İLİ : RİZE
AY/YIL : OCAK/2011
TARİHİ : 28/01/2011
الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الإِسْلاَمَ دِينًا
Maide-5/3
BİD’AT VE HURAFELERDEN
UZAK DURULMALI
Muhterem Müslümanlar!
Bid'at; İcat etmek, örneği olmaksızın yapıp ortaya koymak, inşa etmek anlamlarına gelip, “Hz. Peygamberden sonra ortaya çıkan ve dini olan her şeydir.” (1) diye tarif edilmiştir.
Hurafe ise; Dinde olmayan ve sonradan dine eklendiği belli olan, boş, batıl inanışlar; akla ve gerçeğe aykırı düşen aldatıcı sözlerdir,
Hurafeler; İnanç alanına girdiği için din ile alakalıdır. Dinin temel inançlarıyla çeliştiğinde ise müslümanı küfre kadar götürebilir. Günümüzde töre adı altında meydana çıkan ve dinimizle bağdaşmayan amelleri Hurafe olarak kabul edebiliriz.
Aziz Müminler!
Her ibadetin kendine ait kuralları vardır. Bu kuralları koyan dinin sahibi Allahü Tealâ ’dır. Hiçbir kimsenin kendi anlayışına göre kural koyma yetkisi olamaz. İbadetlerimize sonradan ekleme yapmak, bid'at karıştırmak büyük günahtır. Bid’ati sünnet diye işlemek ise haramdır.
Bu konuda Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) bir hadis-i şeriflerinde:
“Din adına uydurulan her şey bid’attir, her bid’at sapıklıktır; her sapıklık da Cehen- neme götürür.” (2) buyurmaktadır
Aziz Müslümanlar!
Allahu Teâlâ (c.c) bizleri, kendisini tanımaları ve ibadet etmeleri için yaratmış ve İbadetin nasıl yapılacağını da Peygamberimiz (s.a.v.) vasıtasıyla bizlere bildirmiştir.
Bir insan, kendi görüşü, anlayışı ile ibadet yaparsa, Allah’a kulluk yapmamış olur. Rasûlullah’ın bildirdiklerinde eksik veya fazlalık bulmuş olur. Hâlbuki dinde eksiklik olmaz. Kur’an-ı Kerimde Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır. “Kim, kendisine hidayet (doğru yol) besbelli olduktan sonra peygambere karşı çıkar, mü'minlerin yolundan başkasına uyarsa, onu yöneldiği yolda bırakırız ve cehenneme sokarız. Orası ne kötü bir varış yeridir”. (3)
Muhterem Mü’minler!
Sevgili Peygamberimizin hadisi şeriflerinde "Eşyada uğursuzluk görmek diye bir şeyin olmadığı” vurgulanmaktadır.(4)
Söz gelimi, baykuş ve karganın ötmesinde, köpek ulumasında, kara kedide, siyah köpekte, farede, yılanda, uğursuzluk vardır. Pazartesi günü çamaşır yıkamak iyi değildir. Salı günü uğursuz bir gündür. Gece aynaya bakmak uğursuzluk getirir. Gece dışarı çöp atmak, bebeğin beşiğini boş sallamak iyi değildir. Elbiseyi çıkarmadan üzerinde bir yerini dikmek uğursuzluk getirir gibi.
Peygamber efendimiz ve onu örnek alan Ashab-ı kiram ve şimdiye kadar gelen İslam âlimleri, namazı nasıl kılmışlar, ibadetleri nasıl yapmışlarsa, aynen öyle yapmamız gerekir. Bid’at ve Hurafelerden sakınabilmek için Kitap ve Sünneti iyi bilmek, din adına yaptığımız uygulamaları sağlam bir delile dayandırmak gerekmektedir.
Hutbemi okuduğum Ayetin mealini vererek bitirmek istiyorum.
“Bugün sizin için dininizi ikmâl ettim. Üzerinize olan nimetimi tamamladım ve size din olarak İslamiyet’i vermekle razı oldum.”(5)
Hazırlayanın Adı Soyadı:Muhammed ALPAY
Unvanı: Merkez Sahil Camii İ.H.PAZAR/RİZE
______________________________
(1) Müslim,sahih,’ilim, 47/15 (III,2059)
(2) Buhari, Müslim, İbni Mace, Nesai
(3) Nisa, 4/115
(4) Müslim, Selâm, 102-103; II/1743
(5) Maide, 5/3
Dostları ilə paylaş: |