Tabela divergenţelor pe marginea proiectului de hotărîre privind aprobarea modificarilor și completarilor ce se operează în unele hotărîri ale Guvernului



Yüklə 169,43 Kb.
tarix27.07.2018
ölçüsü169,43 Kb.
#59945

TABELA DIVERGENŢELOR

pe marginea proiectului de hotărîre privind aprobarea modificarilor și completarilor ce se operează în unele hotărîri ale Guvernului.


Autoritatea care

avizează


Propuneri şi obiecţii

Poziţia faţă de propunerile şi obiecţiile înaintate

Ministerul Economiei



La pct.71. - Hotărîrea Guvernului nr.51 din 16 ianuarie 2013 „Privi organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor".
La subpct.9):

- Se prevede redacţia nouă a pct.25. în care se stabileşte atribuţia ANSA ..de autoriza întreprinderile de depozitare, comercializare şi utilizare a produselor de fitosanitar şi a fertilizanţilor cu eliberarea autorizaţiei de funcţionare a depozitului < lucrărilor ce ţin de utilizarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor în condiţiile Legii nr. 160 din 22.07.2011 privind reglementarea prin autorizare a activităţii întreprinzător".

De evidenţiat că. şi redacţia actuală a pct.25 prevede ..autorizarea întreprinderilor depozitare şi comercializare a produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor cu elibera autorizaţiei de funcţionare a depozitului în condiţiile Legii nr. 160 din 22 iulie 2( privind reglementarea prin autorizare a activităţii de întreprinzător". In acest st menţionăm că în Nomenclatorul actelor'permisive. Anexă la Legea nr. 160/2011 t prevăzută autorizaţia de funcţionare a depozitului pentru păstrarea produselor de fitosanitar şi a fertilizanţilor.

Prin urmare, constatăm că prevederile actuale ale pct25) referitor la categor unităţilor supuse autorizării nu coincid cu prevederile legale, fiind incluse întreprinderile care comercializează produsele în cauză.

Concomitent, reliefăm că prin redacţia propusă a pct.25) se prevede că întreprinderile de utilizare a produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor vor fi sup autorizării.

Astfel, considerăm propunerile respective inacceptabile şi este necesar de a revi prevederile actuale ale pct.25. denumirea autorizaţiei fiind stabilită confc Nomenclatorului actelor permisive.


Nici normele ..cu eliberarea autorizaţiei de funcţionare a depozitului şi a lucrăr ce ţin de utilizarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor in condiţiile Legii 160 din 22.07.2011 privind reglementarea prin autorizare a activităţii întreprinzător "- nu pot fi acceptate, dat fiind faptul că Legea în cauză stabileşte noi generale referitor la procedura de eliberare a actelor permisive. Totodată, menţionau art.5 al Legii nr. 160/2011 specifică principiile de reglementare prin autorizare a activii de întreprinzător. Unul din acestea prevede ..reglementarea materială şi procedurală / acte legislative a condiţiilor şi a procedurilor de reglementare prin autorizări activităţii de întreprinzător". Astfel, condiţiile, procedurile de autorizare şi de elibera autorizaţiei de funcţionare a depozitului pentru păstrarea produselor de uz fitosanitar fertilizanţilor necesită a fi stabilite în legea care reglementează domeniul respectiv raporturi sociale, cea mai relevantă fiind Legea nr. 119 din 22.04.2004 cu privire la produsele de uz fitosanitar şi la fertilizanţi.
Referitor la completarea cu un punct nou 35. Normele propuse nu pot fi acceptate, dat fiind faptul că potrivit prevederilor art.16 din Legea nr.235 din 20.07.2006 cu privire la principiile de bază de reglementare a activităţii de întreprinzător, normele în cauză necesită a fi prevăzute la nivel de lege, fiind stabilite procedurile şi condiţiile de efectuare a controalelor. Prin urmare, acestea necesită a fi stabilite în Legea nr.l 19/2004.
La subpct.10) - se prevede completarea Regulamentului cu un şir de atribuţii pentru ANSA, şi anume: autorizarea operatorilor din businessul alimentar, crearea şi menţinerea registrelor speciale; controlul şi supravegherea respectării cerinţelor legislaţiei în vigoare privind siguranţa alimentelor la toate etapele de producţie ale lanţului alimentar; verificarea respectării cerinţelor de etichetare pentru asigurarea monitorizării şi supravegherii trasabilităţii produselor alimentare pe întreg lanţul alimentar; controlul supravegherii respectării cerinţelor legale de siguranţă a alimentelor, la importul acestora prin punctele de intrare în Republica Moldova în vederea inofensivităţii lor; autorizarea sanitar-veterinară a produselor alimentare, cu excepţia produselor alimentare prevăzute la articolul 19 litera d) din Legea nr. 113 din 18 mai 2012 cu privire la stabilirea principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei privind siguranţa alimentelor; elaborarea măsurilor de sechestrare, reţinere sau scoaterea din ţară a produselor alimentare; emiterea notificării acţiunilor de remediere, interdicţie, retragere sau distrugere; emiterea de certificate sanitar-veterinare şi de inofensivitate, în conformitate cu legislaţia în vigoare; controlul oficial asupra respectării regulilor de producere şi comercializare a tuturor produselor alimentare; controlul oficial al cerinţelor privind organismele modificate genetic. Toate prevederile respective au impact asupra activităţii de întreprinzător, nu pot fi acceptate şi necesită să fi stabilite doar la nivel de lege din considerentele expuse anterior.
La subpct.4) - se prevede completarea Regulamentului cu atribuţia controlul importului, tranzitului şi exportului la frontieră. Astfel de prevederi nu pot fi acceptate din considerentele expuse anterior.
La pct.3. - Hotărîrea Guvernului nr.1045 din 05 octombrie 2005 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la importul, stocarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor.

Modificările şi completările propuse nu pot fi acceptate, din următoarele considerente:



  • Unele din prevederi poartă un caracter incert şi pot fi interpretate arbitrar, fapt ce poate crea situaţii de conflict şi coruptibilitate (spre exemplu: pct.29).

  • Prevederile Regulamentului pot fi calificate ca norme ce reglementează activitatea de întreprinzător, deoarece prevăd controale, autorizări, etc. Astfel de prevederi trebuie să se regăsească doar la nivel de lege. In acest context, este necesară înglobarea prevederilor Regulamentului în lege doar după revizuirea acestora, fiind excluse dublările în activitatea diferitor autorităţi şi prevederile cu caracter incert.

Insumînd cele expuse, este necesar de a exclude din proiect atribuţiile stabilite pentru ANSA. Considerăm că acesta necesită să conţină doar propuneri cu caracter tehnic, prin care se substituie unele autorităţi, alte prevederi, care nu se referă la activitatea de întreprinzător. Totodată, este necesar de a revizui Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor şi Regulamentul cu privire la importul, stocarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor, în vederea conformării acestora cu principiile de reglementare a activităţii de întreprinzător.

Consecutiv, reliefăm că proiectul conţine prevederi prin care se propune ca sintagma „Legea despre seminţe nr.659-XIV din 29 octombrie 1999" să fie substituită cu sintagma „Legea nr.68 din 05.04.2013 despre seminţe" (pct.ll, 27, 45, 48, 63). Considerăm că astfel de prevederi nu pot fi acceptate, dat fiind faptul că hotărîrile de Guvern se emit în scopul executării legilor. în acest context, nu poate fi invocată o Lege care a fost adoptată după aprobarea unui act normativ subordonat legii - la momentul aprobării hotărîrilor de Guvern, prevăzute la punctele respective, Legea nr.68 din 05.04.2013 despre seminţe nu exista.

în final ţinem să menţionăm, că notele informative anexate la setul de materiale se transmit spre avizare semnate de persoana responsabilă.

Nu se acceptă

Nu se acceptă

Nu se acceptă

Nu se acceptă. controlul importului, tranzitului şi exportului la frontieră urmează să fie una din funcțiile de bază a Agenției

Nu se acceptă

Nu se acceptă


Ministerul Agriculturii și IndustrieiAlimentare


În contextul scrisorii nr. 01-6/527 din 05.03.2014, prin care solicitaţi avizul Ministerului asupra proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative şi a proiectului Hotărîrii Guvernului privind operarea unor modificări şi completări în unele Hotărîri ale Guvernului, Vă comunicăm următoarele obiecţii.

La pct.71: la alin. 4), sub aspect structural al proiectului, propunerea de completare a pct. 6, urmează a fi reamplasată în faţa celor de modificare al pct.7.

Sub aspectul conţinutului, lit. v) urmează să precizeze categoriile de bunuri ce vor fi supuse controlului sau să fie făcută referinţă la Hotărîrea Guvernului nr. 1073/2008.

la alin. 5), la propunerea de modificare a subpunctelor 29) şi 30), propunem substituirea cuvintelor „din cadrul” prin virgulă, întrucît FAO si DG SANCO al Comisiei Europene sunt două entităţi distincte.

la alin. 6), propunem excluderea modificărilor pct. 3), deoarece conţinutul acestuia se regăseşte în pct. 2)

la alin. 10), autorul proiectului trebuie să indice locul din textul actului normativ, după care se vor introduce propunerile formulate

la alin. 16), prin prisma dispoziţiilor art. 63 alin. (1) din Legea nr. 317 din 18.07. 2003 privind actele normative ale Guvernului şi ale altor autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, propunem excluderea completării Anexei nr. 5 din Hotărîrea Guvernului 51 din 16.01.2013 cu punctul 4., concomitent completîndu-se proiectul cu punct nouă prin care să se dispună abrogarea Hotărîrii Guvernului nr. 938/2006.



La pct. 3:

alin. 3), la propunerea de substituire a sintagmei „Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare” din pct. 28 al Regulamentului prin sintagma „Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor”, atragem atenţia că din conţinutul acestui punct, în urma modificărilor, s-ar deduce că Agenţia ar avea „organe abilitate”, pe cînd acest fapt nu reiese din Regulamentul Agenţiei.

De asemenea, propunem modificarea titlului Regulamentului cu privire la modul de colaborare între Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul General de  Supraveghere Fitosanitară şi Control Semincer şi Serviciul Vamal în procesul controlului de stat la importul, exportul şi tranzitul mărfurilor, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1073 din 2008, prin excluderea sintagmei „Inspectoratul General de Supraveghere Fitosanitară şi Control Semincer”.
la punctul 1 din Anexa nr. 1 , cuvintele "612-XIV din loctombrie 1999 cu privire la protecţia plantelor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1999, nr. 133-134, art. 651)" propunem a fi substituite cu cuvintele "228 din 23 septembrie 2010 cu privire la protecţia plantelor şi la carantina fitosanitară (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr. 241-246, art. nr. 748)";

la punctul 4 din Anexă nr. 1:

alineatul doi, în noţiunea „reambalare" sintagma „Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare" se substituie cu sintagma „Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor", iar sintagma „Ministerul Sănătăţii" se exclude;

alineatul patru, în noţiunea „depozit specializat", după cuvintele „autorizat în modul stabilit" , se completează cu sintagma „de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor".

alineatul cinci, în noţiunea „magazin specializat", după cuvintele „autorizat în modul stabilit", se completează cu sintagma „de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor".

alin. 2) din proiect, atragem atenţia că alineatul întîi al redacţiei pct. 5 propus de către autor, reproduce întocmai conţinutul actual al acestui punct, din acest considerent propunem completarea Regulamentului cu pct. 51 care să cuprindă dispoziţiile din alineatul doi al pct. 5 în redacţia propuse în proiect, lăsînd intact dispoziţiile pct. 5.

alin. 3) din proiect, la propunerea de substituire a sintagmei „Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare" din pct. 28 al Regulamentului prin sintagma „Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor", atragem atenţia că din conţinutul acestui punct, în urma modificărilor, s-ar deduce că Agenţia ar avea „organe abilitate", pe cînd acest fapt nu reiese din Regulamentul Agenţiei.

3) Punctul 5 va avea următorul conţinut:

„Importul produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor se efectuează în conformitate cu standardele şi reglementările fitosanitare, sanitaro-igienice, de mediu şi tehnice naţionale, în care sînt stabilite cerinţele obligatorii pentru produsul în cauză.

Loturile de produse de uz fitosanitar şi/sau fertilizanţi destinate importului vor fi supuse controlului fitosanitar la locurile de descărcare, vămuire a încărcăturilor de către inspectorul subdiviziunii teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, amplasate în raza punctului de descărcare, vămuire. Inspecţia la importul produselor de uz fitosanitar şi/sau fertilizanţilor prevede:



  1. Efectuarea controlului identităţii produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţi din loturile destinate importului.

  2. Efectuarea controlului integrităţii ambalajului şi respectării cerinţelor de etichetare, conform modelului aprobat de către Centrul de Stat pentru Atestarea şi Omologarea Produselor de Uz Fitosanitar şi a Fertilizanţilor.

  3. Prelevarea în caz de necesitate a mostrelor de produse de uz fitosanitar şi fertilizanţi pentru investigaţii de laborator în vederea determinării calităţii lor."

la punctul 8, după lit. c) se completează cu doua alineate noi d) şi e) după cum urmează:

  1. facturii de import (invoice);

  2. autorizaţiei de import;

la punctul 9 se expune în redacţie nouă după cum urmează: „9. Prelevarea mostrelor de produse de uz fitosanitar sau de fertilizanţi importaţi se efectuează în modul stabilit de către organele abilitate, în scopul investigaţiilor privind verificarea conformităţii produsului la cerinţele prevăzute de reglementările tehnice şi standardele naţionale.";

la punctul 19, sintagma „Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare" se substituie cu sintagma „Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor", iar sintagma Ministerul Sănătăţii se exclude.

la punctele 26, 28 aliniatul 2, 40, 56 sintagma „Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare" se substituie cu sintagma „Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor", la cazurile gramaticale corespunzătoare; punctul 29 se expune în redacţie nouă după cum urmează: „29. Magazinele şi depozitele specializate de păstrare a produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor, suprafeţele aferente lor, amenajate şi înzestrate cu inventarul necesar, sunt autorizate, în modul stabilit, de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, în baza procesului-verbal, anexat la autorizaţia de funcţionare, întocmit de comisia mixtă, instituită din reprezentanţi ai subdiviziunilor abilitate ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice, Inspectoratului Ecologic de Stat, Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, care atestă respectarea regulilor de păstrare a pesticidelor, normelor sanitaro-igienice, cerinţelor de protecţie a mediului şi de securitate antiincendiară în vigoare, pe un termen de 5 ani şi revizuit anual".

la punctul 30, cuvântul „sanitară" în ambele cazuri se exclude, cuvintele „organele de medicină preventivă" se substituie prin cuvintele „subdiviziunile teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor"; în alineatul doi după cuvîntul „autorizare" se completează cu cuvîntul "de funcţionare"

la punctul 39, alineatul 2 se expune în redacţie nouă după cum urmează: „Lucrările prevăzute la alineatul întîi al prezentului punct se efectuează în baza permisiunilor in scris privind admiterea la lucrările cu utilizarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor, eliberate în modul stabilit, pe un termen de 1 an, de către subdiviziunile abilitate ale Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale,

punctul 42 se expune în redacţie nouă după cum urmează: „42. Activităţile cu produsele de uz fitosanitar din clasele la, Ib (conform clasamentului vechi cl. I şi II) (de pericol sporit) se desfăşoară în baza instrucţiunilor elaborate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi coordonate cu Ministerul Sănătăţii.

Produsele de uz fitosanitar din clasele de pericol II, III si U (conform clasamentului vechi cl. III şi IV) pot fi comercializate şi distribuite persoanelor fizice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, în vederea combaterii bolilor, dăunătorilor şi buruienilor, în baza permisiunilor eliberate in scris de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, conform instruirilor de minimum 10 ore, efectuate de subdiviziunile teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor".

la punctul 46 cuvintele " pragul de nocivitate" se substituie cu cuvintele "pragul economic de dăunare";

punctul 48 se expune în redacţie nouă după cum urmează: „48. Tratamentele fitosanitare şi lucrările de aplicare a fertilizanţilor la semănăturile şi plantaţiile perene se înscriu în Registrul de evidenţă a utilizării produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor, conform modelului specificat în anexa nr. 4 la Legea nr. 119 din 22 iunie 2004 cu privire la produsele de uz fitosanitar şi la fertilizanţi. Registrul are valoare de act oficial la eliberarea Certificatului privind respectarea regulilor de utilizare a produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor eliberat de către subdiviziunile teritoriale raionale/municipale pentru siguranţa alimentelor, conform anexei nr. 3 a legii nominalizate".

punctul 50 se expune în redacţie nouă după cum urmează:

„50. Prestatorii de servicii care dispun de permisiune pentru efectuarea lucrărilor cu produse de uz fitosanitar, în scris, eliberată de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, în baza înregistrării acestora de subdiviziunile teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi de mijloace tehnice necesare şi personal instruit cu minimum 16 ore de instruire, pot presta servicii de protecţie a plantelor cu respectarea codurilor de bună practică în domeniul utilizării sigure a produselor de uz fitosanitar şi a prevederilor prezentului Regulament".

la punctul 52 cuvintele „ecologiei şi resurselor naturale şi medicinii preventive" se substituie cu cuvintele „mediului şi sănătăţii publice";

la punctul 54 cuvintele „Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice" se substituie cu cuvintele „subdiviziunile teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor";

punctul 55 se expune în redacţie nouă după cum urmează:

„55. Agenţii economici abilitaţi de Autoritatea Aeronautică Civilă cu dreptul de prestare a serviciilor de protecţie a plantelor prin intermediul aviaţiei vor utiliza în aceste scopuri doar produse de uz fitosanitar din clasele de pericol II, III si U (conform clasamentului vechi cl. III şi IV)".

la punctul 56 cuvintele „organele abilitate ale Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerului Mediului, Ministerului Sănătăţii" se substituie cu cuvintele „subdiviziunile Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice. Inspectoratului Ecologic de Stat";

la punctul 58 sintagma „Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile" se substituie cu sintagma „Autorităţii Aeronautice Civile";

la punctul 59 cuvintele „aprobate de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Ministerul Sănătăţii " se substituie cu cuvintele „elaborate şi aprobate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor";

la punctul 64 cuvintele „grupele III şi IV de toxicitate" se substituie cu cuvintele „clasa de pericol II, III si U (conform clasamentului vechi cl. III şi IV)".

la punctul 72 cuvintele „organele abilitate ale Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Mediului" se substituie cu cuvintele „de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice şi Inspectoratul Ecologic de Stat";

la punctul 74 lit. a) se expune în redacţie nouă după cum urmează:

a) să asigure colaboratorilor Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratului Ecologic de Stat, Camerei de Licenţiere accesul liber la obiectele de păstrare, comercializare, transportare şi utilizare a produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor pentru exercitarea obligaţiunilor funcţionale şi să le prezinte, la solicitare, documentaţia necesară.

propunem excluderea Anexele nr. 2 şi nr. 3.

De asemenea, propunem modificarea titlului Regulamentului cu privire la modul de colaborare între Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul General de Supraveghere Fitosanitară şi Control Semincerşi Serviciul Vamal în procesul controlului de stat la importul, exportul şi tranzitul mărfurilor, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1073 din 2008, prin excluderea sintagmei „Inspectoratul General de Supraveghere Fitosanitară şi Control Semincer".

Totodată, Ministerul nu acceptă propunerea de a substitui Ministerul prin Agenţie în sarcinile de control al executării unui şir de hotărîri de guvern, întrucît este de neconceput exercitarea funcţiei de elaborare a politicilor în lipsa unui mecanism de control al executării hotărîrilor de Guvern, expresie a politicilor Ministerului. Din acest considerent propunem, completarea punctelor respective din Hotărîrile de Guvern cu sintagma „Agenţia Naţională pentru


Se acceptă.

Nu se acceptă. În vederea realizării misiunii sale, Agenţia are un șir de funcţii de bază enumerate la pct.6 al Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea


Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. În vederea realizării funcţiilor de bază, Agenţia are și un șir de atribuţii ce rees din domeniile de activitate,inclusiv în domeniul controlului importului,tranzitului și exportului la frontieră conform Hotărîrii Guvernului nr. 1073/2008.

Se acceptă

Nu se acceptă.

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă. Propunerea de modificare a pct.28 al Regulamentului se exclude din proiectul propus.

Se acceptă

.

Se acceptă



Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Nu se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Nu se acceptă

Nu se acceptă




Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei


Prin prezenta, vă informăm că, în conformitate cu art. 40 ai Legii privind actele normative ale Guvernului şi ale altor autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale nr. 317-XV din 18.07.2003, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a examinat proiectul de Lege pentru modificarea unor acte legislative şi proiectul de Hotărîre a Guvernului privind operarea unor modificări şi completări în unele Hotărîri ale Guvernului şi, vă comunică lipsa obiecţiilor şi propunerilor privind modificările şi completările ce se referă la Legea nr. 48 din 22 martie 2012 privind sistemul de salarizare a funcţionarilor publici.

Totodată, menţionăm că, modificările şi completări propuse pentru Hotărîrea Guvernului nr. 331 din 28 mai 2012 privind salarizarea funcţionarilor publici, pot fi aprobate doar după modificarea Legii nr. 48 din 22 martie 2012





Se acceptă.În proiectul de Lege pentru modificarea unor acte legislative au fost înaintate propuneri de modificare și completare la Legea nr.48 din 22 martie 2012 privind sistemul de salarizare a funcţionarilor publici, unde la anexa nr.2 se introduce un compartiment nou cu următorul conținut:

„Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor”




Ministerul Sănătății


La Hotărîrea Guvernului nr.16 din 19.01.2009 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Produse pe bază de grăsimi vegetale" (Monitorul Oficial nr. 16-18 din 30.01.2009), a completa Reglementarea tehnică cu punctele: 181 cu următorul cuprins:

„181. Utilizarea aditivilor la fabricarea produselor pe bază de grăsimi vegetale se admite numai cu avizul pozitiv al Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice şi în conformitate cu prevederile Regulamentului sanitar privind aditivii alimentari, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.229 din 29 martie 2013 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2013, nr.67-74, art.283)"

şi 261, cu următorul cuprins:

„26 . înainte de plasare pe piaţă produsele pe bază de grăsimi vegetale sînt supuse avizării sanitare conform Legii nr.lO-XVT din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr. 67, art. 183) şi Hotărîrii Guvernului nr. 384 din 12 mai 2010 cu privire la Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr. 78-80, art. 455) sub aspectul compoziţiei nutriţionale, etichetării nutriţionale, utilizării aditivilor alimentari şi etichetării produselor pe bază de grăsimi vegetale în care au fost adăugaţi aditivi alimentari în conformitate cu competenţele Ministerului Sănătăţii în domeniul siguranţei alimentelor indicate în articolul 19 a Legii nr.113 din 18.05.2012 "Cu privire la stabilirea principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei privind siguranţa alimentelor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2012, nr. 143-148, art. 467);'



  1. La Hotărîrea Guvernului nr.206 din 11.03.2009 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Cafea. Extracte de cafea şi de cicoare. Ceaiuri şi produse de ceai", (Monitorul Oficial, 2009, nr. 57-58 art.256), la punctul 11 din Reglementarea tehnică, a substitui cuvintele „certificatul igienic, eliberat conform Legii nr. 1513-XII din 16 iunie 1993 privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei" cu cuvintele „avizul sanitar eliberat conform Legii nr.lO-XVI din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr. 67, art. 183) şi Hotărîrii Guvernului nr. 384 din 12 mai 2010 cu privire la Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr. 78-80, art. 455) sub aspectul etichetării nutriţionale, utilizării aditivilor alimentari şi etichetării produselor în care au fost adăugaţi aditivi alimentari în conformitate cu competenţele Ministerului Sănătăţii în domeniul siguranţei alimentelor indicate în articolul 19 a Legii nr.113 din 18.05.2012 "Cu privire Ia stabilirea principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei privind siguranţa alimentelor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2012, nr. 143-148, art. 467);



  1. La Hotărîrea Guvernului nr.216 din 27.02.2008 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Gemuri, jeleuri, dulceţuri, piureuri şi alte produse similare" (Monitorul Oficial, 2008 nr. 49-50 art.311),

1) a completa Reglementarea tehnică cu punctul 13 , cu următorul cuprins:
"131. înainte de plasare pe piaţă gemurile, confiturile, jeleurile, marmeladele,

piureul de castane îndulcit, magiunurile, dulceţurile, fructele confiate, pastele de fructe şi pomuşoare, piureurile de fructe şi pomuşoare, fructele şi pomuşoarele pasate sau mărunţite cu zahăr şi sosurile de fructe, provenite atît din producţia internă, cît şi din import sînt supuse avizării sanitare conform Legii nr.lO-XVI din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice (Monitorul Oficial al Republicii ' Moldova, 2009, nr. 67, art. 183) şi Hotărîrii Guvernului nr. 384 din 12 mai 2010 cu privire la Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr. 78-80, art. 455) sub aspectul compoziţiei nutriţionale, etichetării nutriţionale, utilizării aditivilor alimentari şi etichetării produselor în care au fost adăugaţi aditivi alimentari în conformitate cu competenţele Ministerului Sănătăţii în domeniul siguranţei alimentelor indicate în articolul 19 a Legii nr.l 13 din 18.05.2012 "Cu privire la stabilirea principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei privind siguranţa alimentelor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2012, nr. 143-148, art. 467) ;

2)la punctul 18 din Reglementarea tehnică, a substitui cuvintele „Regulile şinormele sanitare privind aditivii alimentari, aprobate prin Decizia Ministerului
Sănătăţii nr. 05a-00 din 17 decembrie 2001 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2001, nr. 50-52, art. 123)" cu cuvintele „Regulamentul sanitar privind aditivii alimentari, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.229 din 29 martie 2013 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2013, nr.67-74, art.283 ).";

La Hotărîrea Guvernului nr.611 din 05 iulie 2010 cu privire la aprobareaReglementării tehnice „Lapte şi produse lactate" (Monitorul Oficial al Republicii


Moldova, 2010, nr.H9-120,art.692),

1) a completa Reglementarea tehnică cu punctul 101, cu următorul cuprins:


„101. Utilizarea aditivilor la fabricarea laptelui şi produselor lactate se admite

numai cu avizul pozitiv al Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice şi în conformitate cu prevederile Regulamentului sanitar privind aditivii alimentari, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.229 din 29 martie 2013 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2013, nr.67-74, art.283)";

2) la punctul 75, după cuvintele „din prezenta Reglementare tehnică" a introduce
textul „şi avizului sanitar eliberat conform Legii nr.lO-XVI din 3 februarie 2009
privind supravegherea de stat a sănătăţii publice (Monitorul Oficial al Republicii
Moldova, 2009, nr. 67, art. 183) şi Hotărîrii Guvernului nr. 384 din 12 mai 2010 cu
privire la Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice (Monitorul Oficial al
Republicii Moldova, 2010, nr. 78-80, art. 455) sub aspectul etichetării nutriţionale,
utilizării aditivilor alimentari şi etichetării laptelui şi produselor lactate în care au fost
adăugaţi aditivi alimentari în conformitate cu competenţele Ministerului Sănătăţii în
domeniul siguranţei alimentelor indicate în articolul 19 a Legii nr.l 13 din 18.05.2012
"Cu privire la stabilirea principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei privind
siguranţa alimentelor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2012, nr. 143-148,
art. 467);


  1. La Hotărîrea Guvernului nr.720 din 28 iunie 2007 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice "Produse din carne" (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr.l03-106, art.820), la punctul 64 din Reglementarea tehnică, după cuvintele „în prezenta Reglementare tehnică" a introduce textul „şi avizului sanitar eliberat conform Legii nr.lO-XVI din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr. 67, art. 183) şi Hotărîrii Guvernului nr. 384 din 12 mai 2010 cu privire la Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr. 78-80, art. 455) sub aspectul etichetării nutriţionale, utilizării aditivilor alimentari şi etichetării produselor din carne în care au fost adăugaţi aditivi alimentari în conformitate cu competenţele Ministerului Sănătăţii în domeniul siguranţei alimentelor indicate în articolul 19 a Legii nr.l 13 din 18.05.2012 "Cu privire la stabilirea principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei privind siguranţa alimentelor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2012, nr. 143-148, art. 467);

  2. La Hotărîrea Guvernului nr.775 din 03.07.2007 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Produse de panificaţie şi paste făinoase" (Monitorul Oficial, 2007, nr. 103-106 art.822), a completa Reglementarea tehnică cu punctul 191, cu următorul cuprins:

„191. înainte de plasare pe piaţă produsele de panificaţie şi paste făinoase sînt supuse avizării sanitare conform Legii nr.lO-XVI din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr. 67, art. 183) şi Hotărîrii Guvernului nr. 384 din 12 mai 2010 cu privire la Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice (Monitorul Oficial al Republicii

Moldova, 2010, nr. 78-80, art. 455) sub aspectul compoziţiei nutriţionale, etichetării nutriţionale, utilizării aditivilor alimentari şi etichetării produselor în care au fost adăugaţi aditivi alimentari în conformitate cu competenţele Ministerului Sănătăţii în domeniul siguranţei alimentelor indicate în articolul 19 a Legii nr.l 13 din 18.05.2012 "Cu privire la stabilirea principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei privind siguranţa alimentelor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2012, nr. 143-148, art. 467)";

5. La Hotărîrea Guvernului nr.1323 din 27.11.2008 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Ciuperci. Produse din ciuperci" (Monitorul Oficial, 2008, nr. 215-217 art. 1340), a completa Reglementarea tehnică cu punctul 101, cu următorul cuprins:

„101. înainte de plasare pe piaţă ciupercile şi produsele din ciuperci sînt supuse avizării sanitare conform Legii nr.lO-XVI din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr. 67, art. 183) şi Hotărîrii Guvernului nr. 384 din 12 mai 2010 cu privire la Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr. 78-80, art. 455) sub aspectul compoziţiei nutriţionale, etichetării nutriţionale, utilizării aditivilor alimentari şi etichetării produselor în care au fost adăugaţi aditivi alimentari în conformitate cu competenţele Ministerului Sănătăţii în domeniul siguranţei alimentelor indicate în articolul 19 a Legii nr.l 13 din 18.05.2012 "Cu privire la stabilirea principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei privind siguranţa alimentelor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2012, nr. 143-148, art. 467)";



  1. La p.29, nu se acceptă redacţia nouă, ceea ce ţine de excluderea Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice şi Ministerului Sănătăţii din textul Regulamentului cu privire la importul, stocarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor, deoarece în aceste procese este implicat factorul uman şi conform art.21 alin (1) şi (5) din Legea nr.10 din 03.02.2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice (Monitorul Oficial nr.67 art. 183), înainte de plasarea pe piaţă, produsele şi serviciile sînt supuse autorizării sanitare de către Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice, iar activitatea obiectivelor cu impact asupra sănătăţii publice este supusă autorizării sanitare de funcţionare.

  2. La p.39, nu se acceptă redacţia nouă, deoarece în aceste procese este implicat factorul uman, contravine art.21 alin (1), (2) din Legea nr.10 din 03.02.2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice (Monitorul Oficial nr.67 art. 183) , înainte de plasarea pe piaţă, produsele şi serviciile sînt supuse autorizării sanitare de către Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice, categoriile şi tipurile de servicii supuse autorizării sanitare se stabilesc prin regulamente sanitare.

  3. în tot textul Regulamentului cu privire la importul, stocarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor sintagma "medicina preventivă" se substituie cu sintagma " sănătate publică".




- competențele Ministerului Sănătății în domeniul siguranței alimentelor stipulate în art.19 a Legii nr.113 din 18.05.2012 ,,Cu privire la stabilirea principiilor și a cerințelor generale ale legislației privind siguranța alimentelor” sunt incerte, au multe semne de întrebare. Dacă în articolul menționat este vorba despre autorizarea și supravegherea în domeniile din p.e)., în art.11 p.2 a Legii nr.78 din18.03.2004 privind produsele alimentare, este prevăzută numai aprobarea (avizarea). Însă Legea Nr.50 din 28.03.2013 cu privire la controalele oficiale pentru verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate și de bunăstare a animalelor (Monitorul Oficial Nr.122-124 art.:383), art.10 prevede clar delimitarea funcțiilor ANSA și ale Ministerului Sănătății ( pp.2 și 3) și anume:

p.3-Ministerul Sănătății autorizează aditivii alimentari,suplimentele alimentare,produsele alimentare noi, substanțe suplimentare utilizate pentru obținerea produselor alimentare fortificate și alimentele cu destinație nutrițională specială destinate consumului uman. și nici decum produsele alimentare (cu excepția produselor alimentare fortificate și alimentele cu destinație nutrițională specială), ce conțin aditivi, suplimente, etc,.

-Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor,consideră că completările propuse de Ministerul Sănătății în Reglementările tehnice ce urmează a fi modificate în pp.1-5 al proiectului sub aspectul compoziției nutriționale,etichetării nutriționale,utilizării aditivilor alimentari și etichetării produselor în care au fost adăugați aditivi alimentari inclusiv și avizarea materialelor ce vin în contact cu produsele alimentare nu pot fi acceptate deoarece, ele deja sunt prevăzute în Legea nr.10-XVI din 03.03.2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice, art.23,, Avizarea sanitară” punctele 4și 5 ce prevăd avizarea sanitară a standardelor pentru produse și servicii, inclusiv a tehnologiilor de producere.

- nu pot fi acceptate nici completările ,,Înainte de plasare pe piață produsele alimentare sunt supuse avizării sanitare (p.1 ,,261);( p.3,,131);( p.4,,191);(p.5,,101) fiindcă aceste aprobării se efectuează la etapa avizării sanitare preventive a standardelor și reglementărilor tehnice. Din aceleași considerente sunt inutile și propunerile de substituire a cerificatului igienic cu aviz sanitar ( ele trebuie scoase din text) –p11- RT,,Cafea.Extracte de cafea și de cicoare.Ceaiuri și produse de ceai;, p. 75 al RT,,lapte și produse lactate”; p.64 al RT,,Produse din carne”



Ministerul Finanţelor

Ministerul Finanţelor a examinat proiectul hotărîrii Guvernului „Cu privire la aprobarea proiectului de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative" şi proiectul hotărîrii Guvernului „Cu privire la aprobarea modificărilor şi completărilor ce se operează în unele hotărîri ale Guvernului", şi în limita competenţei funcţionale, comunică următoarele.

Modificarea actelor normative urmează să fie efectuată în baza actelor legislative aprobate şi puse în aplicare, prin urmare modificarea Hotărîrii Guvernului nr.331 din 28 mai 2012 urmează a fi efectuată după aprobarea modificărilor la Legea nr.48 din 21 martie 2012 privind sistemul de salarizare a funcţionarilor publici.

La proiectul hotărîrii Guvernului „Cu privire la aprobarea modificărilor şi completărilor ce se operează în unele hotărîri ale Guvernului", pct.2 modificări la Hotărîrea Guvernului nr.735 din 16 iunie 2003, la tabel, nu este clar cum se formează suma din coloniţa „Total".

Totodată atenţionăm, că atît revizuirea funcţiilor, cît şi modificarea structurii Agenţiei urmează să fie efectuată din contul şi în limita alocaţiilor aprobate acesteia pentru anul 2014



Se acceptă




Nu se aceptă.Exemplu: Efectivul-limită al serviciilor publice desconcentrate ale ministerelor,departamentelor şi altor autorităţi administrative central indicate în cifre la subcoloanele tabelei se adună și formează cifra “total”-urmează să se modifice odatăcu modificările operate în subcoloanele tabelei.

Se acceptă.




Centrul Național Anticorupție

Modificările propuse la punctele 29, 39, 42, 48 şi 50 din Hotărîrea Guvernului nr. 1045 din 05 octombrie 2005 obligă persoanele fizice şi juridice de a obţine permisiunile în scris pentru desfăşurarea activităţii în domeniul importului, stocării, comercializării şi utilizării produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor

Sintagma „permisiune eliberată în scris" este ambiguă şi admite interpretări abuzive, din considerentul că legislaţia în vigoare nu operează cu astfel de termeni. Potrivit art. 2 din Legea privind reglementarea prin autorizare a activităţii de întreprinzător act permisiv este un document sau înscris constatator prin care autoritatea emitentă constată unele fapte juridice şi/sau învesteşte solicitantul cu o serie de drepturi şi de obligaţii pentru iniţierea, desfăşurarea şi/sau încetarea activităţii de întreprinzător sau a unor acţiuni aferente acestei activităţi. Actul permisiv poate avea formă de autorizaţie, permis, certificat, aviz, aprobare, coordonare, brevet, de atestat de calificare. Astfel, „permisiune eliberată în scris" propusă în proiect nu se încadrează în forme actelor permisive stabilite de Legea nr. 160/2011. Totodată, stabilirea prin proiect a necesităţii obţinerii unor acte permisive, fără includerea acestora în Nomenclatorul actelor permisive eliberate de autorităţile emitente persoanelor fizice şi persoanelor juridice pentru practicarea activităţii de întreprinzător este inoportună, deoarece potrivit alin. (2) al art. 13 din legea sus menţionată prevederile actelor legislative şi ale celor normative cu privire la eliberarea actelor permisive, precum şi taxe pentru eliberarea acestora, care nu sunt incluse în Nomenclatorul actelor permisive se consideră caduce.

Recomandăm autorului de a exclude din proiect modificările propuse la punctele 29, 39, 42, 48 şi 50 din Hotărîrea Guvernului nr. 1045 din 05 octombrie 2005, promovarea cărora va fi posibilă doar după operarea modificărilor respective în Legea nr. 160/2011.

în proiect pct. 25 din atribuţiile principale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor în domeniul controlului produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor din Hotărîrea Guvernului nr. 51 din 16 ianuarie 2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor se propune a fi expus în redacţia nouă. Astfel, Agenţia va efectua autorizarea întreprinderilor de depozitare, comercializare şi utilizare a produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor cu eliberarea autorizaţiei de funcţionare a depozitului şi a lucrărilor ce ţin de utilizarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor în condiţiile Legii nr. 160 din 22.07.2011 privind reglementarea prin autorizare a activităţii de întreprinzător.

Actualmente Nomenclatorul actelor permisive eliberate de autorităţile emitente persoanelor fizice şi persoanelor juridice pentru practicarea activităţii de întreprinzător, aprobat prin Legea nr. 160/2011 nu include autorizaţia lucrărilor ce ţin de utilizarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor. Potrivit alin. (2) al art. 13 din legea susmenţionată prevederile actelor legislative şi ale celor normative cu privire la eliberarea actelor permisive, precum şi taxe pentru eliberarea acestora, care nu sunt incluse în Nomenclatorul actelor permisive se consideră caduce.

Recomandăm autorului de exclude din proiect modificările propuse la pct. 25 din atribuţiile principale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor în domeniul controlului produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor din Hotărîrea Guvernului nr. 51 din 16 ianuarie 2013.

Prin modificările propuse la Hotărîrea Guvernului nr. 331 din 28 mai 2012 se stabilesc gradele de salarizare pentru angajaţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Guvernul, potrivit art. 96 din Constituţie, asigură realizarea politicii interne şi externe a statului şi exercită conducerea generală a administraţiei publice. Actele Guvernului, prin care se asigură exercitarea funcţiilor acestuia, potrivit art. 102 alin. (2) din Constituţie, se emit prin organizarea executării legilor. Constituţia nu abilitează Guvernul cu dreptul de a stabili norme primare în acele domenii ale relaţiilor sociale care necesită reglementare legală.

Astfel, operarea modificărilor în Hotărîrea Guvernului nr. 331 din 28 mai 2012 va fi posibilă doar după stabilirea gradelor de salarizare pentru angajaţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor în Legea nr. 48 din 22 martie 2012 privind sistemul de salarizare a funcţionarilor publici. Recomandăm autorului de a exclude din proiect modificările propuse la Hotărîrea Guvernului nr. 331/2012.



Se propune completarea atribuţiilor principale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor în domeniul controlului produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor din Hotărîrea Guvernului nr. 51/2013 cu punctul 35, în baza căruia Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor va efectua controlul loturilor de produse de uz fitosanitar şi fertilizanţi destinate importului la locurile de descărcare, vămuire a încărcăturilor de către inspectorul fitosanitar din cadrul subdiviziunii teritoriale amplasate în raza punctului de descărcare, vămuire. Normele proiectului stabilesc atribuţii excesive Agenţii Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, care sunt de natură să genereze abuzuri din partea acesteia. Avînd în vedere că atît Legea 119/2004, (art. 21), cît şi Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor prevăd drept funcţie de bază a Agenţiei supravegherea şi controlul de stat asupra fabricării, importului, transportării, depozitării, comercializării şi utilizării produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor, totuşi procedura, termenul de efectuare a controlului şi consecinţele acestuia nu sunt reglementate. Bineînţeles că Agenţia are drept competenţă efectuarea controlului asupra produselor de uz fitosanitar şi/sau fertilizanţi, însă acest fapt trebuie să aibă loc conform unor prevederi legale clar stabilite şi nu discreţionar.

Lipsa reglementărilor reprezintă un factor de coruptibilitate, deoarece se lasă la discreţia Agenţiei de a-şi institui şi aplica prevederea fără careva restricţii sau fără obligaţia de a oferi o justificare clară pentru asemenea control. Recomandăm autorului de a completa Hotărîrea Guvernului nr. 51/2013 cu norme legale de bază care ar reglementa criterii şi proceduri de efectuare a controlului, care decizii pot fi adoptate în urma controlului precum şi modalitatea contestării acestora.





- recomandarea de a exclude din proiect modificarea propusă la pct.29 nu se acceptă deoarece, Autorizaţia de funcţionare a depozitului de PUFF eliberată de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor este deja inclusă în Nomenclatorul actelor permisive din Legea nr.160/2011, şi în Legea Nr. 119 din 22.04.2004 cu privire la produse de uz fitosanitar şi fertilizanţi. Modificarea respectivă reprezintă ajustarea HG 1045/2005 la prevederile legilor sus-menţionate.
- recomandarea referitoare la pct. 39 şi 42 se acceptă cu următoarea precizare: Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, paralel cu modificările la Legea nr 119. din 22.04.2004 privind produsele de uz fitosanitar şi fertilizanţi, a propus şi modificării la Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activităţii de întreprinzător după cum urmeză” În Nomenclatorul actelor permisive expus în anexă Legii nr. 160 din 22.07.2011 privind reglementarea prin autorizare a activităţii de întreprinzător, la autoritatea emitentă Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare se adaogă un nou act permisiv, sub nr.34 cu următorul conţinut ,,Autorizaţie de utilizare a produselor de uz fitosanitar”, costul ,,163”, termenul de valabilitate ,,12 luni” (tarif conform anexei nr.1 Legea Nr. 228).

Pct. 42. Se expune în redacţie nouă:

„Produsele de uz fitosanitar de grupele I şi a II-a de toxicitate, pot fi comercializate şi distribuite persoanelor fizice și juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, în vederea combaterii bolilor, dăunătorilor şi buruienilor, în baza Autorizației de utilizare eliberate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, conform prevederilor art. 39 al prezentului regulament”.

Recomandările la pct. 48 şi 50 se acceptă

se acceptă parţial deoarece anterior au fost propuse modificări la Nomenclatorul actelor permisive din anexa Legii 160/2011, privind „Autorizarea utilizării produselor de uz fitosanitar” tariful, şi termenul de valabilitate al acesteia. Modificările la HG nr.51 din 16.01.2013, sunt menite intrării în vigoare concomitent cu modificările la Nomenclatorul actelor permisive.

Se acceptă

se acceptă cu următoarea precizare:

Efectuarea controlului nemijlocit a loturilor de produse de uz fitosanitar şi fertilizanţi, este un proces complex, al cărui desfăşurare este descrisă în procedura specifică de inspecţie elaborată în baza Standardului ISO 17020, privind Cerinţele pentru funcţionarea diferitelor tipuri de organisme care efectuează inspecţii. Procedura respectivă este aprobată la nivelul Agenţiei, şi conţine toate criteriile de care trebuie sa ţină cont inspectorul la efectuarea controlului, precum şi măsurile prevazute în cazul depistării eventualelor neconformităţi. Justificarea pentru implementarea acestui control este faptul, că autorizaţia de import a agrochimicalelor, este eliberată de către ANSA doar în baza controlului documental, fără a se efectua controlul nemijlocit al încărcăturii. De asemenea, anterior au fost propuse modificări la HG nr.1073 din 19.09.2008 « cu privire la optimizarea modului de trecere a frontierei de stat de către mijloacele de transport auto cu mărfuri şi pasageri, modificarea şi abrogarea unor acte normative 


Ministerul Justiției

Referitor la proiectul hotărîrii Guvernului cu privire la aprobarea modificărilor şi completărilor, ce se operează în unele hotărîri ale Guvernului, remarcăm că în conformitate cu art. 102 alin. (2) din Constituţia Republicii Moldova, adoptată la 29 iulie 1994, hotărîrile Guvernului se adoptă pentru organizarea executării legilor, iar potrivit art. 10 partea 1) din Legea nr. 64-XII din 31 mai 1990 cu privire la Guvern, Guvernul promovează în viaţă legile Republicii Moldova şi decretele Preşedintelui Republicii Moldova. Reieşind din aceasta, precum şi din prevederile art. 52 alin. (1) din Legea nr. 317-XV din 18 iulie 2003 privind actele normative ale Guvernului şi ale altor autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, clauza de emitere stabileşte temeiul legal de emitere a actului normativ. Astfel, considerăm că proiectul urmează a fi aprobat ulterior aprobării cadrului normativ adoptat.

La fel, proiectul urmează se fi revizuit prin prisma prevederilor Legii nr.317-XV din 18 iulie 2003 privind actele normative ale Guvernului şi ale altor autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale.

Astfel, pct. 1 va avea următorul cuprins: "In anexa la Hotărîrea Guvernului nr. 384 din 31 martie 2003 „Cu privire la aprobarea efectivului-limită al personalului serviciilor publice create pe lîngă Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare" (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr. 62-66, art. 403 ), cu modificările ulterioare, coloana "Centrul Republican de Diagnostică" şi „Agenţia Naţională pentru siguranţa Alimentelor" se exclude.

La pct. 2 şi 3 se va revedea numerotarea acestora, deoarece contravine Legii nr. 317-XV din 18 iulie 2003 privind actele normative ale Guvernului şi ale altor autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale.

Totodată, la pct. 3 sbp. 2) al proiectului hotărîrii se va exclude sintagma"şi mai departe după text ", iar la spb. 3) referitor la amendarea pct. 5 din Hotărîrea Guvernului nr. 1045 din 5 octombrie 2005 „Pentru aprobarea Regulamentului cu privire la importul, stocarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor" se va indica concret actul, ce stabileşte standardele şi reglementările fitosanitare, sanitaro-igienice, de mediu şi tehnice naţionale în ceea ce ţine de importul produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor.

La pct. 4-6, 8-12, 15-17, 19, 20, 22-24, 27,29-42, 44,' 46, 47,49-54, 56, 57, 65-68, 70, 72 şi 74 din proiectul hotărîrii se va exclude numerotarea,întrucît amendamentele propuse modifică doar un singur punct. Mai mult, amendamentele date, urmează a fi expuse într-un singur alineat şi anume , spre exemplu : "5. La pct. 2 din Hotărîrea Guvernului nr. 774 din 3 iulie 2007 „Cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Zahăr. Producerea şi comercializarea" (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr. 103-106, art. 821), cu modificările şi completările ulterioare, sintagma:"Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare"se substituie cu sintagma: "Agenţia Naţională pentru siguranţa Alimentelor" ".

Terminologia utilizată în proiectele prezentate spre avizare urmează a fi constantă şi uniformă ca şi în celelalte acte normative. Astfel, în vederea conformării textului proiectului cu terminologia utilizată se va substituie cuvîntul "cuvintele"cu cuvîntul "sintagma", întrucît potrivit Dicţionarului explicativ al limbii române, sintagma este unitate semantico-sintactică stabilă, formată dintr-un grup de două sau mai multe cuvinte între care există raporturi de subordonare.

Pe tot parcursul textelor proiectelor la stabilirea datei actelor normative de referinţă, luna se va indica cu litere („21 decembrie 2007" în loc de „21.12.2007").

Subsidiar, proiectul necesită a se examina suplimentar în scopul excluderii divergenţelor, urmînd a fi coordonat cu Cancelaria de Stat, Centrul pentru Drepturile omului şi societatea civilă.


Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă



Director General Ion SULA

ex.A.Conovali



Tel.(22) 292-882
Yüklə 169,43 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin