Total incepator in linux



Yüklə 80,1 Kb.
tarix01.11.2017
ölçüsü80,1 Kb.
#25760

TOTAL INCEPATOR IN LINUX

- ghid practic pentru utilizatorii de Windows -


8 martie 2012

Introducere

Linux este alternativa gratuita la Windows, ca sistem de operare. Iata cateva motive de a-l instala:

- In lipsa unei solutii bune antivirus pe Windows, poti sa bootezi Linux de pe CD si sa folosesti aplicatiile bancare.

- Unele versiuni de Linux se misca bine bine pe sisteme mai vechi, pe care Windows nu functioneaza. Pentru internet si programe de birou poti folosi foarte bine si un sistem uzat moral (vezi referintele facultative de la final).

- Linux si aplicatiile sale sunt gratuite (exista insa si unele aplicatii comerciale).

- Nevoia de autoperfectionare in IT: a intelege mai bine cum functioneaza sistemele de operare, a pune la punct un server Linux, a folosi capabilitati inexistente in Windows etc.

In acest ghid practic te vei familiariza cu sistemul de operare Linux din punct de vedere tehnic, dar si psihologic, ca sa fii oricand in stare, in cel mai scurt timp, sa-l instalezi langa sau in loc de Windows. Am creat acest ghid pe masura ce eu insumi experimentam chestiunile mentionate aici. Nu am neglijat niciun aspect de care m-am lovit si care mi s-a parut important pentru un incepator. M-am limitat, totusi, la minimul necesar. Daca vei fi curios, vei gasi in forumuri si tutoriale nenumarate chitibusuri, optimizari, dezvoltari.

Din fericire, cea mai recenta varianta de Linux Ubuntu - 11.10 Oneiric Ocelot (la data cand scriu) - este mai prietenoasa decat cele anterioare, astfel incat scrierea instructiunilor prin linie de comanda nu se impune, decat daca vrem sa exploatam la maxim resursele imense oferite de terminal. Tocmai aceasta consola (terminalul) era spaima utilizatorilor obisnuiti cu mediul grafic Windows! Desigur, inca raman multe configurari mai sofisticate doar pe seama liniei de comanda. Probabil, versiunile ulterioare vor fi si mai prietenoase, favorizand astfel migrarea masiva spre Linux. Oricum, acest ghid nu este dependent de versiunea 11.10, ci informatiile de aici raman valabile si mai departe, fiind de utilitate generala.



Recomand tiparirea acestui document, o lectura cursiva (nu pe sarite) si punerea in practica a celor scrise aici. Manuale teoretice bine organizate vei gasi cu duiumul. Am dat si eu numeroase referinte suplimentare. Am preferat abordarea practica, fiindca e mai rapida, eficienta si asa incap mai multe informatii utile in text. Daca vei urmari firul ghidului, vei experimenta si tu cele mai uzuale situatii, invatand din mers.

Important: nici o activitate din acest ghid nu va duce la compromiterea fisierelor personale sau ale sistemului de operare curent. Totul se va desfasura in deplina siguranta!

Pentru orice intrebare ramasa nelamurita, cauta la: https://help.ubuntu.com/ sau forum.ubuntu.ro.
Simboluri grafice folosite pe parcursul ghidului:

Aspect pozitiv, avantaj

Link internet

Informatii suplimentare

Experiment personal

Recomandare

Aspect negativ, dezavantaj

Atentie!

Etape principale:



1. Descarca de la www.ubuntu.ro fisierul de instalare cu extensia .iso! Din alternativele pe care le gasesti, alege varianta pe 32 de biti, care este specifica unui computer obisnuit. Daca cumva ai un procesor pe 64 de biti, ar trebui s-o stii deja.

In general, unde vezi in denumirea unui fisier sau folder i386, e vorba de un computer obisnuit, iar amd64 se refera la unul pe 64 de biti.

Ubuntu e numele unei distributii de Linux (altele se numesc Debian, RedHat, Fedore, CentOS, OpenSUSE etc). Cea mai recenta, descarcata de mine in luna februarie 2012, este versiunea Ubuntu 11.10 (numerele simbolizeaza data aparitiei: anul 2011, luna octombrie), care poarta suplimentar numele de Oneiric Ocelot. Am ales varianta (cuvantul tehnic este distributie) de Linux Ubuntu pentru ca este cea mai raspandita in Romania, avand cea mai mare comunitate de dezvoltatori si utilizatori - prin urmare, poti gasi cel mai usor suport tehnic in randul voluntarilor.

Gratuitatea merge mana in mana cu voluntariatul. Chiar acest ghid este un gest de voluntariat absolut dezinteresat. Asta face parte din “filozofia Linux”.


2. Treci pe un CD/DVD acest fisier! Foloseste orice program cu functia ‘Burn Image’ (de exemplu Nero, Power2Go sau cele amintite la https://help.ubuntu.com/community/BurningIsoHowto).

Pentru evitarea inscrierii unor greseli, bifeaza toate optiunile de verificare a continutului noului disc, cum ar fi: - write simulation, - verify data. Operatiunea ‘burn image’ nu este un simplu ‘copy’ pe CD.
3. Acum ai un CD cu Linux. Il introduci in CD-ROM si repornesti computerul. Poti alege intre doua optiuni:

A. TRY UBUNTU (un fel de demo). Linux nu se instaleaza definitiv, ci in foldere temporare (se mai numeste si sesiune “live CD”). Poti explora functiile generale ale sistemului de operare, e bun pentru familiarizare, nu strici nimic din ce ai deja pe computer in Windows. Cu singura conditie sa nu dai click pe iconul ‘Install Ubuntu’ de pe ecran…!

B. INSTALAREA pe hard-disk (daca te intereseaza sa aprofundezi Linux Ubuntu)

La instalare si dual-boot pot apare diverse situatii problematice care sunt dezbatute pe larg in diverse tutoriale si forumuri. Vom testa dual-boot (Windows + Linux) doar in masina virtuala.

O a treia optiune este deci sa folosim virtualizarea, pe care o recomand calduros incepatorilor.

C. Instalarea in MASINA VIRTUALA. Instaleaza intai in Windows aplicatia Virtual Box (de la https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads) si apoi creeaza o masina virtuala Linux in cadrul acestei aplicatii. Este o metoda potrivita atat pentru incepatori, cat si pentru oricine vrea sa experimenteze diverse sisteme de operare sau virusi, fara a-si periclita sistemul. Cand te plictisesti, sterge masina virtuala Linux din Virtual Box si vei avea din nou liber spatiul pe hard-disk!



Detalierea etapelor:



1.1 Verificarea integritatii fisierului

Deci ai descarcat fisierul cu extensia .iso … ( In cazul meu, fisierul descarcat este ubuntu-11.10-desktop-i386.iso - il numesc pentru a exemplifica concret unele comenzi)

Ca sa verifici daca fisierul nu are erori de download, iata ce ai de facut:

- Descarca programelul md5sum.exe de aici: http://mirror.centos.org/centos/dostools/

- Pune-l in folderul WINDOWS/system32.

- Deschide fereastra MS-DOS (din Start, Run, scrie cmd).

- Schimba directorul pana ajungi in folderul unde se afla fisierul .iso.

Sintaxa e simpla in Command Prompt:

cd.. pentru urcat pe arborele de directoare,

cd numele_directorului pentru coborat

C:\> F: pentru schimbarea unitatii de la C la F

- Scrii comanda: md5sum ubuntu-11.10-desktop-i386.iso (Atentie, pune numele fisierului tau de tip .iso!)

- Vei obtine un numar hexagesimal cu 32 digiti, care ar trebui sa fie identic cu numarul de reper, aflat pe serverul de unde l-ai descarcat. Numarul de reper md5 Hash il iei de aici: https://help.ubuntu.com/community/UbuntuHashes

Exemplu: pentru ubuntu-11.10-desktop-i386.iso

md5 Hash este c396dd0f97bd122691bdb92d7e68fde5

O alta varianta mai simpla de generare a numarului de control ar fi sa folosesti programul Total Commander. Selectezi fisierul .iso, apoi din meniul Files, alegi Create CRC Checksums. Se va crea un fisier cu extensia .md5, pe care il poti deschide cu Notepad.

Despre ISO, md5sum, burn image: http://www.centos.org/docs/5/html/CD_burning_howto.html

2.1 Verificarea CD-ului

CD-ul cu Linux inca mai poate sa contina greseli de inscriptionare nedetectate.



Prima verificare manuala este sa vizualizezi continutul CD-ului. Daca apare un singur fisier .iso, inseamna ca nu s-a scris corect. In mod normal ar trebui sa vezi mai multe foldere si fisiere.

O a doua verificare manuala ar fi sa folosesti md5sum pentru fisierele de pe CD-ul cu Linux.

- Navighezi in fereastra MS-DOS pana la drive-ul CD-ROM-ului (de exemplu F:).

- Dai comanda: md5sum –c md5sum.txt . Se va insira lista tuturor fisierelor, la sfarsitul carora va aparea OK (daca nu sunt corupte).

- Daca gasesti cel putin o greseala, CD-ul “Install Ubuntu” trebuie rescris.


Poti folosi un CD/DVD reinscriptionabil, care poate fi scris-sters-rescris pana cand nu mai apar erori! Sau un memory-stick bootabil (instalarea e mai rapida), de 8 GB. Daca il vei folosi pe acesta din urma, nu uita sa schimbi ordinea de bootare.

Cum schimbi ordinea de boot? Imediat ce deschizi computerul, apasa una din tastele F1, F2, DEL, ESC sau F10 (tasta ar trebui sa fie scrisa alb pe negru pe ecran), pentru a intra in modul Setup al BIOS, inainte de a se porni Windows-ul. La ‘boot order’ ar trebui sa scrie ceva de genul ‘removable drive’ sau ‘USB media’. Alege secventa de bootare: 1) CD, 2) USB, 3) HARD-DISK. Daca n-ai un CD in tavita, atunci, la pornirea computerului, sistemul de operare se va incarca de pe stick-ul USB.

Sistemele anterioare anului 2004 s-ar putea sa nu aiba optiunea de boot dupa USB…



Cum scrii un stick bootabil? Descarci programul de la http://www.pendrivelinux.com/ alegand “Universal USB Installer” si urmezi instructiunile de acolo. Sau ai varianta de program de la http://unetbootin.sourceforge.net/

Despre bootarea de pe CD poti citi aici: https://help.ubuntu.com/community/BootFromCD

3.1.A Sesiunea “Live CD” sau modul “TRY UBUNTU”

A nu se confunda cu versiunile trial sau shareware ale unor aplicatii, care ofera limitari! “Live CD” este folosit pentru unele operatiuni chiar si dupa instalarea Linux-ului.

- Introdu CD-ul sau stick-ul USB ce contine sistemul de operare Linux si reporneste computerul. (Citeste mai sus despre selectarea dispozitivului care sa preia procesul de bootare.)

- Ar trebui sa iti apara un meniu. (Daca nu apare, tine apasata tasta F10 sau F12 pana apare.)

- Acum alege butonul ‘Try Ubuntu’.

- Dupa ce apare desktop-ul Linux-ului, singura grija pe care trebuie sa o ai este sa nu apesi iconul “Install Ubuntu”, caci va porni instalarea pe hard-disk, ceea ce nu iti convine, deocamdata, fiindca nu esti pregatit cu toate informatiile necesare.

Ce poti face acum? Multe…


> Pentru inceput, vei observa panoul vertical din stanga (launcher), ce contine toate Aplicatiile, Locurile (foldere, fisiere, dispozitive) si Setarile de sistem. Aproape toate actiunile tale vor incepe aici.
> Asigura-te ca poti avea acces la toate folderele si fisierele din Windows, folosind iconul ‘Home Folder’, din stanga sus. Poti introduce si un memory stick USB, pentru transfer de date. (Ideal ar fi sa citesti acest ghid chiar din Linux.)

Meniurile aflate pe marginea din stanga sus a ecranului de sus iti apar doar cand pui mouse-ul acolo (si raman in aceasi pozitie pentru orice aplicatie ai deschide).



Din View intra pe Sidebar, alege Places si pune bifa la Show Sidebar.

Poti avea surpriza ca, dupa ce deschizi o aplicatie, sa iti dispara panoul din stanga (launcher). Pune cursorul pe marginea de sus a aplicatiei si trage-o spre centru, iar panoul va reapare! Sau apasa tasta ALT. Cu tastele ALT+TAB poti alterna de la o aplicatie minimizata la alta, ca in Windows.
> Verifica faptul ca exista in Linux toate aplicatiile de care ai nevoie in mod curent. Adica sa poti folosi fisiere de tip txt, doc, pdf, jpg, htm, flv, rar etc. Vei constata ca toate aplicatiile uzuale sunt deja instalate in Ubuntu. Ele pot fi trecute in revista cu iconul ‘Dash home’ (primul din panou).

Sonorul este setat initial pe mute. Din partea dreapta sus a ecranului il poti regla. Tot din acea parte inchizi computerul.


> O aplicatie importanta este ‘Ubuntu Software Center, cu care poti cauta diverse fisiere de instalare, dar care este si un instrument de instalare/dezinstalare automata a unor aplicatii descarcate de pe internet (inlocuind astfel comenzile text in Terminal). Esti intrebat daca vrei sa adaugi aplicatia respectiva la laucher (panoul cu iconuri din stanga). Daca aplicatia e utilizata frecvent, ar fi convenabil sa ai o scurtatura acolo sau pe desktop.
> Uneori poate ai nevoie de instalarea unor plugin sau add-ons, codec-uri, dar e un proces aproape automat, fara batai de cap pentru utilizator.

Exemplu: Am instalat Adobe Flash, pentru animatiile de pe internet. In ‘Dash home’ am dat search “adobe flash”…

Exemplu: Am vrut sa deschid un fisier .avi si mi-a cerut imediat confirmarea pentru instalarea codec-ului respectiv…
> CONECTAREA LA INTERNET

Conditia obligatorie pentru multe operatiuni uzuale (update, instalari) este sa ai conexiune la internet. In Romania, avem cel putin 3 variante: IP fix (solutia de la Romtelecom), ID dinamic (solutia de la companiile de telefonie mobila), conexiune prin PPPoE (solutia de la RCS-RDS).


Internet prin IP fix. Internetul e disponibil imediat, fara nicio instalare.
Internet mobil prin modem USB. ( Am testat un Huawei E173)

- Introdu modemul-stick in slotul USB.

- Din iconul ‘System Settings’ , alege Network. (sau din ‘Dash home’)

- In scurt timp, este detectat modemul GSM si apare ca Mobile broadband. Deschide-l din butonul ON-OFF.

- Apare un asistent de instalare, pregatit cu toate amanuntele sa-ti instaleze internetul mobil, tu doar confirmandu-i setarile. Conexiunea poate fi verificata in coltul din dreapta sus al ecranului.

In general, toate modemurile noi functioneaza pe Linux.



Despre modemurile mai vechi gasesti informatii la: http://forum.ubuntu.ro/viewtopic.php?id=9388
Instalare prin DSL (si alte cazuri). Poti configura setarile din iconul ‘Dash home’, Network Connections.
> Daca vrei aplicatii gratuite, ai o lista disponibila la iconul ‘Ubuntu Software Center’.

Am instalat la inceput VLC, ca sa pot vedea si filme in format .mkv.

Daca nu gasesti ce te intereseaza la ‘Ubuntu Software Center’, poti cauta un anume program pe site-ul producatorului, cautand versiunea pentru Linux.



Asa am facut cu browserul Google Chrome. Site-ul a detectat singur ca rulez Linux si mi-a oferit fisierul de instalare. Dublu click pe el sau click dreapta/open with ‘Ubuntu Software Center. (Atentie, s-ar putea ca fereastra sa ruleze in spate!). Dupa instalare, Google Chrome apare printre aplicatiile instalate, in ‘Dash Home.

Orice fisier ai descarca de pe internet, se va salva in folderul Home/Downloads.
In modul ‘TRY’, daca opresti computerul, toate documentele si setarile se vor pierde.

Poti totusi salva documentele lucrate in Linux daca le transferi in unitatile Windows inainte de a inchide sesiunea. Poti edita in Windows fisiere create si copiate din Linux, ca si invers.

Fiindca nu reinstalasem Windows de mult timp, aveam cateva fisiere pe care nu le puteam sterge.
Le-am putut sterge din Linux, ceea ce m-a bucurat, fiindca erau foarte mari si imi ocupau spatiul degeaba.
Exista un dezavantaj mare, si anume ca unele periferice nu au drivere pentru Linux, ceea ce inseamna, de exemplu, ca e posibil (nu obligatoriu) ca imprimanta sau scanerul sa nu poata fi instalate imediat, ca in Windows. Asta pentru ca nu toti producatorii sunt interesati sa sprijine solutiile gratuite.

Dar pentru echipamentele fara suport Linux, solutii se gasesc mereu… Mai jos, iti voi da un exemplu concret, de unde poti invata cateva chestii.
Imprimanta Lexmark Z601

- Nu are driver de Linux de la producator. Topic: http://forum.ubuntu.ro/viewtopic.php?id=10937

- L-am cautat cu ‘Ubuntu Software Center’, dar nu l-am gasit.

- Am cautat “lexmark z600” pe https://help.ubuntu.com/, cu succes.

- Download fisier lexmark.z600-0.4.deb, dublu-click si s-a pornit aplicatia Ubuntu Software Center, care a cerut aprobarea instalarii.

- Mi-a aparut mesajul de eroare ca ii lipseste fisierul “libstdc++5”.

- L-am cautat in Ubuntu Software Center, dar nu l-am gasit.

Se pare ca biblioteca Ubuntu nu a pastrat versiunile mai vechi de librarii pentru C++. Driverul de Lexmark este si el mai vechi, scris de dezvoltatorii Linux pentru momentul cand versiunile de Ubuntu foloseau libraria C++ versiunea 5. In prezent, se foloseste versiunea 6.

- Pe Google, “libstdc++5 download”> http://packages.debian.org/lenny/i386/libstdc++5/download (pachet gasit pe site-ul variantei Linux Debian, care are multe lucruri in comun cu Linux Ubuntu).

de acolo am descarcat fisierul libstdc++5_3.3.6-18_i386.deb

dublu click pe el, s-a pornit ‘Ubuntu Software Center’, click pe butonul Install.

- Apoi am revenit la instalarea driver-ului. Dublu click pe fisierul lexmark.z600-0.4.deb si Install.

- Iconul ‘System settings’, Printing, Add, apare imediat imprimanta pe care tocmai am instalat-o.



La cautarea unui fisier, poti gasi in loc de extensia .deb, o versiune .rpm. In general, distributiile Linux sunt impartite in 2. Pachetele .rpm sunt folosite de distributiile Red Hat, CentOS etc, iar cele .deb de catre sistemele Debian, Ubuntu etc. ALIEN este un utilitar care transforma un pachet .rpm intr-unul .deb.

Topic pe acest subiect: https://help.ubuntu.com/community/RPM/AlienHowto
Am introdus o camera foto SONY Cybershot in slotul USB si a fost imediat detectata si montata ca device.

3.1.B “Install Ubuntu”

Instalarea Linux langa / in loc de Windows e rezervata pentru cei mai avansati. Dupa ce vei parcurge practic acest ghid si vei experimenta o perioada cu Ubuntu, vei fi pregatit sa instalezi Linux-ul.

- O varianta ar fi sa folosesti aplicatia WUBI, prezenta in pachetul de instalare al lui Ubuntu. Nu voi prezenta aceasta varianta, din motivele de siguranta invocate la inceputul acestui ghid.

Intai trebuie dezarhivat fisierul de instalare al Ubuntu (.iso), cu click pe el. Apoi click pe wubi.exe si se va deschide o interfata pentru instalarea Ubuntu intr-un folder, ca orice aplicatie Windows.

- Cel mai bine este sa testezi in Virtual Box cum se instaleaza Linux langa Windows, folosind cunostintele din capitolul urmator, 3.1.C. Am realizat separat un ghid numit “ANTRENAMENT PENTRU DUAL-BOOT”, constand din cateva exercitii utile incepatorilor.



3.1.C Instalare Linux Ubuntu in VirtualBox

Ca sa nu mai tot introduci si sa scoti CD-ul cu Linux, pierzand toate setarile si instalarile de la o sesiune la alta, poti folosi Virtual Box. Topic: http://ubuntu.ro/participa/documentatie/instalare/virtualbox/



Virtual Box este o aplicatie care creeaza un mediu similar unui sistem real. Deci instalezi Linux (musafir) in mod virtual, izolat de Windows (gazda). Avantajul este ca poti trece instantaneu de la Windows la Linux doar deplasand mouse-ul in fereastra Virtual Box, si invers.

Dezavantaj al masinii virtuale Linux: VITEZA mai mica decat a unui sistem real. Ea depinde de memoria de lucru RAM alocata si de cat permiti procesorului sa se dedice masinii virtuale.

Avantaje:

- pastreaza documentele, setarile si aplicatiile nou instalate in Linux.

- poti lucra in paralel in Windows, in timp ce se instaleaza diverse update-uri in Linux…

- poti experimenta cu sistemul de operare, fara teama de a-ti periclita fisierele din Windows.


Instalare VIRTUAL BOX si creare MASINA VIRTUALA

1. Descarca si instaleaza VirtualBox de la https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads. Daca iti apar mesaje privind incompatibilitatea cu Windows, apasa “Continua anyway”, de cate ori e nevoie…

2. Creaza o masina noua: Machine -> New (Masina->Noua), alege un nume si selecteaza Linux + Ubuntu din lista de sisteme de operare (daca nu s-au selectat singure). Next,

3. Aloca cel putin 512 MB (megaocteti MO) de memorie RAM (daca ai o memorie fizica de 1 GB). Preferabil sa alegi cat mai mult, pana la jumatate din memoria disponibila, ca masina sa mearga mai rapid. Next,



Memoria alocata pentru masina virtuala Linux nu va fi disponibila pentru Windows atata timp cat este pornita Masina Virtuala.

4. Create new Hard-disk (Creeaza nou disc-dur). Next,

5. Alege VDI (e prima, implicit bifata). Next,

6. Dynamically sau fixed? Alege fixed.

7. Marime: Ubuntu 11.10 cere la instalare minim 4,4 GB!

Amplasare: Alege unitatea unde ai cel putin 5 GB spatiu liber.

Cand vei dezinstala Virtual Box, intai sterge masina virtuala, optand pentru “Delete all files”, si abia apoi dezinstaleaza Virtual Box. Altfel, verifica sa nu fi ramas fisierul cu extensia .vdi in unitatea unde ai pus masina virtuala si sterge-l manual, ca sa eliberezi spatiul pe hard-disk.

8. Dupa ce s-a creat masina Linux, click pe butonul Settings (Setari), meniul Storage (Stocare), click pe Empty (Gol/Golire) apoi pe iconita in forma de CD din dreapta si selecteaza "Choose a virtual CD/DVD file" si ofera-i calea pana la fisierul de instalare Ubuntu .iso, downloadat in prealabil.



Tine minte acest loc, fiindca in CD-ROM-ul virtual vei introduce si scoate des imagini .iso!

9. Acum poti sa pornesti masina virtuala (numita in acest ghid MV Linux). In interiorul ferestrei MV Linux, poti trece direct la “Install Ubuntu”, fara teama!



INSTALL UBUNTU

Alege prima optiune: “Erase and install Ubuntu” (instaleaza pe tot discul virtual)

In timp ce se instaleaza, ti se ofera posibilitatea de a configura setarile de locatie, ora, data, tastatura. Le poti lasa implicite si vei reveni ulterior asupra lor. Apasa butonul “Continue”.

Cand ti se cere numele, username, parola este important ce scrii. Aceste informatii despre identitatea posesorului vor genera primul cont de utilizator (name si username apartin de acelasi cont, name avand drepturi depline, iar username fiind folosit ocazional).



Tine minte parola si bifeaza “Log in automatically”!

10. Dupa instalare, ai grija sa debifezi fisierul .iso in masina virtuala - alegand fie Remove..., fie Host drive (calea catre unitatea fizica CD-ROM). In al doilea caz, vei putea citi din MV Linux orice CD real introdus in tavita.


MASINA VIRTUALA LINUX

- Daca nu ai reglat bine parametri masinii virtuale cand ai creat-o, poti regla setarile cand o opresti.

De exemplu, verifica parametrul Execution Cap (din Setari, Sistem, Procesor) sa fie in zona verde, alocand 100% din activitatea microprocesorului, ca sa ai viteza de lucru maxima.

- Poti oricand sterge masina virtuala si sa faci alta noua.

- E preferabil sa nu redimensionezi ecranul MV Linux, ca sa poti trece imediat din Linux in Windows si invers. Daca ecranul MV este prea mare pentru ecranul tau, alege din meniul Vizualizare: Switch to Scale Mode.

- Cand inchizi fereastra MV Linux alege al doilea mesaj: “Trimite semnalul de inchidere” si Linux se va inchide normal, in cateva secunde, cu masurile de precautie si mesajele afisate de obicei! Optiunea de jos - “Oprire” - este echivalenta cu scoaterea stecherului din priza.

- In situatii de blocare a tastelor sau de capturare a mouse-ului, poti reveni din Linux inapoi in Windows cu tasta CTRL din dreapta.

De exemplu, daca vrei sa faci un Print Screen (captura de ecran) la ce lucrezi in masina virtuala, nu uita sa apesi in prealabil tasta CTRL din dreapta, ca tasta respectiva sa opereze in afara ferestrei masinii virtuale.


CONECTAREA PRIN USB

La inceput, MV Linux nu vede conexiunile prin USB.

Daca vrei sa folosesti un STICK USB, revino la pagina www.virtualbox.org sectiunea Downloads si descarca extensia pentru USB. Fisierul il iei de unde scrie Oracle VM VirtualBox Extension Pack. Dublu click pentru instalare.

Dupa instalarea extensiei, in Setari, USB,

- vei putea bifa ‘Activeaza control USB’ (reglajul era inaccesibil inainte de instalarea extensiei),

- apoi vei face din primul buton din dreapta un nou filtru gol, pentru a prelua orice echipament USB introdus fizic in sistemul gazda (Windows). Se va autodenumi “Filtru nou 1”.

Cand introduci un stick USB, semnalul va fi preluat automat de Virtual Box, dar se va porni un asistent in Windows pentru a instala driver-ul (cu alerta ‘Found new hardware’). Instaleaza cu Next, next, finish. Stick-ul se va putea vedea in Ubuntu in “Home Folder”, ca un dispozitiv montat.

Stick-ul USB nu va fi vazut simultan si de Windows. Din setarile MV, la rubrica USB, debifam filtrul sau activarea controlorului, iar in acest fel dispozitivul va dispare din Linux, redevenind vizibil in Windows.
INSTALAREA ECHIPAMENTELOR IN MASINA VIRTUALA

In principiu, iti recomand sa testezi echipamentele in modul TRY UBUNTU. Daca totusi ai nevoie de un dispozitiv extern ca sa testezi o anumita aplicatie in MV Linux, atunci incearca sa il instalezi.



De exemplu, am dorit sa conectez o CAMERA FOTO la MV Linux. Am introdus cablul USB, a fost recunoscut un nou hardware si s-a pornit asistentul pentru instalarea in Windows pentru USB VirtualBox. I-am dat calea pentru driver-ul camerei foto si s-a instalat fara probleme.

Dispozitive nedetectate

In modul TRY (live CD) incercasem toate metodele (Help.Ubuntu.com, Forum.Ubuntu.ro, Ubuntu Software Center, Synaptic, Wine, Google) pentru a instala un scaner, dar nu a fost detectat. Mi-am dat seama ca, pentru acest dispozitiv, singura solutie este ca, atunci cand voi instala in realitate Linux-ul (gazda), sa creez o masina virtuala care sa ruleze Windows (musafir). In acel Windows virtual voi putea instala driver-ul pentru acest tip de scaner. Fisierele imagine .bmp obtinute le voi transfera apoi in mediul Linux (gazda).



Proba: am creat o alta masina virtuala pentru Windows (in aceeasi Virtual Box), un filtru nou pentru acces USB, iar apoi am instalat driver-ul. Scanerul a functionat foarte bine.

Daca vei avea doar Linux pe un sistem, aceasta metoda poate fi folosita pentru orice aplicatie de Windows care nu poate fi instalata in Linux. (Nu uita ca, in acel caz, sa descarci fisierul de instalare a Virtual Box destinat pentru Linux, nu pentru Windows!...)
Probleme la conectarea prin USB in MV Linux

Ai putea instala un filtru nou din al doilea buton (autosetat dupa dispozitivele conectate la PC gazda), care isi poate gasi singur echipamentele cuplate prin USB, cum ar fi mouse optic, imprimanta, scaner etc. Sfaturile mele:



Nu te chinui sa instalezi o imprimanta prin USB!

Eu am incercat fara succes si in final a trebuit sa reinstalez imprimanta si in Windows.

Nu instala un mouse optic in masina virtuala, fiindca iti va fi capturat in interiorul MV Linux!

In acest caz, ai doua alternative :

1. Termini sesiunea de lucru, cu ‘Shut down’, si astepti ca masina virtuala sa se opreasca.

2. Apesi tasta CTRL din dreapta, ca sa treci tastatura pe Windows, si cu ALT+Tab si alte taste incerci sa opresti masina.

3. Dai restart fortat din butonul de la computer.

Utilitatea principala a MV este ca poti experimenta cu aplicatiile si instalarile de Linux fara a pierde setarile de la o sesiune la alta si fara a periclita sistemul gazda. Instalarea imprimantei, modemului de internet mobil, camerei foto si altor periferice o poti verifica cel mai bine in modul TRY (Live CD)
TRANSFERUL DE FISIERE

Pentru transfer de fisiere intre Windows si MV Linux, cunosti deja doua variante:

> Printr-un stick de memorie USB!

> Printr-un CD/DVD introdus in tavita (vezi pasul 10 de la instalarea masinii virtuale).

> Mai exista o solutie care nu apeleaza la dispozitive externe, ci la comunicarea directa intre cele doua sisteme de operare. Trebuie parcursi urmatorii pasi:

1. In Windows, alege un folder pe care sa il partajezi (share) pentru toata lumea, cu toate drepturile posibile.

2. In Virtual Box, foloseste urmatoarele setari:

- Stocare, IDE controller – CD Drive, alege VboxGuestAdditions.iso (il gasesti in folderul Oracle, instalat de obicei in Program Files).

- Retea, placa de retea conectata la: ‘Bridged Adapter’ (in loc de ‘NAT’)

- Directoare partajate, adauga folderul partajat in Windows la directoarele masinii. Bifa la ‘Auto-mount’ si la ‘Fa permanent’.

3. In Linux Ubuntu

- In Home folder, VBoxAdditions apare ca device montat, click pe ‘Open Autorun Prompt’ si astepti sa se instaleze.

- Apoi tot din Home folder: Browse Network, Windows Network, intra in workgroup-ul respectiv (trebuie sa ai deja setata o retea in Windows - din My Network Places), iar in final vei vedea toate directoarele partajate. Trebuie sa ai rabdare niste minute pana se cauta si se acceseaza folderul dorit!

Alte cateva activitati utile in Ubuntu.
> User accounts

La configurarea initiala a primul tau cont ti s-au cerut un Name si un Username. Diferenta dintre ele este urmatoarea:



Name ofera drepturi totale de administrator (caruia i se mai spune si super user). Username limiteaza accesul la folderele Home detinute de alti useri, deci nu poti vedea documentele lor. Vei comuta la Username doar daca vrei sa permiti unui musafir sa lucreze ocazional ceva pe computerul tau. Parola este aceeasi.

Pentru a crea un nou user, intra in System Settings, User Accounts, Unlock. Apoi apesi pe semnul + si creezi un nou cont.


> Iconul ‘Update Manager’ va instala ‘security updates’, inca de la prima pornire a sistemului, operatie foarte recomandabila.
> Instaleaza aplicatia WINE (emulator de Windows), pentru a putea instala unele softuri de Windows si in Linux. Mergi la www.winehq.org , sectiunea Download, Ubuntu packages, Installing Wine, click pe link-ul wine1.2 package, operatiune automatizata cu Ubuntu Software Center.

La aceasta ora, varianta wine1.3 este inca in probe si suporta modificari. Bunul obicei este sa setezi Linux sa caute automat update-uri. Metoda este sa dai adresa repository-ului unde se gasesc update-urile, conform indicatiilor din pagina de download. Cu aceasta ocazie, vei lua cunostinta si de iconul ‘Software Sources’ din System Settings.

Se va crea folderul .wine, care este ascuns. Folderele a caror denumire incepe cu punct sunt ascunse. Ca sa il vezi in Home Folder, intra in View/ Show hidden files. In .wine vei vedea foldere denumite similar ca in Windows.

In Dash home scrie wine si iti vor aparea 2 optiuni utile: Winetricks si Configure Wine. In Winetricks, una din optiuni este sa alegi un DLL Windows, sa zicem ca vei instala Internet Explorer 8, il bifezi si se va instala, urmand pasii asistentului de instalare. Ca sa pornesti ulterior IE8, intra in .wine/Program Files/ click pe iexplorer.exe.
> Instaleaza SYNAPTIC cu Ubuntu Software Center, in scopul de a instala ulterior alte aplicatii de Linux fara comenzi text. Este un program pe care trebuie sa il ai de la inceput, o alternativa la Ubuntu Software Center, dar mai performanta. Topic: https://help.ubuntu.com/community/SynapticHowto

De exemplu, doar in Synaptic am gasit, cu search, pachetul libstdc++5.

Alt exemplu, programul Alien (care transforma fisiere rpm in deb) se gaseste doar in Synaptic. (Nota: programul Alien e utilizabil doar prin comenzi text.)
> TERMINALUL (COMENZI TEXT)

Pentru unele softuri, va trebui sa cauti singur pe internet metode alternative de instalare, care implica deseori folosirea terminalului (linii de comanda), conform instructiunilor de pe net. Ubuntu este foarte prietenos in modul grafic, dar iti recomand sa cunosti si Terminalul, ca sa poti capata controlul deplin asupra sistemului de operare.



De exemplu, la instalarea driver-ului de imprimanta mentionat in capitolul 3.1.A poti folosi Ubuntu Software Center, dar poti folosi alternativ Terminalul.

- In ‘Dash home’, scrie “terminal” sau doar “ter”, apoi dublu click pe icon. Este aplicatia care da comenzi text, precum MS-DOS-ul. Avantajul fata de Windows este ca poti folosi si functia copy/paste (din mouse) pentru liniile de comanda.



Topic: http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid/sectiunea_3#consola_prietenul_nostru_cel_mai_bun

Te pozitionezi in folderul Downloads din Home folder, unde s-a descarcat driver-ul, cu comanda:



cd ~/Downloads

apoi il instalezi cu comanda (ce iti va cere intotdeauna parola, pentru siguranta):



sudo dpkg -i lexmark.z600-0.4.deb
- Linux-ul vine preinstalat cu un firewall simplu numit UFW (Uncomplicated FireWall). In principiu, nu ai avea nevoie sa il activezi decat daca instalezi diverse programe care ofera servicii de retea (de exemplu, conexiuni ssh). Pentru asta, poti instala - cu Ubuntu Software Center - aplicatia GUFW (Graphical UFW), ca sa-l configurezi in mediu grafic.

Sau poti folosi Terminalul, cu o comanda simpla:

Pentru a vedea daca firewall e activat: sudo ufw status

Ca sa il pornesti: sudo ufw enable

Ca sa il opresti: sudo ufw disable

Daca instalezi un antivirus pentru Linux, acesta poate avea si un firewall mai performant. Se spune ca de Linux nu se ating virusii, ceea ce este partial adevarat. Cel mai bine este sa fii prevazator!
- In terminal, daca promptul este semnul $ , inseamna ca ai drepturi de user obisnuit, standard (iar la inceputul liniei va apare username). Ca sa capeti drepturi de administrator, scrie: sudo –i , pune parola cand ti se cere, iar promptul se va schimba in # (semn de administrator, pe linia de comanda fiind scris root). Unele comenzi solicita drepturi de administrator. Iata, mai jos, un exemplu.

Poti intra intr-o retea de computere care ruleaza Windows in urmatorul mod. Creeaza un folder pe care il vei partaja cu celelalte computere. Click dreapta pe el, ‘sharing options’, bifa la ‘share this folder’, confirmi instalarea serviciului de sharing (numit si pachetul Samba), te autentifici si click pe Install. Samba are rolul sa “pacaleasca” celelalte computere din retea ca vad un folder de Windows.

Pentru configurarea aplicatiei Samba, iata detaliile necesare:

Cu comanda: cd /etc intri in directorul ‘etc’ din File System. Apoi cu comanda cd samba intri in directorul ‘samba’ din ‘etc’. (Se poate folosi direct cd /etc/samba.) Comanda cd te aduce inapoi in root.

Apoi cu gedit smb.conf poti edita fisierul de configurare pentru Samba, conform indicatiilor de la http://www.techrepublic.com/blog/opensource/how-to-join-ubuntu-to-a-windows-workgroup/1948



Daca ai fi incercat sa modifici fisierul de configurare intrand cu mouse-ul din File System, nu ti s-ar fi acordat dreptul de a suprascrie acest fisier (s-ar fi considerat ca esti un user obisnuit).
Un manual complet despre Ubunu 11.10 si (viitoarea versiune) 12.04 este „Ubuntu Unleashed 2012 Edition”, la adresa: http://filepost.com/files/m4d98987/Ubuntu.Unleashed.2012.Edition.pdf/ (dupa download, schimba manual extensia fisierului in pdf!)
REFERINTE FACULTATIVE

Distributii Linux de mici dimensiuni: http://www.slitaz.org/ in 30 MB. http://puppylinux.org/ in 110 MB. http://www.damnsmalllinux.org/ in 50 MB. Alte distributii sau aplicatii Linux care functioneaza in modul Live CD: http://livecdlist.com/operating-system/linux

Total incepator in Linux, ghid de Razvan Petre /

Yüklə 80,1 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin