Vize Bilgi Sistemi (vbs)



Yüklə 22,94 Kb.
tarix21.12.2018
ölçüsü22,94 Kb.
#86353

Vize Bilgi Sistemi (VBS)

Türkiye'de bulunan Schengen devletlerinin konsoloslukları, 25 Eylül 2014’den başlayarak Vize Bilgi Sistemi’ni (VBS) kullanacaktır.

VBS, kısa süreli vizede (180 günlük zaman dilimi içinde 90 güne kadar) Schengen Devletleri arasında veri alışverişi için kullanılan merkezi bir veritabanıdır. Ana amaç güvenliğini artırmak amacıyla dış sınırlardaki kontrolleri ve vize başvuru prosedürlerini kolaylaştırmaktır. VBS, tüm dünyada kademeli olarak Ekim 2011 itibarıyla kullanılmaya başlamıştır.

Belli bir ülkede VBS sisteminin kullanılmaya başlamasının, o ülke vatandaşlarının kısa sureli Schengen vizesine ihtiyaçları olup olmamasına hiçbir etkisi yoktur. Başvuru sahiplerinin, Schengen vizesi için başvuru yaptıklarında biyometrik verilerini (parmak izi ve sayısal fotoğraf) vermeleri gerekecektir. Sadece birkaç dakika süren işlem, basit ve güvenilirdir. Biyometrik veriler, Schengen vizesi başvuru formundan elde edilen verilerle birlikte, VBS merkezi veritabanına kaydedilecektir.

Biyometrik teknolojiden faydalanılması, bazı durumlarda, prensip olarak giriş hakkı olanların girişinin ya da vize talebinin reddedilmesine yol açabilen kimlik hırsızlığına karşı güvenliği arttıracak ve sahte kimlikleri engelleyecektir. VBS, seyahat belgelerini daha güvenilir hale getirmek için AB'de yaygın olarak kullanılmaktadır (örneğin: diplomatik pasaport sahipleri de dahil olmak üzere, AB vatandaşlarının pasaport hizmetlerinde).

Bu nedenle, 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren, ilk kez vize başvurusu yapacak kişiler, parmak izi vermek amacıyla başvuruda şahsen bulunacaklardır. Müteakip başvurularda, 5 yıl boyunca parmak izi VBS’de kayıtlı başvuru dosyasından kopyalanabilecektir.

Şu durumlar için parmak izi verme mecburiyeti söz konusu değildir:

* On iki yaşından küçük çocuklar;

* Fiziksel olarak parmak izi alınmasının mümkün olmadığı kişiler;

* Devlet Başkanları, Hükümet üyeleri ve beraberlerindeki eşleri, resmi bir amaçla üye ülke hükümetleri tarafından ya da uluslararası kuruluşlar tarafından davet edildikleri takdirde kendilerine eşlik eden resmi heyet üyeleri.

VBS merkezi veri tabanı son derece güvenlidir ve saklanan veriler yüksek veri koruma standartlarına uygun olarak işlenecektir. Vize verilmiş ise vizenin bitiş tarihinden itibaren ya da vize temdit edildi ise vizenin yeni bitiş tarihinden ya da Schengen vize makamları tarafından alınan olumsuz karar tarihinden itibaren en fazla 5 yıllık süre için veri VBS’de saklanır.

Herkes, kendisiyle ilgili olarak VBS’e kaydedilen veri hakkında, veriyi sisteme kaydeden Schengen Devletiyle iletişime geçme hakkına sahiptir. Herkes, kendisiyle ilgili hatalı verinin düzeltilmesini ya da yasadışı olarak elde edilmiş verinin silinmesini talep edebilir.



Halen pek çok ülkede sorunsuz bir şekilde işleyen bu yeni sistem, beraberinde veri güvenliği konusunda en yüksek standardı ve şeffaflığı da getirmektedir. Aynı zamanda uzun süreli vize alınmasını da kolaylaştırmaktadır.



Yüklə 22,94 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin