Siemens Sanat çağdaş sanatın genç yeteneklerine destek olmaya devam ediyor 'Sınırlar Yörüngeler 03' sergisi açıldı



Yüklə 8,83 Kb.
tarix28.10.2017
ölçüsü8,83 Kb.
#19294

Siemens Sanat çağdaş sanatın genç yeteneklerine destek olmaya devam ediyor

'Sınırlar Yörüngeler 03' sergisi açıldı

Siemens Sanat'ın Türkiye'de güncel sanatın genç yeteneklerini keşfetmek amacıyla geçtiğimiz yıl başlattığı ve bu yıl ikincisini düzenlediği 'Sınırlar Yörüngeler' yarışması sonuçlandı.

Yarışmada yapıtları sergilenmeye hak kazanan genç sanatçıların ilk kısmına ait çalışmalar, 6 Mayıs-13 Haziran tarihleri arasında 'Sınırlar Yörüngeler 03' adlı sergide sanatseverlerle buluşuyor. Sergide, Fulden Aran, Sadık Arı, Mehmet Dağ, Alpaslan Karaaslan, Hacer Kıroğlu, Deniz Üster, Burcu Yağcıoğlu, Esra Yeşildağ, İlke Yılmaz isimli genç yeteneklerin çalışmalarına yer veriliyor.

Alan gözetmeksizin tüm lisans ve lisansüstü öğrencilerine açık olan yarışmanın sonucunda düzenlenen Sınırlar Yörüngeler 03 sergisinde yer alan çalışmalar çoğunlukla resim yerleştirme ve videodan oluşturuyor.

Siemens Sanat küratörlerinden Mürteza Fidan, özellikle 90'ların ikinci yarısından sonra her küresel ekonominin kendi varlığını karşılayacak kültür politikaları geliştirmesinin sergi konspetinin çıkış noktası olduğunu belirtiyor. Bunun yeni bir paradigma olduğunu söyleyen Mürteza Fidan, "Her paradigma bir merkezin dağılmasına ve yeni merkezlerin oluşmasına yol açar. Her yeni merkez birçok çelişkiyi ve çatışmayı kendi bünyesinde barındırır. Yeniden yapılanmak için yıkıma da hazır olunmalıdır" diyor.

Türkiye'nin, küreselliğin hem ekonomik hem de kültürel lojistiğinin en önemli ağırlık merkezlerinden biri olduğunu belirten Mürteza Fidan, modernliğin toplumsal gerçekliğinin karşılığının olmadığı ülkemizde, bu kavramın kültürel kaidelerinin çökmesiyle oluşan çoğul temsillerin yarattığı homojenlikteki yırtılmalarla karşı karşıya bulunulduğunu söylüyor.

Mürteza Fidan, "Diğer yandan teknolojideki baş döndürücü gelişmelerin yaşam tanımı olarak yansıdığı gündelik hayat, insan ilişkilerinin doğrudan yaşanmadığı ama yerlerini heyecan verici temsillere bırakarak uzaklaştığı bir başka toplumsal yırtılma olarak karşımıza çıktmakta" diyor.

Sınırlar Yörüngeler 03 ve 04'te yapıtları yer alan ondokuz genç sanatçı, Mürteza Fidan'ın belirttiği bu yırtılmaların yarattığı sosyal dokudaki yarıklar karşısında, mütevazı ama kimi zaman sükunetle kimi zaman da saldırgan üslupta yaklaşarak tıkanmış kanalları açmaya ve gerçeklik katmanları arasındaki temasları sağlamaya çalışıyorlar.

Seçilen sanatçılardan Burcu Yağcıoğlu'nun resimleri, öznel-kendinde olanın izleyici tarafından keşfedilmesini talep ediyor. Mehmet Dağ'ın yerleştirmesi, içi boşaltılan kültürel göstergelere işaret ediyor. Alpaslan Karaaslan, günümüzün kültürel bir formu ile nesnel bilgi arasındaki muallaklaşmayı kameranın anlık seçimiyle tespit ediyor.

İlke Yılmaz'ın çalışması, izleyiciyi küresel eylemsellikteki mekansızlığın form göstergeleriyle karşı karşıya bırakıyor. Hacer Kıroğlu, 'ben'liğe yönelen dayatmalara karşı, direnç formlarının üretilmesinin gerekliliğinin uyarılarını yapıyor. Sadık Arı, faal zamanın mitolojik formlarını desenlerinde çözümlüyor. Fulden Aran resimlerinde sessiz diyalog formları geliştiriyor. Esra Yeşildağ, ütopik masalsı korunaklar inşa ediyor. Deniz Üster, yerleştirmelerinde, arzu nesnelerinin göstergeleri üzerinde çözümlemeler yapıyor.



Değerlendirme Komisyonu Ahu Antmen, Levent Çalıkoğlu Mürteza Fidan, T.Melih Görgün, Marcus Graf, Berika İpekbayrak, Borga Kantürk, Gülsün Karamustafa ve Alp Yörük'ten oluşan yarışmada başarılı görülen diğer genç sanatçıların yapıtları, 25 Haziran-31 Temmuz tarihleri arasında "Sınırlar-Yörüngeler 04" adlı sergide sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Sınırlar Yörüngeler 03, 7 Mayıs-13 Haziran tarihleri arasında haftanın her günü 10:00-19:00 saatleri arasında Siemens Sanat'ta ziyaret edilebilir.
Yüklə 8,83 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin