12-22 NİSAN 2016 HABERLER
22.04.2016 Rusya Karadeniz'de NATO filosuna karşı çıktı
Rusya'nın NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) Daimi Temsilcisi Aleksandr Gruşko, Karadeniz’de NATO filosunu kurma fikrinin kabul edilemez olduğunu ifade etti. Gruşko, Karadeniz’de bölge ülkeleri dışındaki devletlerin askeri varlıklarını arttırmaması gerektiğini söyledi. Gruşko, bölgenin bölgesel istikrarını ve güvenliğini sağlayan ve önemli uluslararası anlaşmalardan biri olan Montrö Boğazlar Sözleşmesi (Türk Boğazlarından İstanbul ve Çanakkale geçiş rejimini ve boğazlar bölgesinin güvenliği işlerini düzenleyen sözleşme) rejiminin sarsılmaması gerektiğini savundu. Aleksandr Gruşko, ''Biz Karadeniz’de bölge dışı ülkelerin varlığını arttırma niyetiyle rejimi değiştirme girişimlerine izin verilmemesi gerektiğine inanıyoruz. Bölgelerde istikrarsızlık bu faktörde gizli'', diye konuştu.
22.04.2016 Türk bayraklı büyük yat sayısı 120'ye ulaştı
"Büyük" olarak tabir edilen 150 groston üzeri Türk bayraklı özel yat sayısı, son 5 yılda 31'den 120'ye çıktı. Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü verilerinden derlenilen bilgiye göre, Türkiye'de deniz ticaretinin gelişimi doğrultusunda, Türk Deniz Ticaret Filosu'ndaki 150 groston ve üzeri gemi sayısı artış gösterdi.
Yaş ortalaması 22 olan 150 groston ve üzeri gemilerden oluşan filoda, kuru yük gemileri, 322 adetle başı çekiyor. Kuru yük gemilerini, 229 adetle balıkçı gemileri, 142 adetle deniz araçları, 133 adetle römorkörler, 108 adetle yolcu gemileri izliyor. Filodaki 150 groston ve üzeri gemilerde, yat sayısındaki artış da dikkati çekiyor.
Türkiye'de 2010 yılında 57 olan ticari yat sayısı 88'e, özel yat sayısı ise 31'den 120'ye yükseldi. Bunlar içinde 300 groston üzeri ticari yat sayısı, 7'den 9'a, özel yat sayısı ise 9'dan 32'ye çıktı. Türk Deniz Ticaret Filosu'ndaki 150 groston ve üzeri gemi sayısı ise son 10 yılda, bin 379'dan bin 886'ya yükseldi. Bunlar arasında "Türk Uluslararası Gemi Sicili"ne sahip gemi sayısı 677'den 979'a, "Milli Gemi Sicili"ne sahip gemi sayısı ise 702'den 907'ye ulaştı.
21.04.2016 Darıca Yat Limanı projesi kabul edildi
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Darıca’da yapılacak olan yat limanı için hazırlanan proje kabul edildi. Bölgede yakın zamanda çalışmalarına başlaması bekleniyor.
Darıca'da yaklaşık 47 bin 600 metrekare bir alan üzerine inşa edilecek olan yat limanı beş çıpalı bir yat limanı olarak hizmet vermesi planlanılıyor. Proje kapsamında yat çekek alanı, bakım-onarım, konaklama, satış üniteleri, çamaşırhane, kuru temizleme, lokanta, eşya depo, spor tesis ve alanları, revir, eğlence mekanı, toplantı salonu gibi hizmetler de verilecek.
İlerleyen yıllarda ise bölgenin tanıtımına katkı sağlaması için su sporlarının yapılabileceği alanlarda hizmete sokulacak. Motorlu ve yelkenli yat tiplerine hizmet verilecek olan limanın kapasitesi 540 yat. Darıca Yeni Yat Limanı’nda da denize dolgu alanı yapılacak. Gerekli izin işlemlerinin tamamlanmasının arıdan başlayacak olan inşat çalışması sırasında deniz doldurulacak. İnşaat çalışması sırasında toplam 360 bin metreküp dolgu yapılacak. Dolgu sonrası deniz üzerinde 43 bin 670 metrekarelik bir alan ortaya çıkarılacak. Marinanın toplam maliyetinin ise 50 milyon 572 bin lira olarak hesaplandı.
21.04.2016 Selanik Limanı için teklif verme süresi Temmuz’a uzatıldı
Geçtiğimiz günlerde ülkenin en büyük limanı olan Pire Limanı’nın yüzde 66’sını Çinliler satan Yunanistan ülkenin ikinci büyük limanı olan Selanik'i de bu yıl özelleştirmeyi planlıyor. Yunanistan'da hükümet, ülke'nin en büyük limanı Pire'nin Cosco'ya devrinin ardından Selanik Limanı'nın özelleştirilmesi için süreci hızlandırdı. Selanik Liman Otoritesi'nin CEO'su Dimitris Markis yaptığı açıklamada, Şirket'in kontrol hisseleri için nihai tekliflerin Temmuz ayına kadar alınacağını ifade etti. Markis, Selanik Limanı için 2014 yılında açılan ihalede kısa listeye kalan 8 konsorsiyumdan 4'ünün Liman ile ilgilenmeye devam ettiklerini bildirdiklerini vurguladı. Selanik Limanı ile ilgilenen 4 konsonsiyum arasında Maersk'in liman yönetim şirketi APM'nin de olduğu ifade ediliyor.
20.04.2016 Türk gemi adamlarına, Çin limanlarında çıkış izni verilmiyor
Türk bayraklı veya Türk sahipli yabancı bayraklı gemilerde çalışan Türk gemi adamlarına, Rusya'dan sonra Çin limanlarında da pass card uygulamasının kaldırıldığı ve gemiden çıkışına izin verilmediği öğrenildi.
Türk savaş uçaklarının Türkiye sınırını ihlal eden Rus Savaş uçağını düşürülmesi ile birlikte Rusya ile ortaya çıkan kriz sonucu, Rus limanlarına sefer yapan Türk bayraklı veya Türk sahipli yabancı bayraklı gemilerde çalışan Türk gemi adamları, liman otoritesi tarafından PASS CARD engellemesi uygulanırken, bir haber de Uzakdoğu'dan geldi.Deniz Haber Ajansı'nın edindiği bilgiye göre, Çin limanlarına sefer yapan Türk bayraklı veya Türk sahipli yabancı bayraklı gemilerde çalışan Türk gemi adamlarına PASS CARD işlemlerinin sonlandırılarak, gemiden çıkışına izin verilmediği kaydedildi.
Alınan bilgiye göre, Çin Liman Otoritesi tarafından Çin limanlarına sefer yapan gemilerde çalışan Türk gemi adamlarının gemiden çıkışına izin verilmediği ve 3 aydır PASS CARD uygulamasının sonlandırıldığı belirtildi.Konu ile ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilerinin bilgisine başvuran Deniz Haber Ajansı muhabirleri, Rusya'da böyle bir işlemin yapıldığını ancak Çin limanlarına sefer yapan gemilerde çalışan Türk gemi adamları ile ilgili bir başvurunun olmadığı ifade edildi.
20.04.2016 Hikmet Çinçin: Hatay'da serbest bölgenin kurulması şart
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay'da üretimi teşvik etmek, doğrudan yabancı yatırımları ve teknoloji girişini hızlandırmak, işletmeleri ihracata yönlendirmek ve uluslararası ticareti geliştirmek için Hatay Serbes Bölgesi'nin kurulması gerektiğini belirtti.
Çinçin, yazılı açıklamasında, Hatay'ın büyük uluslararası pazarlara yakınlığıyla ve iki önemli gümrük kapısına sahip olması bakımından önemli konumda olduğunu kaydetti.
19.04.2016 Antalya Serbest Bölge'de bu yıl, 51 yat denize indirilecek
Antalya Serbest Bölge İşleticisi AŞ'de (ASBAŞ) faaliyet gösteren yat üretim şirketleri atağa kalktı. Serbest Bölge yönetimi, yıl içinde 51 yatı denize indirmeyi planlayan şirketler için rıhtımda bir dizi yenilik yapacak.
Antalya Serbest Bölge İşleticisi AŞ'de (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, 50 metreden uzun ve 800 tondan ağır yatları denize indirebilmek için farklı bir yöntem uyguladıklarını, bunun da maliyetli olduğunu söyledi. 50 metre ve üstü yatların denizle buluşturulmasında sıkıntı yaşandığını belirten Zeki Gürses, projelendirme çalışmasının ardından atma, çekme sisteminin kapasitesinin 90 metre yat uzunluğu ile 1500 ton ağırlığa çıkarılacağını kaydetti. Zeki Gürses, rıhtım bağlama kapasitesi ve yat atma ile çekme sisteminin yenilenmesinin ardından bölgeye bakım ve onarım için de yatların alınabileceğini vurguladı. Yenilenme çalışması hakkında proje hazırlattıklarını sözlerine ekleyen Gürses, "Bakanlığa yapılacak sunumun ardından en kısa sürede yeniliklerin hayata geçirileceğini düşünüyoruz. Çünkü bu yenilikler serbest bölgemiz ve yat üretimi için önemli ayrıntılar. Yıllık ticari hacmimiz ortalama 900 milyon ile 1 milyar dolar arası değişiyor. Bakım ve onarımı hayata geçirdiğimizde bu rakam iki katına yükselecek" dedi.
18.04.2016 Atatürk'ün yatı Savarona'nın kıç güvertesinin üstü kapatıldı
Savarona’nın kıç güvertesinin açık platformu kapatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam Zirvesi'ne katılan devlet ve hükümet başkanların Atatürk'ün yadigar yatı Savarona'da ağırlamıştı. İslam ülkeleri liderleri, Atatürk’ün mirası Savarona’nın “üstü kapatılan kıç güvertesinde” toplandı. ODA TV'nin haberine göre Atatürk'ün tarihi yatı Savarona'nın kıç güvertesinin üstü kapatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderlerle buluşmasını üstü kapatılan ve oluşturulan bu yeni bölümde gerçekleştirdi.
18.04.2016 Pakistan Gawadar Limanı, yıl sonunda hizmete açılıyor
Çin Halk Cumhuriyeti'nin mali desteğiyle inşa edilen, Pakistan'ın Belucistan eyaletindeki Gawadar Limanı'nın yıl sonunda faaliyete geçirileceği belirtildi. Çin Yurtdışı Limanlar Holding Şirketi Başkanı Zhang Baozhong, Gawadar şehrinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Gawadar Limanı sayesinde bölgenin ekonomi merkezi olacağını belirterek, "Büyük düzeyde ticaretin olacağını ümit ediyoruz. Biz Gawadar'ı bölge ticaret merkezi olarak görmeyi arzu ediyoruz" dedi.
Zhang Baozhong, bu yılın sonunda faaliyete geçirilecek Gawadar Limanı'nın 2017 yılında bir milyon ton kargo ticareti kapasitesine ulaşacağını söyledi.Çin Halk Cumhuriyeti'nin 248 milyon dolarlık mali destek verdiği Gawadar Limanı'nın inşasına 2007'de başlanmıştı.
15.04.2016 Arkas Line, Hapag-Lloyd’un Kuzey Avrupa-Batı Afrika servisine ortak oldu
Arkas Line ve Hapag-Lloyd arasında Aralık 2015’te Batı Afrika servisi kapsamında öncelikle slot anlaşması olarak başlayan işbirliği gelişerek gemi paylaşımı anlaşmasına dönüştü. Arkas Line Hapag Lloyd ile yaptığı gemi paylaşımı anlaşması (vessel sharing agreement) çerçevesinde,Hapag–Lloyd’un 5 gemisi ile verdiği WAX (Avrupa–Batı Afrika) servisine kendi gemisini de ekleyerek ortak oldu.
Servis, Mart ayından itibaren altı gemiyle veriliyor. İlk gemisi 13 Mart’ta Antwerp Limanı’ndan çıkan servisin rotası, güneye ve kuzeye Apapa ve Tangier limanlarının eklenmesi ile genişletildi. WAX servisi Antwerp-Hamburg- Algeciras–Dakar–Apapa– Tema–Abidjan–Tangier– Antwerp rotasını izliyor. Arkas Lime Lagos müşterilerine Tim Cam Island limanına WAS servisi ile hizmet verirken, Apapa limanının Kuzey Avrupa–Batı Afrika servisine eklenmesi ile beraber, iki seçeneği de Algeciras aktarmalı olarak sunuyor.
14.04.2016 Bodrum'da inşa edilen "Oldesalt" 365 yat arasından finale çıktı
Bodrum'da inşa edilen "Oldesalt" isimli motoryat World Superyacht Awards-2015'te (Dünya Süperyat Ödülleri Yarışması) 365 yat arasından yedinci olarak finale kaldı. Bodrum'daki işadamı Sinan Özer'in sahibi olduğu Ege Yat Şirketi'ne ait tersanede, ismi açıklanmayan yabancı bir işadamı için yapılan, saatte 12 mil hız yapabilen, 5 kabinli, odaları son teknoloji ile donatılmış "Oldesalt" isimli motoryat, geçen yıl denize indirildi. Aynı yıl 34 metre uzunluğundaki çelik gövdeli yat, dünyaca ünlü yat sektörü konusunda yayıncılık yapan Boat İnternational Media tarafından düzenlenen World Super Yacht Awards'a aday gösterildi.
Gemi inşaat mühendisi Turhan Soyaslan tarafından tasarlanan ve tamamı Türk mühendis usta ve işçileri tarafından yapılan Oldesalt, çeşitli ülkelerden 365 yat arasında yapılan değerlendirmede yedinci sırada, mayıs ayındaki finale kalmaya hak kazandı
13.04.2016 Gazprom ve Türk şirketler fiyat krizini çözdü
Rus enerji devi Gazprom ve Rusya'dan doğalgaz ithal eden Türk özel sektör şirketleri arasında yaşanan fiyat krizinin çözüldüğü ve akışın sorunsuz devam edeceği bildirildi. Gazprom'dan ithalat yapan şirketlerden bir kaynak, Rus medyasında anlaşma sağlandığı yönünde çıkan haberleri doğruladı ve tarafların uzlaştığını belirtti.
Geçen Şubat ayında Gazprom'un, Türk özel sektör firmalarına sağladığı yüzde 10,25'lik fiyat indirimini geri çektiği, bunun üzerine Türk firmalarının da indirimsiz fiyattan kesilen faturaları ödemeyi reddettiği ortaya çıkmıştı. Rus enerji şirketi Gazprom da şubat ayında Türkiye’ye Batı Hattı doğalgaz boru hattından gönderdiği doğalgazda yüzde 50’ye varan kısıtlamalara gitmişti.
Dostları ilə paylaş: |