TüRKİye diyanet vakfi



Yüklə 113,6 Kb.
tarix03.08.2018
ölçüsü113,6 Kb.
#66732

TÜRKİYE DİYANET VAKFI

Yeryüzünde iyiliğin egemen olması için 13 Mart 1975 tarihinde kurulan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), yurt içinde sahip olduğu 995 şubesi ile; 102 ülke ve bölgede eğitim-öğretim ve sosyo-kültürel alanlarda faaliyetler gerçekleştirmekte, bunun yanı sıra buralarda hayır faaliyetlerinde bulunmaktadır.



Misyonu

Yeryüzünde iyiliğin egemen olması amacıyla bu yolda gayret gösteren insanlara ve kurumlara maddi-manevi destek olmak.



Vizyonu

Hem ülkemizde hem de yedi kıtada insanlığa hizmette bulunan bir vakıf olmak.



İlkeleri

  • Adalet

  • İhsan

  • Merhamet

  • İstikamet

  • Tarafsızlık

  • Sürdürülebilirlik

  • Hesap Verebilirlik

  • Bütünlük ve Kalıcılık

Türkiye Diyanet Vakfı’nın Yeniden Yapılanması

Hizmetlerin daha nitelikli bir şekilde yürütülebilmesi için ülkemizin ve dünyamızın değişen ve gelişen şartlarına uygun olarak, 2011 yılında başlattığımız çalışmalar sonucunda vakfımız 2014 yılında yeniden yapılanmış ve faaliyetlerine hız vermiştir.

Yeni yapılanma süreciyle vakfımız;

• Organizasyon yapısında yeni birimler ihdas etmiş ve hizmet ağını genişletmiş,

• Kaynak üretme ve bağış toplama sistemini kurmuş,

• Eğitim hizmetlerini çeşitlendirmiş,




Türkiye Diyanet Vakfı;

102 Genel Kurul Üyesi

7 Mütevelli Heyeti Üyesi

Genel Müdür

3 Genel Müdür Yardımcısı

12 Birim Müdürlüğü

8 Destek Birimi

285 Personel

995 İl ve İlçe Şubesi

İşletme ve İştirakler ile yürütülmektedir.
• Hayrî hizmetler alanında dünyaya açılmış,

• Diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği politikaları belirlemiştir.

Vakıf senedini günümüzün şartlarına göre güncelleyerek stratejik plan ve bütçe esaslı çalışmaya başlayan vakfımız, teşkilat mimarisi ve organizasyon şemasını düzenleyerek personelin tüm çalışmalara etkin olarak katılımını sağlamaktadır.

Dünyadaki tüm Müslümanları kucaklayıcı bir bakış açısıyla 102 ülkede insanlığın yardımına koşmakta ve faaliyetlerine devam etmekte; faaliyet gerçekleştirilen ülke ve bölgelerde farklı kurum ve STK’lar ile işbirliği yaparak etkinliğini artırmaktadır. Tüm bu faaliyetlerin yürütülmesinde gönüllülerden de destek almaktadır.



Yurtdışına En Çok Yardım Yapan Sivil Toplum Kuruluşu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı/TİKA, 2013 Türkiye Kalkınma Yardımları Raporu’na göre: Türkiye Diyanet Vakfı 81,7 milyon TL yardım yapmış ve % 12,75 oranla Türkiye’de “En Çok Yardım Yapan STK” unvanını almıştır.




GSMH gelirlerine göre 2013 yılında 3,6 milyar TL ile en çok yardım yapan ülke Türkiye olmuştur.

TÜRKİYE DİYANET VAKFI FAALİYET ALANLARI

Eğitim ve öğretim faaliyetleri

Hayrî ve sosyal faaliyetler

Kültürel faaliyetler


Türkiye Diyanet Vakfı 2010-2014 yılları arasında yurt dışı ve yurt içine yönelik insani yardım faaliyetleri için toplamda 292 milyon TL tutarındaki yardım ile ihtiyaç sahiplerine ulaşmıştır.

EĞİTİM ve ÖĞRETİM FAALİYETLERİ


40 yıllık tecrübesiyle eğitime yeni bir anlayış getiren vakfımız, köklü medeniyet mirasımızı idrak ederek ümmetin derdiyle dertlenen, özgüveni yüksek, İslami ilimlerde altyapısı olan insan kaynağı yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Vakfımız bu minvalde yurt içi ve yurt dışında eğitim faaliyetleri yürütmektedir.


2010 yılı öncesinde 30 ülkeden öğrenci getiren Vakfımız bu tarihten itibaren stratejik plan çerçevesinde düzenli olarak burs vermeye başlamış ve konuk öğrenci programını çeşitlendirerek 102 ülkeden öğrencinin Türkiye’de öğrenim görmesini sağlamıştır.
Yurt dışında başarılı olan ve Türkiye’de eğitim görmek isteyen öğrenciler, vakfımızın burs desteğiyle oluşturulan Konuk Öğrenci Programı kapsamında, Uluslararası Anadolu İmam Hatip Liseleri ile İlahiyat Fakültelerinin lisans ve lisansüstü programlarına yerleştirilmekte ve öğrencilerin tüm ihtiyaçları karşılanmaktadır.

Eğitim faaliyetlerimiz Diyanet İşleri Bakanlığı (DİB), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK), üniversiteler ve İlahiyat Fakülteleri ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile işbirliği içinde yürütülmektedir.



Vakfımızın eğitim faaliyetlerinin verimli bir şekilde yürümesi için Ankara, İstanbul, Bursa, Kayseri, Konya ve Samsun olmak üzere altı ilde il eğitim koordinatörlüğü bulunmaktadır.

Örgün Eğitim Destekleri

Yurt dışında açılan ve desteklenen eğitim kurumları

Uluslararası konuk öğrencilerin desteklenmesi

Uluslararası Anadolu İmam Hatip Lisesi Programı

Uluslararası İlahiyat Programı

Uluslararası Lisans ve Lisansüstü Konuk Öğrenci Programı

Uluslararası Konuk Kur’an Kursu Öğrenci Programı

Uluslararası Din Görevlileri Hizmet İçi Eğitim ve İhtisas Programı

Savaş ve Kriz Bölgesinden Gelen Mültecilere Yönelik Eğitim Programı

Eğitim Yardımı ve Burs Programı

Yükseköğretim öğrenci yurt faaliyetleri


Örgün Eğitim Destekleri


Yurt dışı ve yurt içinde 24 eğitim kurumumuzda 10.170 öğrenci eğitim görmektedir.

Bu güne kadar 4.289 öğrencimiz mezun olmuştur.
Yurt dışında ve yurt içinde açılan ve desteklenen eğitim kurumları

Türkiye Diyanet Vakfı’nın Yurt Dışında ve Türkiye’de Açtığı ve Desteklediği Okullar

ÜLKE




Azerbaycan

TDV Bakü Türk Lisesi

Azerbaycan

Bakü Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi

Bangladeş

Uluslararası Chittagong İslam Üniversitesi International Islamic University Chittagong, IIUC

Bulgaristan

Başkent Sofya Yüksek İslam Enstitüsü

Bulgaristan

Mestanlı İmam Hatip Lisesi

Bulgaristan

Şumnu İmam Hatip Lisesi

Bulgaristan

Rusçuk İmam Hatip Lisesi

Haiti

Children of Hope

Kazakistan

Yabancı Diller ve Kariyer Üniversitesi İlahiyat Fakültesi

Kırgızistan

Oşi İlahiyat Fakültesi

Kırgızistan

Oş İmam Hatip Lisesi

Malezya

Uluslararası Malezya İslam Üniversitesi/International Islamic University Malaysia, IUM

Pakistan

Al Hijrah School

Romanya

Kemal Atatürk Ulusal Koleji

Somali

Mogadişu Üniversitesi

Somali

TDV Şeyh Sufi İmam Hatip Lisesi

Türkiye

Ankara, Fatih Sultan Mehmet İlkokulu

Türkiye

Ankara, Şili İlköğretim Okulu

Türkiye

Gaziantep, Mehmet Şahin Batmazoğlu İlköğretim Okulu

Türkiye

Gaziantep, Münifpaşa İlkokulu

Türkiye

Gaziantep, Hürriyet İlköğretim Okulu

Türkiye

Kilis, Kesik Minare İlkokulu

Türkiye

Şanlıurfa, Hz. İbrahim İlkokulu

Türkiye

Gaziantep, Nizip Okulları (14)

BORNOVA KOLEJİ

TDV’nin iştiraki KOMAŞ A.Ş. tarafından yaptırılan ve 1994 yılında eğitim-öğretim hizmetine başlayan Bornova Koleji’mizde ilk, orta ve lise kısımları bulunmaktadır. Kolejimizde 2014/2015 yılı itibariyle 1293 öğrenci eğitim-öğretim görmektedir.



TDV İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, Türkiye Diyanet Vakfı kurucu ve garantörlüğünde, 2010 yılında açılarak eğitim-öğretim hayatına başlamıştır.

Üniversitemiz bünyesinde Edebiyat Fakültesi, Uluslararası İslam ve Din Bilimleri Fakültesi ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bulunmaktadır. Bu fakültelerde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde olmak üzere toplamda 875 öğrenci öğrenim görmektedir.

Uluslararası Konuk Öğrencilerin Desteklenmesi

Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde Kayseri, İstanbul ve Konya’da Uluslararası İmam Hatip Okulları açılmış ve okullar 1998 yılından itibaren eğitim-öğretim hayatına başlamıştır. Bu kapsamda, Türkiye Diyanet Vakfı uluslararası konuk öğrencilerin ulaşım, iaşe, ibate, kırtasiye, giyim ve sağlık başta olmak üzere sosyal ve kültürel faaliyet alanındaki giderleri de dâhil her türlü masraflarını karşılamaktadır.

Vakfımız Konuk Öğrenci Programı kapsamında 1992 yılından bu yana Orta Asya ve Balkanlardan gelen uluslararası öğrencilerin Türkiye’deki İlahiyat Fakültelerinde eğitim almalarını sağlamaktadır.

Bu fakülteler sırasıyla;



  • Ankara Üniversitesi, Ankara

  • Erciyes Üniversitesi, Kayseri

  • İstanbul Üniversitesi, İstanbul

  • Marmara Üniversitesi, İstanbul

  • Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya

  • Sakarya Üniversitesi, Sakarya

  • Uludağ Üniversitesi, Bursa

  • 19 Mayıs Üniversitesi, Samsun

  • TDV İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’ne bağlı İlahiyat Fakülteleri’dir.


Türkiye’de; Anadolu İmam Hatip Liselerinde 1.216, lisans, yüksek lisans ve doktora İlahiyat öğretimlerinde 1.328 olmak üzere toplamda 2.544 öğrenci İlahiyat eğitimi görmektedir.

2014 yılı itibariyle Türkiye’deki İmam Hatip Liselerinden 686, İlahiyat Fakültelerinden 780 olmak üzere toplamda 1.466 öğrenci mezun olmuştur.

2014 yılına kadar 220.000’in üzerinde öğrenciye 44.347.099,93 TL eğitim ve burs yardımı yapılmıştır. 2015 yılı itibariyle 15.500 öğrenciye burs ve eğitim yardımı yapılmaktadır.
Lisans düzeyinden mezun olan öğrenciler yapılan mülakatlar sonucunda yüksek lisans ve doktora programlarına geçiş yapabilmektedir.

Savaş ve Kriz Bölgesinden Gelen Mültecilere Eğitim Hizmeti


Suriye’de 2011 yılında bir kriz yaşanmış, bunun sonucunda ülkede bir iç savaş başlamıştır. 2011 yılından bu yana milyonlarca kişi Suriye içerisinde yer değiştirmiş, milyonlarcası da kendileri için emniyetli sayılan komşu ülkelere sığınmıştır. Sığınmacılar misafir oldukları ülkelerde eğitim, sağlık, barınma gibi alanlarda birçok sıkıntıyla karşı karşıya kalmışlardır.

TDV Suriyeli sığınmacıların yıllardır kendi ülkelerinden uzak kalmaları dolayısıyla çocukların eğitim haklarından yararlanmalarını öncelikleri arasına almıştır. Türkiye’de Suriyelilerin yoğunlukta yaşadığı dört il: Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis ve Ankara pilot bölge olarak seçilmiştir. Belirtilen illerde örgün eğitimden, ilköğretim ve lise seviyesinde, 7716 Suriyeli öğrenci faydalanmaktadır.

Uygulamada Diyanet İşleri Başkanlığı, AFAD, valilikler, il ve ilçe müftülükleri, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği yapılmaktadır.

Ayrıca başkanlığımız tarafından ülkemize getirilen 2371 Kur’an kursu öğrencisi, 1683 din görevlisi ve 97 ihtisas öğrencisinin eğitim alanındaki tüm masrafları vakfımız tarafından karşılanmaktadır.


Eğitim Yardımı ve Burs Programı


TDV akademi, şehit, gazi, yetim ve engelli, hafızlık, kalkınmada öncelikli iller, yurt dışında araştırmacı ve özel destek (tıp, hukuk, mimarlık, mühendislik ve ilahiyat fakülteleri) gibi alanlarda çeşitli burslar vermektedir.


2011 yılında toplam kapasitesi 1.500 olan öğrenci yurtlarımızın yenileri açılarak kapasiteleri 4.764’e çıkarılmıştır. 10 ilde 12 öğrenci yurdumuz hizmet vermeye devam etmektedir.

Yurtlarımızın bulunmadığı illerde müftülüklerimiz nezaretinde öğrenci evleri açılmaktadır. 2014 Aralık ayı itibariyle Türkiye’deki illerde açılan Konuk Öğrenci Evlerimiz hizmet vermektedir.
Yükseköğretim Öğrenci Yurt Faaliyetleri


Türkiye Diyanet Vakfı’nın Yükseköğretimde Okuyan Öğrenciler İçin Açtığı Yurtlar




Yurt Adı

İl

Öğrenci Kapasitesi

1

Sarıkız Kız Öğrenci yurdu

Afyon

249

2

İncesu Erkek Öğrenci Yurdu

Ankara

96

3

Altındağ Kız Öğrenci Yurdu

Ankara

305

4

Ankara Kız Yurdu

Ankara

530

5

Konya Kız Öğrenci Yurdu

Konya

386

6

Kastamonu Kız Öğrenci Yurdu

Kastamonu

223

7

Isparta Kız Öğrenci Yurdu

Isparta

165

8

Kayseri Kız Öğrenci yurdu

Kayseri

386

9

Muğla Kız Öğrenci yurdu

Muğla

510

10

Sakarya Kız Öğrenci yurdu

Sakarya

164

11

Bursa Erkek Öğrenci Yurdu

Bursa

250

12

Ümraniye Kız Öğrenci Yurdu

İstanbul

1.500




TOPLAM




4.764

HAYRÎ ve SOSYAL FAALİYETLER


TDV yurt dışında ve yurt içinde, yoksulluğun yaygın olduğu bölgelerde ihtiyaç sahibi insanlar için yardım çalışmaları yürütmektedir. İhtiyaca göre gıda, temel ihtiyaç malzemeleri ve sağlık yardımları, su kuyusu açma çalışmaları, Ramazan ve Kurban dönemlerinde insani yardımlar gibi faaliyetler gerçekleştirmektedir. TDV savaş ve doğal afet gibi kriz durumlarında etkili ve zamanında müdahale ederek yardıma muhtaç durumda olanların ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Hayrî ve sosyal faaliyetler kapsamında, kardeşlik bağımızın olduğu ülke ve bölgelerle köprülerin yeniden inşası için kardeş şehir çalışmasını yürütmektedir.

Ramazan ayı faaliyetleri

Kurban programı

İnsani yardımlar

Ayni ve nakdi yardımlar

İnşaat ve yenileme projeleri (Camiler, okullar, yurtlar, su kuyuları vb.)

Kardeş Şehir Programı



Ramazan Ayı Faaliyetleri



2010 yılından bu yana ve hizmet ağını genişleten Türkiye Diyanet Vakfı,2014 Ramazan ayında; dünyada 47 ülke ve 232 bölgede, Türkiye’de bütün il ve ilçelerdeki ihtiyaç sahiplerine iftar sofraları kurmuş, gıda yardımları dağıtmış, alış-veriş yardım kartları temin etmiştir. Suriyeli sığınmacılar ve Manisa Soma’da şehit olan madencilerin aileleri için de iftar programları düzenlemiştir.

Türkiye’de 4.083.803 TL, yurt dışında 47 ülkede 2.771.117 TL olmak üzere toplamda 6.854.920 TL tutarında yardım faaliyeti ile 1 milyon kişiye ulaşmıştır.
TDV mübarek Ramazan ayını İslam dünyasındaki ihtiyaç sahibi insanlarla birlikte geçirmek için her yıl yardım programları düzenlemektedir. Yedi kıtada farklı ülke ve bölgeler ile Türkiye’nin en ücra köşelerinde açlık ve yoksulluk sebebiyle yardım bekleyen ihtiyaç sahiplerine kumanya yardımları götürmekte ve iftar programları düzenlemektedir.

Kurban programı


“Kurban yakınlaşmaktır” bilinciyle hareket eden TDV, Kurban Bayramı vesilesiyle tüm dünya Müslümanları ile biraraya gelmekte ve ibadetini paylaşmaktadır. Müslümanların kurban vekâletlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırarak mahrum coğrafyalarda kardeşlik bağlarını güçlendirmekte ve kardeşlerimize gelecek için umut olmaktadır.
1993 yılında 2.634 hisse kurban bağışı ile başlayan Kurban programımız titizlikle devam etmektedir.

2014 yılında 135.394 hisse kurbanın kesim ve dağıtımı vakfımız görevli ve gönüllülerince gerçekleştirilmiştir.



İnsani yardımlar



Vakfımız, 2010-2014 yılları arasında doğal afet, savaş ve yoksulluğun yaşandığı bölgelerdeki mağdurlara 292 milyon TL tutarında yardımda bulunmuştur.
Türkiye Diyanet Vakfı öncelikle savaş, kriz, deprem, sel, kuraklık gibi afetlerin yaşandığı bölgeler için kampanyalar düzenlemekte ve bölgeye TDV görevlileri vasıtasıyla gıda ve barınma gibi acil yardım hizmetleri götürmektedir.

Ayrıca vakfımız, 2010 yılından beri Afganistan, Arakan, Bosna Hersek, Çad, Filipinler, Filistin, Haiti, Irak, Kamerun, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Pakistan, Somali, Suriye gibi ülkelerde doğal afet ve krizden etkilenen mağdurlara yerinde müdahale etmek için kampanyalar başlatmıştır.



AFGANİSTAN

Afganistan’da cami tadilatları yapan ve öğrencilere burs desteği sağlayan vakfımız 2014 yılında meydana gelen sel felaketinde zarar gören yüzlerce aileye gıda ve ihtiyaç maddeleri dağıtmış, ilaç ve tıbbi malzeme desteği sağlamıştır.

Her yıl Ramazan ayında Afganistan’daki ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı ve Kurban Bayramı’nda kurban hisselerinin dağıtımı gerçekleştirilmektedir.

ARAKAN

Vakfımız, 2012 yılında Myanmar’da Budistlerin saldırıları sonucu topraklarından ayrılmak zorunda kalan ve komşu ülkelere kaçan Arakanlı Müslümanlara destek olmuş, Bangladeş’teki kamplarda yaşayan binlerce Arakanlı’ya gıda kolisi vermiş, Kurban Bayramı’nda hisse sahiplerinin paylarını ihtiyaç sahiplerine dağıtmış ve Ramazan ayında iftar programları düzenlemiştir.

Vakfımız tarafından başlatılan “Şimdi Arakan’a Yardım Zamanı” kampanyasına Türkiye halkı tarafından 31 milyon 500 TL bağış yapılmıştır. Bağışlar Bangladeş’teki Arakanlı mülteciler için sosyal ve eğitim yardımlarında kullanılmaktadır.

TDV Arakanlılar’ın eğitim hakkından yoksun kalmaması için çalışmalar başlatmış eğitim ve kültür hizmetleri bünyesinde 109 Arakanlı öğrenciyi destek kapsamına almıştır. Uluslararası Malezya İslam Üniversitesi’nde 10, Bangladeş Uluslararası Chittagong İslam Üniversitesi’nde 68 ve Türkiye’de İstanbul, Konya ve Kayseri’de bulunan Uluslararası İmam Hatip Liselerinde 31 öğrenci desteklenmektedir.



BOSNA HERSEK

1992-1993 Bosna Savaşı sonrası zor durumda kalan Boşnak Müslümanlara yardım eden vakfımız, savaş mağduru ailelere maddi ve insani yardımda bulunmuştur. Her Kurban Bayramı ve Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine yardım için bölgeye gidilmektedir.

2002’den bu yana Tuzla, Travnik, Visoko ve Zenica’daki cami ve medreselerin tadilat ve tefrişatları da vakfımız tarafından karşılanmıştır.

2014 yılında Bosna Hersek’te aşırı yağışlar sonucu nehirler taşmış; bunun sonucunda binlerce insan evlerini kaybedince vakfımız ihtiyaç sahipleri için 14 milyon TL tutarındaki yardımı bölgeye ulaştırmıştır.



ÇAD

2014 yılı başlarında Orta Afrika’da meydana gelen siyasi kriz sebebiyle Çad’a sığınan ve zor durumda yaşam mücadelesi veren mülteciler için vakfımız görevlilerince binlerce kişiye insani yardım malzemesi dağıtılmıştır.



FİLİPİNLER

2013 yılı sonunda Filipinler’de meydana gelen doğal afet neticesinde “Şimdi Filipinlere Yardım Zamanı” kampanyası başlatılarak bu çerçevede 7 Milyon $ yardım toplanmıştır. Yine 2014 yılı sonunda bölgede meydana gelen tayfunun ardından vakıf görevlilerimiz Filipinler’e giderek acil yardım çalışmalarında bulunmuştur.

2014 yılı itibariyle Filipinler’de başlayan cami, Kur’an Kursu ve Mindanao Kalkınma Ajansı’nın hizmet binasının inşaatları tamamlanmıştır.

FİLİSTİN

Filistinlilere 1995 yılında başlayan yardımlarımız, öğrenci bursları, gıda yardımları, iftar yemekleri, camilerin tefrişat ve tadilatı ve Kurban organizasyonu gibi faaliyetlerle 2014 yılına kadar devam etmiştir. Bu güne kadar Filistin’e 5,5 Milyon $ tutarında yardım yapılmıştır.


Filistin’deki olaylardan zarar gören 9 cami projesi için ekiplerimiz Gazze’de çalışmalara başlamış, proje için 8 milyon TL ayrılmıştır.

2014 yılında gerçekleşen İsrail saldırılarının ardından özellikle Ramazan ayında Gazze’ye yardım kampanyası düzenlenmiştir. İsrail’in bombardımanı sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kalan Filistinlilere battaniye ve yatak yardımı yapılmıştır.

Su kuyularının kullanılması ve günlük işlerde elektrik ihtiyacının karşılanması için 4 büyük jeneratör bölgeye ulaştırılmış ve jeneratörlerin yakıt bedelleri karşılanmıştır.

HAİTİ

2010 yılında Haiti’de meydana gelen deprem sonrası 1,5 milyon kişi çadır kamplarda yaşamaya başlamıştır. Kriz sebebiyle yardım çalışmasına başlayan vakfımız eğitim hayatına devam edemeyen öğrenciler için 400 öğrenci kapasiteli Children of Hope Okulu’nu hizmete açmıştır. Ayrıca 4 üniversite öğrencisi vakfımızın katkılarıyla Türkiye’ye gelerek Ankara Üniversitesi’nde öğrenim görmeye başlamıştır.

Haiti’den gelen din görevlilerine hizmet içi eğitim verilmiştir.

2010 yılından bu yana Ramazan ayı ve Kurban Bayramı’nda Haiti’de yaşayan ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırılmaktadır.

Haitili Müslümanlar için ülkede cami inşaatımız devam etmektedir.

IRAK

Kardeş ülke Irak’ın Kerkük kentinde iç çatışma mağduru sığınmacı ailelere gıda ve giysi yardımı yapılmıştır. Savaş, kriz ve doğal afetten en çok etkilenen gruplardan biri olan çocukları da ihmal etmeyen vakfımız, Iraklı yetim ve ihtiyaç sahibi çocuklara bayramlık elbiseler hediye etmiştir.

Ramadi, Felluce, Selahaddin, Tuzurmatu ve Beşir köyünden Kerkük’e iltica eden Türkmen ailelere insani yardım ulaştırmıştır.

MALİ

2012 yılında Mali'de meydana gelen çatışmalar sebebiyle mağdur olan Müslümanlara insani yardım gönderilmiştir. Vakfımız Bamako kentinde yaşayan Müslümanlar için cami yaptırmıştır.



ORTA AFRİKA CUMHURİYETİ

Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki siyasi kriz sebebiyle bölgeye giden vakfımız binlerce aileye bir ay yetecek miktarda gıda dağıtımı gerçekleştirmiştir. Bölgeye Çad üzerinden 100 ton insani yardım malzemesi ulaştırmıştır.



PAKİSTAN

Kardeş ülke Pakistan’da 2006 yılında eğitime ihtiyaç duyan çocuklar için Abdottabad Kent Merkezi’nde betonarme olarak 12 derslikli bir okul inşa etmiştir.

2010 yılında meydana gelen sel felaketinin ardından da on binlerce aileye gıda paketi göndermiştir.

1996’dan bu yana Pakistanlı öğrencilere burs vermektedir.



SOMALİ

25 yıldan bu yana iç savaş ve kriz sebebiyle zor şartlar altında yaşayan Somalililer için vakfımız çalışmalar başlatmış, farklı eğitim kurumlarında öğrenim görmek üzere 400 öğrenciyi Somali’den getirip Türkiye’ye yerleştirmiştir. Ayrıca Somali’de bulunan Mogadişu Üniversitesi vakfımız tarafından desteklenmektedir. Ülkede ayrıca Şeyh Sufi İmam Hatip Lisesi’ni hizmete açmıştır.

2011 yılında Somali için başlatılan yardım kampanyasında 34 Milyon $ bağış toplanmıştır. Bu süreçte ayrıca Somali’deki ihtiyaç sahiplerine 1640 tonluk gıda dağıtımı gerçekleştirmiştir.

İhtiyacı karşılamak için 15.000 adet Kur’an-ı Kerim’i bölgedeki Müslümanlara dağıtmıştır.

Bir özürlüler merkezi, hastane ve yetimhanenin ihtiyaçları vakfımız tarafından karşılanmıştır. Somali’de Osmanlı Mescidi ve Merkez Cami’nin inşaat ve onarımını vakfımız gerçekleştirmiştir.

Fatih Sultan Mehmet Okulu hizmete açılmıştır.

Vakfımız Somaliland kırsalında yaşayan ancak lise düzeyinde eğitim alma imkânına sahip olmayan ihtiyaç sahibi ailelerin çocukları için bir eğitim imkânı oluşturmuştur. 19 sınıf, bir kütüphane, üç idari oda ve bir oyun sahası, iki mutfak, mescit, yemekhane ve dört tuvaleti bulunan okulumuz 700 öğrenciye hizmet vermektedir. Öğrencilerin yatılı kalabilmeleri için 11 yatak odalı ayrı bir bölüm de bulunmaktadır. Okulumuzda matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih coğrafya, Kur’an-ı Kerim, hadis, tefsir, Arapça ve İngilizce dersleri verilmektedir.

SURİYE

Vakfımız asırlarca aynı coğrafyada kardeş, dost ve akraba olarak yaşadığı Suriyelilerin acısını dindirmek, sorunlarına çözüm üretmek için harekete geçmiş ve yardım kampanyası düzenlemiştir. Hala eğitimden sağlığa kadar birçok alanda Suriyeli kardeşleri için projeler üretmektedir.

TDV’nin Suriyeliler için düzenlediği kampanyada genel merkez bugüne kadar 13 milyon 500 TL bağış toplamıştır. Ayni ve nakdi olmak üzere çok miktarda insani yardım da vakfımız şubeleri tarafından mültecilere gönderilmiştir. Tüm bağışlar Suriyeli mülteciler için harcanmıştır.

Dinî ve Eğitim Tesislerinin İnşa ve Tadilatı



Türkiye Diyanet Vakfı 1975 yılında Kocatepe Camii tuğlalarına attığı ilk harcın ardından bugüne kadar ülkemizde
3 bin 421, 25 ülkede ise 100’ün üzerinde cami ve eğitim binaları yapmıştır.

9 ülkede (Arnavutluk, Belarus, Filipinler, Haiti, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Rusya, Somali) cami inşaatları, 7 ülkede (İngiltere, Kazakistan, Kırgızistan, Kırım, Kosova, Macaristan, Tanzanya) de 16 caminin yer tahsis ve projelendirme işlemleri yapılmıştır.


Türkiye Diyanet Vakfı kurulduğu günden bu yana ihtiyaç duyulan ülke ve bölgelerde cami, okul, su kuyusu, kültür merkezi gibi projeleri hayata geçirmektedir. Bu sebeple inşaat hizmetlerine önem vermekte ve çalışma yaptığı ülkelerde tüm projeleri yerinde takip etmektedir.

Kardeş Şehir Programı


Diyanet İşleri Başkanlığı’nca başlatılan ‘Kardeş Şehir Projesi’ Türkiye Diyanet Vakfı tarafından sürdürülmektedir. Proje Müslümanların yaşadıkları ülkelerde ihtiyaç duyulan cami, okul, kütüphane, yayın, eğitim ve çeşitli sosyal (sünnet, kurban, gezi vb.) etkinlikleri gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Türkiye’deki bir şehir ile Müslümanların yaşadığı ülkelerdeki bir şehri kardeş yaparak dindaşlarımızın dinî, eğitim, kültürel, sosyal vb. ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflemektedir.

Hâlihazırda Türkiye’de 73 il ve 137 ilçe 95 ülkede belirlenen 203 şehirle kardeştir.

KÜLTÜREL FAALİYETLER


Dünyanın neresinde olursa olsun din, dil ve ırk ayrımı yapmadan insanlara hizmet götüren Türkiye Diyanet Vakfı din, kültür ve inançlarını yaşamak için uygun ortamları ve araçları olmayan dindaşlarımıza sosyal çevrelerinin ihtiyaçlarına göre kültürel destek çalışmaları yapmaktadır. Bu amaçla yurt dışında basılı materyallerin temin edilmesi, ibadethane inşası, kurslar düzenlenmesi, ilmî eserlerin basılması ve tercüme edilmesi yönünde faaliyetlerde bulunmaktadır.

TDV kurulduğu günden bu yana ilmî eserlerin hazırlanması ve basılması, alanında uzman akademisyenler yetiştirilmesi, kültür merkezleri yapılması, ihtiyaç duyulan alanlarda seminer, panel ve konferans gibi programlar düzenlenmesi noktasında çalışmalar yapmaktadır.


İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM)

İslam Ansiklopedisi

İlim, Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu Başkanlığı (İLKSAY)

Hadislerle İslam

Yayın ve matbaa işleri

Kitap ve Kültür Fuarı

Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM)

Kutlu Doğum Haftası

Camiler ve Din Görevlileri Haftası

İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM)


Vakfımızın ilmî faaliyetler alanında en önemli projelerinden biri İSAM’dır. Yetiştirdiği araştırmacılar, zengin kütüphanesi, arşiv ve dökümantasyon birimleriyle İSAM; kapsamlı içeriğiyle İslam Ansiklopedisi’ni insanlığın hizmetine sunarak bu alanda önemli bir boşluğu doldurmuştur. Kültürel hayatımıza ve İslami araştırmalara Ortadoğu, Asya, Balkanlar ve Afrika’yı kapsayan çalışmalarıyla önemli katkılarda bulunmaktadır.

İslam Ansiklopedisi


İslam dünyasının ilk telif eseri olan Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi 2000 ilim insanının otuz yıl süren çalışmalarıyla 2013 yılında 44. ciltte nihayete ermiştir.

Vakfımız tarafından yüz hadis hocasının katkılarıyla hazırlanan ve telif hakkı Diyanet İşleri Başkanlığı’mıza devredilen Hadislerle İslam eseri ilim ve kültür dünyamıza kazandırılmıştır.

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, kurum kategorisinde, İslam dünyasında hazırlanan ilk ve en kapsamlı İslam ilimleri ansiklopedisi olması ve Türkiye’de ilim dünyasına sunduğu başarılı çalışmalar nedeniyle Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’ne verilmiştir.
25 Ocak 2014’te düzenlenen Yüzyılın İslam Kültür Hizmeti, Onur ve Hizmet Ödülleri dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından İslam Ansiklopedisi ve Hadislerle İslam eserlerine verilmiştir.

2014 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’nde kurum kategorisinde Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) İslam Ansiklopedisi çalışmasından dolayı büyük ödül almıştır.

İlim, Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu Başkanlığı (İLKSAY)


Vakfımız adına eserler hazırlamak ve basımına karar verilecek olanları değerlendirip seçmek üzere kurulmuş olan İLKSAY; ilim, kültür, sanat ve yayın alanlarında eserlerin üretilmesini sağlamaktadır.

Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM)



Türkiye Diyanet Vakfı Türkiye genelinde açtığı 24 kitapevinde 600’den fazla basılı, sesli, görüntülü eseri ve ortalama 150 yayıncının 12 bin çeşit kitabını okuyucuyla buluşturmaktadır.
Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Aile Gençlik Merkezi (TDV KAGEM), 1996 yılında kadınların sosyal, kültürel ve dinî açıdan gelişmelerine yardımcı olma amacıyla kurulmuştur.

2011 yılında yeniden yapılanan KAGEM yürüttüğü projelerde genel ve özel gruplarla din, düşünce, kültür, edebiyat ve sanat hayatımıza çeşitli düzeylerde katkı sunmak üzere kadın, erkek, genç, yaşlı demeden her kesime hitap eden bir merkez haline gelmiştir.

KAGEM, gençlerimizin anlam ve değer dünyasını besleyen, onların dinî konularda doğru bilgi kaynaklarıyla tanışmaları, inanç ve kültür coğrafyamızı tanımaları için gerekli ortamı hazırlayan, merak, heyecan ve enerjilerine karşılık bulabilecekleri akademik, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlemektedir.


  • Din eğitimi hizmetleri,

  • Temel İslam ilimleri, felsefe ve edebiyat alanında seminerler,

  • Ailenin güçlendirilmesine yönelik faaliyetler,

  • Konferans, panel, çalıştay ve ilmî toplantılar,

  • Kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenlemektedir.

Kutlu Doğum Haftası


1989 yılından bu yana Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (sas.) getirdiği evrensel mesajı tüm dünyaya yaymak amacıyla vakfımız ve şubeleri Kutlu Doğum Haftası düzenlemektedir.

Kitap ve Kültür Fuarı


1983 yılından bu yana her Ramazan ayında İstanbul ve Ankara’da 2013 yılından itibaren Konya ve Bursa’da Kitap ve Kültür Fuarı düzenlenmektedir.




Yüklə 113,6 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin