Teme 2009 Evidenţa cărţilor dintr-o bibliotecă



Yüklə 26,42 Kb.
tarix15.01.2018
ölçüsü26,42 Kb.
#38045


Teme 2009
1. Evidenţa cărţilor dintr-o bibliotecă

O biblioteca doreste dezvoltarea unui program pentru gestiunea cartilor existente in biblioteca. Astfel programul va permite adaugarea unei noi carti (titlu, autori, an aparitie, editura, cuvinte cheie), cautarea cartilor scrise de un anumit autor (sau parti din numele autorului), cautarea cartilor care contin in titlu un anumit cuvant, tiparirea cartilor din biblioteca ce au aparut intr-un anumit an, sau la o anumita editura.
2. Evidenţa împrumuturilor dintr-o bibliotecă

O biblioteca doreste dezvoltarea unui program pentru gestiunea imprumuturilor facute de abonati. Astfel, programul va permite adaugarea unui nou abonat, stergerea unui abonat existent, imprumutarea unei carti (se pot imprumuta cel mult 4 carti, pentru cel mult 14 zile), returnarea unei carti si afisarea unui tabel cu toti abonatii care au depasit termenul de returnare al unei carti.

3. Administrator bloc

Un administrator de bloc doreste dezvoltarea unui program pentru gestiunea persoanelor ce locuiesc in blocul respectiv, si a facturilor cu cheltuielile curente din fiecare luna. Astfel program permite schimbarea proprietarului unui apartament, schimbarea numarului de persoane ce locuiesc intr-un anumit apartament, calcularea facturii pe luna curenta (stiind factura totala pe bloc si numarul de persoane din fiecare apartament), afisarea persoanelor restantiere, afisarea intr-un tabel a cheltuielilor pentru luna curenta. Pentru cheltuielile lunare se vor lua in calcul facturile de la apa rece, apa calda, gaz, caldura si electricitatea pe scara.

4. Căutare într-o bibliotecă

O bibliotecă electronică contine mai multe lucrari(articole) fiecare insemnnd un fisier text. Se doreste dezvoltarea unui program pentru gestiunea lucrarilor existente. Astfel, program permite adaugarea unei noi lucrari (titlu, autori, cuvinte cheie, si calea pana la fisier), stergerea unei lucrari, cautarea lucrarilor dupa: autori, titlu sau cuvinte cheie si afisarea intr-un tabel a tuturor lucrarilor existente, in ordine alfabetica dupa titlu.

5. Evaluator examen

Un profesor doreste dezvoltarea unui program pentru gestiunea subiectelor de la un examen de tip grila si a rezultatelor obtinute de studenti. Programul permite adaugarea unei noi intrebari pentru un anumit domeniu (enunt intrebare, variante de raspuns, raspunsul corect, domeniul in care se incadreaza), in setul de intrebari disponibile, crearea unui nou test (testul va contine 5 intrebari alese aleator din cele disponibile, din domenii diferite), evaluarea rezultatului unui anumit student la un test dintr-o anumita data (se va calcula punctajul obtinut), afisarea unui clasament cu rezultatele obtinute de studenti intr-o anumita data, afisarea tuturor rezultatelor obtinute de un student (in date diferite).
6. Salariati universitate

Se doreste dezvoltarea unui program pentru gestiunea salariatilor unei universtati. Programul permite afisarea tuturor salariatilor din universitate, afisarea salariatilor dupa gradul didactic (asistent/lector/conferentiar/profesor), afisarea salariatilor care inplinesc varsta de pensionare in anul curent (59 ani pentru femei/ 65 ani pentru barbati), modificarea salariului unui anumit salariat.

Toate datele despre salariati se citesc dintr-un fisier text, si nu pot fi modificate din program (exceptand cuantumul salarului).
7. Depozit materiale

Un depozit de materiale doreste dezvoltarea unui program pentru gestiunea materialelor aflate pe stoc. Programul va permite adaugarea unui nou material (cod, denumire, cantitate, pret), modificarea cantitatii existente (adaugare/stergere) pentru un anumit material, cautarea unui material dupa denumire (sau parti din denumire), afisarea tuturor materialelor aflate in depozit cu cantitatile disponibile in ordine alfabetica dupa nume, afisarea materialelor care nu mai sunt disponibile in depozit (cantitatea este 0).
8.Admitere facultate

Se doreste dezvoltarea unui program pentru gestiunea candidatilor care se inscriu la facultate de matematica si informatica. Programul permite adaugarea unui nou candidat(cnp, nume, adresa, medie bac, mediile la matematica sau informatica din liceu; media de concurs este: 50% media de la bac si 50% media de la matematica/informatica din timpul liceului), modificarea datelor unui candidat deja inscris(nume, adresa, cnp, optiuni, media de la bac, mediile generale din liceu la matematica/informatica) generarea rezultatelor, afisarea tuturor candidatilor admisi pentru fiecare sectie, afisarea candidatilor respinsi.

Obs. Un candidat poate opta la oricare dintre sectiile oferite de facultate. Numarul, numele sectiilor si numarul de locuri disponibile sunt configurabile (nu sunt constante in program).
9.Clasă de liceu



Se doreste dezvoltarea unui program pentru gestiunea notelor obtinute de elevii unei clase de liceu. Programul va permite adaugarea unei note la o anumita materie, , calcularea mediilor semestriale pentru fiecare elev, afisarea elevilor coringenti si materia la care sunt corigenti, afisarea rezultatelor obtinute de un elev la o anumita materie sau la toate materiile, afisarea clasamentului final al clasei (elevii vor fi afisati in ordine descrescatoare dupa media generala). Informatiile despre elevi (cnp, numar matricol, numar) se citesc dintr-un fisier text si nu se modifica din program.

10. Medic de familie – pacienţi

Se doreste dezvoltarea unui program pentru gestiunea pacientilor unui medic de familie. Programul permite adaugarea unui nou pacient (cnp, nume, adresa), adaugarea unei noi consultatii efectuate unui pacient (data consultatiei, diagnostic, medicamente prescrise), afisarea istoricului unui pacient, afisarea unui tabel cu toti pacienti inscrisi la medicul respectiv, in ordine alfabetica dupa nume, afisarea tuturor pacientilor care sufera de o anumita boala, afisarea pacientilor carora le-a fost prescris un anumit medicament.s

11. Electrica – plata curentului electric
O companie furnizoare de energie electrica solicita dezvoltarea unui sistem care sa permita gestiunea clientilor si a facturilor. Astfel, sistemul va permite introducerea unui nou abonat, modificarea informatiilor legate de un abonat sau eliminarea unui client din lista abonatilor. Pentru emiterea facturilor, sistemul va prelua informatii dintr-un fisier care contine indexul de contor lunar pentru fiecare din abonatii companiei. Preluarea acestor informatii se va realiza la o data prestabilita, dar modificabila in timp. Pretul energiei este de asemenea fluctuant. Facturile vor fi emise pentru tiparire in fisiere imprimabile care vor contine cel putin urmatoarele informatii: numele companiei, numele si adresa abonatului, indexul de contor anterior, indexul de contor curent, valoarea facturii curente, si, daca este cazul, eventuale penalizari sau restante de plata. Se doreste ca sistemul sa furnizeze posibilitatea crearii de rapoarte detaliate referitoare la clientii sai si la consumul de energie pe perioade variate de timp (o anumita luna, o perioada de cateva luni, ultimul an).
12. Note studenţi
O facultate doreste introducerea unui sistem care sa ofere posibilitatea centralizarii situatiei scolare a studentilor. Se doreste ca accesul la informatiile referitoare la studenti sa se faca in mod diferentiat in functie de utilizator. Astfel, informatiile referitoare la identitate, adresa pot fi introduse/actualizate de catre secretariatul facultatii, informatiile legate de notele studentilor la examinare/re-examinare sunt actualizabile numai de catre cadrul didactic responsabil pentru o anumita materie, iar consultarea situatiei scolare poate fi realizata de catre studentul in cauza. Secretariatul facultatii va avea posibilitatea de a crea rapoarte privind situatia scolara a unui anumit student (foaia matricola in format imprimabil), fiecare cadru didactic va putea genera rapoarte referitoare la materia pe care o preda, iar decanul facultatii va putea genera rapoarte de ansamblu privind un anumit an de studiu sau o anumita materie. Informatiile despre materii, cadru didactic indrumator, studenti inmatriculati sunt disponibile in fisiere.
13. Buget familial
Dezvoltati o aplicatie care sprijina o comunitate formata din mai multi membri (ex. familie) in gestionarea si planificarea bugetului acesteia. Aplicatia va permite unui “administrator” adaugarea sau eliminarea unui membru al comunitatii impreuna cu informatii legate de venitul cu care acesta contribuie lunar la bugetul comunitatii, respectiv cheltuielile pe care acesta le genereaza in cadrul comunitatii. Se doreste ca administratorul sa poata crea rapoarte pe intervale variate de timp (zi/saptamana/luna/luni) referitoare la cheltuielile realizate pe diferite categorii de produse necesare unei comunitati (consumabile, alimente, imbracaminte, incaltaminte, etc) precum si o ilustrare a variatiilor suferite de la o perioada la alta. Fiecare membru al comunitatii va putea sa urmareasca modul de evolutie al contributiilor/chletuielilor proprii, precum si o comparatie cu restul membrilor comunitatii.
14. Inventar magazin
Un hipermarket se aprovizioneaza de la furnizori cu diferite categorii de produse, pentru fiecare categorie de produs existand mai multi furnizori. Pentru o buna gestiune a aprovizionarii, hipermarketul solicita dezvoltarea unui produs informatic care sa ofere informatii reale despre situatia stocurilor la sfarsitul fiecarei zile. Pentru realizarea acestei situatii sistemul va prelua informatii provenite de la casele de marcat care vor contine codul, denumirea si cantitatea de produse vandute, la sfarsitul fiecarei zile (informatii stocate in fisiere). Managerul magazinului va avea posibilitatea consultarii de rapoarte privind evolutia stocurilor in urmatoarele moduri: evolutia vanzarilor unui anumit produs, evolutia vanzarilor tuturor produselor dintr-o categorie, situatia stocurilor pentru toate produsele din hipermarket sau doar pentru un anumit produs. Aceste rapoarte vor fi generate pentru o anumita perioada din cadrul unei luni. In urma unor comenzi receptionate, managerul va avea posibilitatea de a actualiza situatia stocurilor.
15. Evidenta lucrarilor de laborator într-un semestru
Un cadru didactic coordoneaza lucrari de laborator la mai multe discipline. Dezvoltati un sistem informatic care sa sprijine cadrul didactic in gestiunea activitatilor de laborator. Acest fapt presupune gestiunea studentilor aflati in indrumarea cadrului didactic pentru fiecare din materiile predate, gestiunea prezentelor studentilor, distribuirea lucrarilor de laborator si notarea acestora. Cadrul didactic va putea avea acces in orice moment la situatii globale pentru o anumita materie predata, la situatia absentelor/prezentelor/notelor pentru un anumit student, clasamente ale studentilor pe baza notelor obtinute. In dezvoltarea produsului tineti cont de faptul ca numarul si frecventa de predare a laboratoarelor difera de la o materie la alta, iar acest fapt trebuie sa se reflecte in aplicatie. Cadrul didactic isi va adauga personal studentii aflati in indrumare la fiecare din materiile predate, in functie de apartenenta la o grupa de studiu.


16. Agenda personală
Se cere dezvoltarea unei aplicatii care sa sprijine utilizatorii in organizarea eficienta a timpului si a relatiilor sociale. Aplicatia va furniza utilizatorului posibilitatea gestiunii contactelor (adaugare/editare/stergere/grupare in categorii de contacte) dar si programarea unor activitati (la o anumita data, cu o anumita persoana sau cu o anumita categorie de persoane). Pentru anumite activitati se doreste avertizarea utilizatorului din timp asupra necesitatii realizarii ei in momentul deschiderii aplicatiei (utilizatorul va putea seta frecventa cu care o anumita activitate trebuie sa-i fie reamintita – de exemplu zilnic, la doua zile, cu o saptamana inainte zilnic, etc.). Utilizatorul va putea genera rapoarte referitoare la activitatile pe care le are la o anumita data, activitatile cu o anumita persoana, iar avertizarea referitoare la zilele de nastere ale persoanelor din lista de contacte se vor realiza cu o zi inainte de data nasterii.
17. Gestiunea contractelor de studii

O facultate doreste imbunatatirea modului de gestiune a contractelor de studii prin introducerea unui sistem informatic care sa sprijine studentii in intocmirea contractelor de studii. Astfel, la autentificarea unui student, sistemul ii va prezenta acestuia stadiul actual al contractului sau de studii (materiile deja selectate, numarul de credite asociat fiecarei materii si numarul total de credite care pot fi realizate cu optiunile deja selectate). De asemenea, utilizatorului ii va fi prezentata lista completa a disciplinelor din care acesta mai are posibilitatea sau mai trebuie sa aleaga alte discipline (pachetele de cursuri optionale). Sistemul va permite modificarea contractului de studii pana la o data prestabilita (dar modificabila). Pe baza alegerilor realizate de studenti, secretariatul facultatii va genera rapoarte privitoare la numarul si lista de studenti inscrisi la un anumit curs, lista cursurilor optionale care se vor organiza (numarul de studenti inscrisi >10), clasamentul cursurilor optionale in functie de numarul de studenti inscrisi. Lista studentilor si lista disciplinelor asociate fiecarui an de studiu sunt furnizate in fisiere.
18. Gestiunea CD-urilor din biblioteca personală
Se doreste realizarea unei aplicatii care sa sprijine utilizatorul in gestiunea CD-urilor pe care le poseda. Pentru aceasta, utilizatorul va putea adauga in “inventarul” CD-urilor sale un nou CD, specificand pentru acesta un nume, o categorie a informatiilor stocate (ex: muzica, filme, kit-uri, etc) si o lista a elementelor distinctive de pe CD. Programul va genera in mod automat o eticheta pentru CD-ul respectiv in format imprimabil care va contine si un cod unic de identificare. Aplicatia va furniza functionalitate de cautare a unui CD dupa nume sau componente ale elementelor distinctive. De asemenea, aplicatia va oferi posibilitatea memorarii faptului ca un anumit CD a fost imprumutat unei alte persoane sau alte observatii relevante pentru utilizator. Lista CD-urilor este supusa actualizarii, in sensul ca se ofera posibilitatea modificarii informatiilor despre un CD sau stergerea unui CD din lista acestora. Se va furniza posibilitatea generarii de rapoarte baate pe un anumit tip de CD-uri, informatii, CD-uri imprumutate, returnate, etc.
19. Casa de schimb valutar
Se cere dezvoltarea unei aplicatii care sa sprijine activitatea dintr-o casa de schimb valutar. Aceasta aplicatie va permite inregistrarea activitatii zilnice din cadrul unitatii respective. Astfel, la inceputul fiecarei zile lucratoare, gestionarul casei de schimb valutar va inregistra sumele disponbile din fiecare valuta tranzactionata precum si cursul de schimb valutar pentru fiecare din aceste valute. La fiecare tranzactie realizata de vanzatorul casei de schimb valutar, sistemul va verifica disponibilitatea sumei cerute, in caz afirmativ va genera chitanta care se va inmana clientului, va inregistra tranzactia si va actualiza sumele disponibile din fiecare moneda. La sfarsitul zilei, se va genera automat situatia monetarului pentru fiecare valuta disponibila si o situatie detaliata care va contine pentru fiecare valuta soldul initial, suma vanduta si suma cumparata in cursul zilei, precum si soldul final. Gestionarul casei de schimb valutar va avea posibilitatea generarii de rapoarte referitoare la evolutia vanzarilor pentru toate valutele sau pentru anumite valute pe perioade stabilite de catre acesta.
Yüklə 26,42 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin