Temeli 1900'lerde atılan Dedeman Topluluğu, bugün kendi içinde sürekli büyüyen, gelişen bir grup olarak Turizm, Madencilik ve Gayrimenkul dallarını ana iş kolu olarak görüp faaliyetlerini yaklaşık 2



Yüklə 21,14 Kb.
tarix15.01.2019
ölçüsü21,14 Kb.
#97350

DEDEMAN Holding

Temeli 1918’de atılan Dedeman Grubu, bugün kendi içinde sürekli büyüyen, gelişen bir grup olarak Turizm ve Madencilik dallarını ana iş kolu olarak görüp faaliyetlerini yaklaşık 2.000 çalışanıyla sürdürmektedir. Dedeman Holding, girişimci ve öncü karakterini, köklü geçmişi içinde mal varlığına, insan kaynaklarına, yönetim ve bilgi sistemlerine yapmış olduğu yatırımlarını, ülkemizin geleceğini şekillendirecek en önemli kaynakları olarak görmektedir.

Dedeman Grubu; sürekli kendini geliştirerek, toplumsal değerlere bağlılığı ve çevreye olan saygısıyla Türkiye'nin gelişimine katkılarını sürdürmektedir. Grup, araştırma-geliştirme ve teknolojiye önem vererek, faaliyette bulunduğu ana sektörlerde kurumsal kültürüne bağlı, etik değerlere sahip, yetenekli ve eğitimli insan gücü ile lider konumunu sürdürmeyi hedeflemekte ve uluslararası bir marka olma yolunda hızla ilerlemektedir.



DEDEMAN: OTELCİLİKTE ULUSLARARASI MARKA OLMA YOLUNDA

DEİK Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi üyesi, Dedeman Otelcilik İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Bilge Turcan ile Dedeman Holding dış yatırımları ve süreçleri üzerine sohbet gerçekleştirdik.


Bilge Bey; Dedeman Grubu’nun otelcilik alanındaki önümüzdeki dönem yatırım planları nelerdir?
BT: 2013 yılında Dedeman Erbil ve Dedeman Park Gaziantep otellerimiz zincire katıldı. 2014 yılında ise İstanbul’da Dedeman Bostancı ve Dedeman Park Bostancı, Kazakistan’da Dedeman Oskemen ve Rusya’da Dedeman Park Izmailova Moskova otellerimiz hizmete açılacak. 2015 yılında ise İstanbul’daki dördüncü otelimiz olacak olan, Büyükdere Caddesi üzerinde inşaatına başlanmış, Dedeman Park Levent otelimiz hizmete girecek.

Otel yatırımlarınızda işletme kiralama mı gayrimenkul alımı mı tercihiniz?
BT: Otelcilikte esas olarak satılan know-how ve işletmeciliktir. Gayrimenkul alımı gerçekleşmemektedir. Ancak çok iyi ve uygun fırsatlarda dekorasyona yatırım yaptığımız da olmakta. Tesisin ekonomik ömrü sözleşme içinde bitiyorsa mekansal inşaata yatırım yapmayı gündeme alıyoruz.
Bizim sektörde tasarım konusu çok kritik bir nokta. Müşterinin gözle göremeyeceği tasarımsal hatalar işletmecilik maliyetlerini katlayabilmekte. Tasarımın detayları otelin konseptine ve lokasyonuna çok bağlı. İç tasarım, Dedeman olarak genellikle yatırım aşamasında müdahil olduğumuz bir süreç. Uluslararası büyük zincirler bunu ayrı bir hizmet olarak vererek gelir sağlamakta.
Dedeman Otelleri’nin gelecek hedeflerini öğrenebilir miyiz?
BT: 2023 yılında Dedeman Grubu bünyesinde 20’si Dedeman, 22’si Dedeman Park olmak üzere toplam 42 otel ile hizmet vermeyi hedefliyoruz. Yeni dönemde bünyemize katılacak otellerin Doğu Avrupa, Balkanlar, Orta Doğu, Orta ve Kuzey Afrika’ya odaklanmak üzere yüzde 30’nun da yurtdışında olmasını planlıyoruz.

Dış yatırım kararı alma süreciniz nasıl işliyor?
BT: Fırsatlar genellikle mal sahipleri ve yatırımcılardan gelmektedir. İş geliştirme birimince değerlendirilerek üst yönetime sunulmaktadır. İş geliştirme birimi otelin faaliyete geçene kadarki tüm süreçlerini yöneten birimdir. Tüm araştırma ve tasarım çalışmaları bu birimde gerçekleşmektedir.

Bu süreçte danışmanlık hizmeti alıyor musunuz?
BT: Zaman zaman danışmanlık şirketlerinden de şehir/sektör bazlı çalışmalarda yardım alınabilmektedir. Yatırım araştırmalarında ilgili şehirlerle ilgili otelcilik verilerine ulaşmakta sıkıntı çekilmemektedir. Belediye-yerel yönetim, nüfus, turizm, havayolu ve ulaşım bilgileri rakip oyuncuların durumu ile birlikte fizibilite çalışmalarında kullanılmaktadır.

Aktif olarak ilgilendiğimiz pazarlarda genellikle danışmanlık şirketlerinin bilgileri bizden daha fazla değil. Bizim gibi uluslararası alanda daha çok büyümek isteyen markaların ilgilendiği ülkelerde, “Roadshow” konsepti ile bir dizi önemli firmayla etkinlikler düzenleyerek görüşmek en sağlıklı ve tutan uygulamalardan biridir. Ancak bunun organizasyonu için daha farklı bir yapılanmaya ihtiyaç duyulmakta. 2014’te İran’da böyle bir girişimimiz olabilir.


Yatırım yapacağınız ülke/şehirleri seçerken kriterleriniz neler?
BT: Temel olarak know-how ve işletmecilik satıldığı için Dedeman’nın yatırım yapmayı planladığı şehirde hoş karşılanması önemli bir konudur. Fırsatın karşı taraftan teklif edilmesi tercih edilebilmektedir. Buna ilave olarak yatırım yapılan şehirde otel hizmetinde artı değer katabilecek işletmelerin bulunması önemli. Bu bağlamda Dedeman, AB ve diğer gelişmiş ülke pazarlarını (Almanya ve Londra hariç) öncelik sırasına almamaktadır.
Bunun yanında, Türk markası olarak Dedeman’ı öne çıkaracak ürünlerle faaliyetin sürdürülmesi önemli bir husustur. Türk kahvesi, kolonya, hamam, simit, kahvaltı gibi Türk imajını güçlendirecek konseptlerin ön plana çıkarılması benimsenmiştir. Bu bağlamda Türklerin yoğun olarak uğrak yerleri Dedeman için potansiyel pazardır. Örnek olarak kahvaltı konseptine, yatırım yaptığımız ülkelerde önem veriyoruz. Menülerimizde ayrıca Türk Kahvaltısı bölümü muhakkak oluyor. Türk markasına yatırım yapıyoruz ancak karşılık görmesi, kıymetinin bilinmesi mühim. Özellike bazı gelişmekte olan ülkelerde nitelikli bir Türk Kahvaltısı, misafirin çok ilgisini çekmeyen bir konsept olabilir.
Türk marka algısının her anlamda geliştirilmesi, yurtdışında faaliyet gösteren tüm sektörlere fayda getirecektir. Devlet ile koordineli biçimde bir hareket yaratılabilir. Bu bağlamda Turquality programını çok önemli buluyorum.
Yatırım yapılırken en çok dikkat edilen ilk üç husus nedir?
İlgili şehre direkt uçuşun olması, ülkenin politik ve mali mevzuat yapısı ile projenin finansal modelinin uygulanabilirliği olarak üç kriteri gösterebiliriz. Yerel ortak da ayrı olarak değerlendirilmesi gereken bir nokta. Markayı layıkıyla temsil edebilecek ve sahiplenecek kurumlar bulunmalı.
Politik Risk Sigortası kullanıyor musunuz?
Politik Risk Sigortası önemsediğimiz bir konu ve yatırımlarımızda değerlendiriyoruz bu imkanı. Ancak çok daha kapsamlı sigorta poliçeleri yapıyoruz. Gıda ve barınma gibi iki hayati konuyu içeren hizmet sağlayıcısı olarak her türlü riski minimize etmek durumundayız. Kar kaybı, lokavt, afet, terör, zehirlenme ve kaçırma gibi bir çok unsuru dikkate alıyoruz.
Dış yatırımlarınızda karşılaştığınız zorluklar nedir?
Özellikle CIS ve MENA bölgesinde güçlü bir lokal ortağın bulunması yatırımın sürdürülebilirliği adına mühim bir noktadır. Ülkelerin şeffaf olmayan ekonomik modelleri sıkıntı yaratabilmektedir.

Personel transferi ve sosyal güvenlik mevzuatının Türkiye ile örtüşmediği durumlarda çifte vergi ödemekten kurtulamıyoruz. Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması ve Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmaları bir ülkeyi incelerken önemsediğimiz protokoller.


Dış yatırımların finansmanında nasıl bir yol izliyorsunuz?
Otellerimizin binasının yatırımını mal sahipleri gerçekleştiriyor. Biz ise proje tasarımından otelin açılması ve sonrasında yönetilmesine kadar gerekli organizasyon ve know-how yatırımını sağlıyoruz. Bu sebeptten finansmanımız öz sermayeden karşılanmaktadır. İhtiyaç olduğunda ekipman için genellikle leasing, yatırımlarımız için yeterli olmaktadır.
Çok teşekkürler Bilge Bey, son olarak dış yatırımlar konusunda devletten beklentilerinizi öğrenmek isteriz.
Ticari Müşavirlikler, şirketlerin talepleri karşısında son yıllarda daha aktif. Veri paylaşımında ise daha aktif olmalarını temenni ediyoruz. Bunun yanında, para ve kar transferlerinin sıkıntılı olduğu bölgelerde mevzuatın gevşetilmesi adına devlet devreye girebilir.
Ekonomi Bakanlığı’nın Turquality kapsamına muhakkak servis sağlayıcı markaları da dahil etmesi çok önemli. Bunun haricinde Türk Markalarının yurtdışı bilinirliklerinin arttırılmasına binaen, yeni gelişen ülkelere dönük bütüncül bir yaklaşımla imaj çalışmaları yürütülmeli. Ticari temsilciliklerin şemsiyesi altında Türk Markalarına dönük etkinlikler organize edilebilir.

Bilge Turcan, Özgeçmiş

Bilge Turcan iş hayatına UCGL-MEWA şirketinde iş geliştirme uzmanı olarak başladı. Kariyerine Elit İnşaat ve Gayrimenkul Geliştirme şirketinde proje yöneticisi olarak devam eden Turcan, Cushman & Wakefield şirketinde çeşitli üst düzey görevlerde yer aldı. Ağustos 2012’den beri Dedeman Grubu’nda İş Geliştirmeden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Bilge Turcan lisans derecesini Yıldız Teknik Üniverstiesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden yüksek lisans derecesini de Erasmus Üniversitesinde aynı disiplinden almıştır.







Yüklə 21,14 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin