ÖZEL SEKTÖR YENİLENEBİLİR ENERJİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJESİ
OPERASYONEL EL KİTABI
ÇEVRESEL KORUMA ÖNLEMLERİ
ÇERÇEVE DOKÜMANI
“The Operational Manual was prepared in English. The translation of the Operational Manual into Turkish is provided for information purpose and the accuracy of the translation is not guaranteed. In case of any discrepancies between the translated version and the original document in English, the original document in English governs. "
“Operasyonel El Kitabı İngilizce hazırlanmıştır. Bu dokümanın Türkçe çevirisi bilgi amaçlıdır ve çevirinin hatasızlığı garanti edilememektedir. Orijinal İngilizce doküman ile Türkçe çevirisi arasında farklılık bulunması halinde, orijinal İngilizce doküman esas alınmalıdır.
V. KORUMA ÖNLEMLERİ İNCELEME/DEĞERLENDİRME PROSEDÜRLERİ
Bu bölüm, özellikle Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. (TKB) olmak üzere Katılımcı Finansal Aracıların, Çevresel Değerlendirme (ÇD) ile ilgili olarak Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Projesine (REEE) yönelik ilave kredi kapsamında finanse edilecek Alt Kredilere / Finansal Kiralamalara uygulayacakları prosedürleri özetlemektedir.
Bu dokümanın amacı, Proje yoluyla uygulanması önerilen yatırımların Türkiye’deki mevcut çevre koruma kanunlarına, yönetmeliklerine ve standartlarına ve aynı zamanda Dünya Bankası’nın Çevresel ve Sosyal Operasyon Politikalarına ve Uygulamalarına uygun olmasını ve ülkenin nüfusu, doğal çevresi veya belirli bir kültürel miras değerine sahip varlıkları üzerinde kalıcı bir olumsuz etkiye yol açmamasını sağlayacak bir araç sunmaktır. Ayrıca, yukarıda değinilen politikaların uygulanması yoluyla, olumsuz etkileri ele almayı amaçlayan “zarara yol açma!” hükümlerinden, proaktif geliştirme önlemleri üzerinde odaklanan “iyi olan şeyleri yap!” yaklaşımına doğru bir geçiş sağlanmaya çalışılacaktır.
REEE projesi kapsamında finanse edilecek tüm alt projeler, Finansal aracılar tarafından bu bölümde açıklanan prosedürleri içeren bir çevresel ve sosyal gözden geçirme sürecine tabi tutulacaktır (Dünya Bankası tarafından seçilen ortak gözden geçirmeler ve onaylar dahil olmak üzere). Çevresel prosedürler ve gereklilikler; Türkiye Cumhuriyeti’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulanan Çevresel İncelemeye ilişkin düzenleyici gerekliliklerini (en son 30 Haziran 2011 tarihinde değiştirilen, 17 Temmuz 2008 tarih ve 26939 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmış olan Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği), inşaat alanındaki iyi uygulamaları ve Dünya Bankası koruma önlemli politikalarını içermektedir. Çevresel Değerlendirme (OP 4.01), Doğal Yaşam Alanları (OP 4.04), Ormanlar (OP 4.36) ve Baraj Güvenliği (OP 4.37) politikalarının, REEE kapsamındaki en anlamlı politikalar olması beklenebilir. Sosyal prosedürler ve gereklilikler ise, Türkiye’nin kamulaştırma, yeniden yerleşim ve kültürel miras ile ilgili kanunlarını, ve Dünya Bankası’nın Fiziksel Kültürel Kaynaklar (OP4.11) ve Gönülsüz Yeniden Yerleşim (OP4.12) ile ilgili politikalarını içermektedir. Bu politikalar kültürel mirasın yeterli şekilde korunmasını ve Projeden Etkilenen İnsanlara yeterli şekilde tazminat veya yardım sağlanmasını amaçlamaktadır.
Çevresel etki değerlendirme süreci, önerilen alt projelerin muhtemel olumlu ve olumsuz etkilerini tespit etmek, ve çevreye zarar verebilecek olumsuz etkileri önlemeye veya en aza indirmeye ve bazı durumlarda da çevreyi iyileştirmeye yönelik alınacak önlemleri değerlendirmek için gerçekleştirilir. Çevresel değerlendirme süreci aynı zamanda alt proje uygulamasının denetlenmesine ve kontrolüne ilişkin kapsamı belirlemek için de kullanılabilir.
