a incidenţei de la 147 la 110 la suta de mii de locuitori. "In România această boală se află sub control pentru că avem o reţea medicală dezvoltată şi un program naţional care funcţionează foarte bine", a subliniat conf. dr. Constantin Marica. Totuşi, medicul Marica solicită sprijinul reţelei de medicină de familie în activitatea de depistare şi control al tuberculozei.

Durata de spitalizare a unui astfel de bolnav este 40 de zile.

La externare el nu mai este contagios (nu mai elimină bacilul Koch), dar dacă renunţă la tratament boala va recidiva. "Marea majoritate a bolnavilor provin din păturile sărace ale societăţii, din familii dezorganizate, care consumă alcool. TBC-ul se transmite pe cale aeriană şi apare la oamenii cu imunitate foarte scăzută. Din 100 de bolnavi expuşi, numai 10 se îmbolnăvesc", a explicat doctorul Marica.

Pericol pentru copii


  • Incidenţa la copii a crescut continuu, de la 7,9 în 1985 la 48,2 la suta de mii de locuitori in 2002.

  • Trendul cazurilor noi este totuşi descrescător, ajungând la 28 in 2007.

  • In România există mortalitate infantilă prin meningita tuberculoasa la sugari (cu vârsta între 0 şi un an).

  • Suntem singurii din Europa care nu am reuşit să eradicam acest tip de meningită.

Din păcate, simptomele nu semnează eticheta bolii. Apar transpiraţii, oboseală, lipsa poftei de mâncare, tuse iritativă, care se accentuează până la senzaţia de vomă. Marea majoritate a pacienţilor cu TBC sunt fumători şi pun simptomele pe seama fumatului. Se duc la medic când boala este avansată şi apare caverna în plamâni. Atunci bolnavul elimina sânge prin tuse. Dacă, după o viroză respiratorie, tusea iritativă nu trece timp de trei săptămâni, riscul de a avea TBC este foarte mare.

Rolul medicului de familie in diagnosticare este foarte important.
Sunt anumite categorii de persoane care prezintă un risc crescut de infectare:


  • persoanele care împart locuinţa cu un bolnav de TBC;

  • cadrele medicale care îngrijesc pacientul;

  • consumatorii de alcool sau bolnavii cu imunitate scazuta.

In timp ce România se află pe primele locuri în Europa la numărul cazurilor de tuberculoză, "boala sărăciei" - cum mai este supranumită – în lume apare o nouă tulpină, foarte rezistentă la medicamente, arată un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Grav este faptul ca cele mai multe cazuri de imbolnaviri cu noua forma de tuberculoza au fost diagnosticate in tari vecine si exista riscul ca maladia sa apara si la noi. Astfel, noul tip de tuberculoza a aparut in Republica Moldova, Azerbaidjan, Rusia, Ucraina si Uzbekistan.


In cadrul studiului, au fost stranse date din 81 de tari, intre anii 2002 si 2006, si s-a descoperit ca noua tulpina TBC-XDR, intalnita in 45 de tari, este incurabila. Potrivit documentului, aproximativ 500.000 de oameni din intreaga lume sunt infectati cu aceasta forma a bolii, care ucide cam 30% dintre pacienti. Pe de alta parte, aproximativ doua miliarde de oameni, adica o treime din populatia globului, este infectata cu bacilul Koch.

Noul TBC se transmite de la om la om tot prin aer, atunci cand cei infectati nu se afla sub tratament.

Tratamentele gasite sunt de o suta de ori mai scumpe decat cele folosite in prezent la pacientii infectati cu forma clasica a bacilului Koch.

Organizatia Mondiala a Sanatatii cere fonduri suplimentare de 2,5 miliarde de dolari pentru a reduce la jumatate numarul deceselor provocate de tuberculoza pana in 2015. Astfel, potrivit raportului OMS, care prezinta rezultatele celui mai mare sondaj realizat vreodata privind aceasta forma a bolii, tuberculoza rezistenta la mai multe medicamente a atins cele mai mari procente din istorie.



Raportul "Anti-Tuberculoza rezistenta la medicatie in lume" se bazeaza pe informatii colectate intre 2002 si 2006 privind 90.000 de pacienti cu tuberculoza din 81 de tari. Cercetarile au evidentiat ca tuberculoza rezistenta la toate medicamentele este o forma de boala respiratorie imposibil de tratat, care s-a inregistrat in 45 de tari, se arata intr-un comunicat al OMS, citat de Rompres.

Jumatate de milion de noi cazuri de tuberculoza pe an
Autorii raportului au gasit, totodata, o legatura intre infectarea cu HIV si tuberculoza multi-drog rezistenta. Sondajele efectuate in Letonia si Donetsk (Ucraina) au evidentiat faptul ca exista aproape de doua ori mai multi pacienti seropozitivi care au si tuberculoza multi-drog rezistenta, fata de cei bolnavi doar de TBC. Analizand datele din sondaj, OMS estimeaza ca anual sunt inregistrate aproape jumatate de milion de noi cazuri de tuberculoza multi-drog rezistenta (care reprezinta aproape cinci la suta din totalul de noua milioane de noi cazuri de tuberculoza in lume).
Cel mai mare procent in acest sens a fost inregistrat in Baku, capitala Azerbaidjanului, unde aproape un sfert din toate cazurile noi de tuberculoza (22,3%) reprezinta de fapt tipul de boala rezistenta la mai multe medicamente. Totodata, in Moldova, 19,4% din cazurile noi de tuberculoza au forma rezistenta la multi-drog, in Donetsk (Ucraina) -16%, in Tomsk Oblas (Rusia) - 15% si in Tashkent (Uzbekistan) - 14.8%.
Potrivit specialistilor, aceste procente depasesc cele mai mari niveluri ale bolii rezistente la medicamente publicate in ultimul raport al OMS din 2004. De asemenea, sondajele din China sugereaza ca aceasta forma agravata a bolii este raspandita in toata tara.
Informatii limitate
Expertii trag semnale de alarma si sustin ca "trebuie sa infruntam urgent tuberculoza rezistenta la medicatie. Daca tarile si comunitatea internationala nu reusesc sa rezolve aceasta problema, vor pierde batalia", a spus medicul Mario Raviglione, director al Departamentului Stop TB din cadrul OMS. El a adaugat ca "programele din lume trebuie sa trateze boala si sa salveze vieti, insa pe langa acest lucru, ele trebuie sa isi imbunatatesca imediat performanta in diagnosticarea rapida a cazurile de tuberculoza si sa le trateze. Aceasta ar fi cea mai buna modalitate de a preveni dezvoltarea unei forme de rezistenta la medicamente". Pentru prima data in lume, sondajul global include analizarea formei de boala cunoscute ca fiind rezistenta la toate medicamentele. Dar, pentru ca doar cateva tari au echipamentele necesare diagnosticarii acestei boli, raportul contine informatii limitate.
OMS estimeaza ca 4,8 miliarde de dolari sunt necesare pentru a controla fenomenul general al tuberculozei in tarile slab dezvoltate sau in curs de dezvoltare pentru anul 2008, cu un miliard de dolari dedicat special pentru formele rezistente la medicamente. In aceste conditii, exista o lipsa de fonduri in total de 2,5 miliarde de dolari, inclusiv de 500 milioane de dolari pentru formele de TBC rezistente la medicamente, precizeaza OMS. "Amenintarea pe care o prezinta tuberculoza multi-drog rezistenta impune alocarea acestor bani pentru a umple aceste goluri financiare, asa cum a fost stabilit in Planul Global pentru oprirea tuberculozei.
Planul urmareste ca in 2015 sa se inregistreze jumatate din numarul de bolnavi de TBC si a numarului de decese inregistrat in 1990", a spus medicul Marcos Espinal, secretarul executiv al Stop TB Partnership. "Planul cere resurse suficiente pentru cercetare pentru a se diagnostica cazurile de TBC, pentru a se descoperi noi medicamente care sa vindece tuberculoza rezistenta la medicatie, precum si un vaccin eficient anti-tuberculoza", a precizat Espinal. Tratamentul neadecvat poate duce la dezvoltarea unor alte tipuri de bacterii tuberculoase care rezista la doua sau mai multe medicamente, declansand tuberculoza de tipul MDR-TB.


Evolutia tuberculozei, dificil de identificat
In documente sunt subliniate si cateva succese anti-tuberculoza. Astfel, in urma cu 13 ani, Estonia si Letonia au fost catalogate de OMS drept focare ale bolii rezistente la medicamente. In prezent, dupa o cercetare semnificativa si o lupta sustinuta impotriva bolii rezistente la medicatie, procentele in cele doua tari baltice s-au stabilizat si numarul noilor cazuri de tuberculoza scade. Adevarata amploare a fenomenului ramane necunoscuta in unele locuri din lume.

De pilda, doar sase tari din Africa - regiunea cu cea mai mare incidenta a tuberculozeri din lume - au putut sa ofere date privind tuberculoza rezistenta la medicamente. Alte tari din regiune nu au putut face sondaje din cauza lipsei echipamentelor si personalului calificat pentru a identifica aceasta forma a bolii. "Fara aceste informatii, este dificil sa estimam evolutia tuberculozei rezistenta la medicatie din regiune. Este posibil astfel ca aceste epidemii sa treaca neobservate", a spus expertul OMS Abigail Wright, principalul autor al raportului.


Tuberculoza rezistenta la medicamente, ca si tuberculoza sensibila la tratament, poate fi transmisa de la individul infectat la cel sanatos prin tuse sau stranut. Pacientii pot continua sa sufere de febra, pierdere in greutate si alte probleme cronice de sanatate si isi pot chiar pierde viata daca bacteriile rezistente la tratament nu sunt indentificate. Bacteria responsabila pentru dezvoltarea formei de tuberculoza rezistenta la medicamente apare atunci cand un pacient cu TBC nu se trateaza deloc sau se trateaza incomplet. Si aceasta forma de boala este transmisa prin aer. Tuberculoza rezistenta la mai multe medicamente este o forma a bolii care nu raspunde la tratamentul standard de sase luni cu medicamente de linia intai. Poate dura si doi ani pentru a o trata cu medicamente care sunt de 100 de ori mai scumpe decat tratamentul standard.
Comisia Europeană a propus acordarea sumei de 400 milioane de euro Fondului mondial pentru lupta împotriva SIDA, a tuberculozei şi a paludismului în ţările în curs de dezvoltare pentru perioada 2007-2010. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, "a promis" că 100 milioane de euro vor fi imediat vărsate în contul Fondului pentru anul 2007 şi a propus ca aceeaşi sumă să fie pusă la dispoziţia Fondului anual pînă în 2010. Anunţul face parte "din angajamentul Uniunii Europene în favoarea celor mai sărace şi mai vulnerabile populaţii, în termeni de ajutor, schimburi comerciale şi sprijin politic", a precizat şeful executivului comunitar. În cursul ultimilor ani, Bruxelles-ul a acordat Fondului circa 522 milioane de euro.
Cercetătorii de la Universitatea Oxford au pus la punct un nou vaccin contra tuberculozei. De 80 de ani, pentru prevenirea temutei boli se foloseste un singur vaccin, devenit insa mai putin eficient din cauza aparitiei unor tulpini noi, mai rezistente, ale bacilului Koch. Produsul elaborat de cercetatorii de la Oxford a intrat in a doua faza de testari clinice. Ele se fac acum in Africa de Sud, o tara unde tuberculoza face ravagii. In toate marile laboratoare ale lumii se lucreaza intens la crearea unor noi vaccinuri contra temutei boli pulmonare , dar specialistii de la Oxford sunt cei mai avansati.
Vaccinul va fi administrat impreuna cu cel aflat acum in uz - vaccinul Bacille Camille Guerin, sau BCG - caruia ii potenteaza efectul.


REŢINEŢI!


  • Tuberculoza este cea mai vindecabilă boală infecţioasă.

  • Calea de transmitere este prin aer, de la omul bolnav de tuberculoză pulmonară.

  • Tratamentul durează minim 6 luni şi implică o schemă cu mai multe feluri de antibiotice.

  • Tratamentul este gratuit pe toată durata lui.

  • Oricine are acces la tratamentul tuberculozei.

  • Un fost bolnav de tuberculoză, vindecat, este un om normal.

  • Oricine se poate îmbolnăvi de tuberculoză!

  • Tuberculoza netratată este mortală!

  • Tuberculoza nu se transmite prin mâncare, prin folosirea aceloraşi vase sau tacâmuri, prin sărut sau relaţii sexuale, ci PRIN AER.




Yüklə 43,63 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin