Hayvanlar terbiye edilir,insanlar eğitilir



Yüklə 14,76 Kb.
tarix01.11.2017
ölçüsü14,76 Kb.
#25917

ENGELLİLER VE EĞİTİM

KADIKÖY ENGELLİ GÜNLERİ 2005

5-6-7 EKİM 2005
Dr. Fehmi Kaya

AREM, Türkiye




Hayvanlar terbiye edilir, insanlar eğitilir. Hayvanlar çevresine yapışıktır ama insan dünyaya açıktır. Türkiye ‘de özel eğitim henüz özel bir nitelik taşıyan eğitim haline gelememiştir.

1. ÇELİŞKİ

Eğitim çocuğa istendik davranışlar kazandırma eylemidir. İstendik davranışların neler olduğuna, niçin bu davranışların kazandırılması gerektiğine kim yada kimler karar veriyor ve bunu hangi eğitsel konsept’e göre yapılandırıyor?

Türkiye’de özel eğitim alanında bu soruya henüz yeterli ve doyurucu bir yanıt bulunamamıştır. Özel eğitim hala, Milli Eğitim’in Öğretim konseptine göre uygulanmaktadır. Bu yaklaşım acilen değiştirilmek zorundadır.

-Türkiye’de eğitim yerine öğretim programları uygulanıyor.

Öğretim bilgi transferidir. Bilgi yoluyla bellek türeselleşir. Objektifleşme, iletişim ve bildirişim dile dönüşür ve anlaşmada kolaylık sağlanır.


Oysa eğitim bir çocuğun sosyal bir birey yada insan olmak için ihtiyacı olan (alması, öğrenmesi, içselleştirmesi gereken davranışların) tüm eğitim süreçlerini içerir. Eğitimde çocukla çevresi arasında bir diyalog vardır. Ama öğretim bilginin belli öğretim teknikleri aracılığıyla monolog yoluyla çocuğa aktarılmasıdır. Çocuğun ne düşündüğü, özellikleri ve yetenekleri ikinci plandadır.
Buradaki temel yaklaşım; “Magister Dixit” yani “Hoca Dedi ki” yaklaşımıdır. Çocuğun kendisi ikinci plandadır.
-Türkiye’de engelli çocuğun sosyal, zihinsel ve bedensel özelliklerine bakılmadan bir anlamda toptancı bir yaklaşımla öğretim yöntem ve teknikleri uygulanıyor.Yani engelli çocuğun bireysel özellikleri ve ihtiyaçları çoğunlukla göz ardı ediliyor. Hazır gömlek giydiriliyor. Bugün özel eğitim uygulayan kurumlardaki genel anlayış bu görüntüyü vermektedir. Onun için başarılı olamamaktadır.
Eğitimde çocuğun kendisi ve çevresi ile yaptığı öz deneyimler ön plandadır. Öğretim çevreyi denemeye yönelik değildir. Çevrenin öğrenimine yöneliktir.
Başka bir ifade ile; eğitim birincil hedeftir. Öğretim ikincil plandadır. Eğitim dinamik bir süreçtir. Öğretim statik bir özellik taşır. O nedenle engelli çocuklara öncelikli olarak uygulanacak olan eğitim olmalıdır. Ardından öğretim adımları gelebilir. Bunun tersi ise özel eğitim için öldürücüdür.

2.ÇELİŞKİ


Engellilik, çocuktan kaynaklanmıyor, aksine oluşturduğumuz çevre koşulları engellilik yaratıyor. Yani engelli olan, çevrenin kendisidir. ”Engelli” olarak tanımladığımız birey engelli çevrenin mağdurudur. Çevre engelli olduğu için çocuğa bu çevrede nasıl yaşayacağı deneyimini kazandırmak gerekir. Aksi takdirde öğretim yoluyla çevre ile başa çıkmak imkansızlaşır.Yani çocuğun çevresi ile uyum içinde yaşayacak birey olması isteniyorsa (ki olması gereken budur), çevre öğretiminden önce, çevreyi yaşamak ve yaşatmak öncelikli hedef olmalıdır.

3.ÇELİŞKİ


Özel eğitim çocuğu zihinsel gerilik ve bedensel gerilik şeklinde sadece iki kategoriye ayırmakta ve bunun rehabilite edilmesi için zihinsel geriliği öğretim tekniklerine, bedensel geriliği de klasik fizyoterapi egzersizlerine havale etmektedir. Sadece bu iki kol üzerine inşa edilen bir eğitim tam bir özel eğitim değildir. Çünkü bugün sosyal bilimler alanında adından söz edilen 144 sendrom vardır. Bu sendromların çoğuna “sendrom spesifik terapiler” uygulanmakta ve yeni yaklaşımlar tartışılmaktadır.

FEHMİ KAYA ÖZGEÇMİŞİ

1950 Yılında Elazığdadoğdu. İlk ve orta eğitimini Elazığ'da tamamladı.1971 Yılında Adana Erkek Lisesini bitirdikten sonra 1975’te Ankara Üniversitesi Psikoloji/Özel Eğitim bölümünden mezun oldu. Ardından 1980 yılında Almanyada Oldenburg Üniversitesi Psikoloji ve Sosyal Pedagoji Bölümünü bitirdi. 1980-1986 yılları arasında Oldenburg-Emden Üniversitesi Özel Eğitim Bölümünde Öğretim Görevlisi olarak çalışırken, 1986 yılında Bremen Üniversitesinde Eğitim ve Gelişim Sosyolojisi alanında Yüksek Lisans ve Doktorasını tamamladı. 1986-1990 yılları arasında Bremen Radyo ve TV Program Yapımcısı olarak çalıştı. 1992 Yılında Türkiyeye döndü ve 1994 yılına kadar Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesinde, daha sonra 1994-1998 yılları arasında Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Öğretim Görevlisi olarak çalıştı. 1995 yılında Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) kurucu üyeleri arasında yer aldı. 1998-2000 Yılları arasında Almanya Essende Türkiye Araştırmalar Merkezinde çalıştı. 2001 yılında Adana’da Fehmi Kaya Özel Eğitim Merkezini kurdu. 2004 Yılında Avrupa Rehabilitasyon Merkezi kurucuları arasında yer aldı.


AVRUPA REHABİLİTASYON MERKEZİ (AREM)
AREM 2004 yılında Özel Eğitim Uzmanı Fehmi Kaya, Dr. Hasan Güventürk ve Çocuk Gelişim Öğretmeni Dilek Güventürk tarafından, Yaygın Gelişimsel Bozukluklar, Otizm, Motor-Mental Retardasyon ve Down Sendromu’nu kapsıyan Zihinsel Engelli çocuklara AB ülkelerinde uygulanmakta olan eğitim konseptleri doğrultusunda eğitim programları hazırlamak, bu doğrultuda eğiticiler yetiştirmek ve aile eğitim programları hazırlamak amacıyla Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) işbirliği ile kurulan sosyal bir proje kuruluşudur. . Bu doğrultuda engelli çocuklarımıza doğru tanı koymak, bireysel özelliklerini tespit etmek, bu özelliklerine uygun eğitim programları hazırlamak ve Avrupa’da yaygın olarak kullanılan Motopedi ve Duyusal Entegrasyon Terapi yöntemlerini yaygınlaştırmak ana hedeflerimizdir. Kurum çalışmalarını; Doktor, Özel Eğitim Uzmanı, Psikolog, Çocuk Gelişim Uzmanı, Sosyal Hizmet Uzmanı ve Fizyoterapistlerden oluşan uzman bir kadro ile yürütmektedir .
Yüklə 14,76 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin