SalcấM, salcâmi, s m. Arbore melifer din familia leguminoaselor, cu ramuri prevăzute cu spini, cu frunze compuse, cu flori albe cu miros caracteristic plăcut, dispuse în ciorchine



Yüklə 445 b.
tarix01.11.2017
ölçüsü445 b.
#25700


SALCÂM


Dex online http://www.webdex.ro/online/dictionar/salc%C3%A2m

  • SALCẤM, salcâmi, s.m. Arbore melifer din familia leguminoaselor, cu ramuri prevăzute cu spini, cu frunze compuse, cu flori albe cu miros caracteristic plăcut, dispuse în ciorchine, cu lemnul tare şi rezistent la umezeală; acaţ (Robinia pseudacacia). – Din tc. salkâm.

  • SALCÂM s. v. glădiţă, plătică.

  • SALCÂM s. (BOT.) 1. (Robinia pseudacacia) (reg.) acăţar, liliac, păsuiele (pl.), rug, vacaţie, lemn-alb, (Transilv.) acaţ, (Ban.) băgrin, (Olt. şi Munt.) dafin, (prin Transilv. şi Ban.) pănar. 2. salcâm-galben = a) (Laburnum anagyroides) (reg.) bobiţel, drob, grozamă, lemnul-bobului; b) (Cytisus nigricans) lemnul-bobului, (reg.) bobiţel, drob, grozamă-mare; salcâm-japonez (Sophora japonica) = (rar) soforă, (pop.) salcâm-boieresc, (reg.) acaţie-boierească; salcâm-mic (Amorpha fructicosa) = (rar) amorfă.



Salcâm Wikţionar, dicţionarul liber

  • Etimologie

  • Din tc. salkım.

  • Pronunţie

  • Pronunţie lipsă. (Ajută)

  • Substantiv

  • Declinarea substantivului salcâmm.SingularPluralNominativ-AcuzativsalcâmsalcâmiArticulatsalcâmulsalcâmiiDativ-GenitivsalcâmuluisalcâmilorVocativsalcâmulesalcâmilor

  • (Robinia pseudacacia) arbore melifer din familia leguminoaselor, cu ramuri prevăzute cu spini, cu frunze compuse, cu flori albe cu miros caracteristic plăcut, dispuse în ciorchine, cu lemnul tare şi rezistent la umezeală.

  • Sinonime

  • (reg.) acăţar, liliac, păsuiele (pl.), rug, vacaţie, lemn-alb, (Transilv.) acaţ, (Ban.) băgrin, (Olt. şi Munt.) dafin, (prin Transilv. şi Ban.) pănar

  • Cuvinte compuse

  • salcâm-galben

  • salcâm-japonez

  • salcâm-mic



DICŢIONAR DE VISE

  • Salcâmul simbolizeazã longevitatea, trãinicia. 1 - Vederea, în vis, a acestui arbore, reprezintã o schimbare pe planul vointei, cãutarea unui tel valabil. 2 - Salcâmul înflorit, aratã cã, în ciuda nenumãratelor greutãti întâmpinate în viatã, pãstrãm o tenacitate iesitã din comun, care ne va permite deplina dezvoltare

  • SURSA http://valmars.fateback.com/S/salcam.htm



SALCÂMUL

  • Robinia pseudacacia. Fam. Leguminosae. Denumiri populare: acacie, acat, acacie, acatar, altar, agati, bogarin, brebene, lemn alb, magrin, panar, pasuele, pinar, rug, salcam alb. In traditia populara: lemnul este tare, rezistent, folosit la prepararea uneltelor si diferitelor obiecte casnice. Era pretuit si pentru florile bogate in nectar. Florile se mai foloseau pentru vopsitul bumbacului si matasii in galben. Florile uscate si sfaramate se puneau pe ranile provocate de arsuri. Ceaiul din flori se lua contra tusei, naduselii si a durerilor de piept. De raceala se lua si in amestec cu soc, musetel sau alte plante. Se mai folosea la dureri de burta, in ulcer stomacal si duodenal, in tuberculoza pulmonara si contra durerilor de cap, in bolile neuropsihice si contra insomniilor. Femeile fierbeau florile in apa sau vin contra leucoreei. Compozitie chimica: florile contin robinina, acaciina- un glicozid de natura flavonozidica, ulei volatil, etc. Scoarta este si ea utilizata in scop terapeutic, contine toxalbumina (robina si fazina), glicozidul silingina si taninuri de natura pirocatechinica, 1-catehina si 1-epicatehina, substante mucilaginoase. Actiune farmaceutica: florile de salcam se utilizeaza ca aromatizant si in industria parfumurilor, in medicina ca si calmant nervos al tusei, al migrenelor sau chiar afrodiziac.. Scoarta in hiperaciditate, este antispastic, in ulcer gastric si duodenal sau ca purgativ, antireumatic. Datorita robinei scoarta trebuie utilizata cu multa atentie, deoarece aceasta substanta este toxica. Scoarta este astringenta, datorita taninurilor ce le contine. Se foloseste la urmatoarele afectiuni: arsuri, gastrite hiperacide, insomnii, leucoree, migrene, nevralgii, pirozis, tuberculoza pulmonara, tuse astmatica, tuse obisnuita, tuse convulsiva, ulcer gastro- duodenal.



Florile de salcâm, calmantul din farmacia naturii

  • Coroana este rară şi luminoasă, adesea globuloasă, formată din ramuri spinoase şi frunze compuse, cu 7-19 foliole eliptice, inserate pe un rahis lung. Florile sunt mari, albe sau uşor roze, grupate în raceme cu formă de ciorchine, lung de 10-20 cm, cu miros dulce-parfumat. Înflorirea are loc în a doua jumătate a lunii mai şi prima parte din iunie. Înainte de înflorire, ciorchinii sunt îndreptaţi în sus, iar după înflorire, în jos.

  • Florile rămân deschise 8-12 zile, iar secreţia nectarului începe să fie apreciabilă din momentul în care temperatura nopţilor depăşeşte 14 grade C, mai ales în zone apropiate de o sursă de apă, pentru a contribui la ridicarea umidităţii relative a aerului.

  • În anii foarte favorabili, producţia de nectar a unei plantaţii de salcâm poate atinge 1.100-1.700 de kg de miere la hectar, iar în perioada culesului maxim, coloniile puternice de albine pot aduna circa 10-12 de kg de nectar pe zi. Articol publicat in ziarul Lumina din 26.08.2007.



Fitoterapie   PROPRIETĂŢI, RECOMANDĂRI

  •   Infuzia de salcâm, fiind plăcută la gust şi lipsită în totalitate de compuşi toxici, este foarte potrivită pentru a fi folosită  atât ca ceai alimentar cât şi ca ceai oficinal.   Preparatele pe bază de flori de salcâm sunt alcalinizante, antispastice (acţiune asupra musculaturii netede gastrice şi pulmonare) şi calmante, fiind folosite din acest motiv, în piroză, ulcer gastric, gastrită hiperacidă, crampe, gastralgii (dureri de stomac).   Florile de salcâm calmează tusea (sunt antitusive) şi prezintă efecte uşor sedative, liniştind stările de nervozitate şi iritabilitate. Ca adjuvant, ceaiul de salcâm se foloseşte în insomnie, în depresia cronică uşoară (distimie) şi în atacurile de panică.   În combinaţie cu alte plante, din florile de salcâm se realizează ceaiuri care combat bronşita, migrena şi simptomele reumatismului.   Salcâmul se mai recomandă în edemul produs sau asociat cu acidoza metabolică.   Băile generale cu flori de salcâm prezintă efecte calmante asupra sistemului nervos fiind foarte indicate şi în cazurile de încordare psihică sau de stres.



MIEREA DE SALCÂM

  • Dintre numeroasele tipuri de miere, fiecare cu proprietatile ei specifice, mierea de salcam este un tonic general, care calmeaza tusea si este folosita in tratarea asteniei si nevrozelor. Mierea de salcam contine vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, flavoane, flavonoide, compusi aromatici, fitohormoni, acizi organici (lactic, oxalic, citric, malic), dextrina, compusi ai azotului. Aceasta are un continut in fructoza mai mare decat al celorlalte tipuri de miere (41,7%) si contine 10% zaharoza si maltoza si 34,7% glucoza, avand pH-ul 4. In total, mierea de salcam contine 435 substante. Mierea de salcam este monoflora, ceea ce inseamna ca a fost culeasa in marea majoritate de la o singura specie de planta - in acest caz din salcam. Caracteristici Culoarea mierii de salcam, imediat dupa recoltare, este transparenta, insa, depinde de fagurii in care a fost facuta. Astfel poate avea nuante de la incolor la galben pai sau galben deschis. Mierea de salcam are un gust placut, dulce, este vascoasa si fluida si nu prezinta semne de cristalizare cand este proaspata. Cristalizarea este un proces natural si depinde de raportul dintre glucoza si fructoza din componenta mierii si de temperatura mediului. Datorita unei cantitati mari de fructoza, aceasta nu se cristalizeaza decat dupa un an si jumatate doi ani, dar nici atunci in totalitate. Mirosul este specific. Trebuie sa tinem cont insa, ca mirosul pronuntat de salcam este un semn al falsificarii mierii prin introducerea unei infuzii de flori de salcam. Retineti! Mirosul pronuntat de salcam este un semn al falsificarii mierii prin introducerea unei infuzii de flori de salcam.



Dulceata de flori de salcam

  • Ingrediente: apa, zahar, flori de salcam, zahar vanilat, zeama de lamaie. In primul rand am cules florile. Le-am tinut cateva minute in apa rece ca sa iasa orice ganganie s-ar fi ascuns prin ele si le-am lcaltit sub jet de apa de praf. Am facut un sirop de zahar din aprox jumatate de kg. de zahar si apa cat sa-l acoper. L-am fiert putin pana s-a ingrosat si a devenit putin mai subtire decat mierea. Am introdus florile (cate au incaput) pe care in prealabil le-am curatat de codite. Am mai fiert aproximativ 30 minute. la foc foarte mic. Am mai adugat 1 plic zahar vanilat si putina zeama de lamaie.



Flori de salcâm în aluat Sursa Blogul Isabela Cuisine

  • O alta bunatate pe care o faceam cand eram micuta, sunt aceste flori de salcam, care miros dumnezeieste, in aluat. Am rupt o craca plina de flori de salcam, le-am adunat cu grija de pe creanga si am umplut o strecuratoare plina de flori de salcam. Le-am trecut printr-un jet de apa rece, am scuturan strecuratoarea de cateva ori si le-am lasat sa se usuce bine de apa pana o sa pregatesc eu aluatul.

  • Intr-un castron mare am spart doua oua, am adaugat un praf de sare si le-am batut bine.Am adaugat si 4 linguri cu varf de zahar si am batut in continure pana s-a topit. 

  • Am adaugat treptat 2 cani de lapte si 250 g da faina+1 lingurita praf de copt. Am batut bine pana a devenit un aluat nu prea moale.  Acum luam o floare de salcam  si o tavalim prin aluat. Codita nu o dat prin aluat Incingem intr-o cratita ulei de floarea-soarelui si le prajim la foc potrivit pe ambele parti. Asa procedam pana terminam florile si aluatul. Le scoatem pe o hartie absorbanta. Le servim calde, imediat. Sunt excelente, super aromate



Flori de salcâm în aluat



Pastila antifumat pe baza de salcâm

  • Un producator britanic de medicamente lanseaza zilele acestea o noua pastila antifumat ce contine o substanta ce imita efectele nicotinei, fara a fi insa nociva pentru organism.

  •  Substanta pe care se bazeaza pastila-minune se gaseste in frunzele de salcam galben. De altfel, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, soldatii foloseau frunzele de salcam ca inlocuitor de tabac. Tratamentul dureaza trei luni, iar testele au demonstrat ca pastila a avut efect in cazul a 44 la suta dintre pacienti. Aceasta va putea fi cumparata de la farmacie doar pe baza de reteta.

  • Sursa: Curentul.ro, 25 Iulie 2007



Am îndurat mirosul de salcâm de Ioana Negoescu

  • mai e şi după amiaza asta în care mi-a lipsit muzica. lumea se înghesuia în carcase de fiare în carcase de oameni. doar eu te căutam în mulţime încercând să mă ascund în tine ca apoi să ne deschidem în altă parte. pădurea murea sub ochii mei. dar nici urmă de tine. câţiva făceau joging chiar acolo. tălpile lor duceau totul. pădurea se chircise şi dumnezeu se ghemuise în cer. nu mai era nimic de spus. poeţii vindeau bilete de tombolă. mă golisem de verde şi de albastru. cerul era atât de roşu încât lumea devenise isterică. eu vărsam. nu pot să-ţi povestesc toată nebunia. apoi am îndurat amintirea ta. am îndurat mirosul de salcâm. e noapte. carcase goale de lupi atârnă în mine. le-am înghiţit sufletele. le-am ros oasele. am rămas în urlet şi el a crescut.



Mă ninge cu flori de salcâm de inima ranita (sursa www.poezii.biz)

  • În dansuri de raze de soare Privirea îşi cântă tangoul, Mă ninge pe ploape iubite Cu flori din salcâmul iubirii. Adorm sub omătul de flori Şi-n vis caut drumul spre tine Ascunde-te sub un salcâm Să cadă aceste flori şi pe tine. Şi florile ne-au adus împreună Şi-ţi ninge pe buze dulceaţa Şi visul e dulce Sub flori de salcâm împreună.



Antologia „Flori de salcâm”

  • O călătorie prin parfumul alb al serilor de vară

  • Cartea, intitulată „Flori de salcâm”, a ieşit recent de sub tipar la Editura „George Tofan” (editura Casei Corpului Didactic Suceava) şi reuneşte poeme şi proze pentru copii din 12 din cărţile cu care Gheorghe Vicol şi-a împodobit blazonul de scriitor.

  • Cu câteva rânduri de întâmpinare semnate de poeta Carmen-Veronica Steiciuc, care ne îndeamnă să acceptăm titlul volumului ca pe o invitaţie „la o călătorie prin parfumul alb al serilor de vară”, şi un text „În loc de postfaţă”, care-i aparţine cernăuţeanului Dumitru Covalciuc, sedus şi el de „mireasma dulce a florilor vicoliene de salcâm”, volumul marchează, cu siguranţă, un semn vizibil pe răbojul literar al autorului.



Living complet lemn masiv salcam Old English colectia SIENA

  • Living complet SIENA - Mobilier din lemn masiv de salcam, prelucrat Old English      Rafinament si calitate sunt cuvintele care pot descrie aceste piese de mobilier.      Lucrate manual din lemn de salcam atent selectionat si foarte bine uscat, elementele de mobilier ce compun colectia SIENA ofera un aer colonial, dar in acelasi timp elegant caminului dumneavoastra.      Alegand acest tip de mobilier, va veti simti mai aproape de natura si de simplitatea acesteia, beneficiind insa de confortul si rezistenta mare in timp oferita de lemnul masiv.



Festivalul folcloric „Floare de salcâm”, la ediţia a XVII-a

  • La Arbore, duminică, 31 mai, ora 14, va avea loc cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului folcloric „Floare de salcâm”, manifestare organizată de Consiliul judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Primăria comunei Arbore, Consiliul local Arbore şi Căminul cultural Arbore.

  • Vor participa cu programe artistice, dansuri şi cântece populare: Ansamblul folcloric „Pădureţul” Cacica, Ansamblul folcloric „Arcanul” Botoşana, Ansamblul folcloric „Flori de munte” Suceviţa, Ansamblul folcloric „Străjăncuţa” Straja, Ansamblul folcloric „Brădetul” Vicovu de Jos, Ansamblul folcloric „Stejărelul” Cajvana, Ansamblul folcloric „Trilişeşti” Iaslovăţ şi Ansamblul folcloric „Florile Bucovinei” Arbore.

  • De asemenea, vor fi prezenţi în calitate de invitaţi speciali, soliştii de muzică populară Călin Brăteanu, Adriana Bucevschi, Sorin Filip, Gheorghiţă Rotariu şi Dorina Trufin.

  • Sursa News Bucovina



Salcâm copac de pe savana africană





Yüklə 445 b.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin