Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü



Yüklə 84,15 Kb.
tarix25.11.2017
ölçüsü84,15 Kb.
#32890

d:\osman nalbant 02.08.2013\osman nalbant\belgelerim\logolar\t.c. sağlık bakanlığı logo.png



Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü




d:\osman nalbant 02.08.2013\osman nalbant\belgelerim\logolar\t.c. sağlık bakanlığı logo.png

Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü

-----------------------------------------------------

Araştırma, Bilgi Sistemleri ve Sağlığın

Geliştirilmesi Şube Müdürlüğü
Sakarya Sağlık Müdürlüğü ve Bağlı Kuruluşlarında

Engellilerin Hizmete Etkin Katılımının Sağlanması”

Projesi (2013)

d:\osman nalbant 02.08.2013\sakarya sağlık bülteni sayı 2\7. marka proje, istanbul sempozyum\marka proje\marka2.jpg

Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan Sakarya Sağlık Müdürlüğü ve Bağlı Kuruluşlarında Engellilerin Hizmete Etkin atılımının Sağlanmasıisimli proje, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) “2013 Yılı Sosyal Kalkınma Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı” proje teklif çağrısı kapsamında ajansa sunulmuş ve desteklenmeye değer projeler arasında yer almıştır.



Sakarya Sağlık Müdürlüğü ve Bağlı Kuruluşlarında Engellilerin Hizmete Etkin Katılımının Sağlanması

Dr. Murat ALEMDAR, Dr. Mustafa EZEN, Filiz KOÇ, Mustafa TUNCER, HüseyinÜNAL, Hümeyra ŞAHİN, Müberrra ÖZKAN, Osman NALBANT

Projenin Amacı:

Engelliler, yaşadıkları toplumda birçok olumsuz tutum ve davranışla karşılaşabilmekte, ülkelerin gelişmişlik düzeyleri farklılıklar gösterse de toplumların engellilere karşı tutum ve davranışları benzerlikler göstermektedir. Sağlık hizmeti sunumunda bilgi eksikliği ve yetersizliği, duyarsızlık, yanlış yaklaşımlar, olumsuz tutum ve davranışlar, fiziksel çevre şartlarının yetersizliği engelli bireylerin sıklıkla karşılaştığı durumlardır. Engelli bireylerin toplumsallaşması; yaşam standartlarının artırılması ve üretken bir birey haline getirilmeleriyle gerçekleşir.

Bu düşünceden yola çıkarak, amacımız; engelli bireylerin toplumun bir üyesi olarak toplumdan soyutlanmadan daimi sosyal yardımlarla temel ihtiyaçlarının giderilmesinin ötesinde, kendisiyle barışık yaşamayı azami ölçüde devam ettirebilmesi için gerekli önlemleri almaktır.

Proje Bütçesi:

Toplam bütçesi, 416.000 TL olan projenin %75’i Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından hibe şeklinde, %25’lik kısmı ise Müdürlüğümüz bütçesinden karşılanacaktır.



Proje Uygulama Süresi:

Projenin toplam uygulama süresi 18 aydır.

22 Mayıs 2013 tarihinde, Sakarya Valisi Mustafa BÜYÜK, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Fatih AKBULUT, Sakarya Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Murat ALEMDAR ve diğer proje sahibi kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katıldığı imza töreni ile başlayan projenin 2014 yılı sonuna kadar tamamlanması öngörülmektedir.

Hedef Gruplar / Yararlanıcılar:

Kronik engeli olan bireylerin yanında geçici olarak engeli olanlar, yaşlılar, hamileler, bebek arabalılar, çocuklar gibi hareket kısıtlılığı olup kurumun sunduğu hizmetlerden yararlanmak isteyenler ve engelli kurum çalışanları hedef grubumuzu oluşturmaktadır. İlk aşama da yapılan düzenlemelerle engelli bireyler hedef alınsa da engelli bireylerin yakınları ve dolayısıyla tüm toplum da nihai yararlanıcı konumunda olacaktır. Engelli bireylerin her yönden gelişerek sürece etkin ve üretici insanlar olarak katılması toplumun refah düzeyini yükseltecektir

Beklenen Sonuçlar:

Engellilerin toplum yaşantısına, engelli olmayanlar ile eşit fırsatlarda katılabilmeleri ve en temel kamusal hizmetlerden olan sağlık hizmetlerinden yeterince faydalanabilmesidir.

Proje Temel Faaliyetleri:


  1. Proje Ekibinin Oluşturulması



  1. İl Sağlık Müdürlüğü Hizmet Binası ve 3 İlçe Sağlık Müdürlüğü Hizmet Binasında engelli kişiler için işlevsel ve fiziki düzenlemeler yapılması (engelli kişilerin kullanımına uygun otopark alanı, tuvalet ve lavabolara yönelik düzenlenmeler, engelli kişiler için çıkış rampaları ve tutunma barları, asansör ve asansörde acil çağrı butonu)



  1. İşaret dili eğitimi düzenlenmesi ( proje kapsamındaki kuruluşlardaki birimlerde görev yapan en az 1 personelin işaret dili eğitimi almasının sağlanarak sağlık çalışanları olarak engelli ile birlikte olma ve iletişim kurma deneyimimizin artırılması)



  1. Görme engellilere yönelik eğitim dokümanlarının hazırlanması (eğitim içerikli, farkındalık çalışmaları için hazırlanan tüm doküman ve materyallerin görme engellilere uyarlanabilmesi için uygun baskı/yazıcı makinesinin alınması)

d:\osman nalbant 02.08.2013\sakarya sağlık bülteni sayı 2\7. marka proje, istanbul sempozyum\marka proje\img_1564 değ.jpg

d:\osman nalbant 02.08.2013\osman nalbant\belgelerim\logolar\t.c. sağlık bakanlığı logo.png

Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü

-----------------------------------------------------

Araştırma, Bilgi Sistemleri ve Sağlığın

Geliştirilmesi Şube Müdürlüğü

Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddetin Çalışanlar Üzerine Etkileri, Değerlendirilmesi ve Önlenmesi Üzerine Bakış Açısı”c:\users\osman\desktop\bülten sayi 2\111_1408\img_0231.jpg



Çalışması (2012)

Araştırma, Bilgi Sisitemleri ve Sağlığın Geliştirilmesi Şubesi tarafından hazıralanan ve KTÜ HAHUM II.Ulusal Kongresi’nde sözel bildiri olarak sunulan çalışmamız.



SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÖNELİK ŞİDDETİN ÇALIŞANLAR ÜZERİNE ETKİLERİ, DEĞERLENDİRİLMESİ VE ÖNLENMESİ ÜZERİNE BAKIŞ AÇISI

Filiz KOÇ, Uz. Dr. Sevda GÜRSEL, Dr. Murat ALEMDAR, Müberra ÖZKAN, Hümeyra ŞAHİN, Osman NALBANT
Giriş-Amaç

Sağlık ortamında tüm sağlık çalışanlarına yönelik şiddet son yıllarda artış göstermektedir. Toplumda sosyokültürel düzeyin artışı, sağlık hizmeti sunumunda kalitenin artması ve sağlıkta hizmet alan grubun beklentilerinin artışına rağmen sağlık çalışanları ile ilgili yasal düzenlemeler ve mevzuat eksikliği bir takım sorunları da beraberinde getirmiştir. Sağlık hizmetinin verildiği ortamlar sağlık çalışanları için belki de gün geçtikçe daha tehlikeli olmaktadır. Bu durumda hekimler ve sağlık çalışanları kendilerini güvende hissetmemektedir. Sonuç olarak iş gücü kaybı ve tükenmişlik ortaya çıkmaktadır.



Bu araştırmamızda amaç sağlık çalışanlarına yönelik yapılan şiddetin çalışanlar üzerinde bıraktığı etkileri tanımlamak, gelecekte bu konuya ilişkin sorunların giderilmesine ve güvenli ortamların sağlanmasına yönelik çalışmalara ışık tutmak ayrıca toplumsal farkındalığı artırmaktır. Umudumuz sağlıkta güvenli ortamlar içerisinde, işini kendini ve hastasını seven sağlık çalışanları olabilmektir.

Yapılan tüm çalışmaların ortak noktasına baktığımızda ise şiddete maruz kalan çalışanların yarısından fazlasında olay sonrasında yüksek oranlarda anksiyete ve huzursuzluk hissettikleri gösterilmiştir. Bizde bu çalışmalar ışığında çalışanların olay sonrası etkilenme düzeyleri ile ilgili olarak niteliksel bir araştırmaya gereksinim duymaktayız.

Gereç-Yöntem

Bu çalışmada nitel araştırma örnekleme yöntemlerinden benzeşik(homojen) ve ölçüt örnekleme yöntemi kullanılarak bildirimlerden seçilen şiddete birebir maruz kalan çalışanlar olmak üzere toplam 10 sağlık çalışanı örneklemi oluşturmuştur.

Çalışmanın evreni Sakarya Toyatasa Acil Yardım Hastanesi ve Akyazı Devlet Hastanesi sağlık çalışanları olup örneklemimiz şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarından oluşturulmuştur. 2012 yılı içerisinde Toyotasa Acil Yardım Hastanesi’nde hiç bildirim olmaması ve Akyazı Devlet Hastanesi’nde ise il geneline baktığımızda şiddet bildirimini en çok yapıldığı hastane olarak dikkatimizi çekmiş ve iki uç hastaneyi değerlendirmiş bulunmaktayız. 2012 Temmuz ayı içerisinde veri toplama aşaması gerçekleştirilmiştir. Veriler toplanmadan önce katılımcılardan aydınlatılmış onam alınarak gönüllülük esasına göre olayların özeline girilmemiş, katılımcı üzerinde yarattığı psikososyal değişikler incelenmiştir. Sağlık çalışanları ile ayrı ayrı derinlemesine görüşme yöntemi kullanılarak yüz yüze görüşme yapılmıştır, yarı yapılandırılmış görüşme, ses kayıt cihazına kaydedilmiştir.(Yaklaşık 45 dk’ lık bir görüşme), görüşme süresince sağlık çalışanlarının görüşme sırasında veya sonrasında dikkati çeken durumlar gözlem notu olarak kaydedilmiştir, görüşmeler bittikten sonra ses kayıtlarının ham dökümleri bilgisayara aktarılmış, ses kayıtları dinlenip, ham veriler Microsoft Word belgesi haline getirilmiştir. Ses kayıtları tekrar dinlenerek, yazılı belge kontrol edilmiştir. Veriler defalarca okunmuştur. Okumadan sonra her bir kelime ve cümleden çıkabilecek kodlar bulunmuştur. Oluşan kodlardan sonra tematik kodlamaya geçilmiş ve kodlar araştırmacı tarafından sınıflandırılmış, uygun temalar ve alt temalar çıkarılmıştır. Ardından tüm veriler temalara göre yorumlanarak rapor haline getirilmiştir.

Bulgular

Çalışmamızda ortaya çıkan kavramlar

1.Çaresizlik, Kırılganlık ve Korku,

‘’Ama hala o gün bugündür o hastanın yaptığını hala unutmuyorum. İster istemez insanın içinde acı olarak kalıyor. Yaptığın fedakarlığa ya da hizmete karşılık bir nankörlük olarak düşünülebiliyor. En kötü motivasyon bozukluğu.(Ö:4)’’

İşe gelirken hergün tedirginim, eşim telefon açtığında nasıl oldu nasıl geçti, hani Allah iyi hastalarla karşılaştırsın diye sürekli sorar, telefonu bazen açmıyorum bişey mi oldu diye merak ediyo? Sağlık çalışanları olarak hep birlikte tedirginiz. (Ö:8)’

2.Mesleki riskin hayat alışkanlığı ile örtülmesi

Alıştığımız için normal geliyo, şu anda bağırma çağırma bizim çalıştığımız acilde çok normal geliyo. Çünkü hasta yakınları direkt gelirken işte önyargıyla geliyo biz çalışmıyoruz, işimiz yapmıyoruz. Şiddete alıştık yani, yapacak bişey yok çok zamana ihtiyacımız var.



(Ö:9)’

Alıştık yaa bunlara da alıştık yani…senin işin bu diyolar bu iş bu sektör böyle diyolar, ben koymadım seni buraya diyorlar bi yerde onlarda haklı. (Ö:7)’



3.Mesleki ve insani değersizlik algısı,

Ben mesleğimden çok özür diliyorum şöyle söyleyim kurtulmak için yollar arıyorum, hayvancılıkla ilgileniyorum, veterinerlik okuyorum şuan, belki tarım ve hayvancılık yaparım ilerde çünkü gerçekten çok tedirginim. Bu işi bırakmayı düşünüyorum. (Ö:8)’

Hele ki işini yani herkes kendi işini iyi yaptığını düşünür, ama gerçekten işini iyi yapıyosun bir yere geliyosun , biri kalkıp sana bişey söylediği zaman ee bizde insanız bizimde insanız bizimde bazı duygularımız var ister istemez. Ona çok üzülüyorum, çok kırılıyosun ve sinirleniyosun sen de ona tepki verebiliyosun. (Ö:10)’’

4.Sisteme ve kurum otoritesine olan inanç eksikliği, beklentiler

Kimse şimdiye kadar sormadı ne derdin var diye, kimse demedi neden böyle oluyo diye. (Ö:8)’

Sürecin düzgün işleyeceğine de inancımız kalmadı, kaçınma savunma...kaçınıyoruz o yüzden hiçkimsenin hiç kimseye bağırmaya hakkı yok, sözlü veya başka bir şekilde taciz uygulamaya hakkı yok.(Ö:2)

Biraz daha ne bileyim, ben biri savunulsun, büyütülsün, böbürlendirilsin istemiyoruz, biz sorumluluklarımızın ve eksiklerimizi görebilecek, bir hatamız olduğunda mutlaka işte süreç işlesin. Görevimizi eksik yaptığımız yerlerde cezalarımız verilsin bu konuda sıkıntımız yok ama yani şartlar daha sağlam adımlar atılmalı, bunu benim atmam yetmez idarecilerin, Sağlık Bakanlığı., Sağlık Müdürlüğü koordineli adım atmaları gerekir.(Ö:1)’’



Sonuçlar ve Öneriler

Araştırmamıza katılan sağlık çalışanlarının hemen hemen hepsi yaşadıkları şiddet nedeni ile çaresiz, mesleğine ve işine sevgisiz, korku içerisinde olduklarını dile getirmişlerdir. Tüm bunlardan sonra iş gücü kaybı ve tükenmişlik duygularını ortaya çıktığı ifade edilmiştir. Sistemin kurumsal yapısı ile çare bulamadığı belirtilmiş ve manevi olarak destek ve zaman ayıran, ilgilenen yöneticileri yanlarında bulamadıklarını ifade etmişlerdir. Şiddet olayları arttıkça ve devam ettikçe riskler ve şiddet olağan hala gelmiş, iş riski olarak şiddetin belirlenmesi değil alışkanlık haline geldiği anlaşılmıştır. Yaşanan risk ve şiddet olağan olarak algılandığı için yaşananları dile getirmeme, şiddet başvurusu yapmama, günü kurtarma ve mutsuz bir şekilde verimsiz bir gün sonrası hem sağlık kurumunun hem de çalışanın hanesine yazılmıştır.

Toplum tabanında sağlık çalışanının yaptığı işin bir meslekten çok kendi hayatının bütününü kapsayan son derece fedakar bir süreç olduğunun algısını yürütmek için çalışılmalıdır ve bu bir devlet politikası haline getirilmelidir. Sağlık çalışanı ve halk arasında ki uyumu yeniden birbirine saygılı ve hoşgörülü bir şekilde kurabilmek için farkındalık çalışmaları yapılmalıdır.

Bu konuda ki önerilerimiz ivedi şekilde;

1.Sağlık çalışanları için yasal düzenlemelerin sağlanması

2. Eğitsel ve öğretisel çalışmalarda beraber toplumsal farkındalığın artırılması

3. Sağlık hizmeti verilen ortamlarda idari ve yönetsel düzenlemelerin sağlanmasıdır.

Anahtar kelimeler: Sağlıkta şiddet, çalışan güvenliği, sağlıkta güvenli ortam

d:\osman nalbant 02.08.2013\osman nalbant\belgelerim\logolar\t.c. sağlık bakanlığı logo.png
Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü

-----------------------------------------------------

Araştırma, Bilgi Sistemleri ve Sağlığın

Geliştirilmesi Şube Müdürlüğü
Yardımcı Sağlık Personelinin Antibiyotik Kullanımı Konusunda Bilgi Tutum ve Davranışlarının İncelenmesi”

Çalışması (2012)

g:\img_0047.jpg

Araştırma, Bilgi Sisitemleri ve Sağlığın Geliştirilmesi Şubesi tarafından hazıralanan ve 1. Antibiyotik Farkındalık Sempozyumu’nda sözel bildiri olarak sunulan çalışmamız.



Yardımcı Sağlık Personelinin Antibiyotik Kullanımı Konusunda Bilgi Tutum ve Davranışlarının İncelenmesi

Uz. Dr. Sevda GÜRSEL, Hümeyra ŞAHİN, Müberra ÖZKAN, Filiz KOÇ,

Tekin Ulaş KARATEPE, Dr. Murat ALEMDAR

(Supplementary Information Regarding the Use of Health Care Workers and Behaviour Analysis of Antibiotics)



Özet

Amaç: Bu çalışma, yardımcı sağlık personelinin antibiyotik kullanımına ilişkin davranışlarını ve bakış açısını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Sakarya İlindeki Toyota-Sa Acil Yardım Hastanesinde görev yapan tüm yardımcı sağlık personeli araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. (n=130). İstatistiki analizlerde ki-kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Yardımcı sağlık personelinden herhangi bir nedenle doktora gitmeden antibiyotik kullananların oranı %30’dur.Yardımcı sağlık personelinin %26,2 si antibiyotik tedavisini yarım bırakmıştır. % 53,8’i evinde antibiyotik bulundurmaktadır.Yardımcı sağlık personelinin %69,2’si ÜSYE nedeniyle antibiyotik kullanmıştır. Sonuç: Çalışmanın sonucunda, yardımcı sağlık personeline yönelik eğitim ve farkındalık çalışmaları yürütülmesi konuyla ilgili duyarlılığın yükselmesine katkı sağlayacaktır.
Anahtar Sözcükler: Antibiyotik, Yardımcı Sağlık Personeli, Davranış

ABSTRACT:

Objective: In this study, we aimed to determine and viewpoint of antibiotic use among health care workers. Method: Health care workers of Toyota-Sa Emergency Hospital – Sakarya is the universe of this study.(n=130) We used chi-square test for statistical analysis. Results: Among our study group; without physician examination antibiotic use ratio is % 30.And % 26.2 of this group leaved the therapy without finishing their medication. % 53.8 of whole group keep antibiotic in their house in the case of use without examination by a physician. The reason of antibiotic use is mostly enfection of upper respiratory system. (%69,2). Conclusion: Systematic education will reduce erroneous use of antibiotics and increase awerness on this public health problem. d:\osman nalbant 02.08.2013\bülten fotoğraflar\9.4.jpg

Key Words: Antibiotic, Health Care Workers. , Behavior

d:\osman nalbant 02.08.2013\osman nalbant\belgelerim\logolar\t.c. sağlık bakanlığı logo.png
Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü

-----------------------------------------------------

Araştırma, Bilgi Sistemleri ve Sağlığın

Geliştirilmesi Şube Müdürlüğü

112 Sağlık Çalışanlarının Empatik Eğilim Düzeylerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi”


Çalışması (2013)

c:\users\osman\desktop\98-300x205.jpg

112 Sağlık Çalışanlarının Empatik Eğilim Düzeylerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi (Sakarya)
Filiz KOÇ, Dr. Murat ALEMDAR, Burçin KANDEMİR
Özet

Amaç:

Bu araştırmada Çalışma, Sakarya İl Ambulans Başhekimliği'ne bağlı olarak çalışan 112 sağlık personelinin empatik eğilim düzeylerinin belirlenmesi ve bunları etkileyen faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır.


Gereç ve Yöntem:

Bu tanımlayıcı çalışmada örnekleme yoluna gidilmemiş evrenin tümünün (n=268) alınması amaçlanmıştır. Böylece çalışma 264 sağlık personelinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir(%99). Örneklem grubundan sözel izin alınarak araştırmaya katılmaları sağlanmıştır. Veriler, Empatik Eğilim Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir.


Bulgular:

112 sağlık çalışanları arasında, empatik eğilim puanı en yüksek grup: 20 yıl ve üzeri çalışma yılına (69.47±9.28) sahip sağlık personelidir. 112 sağlık personelinin empatik eğilim puanları ile yaşı, eğitim durumu ve toplam çalışma süresi arasında pozitif korelasyon saptanmıştır (p<0.05). Cinsiyete göre ise istatistiksel olarak anlamlı farklılık söz konusu değildir (p>0.05). Meslek gruplarından hemşirelerin puan ortalaması diğer meslek grupları ile karşılaştırıldığında pozitif korelasyon saptanmıştır.


Sonuç:

Empatik davranmanın, sağlık bakım ve müdahale bakımın kalitesini olumlu yönde etkileyeceği değerlendirildiğinde; empatinin özellikle 112 sağlık personellerinin hizmet içi eğitimlerinde yer almasının, sağlık personeli-hasta iletişimi iyi olan personelin hasta ile temasın daha çok olduğu yerlerde görevlendirilmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir.


Anahtar kelimeler: Empatik eğilim,112 sağlık personeli, Empatik Eğilim Ölçeği

d:\osman nalbant 02.08.2013\osman nalbant\belgelerim\logolar\t.c. sağlık bakanlığı logo.png


Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü

-----------------------------------------------------

Araştırma, Bilgi Sistemleri ve Sağlığın

Geliştirilmesi Şube Müdürlüğü

Hekimlerin Defansif Tıp Uygulamalarına Karşı Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi”


Çalışması (2013)

Hekimlerin Defansif Tıp Uygulamalarına Karşı Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi

Filiz KOÇ, Hümeyra ŞAHİN, Müberra ÖZKAN, Osman NALBANT, Burçin KANDEMİR

Araştırmada anketle bilgi toplama tekniği uygulanmıştır. Ankette hekimlere demografik durumlarını belirleyen 6 soru soruldu. Hastane ortamında ya da 112 acil sağlık hizmetlerinde çalışan uzman ve pratisyen hekimlerin pozitif ve negatif defansif tıp uygulamaları ile ilgili davranış eğilimlerini, defansif tıpla ilgili bilgi düzeylerini ölçmenin yanında objektif ve subjektif etkenlerin değerlendirilmesi amacıyla toplam 24 soru sorulmuştur. Sakarya İlinde görev yapan tüm hekimler bu araştırmanın evrenini oluşturmaktadır (E=1073) . Araştırmada, 2012-Mart 2012 tarihleri arasında Sakarya Sağlık Müdürlüğü’nde hizmetiçi eğitime katılan hekimlere uygulanmıştır. (n=107) Hekimlerin hastane ortamında iş yoğunluğu/stresi, zaman kısıtlılığı gibi sorunlardan dolayı anketi doldurmaları için iş ortamından uzak bir mekanda doldurmaları tercih edilmiş ve bunun için en uygun zaman olarak ise hizmetiçi eğitime katılım zamanları değerlendirilmiştir.



Çalışmaya katılan hekimlerin 72’si (%67,3) erkek, 35’i (%32,7) kadın idi. Erkek hekimlerin yaş ortalamaları 36,15 yıl idi. Kadın hekimlerin yaş ortalamaları 29,77 yıl idi. Tüm katılımcıların yaş ortalamaları ise 34,07 yıl idi. Erkek hekimlerin meslekte çalışma süresi en az 1 yıl, en çok 36 yıl iken, ortalaması 11,72 yıl idi. Kadın hekimlerin meslekte çalışma süresi en az 1 yıl, en çok 33 yıl iken, ortalaması 4,2 yıl idi. Erkek ve kadın hekimlerin meslekte çalışma süresi ortalaması 9,24 yıl idi.Çalışmaya katılan hekimlerin 70’i (%65,4) devlet hastanelerinde, 32’si (%29,9) özel hastanelerde 5’i (%4,7) ise Üniversite hastanelerinde çalışmakta idi. Ünvanlarına bakıldığında 77’sinin (%72) pratisyen hekim , 30’unun (%28) uzman hekim olduğu görüldü .Çalışmamıza katılan hekimlerin branşları üç alanda değerlendirilmiştir. Hekimlerin 73’ü (%68,2) acil servis pratisyen hekimi olarak hizmet verirken, 21’i (%19,6) cerrahi tıp alanında, 14’ü (%13,1) ise dahili tıp alanında çalışmakta idi.

Tıbbi hatanız olduğu iddiası ile aleyhinize dava açıldığı oldu mu? Sorusuna hekimlerin 91’ i (%85) hiç olmadı, 11’i (% 10,3) bir defa açıldı, 4’ü (%3,7) iki defa açıldı, 1’i (%0,9) üç defa açıldı yanıtını verirken üç ten fazla dava açılan hekim bulunmamaktadır. Haklarında bir veya birden fazla dava açılan hekimlerin toplam sayısına bakıldığında, toplam 16 (%14,9) hekime dava açıldığı görülmektedir. Çalışma kapsamındaki branşlardan iç hastalıkları, genel cerrahi, göz hastalıkları, nöroloji, üroloji, hemodiyaliz, beyin cerrahi, diş sağlığı ve anestezi hiç dava edilmemiş uzmanlıklar idi. Dava edilen hekimler arasında (n=16) 7 hekim (%43,75) ile acil servis hekimi, 4 (%25) hekim ile kadın hastalıkları ve doğum , 2 (% 12,5) hekim ile çocuk hastalıkları uzmanlığı en sık dava edilen alanlar idi. Branş içinde dava edilme oranına bakıldığında en yük sek üç alan arasında kadın hastalıkları ve doğum (% 100), ilk sırada yer alırken, çocuk hastalıkları uzmanlığı (%66,6) ile ortopedi - travmatoloji uzmanlığı (%33,3) ikinci ve üçüncü sırada yer aldı.

İçinde bulunduğunuz şartlara göre her an bir tıbbi malpraktis davası ile karşılaşma riskiniz nedir? sorusuna hekimlerin 42’si (%39,25) son derece yüksek, 16’sı (%14,95) çok yüksek, 31’i (%28,97) yüksek, 15’i (%14,02) pek yüksek değil, 3’ü (%2,8) hiç yüksek değil yanıtını vermiştir. İçinde bulunduğunuz şartlara göre her an bir tıbbi malpraktis davası ile karşılaşma riskiniz nedir? Sorusuna verilen son derece yüksek , çok yüksek ve yüksek yanıtları yeni TCK’dan sonra hekimlik uygulamalarında tedirginlik hissedenlerde hissetmeyenlere göre istatiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulundu.

Tıbbi hata yapmaktan çekindiğiniz oluyor mu? sorusuna hekimlerin 63’ü (%58.9) her zaman ve çoğu zaman, 10 hekim ise (%9,3) nadiren veya hiçbir zaman yanıtını verdiler. Tıbbi hata yapmaktan çekindiğiniz oluyor mu? sorusuna verilen her zaman ve çoğu zaman yanıtları tıbbi malpraktis davası ile karşılaşma riskini yüksek görenlerde görmeyenlere göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulundu. Ayrıca kadın hekimlerin erkek hekimlere göre, acil hekimlerinin dahili ve cerrahi branş hekimlerine göre daha yüksek oranda her zaman ve çoğu zaman yanıtını vermişlerdir.

Tıbbi malpraktis iddialarından kendinizi korumak için dava etme olasılığı yüksek hastalardan kaçındığınız oluyor mu? Sorusuna hekimlerin 13’ü (%12,1) her zaman, 15’i (%14) çoğu zaman, 38’i (%35,5) bazen, 22’si (%20,6) nadiren ve 19’u (%17’8) hiçbir zaman yanıtını vermişlerdir.Tıbbi malpraktis iddialarından kendinizi korumak için dava etme olasılığı yüksek hastalardan kaçındığınız oluyor mu? Sorusuna verilen her zaman ve çoğu zaman yanıtları, 35 yaşından küçük olanlar 35 yaşından büyük olanlara göre, pratisyen hekimler uzman hekimlere göre, acil hekimlerinin dahili ve cerrahi branş hekimlerine göre daha yüksek oranda her zaman ve çoğu zaman yanıtını vermişlerdir.

Tıbbi malpraktis iddialarından kendinizi korumak için, fazladan tetkik istediğiniz oluyor mu? Sorusuna hekimlerin 39’u (%36,4) her zaman ve çoğu zaman, 49’u (%45,8) bazen, 19’u ise (%17,7) nadiren veya hiçbir zaman yanıtnı verdiler.Tıbbi malpraktis iddialarından kendinizi korumak için, fazladan tetkik istediğiniz oluyor mu? Sorusuna verilen her zaman ve çoğu zaman yanıtları 35 yaşından küçük olanlar, 35 yaşından büyük olanlara göre, pratisyen hekimler uzman hekimlere göre, acil hekimleri cerrahi ve dahili branş hekimlerine göre, meslekte çalışma süresi 10 yıldan az olanlar , 10 yıldan fazla olanlara göre, istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde yüksek bulundu. Ayrıca erkek hekimlerin kadın hekimlere göre, hakkında dava açılması tıbbi performansı azaltır diyenlerin azaltmaz diyenlere göre, malpraktis davası ile karşılaşma riskini yüksek görenlerin yüksek görmeyenlere göre, yeni TCK’da sonra tedirginlik hissedenlerin hissetmeyenlere göre, tıbbi malpraktis sigorta poliçesi yaptırmayanların yaptıranlara göre ve tıbbi hata yapmaktan çekinenlerin çekinmeyenlere göre daha yüksek oranda her zaman ve çoğu zaman yanıtını verdiği görüldü.

Tıbbi malpraktis iddialarından kendinizi korumak için, fazladan ilaç yazdığınız oluyor mu? Sorusuna hekimlerin 17’si (%15,9) her zaman ve çoğu zaman yanıtını verirken, 36’sı (%33,6) bazen, 54’ü (%50,5) nadiren ve hiçbir zaman yanıtını verdiler. Tıbbi malpraktis iddialarından kendinizi korumak için, fazladan ilaç yazdığınız oluyor mu? Sorusuna verilen her zaman ve çoğu zaman yanıtları acil hekimleri cerrahi ve dahili branş hekimlerine göre, istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde yüksek bulundu. Malpraktis davası ile karşılaşma riskini yüksek görenlerin yüksek görmeyenlere göre ve tıbbi hata yapmaktan çekinenlerin çekinmeyenlere göre daha yüksek oranda her zaman ve çoğu zaman yanıtını verdiği görüldü.

Tıbbi malpraktis iddialarından kendinizi korumak için, endikasyonsuz hasta yatırdığınız oluyor mu? Sorusuna hekimlerin 8’i (%7,5) her zaman ve çoğu zaman yanıtını verirken, 27’si(%25,2) bazen, 68’i (%63,5) nadiren ve hiçbir zaman yanıtını verdiler. Tıbbi malpraktis iddialarından kendinizi korumak için, endikasyonsuz hasta yatırdığınız oluyor mu? Sorusuna verilen her zaman ve çoğu zaman yanıtları, hakkında dava açılan hekimlerin hakkında dava açılmayan hekimlere göre istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde yüksek bulundu. Bunun yanında erkek hekimlerin kadın hekimlere göre, dahili branş hekimlerinin cerrahi ve acil hekimlerine göre, hakkımda dava açılması tıbbi performansımı azaltır diyenlerin azaltmaz diyenlere göre, malpraktis davası ile karşılaşma riskini yüksek görenlerin bu riski yüksek bulmayanlara göre, tıbbi hata yapmaktan çekinen hekimlerin hata yapmaktan çekinmeyenlere göre daha yüksek oranda her zaman ve çoğu zaman yanıtını verdiği görüldü?

Tıbbi malpraktis iddialarından kendinizi korumak için, görüntüleme tetkiklerini daha sık kullandığınız oluyor mu? Sorusuna hekimlerin 51’i (%47,7) her zaman ve çoğu zaman yanıtını verirken, 29’u (%27,1) bazen, 27’si (%25,2) nadiren ve hiçbir zaman yanıtını verdiler.Tıbbi malpraktis iddialarından kendinizi korumak için, görüntüleme tetkiklerini daha sık kullandığınız oluyor mu? Sorusuna verilen her zaman ve çoğu zaman yanıtları, hakkında dava açılmayan hekimlerin hakkında dava açılan hekimlere göre, pratisyen hekimlerin uzman hekimlere göre istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde yüksek bulundu. Bununla beraber, erkek hekimlerin kadın hekimlere göre,acil ve dahili branş hekimlerinin cerrahi branş hekimlerine göre, malpraktis davası ile karşılaşma riskini yüksek görenlerin, yüksek görmeyenlere göre ve tıbbi hata yapmaktan çekinenlerin hata yapmaktan çekinmeyenlere göre daha yüksek oranda her zaman ve çoğu zaman yanıtını verdiği görüldü.

d:\osman nalbant 02.08.2013\osman nalbant\belgelerim\logolar\t.c. sağlık bakanlığı logo.png
Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü

-----------------------------------------------------

İl Performans ve Kalite Koordinatörlüğü

Acil Sağlık Hizmetlerine Kardiyovasküler Sistem Rahatsızlıkları Sebebiyle Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi”


ve

Hizmetiçi Eğitim Etkinliğinin Zamanla Değişiminin İncelenmesi



Çalışmaları (2013)

İl Performans ve Kalite Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan ve 7. Uluslararası Kalite, Akreditasyon ve Hasta Güvenliği Kongresi’nde sözel bildiri olarak sunulan çalışmalarımız.



ACİL SAĞLIK HİZMETLERİNE KARDİYOVASKÜLER SİSTEM RAHATSIZLIKLARI SEBEBİYLE BAŞVURAN HASTALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Burçin Kandemir, Dr. Murat Alemdar, Filiz Koç, Erdal Ebem, Yusuf Türkdoğdu
Kronik hastalıklar içinde ilk sırada yer kardiyovaskuler sistem hastalıkları (KVSH), ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Çalışmada, Sakarya ili 112 Acil Sağlık Hizmetleri’ne (ASH) yapılan başvurular içerisindeki KVSH’nın dağılımı, sıklığı ve olgulara ait bazı özelliklerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Retrospektif ve tanımlayıcı tipteki bu çalışmanın verileri Sakarya ili Sağlık Müdürlüğü’nün Armakom sistemine Aralık 2011-30 Kasım 2012 tarihleri arasında Kardiyovaskuler sistem hastalıkları olarak tanımlanan olgular çalışma kapsamına alınmıştır. c:\users\osman\desktop\antalya sunum.jpg

Toplam 46.247 olgunun %17’sini KVSH oluşturmaktaydı. Bu olguların %54’ünü erkeklerin oluşturduğu, en sık 65 yaş ve üzeri grupta görüldüğü, mevsimsel olarak ilkbahar (%28) ve yaz aylarında (%28) daha sık olduğu saptandı. En sık KVSH sebebiyle acil sağlık hizmetlerine başvuru nedeninin hipertansiyon (HT) (%29) olduğu ve her mevsim en sık başvuru nedeni olduğu belirlendi. HT sebebiyle başvuranların %29’unun 65 yaş ve üzeri yaş grubunda olduğu saptandı.

Bu bulgulardan yola çıkarak; 112 ASH’de görev yapan Acil Tıp Teknisyen (ATT) ve Ambulans ve Acil Bakım Tekniker (AABT) eğitimi esnasında mevsimsel hastalıkların varyasyonu vurgulanmalıdır. Hastane acil servislerindeki nöbet sisteminde yer alan uzman hekim dal nöbetlerinin vaka sıklığının yoğun olduğu HT, MI gibi KVSH bulunan olguların göz önünde bulundurularak düzenlenmelidir. Üniversite eğitim müfredatı düzenlenirken ATT ve AABT öğrencilerine olgularda sık görülen rahatsızlıklara yönelik eğitim ağırlığı belirlenmelidir
HİZMETİÇİ EĞİTİM ETKİNLİĞİNİN ZAMANLA DEĞİŞİMİNİN İNCELENMESİ
Burçin Kandemir, Dr. Murat Alemdar, Erdal Ebem, Filiz Koç, Dr. Yasin Çatalbaş, Hakan Sağlam, Özgül Özden
Hizmet içi eğitim; eğitim sürecinin en önemli girdilerinden olan insan gücünün diğer girdilerle bütünleştirilmesi, kurumsal açıdan en üst düzeyde verimliliğin sağlanması ve bireysel açıdan da en üst düzeyde iş doyumunun oluşturulmasıdır. Bu çalışmada, Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü’nde kalite çalışmaları kapsamında her ay düzenli aralıklarla yapılan hizmet içi eğitimlerden olan tesis güvenliği eğitiminin etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. c:\users\osman\desktop\antalya sunum (2).jpg

Longitudinal tipte planlanan çalışmaya il performans ve kalite koordinatörlüğü birimince düzenlenen hizmet içi eğitimlerden biri olan tesis güvenliği eğitimine katılan çalışanlar alınmıştır. Bu doğrultuda oluşturulan anket formu eğitim öncesi, eğitim sonrası ve 4 ay sonra çalışanlara uygulanmıştır. Çalışanların belirlenen zaman farkı içerisinde konuyla ilgili eğitimin etkinliği istatistiksel olarak belirlenmiştir.



Onbeş kişinin katıldığı çalışmanın %60’nı kadınların oluşturduğu, %47’sinin 32-38 yaş grubu arasında olduğu saptanmıştır. Çalışanların eğitim öncesi yapılan ön test sonucuyla eğitim sonrası yapılan anket arasında (p=0,003) ve eğitim öncesi yapılan ön test sonucuyla 4 ay sonra yapılan anket sonucu arasında (p=0,034) anlamlı farklılık bulunmaktadır. Eğitim sonrası yapılan son test sonucu ile 4 ay sonra yapılan arasında anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p=0,101).

Hizmet içi eğitim uygulamaları katılımcılar için uygun zaman aralıkları ile tekrarlanmalıdır. Bilgilerin kalıcılığı açısından belirli periyotlarda verilen eğitimlerde sunulan bilgilerin seviyesi ölçülmelidir. Bu uygulamalar programın amaçladığı bilgi ve becerilerin çalışanların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanıp hazırlanmadığı kontrol edilmelidir.
Yüklə 84,15 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin