Stimati colegi si conducatori,
pentru a va usura viata sI la multiplele solicitari va transmit repetat Dispozitia MS 336 din 04.06.2015 referitor la rujeola si rubeola - varianta semnata si in Word redactata conform originalului semnat si citeva recomandari personale, care sper sa va fie de folos:
1. A venit vara, vacanta, spre Moldova se pot indrepta la rude, parinti, bunici copii si adulti din diferite tari, inclusiv cu raspindire a rujeolei, rubeolei, care nu prea stau la evidenta medicala si nu se vaccineaza. Anume in aceasta perioada in anii 2013 si 2014 am avut cazuri importate de rujeola (2012 sarbatorile de Craciun si Anul Nou - vacanta), de la care au pornit si cele locale. Deaceia fiti vegelenti la asemenea cazuri, reactionati promt cu toate masurile, inclusiv spitalizarea/izolarea sigura a bolnavului, vaccinarea urgenta a contactilor cunoscuti la care dupa ultima administrare a vaccinului au trecut mai mult de 10 ani. Nu uitati de lucratorii medical!!!. Ca atare izolarea trebuie facuta in spital, dar avem noi oare conditii de izolare, inclusiv in sectiile specializate BI? Nu vom face sectil noastre loc de transmitere a Ruj/Rub?
2. La suspectarea rujeolei/rubeolei ridicati dispozitia data, ordinul 37 si mai cititi cind si ce probe e necasar a recolta de la bolnavii suspecti pentru confirmarea de laborator. Obligatoriu e necesar a fi colectata proba de urina, deoarece doar din ea pot fi izolate virusurile rujeolic si rubeolic, iar izolarea lor permite demonstrarea ca cazul e de import si anume din ce loc. Atrageti atentie cum trebuie ambalate si transportate probele, ca recent dintr-un raion a fost transmisa o proba in eprubeta mare bacteriologica, astupata cu dop de bimbac si tifon, care pe drum c-a mai rasturnat tot serul fiind adsorbit in dop.
3. In preampula dispozitiei 336 e specificat ca Regiunea Europeana OMS realizeaza strategia de eliminare a rujeolei si rubeolei. Cred ca nu va fi realizata in 2015, dar daca nu ai un scop nici odata nu obtii nimic. La aceasta strategie au aderat toate 53 state din RE OMS, inclusiv si RM. Deja din anul 2013 a demarat procesul de ferificare a eliminarii Ruj/Rub indigene. Pentru certificare nu inseamna neaparat sa nu se inregistreze cazuri, este important ca transmiterea lor locala sa nu dureze mai mult de 12 luni. Pe linga aceasta e important nivelul de acoperire vaccinala 95% la virstele tinta, dar mai substantial existenta unui sistem performant de supraveghere epidemiologica. SE contine mai multi indicatori, insa unul e mai de seama - declararea si investigarea in termeni oportuni a minimum 2 cazuri suspecte infirmate prin investigatii de laborator la 100 mii populatie in an in toate teritoriile administrative de nivelul 1 subnational, adica raion, municipiu. Stiti cita populatie aveti si cam cite cazuri suspecte infirmate ar trebui sa aveti. Daca supraveghem separat rujeola si rubeola in baza difinitiilor de caz annual in tara ar trbui sa avem infirmate minimum 80 cazuri de rujeola si 80 cazuri de rubeola (2x4.000.000/100.000 = 80). Este alta iesire din situatie - supravegherea Ruj/Rub in baza manifestarilor clinice de eruptii+febra, adica cazuri suspecte la Ruj/Rub, care in laborator se investigheaza paralel la ambele infectii. In acest caz avem nevoie doar de 80 cazuri sumare in an. Avem 44 teritorii administrative si daca fiecare depisteaza, investigheaza minimum cite 2 cazuri in an la nivel national avem indicatorul necesar, teritorial - fiecare cu populatia lui. Oare e mult - minimum 2 bolnavi in an? Nu avem cazuri de eruptii cu febra? Cite cazuri de reactii alergice avem in rezultatul tratamentului infectiilor virale acute cu febra, la care se asociaza eruptiile alergice? Este febra, sunt eruptii si basta. Eu intaleg ca avem inca aproape pretutindeni specialisi calificati, care pot diferencia clinic perfect rujeola, rubeola de alte infectii si situatii, care decurg cu eruptii si febra, dar vin tot mai multi din cei care n-au vazut in vieata rujeola, rubeola si nu toate cazurile sunt tiprce, mai cu seama intr-o populatie vaccinata. Deaceia majoritatea tarilor supravegheaza eruptii cu febra, si ar trebui ca mergem pe aceasta cale mai usoara si mai putin costisitoare si noi.
Rubeola congenitala - intaleg ca daca nu avem de citi-va ani rubeola, nu-I de unde sa fie si cea congenitala, dar am trecut la medicina bazata pr dovezi. Prin ce putem dovedi, daca nu avem cazuri investigate? Cititi atent sindroamele RC si analizati - nu avem patologii congenitale ca vicii cardiace, etc? Nu putem investiga macar cite-va cazuri in an? Mai vorbiti cu neonatologii in maternitati, mai vizitatii o data in 2-3 luni, intrebatii, amintiti-le si carul se va misca din loc. Poate cam mult v-am scris, dar sper sa fie de folos. Succese. Cu respect,
Dr. MELNIC Anatolie, MD PhD
Head of Centre for Immunoprophylaxis
National Center for Public Health
Tel/Fax +373 22 574 674 mob. 069730314
Gheorghe Asachi str., 67A
MD-2028 Chisinau, Republic of Moldova
Сообщение готово к отправке со следующим вложенным файлом или ссылкой:
Dispozitia MS 336-d 04.06.2015 ruj rub.doc
Dispozitie MS 336-d 04.06.2015 Rujeola.PDF
Dostları ilə paylaş: |