TüRKİye vakiflar bankasi (vakifbank) İŞletme kilavuzu



Yüklə 138,2 Kb.
tarix08.01.2019
ölçüsü138,2 Kb.
#93352


TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI

(VAKIFBANK)
İŞLETME KILAVUZU
ÇEVRESEL İNCELEME PROSEDÜRLERİ
1. Giriş ve Tarihçe
KOBİ Erişim Ek Kredisi kapsamında finanse edilecek tüm krediler, bu bölümde ele alınan prosedürler çerçevesinde, VakıfBank tarafından çevresel inceleme sürecine tabi olmalıdır. VakıfBank projenin başarı ile uygulanmasından sorumludur. DB kredisi VakıfBank tarafından KOBI’lere kullandırılmak üzere verilmektedir. VakıfBankası aşağıdakileri sağlayacaktır:

  • Türkiye Cumhuriyeti ve DB’nın çevre koruma tedbirleri dikkatle uygulanacaktır,

  • İhtiyaç duyulduğunda çevre konusunda DB’na bilgi verilecektir.

VakıfBank, tüm kredilerin çevre dostu şekilde uygulanabilmesini teminen, bu prosedürleri hem projelerin incelenmesi ve değerlendirilmesi sürecinde ve hem de KOBİ’leri kredilerin çevresel koşulları hakkında bilgilendirilmesi amacıyla kullanmalıdır. Burada yer alan prosedürler ve koşullar, Çevre ve Orman Bakanlığı (Bakanlık) tarafından 17 Temmuz 2008 tarih ve 26939 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirme-ÇED Yönetmeliği’nde (ÇED Yönetmeliği) yer alan hükümler ile uyumludur.


Kredi uygılasması orta ölçekli işletme sermayesi (hammadde gibi) ve yatırım kredisi (makina-techizat ve inşaat işleri gibi) olmak üzere, herhangi bir sektör kısıtlaması olmaksızın kullandırılacaktır.
Bu prosedürler, esasen, Çevresel İzleme, Çevresel Dokümantasyon ve Çevresel Riskten Kaçınma bileşenlerinden oluşmaktadır. Krediler için uygun çevresel risk kategorisinin belirlenebilmesini teminen, ilk Çevresel İzleme çalışmasının VakıfBank tarafından, kredi inceleme sürecinin ilk aşamalarında yürütülmesi gereklidir. Fiziksel tesis inşasına ilişkin bazı kredi türlerinin, ÇED ihtiyacı olup olmadığının belirlenmesi amacıyla, Bakanlık tarafından ilave izleme sürecine tabi tutulması gerekli olabilir. Bu konu, bir sonraki bölümde (Çevresel İzleme Kategorileri) daha detaylı olarak ele alınmaktadır. İzleme sürecini takiben, çevresel sınıflandırma yapılır. Çevresel dokümantasyonun hazırlanması ve önerilen projelerin ulusal çevre mevzuatı ve/veya prosedürleri ile uyumlu olmasının sağlanması ve ilgili düzenleyici kurumlardan gerekli izin/onayların alınması banka Müşterisinin yükümlülüğü olacaktır. Çevresel koşulların karşılanması ve önerilen proje kapsamına yansıtılmasından sonra, VakıfBank önerilen kredi paketini değerlendirecektir. Düzenleyici kurumlar tarafından getirilen çevresel yükümlülüklere uyum da VakıfBank tarafından izlenecektir. Çevresel izleme süreci ve başlıca tarafların yükümlülükleri aşağıda açıklanmıştır.
2. Çevresel İzleme Kategorileri
Projenin çevresel risk kategorisinin belirlenmesi ve gerekli olacak çevresel dokümantasyon türünün belirlenmesi için, kredi başvurusunun çevresel değerlendirmesi sürecinin ilk aşaması Çevresel İzleme’dir. Banka müşterisi tarafından VakıfBank’a sunulan her kredi başvuru paketinin, birinci kısmı Banka müşterisi ve ikinci kısmı VakıfBank tarafından doldurulacak olan iki kısımlı Çevresel İzleme Formunu (Ek V.A) içermesi gereklidir. Çevresel izleme formu banka müşterisi/kredi yapısını ve izleme kategorisini özetleyecektir.
Proje çevresel izleme kategorileri (I, II, III & IV) aşağıdaki şekilde tanımlanmaktadır:
Kategori IV: Dünya Bankası tarafından finanse edilmeyecek malzemelerin (Ek V.B’de listelenmiştir) üretim ve/veya kullanımını içeren krediler yeralır.
Kategori III (yüksek risk): Proje tanımlama sürecinde büyüklüğü tahmin edilmesi güç ciddi, olumsuz ve/veya uzun vadeli çevresel etkileri olan projeler yer alır. Bu projeler, ÇED Yönetmeliği Ek 1’de çevresel etki değerlendirme gerekli olan projeler olarak belirlenmiştir.
Kategori II (orta derece risk ve/veya daha fazla inceleme gerektirenler): (a) tehlikeli madde (mevzuatta, AB mevzuatı ve prosedürleri ile uyumlu olarak tanımlandığı şekliyle, bkz. Ek V.B) satın alımı ve/veya kullanımını içeren işletme sermayesi kredilerini ya da (b) sağlık ve güvenlik riski arz eden ekipman/ makina alımını içeren kredileri kapsamaktadır. Bkz.(Ek V.C) ve/veya (c) ÇED Yönetmeliği Ek II’de yer alan Çevresel Düzenlemeler.

ÇED Yönetmeliği Ek II’de listelenen projeler için, Bakanlık tarafından “ÇED Gereklidir” ya da “ÇED Gerekli Değildir” kararı alınması için detaylı çalışma yapılması gereklidir. Bakanlık, kararını banka müşterisi tarafından kendisine sunulan ilave bilgiler (ÇED Yönetmeliği Ek III’de belirtildiği şekilde) çerçevesinde verir.

Kategori I (düşük risk): (a) tehlikeli madde satın alımı ve/veya kullanımını içeren işletme sermayesi kredilerini kapsamayan, yada (b) sağlık ve güvenlik riski arz eden ekipman/ makina alımını içermeyen yada (c) ÇED Yönetmeliği Ek I ya da II’de listelenmeyen projeler yer almaktadır. Bu projelere, İşletme Kılavuzu’nda yer verilmemiştir.
3. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), Kamuoyu İstişaresi ve Duyurular
ÇED, önerilen projeden kaynaklanabilecek çevresel etki ve riskleri belirlemek, tahmin etmek, değerlendirmek ve kaçınmak için Banka müşterisi tarafından yürütülen bir süreçtir. ÇED’in amacı, çevresel etki ve olumsuz sonuçların daha proje hazırlık aşamasında belirlenmesini sağlamak ve böylece, proje tasarım kapsamına alınmalarını sağlamaktır. ÇED, olumsuz etkilerin asgariye indirgenmesi, risklerden kaçınılması ve telafisi suretiyle projelerin çevresel açılardan iyileştirilmesi için yöntemler belirler. ÇED’ler kamuoyu katılımı çerçevesinde atılan adımları da içermektedir.
ÇED Yönetmeliği Ek II’de belirtilen Kategori II projeleri için, Banka müşterisi, Bakanlık’a, ÇED Yönetmeliği Ek III’de (Proje Tanıtım Dosyaları) yer alan bilgileri sunmalıdır. Bakanlık, bu bilgileri kullanarak “ÇED Gereklidir” ya da “ÇED Gerekli Değildir” kararı verir. Genellikle, Kategori II projelerinin muhtemel olumsuz etkileri sınırlıdır, kolayca belirlenebilir ve riskten kaçınma önlemleri iyi bilinmekte ve kolayca uygulanabilmektedir.
ÇED Yönetmeliği Ek I’de belirtilen, muhtemel uzun vadeli ya da geri döndürülemez olumsuz etkileri olma ihtimali yüksek Kategori III projeleri için, ÇED gereklidir.
ÇED kapsamı projenin doğasına ve lokasyonuna bağlı olacağı için, ÇED hazırlığı için gerekli zaman ve bütçe tahmini yapmak zordur. Halk katılımı toplantısı dahil olmak üzere, ÇED hazırlığı ve finansmanı banka müşterisi sorumluluğundadır ve genellikle önerilen faaliyete ilişkin fizibilite çalışması ile birlikte ele alınır.
Halkın Katılımı Toplantısı: Kategori III projeleri için, halkı yatırım hakkında bilgilendirmek, projeye ilişkin görüş ve önerilerini almak üzere VakıfBankası müşterisi tarafından projenin gerçekleştirileceği yerde Bakanlık ile mutabakat sağlanarak belirlenen tarihte, halkın katılımı toplantısı düzenlenir. Toplantı yeri, Valilik ve proje sahibi tarafından belirlenir ve Valilik tarafından Bakanlığa bildirilir. Toplantı için projeden en çok etkilenmesi beklenen ilgili halkın kolaylıkla ulaşabileceği merkezi bir yerin seçilmesine özen gösterilir. VakıfBankası müşterisi, toplantı tarihini, saatini, yerini ve konusunu belirten bir ilanı ulusal düzeyde yayımlanan bir gazete ile o yörede yayımlanan yerel bir gazetede toplantı tarihinden en az on gün önce yayınlatır. Toplantı İl Çevre ve Orman Müdürünün veya görevlendireceği bir yetkilinin başkanlığında yapılır. Toplantıda; halkın proje hakkında bilgilendirilmesi, görüş, soru ve önerilerinin alınması sağlanır. Başkan katılımcılardan görüşlerini yazılı olarak vermelerini isteyebilir. Toplantı tutanağı, bir sureti Valilikte kalmak üzere Bakanlığa gönderilir.
Duyurular: Kategori III’deki projelerde banka müşterisi ile projeden etkilenen gruplar ve yerel STK’lar arasında etkili bir istişare sürecinin yürütülebilmesi için, banka müşterisi istişareden önce ilgili materyalleri zamanında ve danışılan gruplar tarafından anlaşılabilecek ve erişilebilecek bir dilde ve şekilde sunar.
Kategori III’deki projeler için, Valilik, halkın katılımı toplantısı ile halkın görüş ve önerilerini bildirebileceği süreç ile ilgili zamanlama takvimini ve iletişim bilgilerini halka duyurur. Halkın görüş ve önerileri zamanlama takvimi içerisinde ÇED uygulanmasının gerekli olduğuna karar verecek olan komisyona sunulur.
VakıfBankası Kategori III’deki alt projeler için ÇED raporlarının ilgili bölümlerini (Projenin Önemli Çevresel Etkileri ve Alınacak Önlemler) projeden etkilenen gruplar ve yerel STK’lar tarafından erişilebilecek şekilde web sayfasında yayınlar.

VakıfBank, Kategori III ÇED raporunu DB’na resmi olarak ilettikten sonra, DB rapor özetini (İngilizce) icra direktörlerine dağıtır ve InfoShop yoluyla raporu görüşlere sunar. VakıfBank Kategori II ÇED raporunu DB’na resmi olarak ilettikten sonra, DB raporu InfoShop yoluyla raporu görüşe sunar. VakıfBanka’nın, DB’nın bir ÇED raporunu InfoShop yoluyla açıklamasına itiraz etmesi halinde, DB personeli projeye devam edip etmeme konusunu icra direktörlerine sunar.



4. Çevresel İnceleme Süreci ( VakıfBank ve Dünya Bankası -DB)
Tüm projelerin aşağıda şematik şekilde belirtilen çevresel inceleme sürecine dahil olması gereklidir.
AŞAMA 1: Banka müşterisi öncelikle proje kavramsal tasarımını hazırlar. VakıfBank ile yapılan gayri resmi görüşmelerde VakıfBank banka müşterisini çevresel değerlendirme yükümlülükleri hakkında bilgilendirir; ve bu görüşmelerden sonra banka müşterisi çevresel izleme formunun A Kısmını (Ek V.A) doldurarak, bu formu proje kavramsal tasarımına dahil eder. Bu süreçte, ulusal ya da yerel çevresel inceleme yükümlülüklerine (örneğin resmi onay/izinler) ilişkin olarak Çevre ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğü ile görüşmeler yapılması, banka müşterisi sorumluluğundadır. İl Müdürlüğünden onay alınmasına ilişkin sürecin tamamlanabilmesi için, ulusal mevzuat tarafından öngörülen ilgili onay ve izinlerin alınması banka müşterisi sorumluluğundadır. Bu yükümlükler, burada belirtilenlerden ayrı olarak (ama bunlara paralel olarak) dikkate alınmaktadır ve bu yükümlülüklerin karşılanması da banka müşterisi sorumluluğundadır.
AŞAMA 2: VakıfBank, projeyi inceler ve değerlendirme aşamasına geçmeden önce banka müşterisine projenin çevresel kategorisini ve kredi kullanımına ilişkin ilgili yükümlülüklerini bildirir.
AŞAMA 3: Banka müşterisi, ya da danışmanları, varsa, gerekli çevresel dokümantasyonu sunarlar. Bu dokümantasyon arasında (a) zararlı madde onayları, (b) riskli ekipman onayları, ve (c) Bakanlıktan alınan “ÇED Gerekli Değildir” kararı yer alabilir.
Bu dokümanlar koşulsuz olarak alınabilir, ancak lisans, onay ya da “ÇED Gerekli Değildir” kararının geçerliliğinin korunabilmesi için bazı kurallara uyumu gerekli kılan hükümler içermeleri kuvvetle muhtemeldir.

AŞAMA 4: VakıfBank sunulan çevresel dokümantasyonu inceler ve bulgularını banka müşterisine raporlar. VakıfBank, dokümantasyonun yeterli olduğuna kanaat getirdiğinde onayını verir.
AŞAMA 5: Banka müşterisi, onay sürecinde belirtilen koşulları, tahmini maliyetleri ile birlikte, proje tasarımına ve uygulama planına yansıtır .
AŞAMA 6: Banka müşterisi, ilgili çevresel dokümantasyonu ve onayın bağlı olduğu şartları da dahil ederek, kredi başvuru paketini tamamlayarak, değerlendirme için VakıfBank’a sunar.
AŞAMA 7: Kredi, proje hazırlık aşamasının herhangi bir aşamasında alınabilen onay ve izinlerden sorumlu Çevre ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğü ya da diğer kamu kurumu tarafından teyit edilmesinden sonra yürürlüğe girer.
AŞAMA 8: Banka müşterisi, onay ve izinlerden sorumlu Çevre ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğü ya da diğer kamu kurumu tarafından verilen izin ve/veya onay yazılarını VakıfBank’a sunar.
AŞAMA 9: VakıfBank, onay verilmesi sürecinde belirtilen tüm şartlara uyulmasını teminen, proje uygulamasını izler.
5. Proje Öncesi ve Sonrası İncelemeler–DB/VakıfBank
Çevresel değerlendirme ve inceleme prosedürleri, VakıfBank ve DB tarafından herhangi bir zamanda denetlenebilir. DB, tüm projeleri, proje öncesinde ve sonrasında denetleme yetkisine sahip olacaktır. Değerlendirme incelenmelerinin amacı, izleme sürecinin tutarlı ve doğru şekilde yapılmasının sağlanması, yapılan çalışmanın yeterli kalitede olmasının sağlanması, onay verilmesi sürecinde getirilen şartlara uyumun sağlanması, tüm dokümantasyonun gerektiği gibi dosyalanması ve kaydedilmesinin sağlanması ve yerel çevresel kuruluş ya da diğer kamu kurumu tarafından izin verilmesi için gerekli görülen şartlara uyumun sağlanmasıdır. KOBİ İkraz uygulaması sürecinde, DB misyonları, seçilen bazı banka müşterisi/projeler için tüm izleme sürecini ve çevresel önerilerin uygulanma seviyelerini denetleyecektir. DB denetleme ekibi, çevresel dokümantasyonu herhangi bir zamanda denetleyebilir. Bu nedenle, tüm bu dokümantasyonun VakıfBank tarafından dosyalanarak saklanması ve talep edildiğinde DB’na iletilmesi gereklidir.
Proje süreç akışları aşağıda belirtilmiştir:

Metin Kutusu 1: Proje Süreç Akışı




Banka Müşterisi


(KOBİ)

Kavramsal tasarım hazırlığı

Çevresel sertifikasyon koşullarının karşılanması

Halkın Katılımı Toplantısı

Projenin Çevresel İzleme amacıyla VakıfBank’a sunulması



VakıfBank


Projenin izlenmesi
Kategori I Kategori II Kategori III Kategori IV

Proje devam eder Proje devam eder Proje devam eder Proje devam edemez

Çevresel yükümlülük “ÇED Gerekli Değildir” “ÇED Gereklidir”

yoktur Ön ÇED Raporu ÇED Raporu


VakıfBank

Çevresel dokümantasyonun incelenmesi

Onay sırasında belirtilen hususların

proje tasarımında yer almasını sağlanması

Projenin onaylanması



KOBİ

Projenin

Onay/ lisans vb. belirtilen koşullarla

uygulanması





VakıfBank

DB


Uyumun denetlenmesi
6. Gerekli dokümantasyon ve sorumluluklar

Banka müşterisi, aşağıda Tablo 1’de yer alan çevresel dokümantasyonu kredi başvurularına eklemek zorundadırlar. Ayrıca tüm tarafların sorumluluklar, katılımcılar tarafından yürütülmesi gereken işlemler ve onay süreci aşamalarını desteklemek için gerekli dokümanlar Tablo 2’de özetlenmiştir:



Tablo 1: Gerekli çevresel dokümantasyon



Çevresel Kategori



Kredi başvuru paketinde yer alması gereken Çevresel Dokümantasyon

Kategori I

Çevresel İzleme Formu (Ek V.A)

Kategori II


Çevresel İzleme Formu (Ek V.A)

Bakanlık tarafından Seçme Eleme kriterlerine göre belirlenmiş (ÇED Gerekli Değildir) olan Proje Tanıtım Dosyası

Çevresel amaçlı her türlü atık bertaf için izin ve sertifikalar.

Not: ÇED gerekli olduğunu değerlendirmesi durumunda, proje Kategori III’e aktarılır.



Kategori III

Çevresel İzleme Formu (Ek V.A)

İlgili “ÇED Gerekli” değerlendirmesi



ÇED Raporu


Tablo 2: Gerekli çevresel dokümantasyon

Katılımcı

Aktivite

Destekleyici Belge

Banka Müşterisi


  • Proje kavramsal tasarımının VakıfBank’a sunulması

  • İşletme ve çevre amaçlı gerekli izin/ lisansların alınması

  • Kategori II projeleri için İlgili kuruluştan (ÇED Gerekli Değildir) değerlendirmesi alınması

  • DB finansmanı için önerilen Kategori III projeleri için çevre değerlendirmesi sürecinde tüm taraflar ve yerel sivil toplum kuruluşları ile istişare toplantılarının yapılması

  • Çevresel İzleme Formu, Kısım A

  • İzin, lisans suretleri

  • Kategori II projeleri için (ÇED Gerekli Değildir) raporu

  • Düzenli raporlar ve proje tamamlama raporu

  • İstişare toplantıları için proje ile ilgili materyaller (Kategory III için)

VakıfBank

  • Kredi başvurusu paketinin gerekli çevresel dokümantasyon açısından incelenmesi

  • Çevresel İzleme Formu, B Kısmının doldurulması

  • DB incelemesi için, tüm çevresel dokümantasyonun saklanması

  • Riskten kaçınma planlarına uyumun izlenmesi

  • Kredi başvurusunda yer alan Çevresel İzleme Formu

  • Gerekli durumlarda çevresel koşulları da içeren, periyodik izleme raporları



Çevre ve Orman Bakanlığı


  • Banka müşterisi ve projenin ulusal / yerel düzenleyici gereksinimler çerçevesinde değerlendirilmesi ve onaylanması

  • İzin ve lisans ihtiyaç bilgilerinin ilanı

  • Banka müşterisine onay yazısı verilmesi

  • İlgili dokümantasyon

Dünya Bankası

  • Ön ve nihai değerlendirmeler

  • Problemelerin ve sorunların belirlenmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi

  • Seyahat raporları

  • Hatırlatıcı Notlar
              Ek V.A: Çevresel İzleme Formu

ÇEVRESESEL İZLEME FORMU - I

(Banka Müşterisi Tarafından Doldurulacak)

Banka müşterisi:




Projenin Türü:

YENİ □

TEVSİ □

MODERNİZASYON □

Projenin Sektörü:




Proje Tesisin Kuruluş Yeri:

OSB

SANAYİ PARSELİ

DİĞER

KATI ATIK ARITMA

KATI ATIK ARITMA

KATI ATIK ARITMA

SIVI ATIK ARITMA

SIVI ATIK ARITMA

SIVI ATIK ARITMA

Üretilecek Ürünleri de içeren Projenin Kısa Tanıtımı:





Üretim Kapasitesi:

Mevcut

Yatırım Sonrası







Arsa yüzölçümü:







Bina Kapalı Alanı:







Çalışan Sayısı:







Yatırım Tutarı :(*)

TL

EUR

USD










(*) Yatırım tutarı formun doldurulduğu tarih itibariyle TCMB satış kurları baz alınarak diğer para birimlerine çevrilecektir.


İşletme Kredisi

E

H

AÇIKLAMA

İşletme Belgesi var mıdır?










Kredinin hangi amaçla kullanılacağını açıklayınız.










Kredi ile Hammadde Alınacak mı? Evet ise açıklayınız.










Alınacak hammaddeler İçinde Kimyasal Madde var mı? Varsa açıklayınız.










Alınacak Kimyasallar İçinde Tehlikeli Kimyasallar var mıdır? Varsa açıklayınız.










Alınacak Kimyasal Hammadde Miktarı Nedir?










Faaliyet ÇED kapsamında mıdır? (ÇED Yönetmeliği EK I ve II listeleri)










ÇED Olumlu Kararı var mıdır?










ÇED Gerekli Değildir Kararı var mıdır?













Yatırım Kredisi

E

H

AÇIKLAMA

a. İnşai Tesis Yatırımı:

İnşaat Ruhsatı var mıdır?










Atık su Bağlantı İzni alınmış mıdır?










Turizm Yatırım Belgesi (gerekli ise) alınmış mıdır?










Özel Hastane Ön İzin Belgesi alınmış mıdır?(Hastane yatırımları için)










Emisyon Ön İzni (gerekli ise) alınmış mıdır?










Faaliyet ÇED kapsamında mıdır? (ÇED Yönetmeliği EK I ve II listeleri)










ÇED Olumlu Kararı Var mıdır?










ÇED Gerekli Değildir Kararı Var mıdır?










b. Makine-Teçhizat Yatırımı:







Kredi ile Hangi Makine-techizat ve/veya Tesisler Alınacaktır?










Alınacak Makine-techizatlara ilişkin Yatırım Teşvik Belgesi var mıdır? (Var ise YTB tarih ve belge no)










Alınacak makine ve ekipmanın CE Belgesi var mıdır? CE Belgesi olmayan makine ve ekipmanı belirtiniz.










İMZA İMZA

TARİH TARİH

BANKA MÜŞTERİSİ VAKIFBANK TEMSİLCİSİ
Ek V.A: Çevresel İzleme Formu

Kısım II: (Vakıfbank Tarafından Doldurulacak)








E

H

AÇIKLAMA



Proje DB’na göre hangi izleme kategorisinde yer almaktadır?

KATEGORİ I

KATEGORİ II

KATEGORİ III

KATEGORİ IV















Projenin çevreye önemli etkileri nelerdir? Aşağıdaki etkilerden mevcut olanları açıklayınız.

a.

Hava Kirliliği (Gaz, toz, koku vb. endüstriyel emisyonlar)










b.

Toprak Kirliliği (Tarim, orman vb alanların kullanımı ile atıkların yaratacağı kirlilik)










c.

Su Kirliliği (Sıvı atıklar nedeniyle nehir, deniz ve yer altı sularının kirlenmesi)










d.

Tabiat Kirliliği (Doğal hayata yönelik tehditler)










e.

Doğal Kaynakların Tüketimi (Hammadde, ağaç, su, enerji vb. doğal kaynakların tüketimi)










f.

Gürültü Kirliliği (İkamet alanları ve tesis çalışanlarına yönelik tehditler)










g.

Duyarlı Yörelere Yönelik Etkiler (tarihi eserlere, kültürel mirasa yönelik tehditler)










h.

Diğer Etkiler












Mevzuattaki standartlara uyum durumu nedir? Aşağıda yer alan analizlerden hangileri yapılmıştır?

a.

Baca gazı emisyon ölçümü










b.

Atıksu deşarj analizi










c.

Çevresel gürültü ölçümü










d.

Diğer












Projenin neden olabileceği atıklar hangileridir? Açıklayınız. (Tıbbi atıklar, endüstriyel atıklar, ambalaj atıkları, atık yağlar, bitkisel atık yağlar vd.)












Emisyon İzni (gerekli ise) alınmış mıdır?












Tesis inşa aşamasında Atıksu Bağlantı İznini almış mıdır?












Çevresel önlemlerle ilgili uygulama planı var mıdır? Varsa, termini ve bütçesi nedir?












İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği’ne yönelik alınan tedbirler nelerdir?












Acil Durum Planları hazırlanmış mıdır? (Sel Baskını, Yangın, Deprem vb.)












Firmanın uyguladığı çevre önlemleri izlenmekte midir?












Diğer Hususlar varsa belirtiniz. (Vakıfbank, Banka müşterisi ve varsa çevre danışmanı tarafından yapılacakları belirtiniz)












İMZA
TARİH
VAKIFBANK YETKİLİSİ / ÇEVRESEL İNCELEMEYİ YAPAN KİŞİ

              Ek V.B:
              Kategori IV; Dünya Bankası Finansmanı İçin Uygun Görülmeyen Borçlular / Projeler;
              Dünya Bankası Yasaklı Listesi

  1. CITES konvansiyonu çerçevesinde yasak olan vahşi yaşam ve ürünlerine ilişkin ticari işlemler,

  2. Genetik olarak değiştirilen organizmaların tabi yaşama salıverilmesi,

  3. Yasaklı böcek ve tarımsal ilaçların imalatı, dağıtımı ve satışı,

  4. Trol Balıkçılığı

  5. Radyoaktif ürünler,

  6. Tehlikeli atık depolama, işleme ve yok edilmesi,

  7. Montreal Protokol’ü çerçevesinde düzenlenen CFC, halon ve diğer maddeleri içeren ekipman ve malzemelerin üretilmesi,

  8. Ağırlığı % 0.005’i aşan PCB (polychlorinated biphenyls) içeren elektrikli ekipman imalatı,

  9. Asbestli ürün imalatı,

  10. Nükleer reaktörler ve parçaları,

  11. İşlenmiş ya da işlenmemiş tütün,

  12. Tütün işleme makinası.
              Ek V.C: Proje Kategori Örnekleri1

Aşağıda verilen proje örnekleri sadece bilgi amaçlıdır; benzer şekilde, önerilen kategorizasyon da bilgi amaçlıdır ve VakıfBank’a fiilen sunulan projelerin türleri dikkate alınarak proje sürecinde incelenmeleri gerekli olacaktır. Bu listenin tüm olasılıkları kapsaması mümkün olamayacağı için, aşağıda belirtilen kategorilerden birine girmediği düşünülen proje/ banka müşterisi, VakıfBank Proje Uygulama Birimi vasıtasıyla, daha detaylı bilgi için DB’na sunulması gereklidir.
Kategori I Projeler (Düşük Risk)
Bu kategoride, hiç çevresel etkisi olmayan projeler yer almaktadır. Bu kategoriden örnekler arasında aşağıdakiler yer alabilir:


  1. Ahşap ürün imalatı; küçük mobilya imalatı, oymacılık, vb.

  2. Küçük çaplı mücevher zanaatı,

  3. Küçük çaplı fabrikasyon yemek üretimi ve geliştirilmesi,

  4. Küçük çaplı enstrüman ve donanım imalatı,

  5. Yazılım geliştirme ve imalatı,

  6. Sanat, tasarım, ve telekomünikasyon stüdyolarının kurulması ve mobilyalarının satın alınması,

  7. Bilgisayar ekipmanı satın alımı, ve

  8. Ulaşım ekipmanı satın alımı.


Kategori II Projeler (Orta Risk–ÇED Yönetmeliği çerçevesinde Proje Tanıtım Dosyası Gerekli Olanlar)


  1. Kimyasalların üretimi, petrolden yağlama maddesi üretimi veya ara ürünlerin işlenmesi ve atık yağın yeniden kullanımı için tasarlanan tesisler;

  2. Tarım ilaçları ve farmasotik ürünlerin, boya ve cilaların, elastomer esaslı ürünlerin ve peroksitlerin üretildiği veya elastomer esaslı ürünlerin işleme tabi tutulduğu tesisler;

  3. Sabun veya deterjan üretimi yapan tesisler;

  4. Demiryolları ve havayollarında kullanılan metal malzemelerin üretimi ya da tamiri;

  5. Demir çelik veya demir dışı metal tesisleri ;

  6. Tekstil;

  7. Motor ve motorlu araçların üretimi ya da montaj tesisleri;

  8. Cam ya da fiberglas üretim tesisleri;

  9. Ham deri işleme tesisleri (işlenmiş ham deriden son ürün elde eden tesisler hariç);

  10. Her çeşit kağıt, karton veya mukavva üretim tesisleri;

  11. Yıllık kapasitesi 100.000 adet ve üzerinde olan lastik kaplama tesisleri;

  12. Lastik üretim tesisleri (iç ve dış motorlu taşıt ve uçak lastikleri, kolon, sırt kauçuğu, kord bezi vb);

  13. Hayvan ve bitki ürünleri ile ilgili projeler;

  14. Madencilik projeleri

  1. 5.000 m3/yıl ve üzeri kapasiteli blok ve parça mermer, dekoratif amaçlı taşların çıkartılması, işlenmesi ve yıllık 100.000 m² ve üzeri kapasiteli mermer kesme, işleme ve sayalama tesisleri;

  2. Taş Ocakları Nizamnamesine göre bir hammaddenin çıkarılması ya da her türlü işleme sokulması (25.000 m3/yıl ve üzeri);

  3. 50.000 ton/yıl ve üzeri tuzun çıkarılması ve/veya her türlü tuz işleme tesisleri;




  1. Klinker öğütme tesisleri ya da hazır beton ya da ön gerilmeli beton bileşenler üreten tesisler;

  2. Tuğla veya kiremit üretimi yapan tesisler. (Atölye tipi tesisler hariç);

  3. Seramik veya porselen üretimi yapan tesisler (Atölye tipi tesisler hariç);

  4. Kireç fabrikaları.


Kategori III Borçlu / Projeler (Yüksek Risk–ÇED Yönetmeliği çerçevesinde ÇED Raporu Gerekli Olanlar)


  1. Demir ve çeliğin ergitildiği tesisler;

  2. Demir dışı metallerin ergitildiği tesisler;

  3. Endüstriyel ölçekte üretim yapan kimya tesisleri;

  4. Yük ve yolcu gemilerinin yapım, bakım, onarımı amaçlı tersaneler;

  5. Et entegre tesisleri;

  6. Orman ürünleri ve selüloz tesisleri;

  7. Çimento fabrikaları veya klinker üretim tesisleri;

  8. Pil ve akü üretim tesisleri;

  9. Şeker fabrikaları.



1 Bu bölümde verilen proje listeleri sadece bilgi amaçlıdır.


Yüklə 138,2 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin