Türkiye: Mülteci krizi echo tanitim belgesi yokluk Bilgiler ve Rakamlar



Yüklə 23,93 Kb.
tarix30.01.2018
ölçüsü23,93 Kb.
#41843



c:\users\biman\documents\factsheets\tr banner.png


Türkiye: Mülteci krizi

ECHO TANITIM BELGESİ
yokluk

Bilgiler ve Rakamlar

Türkiye'de kayıtlı olan Suriyeli mültecilerin resmi tahmini rakamı (Türk Dış İşleri Bakanlığı):



3 milyonun üstünde (Temmuz 2016)

AB fonu:

Krizin başlangıcından beri Türkiye için Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan insani yardım fonu:



583 milyon Avro

Türkiye Mülteci Aracı:

3 milyar Avro (2016-17)




Fotoğraf telifi: EU/ECHO Abdurrahman Antakyalı

Ana mesajlar




  • 3.1 milyon kişiyi aşan yoğun mülteci akını, Türkiye'yi dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan ülke haline getirmiştir.

  • Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin %90’ı, kamp dışında yaşamakta ve temel hizmetlere erişimleri sınırlı kalmaktadır. Avrupa Komisyonu, başta mülteci kampları dışında yaşayanlar olmak üzere, Türkiye’nin her yerindeki dezavantajlı durumdaki mültecilere yardım etmektedir.

  • Avrupa Komisyonu ve üye devletler, 2016-2017 dönemini kapsayan insani yardım ve kalkınma projeleri için 3 milyar Avroluk “Türkiye Mülteci Aracı”nı finanse etmektedir.

  • Ekim 2016’dan itibaren, Komisyon, Dünya Gıda Programı (World Food Programme, WFP), Türk Kızılayı ve diğer Türk kurumları ile ortaklık halinde Acil Sosyal Güvenlik Ağı’nı (Emergency Social Safety Net-ESSN) hayata geçirecektir. Bir tek kart uygulaması olan ESSN, 1 milyon mültecinin günlük temel ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlayacak bir sosyal yardım programıdır. 348 milyon Avroluk başlangıç bütçesine sahip ESSN projesi, Avrupa Komisyonunun tarihindeki en büyük insani yardım projesidir.



İnsani durum ve ihtiyaçlar

Suriyeli, Iraklı ve diğer mülteciler dâhil olmak üzere şu ana kadar 3,1 milyonun üzerinde mülteci Türkiye'de kayıtlıdır. Komşu ülkelerde şiddetin tırmanmaya devam etmesi nedeniyle 2016'da Suriye ve Irak'tan Türkiye'ye mülteci akınının ölçeğinin ne olacağı belirsizdir.

Şu an Türkiye Hükümeti sağlık, eğitim, gıda güvenliği, sosyal hizmetler ve sağlanan diğer hizmetlerin getirdiği masraflarla birlikte 26 kampta 250.000 mülteciye ev sahipliği yapmaktadır. Hükümetin tahminlerine göre, krizin başlangıcından beri Türk Hükümetinin yaptığı harcama 12 milyar Avro'nun üstündedir. Hükümetin muazzam çabalarına, yerel makamların ve ev sahibi toplulukların cömertliğine rağmen, kampların dışında şehirde veya kırsal alanda yaşayan Suriyeli mültecilerin %90'ının çoğu genellikle bilinmemektedir ve oldukça zorlayıcı koşullar altında hayatlarını sürdürmektedir. Bilgi, kayıt ve eğitim ile sağlık hizmetleri gibi kamu hizmetlerine erişimleri çoğunlukla sınırlıdır.



Kampların dışındaki birçok mülteci, zaten sınırlı kaynaklarında genellikle büyük bir yük teşkil eden kiralarla kötü koşullarda yaşamaktadır.

Avrupa Birliği'nin İnsancıl Yanıtı
Krizin başlangıcından beri Suriye Krizi'ne yönelik AB tarafından Türkiye'ye sağlanan insani yardım, Eylül 2016 itibariyle 588 milyon Avro'dur.

EU/ECHO
AB, Türkiye'deki Suriyeli ve diğer mültecilere ve de ev sahibi topluluklara verimli ve tamamlayıcı nitelikte destek sağlamak amacıyla Türkiye Mülteci Aracı’nı başlatmıştır. Mültecilerin ve ev sahibi toplulukların ihtiyaçlarının tamamlayıcı ve koordineli bir yöntemle giderilmesi amacıyla tasarlanan araç, AB bütçesi (fonun 1/3’ü) ve üye devletlerin gayrisafi milli gelirleri oranındaki ulusal katkıları (fonun 2/3’ü) tarafından finanse edilen ortak bir koordinasyon mekanizması sağlamaktadır. Aracın kaynakları Eylül 2016 itibariyle 2016-2017 yılları için toplam 3 milyar Avro’ya ulaşmıştır.
Ekim 2016’dan itibaren, Komisyon, 1 milyon mültecinin en acil ihtiyaçlarını karşılayacak bir tek kart sosyal yardım programı olan Acil Sosyal Güvenlik Ağı’nı (Emergency Social Safety Net-ESSN) hayata geçirecektir. Başlangıç olarak AB tarafından sağlanan 348 milyon Avroluk hibe, uygulama ortağı olan Dünya Gıda Programı (World Food Programme, WFP), Türk Kızılayı ve Türk kurumları ile işbirliği halinde aylık nakit tranferi sağlayacaktır. Bu nakit ile yararlanıcılar, yerel piyasalarda gıda, barınma, su ve hijyen gibi ihtiyaçlarını saygın, etkin ve uygun maliyetli olarak karşılayabilecektir.
Bu çığır açan yaklaşım, mülteciler için gıda yardımı ve kart sistemleri aracılığıyla temel ihtiyaç maddelerinin sağlanması, sağlık hizmetlerine erişim, acil durumlarda eğitim, koruma ve bilgi yönetimi, kışlık malzemeler, engelliler için özelleştirilmiş yardımlar ve ruh sağlığı ve psiko-sosyal destek gibi hayat kurtarıcı ınsani yardım sektörlerinde toplam 164 milyon Avro değerindeki bu yıl başlatılan bir dizi projeye ek olarak hayata geçirilmiştir.
Bu başlangıç paketinin bir parçası olarak, Mart 2016’da AB, kamp dışında yaşamakta olan 585.000 ve kamplarda yaşayan 150.000 Suriyeliye belirlenen marketlerden gıda maddeleri almak üzere kullanabilecekleri elektronik kartlar sağlanması için WFP’ye 40 milyon Avro tahsis etmiştir.
15 Nisan itibariyle Türkiye’deki mültecilerin acil ihtiyaçlarını taşımak üzere bir 50 milyon Avro daha kontrata bağlanmıştır. Bu bütçe altında Türk ortak kuruluşlarla yakın işbirliği halinde çalışan Danish Refugee Council, International Organization for Migration (IOM), International Medical Corps UK and the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFCR) gibi kuruşların da içinde bulunduğu 15 insani yardım kuruluşu finanse edilmektedir. Yardım projeleri, gıda yardımı ve nakit ve kupon şeklinde sağlanan yardımlar, kış koşulları için özelleştirilmiş yardımlar, sağlık, mülteci çocukların eğitimi, koruma, bilgi yönetimi, engellilere özel destek, ruh sağlığı ve psikososyal destek gibi hizmetlere erişim dahil olmak üzere bütün temel insani yardım meselelerine hitap etmektedir.
Haziran 2016’da Komisyon, 505,65 Avro değerindeki Türkiye için İnsani Yardım Uygulama Planı’nı (HIP) yayımlamıştır. Bu şimdiye kadar yayımlanan en büyük İnsani Yardım Uygulama Planı’dır. Temmuz sonunda, temel sağlık hizmetleri, enformel eğitim, yaklaşan kışa hazırlık ve koruma sektörlerindeki projeler için HIP altında 74 milyon Avro daha kontrata bağlanmıştır. Doğrudan nakit transferi kullanarak Türkiye’deki en dezavantajlı mülteci ailelerin günlük ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen insani yardım programı Acil Sosyal Güvenlik Ağı (ESSN) ile Eylül başında 348 milyon Avro daha kontrata bağlanmıştır. Türkiye Mülteci Aracı altında AB ve üye devletler tarafından finanse edilen ESSN, Türkiye genelinde 1 milyon mülteciye ulaşmak üzere uluslararası insani yardım uzmanlığı ile hükümet hizmetlerini bütünleştirmesi anlamında türündeki ilk sosyal yardım programı niteliği taşımaktadır.
2016’nın 2. yarısında, nakit transfer sistemi ESSN’in yanı sıra asgari sağlık paketinin dışında kalan ve orta ile uzun vadeli yardımlarla uyumlu olarak temel sağlık hizmetlerine erişim ve başta fiziksel rehabilitasyon/savaşta yaralananlar için ameliyat sonrası tedavi, engelli yardımı, üreme sağlığı vb. olmak üzere özel hizmetlerin sağlanması amacıyla sağlık müdahalelerine odaklanılması devam edecek. Yardım sistemindeki boşluklardan mağdur olabilecek ve yasal yardım, çocukların korunması ve diğer koruma desteklerine ihtiyaç duyabilecek en dezavantajlı grupların ihtiyaçlarını temin etmek üzere kapsamlı koruma faaliyetleri stratejinin odak noktasını oluşturmaya devam edecektir. Yaygın eğitime destek ile katılım ve devamlılığı artırmayı hedefleyen eğitim programları ve örgün eğitime erişime de odaklanan uzun vadeli araçlar ile yakın işbirliği halinde destekleyecek acil durumlarda eğitim de, insani müdahalelerin öncelikli alanlarından biri olarak tanımlanmıştır. Komisyon acil durum müdahalesi ve hazırlığı ile beklenmedik durum planlaması için de insani yardım fonlarını tahsis edecektir. Son olarak, ortak sonuçlar çerçevesi ve bilgi yönetimi platformuna dayanan stratejik koordinasyon da uygulanacaktır.



* Tüm güncel ECHO Tanıtım Belgeleri:için

bit.ly/echo-fs


İnsani Yardım ve
Sivil Koruma


B-1049 Brüksel, Belçika

Tel.: (+32 2) 295 44 00
Faks: (+32 2) 295 45 72
e-posta:
echo-info@ec.europa.eu


Web sitesi: http://ec.europa.eu/echo
ECHO Tanıtım Belgesi - Türkiye - Eylül 2016


Yüklə 23,93 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin