T. C. Celal bayar üNİversitesi



Yüklə 113,81 Kb.
tarix27.12.2017
ölçüsü113,81 Kb.
#36211

T.C.

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı
ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ
1. SINIF I. YARIYIL (GÜZ)

 

IKT 1161 - İKTİSADA GİRİŞ 

Temel Bilgiler: İktisadi Faaliyet, İktisat Biliminin Konusu, Yöntem ve Sistematik; Üretim Süreci; Üretim Faktörleri; Verim Yasaları; Girişim Türleri; Fiyat Teorisine Giriş: Değer ve Fayda, Optimal Tüketici Davranışı, Talep Fonksiyonları, Çeşitli Talep Esneklikleri; Arz: Maliyet ve Hâsılat Fonksiyonları, Girişim Dengesi, Arz Eğrisinin Elde Edilmesi; Arz ve Talep; Denge Fiyatı ve İşlevleri; Fiyat Politikası ve Piyasa Türleri; Atomizite- Tam Rekabette Denge ve Fiyat Oluşumu; Monopol Dengesi; Eksik ve Aksak Rekabette Fiyat Oluşumu: Rant, Ücret, Faiz ve Girişimci Geliri.

CEK 1101 – MUHASEBE I

İşletme ve Muhasebe İle İlgili Bilgiler: Mali Tablolar ve Mali Karakterdeki Olayların Mali Tablolara Etkileri; Mali Tablolar İçin Bilgi Toplama Tekniği: Muhasebe Fişleri, Hesap Çeşitleri; Günlük İşlemler: Hesapların Açılışı; Mal Alım Satım İşlemleri: Aralıklı Envanter Yöntemi, Devamlı Envanter Yöntemi ve Hasılat İşlemleri, Menkul Kıymet İşlemleri; Banka İşlemleri: Banka İşlemleri İle İlgili Belgeler, Mevduat İşlemleri, Kredi İşlemleri, Nakit Krediler, Teminat ve Kefalet Kredileri; Senet İşlemleri: Senet Çeşitleri, Senet İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi, Duran Varlık İşlemleri, Envanter İşlemleri, Hatalar.


KMY 1121- HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI

Dersin içeriği, toplumu düzenleyen kuralların tanımlanması, bu kuralların hukukla ilişkisi ve karşılaştırılması, hukukun fonksiyonları, pozitif hukukun tanımı, bölümleri, oluşumu ve kaynakları, kamu hukuku-özel hukuk ayırımı, bu ayrımdan hareketle kamu hukukunun (anayasa hukuku, idare hukuku, ceza hukuku, devletler hukuku, vergi hukuku, yargılama hukuku) ve özel hukukun (medeni hukuk ve ticaret hukuku) alt dallarının ana hatlarıyla tanımlanarak içeriklerinin neler olduğunun anlatılması, hukuk kurallarının sınıflandırılması, hukuk kurallarının yer-zaman ve anlam bakımından uygulanması, hukuk kurallarının uygulanmasında başvurulan ilkeler, hukuk kurallarının yaptırımı, hakların tanımlanması ve sınıflandırılması, hakların konusu, hakların kazanılması ve korunması, hakların kaybedilmesinden oluşmaktadır.

 

ISL1101 – GENEL MATEMATİK   

Gerçel Sayılar, Üslü ve Köklü İfadeler, Belirli Bir Tabana Göre Sayı Sistemleri, Kümeler ve Uygulamaları, Eşitlik ve Eşitsizlikler, Fonksiyonlar ve Koordinat Düzleminde Grafikler, Doğru ve Doğrusal Fonksiyonlar, Arz ve Talep Eğrileri, Denge Noktası, Başa Baş Noktası, Doğrusal Olmayan Fonksiyonlar, Paraboller, Üstel Fonksiyonlar ve Uygulamaları, Logaritmik Fonksiyonlar ve Uygulamaları, Bileşik Faiz, Bugünkü Değer, Annüite Hesapları, Diziler ve Seriler, Limit ve Süreklilik.

 

KMY 1111 -TOPLUM BİLİMİ

Toplum bilim kavramı ve içeriği. Toplum bilimin diğer disiplinlerle ilişkisi. Toplum bilim kuramcıları (A. Comte, E. Durkheim, K. Marx, M. Weber). Kültürel etkileşim, toplumsal kimlik, fenomonoloji, yapısalcılık, post yapısalcılık. Feminist sosyoloji, toplumsal cinsiyet ve toplum bilim, birey ve toplum, sosyal birey, sosyal gruplar, sosyal rol, sosyal statü, sosyalizasyon, sosyal kurumlar, toplum ve aile, toplum ve kentlerin doğuşu, toplum ve iktisat, toplumsal tabakalaşma ve sınıf yapısı, kategoriler, yığınlar, toplumsal hareketler, sivil itaatsizlik, topluluk ilişkileri, davranış kalıpları, katılım, kültür ve toplum, kültürel değişme, popüler kültür, kültürel gecikme, etnik durum ve ırk, inanç sistemleri ve toplum, toplum, suç ve şiddet, suç ve sapkınlık, beyaz yakalı suçlar, toplumsal cinsiyet ve suç, toplumsal değişme ve kuramları, modernleşme ve 20.yy'da toplum türleri, küreselleşme kavramı bireye ve topluma etkileri

 

ISL 1141 -TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI

Bu derste; windows İşletim Sistemi, MS Word Kelime İşlemci Programı ile çalışmaya başlamak, belge hazırlamak. Bu belgelerin açılması, kaydedilmesi, sayfa yapısı, karakterlerin biçimlendirilmesi, paragrafların biçimlendirilmesi, sayfaların numaralandırılması, tabloların hazırlanması, şablonların hazırlanması. MS Excel hesap tablosu ile çalışmaya başlamak, hücreler, hücrelere bilgi girişinin nasıl yapılacağının anlatılması. Girilen bilgilerin kaydı, açılması, çalışmaya devam edilmesi, çubukların kullanımı, tabloların adlandırılması, taşınması, hücrelerle ilgili işlemler (eklemeler, silmeler, taşımalar), sayfa yapıları oluşumu, grafiklerle çalışma, tablolara ekler yapmak. İnternet hakkında bilgiler, İnternet’te arama yapmak, bilgi yaymak, sayfa oluşturmak konuları anlatılmaktadır.

 

AIT 1101- ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ 1

Osmanlı Devleti’nin Çöküş Nedenleri, Osmanlı Devleti’nde Yenileşme Hareketleri, Meşrutiyet Dönemi’nde Osmanlı Devleti’nde Fikir Hareketleri, İttihat ve Terakki Partisi, Batılı Devletlerin 19. yy Boyunca Osmanlı Devleti İle İlgili Emelleri, İtalya ile Trablusgarb Savaşı (1911-1912), Balkan Savaşları (1912-1913), I. Dünya Savaşının Nedenleri, I. Dünya Savaşı ve Osmanlı Devleti’nin Savaşa Girmesi, Osmanlı Devletini Paylaşma Projeleri ve Gizli Antlaşmalar, I. Dünya Savaşı’nı Sona Erdiren Antlaşmalar, Mondros Ateşkes Antlaşması, Mondros Ateşkes Antlaşması’na Göre İşgallerin Başlaması, Paris Barış Konferansı ve İzmir’i İşgal Kararı, Mustafa Kemal’in İstanbul’a Gelişi ve İstanbul’daki Çalışmaları, İzmir’in işgali, Cemiyetler, Mustafa Kemal’in Samsun’a Çıkışı, Amasya Genelgesi, Erzurum Kongresi, Milli Mücadele Dönemindeki Diğer Kongreler, Sivas Kongresi, Amasya Görüşmeleri ve Protokolü (20-22 Ekim 1919), Mustafa Kemal’in Ankara’ya Gelişi, Son Osmanlı Meclisinin Toplanışı ve Misak-ı Milli’nin İlanı, TBMM’nin Açılması, TBMM’ye Karşı Tepkiler ve İç İsyanlar, Güney Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Cepheleri, Doğu Cephesi, Ermeni Sorunu, Milli Mücadelenin Mali Yönü, Batı Cephesi, Sevr Antlaşması, Sakarya Savaşı, Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Savaşı, Mudanya Mütarekesi, Lozan Antlaşması.


TDL 1111-TÜRK DİLİ 1

Dil Nedir: Dilin Doğuşuyla İlgili Teoriler, Dil-kültür-Ulus İlişkisi; Dil Devrimi: Türk Dil Kurumu ve Çalışmaları; Dünya Dilleri: Dil Aileleri, Türkçe'nin Dünya Dilleri İçindeki Yeri; Türkiye Türkçe’sinin Özellikleri: Ses-Biçim-Cümle Özellikleri; Yazım Kuralları; Noktalama İşaretleri.


YDI -1121 YABANCI DİL I-İNGİLİZCE 1-2 (YILLIK OLARAK)

 Başlangıç düzeyde İngilizce gramer bilgisi ile basit okuma parçaları ve diyaloglar. To Be Fiili; Selamlaşmada Kullanılan Yapılar: Emir, Rica ve Dilek Belirten Yapılar; Kipler: Will, Would Might, Shall; Adıllar: Kişi adılları, İyelik adılları; Sayılar; Yardım Teklif Etme ve İsteme Kalıpları; Yol/Yön Sorma ve Tarif Etmede Kullanılan Yapılar; Soru Kelimesi ile Sorulan Sorular; Olumlu/Olumsuz Beğeni İfade Etme Kalıpları; Zamanlar: Geniş zaman, Şimdiki zaman, Geçmiş zaman; Sıklık zarfları: 'Often', 'Always', 'Never' Karşılaştırma Sıfatları; Edatlar; Yer Belirten Edatlar: 'In', 'On', 'At', 'Between', 'Above', 'Over', 'Below'.


YDL 1121 Yabancı Dil I (Almanca)

Almanca Cümle Kurma: Objekt, Subjekt belirleme; Artikeller: Der, Die, Das, Çoğul die; Akkusativ: Artikellerin değişim şekilleri, Akkusativ ile kullanılan edatlar; Dativ: Artikellerin değişimi, Yeni şekilleri ve kullanımları; Dativ ile Kullanılan Edatlar; Cümle İçinde Akkusativ ve Dativ Kullanımı; Akkusativ ve Dativ Alan Edatlar; Wo ve Wohin Sorusu ile Durum Eklerini Belirleme; Genitiv Oluşumu; Relativ Cümleler; Şahıs Zamirleri; Sıfat çekimleri; Yan Cümleler; Modal verbli Cümleler; Zamanlar: Prateritum, Perfekt ve Plusguamperfekt; Aktiv ve Passiv Cümleler; Modalverbli Passiv Cümleler


YDL 1121 Yabancı Dil I (Fransızca)

Dil İşlevleri: kendini tanıtma, selamlaşma, bir şey isteme ve bir isteğe cevap verme, davet etme, zevk ve tercihlerinden bahsetme, özür dileme, bilgi isteme, öğüt verme, yasaklama, rezervasyon yapma, telefon etme, dilek bildirme; sözcük bilgisi: meslekler ve uyruklar, kişileri fiziksel ve psikolojik tanımlama; dilbilgisi: I. grup fiillerin şimdiki zamanda çekimi; emir kipi, "passé-recent", futur proche. ilgi adılları, Karşılaştırma


BED 1131-BEDEN EĞİTİMİ 1

Beden Eğitimi ve Sporun Tanımı, Amaçları; Çeşitli Beden Eğitimi Uygulamaları; Spor Branşlarının Tanıtımı; Koruma Programları.


GSR 1131-RESİM 1

Temel resim kuram ve kavramları, bir resmi dönem, teknik ve içerik bakımından analiz edebilecek görsel ve kültürel bilgi ve beceriler, resmin özgün bir ifade aracı olarak algılanması, farklı teknik ve malzemeleri deneyip, sanat eserleriyle örnekleyerek kendi eğilimlerine uygun görsel bir dil oluşturma yeterliliğini geliştirici çalışmalar.



GSM 1131-MÜZİK 1

Müzik kültürümüz, ulusal müzik türlerimiz, ozanlarımız, insan sesinin oluşumu, dönüşümü, çeşitleri, doğru konuşma ve şarkı söyleme kuralları ve ulusal çalgılarımız.



GSH 1131 GÜZEL SANATLAR I– HALK OYUNLARI

Oyun Türleri: Zeybekler, Halaylar, Horonlar, Karşılamalar, Barlar



1. SINIF II. YARIYIL (BAHAR)

 

ISL 1172 İŞLETME YÖNETİMİ

İşletme ve İşletme ile ilgili temel kavramlar, İşletmelerin amaçları, kaynakları, İşletme çeşitleri, İşletmelerin kuruluş çalışmaları, Girim ve Girişimcilik, İşletme büyüklükleri, İşletmenin kuruluş yeri seçimi. Yönetim (Planlama, Örgütleme, Yöneltme, Koordinasyon, Denetim, Karar Verme, Toplam Kalite Yönetimi), Üretim (Üretim ve Üretim Yönetimi, Maliyet-Hacim-Kar Analizleri, Üretim Sistemleri, Üretim Teknolojilerindeki Gelişmeler, Üretim Planlaması ve Denetimi, Stok Yönetimi), Pazarlama (Pazarlamanın Tanımı, Pazarlama Fonksiyonları ve Pazarlama Karması, Pazarlama Araştırması), Finans (Fonların Sağlanması ve Kullanımı, Finansal Planlama, Finansal Analiz, Finansal Teknikler), İnsan Kaynakları (İnsan Kaynakları Yönetimi ve Fonksiyonları), Halkla İlişkiler, Araştırma-Geliştirme.

 

CEK 1102 MUHASEBE II

Envanterle İlgili Kavramlar: Değerleme Ölçüleri, Ticari ve Mali Kâr, İşletme Karının Tespitinde Yaklaşımlar; Aktiflerin Envanteri: Kasa, Bankalar, Menkul Kıymetler, Alacaklar, Stoklar, Maddi Duran Varlıklar ve Amortisman, Yeniden Değerleme, Maddi Olmayan Duran Varlıklar ve Amortisman; Pasiflerin Envanteri: Banka Kredileri, Borçlar, Öz Kaynaklar; Gelir Giderlerin Dönem Sonu İşlemleri; Mali Tabloların Düzenlenmesi: Bilanço, Gelir tablosu; Hesapların Kapatılması.
CEK 1112 -SOSYAL DÜŞÜNCELER TARİHİ

Sosyal düşüncenin ne anlama geldiğinin açıklanması. Modern toplumun ilk oluşumundan itibaren aşağıdaki düşünürlerin sosyal düşüncelerinin ele alınması: Adam Smith, Thomas R. Malthus, David Ricardo, ütopyacılar (Saint Simon, Fouirer, Robert Owen ve diğerleri), J. Stuart Mill, Karl Marx.




KMY 1102- ANAYASA HUKUKUNA GİRİŞ

Anayasa Kavramı, Anayasa Hukuku, Anayasa Hukukunun Kaynakları, Anayasa Hukukunun Genel Teorisi; Siyasal İktidarın Niteliği, İktidarın Kurumsallaşması-Devlet, Anayasa ve Siyaset İlişkisi, Devlet Tanım ve Çeşitleri, Siyasal İktidar, Egemenlik Olgularının Anayasa İle İlişkisi ve Toplum Sözleşmesi Olarak Anayasa, Gelişmiş Toplumlar ve Geleneksel Toplum Tiplerinin Yönetim Biçimlerinin Kurumsallaşması ve Anayasal Farklılaşmaları, Anayasa Türleri; Maddi ve Şekli Anayasa Ayrımı ve Örnekleri, Anayasal Devlet ve Anayasalı Devlet Ayrımı; Ayrımın Siyasal İktidar, Yönetilenler ve Yönetimle İlişkisi, Anayasa Yapımı ve Değiştirilmesi, Katı Anayasaların Değiştirilme Usulleri, Asli İktidar ve Türev İktidar Çeşitleri: Monokratik-Demokratik, Kurucu Meclis, Plebisit Kuruculuk, Seçilmiş Kurucu Meclis, Yasaların Anayasaya Uygunluğu, Denetimi ve Anayasa Yargısı, Anayasaya Göre Devlet Sistemi: Yasama-Yürütme-Yargı İlişkisine Göre Monarşi-Cumhuriyet, Türk Anayasal Gelişmelerine Kısa Bakış ve 1876 Kanun-i Esasi'nin Genel Hatlarıyla Değerlendirilmesi,1921, 1924 Teşkilat-ı Esasiye'nin Genel Hatlarıyla Değerlendirilmesi,1961 ve 1982 Anayasalarının genel hatlarıyla değerlendirilmesi  

 

IKT 1172 -MAKRO İKTİSAT I

Makro İktisata Giriş; Makro İktisat ve Mikro İktisat Ayrımı; Üretim ve Ekonomik Büyüme; İstihdam ve İşsizlik; Döviz Kurları, Dış Ödemeler Dengesi; Ulusal Ürün, Enflasyon, Gelir Dağılımı; Arz ve Talep Yönlü Ulusal Gelir, Tasarruf-Yatırım Eşitliğiyle Ulusal Gelir.

 

ISL 1142 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ

Excel’e Giriş, Çalışma Sayfası Uygulamaları, Fonksiyonlar: Matematiksel Fonksiyonlar, İç içe Geçmiş Fonksiyonlar, Grafikler: Grafiklerin Oluşturulması ve Biçimlendirilmesi, Sayfa Görünümü, Sayfa Yapısı, Sayfaların Yazdırılması, Veri Yönetimi ve Organizasyonu: Verilerin Süzülmesi ve Sıralanması, Alt Toplam Oluşturma, PowerPoint’e Giriş, Slaytların Oluşturulması ve Biçimlendirilmesi, Sayfa Düzenleme, Slayt Görünümleri, Yazdırma Uygulamaları.


AIT 1102 ATATÜRK İLKE VE İNKILÂP TARİHİ 2

Siyasal Alanda Yapılan İnkılâplar, Siyasal Alanda Yapılan İnkılâplara Tepkiler, Eğitim ve Kültür Alanında Yapılan İnkılâplar, Tarih Alanındaki Çalışmalar ve Atatürk’ün Tarih Görüşü, Hukuk Alanında Yapılan İnkılâplar, Sosyal Alanda Yapılan İnkılâplar, Kadın Hakları ve Atatürk, Türk Dış Politikası ve Atatürk, Atatürk ilkeleri, Bütünleyici İlkeler.




TDL 1112-TÜRK DİLİ 2

Konuşmanın Özellikleri: Konuşmada Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar, Etkili Konuşma; Dinleme: Dinlemede Uyulması Gereken Kurallar; Okuma: Anlayarak Okuma, Eleştirel Okuma; Yazın Türleri: Öykü, Roman, Makale, Deneme, Şiir, Tiyatro.


 YDA 1122 Yabancı Dil-Almanca II

Almanca Cümle Kurma: Objekt, Subjekt belirleme; Artikeller: Der, Die, Das, Çoğul die; Akkusativ: Artikellerin değişim şekilleri, Akkusativ ile kullanılan edatlar; Dativ: Artikellerin değişimi, Yeni şekilleri ve kullanımları; Dativ ile Kullanılan Edatlar; Cümle İçinde Akkusativ ve Dativ Kullanımı; Akkusativ ve Dativ Alan Edatlar; Wo ve Wohin Sorusu ile Durum Eklerini Belirleme; Genitiv Oluşumu; Relativ Cümleler; Şahıs Zamirleri; Sıfat çekimleri; Yan Cümleler; Modal verbli Cümleler; Zamanlar: Prateritum, Perfekt ve Plusguamperfekt; Aktiv ve Passiv Cümleler; Modalverbli Passiv Cümleler.


YDF 1122 Yabancı Dil-Fransızca II

Dil İşlevleri: kendini tanıtma, selamlaşma, bir şey isteme ve bir isteğe cevap verme, davet etme, zevk ve tercihlerinden bahsetme, özür dileme, bilgi isteme, öğüt verme, yasaklama, rezervasyon yapma, telefon etme, dilek bildirme; sözcük bilgisi: meslekler ve uyruklar, kişileri fiziksel ve psikolojik tanımlama; dilbilgisi: I. grup fiillerin şimdiki zamanda çekimi; emir kipi, "passé-recent", futur proche. ilgi adılları


BED 1132 BEDEN EĞİTİMİ 2

Farklı Spor Branşlarına Yönelik Kurallar ve Uygulanması; Formu Koruma Programları.



GSR 1132-RESİM 2

Canlı ve cansız objelerden oluşturulan kompozisyonlarla farklı yüzeyler üzerinde farklı tekniklerle çalışmalar yapılması, kağıt üzerine çizgi ile ton ve hacim verme çalışmaları, füzen ile lekesel (kalın çizgilerle) desen oluşturma, lavi ve kolaj çalışmaları.



GSM 1132-MÜZİK 2

Müzik Türleri (dönemler, besteciler, özellikler) ve Temel Müzik Bilgileri (nota yazmanın doğası ve amacı, nota bilgisi) , ritim ve nüans bilgisi.



GSH 1132 GÜZEL SANATLAR II– HALK OYUNLARI:

Oyun Türleri: Zeybekler, Halaylar, Horonlar, Karşılamalar, Barlar,



2. SINIF GÜZ DÖNEMİ III. YARIYIL

 

EKM 2143–GENEL İSTATİSTİK

İstatistiğe Giriş, Tanımlar, Veri Toplama Şekilleri, Veri Ölçüm Düzeyleri, Verilerin İşlenmesi, Seriler, Grafikler, Ortalamalar: Aritmetik Ortalama, Mod, Medyan, Geometrik ve Harmonik Ortalama, Dağılım Ölçüleri: Varyans, Kartiller, Değişim Katsayısı ve Standart Sapma, Olasılığa Giriş, Temel Kavramlar, Koşullu Olasılık, Bayes Teoremi, Sürekli ve Kesikli Değişkenler, Örnekleme Dağılımları: Binom, Hipergeomerik, Poisson ve Normal Dağılım, Örnekleme.
MLY 2163 – KAMU MALİYESİ

Kamu Maliyesinin Konusu, Tam Kamusal Mal ve Hizmetler, Dışsal Ekonomiler, Kamu Kesiminin Faaliyet Alanına İlişkin Görüşler, Kamu Harcamalarının Niteliği, Kamu Harcamalarının Sınıflandırılması, Kamu Harcamalarının Artış Nedenleri, Kamu Harcamalarının Etkileri, Kamusal Finansman, Kamu Gelirlerinin Türleri, Vergi Kavramı, Verginin Fonksiyonları, Verginin Unsurları, Vergileme Tekniği, Vergileme İlkeleri, Vergilemenin Ekonomik Mali ve Psikolojik Sınırları, Verginin Yansıması, Vergilemenin Uluslar arası Boyutu, Vergilerin Sınıflandırılması.

 

ISL 2123 – BORÇLAR HUKUKU

Borçlar Hukukunun Konusu ve Kaynakları; Borç ve Sorumluluk Kavramı; Sözleşmeden Doğan Borçlar: Sözleşmenin meydana gelmesi, Şekli, Konusu ve geçersizliği, Temsil; Haksız Fiilden Doğan Borçlar: Haksız fiilin unsurları, Sorumluluk; Sebepsiz Zenginleşmeden Doğan Borçlar; Borçlunun Temerrüdü; Alacaklının Temerrüdü; Borcun Sona Ermesi.


CEK 2143 – YÖNETİM-ORGANİZASYON

Yönetim düşüncesi tarihi; bilimsel yönetim, yönetim süreci yaklaşımı, bürokrasi yaklaşımı, insan ilişkileri yaklaşımı; sistem yaklaşımı; durumsallık yaklaşımı; İKY; iş analizi; insan kaynakları planlaması; işe alma ve yerleştirme; işgören eğitimi; performans değerlendirmesi; kariyer geliştirme; endüstri ilişkileri; motivasyon kuramları; liderlik kuramları; stres yönetimi; örgütsel stres; çatışma yönetimi; örgütsel iletişim; örgüt kültürü; duygusal zeka; modern sonrası örgüt kuramı.



CEK 2113-SOSYAL POLİTİKA

Sosyal Politika Olgusu: Kavram ve İçerik, Sosyal Politika Olgusunu Hazırlayan Koşullar, Sanayi Devrimi Öncesi Sosyo-Ekonomik Yapının Özellikleri ,1750 de Britanya ve Sanayi Devriminin Kökeni ,Sanayi Devrimi 1780- 1840, Sanayi Devriminin Beşeri Sonuçları, Sosyal Muhalefet ve Protesto Hareketleri , Sosyal Reform Ekollerinin Doğuşu Sosyal Muhalefet Hareketlerinin Sonuçları :Müdahaleci Kapitalizm Bireysel Çalışma İlişkilerinden Toplu Çalışma İlişkilerine Geçiş :Modern Endüstri İlişkileri Sistemi , 20.nci Yüzyıldaki Gelişmeler :Sosyal Devlet ve Hukuk Devleti ,Sosyal Devlet ve Demokrasi Sosyal Devlet Uygulamaları (Almanya, İngiltere, Hollanda, Türkiye) ,Türkiye’de Sosyal Sorunlar ve Sosyal Politika Uygulamaları,Toplumsal Dönüşüm ve Türkiye ,Küreselleşme ve Sosyal Kazanımlara Etkisi


CEK 2123-ÇALIŞMA EKONOMİSİ

Çalışma Ekonomisine Giriş, Çalışma Ekonomisinin Değişen İlgi Alanı, Emek Piyasaları, Bireysel Emek Arzı (Boş zaman çalışma sürelerikararı Temel model) , İşgücüne Katılıp Katılmama kararları ve SınırÜcret (rezervasyon Ücreti),Emek Arzında Özel Konular Standart Çalışma Süreleri ve Aşırı istihdam, eksik istihdam duyguları. Emek arzında Özel Konular Primli Ücret, Gelir Vergisi Uygulamaları, UzunDönem Emek Arzı Gary Becker Modeli, Uzun Dönemli Emek Arzında Gözlenen Değişmeler, Uzun Dönemli Emek Arzında Gelişmeler Şevki Kırılmış İşçi Etkisi İlave İşçi Etkisi ,Beşeri Sermaye Yatırımları :Emeğin kalitesi , Bireysel Beşeri Sermaye Yatırımları, Firmaların İşbaşında Eğitim Yatırımları (O.J.T.) ,Beşeri Sermaye Yatırımlarının Değerlendirilmesi


CEK 2133 MİKRO İKTİSAT

Arz ve Talep Tüketici Tercihi Bireysel ve Piyasa Talebi Üretim Maliyetler Tam Rekabet Monopol Eksik Rekabet Emek Piyasası: Tam Rekabet Emek Piyasası: Eksik Rekabet Genel Denge ve Etkinlik Piyasa Başarısızlıkları Gelir Dağılımı Eşitsizliği ve Fakirlik




2.SINIF BAHAR DÖNEMİ 4.YARIYIL

 

ISL 2144 – TİCARET HUKUKU

Ticari işletmenin tanımı, unsurları ve türleri, ticari işler ve tabi olduğu hükümler, tacir kavramı ve tacir olmanın hükümleri, tacir yardımcıları, haksız rekabet ve aldatıcı reklam
IKT 2104 MAKRO İKTİSAT II

Makro İktisadın Kapsamı Ekonominin Ölçülmesi Planlanan Harcama ve Hâsıla Planlanan Harcama, Faiz Haddi ve hasıla Düzeyi: IS-LM Modeli Para ve Maliye Politikası Toplam Arz ve Toplam Talep Hasıla ve Fiyat Düzeyi: Alternatif Makro Modeller Inflation Output Açık Bir Ekonomide Planlanan Harcama ve Hasıla Ödemeler Dengesi, Faiz Haddi ve Hasıla Düzeyi: IS-LM-BP Modeli Döviz Kuru, Hasıla ve Enflasyon Tüketim Yatırım Para Talebi Para Arzı Para Politikası Bütçe Açıkları ve Hükümet Borçları İktisadi Büyüme Makro İktisattaki Son Gelişmeler

 

CEK 2114-ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ

Endüstri ilişkileri kavramı ve endüstri ilişkilerinin şekillenmesinde rol oynayan faktörler, Endüstri ilişkileri kuramları, Endüstri ilişkilerinin gelişim süreci, Endüstri ilişkilerinin tarafları, Devletin endüstri ilişkilerinin şekillenmesindeki rolü ,İşçi sendikalarının gelişimi, özellikleri, örgüt yapıları,Sendika hakkı kavramı ,Sendika- siyasi parti ilişkileri,Hafta İşveren sendikaları ve işlevleri,Toplu pazarlık kavramı ve unsurları,Toplu pazarlığın düzeyi,Toplu sözleşmelerin süresi, içeriği, toplu pazarlığın değişen yapısı ,Toplu iş uyuşmazlığının çözümünde barışçı yollar,Toplu iş uyuşmazlığının çözümünde grev ve lokavt


CEK 2124-TÜRK ÇALIŞMA İLİŞKİLERİ TARİHİ

Ders, iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, öncelikle çalışma ilişkileri alanının ve çalışma ilişkileri tarihinin temel kavramları ve metodolojik sorunları tartışılmaktadır. Bunu takiben, ikinci bölümde, 19. yüzyıl ortalarından itibaren Osmanlı İmparatorluğu’nda çalışma ilişkileri alanında yaşanan gelişmeler değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme sürecinde çalışma ilişkileri alanındaki gelişmeler; dönemin siyasi, toplumsal ve iktisadi gelişmeleriyle karşılıklı ilişkileri çerçevesinde irdelenmektedir. Bu irdeleme sürecinde, çalışma ilişkilerinin gelişimi; alanın değişik konuları itibariyle kapsamlı bir biçimde incelenmektedir. Bu konular arasında ücretli kesimin niceliği ve niteliği, başta ücretler ve çalışma süreleri olmak üzere çalışma koşulları, sosyal güvenlik, işçi örgütlenmeleri ve işçi hareketleri önemli yer kaplamaktadır.

 

CEK 2134 -TOPLUMSAL PSİKOLOJİ

Toplumsal Psikolojiye Giriş: Psikolojik Sürekleri, Açıklanan Başlıca Kavram ve Yaklaşımlar; Psikolojinin Bir Alt Dalı Olarak Toplumsal Psikoloji, Algı ve Tutum: Tutum Edinme ve Değiştirme Kuramları; Güdülenme Süreci ve Toplumsal Güdüler; Duygular ve Duygunun Toplumsal Boyutu; Sosyal Çevre ve Kişilik; Sosyal Etki ve Uyma.



CEK 2144 BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Bu derste; sosyal bilimlerde bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerinin öğrenciye özümsetilmesi. Doğa bilimleri ile sosyal bilimler arasındaki metot farklılığının vurgulanması, metot ve teknik ayırımının açıklanması, öznenin göreli nesnelliği ile nesnenin göreli öznelliğinin somut örnekler ile ortaya konulması, insanın ürettiği toplumsal ve tarihsel gerçekliklerin yine insan tarafından ele alınmasının incelenmesinin yolları ve bu alandaki yanlışlıkların gösterilmesi amaçlanmaktadır.

CEK 2162-İŞGÜCÜ PİYASALARI
İşgücü piyasaları hakkındaki temel kavramları anlamak ve işleyişini açıklamak, işgücü piyasasının yapısını ve işleyişini kurumsal olarak analiz etmektir. Ders İçeriği: İşgücü Arzı, İşgücü Talebi, İşgücü Piyasasında Denge& Göç, Ücret Farklılıklarının Telafisi, Beşeri Sermaye, Ücret Yapısı, İşgücü Devri,  İşgücü Piyasasında Ayrımcılık,  İşgücü Sendikaları, Dönüşüm Problemi: İşgücünün Disiplini ve Teşvik Ödemeleri, İşsizlik ve İşsizlik Sigortası, İstihdam Güvencesizliği, Tam İstihdam Politikaları öğrenilir.

3.SINIF GÜZ DÖNEMİ 5.YARIYIL

 

CEK 3115-BİREYSEL İŞ HUKUKU

Tarihçesi, Kaynakları, İş Kanunu ve Uygulama Alanı; Hizmet Sözleşmesinin Yapılması ve Türleri; Ücret ve İşgörme Borcu; Sözleşmenin Feshi; Kıdem Tazminatı; Çalışma Düzeni; Tatiller ve İzinler; Kadın, Çocuk, Sakat ve Eski Hükümlü İşçiler; Sendikaların Tarihçesi, Sendikaların Kuruluşu, Sendikaların Organları, Sendika Üyeliği ve Faaliyetleri: Toplu İş Sözleşmesi, Toplu İş Uyuşmazlıklarının Çözümü, Grev ve Lokavt.

CEK 3125- İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İnsan Kaynaklarının Örgütlenmesi; İşgücü Planlaması: Yöntemleri, Planlama araçları; İş Analizleri: İş tanımları, İş Gerekleri; İşe Alma: Bulma, Seçme; İşe Alıştırma: Personel Eğitimi: Yöntemler, İlkeler, Değerleme; Personel Değerleme: Yöntemler, Değerleme hataları; Disiplin: Türleri, Sistemin oluşturulması, Ceza uygulaması; Ücret Yönetimi: İş değerlemesi, Ücret yöntemleri, Ücret araştırmaları; Diğer personel hizmetleri.


KMY 3105 KAMU PERSONEL YÖNETİMİ

Türk kamu personel yönetiminin tarihçesi, çağdaş kamu personel yönetimi ilkeleri, Kamu görevlileri, devlet memurluğu ile ilgili tanımlar. Memurluğa girişte anayasal ilkeler; memurluğa giriş, sınavlar ve adaylık dönemi, Asli memurluğa atanma; hizmet içi eğitim, Devlet memurlarının ödevleri ve yükümlülükleri; memurların bağlı olduğu yasaklar; memurların hakları (çalışma şartları, izinler), Memurların sicil ve tezkiye işlemleri (Başarım değerlendirmesi), Memurların ücretleri ve yükselmeleri, Memurlar hakkında disiplin ve ceza kovuşturması (Danıştay kararları), Memurların mali sorumluluğu, memurluk statüsündeki kısıtlamalar, örnek olay çözümleri (Danıştay kararları), Memurluğun sona ermesi ve emeklilik. Yine bu derste, 657 sayılı yasa hükümleri, Türkiye’de kamu personel sistemi ve sorunları ele alınacaktır.

 

CEK 3135-ÇALIŞMA SOSYOLOJİSİ

Çalışmanın kavramlaştırılması: Ekonomik etkinlik olarak çalışmadan ücret karşılığı çalışmaya Weber ve Çalışma etiği, Fabrika sistemi: Teknoloji, üretim ve emek süreci, Marx ve yabancılaşma, Endüstri toplumu: Çalışmanın sosyal organizasyonu İşbölümü, Uzmanlaşma ve meslekler Sosyal sınıflar İşgücünün yapısı Üretim biçimi olarak Fordizm ve krizi , Endüstri ötesi toplum: Çalışmanın yeni sosyal organizasyonu: esneklik Bilgi toplumu Yeni üretim biçimleri: Neo fordizm ve post-fordizm İşgücünün yapısı Teknoloji ve yenilik Toplumsal bir sorun olarak işsizlik ve genç işsizliği İş ve iş dışı yaşam alanlarının etkileiimi Boş zamanlar sosyolojisi, Çalışmanın geleceği


CEK 3145-SENDİKACILIK I

Sendikacılık hareketlerinin; belli başlı doktrinler, akımlar, gelenekler ve örgütler çerçevesinde ele alınması, temel amaç 19. Yüzyıldan günümüze toplumsal yaşamın temel aktörlerinden biri olan sendikacılık hareketleri konusunda bütünlüklü bilgi vererek çalışma ilişkileri konusunda sorgulayıcı bir bakış açısı kazandırılması. Başlıca doktrinler açısından sendikacılık, sendika modelleri, sendikacılığın iktisadi yönü, ekonomik ve siyasi güç olarak sendikacılık, sendikaların baskı grubu işlevleri, Türk sendikacılığının özgün yanları, Türkiye’de siyasi partiler ve işçi hareketi.


SEÇMELİ DERSLER

 

CEK 3215 – YÖNETİMDE YENİ GELİŞMELER VE ÇALIŞMA HAYATI

Yeni Yaklaşımlar: Adaptasyon Yaklaşımları, Popülasyon Ekolojisi Yaklaşımı, Güncel Kavramlar ve Uygulamalar: Örgüt Kültürü, Sosyal Sorumluluk, Yenilikçilik, Toplam Kalite Yönetimi, Dış Kaynak Kullanımı (outsourcing), Kıyaslama (benchmarking), Personel Güçlendirme (empowerment), Öğrenen Örgütler, Değişim mühendisliği, Öz Yetenek, Küçülme (downsizing), Sanal Organizasyonlar, Şebeke Organizasyonlar gibi yeni yönetim anlayışlarında örgüt –çalışan ilişkileri incelenecektir.
CEK 3225-AVRUPA BİRLİĞİ VE SOSYAL POLİTİKALARI

Avrupa Birliği Düşüncesinin Kökenleri ve Örgütlere Dönüşüm Süreci, Avrupa Kömür Çelik Topluluğu ve Avrupa Atom ve Enerji Topluluğu, Avrupa Birliği’nde Çıkar Grupları, Siyasal Partiler ve Kamuoyu , Dünyadaki Diğer Ekonomik Entegrasyon Hareketleri ve Avrupa Birliği, Avrupa Birliği’nin Kurumsal Özellikleri ve Bütçesi, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile İlişkileri Süreci, Türkiye’de Hükümetler, Siyasal Partiler ve Çıkar Gruplarının Avrupa Birliği’ne Yaklaşımı ,Avrupa Birliği’nin Tarihsel Sürecinde Sosyal Politika Algısı, Avrupa Birliği’nde Piyasa Eksenli Ekonomik Bütünleşme ve Sosyal Politika, Yeni Liberalizm, Sosyal Korumacılık ve Avrupa Birliği, Avrupa Birliği’nin Sosyal Politikaya İlişkin Temel Metinleri , Avrupa Birliği’nde Sosyal Politikanın Kaynakları ve Topluluğun Sosyal Politikaya İlişkin Karar Alma Biçimleri, Türkiye’nin Avrupa Birliğine Üyelik Sürecinde Sosyal Haklar, Avrupa Birliğine Üyelik Sürecinde Türkiye’de Sosyal Tarafların Sosyal Hakları Algılamaları ve Farklılaşmalar

 

CEK 3215 KENTLEŞME VE KONUT POLİTİKALARI

Bu dersin içeriği; kentleşmenin tarihsel gelişimi, çağdaş kentleşmenin özellikleri, kentleşme nedenleri, kentleşme ve kalkınma, kentleşme politikaları, Türkiye’de kentleşme, farklı ekonomik dizgelerde kentleşme ve kent planlaması, kent kuramları, kent planlaması, süreci, evreleri, ilkeleri, planın onaylanması, bağlayıcılık, uygulama araçları. Türkiye’de kent planlaması, plan yapımı, kent planlarının onaylanması, uygulanması, imarlarının bağışlanması, planlamaya halkın katılması, bölge gelişmesi için planlama, konut, kalkınma ve konut, toplu konut ve kooperatifçilik, konut yapımında sanayileşme, Türkiye’de konut sorunları ve politikası, gecekondu ve konut kuramlarından ibarettir


KMY 3215 ÇAĞDAŞ SİYASAL AKIMLAR

XIX. Yüzyıl Siyasal ve Toplumsal Yapısının Genel Özellikleri. Ulusçuluk akımı. Liberalizm ve liberal düşüncenin evrimi. Libertenlik, liberizm. Sosyalizmin ortay çıkışı ve ilk sosyalistler. Marksizm ve Marksizm yorumları. Komünist ve faşist akımlar. Avrupa solu ve 3. Dünyacılık. Muhafazakârlık ve sağ. Eleştirel kuram. Radikal demokrasi kuramı. Çağdaş İslamî Düşünce. Küreselleşme bağlamında gelişen siyasal düşünceler. Yeni siyasal düşünsel gelişmeler.




CEK 3231-MESLEKİ İNGİLİZCE I

This course attempts to teach the basic concepts related to professional English skills in Labour Economics and Industrial Relations  and to develop students' reading and comprehension, writing and speaking skills to contribute.


CEK 3241-ÇALIŞMA HAYATINDA TEZAVANTAJLI GURUPLAR
ISL 2113 FİNANSAL TABLOLAR ARALİZİ
3.SINIF BAHAR DÖNEMİ 6.YARIYIL

 

CEK 3116-TOPLU İŞ HUKUKU

Ders kapsamında başlıca sanayileşmiş ülkelerde ve Türkiye’de Toplu İş Hukukunun doğuşu ve evrimi, sendika özgürlüğü kavramı ve unsurları, sendikaların kuruluşu, faaliyeti, tüzel kişiliklerin sona ermesi, toplu iş sözleşmesi hakkının tanımı ve muhtevası, toplu iş uyuşmazlıklarının türleri ve çözüm yolları, grev hakkı ve lokavt ile kamu görevlilerinin sendika özgürlüğü ve toplu görüşme hakkı incelenecektir

 

CEK 3126-İŞ SAĞLILIĞI VE GÜVENLİĞİ

Çalışma yaşamında sağlık ve güvenlik kültürünün geliştirilmesi, kaza ve hastalıkların önlenmesi amacıyla, öncelikle, işçi sağlığı iş güvenliğinin tanımı ve temel ilkeleri,meslek hastalıklarının ilkeleri, iş kazalarının nedenleri, raporlanması ve önlenmesi, meslek hastalıklarının sınıflandırılması (kimyasal etmenler, fiziksel etmenler, biyolojik etmenler, psiko-sosyal etmenler), işçi sağlığı iş güvenliğinde hizmetinin örgütlenmesi ve işçi sağlığı iş güvenliğinde denetimin örgütlenmesi konuları ele alınmaktadır.
KMY 3106 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL YAPISI

Toplumsal yapı kavramı, Türkiye’nin toplumsal yapısının temelleri, sosyal değişmenin yapısal unsurları, siyaset, ekonomi, dış dünya, Türkiye’de toplumsal yapının ve değişmenin görünümleri; nüfus, şehirleşme, aile, eğitim, istihdam, Türkiye’de toplumsal yapının ve değişmenin değerlendirilmesi bu dersin başlıca konularıdır.

 

CEK 3136-SENDİKACILIK II

Sendikalar kanunu çerçevesinde memur ve işçi sendikalarının kuruluş, yapı ve işleyişi incelenecektir.




CEK 3146-ÇALIŞMA PSİKOLOJİSİ

 Bu ders kapsamında çalışma psikolojisi ilgili konular hem kuramsal düzeyde hem de güncel tartışmalar çerçevesinde ele alınır. Dersin amacı çalışma ortamında kişilerin davranışlarını etkileyen durum ve süreçleri neden ve sonuçlarıyla birlikte derinlemesine incelemektir. Derste incelenen temel konular arasında, örgüt kuramları, güdülenme kuramları, iş doyumu, çalışma yaşamında gruplar, liderlik, örgüte bağlılık, örgütsel adalet, iş stresi ve tükenmişlik, toplumsal cinsiyet, işyerinde cinsel taciz, çalışma yaşamında kadın, çocuk ve engelliler sayılabilir.




SEÇMELİ DERSLER

 

ISL 3216– TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ VE KONTROLÜ

Kalitenin Tarihi Gelişimi ve Önemi, Toplam Kalite Yönetiminin amacı ve temel unsurları, Kalitenin ve Kalitesizliğin sonuçları, Sürekli iyileştirme (Kaizen), Müşteri Odaklı Kalite, Üretim ve hizmet sektöründe kalite sistemlerinin tasarımı ve geliştirilmesi, Kalite ve stratejik planlama, Kalite iyileştirme yöntem ve uygulamaları (Altı Sigma, Kalite Fonksiyon Göçerimi, EFQM modeli, Hata Modu Etki Analizi ), Kalite Güvence Sistemleri

CBU 4401 GİRİŞİMCİLİK:

Girişimcilik kavram ve yaklaşımları, Türkiye’de girişimcilik ve girişimciliğin gelişimi; girişimcilik süreci: fikir üretme, fizibilite analizi, iş planı ve strateji, organizasyon tasarımı, yeni iş takımını kurma, finansman, fikri hakların korunması; yeni iş planlarının uygulamaya konması; organizasyonlarda inovasyon ve değişim; yeni pazarlar yaratma; operasyonel zorluklar ve fırsatlar; aile işletmelerinin gelişimi ve yönetimi; aile işletmelerinde yaşam döngüsü; yönetim devri planı ve profesyonel yönetime geçiş; yeşil girişimcilik, girişimcilikte başarı ve başarısızlık örnekleri.


ISL 3266 PAZARLAMA

Pazarlamaya Giriş: Pazarlamayla İlgili Kavramlar, Pazar Tanımları, Pazar Çeşitleri, Pazarlama Kavram ve Anlayışındaki Gelişmeler, Pazarlama Çeşitleri, Pazarlamanın İşletme Fonksiyonları Arasındaki Yeri, Pazarlama Fonksiyonlarının Sınıflandırılması, Pazarlama Yönetim Süreci ve Pazarlama İlkeleri; Stratejik Planlama ve Pazarlama Planlamasının İlkeleri: Planlamanın Kapsamı ve Örgüt ve Kontrol ile Arasındaki İlişkiler, Stratejik Planlama; Pazarlama Bilgi ve Araştırma Sistemleri İlkeleri: Pazarlama Bilgi Sistemi, Pazarlama Araştırma Sistemi, Pazarlama Araştırması Sürecinin Aşamaları, Pazarlama Araştırmasında Etik Konular; Kontrol Edilemeyen Dış Çevre Faktörleri: İşletmenin Mikro Çevresi, İşletmenin Makro Çevresi; Tüketici Pazarlarının Yapısal ve Davranışsal İlkeleri: Tüketici Pazarlarıyla İlgili Tanımlar ve Tüketici Pazarlarının Kapsamı, Mikro Pazarlama Açısından Tüketici Davranışları, Tüketici Pazarları ve Tüketici Davranışları Arasındaki İlişkiler, Tüketici – Alıcı Davranışını Etkileyen Pazarlama Dışı Faktörlerle İlgili Kuram ve Modeller, Satın Alma Karar Süreci, Yeni Ürünlerde Satın Alma Karar Süreci; Örgütsel Pazarların Yapısal ve Davranışsal İlkeleri: Örgütsel Pazarlar ve Örgütsel Pazarlama, Endüstriyel Pazarlar, Tarımsal Pazarlama, Aracılar (Toptancı ve Perakendeciler) Pazarı, Kamu Pazarı; Pazar Ölçümlemesi İlkeleri: Talep Ölçümü, Talep Tahmin Yöntemleri; Hedef Pazarlama İlkeleri: Hedefli Pazarlama ve Pazarlama Dilimlemesi, Pazar Hedeflemesi, Pazar Konumlaması; Ürün ve Hizmetler Alt Karması İlkeleri: Ürün Dizisi Kararları, Ürün Karışımı Kararlarına İlişkin İlkeler, Yeni Ürün Geliştirme Kararlarının İlkeleri, Ürün Yaşam Dönemi Stratejileri, Servisler.



CEK 3212-ERGONOMİ

Endüstriyel toplum ve ergonomi, insan makine sistemleri, insan çalışması ve özellikleri, iş organizasyonu, fiziksel ergonomi, çalışma yeri tasarımı ve yerleşim düzenlemesi, ergonomik değerlendirme kontrol listesi

 

MLY 3166 VERGİ USUL HUKUKU

Türk Vergi Sistemine Genel Bir Bakış ve Tarihsel Gelişimi; Vergi Sisteminin Yapısı; Gelire Dayalı Vergilendirme; Gelirin Vergilendirilmesi; Gelir Vergisi; Ticari Kazançlar, Zirai Kazançlar, Ücretler, Serbest Meslek Kazançları, Gayrimenkul Sermaye İratları, Menkul Sermaye İratları, Diğer Kazanç ve İratlar; Türk Gelir Vergisi Sisteminde Uygulama Örnekleri (Muafiyet / İstisna Ve İndirimler Vergileme Süreci).


CEK 3222-MESLEKİ İNGİLİZCE-II

This course attempts to teach the basic concepts related to professional English skills in Labour Economics and Industrial Relations and to develop students' reading and comprehension, writing and speaking skills to contribute.


CEK 3222-BİREYSEL İŞ HUKUKU VE UYGULAMALARI
4.SINIF GÜZ DÖNEMİ 7.YARIYIL
CEK 4117-ENDÜSTRİYEL GİRİŞİMCİLİK

Girişimcilik kavramı, Önemi ve Sınıflandırılması, Girişimcilik Süreci ve Çevre ile Etkileşimi, Girişimcide olması gereken özellikler, Girişimcilikte yenilik, Girişim Finansmanı, İş Planı, Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerde Girişimcilik, Girişimcilik ve Ekonomik Gelişme, Türkiye'de Girişimciliğin Değerlendirilmesi, Girişimci ve Yatırım Kararları, Uluslararası Girişimcilik


MLY 4187- MALİYE POLİTİKASI

Kamu Kesimi Analizine İlişkin Temel Kavramlar (Toplum, Devlet, Ekonomi), Kamu Kesimi-Özel Kesim Ayrımı, Kamu Kesiminin Büyüklüğü Sorunu, Kamu Kesiminin Büyümesi ile İlgili Makro Modeller, Liberal Ekonomide Kamu Kesimi Analizinin Gelişimi, Piyasa Ekonomisi ve Sosyal Refah, Kamusal Mallar Teorisi, Dışsallıklar, Kamu Kesiminde Fayda –Maliyet Analizi, Pozitif Kamu Tercihi Teorisi, Refah Ekonomisine Yöneltilen Eleştiriler, Normatif Kamu Tercihi Teorisi, Anayasal Ekonomi. Maliye politikasının doğuşu, konusu, amaç ve araçları, Maliye politikası araçları ve enflasyon ve depresyonla mücadele, kalkınma, büyüme ve gelir dağılımındaki adaletsizliklerin giderilmesinde vergi politikaları, kamu ve bütçe politikaları, Hazine-Merkez Bankası ilişkileri iktisadi kalkınma ve finansman konuları dersin içeriğini oluşturmaktadır.

 

CEK 4127-ÜCRET TEORİSİ VE POLİTİKALRİ

Ücret Kavramı ve Ücretin Önemi / Fonksiyonları / Ücret Politikası Üzerindeki Tesirler Açısından Ücret Teorileri / Ücreti Tayin Eden Faktörler / Ücret Tespitinde Ekonomik Kriterler / Ücret Politikası ve Ücret Politikasının İktisat Politikası İçindeki Yeri / Prodüktiviteye Dayanan Ücret Politikası. 

 
KMY 4167 KAMU YÖNETİMİ

Kamu Yönetiminin Tanımı ve Elemanları, Kamu Yönetimi ve Özel Yönetim, Kamu Yönetiminin Örgütlenmesi (Merkezden Yönetim-Yerinden Yönetim), Merkezi Yönetim, Yerel Yönetimler, Merkezi Yönetim- Yerel Yönetim İlişkileri, Hizmet Yerinden Yönetim Kuruluşları, Bürokrasi, Türkiye’de Bürokrasinin Sorunları, Kamu Personel Yönetimi, Türkiye’de Kamu Personel Rejimi, Kamu Yönetiminin Denetlenmesi.

 

CEK 4131-SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU -I

Temel konular: Sosyal Güvenlik Kavramı, Sosyal Güvenlik Düşüncesinin Tarihsel Gelişimi, Sosyal Sigortalar ve Primsiz Rejimler, Gelir Telafi Edici Programlar ve aynı Yardım Programları, Sosyal Güvenlik ve Gelir Dağılımı, Sosyal Güvenliğin Ekonomik ve Mali Boyutları.


SEÇMELİ DERSLER

 

ISL 4227 – STRATEJİK YÖNETİM

Strateji, politika, uzun vadeli planlama, taktik, yöntem, stratejik yönetim, operasyonel yönetim ve program yönetimi, stratejik analiz (dış çevre analizi, işletme içi analiz, SWOT analizi) amaç ve hedeflerin tanımlanması (stratejik amaç, vizyon ve misyon, hedef ve norm) stratejik alternatiflerin analizi (stratejik iş birimlerinin tanımlanması ve portföy analizleri, mamul hayat seyri analizi, tecrübe eğrileri, PİMS analizi ) işletme politikalarının tespiti ve örgüt yapısının düzenlenmesi.

 

CEK 4221-SOSYAL SORUMLULUK VE İŞ AHLAKI 

İçinde bulunduğumuz neo-liberal iktisadi düzenlemeler bağlamında dünya emek piyasalarının geldiği durum açıklanacaktır. Bu bağlamda çalışma koşullarında yaratılan tahribata yönelik bir önlem olarak önerilen sosyal sorumluluk kavramı değerlendirilecektir.
IKT 3116-İKTİSADİ DÜŞÜNCELER TARİHİ

Sosyal Bilim Olarak İktisadi Düşünceler: Değer Yargıları ve Yöntem Sorunları; Merkantilist Doktrin; Liberal Doktrinin Doğuşu ve Fizyokrasi; Klasik İktisadın Doğuşu: Adam Simith; Klasik İktisat Okulu: David Ricardo, T.Malthus, J.S.Mill; Sosyalizm ve Marx; R.Owen, J.Proudhon, F.Lasalle, K.Marx, F.Engels; Neo Klasik Okul ve Marjinalizm; Kurumcu Okul; Keynes İktisatı Ve Porst Keynezyenler; Çağdaş Yaklaşımlar: Neo-Avusturya Okulu: Mises, Hayek, Monetarizm: Milton Friedman; Rasyonel Beklentiler Teorisi, Arz İktisadı, Anayasal İktisat: Kamu Tercihi Teorisi.


CEK 4231-LABOUR MARKET AND SOCİAL RİGHTS

This course attempts to teach key arguments of and debates on the labor market and social rights in the global perspective, analysis of classic theories of the relationship between the state, labor market and social rights, comparative focus on organization of social policies and major social policies and programs.


CEK 4211 AVRUPA BİRLİĞİNDE İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU
CEK 4251 SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI

4.SINIF BAHAR DÖNEMİ 8.YARIYIL

 

IKT 4128 TÜRKİYE EKONOMİSİ

Türkiye ekonomisinin temel gelişimi Türkiye ekonomisinde alınan ekonomi politikası kararları ve pratik sonuçları, Türkiye ekonomisinde sektörel gelişme ve yapı, Türkiye ve Dünya Ekonomisi bağlamında uygulanan ekonomik politikalarının değerlendirilmesi, dünya ekonomisi içinde Türkiye’nin yerinin belirlenmesi, dış ticaret ve sermaye hareketlerindeki gelişmeler, finansal serbestleştirme sürecinde Türkiye ekonomisi, finansal serbestleştirmenin sonuçları ile dünyadaki ve Türkiye’deki güncel ekonomik konular bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

CEK 4118-KOOPERATİFÇİLİK

Kooperatifin tanımı, kooperatiflerin tarihi süreç içerisinde gelişimi, Türkiye’de kooperatifçiliğin gelişimi,  kooperatif çeşitleri, kooperatiflerin yapısı, kooperatif ortak ilişkileri, kooperatiflerin güncel sorunları incelenecektir.



CEK 4128-ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKA

Uluslararası sosyal politikanın tarihsel gelişim dinamiklerini, uluslararası sosyal politikayı belirleyen kurumsal yapılar ve özelliklerini, güncel sosyal politikanın oluşumunda ulusal ve ulusüstü yapıların rolü ile karşılaştırmalı refah rejimlerinin analizini amaçlamaktadır. Bu kapsamda incelenen konular, • Uluslararası Sosyal Politikanın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi: Uluslararası sosyal politikanın ortaya çıkışı ve gelişimine etkili olan faktörler, öncü isimler ve ülkelerin girişimleri, ilk uluslararası toplantı ve sözleşmeler, • Uluslararası Sosyal Politikayı Belirleyen Kurumsal Yapılar: Uluslararası Çalışma Örgütü, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, Dünya Ticaret Örgütü, OECD, Uluslararası Hükümet Dışı Örgütler ve Küresel Sosyal Haklar Tartışması. • Bölgeselleşme ve Sosyal Politika: AB’nin Sosyal Politikası • Karşılaştırmalı Refah Rejimleri



CEK 4138-SOSYAL GÜVENLİK II

Türk Sosyal Güvenlik Sistemi, İşçilerin Sosyal Güvenliği, Memurların Sosyal Güvenliği, Bağımsız Çalışanların Sosyal Güvenliği, Sigortalı Hizmetlerin Sosyal Güvenliği, Sigortalı Hizmetlerin Birleştirilmesi, Sosyal Yardımlar, Sosyal Hizmetler.



CEK 4148-ENDÜSTRİYEL DEMOKRASİ

Endüstriyel demokrasi, politik eşitlik, politik özgürlük ve ekonomik özgürlük eksininde incelenmektedir. Endüstriyel demokrasi içerisinde önemli bir yer edinen Sosyal Diyalog konusu üzerinde de durulmaktadır. Ayrıca, endüstriyel demokrasinin uygulama alanlarından örnekler derste işlenmektedir.



SEÇMELİ DERSLER
 CEK 4212-İSTİHDAM VE İŞSİZLİK

Kavramsal Çerçeve, İşsizliğin anlam ve önemi, Açık işsizlik kavramı, oluş nedenlerine bağlı açık işsizlik türleri , Eksik istihdam ve gizli işsizlik,  İşsizlik sorununa çözümüne yönelik modeller ve çeşitli iktisadi yaklaşımlar İşsizlikle Mücadelede Emek Piyasası Politikaları, Dünyada ve Türkiye’de İşsizlik Sorununun Boyutları: Gelişmiş Ülkelerde İşsizlik Sorunu: Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde, A.B.D’de ve Japonya’da. Gelişmekte Olan Ülkelerde İşsizlik Sorunu Boyutları. Türkiye’de İşsizlik Sorunu Boyutları, 21.Yüzyılda İstihdam ve İnsana Yakışır İş: İnsana Yakışır İş, tanımı, amacı, unsurları ve genel özellikleri, İnsana Yakışır İşin istatistiksel ölçümü ve çeşitli ülkelerde İnsana Yakışır İş. Türkiye’de İnsana Yakışır İş.

 

CEK 4222-RİSK GRUPLARINA YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR

Toplumsal yaşamda risk kavramı, risk değerlendirme yöntemleri ve sosyal politikada risk grupları yaklaşımı teorik olarak analiz edildikten sonra, genel anlamda toplumsal yaşamda özel olarak ise çalışma yaşamında çok sayıda risk grubu geniş bir bakış açısı ile incelenerek, bu gruplara ilişkin mevcut uygulamalar değerlendirilmekte ve güncel gelişmeler ışığında yeni sosyal politika önerileri geliştirmek amaçlanmaktadır. Bu kapsamda incelenen konular, • Toplumsal yaşamda risk kavramı, risk ölçme ve değerlendirme yöntemleri • Sosyal politika ve sosyal güvenlikte risk grupları yaklaşımı • Çalışma ve toplumsal yaşamda kadınlar ve kadınlara yönelik sosyal politikalar • Yaş grupları ve sağlık sorunları açısından çalışma yaşamında risk grupları: Çocuk, genç, yaşlılara ve engellilere yönelik sosyal politikalar • Yerleşim birimleri açısından risk grupları: Kırsal /kentsel alanlarda risk gruplarına yönelik sosyal politikalar • Emek göçü ve göçmenlere yönelik sosyal politikalar • İstihdamda değişim ve güvencesiz istihdam biçimlerinde çalışanlara yönelik sosyal politikalar • İşsizlik ve işsizlik riskine karşı geliştirilen sosyal politikalar • Yoksulluk ve sosyal yardımlar • Riskli sektörlerde çalışanlara yönelik geliştirilen sosyal politikalar



CEK 4232-YENİ TEKNOLOJİLER VE ÇALIŞMA HAYATI

Bu dersin amacı öğrencilere bilgi teknolojileri ve çalışma ilişkilerinin teorik içeriği, yeni çalışma sistemleri, Yeni çalışma sistemleri ve sosyo-ekonomik yapı arasındaki ilişkiler, bilgi işçisi kavramlarının ortaya çıkmasıyla birlikte,  günümüzün değişen çalışma ilişkilerine etkileri hakkında bilgi vermektir.



CEK 4252-ORGANİZATİON AND WORK

This course attempts to formulate a comparative study of current debates about the way people in different societies from hunting to modern industry organize productive and service sector activities, and to develop a reading of a number of selected intensive case studies.


CEK 4242-ORGANİZASYON VE İŞ

Ders kapsamında sanayi ve hizmetler sektörlerinde çalışanların mevcut veriler çerçevesinde karşılaştırması



 yapılarak gelişmeler incelenecektir. Bu incelemeler örnek olaylar üzerinden yapılacaktır.
KMY 4278 İDARE HUKUKU
Yüklə 113,81 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin