Din 15 martie, în cinematografe:
Shadow Dancer: activişti IRA şi spioni MI5 într-un thriller irlandez
5 martie 2013, București
Shadow Dancer (Dansatoarea din umbră) este un thriller, coproducţie britanico-irlandeză, inspirat din conflictul dintre serviciile de informaţii britanice (MI5) şi Armata Republicană Irlandeză (IRA) din anii ‘90.
Regia este semnată de James Marsh (câştigătorul OSCAR-ului pentru “Cel mai bun documentar” cu Man on Wire, 2008). Scenariul Shadow Dancer este scris de Tom Bradby, fost jurnalist de televiziune, corespondent în Irlanda de Nord în perioada 1993-1996, autorul cărţii omonime publicate în 1998. În film îi veţi putea recunoaşte pe actorii Clive Owen (Children of Men, Inside Man), Gillian Anderson (Dosarele X) şi Andrea Riseborough (Never Let Me Down).
Shadow Dancer este distribuit de Independenţa Film. Premiera în România va avea loc pe 15 martie, în cinematografele Studio, Elvira Popescu, Cinemacity Cotroceni, Cinemacity Sun Plaza, Grand Cinema Digiplex (Băneasa), Movieplex Cinema Plaza și Hollywood Multiplex, din București. Filmul va intra ulterior la Noul Cinematograf al Regizorului Român de la Muzeul Țăranului Român şi la Union (București), la Cityplex din Constanţa și din Braşov și la cinema Victoria, din Cluj.
Shadow Dancer a avut premiera la Sundance Film Festival în 2012 şi a fost prezentat la ediţia a 62-a a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2012.
Alte premii:
British Independent Film Award 2012 - Cea mai bună actriţă: Andrea Riseborough
Edinburgh International Film Festival 2012 - Cel mai bun joc actoricesc într-un film britanic: Andrea Risenborough şi Brid Brennan
Evening Standard British Film Awards 2012 - Cea mai bună actriţă: Andrea Riseborough
Irish Film and Television Awards 2013 - nominalizare pentru Cel mai bun film
London Critics Circle Film Awards 2013 - Cea mai bună actriță britanică a anului: Andrea Riseborough
-------------------------
Sinopsis
Un membru activ al IRA (Andrea Riseborough) este arestat în timpul unui atentat cu bombă eşuat în metroul londonez. Femeia acceptă să devină informator al serviciului MI5 (reprezentaţi de Clive Owen şi Gillian Anderson), de dragul copilului său minor. Ea se întoarce în Belfast, la familia sa care este în intregime implicată în operaţiuni IRA, cu grad mai mic sau mai mare de violenţă.
Povestea se complică încă de la prima misiune. Femeia este presată de autorităţi să livreze informaţii despre operaţiunile IRA, iar “fraţii” din reţea o suspectează de trădare şi ea riscă moartea. În tabăra cealaltă, agentul care o racolează (Clive Owen) răspunde pentru viaţa ei, însă se trezeşte prins în jocurile de culise din MI5 care pot duce la sacrificarea sursei sale.
-------------------------
Despre regizorul James Marsh
James Marsh a devenit cunoscut pentru filmul documentar Man on Wire (2008), povestea echilibristului Philippe Petit, care în 1974 a traversat pe un cablu şi ajutat de o prăjină spaţiul dintre cele două turnuri zgârie-nori care formau World Trade Center. Demers considerat la vremea respectivă “the artistic crime of the century”.
Man on Wire a câştigat în 2009 OSCAR-ul pentru “Cel mai bun film documentar” plus alte 30 de premii, la: BAFTA Film Awards 2009, British Independent Film Awards 2008, Irish Film and Television Awards 2009, Karlovy Vary International Film Festival 2008, Los Angeles Film Critics Association Awards 2008, New York Film Critics Circle Awards 2009, Sundance Film Festival 2008 (Audience Award şi Grand Jury Prize), Toronto Film Critics Association Awards 2009 etc.
Despre scenaristul Tom Bradby
Tom Bradby s-a născut în 1967, în Malta (aflată parţial încă sub influență britanică în perioada aceea). Tatăl său a fost ofiţer al Forţelor Navale Britanice (Royal Navy). După o scurtă escală prin Gibraltar, tânărul Tom Bradby ajunge în Marea Britanie, unde îşi definitivează studiile la Universitatea din Edinburgh.
Între 1993 şi 1996 devine corespondentul ITV News în Irlanda de Nord unde este responsabil cu subiecte precum: procesul de pace, acordul de încetare a focului semnat de IRA, şi vizita preşedintelui Bill Clinton în Irlanda de Nord. În urma experienţelor sale publică în 1998 cartea “Shadow Dancer”. Care apoi devine filmul omonim în 2012, în regia lui James Marsh.
Celelalte cărţi ale sale sunt, în ordine:
Shadow Dancer (1998)
The Sleep of the Dead (2001)
The Master of Rain (2002)
The White Russian (2003)
The God of Chaos (2004)
Blood Money (2009)
Tom Bradby este cel care, în 16 noiembrie 2010, reuşeşte să realizeze primul interviu oficial cu Prinţul William şi Catherine Middleton, imediat după anunţul de logodnă. Tom Bradby a fost solicitat în mod special pentru acest interviu de către cuplul princiar datorită prieteniei sale cu Prinţul William.
-------------------------
Referinţe online:
Shadow Dancer - pe Facebook
Shadow Dancer - trailer subtitrat RO
Independenţa Film - pagina de Facebook
Independenţa Film - site-ul oficial
-------------------------
Shadow Dancer este adus în România de Independenţa Film, casa de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase. Independența Film a distribuit pelicule ca “Amour”, “Trainspotting”, ”Amélie”, ”Melancholia”, ”Todo sobre mi madre”, ”In The Mood for Love”, ”Vicky Cristina Barcelona”, ”Dogville” etc.
anca romanescu | punk pr | 0732 144 570| 0751 224 222 | anca@punkpr.ro
Dostları ilə paylaş: |