Çevresel değerlendirme Türkiye’nin çevre politikalarına ve Dünya Bankası’nın koruma önlemi politikalarına uygun olarak gerçekleştirilecektir. Bununla birlikte, REEE kapsamında sponsorların Türk makamlarından çevre onaylarını aldıktan sonra Finansal Aracılara alt projelerin finansmanı için başvurmaları öngörülmüştür. Prosedürlerin bu el kitabına ve Dünya Bankası koruma önlemi politikalarına uyumlaştırılması amacıyla, Finansal Aracıların sorumluluğu şunları sağlamak olacaktır: (a) bir alt proje için Dünya Bankası finansmanı düşünülmeden önce Türkiye’deki gerekli tüm onayların alınmış olması, (b) çevresel değerlendirme dokümanları, fizibilite etütleri veya tasarım dokümanları arasında proje tanımı, çevresel sorunlar ve önerilen etki azaltma programları ile ilgili uyuşmazlıkların veya tutarsızlıkların giderilmesi ve bunların güncellenmesi, (c) destekleyici dosyaların eksiksiz ve mevcut olması, ve (d) boşluk analizinin gerçekleştirilmiş olması ve buna dayalı olarak Dünya Bankası’nın işbu İşletim El Kitabında açıklanan ilave koruma önlemi gerekliliklerinin karşılanmış olması.
Türkiye’de çevresel etki düzenlemeleri kapsamında alt projelerin nispi çevresel risklerine göre sınıflandırılması sürecinin sonucu, çoğu durumda Dünya bankası sürecinin sonucu ile benzerdir; ancak sonuçların farklı olduğu bazı durumlarda mevcuttur. Dolayısıyla, Finansal Aracının projeyi OP 4.01’e ve bu İşletim El Kitabında yer alan kılavuz bilgilere uygun olarak DB kriterleri bakımından bir taramaya tabi tutarak ve gerekmesi halinde ilave bilgi talep etmesi ya da alt proje sponsorlarının bir finansman koşulu olarak ilave önlemler almalarını istemeleri gerekecektir.
V.1 ALT RPOJE ÇEVRESEL DEĞERLENDİRME PROSEDÜRLERİ
Alt proje Çevresel Değerlendirme prosedürlerinin yedi unsuru aşağıda sıralanmıştır:
-
Tarama
-
Dokümantasyon
-
İstişare
-
Açıklama
-
İnceleme ve Onay
-
Koşulsallık
-
İzleme ve Raporlama
Bu unsurların her biri için gereken prosedürlerin ayrıntıları aşağıda açıklanmaktadır. Çevresel Değerlendirme adımlarını gerçekleştirirken, sadece alt projenin kendisinin değil, aynı zamanda alt projenin yapımı ve tam olarak işletmeye geçmesi için gerekli olan tüm bütünleşik unsurların (erişim yollarının yapımı, malzeme ocaklarından malzeme çıkarılması, hidroelektrik santralin veya rüzgar santralinin tamamlanmasına kadar yapılacak olan iletim hatları, vs.) bütün bir entegre proje olarak ele alınması gerektiği unutulmamalıdır. Türkiye’deki ÇD mevzuatı kapsamında hazırlanan dokümanların projenin tüm unsurlarını kapsamadığı durumlarda, Finansal Aracılar alt borçluya alt projenin finansman için değerlendirmeye alınmasından önce bu boşluğun nasıl doldurulacağı hakkında bilgi sağlayacaktır. Proje kapsamında veya proje için yapılan erişim yolları, malzeme ocakları, iletim hatları, vs. gibi yardımcı yapılar, ulusal mevzuat ile DB gereklilikleri arasındaki bu boşluğa örnek olarak gösterilebilir; çünkü Türkiye’deki ÇD dokümanları her zaman projeyi alt bileşenleri ile birlikte değerlendirmemekte, ancak DB standartları entegre bir yaklaşım gerektirmektedir. Bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgi Dokümantasyon bölümünde verilmiştir.
Dostları ilə paylaş: |