T. C. Kocaeli BÜYÜKŞEHİr belediyesi



Yüklə 30,09 Kb.
tarix08.01.2019
ölçüsü30,09 Kb.
#93390

T.C.

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Özel Kalem Müdürlüğü Basın Bürosu


Bülten No: 69 15.05.2014
İSU 2014 YILI BİRİNCİ OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, 2014 yılı Birinci Olağan Genel Kurulu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun başkanlığında yapıldı. 2013 yılı faaliyet raporunun görüşülerek oy birliği ile kabul edildiği Genel Kurul’da konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Aldığımız ilave yatırımlarla önümüzdeki yaz Kocaelililere su sıkıntısı çektirmeyeceğiz.”dedi. İSU Genel Müdürü İlhan Bayram da, kuraklığa karşı 78 milyon TL ilave yatırım yaptıklarını söyledi.

BAŞKAN KONUŞMASI
SOMA İÇİN SAYGI DURUŞU

İSU Genel Müdürlüğü’nün Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere yılda iki defa yaptığı Olağan Genel Kurulu’nun birincisi İzmit Leyla Atakan Kültür Merkezi Dr. Şefik Postalcıoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Genel Kurul, Manisa Soma’da yaşanan elim olay nedeniyle yapılan saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Son 10 yılda Kocaeli’nin nüfusu 450 bin arttığını hatırlatan Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, “Gelecek bir 10 yıl sonra Kocaeli nüfusunun 400 bin daha arttığını görerek projelerimiz yapıyoruz” dedi. Sapanca hattının önemine vurgu yapan Başkan, ”2006 yılında yaşadığımız su sıkıntısı bize ders oldu. 2007 yılında planımızı devreye aldık. İyi ki Sapanca-Yuvacık barajı terfi hattını yaptık. Yoksa, şu an bunları konuşamazdık. Suyumuz yoktu, önlemi yoktu, başka bir kaynak ta yoktu. Sapanca hattından, mevcut kaynaklardan ve yağan yağmurlardan bu yıl su sıkıntısı çektirmedik. Önümüzdeki yaz döneminden kışa kadar su sıkıntısı çektirmeyeceğiz. Su, bir numaralı problemimiz ve hizmet olarak ele alıyoruz. Suyun kıymetini daha önemsiyoruz.”dedi


SANAYİ İÇİN GRİSU PROJESİ”

Sanayi kuruluşlarına yönelik grisu projesi geliştirdiklerini de anlatan Başkan Karaosmanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü,”Sanayi, uluorta içme ve kullanma suyumuzu kullanmamalı. Su kaynaklarımız, sanayi yönünden tüketilmemeli. Onla için çaresini grisu ile bulduk. Sanayicilerimiz de büyük bir anlayışla karşıladılar. Yaptığımız işin doğru ve öncü adım olduğunu belirttiler. Kullandığımız suyun arıtmasını bir derece daha arıtarak sanayi kuruluşlarına proses-kullanma suyu olarak temin edeceğiz. Yeşil alanların sulanmasında , yolların yıkanması ve temizlenmesinde gibi pek çok yerde grisuyu kullanılabilir hale getiriyoruz. Türkiye’de ilk defa yapıyoruz. Etrafımız denizlerle çevrili fakat deniz suyundan su elde etmek pahalı. Grisu, zaten geliyor ve avucumuzun içinde. Yeni yeni barajlar ile yüzey , kış ve yağmursularını biriktirerek önümüzdeki 10 – 50 yıl periyotlarını önümüze almamız lazım. Gelecekte bir 10 yıl sonra nüfusun 400 bin daha arttığını görerek projelerimizi yapıyoruz. Onun için İhsaniye ve Avcıdere barajlarını gündeme getiriyoruz. Belki Kocaeli’mizin değişik yerlerinde daha küçük barajlar gündeme getireceğiz. Derelerde, yağmurlarda deniz akan sular için gölet ve barajlar yaparak vatandaşlarımızın suyun temin etmeye çalışacağız.”


AVRUPA VE DÜNYA’YA ÖRNEK ŞEHİR OLACAĞIZ”

Yapılan altyapı ve üstyapı ile Kocaeli’nin Türkiye’ye örnek ve Avrupa ile dünyana örnek şehir olacağını da ifade eden Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, sözlerini şöyle tamamladı,”Arıtma tesislerine çok büyük önem veriyoruz. Mevcut durumda dereler kirleniyor, denizimiz elimizde gidiyor ve sürekli çamurla doluyordu. Biz, buna dur demek için planlar yaptık, dertlendik. 2004 yılında aldığımız kararla kent planları yaparak önce altyapı çalışmalarına başladık. Altyapı zor, görünmeyen bir iş. Aynı zamanda mevcut olanı da bozuyor. Problemleri bir bir çözdük. Yeni yeni nüfuslar geldikçe 10 yıl önceki gibi artık devasa sorunlarımız yok; küçük sorunlarımız var. Altyapıda gireceğimiz yerler var. Kayıp kaçağın yüksek olduğu yerler var. Bunun için önemli mesafe aldık. 10 yıl önce barajdan gelen suyun kaybı yüzde 72 bugün ise yüzde 31 seviyelerine indirdik. Kolay gelmedi bu hale. Kanalizasyon sistemleri değişti. 30 yıl önceki imkanlar yoktu. Artık köylerimiz hayat buldu. Köylerden kente göç durdu, artık şehirlerden köye göç oluyor. Altyapısıyla üstyapısıyla Kocaeli Türkiye ye örnek, yarın Avrupa ve dünyaya örnek şehir olacağız. Bu çalışma arkadaşlarımızın başarısıdır.”


GENEL MÜDÜR KONUŞMASI…
”YUVACIK BARAJI ÜZERİNDEKİ BASKIYI AZALTAN YATIRIMLAR YAPIYORUZ”

2013 yılını değerlendiren bir sunum yapan İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, Yuvacık Barajı’nın ihtiyacını karşılamadığını, barajın üzerindeki baskıyı azaltmaya çalışan yatırımlar yaptıklarını söyledi. İSU Genel Müdürlüğü’nün bir ihtisas kurumu olduğunu belirten Genel Müdür Bayram, “Türkiye’de daha önce 16 tane Büyükşehir Belediyesi ve buna bağlı olarak Su ve Kanalizasyon İdaresi vardı şimdi 30’a çıktı. Kurumumuz, Büyükşehir Belediyemizin diğer birimleri ile birlikte önemli çevre hizmetleri yapan bir kuruluştur. Normal zamanda yıllık kullanılabilir su potansiyelimiz 225 milyon m3’tür. Bu sene sonunda temellerini atacağımız İhsaniye ve Avcıdere barajları ile birlikte normal şartlarda 50 yıllık su problemi olmayacak. Bu barajlar olmazsa 225 milyon m3 su ile 2025 yılına kadar su ihtiyacını karşılıyoruz.


2013 yılı sonu ile itibariyle 650 bin 721 aboneye ulaştık. Bir sene de 33 bin abone artışımız var. 2013 yılında 37 adet proje tamamladık, 14 tanesi devam ediyor, 3 adedi de sözleşme aşamasında olmak üzere 54 adet proje üzerinde çalıştık. Yapılan bu ihaleler ile 104 km içmesuyu, 84 km kanalizasyon, 1.8 km yağmursuyu ve 1.4 km dere ıslahı gerçekleştirdik. Bunlar içinde 85 milyon TL ödeme yaptık. Bunlar, ihale yolu ile yapılan yatırımlar. Bunlar içinde Namazgah barajını tamamladık. Dağıtım hatları için doğu ve batı kolu arasında 140 km hat döşüyoruz. Bunun 50 km’sini tamamladık. Körfez İlimtepeye kadar su götürüyoruz. Yuvacık barajı artık ihtiyaca cevap vermiyor, onun üzerindeki sürekli baskıyı azaltmaya çalışıyoruz.Bunun için diğer kaynaklardan yararlanmak için çalışmalar yapıyoruz.”
19 AYRI YATIRIM SÜRÜYOR

19 ayrı projenin çalışmalarının sürdüğünü de anlatan Genel Müdür İlhan Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü, “2014 yılı yatırım hedefimiz olan 115 milyon TL’nin 64 milyon TL’sini gerçekleştirdik. Bu rakama kuraklık yatırımları dahil değil. Şu an 19 ayrı projenin inşaat çalışmalarını sürdürüyoruz. 18 tane atıksu arıtma tesisi ile atıksu arıtma oranı yüzde 99’a çıkardık. Böylelikle AB müktesebatında öngörülen hedeflere 10 yıl öncesinden ulaştık. Türkiye’de bu seviyeye ulaşan tek İl durumdayız. 2013 yılı sonunda son 10 yılda ihale yolu ve kendi ekiplerimizin yaptığı toplam yatırım tutarı 861,3 milyon TL aşmış durumdadır. Bu çok önemli bir çevre yatırımıdır. Bunları yapmak için de abonelerden topladığımız paraların dışında bir gelirimiz yok. 2004 yılında tahakkukumuz 51,7 milyon m3 iken 2013 yılı sonunda 90 milyon m3 tahakkuk olarak yakaladık. 2004 yılında 58 milyon TL tahsilat iken geçen sene 425 milyon TL seviyesine geldik.


Bu kadar yatırım yapılırken kayıp kaçak da düşüyor. 2004 yılında yüzde 72 iken şu anda 2013 yılının sonunda yüzde 31’dir. Bir hafta önce Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün çıkardığı bir yönetmelik var. O yönetmelikte Su ve Kanal İdareleri ile il belediyelerine 5 yıl zarfında kayıp kaçaklarını yüzde 30’a düşürme şartı getirdi. Biz şu anda 5 yıl öncesinde bu rakamı tutturmuş durumdayız. Bunu daha da indirmek için çalışmalarımızı yapıyoruz.”
“PERSONELİMİZİN ELİNE PARA DEĞMEDEN TAHSİLAT YAPIYORUZ”

2013 yılı gelir ve gider gerçekleştirme oranlarını da açıklayan Genel Müdür İlhan Bayram, ”Kurumumuzun 2013 yılı öngörülen gider bütçesi 463.842.226,00 TL yüzde 88 gerçekleşme oranı ile 409.378.870,33 TL olarak gerçekleşti. Gelir bütçesi ise 398 milyon TL olarak öngörüldü ve yüzde 123 gerçekleşme oranı ile 488.026.672,53 TL oldu. Oluşan bu farkta KBB adına yapılan dere ıslahları karşılığında alınan 45 milyon TL dahildir. 2009 yılında tahsilatın yüzde 46’sını kendi veznelerimizden yapıyorduk. Şu anda bu oran yüzde 17 seviyesine indirdik. Buna karşılık PTT, bankalardan, otomatik ödemelerde oranlar arttı. Yani, personelimizin eline para değmeden tahsilat yapıyoruz. Sadece emniyet olarak Şube Müdürlüğümüzde veznelerimizi bulunduruyoruz. Teknolojik yatırımlara da ağırlık verdik ve birimlerimiz tarafından tasarlanan Yüksek Tüketimli Abone, Elektronik Belge Yönetim Sistemi, Kurumsal Yapılanma, Tablet PC İş Emri projelerini gerçekleştirdik.”dedi.



KURAKLIK VE SUYUN DURUMU…
BARAJLARIN DURUMU
2013 yılı içerisinde bölgede yaşanan kuraklıktan dolayı Sapanca’dan su almaya başladıklarını da anlatan İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, şu bilgileri verdi, “Yağışların yetersizliği göz önünde bulundurularak Sapanca hattından 2013 yılı 1 Temmuzda birinci pompayı 15 Temmuzda ikinci pompayı, 1 Eylül’de 3. pompayı devreye aldık ve Kocaelililere susuzluk yaşatmadık. Günlük ürettiğimiz suyun üçte ikisini yani 200 bin m3’ünü Sapanca’dan alıyoruz. Aldığımız su ile Yuvacık barajında su biriktirdik. Geçen sene 16,2 milyon m3 üzerinde Sapanca’dan su aldık. Eğer geçen sene Sapanca-Yuvacık hattı olmasaydı Kurban bayramından bir hafta önce barajda su kalmamıştı. Sapanca gölünün yıllık su verimi, giren ve yenilenen su miktarı normal şartlarda 120 -136 milyon m3 arasında değişmekte ve göl maksimum 32,5 metre kotuna ulaşmaktadır. Şu anda 30,10 metre kotu var. Yani, 2 metre 40 santim aşağıdadır. Sapanca kurudu, deniliyor. Muhakkak çekildi. Ama bunun sebebi 120 - 136 milyon m3 arasında gelen suyun gelmemesidir. Son bir yıl içerisinde Sapanca gölüne 88 milyon m3 su girişi var. Esas neden budur. Sadece bizde değil, Marmara da Trakya da kuraklık yaşanıyor. Bugün itibariyle baraja giren su miktarı 382 bin m3, şehre 324 bin m3, Sapanca gölünden 200 bin m3 su almışız. Elimizdeki su miktarı 22 milyon m3 ü yeni geçtik. Burada ne kadar su olursa o kadar emniyetli oluruz.
Diğer barajımız olan Namazgah ile Kandıra bölgesinde geçen yıl su sıkıntısı yaşanmadı, bu sene de yaşanmayacak. Aynı zamanda İlimtepe üzerinden Körfeze su aktaracak, öyle de faydası olacak. Bugün itibariyle 9.3 milyon m3 su var. Kandıra’nın bu sene harcayacağı su 3 - 4 milyon m3, geri kalanı da Körfeze aktaracağız. Kuraklığa karşı durumumuz böyle.”dedi.
YER ALTI SUYU VE KAYNAKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yuvacık ve Namazgah barajı ile Sapanca gölünün durumundan dolayı ilave tedbirler almaya gittiklerini de anlatan Genel Müdür, alınan tedbirler hakkında şu bilgileri sundu, “Yaşanan kuraklık ve yağışların yetersiz kalması üzerine ilave tedbirler ile yeni projeler gerçekleştirdik. İlin değişik bölgelerinde belediyeler tarafından daha önce açılmış kuyuların temizleme çalışmalarını yapıyoruz. Bunlar için ilave hatlar ile devreye alıyoruz. Kocaeli Üniversitesinde yaptığımız araştırmanın sonucu İzmit ovasında Suadiye, Arslanbey,Maşukiye bölgesinde 80 tane kuyu açıyoruz. O kuyular için toplama depoları ve suyu arıtma tesislerine aktarmak için de terfi merkezi ile hatlar yapıyoruz. Kuyulardan beklediğimiz üzerinde verim var. Bunlardan 100 bin m3 su elde etmeyi hedefliyoruz. Gölcük’de Avidere ve Şevketiye kaynakları için arıtma tesisleri inşa ediyoruz. Gebze’de yeşilçay vadisi üzerinde Duraklı köyünde içmesuyu arıtma tesisi yapıyoruz oradan elde edeceğimiz su ile Gebze köylerine su sağlayacağız. Dere ve kaynak suları ile yer altı sularından elde edeceğimiz suları arıttıktan sonra şehre vereceğiz. Kesinlikle kaliteden taviz vermeyeceğiz. Bunlardan alacağımız toplam 170 bin m3/gün su potansiyeli var. Şu anda 330 bin m3 şehre su veriyoruz. Yaz aylarında 450 bin m3 seviyesine çıkıyor. Aradaki 120 bin m3/gün su farkı da bu ilave kaynaklarından yararlanacağız. Bu ek kaynaklar ile sene sonundaki kışa yetişeceğiz, diye hesaplıyoruz. Şehrimize su sıkıntısı yaşatmayacak şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ama, bölgede çok şiddetli bir kuraklık var. Sadece su temin etmekle bu iş çözülmez, vatandaşlarımızdan sürekli suyu kullanın fakat zayi etmeden israf etmeden kullanmalarını istiyoruz.”diye konuştu.


TÜRKİYE’DE İLK YATIRIMLARDAN GRİSU

Geri kazanım suyu olan Grisu ile ilgili de yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren İSU Genel Müdürü, sözlerini şöyle tamamladı,”Ayrıca, bunlardan başka suyu getirdiniz, tüketimi de frenlemek lazım. O anlamda Türkiye’de ilk yatırımlardan birisi olan Grisiyu daha önce Kandıra ve Cebeci arıtmada uyguladık. Tesislerin çıkış sularında ultraviyole sistemi kuruyoruz. Atıksu arıtmadan çıkan suyu içindeki bakteriyi öldürüp, filtreden geçirilerek yeşil alan sulamasında kullanıyoruz. Gebze arıtmada var. Cebeci’de bu yıl sahilin sulamasını yapacağız. Kullar ile Plajyolu atıksu arıtma tesislerinde grisu sistemi inşa çalışmalarını sürdürüyoruz. Bunlarla sanayi kuruluşları yanı sıra Sekapark’ ın da sulamasını yapacağız.


Kurum olarak kuraklık için mevcut yatırımlara ek olarak toplam 78 milyon TL yatırım yapıyoruz. Bu çalışmalar ile yaptığımız yoğun ve gayretli çalışmaları zamanında bitireceğiz. Şehrimize su sıkıntısı yaşatmayacağız. Su sıkıntımız yok. Yalnız suyu tasarruflu kullanılmasını istiyoruz. “
GÜNDEM MADDELERİ

Yapılan konuşmaların ardından İSU Genel Müdürlüğü 2013 Yılı Faaliyet Raporu ile Bilanço, Kesin Hesap, Taşınır Kesin Hesap ve Denetçiler Raporu oy çokluğu ile, Memur Kadrolarındaki İptal-İhdas Talepleri ve Bu Taleplere Bağlı Olarak Değişecek Olan Organizasyon Şeması, Tarifeler Yönetmeliği Tadilat Teklifi ile Termal Atıksu Ücret Düzenlemesi ve Tarife Cetveli, Kullanılmış Suların Satışı Hakkındaki Düzenlemesi, Hukuk Müşavirliği Kuruluş, Görev ve Yetki Yönetmeliği Teklifi, Teftiş Kurulu Yönetmeliği Tadilat Teklifi ile 2014 Yılı İçerisinde Çalıştırılacak Sözleşmeli Personellerin alımı ise oy birliği ile karara bağlandı.


Fikri KAYA/Basın Büro Sorumlusu



D-100 Karayolu Üzeri Sekapark No:59 İzmit/KOCAELİ

Tel: 0.262.317 30 00 Faks: 0.262.317 30 46 Web: www.isu.gov.tr


Yüklə 30,09 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin