Trakya'nın parlayan yıldızı İstanbul'da sanayinin yeni rotasının şehir dışı olacağı söylentileri gözleri şehrin iki ucuna dikti. Bir yanda Kurtköy, Ümraniye, Gebze; öte yanda ise Silivri, Beylikdüzü, Çorlu ve Çerkezköy... Son 10 yıllık süreçte Çerkezköy gözle görülür bir ilerleme kaydetti. Günden güne gelişen sanayii ve artan nüfus, emlak sektörüne taze kan oldu.
İSTANBUL - Trakya'nın yeni trendi Çerkezköy, İstanbul'a yakınlığı ile hem Trakya halkının hem de istanbulluların önemli yerleşim bölgelerinden biri. Çatalca, Silivri, Çorlu ve Lüleburgaz ilçeleri ile çevrili; temiz üretimi benimsemiş ve sosyo ekonomik yapısı güçlendirilmiş örnek bir sanayi kenti.
Güneyden geçen 0-3 Otoyolu'na 22 kilometrelik bir yolla bağlanan Çerkezköy, il merkezi olan Tekirdağ'a 56 kilometre ve İstanbul'a ise 110 kilometre mesafede bulunuyor.
Karaağaç, Kapaklı, Veliköy ve Kızılpınar önemli beldeleri. Hatta Türkiyenin ilçe olmayan en büyük belde belediyesi de (46 bin 760 nüfusuyla) Kapaklı.
Çerkezköy; önümüzdeki 10 yıllık dönemde ağırlıklı olarak "sanayi kenti" görünümüyle birlikte ticaret, eğitim ve sağlık kurumlarının da yer alacağı önemli bir merkez olacak. 5 yıl içerisinde faaliyete geçmesi beklenen hızlı tren projesi de bölgenin gelişimine büyük katkı sağlayacak.
1877 – 1878 Osmanlı – Rus savaşından sonra kurulan Çerkezköy'e ilk önce Çerkezler yerleştirildi. Kısa bir süre sonra bölgeyi terk eden Çerkez halkı yerini Bulgaristan'dan gelen yurtlarından çıkarılmış Türklere bıraktı ve böylelikle "yerli halk" oluşturuldu. Çerkezköy'de birçok fabrikanın bulunması göç kapılarını açtı ve 1972 yılında kurulan ve Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgelerinden biri olan "Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi"nin sayesinde de nüfus hızla arttı. Ve bu artış günden güne katlanarak devam ediyor. Buna bağlı olarak eğitim, sağlık, spor, kültür, çevre ve pozitif ayrımcılığa ihtiyaç duyan kesimlerin gereksinimleri için başta fiziksel mekanlar olmak üzere birçok proje geliştiriliyor.
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE BÜYÜK HAREKET BEKLENİYOR
Çerkezköy’de Cumhuriyetimizin 100. yılında yaşayacağı hesaplanan 400 bin kişinin barınacağı yaklaşık 100 bin konutluk inşaat sektörü ve inşaata yardımcı sektörler düşünülerek çok önemli bir parasal hareketin olacağı öngörülüyor.
Belediye Başkanı Ali Ertem, hızlı trenin faaliyete geçmesiyle bölgeye göç hareketlerinin daha da hızlanacağı görüşünde.
Ertem, “Göçle gelen insanlara hitap edecek toplu konut alanları şimdiye kadar öngörülen okul, cami vb. sosyal alanların ötesinde alışveriş merkezi, kültürel alanlar ve spor alanları ile donatılmalıdır.Dolayısıyla yapılacak yeni imar planlarında bu bakış açısıyla hareket edilmeli.” diyor.
Yıllara göre değerlendirildiğinde; 1970 yılında 14 bin 289 olan nüfus; 1990 yılında 41 bin 317, 2000’de 86 bin 773 ve 2008’de ise 147 bin 239 rakamlarına ulaşmış durumda. Kadın – erkek olarak incelendiğinde ise erkeklerin oluşturduğu rakamın daha fazla olduğu göze çarpıyor.
NÜFUS 158 BİNDEN 348 BİNE ÇIKACAK
2009 yılında 158 bini bulması beklenen nüfus yoğunluğu, 2010 yılında 170 bin 439, 2015’te 243 bin 597 ve 2020’de de 348 bin 157 rakamlarına ulaşacak.
Ulusal ve uluslararası ölçekte birçok büyük sanayi kuruluşunun faaliyet gösterdiği Çerkezköy’de sanayiyle birlikte yan sanayi ve ticaret de paralel oranda büyüyor.
YATIRIMCILAR NEDEN TERCİH EDİYOR?
Ertem bu büyümeyi şu sözlerle anlatıyor:
"Daha öncelikli yıllarda İstanbul’a yatırım yapan, ancak ekonomik ve sosyal gelişmeler sebebiyle İstanbul dışına çıkmak durumunda kalan sanayiciler açısından yakınlığı ve arsa fiyatlarının makul olması sebebiyle Çerkezköy tercih ediliyor."
Çerkezköy, coğrafi konumu sebebiyle de AB ve İstanbul pazarlarına yakınlığı ile başta tekstil olmak üzere elektrik-elektronik, metal gibi pek çok iş kolunu barındırıyor.
Belediye Başkanı Ertem, “1974 yılında Çerkezköy’e Organize Sanayi Bölgesi kurulması ile gerek Trakya Bölgesinden ve gerekse diğer bölgelerden gelen göçler sonucu halihazırda 200 bine yaklaşan nüfus, hızlı tren ve gelecek yeni yatırım projeleri ile katlanacak.” diyor ve ekliyor:
“ISO (İstanbul Sanayi Odası)’nın “Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu -2008” rakamlarına göre, Çerkezköy’ün 20 firması ülkemizin en büyük 500 firması arasında yer alıyor. Ayrıca TİM (Türkiye İhracatlar Meclisi) tarafından yapılan ‘’Türkiye’nin En büyük 1000 ihracatçısı – 2008’’ çalışmasına göre de bölgeden 23 firma ilk 1000 ihracatçı firma arasında bulunuyor.
İstanbul’daki yatırımcıların metropolitan planlamalar sebebiyle İstanbul dışına çıkmaları halinde, Çerkezköy başta ulaşım, yetişmiş insan gücü vb. açısından tercih sebebi olacak.
Projesi uygulama noktasına gelen hızlı tren sebebiyle İstanbul’un yakın bir ilçesi haline gelecek Çerkezköy’e yatırımcılar sadece 20 dakikada ulaşacak.”
Tekirdağ’da sanayinin hızla geliştiği sektörlerden en göze çarpanı tekstil. Türk Tekstil sektörünün önemli merkezlerinden kabul edilen Çerkezköy’de yaklaşık 45 bin kişi istihdam ediyor.
Elektrik-elektronik sektörü ise özellikle Çerkezköy OSB’de yoğunlaşmış durumda. Beyaz eşyanın iki önemli firması olan BSH ve Arçelik de bölgede yer alıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sanayiyi İstanbul merkezinden çıkarma planlarının kamuoyu ile paylaşılmasından sonra Çerkezköy ve Çorlu ilçeleri, taşınacak sanayi için önemli seçenekler haline geldi. Özellikle Çerkezköy’ün elektrik-elektronik sektörüne yatkınlığı, bölgeye taşınma potansiyelini de artırıyor.
İlçenin yeni istihdam yaratma yönünde hızla mesafe katettiğinin altını çizen Ertem, Devlet Planlama Teşkilatı - Yatırım Teşvik Programı’na göre bölgenin motorlu kara taşıtları ve yan sanayi, elektronik, ilaç, makine imalat ve tıbbi hassas ile optik alet yatırımları gibi sektörlere de açık olduğunu ve yeni yatırımları da beraberinde getireceğini vurguluyor.
EMLAK SEKTÖRÜ CANLANDI, ARSA VE KONUT FİYATLARI ARTTI
Bu gelişime paralel olarak bölgede gayrimenkul ve arsa fiyatları da değer kazandı. 2000 yılından bu yana fiyatlarda hızlı bir artış söz konusu. Örneğin Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi açısından 2005 yılında metrekare fiyatları 50-60 dolar iken, 2008 yılında 100 dolara kadar ulaştı. Bölge yaşanan son krizden etkilense de rakamlar pek değişmedi.
Çerkezköy OSB ve Veliköy Sanayi Bölgesi’nde metrekare fiyatları 80-100 dolar, Karaağaç’ta ise 50-100 TL arasında seyrediyor.
Bölgenin sanayi arsası fiyatları, İstanbul’daki Gebze, Beylikdüzü, Silivri gibi sanayi bölgelerine göre çok daha düşük.
Konut ve arsa olarak değerlendirildiğinde ise; metrekare fiyatları 2000 yılına oranla 3-5 kat arttı.
İlçeler bazında en büyük nüfus artışı olan ilçe yüzde 12’lik oranla Çerkezköy... Tabii bu durum, birçok sorunu da beraberinde getiriyor.
GENÇ NÜFUS AĞIRLIKTA
Başkan Ertem; bölgede yaşayan nüfusun ağırlıklı olarak gençlerden oluştuğunu, yaşanan sorunların ise Türkiye genelindekinden pek bir farkı olmadığını dile getiriyor.
“Artan fabrika sayısına bağlı, yoğun nüfusun barınma ve sosyal ihtiyaçları sonucu çevreye vereceği zararlı etkileri yok etmenin şu andaki yerel yönetim uygulamaları ile çözüme ulaşamayacağı görülüyor. Ayrıca İMP (İstanbul Metropoliten Planlama) tarafından hazırlanan ve Ergene Havzası’nın iyileştirilmesini esas alan 1/25.000 ölçekli Trakya Çevre Düzeni Planı da dikkate alındığında; Çerkezköy, Çorlu, Muratlı başta olmak üzere Tekirdağ il sınırları baz alınarak ulaşım ağlarıyla, katı atık ve atık su bertaraf tesisleriyle, alt ve üst yapılarıyla bir bütün oluşturabilmesi için Tekirdağ ilinde Büyükşehir Belediye Kanunları ve yönetim tarzı uygulamalarının hayata geçirilmesi gerekiyor.”
ÇERKEZKÖY AVANTAJLI ÇÜNKÜ...
Çerkezköy, konum olarak Avrupa pazarına çok yakın. Kara ve demir yolu ulaşımı ve iklim koşullarına bakıldığından diğer bölgelerden daha çok avantajları var.
Ayrıca “Hızlı Tren Projesi” kapsamında İstanbul – Edirne bölümünün Çerkezköy’den geçiyor olması, Trakya’da OSB olması ve sorunsuz altyapısıyla bölge Trakya’nın ve İstanbul’un çekim merkezi oldu. Hal böyle olunca yabancı yatırımcıların da dikkatleri bu bölgeye odaklanmaya başladı.
Ancak Başkan Ertem, yabancı sermayenin bölgeye gelmesi için gereken azami şartların uygulanması gerektiği görüşünde:
“Bu şartların iki yönü vardır: Birincisi teknik altyapı, ikincisi sosyal altyapı. Yabancı yatırımcıyı bölgemize getirebilmek için altyapıyla ilgili her şeyin dört dörtlük olması gerekir. Enerjiden, yollara, atık su hatlarından, ulaşıma, kentleşmeden bölgenin coğrafi artılarının mükemmele yakın olması gibi… Bu yönden bölgemiz oldukça avantajlı konumdadır fakat; bu avantajlarının ön plana çıkartılması gerekir.”
YABANCI YATIRIMCILAR 'ÇERKEZKÖY' DİYOR
Ertem, bölgeye yapılan yabancı yatırımlarla ilgili bir de örnek sunuyor:
“Bunu Güney Kore markası olan Hyosung örneğiyle pekiştirebiliriz. Yaklaşık üç yıl önce, Türkiye’de yatırım yapmayı planlayan firma, yaptığı araştırmalar ve incelemeler sonunda bölgemize yaklaşık 150 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. Bu yatırımda bölgemizi tercih etmesinin nedeni, Çerkezköy OSB’nin altyapı ve enerji verimliliğindeki kalitesiydi. Zira firma kesintisiz ve kaliteli enerji istiyordu, bunu da Ç.O.S.B.de gördü ve yatırıma karar verdi.”
Çerkezköy, bu yatırım sahalarına paralel olarak turizm açısından da kendini geliştirme yönünde. Bölgede yerli ve yabancı yatırımcıların konaklamalarını sağlayacak 9 otel bulunuyor.
RE/MAX: SANAYİCİLERİN TERCİH EDEBİLECEĞİ TEK OSB
RE/MAX Mert Brokerı Alparslan Işıkal bölgenin neden tercih edildiğini ve bu talebin fiyatlara nasıl yansıdığını şöyle anlattı:
"Çerkezköy, Trakya’da organize sanayi bölgesi (OSB) en gelişmiş olan bölgelerinden birisi. Sanayinin gelişimine ve Sanayicilerin tercihlerine paralel olarak hem sanayi arsası fiyatları hem de konut arsası fiyatları artırıyor.
Çerkezköy OSB; konumu ve İstanbul'a ulaşım kolaylığı bakımından, İstanbul'dan çıkmak isteyen sanayicilerin tercih edebilecekleri tek yer. Silivri-Çerkezköy-Çorlu üçgeninde; otoban, bölünmüş çift yollar ve demiryolu projesi bölgeyi İstanbul'a yakın hale getirdi.
Sanayi arsalarının fiyatları diğer sanayi bölgelerinde metrekare bazında 200-300 dolar iken, Çerkezköy OSB'de 60 ile 100 dolar arasında değişiyor.
Türkiye'de billbordlar vasıtası ile işçi aranan nadir bir bölge olması bölgeye göçü de hızlandırdı. Bu göç sadece işçi düzeyinde kalmayıp onların ihtiyaçlarına paralel olarak İstanbul'lu mütahitleri de bölgeye çekmeye devam ediyor.
Çalışan kesimin ihtiyaçlarına ve bütçelerine uygun konut üretemeyen, tersine lüks konut üretimine soyunan firmalar birbirlerine rakip olarak fiyat indirimleri ile satış yapıyorlar. Bitmiş ve kullanıma hazır daireler metrekaresi 700 TL'den satılabiliyor. Daha pahalı projeler ise satışta zorlanıyor.
Çerkezköy'de alınan ortalama fiyatlar ise şöyle:
Konut arsaları: 100-150 TL (metrekare)
Sanayi arsaları: 50-100 dolar (metrekare)
Tarla vasfındaki araziler dönümü: 3 bin-15 bin TL"
10 yıl öncesinin Kurtköy'ü... "Narin ailesinin büyükleri buraya tekstil fabrikasını kurarken ilerde başka yatırımlar için de gerekebileceği düşüncesiyle gereğinden büyük bir arazi almışlar. İyi de olmuş; şimdi bu arazi üzerinde bittiğinde 7 bin konuta kadar çıkartacağımız büyük bir konut projesi başlattık."
İSTANBUL - Bu sözler Martı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Narin'e ait... Bugünlerde Çerkezköy, ilk konut projesiyle tanışacak olmanın heyecanını yaşıyor.
Trakya'nın hızla gelişen yerleşim bölgelerinden Çerkezköy, gelişen sanayisi ve artan nüfusuyla beraber yeni yatırımların da gözbebeği oldu. Gerek arsa gerekse konut bakımından zengin alternatifler sunmaya başlayan bölge, hızlı tren projesi ile değerine değer katacağa benziyor. Bundan yola çıkan Narin Grubu da bölgede yeni bir projeye el attı.
22 Haziran 2006 itibariyle "Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı"na dönüşen şirket, turizm ve konut alanında yeni yaptırımlara imza atıyor. Martı Myra adındaki oteli, "Martı Marina"sının yanı sıra listesine bir de Çerkezköy'deki Narin Park projesini ekledi.
Narin Grubu'nun Çerkezköy ile tanışması aslında 40 yıl öncesine dayanıyor. Tekstil fabikasıyla bölgede kendini kanıtlayan şirket, şimdi aynı arazi üzerinde kurulacak 7 bin konutla hem İstanbulluların hem de Çerkezköylülerin yeni ikametgah adreslerinden biri olacak.
Ntvmsnbc olarak biz de, proje hakkında tüm merak edilenleri Martı GYO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Narin'e sorduk...
Narin Park projesinde satışlar nasıl gidiyor?
Çerkezköy’de bölgenin en büyük yaşam projesi olarak yola çıktığımız Narin Park evlerinde inşaatların bitmesi ve teslim edilmesi ile satışlarımız çok ciddi ivme kazandı. Satışların yüzde 80’i İstanbullu yatırımcılara gerçekleşti. Özellikle Çerkezköy ve civarı hakkında çıkan hızlı tren, havaalanı, sanayi şirketlerinin bu bölgeye taşınması gibi haberler yatırımcıların ilgisini çekti.
Narin Park’ın ilk etabı olan Erguvan Sitesi’nde satışa sunulan 234 dairenin şu ana kadar 188’i satılmış durumda. Kalan 260 daire 2010’un ilk günlerinde satışa sunulacak.
Fiyat ve taksit seçenekleri nasıl?
Peşinatsız ve ara ödemesiz kampanyada fiyatlar 64 bin 650 TL’den, taksitler de 908 TL’den başlıyor. 23 farklı tipte satışa sunulan dairelerden en yüksek fiyat 5+1 ile 204 bin TL.
FİYATLAR 45 BİN TL'DEN BAŞLIYOR
2010 yılındaki projelerin arasında neler var?
2010’da Narin Park’ın 2. etabını satışa çıkartmayı planlıyoruz. Yaklaşık 550 konut olacak. Bu sene 200 dairenin satışını planlıyoruz. Haziran 2012’de teslim edilmeye başlanacak dairelerin fiyatları 45 bin TL’den başlayacak. 1+1’ler 40 metrekare, 2+1’ler 65 metrekare, 3+1’ler ise 85 metrekare olarak düşünülüyor.
10 YIL ÖNCESİNİN KURTKÖY'Ü GİBİ
Bu arazi daha önce tekstil fabrikasıydı... Konut yapma fikri nasıl gelişti?
Rahmetli Nurullah Narin ve tekstil sektörünün duayeni Halit Narin 40 yıl önce Çerkezköy’ü keşfettiğinde buralar aynen 10 yıl öncesinin Kurtköy’ü gibiydi.
Kurtköy şimdi nasıl Sabiha Gökçen ve yerleşim alanlarıyla yıldızı parlayan bir bölge haline geldiyse Çerkezköy de giderek artın bir cazibe merkezi haline geliyor.
Narin ailesinin büyükleri buraya tekstil fabrikasını kurarken ilerde başka yatırımlar için de gerekebileceği düşüncesiyle gereğinden büyük bir arazi almışlar. İyi de olmuş; şimdi bu arazi üzerinde bittiğinde 7 bin konuta kadar çıkartacağımız büyük bir konut projesi başlattık.
Bu araziye konut projesi yapma fikri 2000’li yıllarda ortaya çıkmıştı. Ancak piyasa ve ekonomik krizler nedeniyle yatırım hep ertelendi. 2007 yılında ise projelendirme safhası tamamlanarak etap etap Narin Park projesini hayata geçirmeye başladık.
Buraya konut projesi yapma kararımızda en etkili kriter Çerkezköy’ün geleceğine güvenmemizdi. Bu bölgeye gelen ilk tesis Narin Tekstil oldu. Şimdi ise 400’ün üzerinde yerli yabancı yatırımcının bölgede yatırımı bulunuyor. Buralarda 50 bin civarında mavi ve beyaz yakalı çalışıyor. Ayrıca İstanbul’a yeni fabrika yatırımı izni verilmediği için Çerkezköy’deki tesis ve çalışan sayısı hızla artıyor. Buna mukabil konut üretimi yok denecek kadar az.
İSTANBULLULAR İÇİN ÖNEMLİ YATIRIM ARACI
Proje yerli halka ve İstanbullu yatırımcılara ne gibi fayda sağlar?
Narin Park konut projelerinde çıtayı yükseltti. Hem inşaat kalitesi olarak hem de bir yaşam konsepti getirmesi açısından önemli bir hizmeti bölge halkının ayağına götürüyor. Bu nedenle Çerkezköy halkının alım gücüne hitap eden alternatiflere de ağırlık veriyoruz.
Aynı zamanda Narin Park İstanbullular açısından da önemli bir yatırım aracı oldu. Bu nedenle satışların yüzde 80’ini İstanbul’a gerçekleştirildi. Hem ödeme kolaylığı hem de kira getirisi düşünüldüğünde faizlerin düştüğü bir ortamda Narin Park İstanbul içerisindeki konut projelerinden daha karlı bir proje olarak ön plana çıktı.
HALKALI'DAN 20 DAKİKA
Hızlı tren ağı bölgenin niteliğini nasıl artırdı?
Ankara’dan gelen ve Marmaray’la boğazı geçen hızlı tren hattı Bulgaristan’a kadar uzatılıyor. Halkalı’dan Çerkezköy bu sayede 20 dakikaya düşüyor. İstanbul içerisinde bile ulaşımın saatlerle yapılabildiği düşünüldüğünde hızlı tren Çerkezköy’ün cazibesini artıyor. Ayrıca bölgeye üçüncü havaalanı, Tekirdağ’a vagonlu feribot gibi ulaşıma yönelik yeni yatırımlar yakında hayata geçiriliyor. Sanayi tesislerinin de bölgeye doğru taşınmasıyla İstanbul’dan bölgeye doğru kaçınılmaz bir genişleme yaşanıyor. Pek çok yönüyle bu gelişmeler projeye değer kazandırıyor.
Bölgede rakip görüğünüz yeni projeler var mı?
Çerkezköy’de benzer bir konut projesi bulunmuyor. Narin Park sosyal alanları, alış veriş merkezi ve içerisinde okul da bulunan yaşam konseptiyle bölgenin ilk ve tek yaşam projesi. En yakın olarak Çorlu’da bazı projeler bulunuyor.
Dostları ilə paylaş: |