Soyu tükenmekte olan hayvanlar Yoda Yarasası



Yüklə 6,95 Kb.
tarix15.01.2019
ölçüsü6,95 Kb.
#97142

Soyu tükenmekte olan hayvanlar

Yoda Yarasası

Dünyada nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olmayan tek canlı insanlar. Öte yandan, neredeyse her gün yeni bir canlı türüne keşfediliyor. Maalesef, keşfedildikleri andan itibaren, nesilleri tükenme tehlikesiyle burun buruna geliyor. İngiliz The Telegraph, henüz birkaç yıl önce keşfedilmiş olmasına rağmen yok olma tehlikesi yaşayan birbirinden ilginç 21 canlıyı tanıttı. Papua Yeni Gine’de yaşayan ancak halen bazı türleri üzerindeki gizem perdesi aralanmamış olan meyve yarasaları, Uluslararası Çevre Koruma Programı tarafından 2009 yılında gözlemlendi. Yoda Yarasası olarak adlandırılan bu yarasalar Papua Yeni Gine’nin yüksek bölgelerindeki ormanlarda yaşıyor.

Şeytan yapraklı kuyruğu olan kertenkele:

Uroplatus phantasticus olarak bilinen bu canlılar, 1998 yılında Madagaskar’da keşfedildi. Kırmızı, yaprak benzeri kuyruğa sahip kertenkele, ait olduğu türün 12 üyesinin en küçüğü..

Pinokyo kurbağası

Litoria sp. nov. adıyla bilinen komik burunlu kurbağa, 2008 yılında Endonezya’nın Papua eyaletinde keşfedildi. Pinokyo kurbağasının erkeği, dişisini çağırdığı zaman burnundaki çıkıntı uzuyor. Ancak hareketsiz olduğu zamanlarda kıvrık bir şekilde duruyor..

Tavus kuşu çekirgesi

Bilimsel adı Pterochroza ocellata olan çekirge, Güney Amerika ülkesi Guyana’nın Acari Dağları’nda 2006 yılında keşfedildi. Tavus kuşu çekirgesi, tehlike anında, kendisini ölü bir yaprak gibi kamufle edebiliyor…Goliath

Kuş yiyen örümcek

Theraphosa blondi adıyla sınıflandırılan dev örümcek, 170 gr ağırlığa ulaşabiliyor. Bacak uzunluğu ise 30 santimi bulabiliyor. 2006 yılında Guyana’da gözlemlenen dev örümcek, toprağın içindeki tümseklerde ve alçak arazideki yağmur ormanlarında yaşıyor. Kendisini başlıca diken gibi batan ve tüm vücutlarını örten tüyleriyle koruyan kuş yiyen örümcekler, zehirli azı dişlerine de sahip. Ama insanları ısırınca öldüremiyorlar..

İmparator akrep (Pandinus imperator)

25 santime ulaşan uzunluğuyla, dünyanın en uzun akrepleri arasında yer alan imparator akrep, başlıca Gana’da yaşıyor. Çok büyük olmalarına rağmen, karınca ve diğer küçük omurgasızlarla besleniyor. Korkutucu görünüme sahip olsa da, zehri insanları öldürmeye yetmiyor. Diğer yandan, dev akrebin zehri kalp hastalıklarına ilaç üretmek için araştırılıyor. Dahası, sadece morötesi ışıkta belli olan mavi kabuğu, katarakt hastalığının tedavisinde atılım sağlamak için inceleniyor..

Balık kancalı karıncası(Polyrhachis bihamata)

Kamboçya’da 2007’de gözlemlenen 1.5 cm boyundaki karıncalar, küçük boyutlarına rağmen oldukça tehlikeli. Kıvrılmış, kanca şeklindeki dikenleri, kuşları etini tarıp geçebiliyor. Ormanlarda ve ölü ağaçların gövdesinde yaşanan balık kancalı karıncalar, saldırı anında ordu düzenine geçiyor..

Parlak lapina (Paracheilinus nursalim)

2006 yılında Endonezya’da keşfedilen bu canlı, sahip olduğu canlı renkleri yanıp söndürerek dişileri kendisine çekmeye çalışıyor. Her öğleden sonra, akşam üzeri ve gece karanlığında, renklerini bir uyarı ışığı gibi yanıp söndürmeye devam ediyor..

Chinchilla Ağaç Sıçanı (Cuscomys ashaninka)



Peru’nun güneydoğu bölgesinde 1997 yılında bulunan ağaç sıçanı, antik İnka kenti Macchu Picchu’ya çok yakın olan Vilcabamba Dağlık arazisi civarında yaşıyor. Açık giri olan ve geniş pençelere sahip olan ağaç sıçanı, ölen İnka’ların mezarlarına konuyormuş..
Yüklə 6,95 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin