Türkiye'nin bütün ihtiyaçlarının, kendileri için çok önemli olduğunu, hiçbirini asla ihmal etmediklerini dile getiren Davutoğlu, çalışan, üreten, hedefleri olan bir hükümetin iş başında olduğunu söyledi



Yüklə 59,94 Kb.
tarix29.12.2017
ölçüsü59,94 Kb.
#36350

Bir yandan vatandaşların mağduriyetlerini giderirken, bir yandan terörle gerekli mücadeleyi en etkili şekilde yaptılarını ifade eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bu terör ve terör destekçileri hakettikleri cevabı alacak ve mutlak bir yenilgiye uğrayacaklardır, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Maalesef uluslararası toplum bu konuda imtihanını doğru bir şekilde veremiyor ve terör konusunda hala ikircikli bir tutum benimseniyor. Avrupa'nın başkentlerinde vahşi terör örgütlerinin çadırları açılabiliyor, paçavraları asılabiliyor. Terör örgütünün eli kanlı katilleriyle röportaj yapılabiliyor. Kimse kusura bakmasın bunun adı gazetecilik değil, terör teşvikçiliğidir." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin terörden çektiği acıya saygı duymadan, eline kanlı katillere söz söyleme imkanı veren bu faaliyetin adının "gazetecilik" olamayacağının altını çizen Davutoğlu, buna saygı duymalarını, hoş görüyle karşılamalarını kimsenin bekleyemeyeceğini kaydetti.

Davutoğlu, Paris ve Brüksel saldırısından sonra, Türkiye'de herhangi birinin, DAEŞ üzerinden bir faaliyet yapmasını, gazetecilik faaliyeti olarak saymadıklarını, PKK'nın bu saldırıları sonrasında da PKK'ya dönük yürütülen faaliyetlerin gazetecilik faaliyeti içine alınamayacağını vurguladı.

Türkiye'nin bütün ihtiyaçlarının, kendileri için çok önemli olduğunu, hiçbirini asla ihmal etmediklerini dile getiren Davutoğlu, çalışan, üreten, hedefleri olan bir hükümetin iş başında olduğunu söyledi.

Terör saldırılarına, Türkiye'nin yanı başında cereyan eden sıcak çatışmalara rağmen ülkeyi daha iyi bir geleceğe taşıma azmiyle çalışan bir iktidarın olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Birileri bizi yolumuzdan alıkoymak için öyle tezgahlar kuruyor ki hepiniz görüyorsunuz. Türkiye'yi sığ, negatif gündemlere hapsetmeye çalışıyorlar. Ellerine mikrofon alıp her kürsüye çıktıklarında kendilerinin bile inanmadığı karamsar tablolarla milletimize umutsuzluk pompalamaya çalışıyorlar. Bunu başaramadıklarında ise sırf gündemi boğmak için hakaret, iftira ve yalana başvuruyorlar. Biz bunlara takılarak yolumuzdan geri kalmayacağız. Bizi yavaşlatmalarına asla izin vermeyeceğiz." dedi.

Hükümetin, icraatlarına, faaliyetlerine durmaksızın devam edeceğini belirten Davutoğlu, geçen hafta, Strazburg ziyareti nedeniyle grup toplantısını yapamadıklarını anımsatarak, iki haftalık faaliyetlerini anlattı.

AK PARTİ'nin 13 Nisan'da düzenlediği "Gençlik ve Belediye" temalı 5. Yerel Yönetimler Sempozyumu'na katıldığını, 14 Nisan'da BM'den sonra dünyadaki en büyük uluslararası örgüt olan İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesine, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde ev sahipliği yaptıklarını, 15 Nisan'da Kocaeli'nde Gençlik Çalıştayı gerçekleştirdiklerini aktaran Davutoğlu, daha sonra Düzce'ye giderek, 591 milyon lira değerindeki 81 yeni tesis ve yatırımı hizmete açtıklarını bildirdi.

Gençlerin büyük bir heyecanla beklediği "Çeyiz Hesabı" uygulamasını 18 Nisan'da başlattıklarını anımsatan Ahmet Davutoğlu, birikim yapmakta zorlanan gençlerin, evlilik öncesi ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlamak ve yuva kurmalarını teşvik etmek amacıyla başlatılan uygulamanın hayırlı olmasını temenni etti.

Şehit ve gazi yakınlarının istihdamına yönelik kura töreni gerçekleştirdiklerini, Meclis'te kabul edilen yasayla bu istihdam imkanlarının kapsamını biraz daha büyüttüklerini, şehitlerin 45 yaş üzeri hak sahibi yakınlarının da bu imkandan yararlanmasının önünü açtıklarını hatırlatan Davutoğlu, "Biz, şehitlerimizin hakkını asla ödeyemeyiz. Bizim çabamız asla ödenemeyecek bir vefa borcuna, küçük bir karşılık sunabilmek içindir. Şehitlerimizin çocukları, eşleri, geride bıraktıkları, gazilerimiz ve aileleri ömürlerinin sonuna kadar millete ve AK PARTİ kadrolarına emanettir." diye konuştu.

Şehit ve gazilere minnet borçlarını asla unutmayacaklarını, onların aziz hatıralarına en ufak bir halel gelmesine izin vermeyeceklerini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, atananlara, yeni işlerinde hayırlı kazançlar, bereketli ömürler diledi.

Çeşitli temalarda bulunmak ve Avrupa Konseyine hitap etmek üzere 19 Nisanda Strazburg'a ziyarette bulunduğunu, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri ile görüşmesinin olduğunu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Kuruluna katıldığını belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Burada, bazılarının farkında değilmiş gibi davrandığı bir hususun altını özellikle çizmek istiyorum; O gün Strazburg'ta bir ilk yaşadık, 78 milyon adına gurur duyduğumuz bir ilk. Türkçe'nin Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinin çalışma dilleri arasına girmesinden sonra Avrupa'nın bütün renklerinin temsil edildiği platformda Türkçe hitap eden ilk Türk Başbakanı olmanın gururunu yaşadım, sizler adına gururunu yaşadım. O tablo bir kez daha gösterdi ki bizim milletimiz, Avrupa milletlerinin bir parçasıdır, bizim dilimiz, Avrupa dillerinin en asli dilleri arasında yer alan aziz bir dildir. 

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde yaptığımız konuşmada, Avrupa ülkelerine, 'kendileriyle yüzleşme' çağrısında bulunduk. Avrupa Birliği'nin en büyük sorununun ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslamofobi olduğunu bir kez daha vurguladık. Ayrıca Avrupalı ülkelere, 'terör örgütlerinin iyisi ve kötüsünün olmadığını, PKK ve PYD'nin de tıpkı DEAŞ gibi cani ve vahşi birer terör örgütü olduğunu hatırlattık. Bazı Avrupalı ülkelerin, PKK-PYD terör örgütüne destek vermesinin büyük bir iki yüzlülük olduğunu söyledik. Bu platformda, ülkemizin perspektifini, milletimizin hissiyatını Avrupalı parlamenterlere aktardık. Biz, her yerde bu ülkenin diliyle, duygularıyla, bu milletin hissiyatıyla konuşuruz."

AK PARTİ Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Geriye dönecek vaktimiz yok. Fısıltılara, dedikodulara ayıracak saniyemiz yok. Bizim işimiz çok. Kim ki bizim dava arkadaşlarımız arasında bir saniyesini dahi dedikoduyla kaybederse, bizim aramızda yeri yok. İşimize bakacağız, gece gündüz çalışacağız." dedi.

Davutoğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, 64. Hükümet'in, kültürel alana dair ilk eylem planı olan "Kültürel Kalkınma Eylem Planı"nı, 21 Nisan'da açıkladıklarını anımsatarak, "Bir toplum için kültür, nefes aldığımız hava kadar büyük öneme sahiptir." ifadesini kullandı.

Eylem Planı'nın, 8 başlık altında ve toplam 32 eylemden oluştuğunu belirten Başbakan Davutoğlu, şu bilgileri verdi:

"Bu eylem planı kapsamında, başkent Ankara'da ve tarihi kadim başkentimiz İstanbul'da, ulusal simge olacak büyüklükte ve içerikte kültür merkezleri kuracağız. 2016 yılında inşallah 18 yeni müze açacağız. Rami Kışlası'nı restore edeceğiz ve 10 milyon kitap kapasitesiyle, Türkiye'nin en büyük kütüphanesi haline getireceğiz. Kitaplara olan aşkımızı biliyorsunuz. İnşallah çocuklarımızın sadece laptop mekanikliği içinde değil, kitap kokusuyla yetişmesini sağlayacağız. Buradan bütün gençlerimize, çocuklarımıza kitap kokusunu unutmamalarını tavsiye ediyorum. Kitap kokusu duymadan büyüyen bir nesil, nasipsiz bir nesildir. Onun için 30 büyükşehire 1 milyon kitabın bulunduğu yeni kütüphaneler yapacağız. Bu kütüphaneler donuk, geleni içine çekmeyen kütüphaneler olmayacak. İçinde ilmin, irfanın, hikmetin olduğu ve bazen de okul derslerinin yapıldığı kütüphaneler ve müzeler olacak. Belli saatlerde açılıp kapanmayacak, 24 saat açık tutacağız."

Tiyatro sahnesi olmayan illere tiyatro sahnesi kazandırılacağını anlatan Başbakan Davutoğlu, gençleri sanat faaliyetlerine teşvik etmek için hayata geçirilecek olan GENÇDES programına 50 milyon lira kaynak aktarılacağını kaydetti.

Davutoğlu, "Sanatçıya vefa olarak adlandırdığımız çalışma ile belli dönemlerde SGK primlerini yatıramayan sanatçılarımızın borçlarının yapılandırılmasını kolaylaştıracağız ve ödeme kolaylığı getiriyoruz. Mayıs ayı içerisinde Telif Hakları Yasası'nı, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nu TBMM'ye sunacağız." diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, 14 yıllık AK PARTİ döneminin gurur veren dev eserlerinden, büyük yatırımlarından bir tanesine daha geçen hafta imza attıklarını ve dev yatırımlarla şehirleri birbirine bağlamaya devam ettiklerini ifade ederek, 21 Nisan'da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde, uzunluk bakımından dünyanın 4. büyük asma köprüsü olan Osman Gazi Köprüsü'nün son tabliyesinin yerleştirildiğini bildirdi.

İstanbul'dan yola çıkan bir kişinin, İzmir'e 3 saatte ulaşabileceğini kaydeden Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bütün bunları, hani tarihten nasipsizler var ya Cumhuriyeti anlatırken, Osmanlı'yı unutanlar ya da bugünü idrak edemeyenler var ya onların aksine biz Selçuklu'yu, Osmanlı'yı, Cumhuriyeti birbirinin ayrılmaz devamı olarak köprülerle, otoyollarla birleştireceğiz, tarih bilincimizi, bu ülkenin her karışına nakış nakış işleyeceğiz." dedi.

Geçmişte Yalova'da araç kuyrukları yaşandığını, körfezin 1,5 saatte dolaşıldığını anımsatan Davutoğlu, bugün ise 6 dakikada Osman Gazi Köprüsü'nün geçilerek, yola devam edileceğini ifade etti.

Başbakan Davutoğlu,  şunları söyledi:

"Şimdi merak ediyorum, bizim bu hizmetlerimizi anlamayanlar, 7 ilimizi birbirine bağlayan bu hizmetlerimizi anlamayanlar, acaba şimdi bu hizmetlere karşı çıkanlar, 'Bu hükümet, ülkeyi yönetemiyor' iddiasında bulunan Sayın Kılıçdaroğlu, yarın bu köprü açıldığında Yalova'ya geldiğinde 1,5 saat dolaşıp, öyle mi gelecek, köprüden mi geçecek? Daha önemlisi acaba o anda ne hissedecek? Köprünün her adımında ne hissedecek? Ama tabi onun vakti bol, muhalefet dışında bir işi olmadığı için vakti bol. Belki de inadına dolaşmayı tercih edebilir, vaktini öyle geçirebilir. Ama bizim milletimizin vakti yok." 

Muhammed İkbal'in "Türk'ün işi çok" sözlerini anımsatan Davutoğlu, "Bizim işimiz çok. Köprüyü 6 dakikada geçecek işimize bakacağız. Öyle 1,5 saat dolaşmak yok. İstanbul'dan İzmir'e, Osmanlı başkentinden Cumhuriyetin istiklal şehrine, 3 saatte varacağız, işimize bakacağız." diye konuştu.

Dünkü Bakanlar Kurulu toplantısının, gece saat 01.00'e kadar sürdüğünü aktaran Başbakan Davutoğlu, "02.30, 03.00 civarında Çankaya Köşkü'nden ayrılırken, yine hatırlattım arkadaşlara: Bizim işimiz çok arkadaşlar. Geriye dönecek vaktimiz yok. Fısıltılara, dedikodulara ayıracak saniyemiz yok. Bizim işimiz çok. Bizim gözümüze, elimize, yüreğimize bakan mazlum milletlere dönük olarak vazifemiz çok. Vakit kaybedecek değil bir günümüz, bir saatimiz, bir dakikamız, bir saniyemiz daha yok. Kim ki bizim dava arkadaşlarımız arasında bir saniyesini dahi dedikoduyla kaybederse, bizim aramızda yeri yok. İşimize bakacağız, gece gündüz çalışacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Osman Gazi Köprüsü'nün yapımında emeği geçen ve katkıda bulunanlar ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a ve önceki bakanlar Lütfi Elvan ile Feridun Bilgin'e teşekkür eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bunun tarihi önemi var, İstanbul'u, İzmir'i birleştirmek. Bunun çağdaş önemi var, vakit kazandırmak. Ama bunun bir başka önemi var ki hizmette süreklilik." dedi.

AK PARTİ Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anıtbakir'den çıkarken bir çocuğa "Büyüyünce ne olacaksın?" diye sorduğunu belirterek, "Abim de var, sizi çok seviyor' dedi. 'Abine selam söyle, ne olacak abin?' dedim. 'O Başbakan olacak' dedi. 'Peki sen ne olacaksın?', 'Ben de Cumhurbaşkanı olacağım' dedi. Artık çocuklarımızın hedefleri büyük. Sayın Kılıçdaroğlu'na sorsanız, Başbakan olma ümidi yok ama çocuğa sorsak Başbakan olma iddiası var." dedi.

Davutoğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan devraldıkları hiçbir projenin yarı yolda kalmayacağını vurguladı.

14 yıllık iktidar bütünlüğü içinde hizmetin hiç aksamadan devam edeceğini belirten Davutoğlu, "Üç Ulaştırma Bakanımızın da emeği var ama işte aksama yok, rekabet yok, dedikodu yok, vakit kaybı yok." diye konuştu.

Davutoğlu, izleyicilerin "Recep Tayyip Erdoğan" sloganı atması üzerine, "Sayın Cumhurbaşkanımız biraz önce Azerbaycan'dan Hırvatistan'a geçti, Allah yolunu açık etsin. Dikkat edin 15 gün içinde ne o durdu ne biz durduk. Birlikte daha nice yollar kat edeceğiz." ifadesini kullandı.

Geçen hafta Düzce'den sonra bir toplu açılışı da Antalya'da gerçekleştirdiklerini belirten Davutoğlu, 841 milyon liralık 41 yatırımı hizmete açtıklarını anımsattı. Başbakan Davutoğlu, Antalya'da dünyanın en önemli fuar etkinliklerinden birisi kabul edilen Dünya Botanik Sergisi EXPO 2016 Antalya'nın açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın katılımlarıyla gerçekleştirdiklerini dile getirdi. 

Davutoğlu, bu önemli organizasyonun ardından 22 Nisan'da, aşk ve muhabbetin şehri Konya'ya geçtiklerini bildirdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Kültür ve Turizm Bakanları Komitesinin, 2016 yılı için Konya'yı İslam Dünyası Turizm Başkenti ilan ettiğini belirten Davutoğlu, "Konya'nın bir evladı olarak, bu benim için elbete büyük anlam taşıyor. Güzel Konyamızın İslam Dünyası Turizm Başkenti olarak bu yıl gerçekleştireceği nitelikli faaliyetlerin Müslüman toplumların kaynaşması için bir vesile olmasını umuyorum. İnşallah bu etkinlikler, Müslümanlar arasına sokulmaya çalışılan ihtilafların önüne geçilmesine ve önyargıların giderilmesine çok önemli katkı sağlayacak. HZ. Mevlana'nın kardeşlik mesajı, safha safha bu kültür turizm başkenti üzerinden dünyaya yayılacak." ifadesini kullandı. 

Başbakan Davutoğlu, 23 Nisan'da her yıl olduğu gibi Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı çeşitli etkinliklerle kutladıklarını anımsattı.

Mecliste bir araya geldiklerini, çeşitli illerden gelen çocuklarla 23 Nisan coşkusunu yaşadıklarını vurgulayan Davutoğlu, geçen pazar günü Çankaya Köşkü'nün kapılarını, engelli çocuklar, şehit ve gazi çocukları ile Suriyeli çocukların da aralarında bulunduğu çocuklara açtıklarını söyledi.  

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Kimisi Diyarbakır'da, kimisi Edirne'de İstiklal Marşı okuyan, kimisi Diyarbakır'da al bayrağı göndere çeken, kimisi Eskişehir'de bunu bağrına basan o çocukların arasına kimse fitne sokamaz. Birileri o çocukları büyüdükleri zaman karşı saflarda, birbirinin canına kasteden şekilde görmek istiyor. Biz ise o çocukları okullarda yan yana, camide omuz omuza, - inşallah bu Meclise gelecekler - Mecliste omuz omuza görmek istiyoruz. 

14 yıl içinde iki çocuk yüzü hatırlarım. Bu çocuklara verdiğimiz özgüven dolayısıyla mutlu oldum. Birisi 2011'de Beyşehir'de tam mitinge çıkacağım, Beyşehirli bir hemşerimiz 9-10 yaşındaki oğlunu getirdi. Dedi ki 'Sizi merak ediyor, görmek istedi.' Çocuk da heyecanla elime sarıldı, döndüm başını okşadım. 'Evladım, çabuk büyü bize adam lazım' dedim. Ne dedi biliyor musunuz? 'Aradığınız adam benim Sayın Bakanım' dedi. O zaman bakandım. Böyle çocuklar lazım bize."

Başbakan Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde çocukları ağırladığını ve "Herkes birer soru sorabilir." dediğini aktararak, "Bir tanesi dedi ki 'Sayın Başbakanım, Başbakan olmak için en çok hangi derse çalışayım' dedi. Böyle çocuklar olan bir millet çöker mi Allah aşkına. Şimdiden kafayı koymuş, Başbakan olacak." diye konuştu.

Ahmet Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Başka bir tanesi; Anıtkabir'de çıkarken kucaklaştık. 'Büyüyünce ne olacaksın?' dedim. 'Abim de var sizi çok seviyor' dedi. 'Abine selam söyle, ne olacak abin?' dedim. 'O Başbakan olacak' dedi. 'Peki sen ne olacaksın?' 'Ben de Cumhurbaşkanı olacağım' dedi. Çocuklarımızın artık hedefleri küçük değil, hedefleri krizlerle uğraşmak değil, hedefleri büyük. Küçük hedefi olanlar küçük işlerle uğraşıyor. Sayın Kılıçdaroğlu'na sorsanız, Başbakan olma ümidi yok ama çocuğa sorsak Başbakan olma iddiası var. CHP'liler arasında bir anket yapılsa ve samimiyetle sorulsa, 'Sayın Kılıçdaroğlu'nun bir gün Başbakan olacağına inanıyor musunuz?' diye, anketten ne çıkar arkadaşlar? Ona oy veren seçmen inanmıyorsa millet nasıl inanacak? O çocuğun babasının, annesinin kime oy verdiğini bilmiyorum. O çocuklara bakarken annesinin, babasının düşüncesine, siyasetine, ideolojisine, mezhebine, kimliğine bakmayız biz. O çocukların hepsi meleklerdir, biz o meleklere sahibiz. Çocuk bizim iktidarımızda öyle bir özgüvene sahip olmuş ki 'Ben Başbakan olacağım' diyor. Ben de dedim 'Buyur, ne zaman hazır olursan koltuk hazır, ben bırakır sana devrederim'. Allah bu çocukların yüzündeki tebessümü hiç eksik etmesin. Bizim tek hedefimiz bu."

Başbakan Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Birliği Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'ı Türkiye'de misafir ettiklerini vurguladı.

Misafirleriyle, Suriyeli mültecilerle ilgili önemli misyon üstlenen Gaziantep'te bir araya geldiklerini ve Nizip'teki kampları ziyaret ettiklerini anımsatan Davutoğlu, Türkiye'nin 3 milyona yakın mülteciyi ağırlayarak, dünyanın en çok sayıda mülteci kabul eden ülkesi konumunda olduğunu kaydetti. 

Davutoğlu, 1 Kasım'dan bu yana, dış politikadaki en önemli gelişmelerden birinin, AB ile yaşandığını, 29 Kasım'dan bu yana 3 kez Türkiye-AB Zirvesi gerçekleştiğini hatırlattı.

Davutoğlu, Avrupalı yöneticiler pek çok kez Türkiye'yi ziyaret ettiğini, Almanya Başkanı Angela Merkel'in dört ayda dört kez Türkiye'ye geldiğini belirterek, "29 Kasım ve 18 Mart'ta aldığımız kararlarla ilgili çok önemli mesafeler aldık. O mutabakatı yaptığımızda 'Kriz çıkacak, hükümetin başı dara girecek' diye sevinenler, el ovuşturanlar oldu. 'Binlerce, onbinlerce mülteci Türkiye'ye geri gelecek' diye el ovuşturanlar çıktı." diye konuştu. 

AB ile varılan mutabakatta birinci hedefin, "Aylan bebeklerin cansız bedenlerinin bir daha Ege sahillerine vurmaması" olduğunu belirten Davutoğlu, bu konuda önemli sonuçlar alındığını, kasım ayında 6 bin 882 olan Ege'deki günlük illegal kaçak göçmen sayısının kademeli şekilde indirdiklerini söyledi. 

Davutoğlu, "Önce 3 bine, mart ayında 870'e, benim şahsen önce Sayın Tusk ve Merkel'e, sora diğer liderlere ifade ettiğim mekanizmanın devreye girmesiyle 4 Nisan'dan beri günlük ortalama 130 civarına düştü. Bazı günler ise, 10 Nisan gibi, hiçbir illegal geçiş olmadı. Bazı günler 10-20 ile sınırlı kaldı. Bir aydır, bu anlaşma devreye girdikten sonra hiç batan mülteci botlarından ya da kıyıya vuran çocuk bedenlerinden bahseden var mı? Yok. Elhamdülillah bizim birinci hedefimiz bu." ifadelerini kullandı. 

Birinci hedefin, illegal göçü legal mülteci hareketine dönüştürmek olduğuna işaret eden Davutoğlu, Avrupa'nın sorumluluklarını ellerinden almadıklarını, aksine "İllegal göç yerine legal olarak siz bunları kabul edin" dediklerini ve bu konuda da önemli mesafeler katettiklerini söyledi. Suriyeli olarak 4 Nisan'dan beri 2 mülteci aldıklarını, 105 mülteciyi de Avrupa'ya gönderdiklerini ifade eden Davutoğlu, "Bire bir işleyecek bir şey, şimdi neredeyse bire 100 işliyor. Bunların belli bir dengesi sağlanacak. Suriyeli olmayanlar ise zaten Geri Kabul Anlaşması ile almak yükümlülüğünde olduğumuz, ki onların da sayıları çok yüksek değil, Suriyeli olmayan mültecilerle ilgili de gerekli adımlar atıldı." dedi.

Davutoğlu, 29 Kasım'da alınan kararlardan birinin mültecilerle ilgili külfet paylaşımı olduğuna dikkati çekerek, AB'nin, Türkiye'deki Suriyeli mültecilere harcanmak üzere önce 3 milyar avro, 18 Mart'ta yeni plan götürdüklerinde ilave 3 milyar avro olmak üzere 3 yıllığına 6 milyar avro destek verme kararı aldığını, bunun üzerinde de çok spekülasyon yapıldığını ifade etti.

Avrupa'da "Bunu Türkiye'ye niye veriyorsunuz? Bu Müslümanlar Avrupa'ya gelmesin, Türkiye baksın" diyen kötü ruhlu tipler ve Merkel'in üzerine olağanüstü baskı uygulamaya kalkışanlar bulunduğunu, kendilerinin de Merkel'in de direndiğini, Türkiye'de de para üzerinden spekülasyon yaparak 'Türkiye para dileniyormuş' gibi tavır sergilemeye çalışan bir muhalefet olduğunu anlattı. Davutoğlu, ancak bütün mekanizmaların devreye girmesiyle AB'nin taahhüt ettiği fonları harekete geçirmek üzere ilk adımları attığını söyledi.  

Gaziantep'e 187 milyon avroluk kaynak aktarıldığını, temmuz sonuna kadar da 1 milyar avroluk yardımın Türkiye'deki Suriyelilere sağlanacağını kaydeden Davutoğlu, "Biz kimseden ne para dileniriz ne minnet, himmet bekleriz. Biz kendi imkanlarımızla Suriyeli kardeşlerimize baktık, bundan sonra da bakarız" ifadelerini kullandı. 

Alınan bir diğer kararın AB'ye üyelik sürecinin hızlanması çerçevesinde 30. faslın açılması olduğunu belirten Davutoğlu, "Haziran ayında da inşallah 30. faslı açıyoruz. Adım adım bu işleri takip ederek netice alıyoruz. Pazartesi günü Türkiye ve AB yetkilileri, bakanları, komiserleri arasında da Gümrük Birliği'nin modern şartlara uyumlaştırılması, güncellenmesi için ekonomik görüşmeler başladı. Bu da ilk defa oluyor. En üst düzeyde Gümrük Birliği yeniden revize ediliyor." 

Geri Kabul Anlaşması'nın uygulanmasıyla vize muafiyet anlaşmasının da haziran ayında devreye gireceğini anlatan Davutoğlu, bunun için "Hayal, olmaz. 72 şartı 3-4 ayda nasıl tamamlarız" diyenler çıktığını ama kendilerinin bu sözlere bakmadığını, 72 şartı hayata geçirecek Hükümete ve Meclis Grubu'na güvendiğini vurguladı. 

Davutoğlu, milletvekillerine, "Gece gündüz çalıştınız. Çelme takmak isteyenlere, bunu yavaşlatmak isteyen muhalefete rağmen bu 72 şart büyük ölçüde sağlandı. Geri kalan siyasi etik gibi, inşallah onlar da önümüzdeki günlerde yasalaşacak. Vize muafiyeti çerçevesinde gerekli yasal ve idari düzenlemelerin büyük kısmını gerçekleştirdik. Meclis'te gece gündüz demeden yoğun mesai harcadık ve özverili çalışmanızla çok şükür belirlediğimiz takvim içinde gerekli düzenlemeleri gerçekleştirmiş olacağız." diye konuştu.

AB tarafından, Avrupa Komisyonunun mayıs ayı içindeki raporu sonrasında gerekli adımların atılmasını beklediklerini kaydeden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vize muafiyeti Türkiye için hayati bir konudur. Bunu Sayın Merkel'e de Sayın Tusk'a da söyledim. Bu bizim Türkiye halkına taahhüdümüzdür ve mutlaka gerçekleşecektir. Biz vize muafiyetini AB-Türkiye mutabakatının ayrılmaz, asli bir unsuru olarak görüyoruz. Gaziantep'te gerçekleştirdiğimiz basın toplantısında da ifade ettim, vize muafiyeti ile geri kabul anlaşması arasında doğrudan bir ilişki mevcuttur. Dolayısıyla geri kabul anlaşması, ancak vize muafiyetiyle birlikte uygulanabilir. Biz üzerimize düşeni yapacağız, AB'nin de üzerine düşeni yaparak vize muafiyetiyle ilgili herhangi bir siyasi gerekçe ileri sürmeksizin hukuki süreci tamamlamasını bekliyoruz. Böyle bir durum olmaması diye bir ihtimali düşünmek bile istemiyorum. Ama zaten böyle bir durumda geri kabul anlaşması da devreye girmeyecek demektir. Biz sözlerimizi yerine getirdik, onlar da getirecekler. Terazinin iki kefesine konan şeyden biri terazinin kefesi dışına alınırsa, diğeri de dışarıda kalır. Onun için bu konudaki kararlılığımız da kesindir. Kimseyi aldatmadık ama kimse tarafından da aldatılmaya asla gelmeyiz. Burada önemli olan herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi. Ben çok samimi bir şekilde şunu ifade etmek isterim; Türkiye verdiği her sözü yerine getirmiştir. Türkiye üstlendiği sorumlulukların gereğini yapmıştır. AB'nin de bu çerçevede gerekli adımları atacağına dair inancımı, güvencimi bir kez daha ifade etmek isterim. Gördüğünüz gibi Türkiye ve AB olarak birlikte çok önemli bir krizin içinden omuz omuza çıkma çabası yanında ilişkilerimizi de yeni bir stratejik zemine oturtmuş durumdayız." 

Davutoğlu, dün Bakanlar Kurulunda karara bağladıkları bir müjdeyi de paylaşarak, "Taşeron olarak çalışan vatandaşlarımızın kamuya alımıyla ilgili yasa tasarısında son düzenlemeleri yapıyoruz. Maliye Bakanı'mız dün bu konuda kapsamlı, çok iyi, titiz bir çalışmayı bize sundu. Tasarıyla 720 bin çalışanın kamuya geçiş esaslarını belirledik." diye konuştu. 

Hafta sonu bazı futbol maçlarında yaşanan olayların herkesi üzdüğünü ve spora gönül veren kesimleri derinden yaraladığını dile getiren Davutoğlu, "Bize, milletimize yakışmayan bu hareketler özellikle sporun ruhuna da yakışmıyor." değerlendirmesinde bulundu. 

Ortaya çıkan görüntülerin futbola ve spora zarar verdiğini vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Centilmenliğin hakim olması gereken spor müsabakalarında bir daha böyle görüntülerin yaşanmamasını temenni ediyorum. Bu konuda alınması gereken tüm tedbirleri almaya devam edeceğiz. Bir daha öyle görüntülerin yaşanmaması için mevcut önlemleri gözden geçireceğiz ve ne gerekiyorsa yapacağız. Sporun ruhunu anlamamış, sporla uzaktan yakından alakası olmayan fanatiklerin, bir dayanışma ve şenlik havasında geçmesi gereken müsabakaları kirletmesine müsaade etmeyeceğiz.

Yaşanan çirkin olaylar kadar gerek medyada gerekse sosyal medyada bazı odakların, bu olayları fırsat bilerek ayrıştırıcı bir dili, nefret dilini hemen kullanmaya başladığını dile getiren Davutoğlu, bir takımın tüm taraftarlarını tahkir edecek, bir şehrin tamamına hakaret içeren içeriklerin maksatlı şekilde tedavüle sokulduğunu söyledi. 

Bu tavrın sporla, sportmenlikle bağdaşmadığını ve önlemek adına ne gerekiyorsa yapılacağını belirten Davutoğlu, "Biz sahalarda sportmence mücadele edilmesini ve sporun toplumsal barışa ve kardeşliğimize katkı sağlamasını istiyoruz. İnsanlarımızın büyük acılar yaşadığı şu zamanda spor rekabetinin, toplumsal hayatımızda yaralar açmasına izin veremeyiz. Ben spor taraftarının sağduyulu hareket edeceğine ve bu şiddeti tribünlere bir daha sokmayacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı. 

Davutoğlu, Süper Lig'e çıkan Adanaspor'u da tebrik etti.

Türkiye'nin 2015'te yanı başındaki kaos ve istikrarsızlığa, içeride maruz kaldığı teröre rağmen oldukça başarılı bir ekonomik iyileşme sağladığını belirten Davutoğlu, son gelen verilerle birlikte Türkiye ekonomisinin teröre ve bölgesel tehditlere rağmen nasıl sağlam olduğunun tescillendiğini kaydetti.  

Başbakan Davutoğlu, mart ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,22 arttığını, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise geçen yılın mart ayında yüzde 66,2 iken bu yılın aynı ayında yüzde 72 olarak gerçekleştiğini, inşaat sektöründe büyümenin "tam gaz" devam ettiğini, ocak ve şubatta konut satışlarının önceki yıla göre yüzde 6 arttığını kaydetti.

TÜFE'nin mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,04 düştüğüne işaret eden Davutoğlu, dolar kurunda genel anlamda bir düşüş devam ederken ülkeye döviz girdisinin de arttığını söyledi. 

 Borsanın tüm bu verilerle birlikte yükseliş eğilimini sürdürdüğünü, yeni yatırımların hız kesmeden devam ettiğini anlatan Davutoğlu, "Türkiye ekonomisi bizi 'bahar' ile tehdit edenlere inat bahar havasını yaşıyor.' dedi.

Davutoğlu, Gezi Parkı odaklı olaylarından beri ekonomiyi hedef alanların, Türkiye'nin büyümesini hazmedemeyenlerin paralel ve terör kartını devreye soktuğunu ifade ederek, bu son ekonomik verilerle birlikte bu çevrelerin oyunlarının tutmadığını görüp kahrolduğunu belirtti.

Türkiye'ye yönelik tüm karalama kampanyalarına, ekonomiye yönelik tüm dezenformasyonlara rağmen ulusal yatırımcıların Türkiye'ye ilgisinin devam ettiğine, güveninin arttığına dikkati çeken Davutoğlu, şunları kaydetti:



"Bunu her fırsatta görüyoruz. Türkiye, bir başarı hikayesinin adıdır. 14 yılda bu ülkede yapılamaz denilenler yapıldı, hayal olanlar gerçek oldu. Bir yandan terörle, siyasi dizayn projeleriyle uğraşırken bir yandan da millete hizmet yolunda hiçbir boşluk bırakmadan dört koldan çalışıyoruz. AB'den EXPO'ya, İslam İşbirliği Konferansı'na bütün uluslararası platformlarda Türkiye'yi temsil ettik. Düzce'den Antalya'ya, Osman Gazi Köprüsü'ne büyük açılışlar, büyük yatırımlar yaptık. Kültür Eylem Planı'ndan Kilisli vatandaşlarımızın mağduriyetlerini gidermeye, her alanda boşlukları doldurmaya, vatandaşlarımızın derdine çare olmaya devam ettik. 3 ay gibi kısa bir süre içinde milletimize verdiğimiz her sözü yerine getirdik. İftiharla söylüyorum, kendi adıma değil, benimle birlikte Bakanlar Kurulundaki arkadaşlarım, bütün bunları Meclis'ten geçiren aziz grubumuz sizler, her an teşkilatımızı ayakta tutan il başkanlarımız, belediye başkanlarımız adına, bize oy veren 24 milyon vatandaşımız adına söylüyorum, bu bir başarı öyküsüdür. Bu AK PARTİ Grubunun, AK PARTİ Hükümetinin, AK PARTİ kadrolarının başarı hikayesidir. Bu, Türkiye'nin başarı hikayesidir. Allah'ın izniyle ülkemize karabasan gibi çöken tüm bu suni belalardan kurtulup ülkemizin şahlanışına hep beraber şahit olacağız. 2023 ve 2071 hedeflerimize emin adımlarla yürümeye devam edeceğiz. Yeter ki bir olalım, yeter ki kendimize güvenelim. Birlik ve berberlik ruhunun her şeyden daha önemli olduğunu bir kez daha huzurunuzda zikretmek isterim. "
Yüklə 59,94 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin