Saha derneği, Shanghai Bienali’ne davet edilen Müge Yılmaz ve Didem Yazıcı’ya destek verdi



Yüklə 10,21 Kb.
tarix21.01.2019
ölçüsü10,21 Kb.
#101398
növüYazı

SAHA Derneği, Shanghai Bienali’ne davet edilen

Müge Yılmaz ve Didem Yazıcı’ya destek verdi.
SAHA Derneği, 11. Shanghai Bienali’ne Türkiye’den davet edilen sanatçı Müge Yılmaz'ın eser üretimine ve küratör Didem Yazıcı'nın sergisine destek verdi. Küratörlüğünü Raqs Media Collective'in üstlendiği ve 92 sanatçının katıldığı 11. Shanghai Bienali, "Why Not Ask Again? Arguments, Counter-arguments and Stories" başlığını taşıyor. Kolektifin organize ettiği ana sergi dışında, misafir küratörler Didem Yazıcı (İstanbul), Ivan Isaev (Moskova), Liu Tian (Hangzhou), Mouna Mekounar (Paris), Sabih Ahmed (Delhi), Srajana Kaikini (Bangalore) ve Ugochukwu-Smooth C. Nzewi (Lagos) tarafından organize edilen sergiler de Bienal kapsamında gerçekleştiriliyor.

Bienale küratör olarak davet edilen Didem Yazıcı’nın “Freedom is a State of Mind” (Özgürlük Bir Ruh Halidir) adlı sergisi, seyirci üzerinde kalan izlenimlerden oluşan düşünceye dalma anını tanımlıyor. Sergi, fiziksel olarak yer alan sanat eserlerinin yanı sıra dipnotlar, şiirler, tınlamalar, metinler, sesler, kolajlar ve diğer görsel malzemeler vasıtasıyla bu anı yakalamayı ve sanatsal-küratöryel bağlamda mantık ve hayal gücünün kalbine ulaşmayı amaçlıyor. Sergiye Etel Adnan, Halid Barakeh, Simone Fattal, Şener Özmen, Nicholas Wells ve István Zsiros katılıyor.



Müge Yılmaz’ın “ghillie” kostümlerinden yola çıkarak oluşturduğu “Su, Toprak, Orman” (2016) adlı yerleştirmesi, günümüzde en çok kuş gözlemcileri ve doğa fotoğrafçıları tarafından kullanılan, geçmişte avcılar tarafından da kullanılmış kamuflaj kıyafetlerinden meydana geliyor. Müge Yılmaz bu yerleştirmesiyle, insanın doğaya yaklaşımının belirgin iki biçimini işaret ediyor. İlki doğayı bir fail olarak öne çıkararak doğanın özneleştirildiği, ikincisiyse özneyi doğayla özdeş tutan, doğanın insan dahil tüm yaşayan varlıklarla bir olduğunun altını çizen öznenin “doğalaştırıldığı” yaklaşım. Yerleştirme, doğanın konuşan ya da eylemde bulunan bir özne olarak betimlendiği mitler ve hikâyeleri de çağrıştırırken; güncel çevre mücadelesinin “Biz kendini savunan doğayız.” söylemiyle de ilişki kuruyor.

Didem Yazıcı

Freiburg’da yaşayan küratör ve yazar Didem Yazıcı (1986), Mimar Sinan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. Daha sonra Frankfurt’taki Städelschule ve Goethe University’de yüksek lisansını tamamlayan Yazucı, 2015’ten bu yana Museum für Neue Kunst’un küratöryel ekibinde görev alıyor. 2012–2013 yılları arasında dOCUMENTA’nın 13. edisyonunda proje asistanı olarak çalıştı ve bu pozisyonunun ardından 2013 senesinde Künstlerhaus Stuttgart’ta misafir küratör araştırmacı olarak ağırlandı.

Müge Yılmaz

Müge Yılmaz (1985, Istanbul) Hollanda’da yaşıyor ve çalışıyor. İtalya’daki fotoğraf eğitiminin ardından, Rijksakademie van Beeldende Kunsten’de iki yıllık misafir sanatçı programını tamamladı. WorkSpace (Brüksel), University of Amsterdam, SMAK (Ghent), Pratt Manhattan Gallery (New York) ve Protocinema (İstanbul) gibi farklı platformlarda eserlerini sergiledi ve konuşmalar yaptı.

Shanghai Bienali Hakkında

İlki 1996 yılında düzenlenen Shanghai Bienali, Asya’daki en köklü ve en etkili uluslararası çağdaş sanat bienallerinden biridir. Her iki yılda bir değişen temasıyla, alanında ismini duyurmuş, yetenekli küratör ve sanatçıları biraraya getiren Bienal, kentsel yaşam, çağdaş sanat ve izleyici arasındaki nihai bağlantıyı keşfetmek için Şanghay’a odaklanıyor.




SAHA Derneği: Kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olarak, çağdaş sanatı destekleme amacında birleşen bir grup sanatsever tarafından 2011 yılında kuruldu. Dernek, Türkiye çağdaş sanatının tanınırlığını ve bilinirliğini artırmak amacıyla, bu doğrultudaki projelere karşılıksız destek veriyor. Evrensel değerlere saygılı ve demokratik duruşuyla, Türkiye çağdaş sanatı için özgür bir “saha” oluşturulmasını misyon ediniyor.


www.saha.org.tr

facebook.com/SAHA-Dernegi

twitter.com/SAHA
Yüklə 10,21 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin