Voluntarii scolii mele



Yüklə 161,33 Kb.
tarix27.12.2018
ölçüsü161,33 Kb.
#87779

logo.jpg
Programul national  : ştii mai multe, să fii mai bun! 2016

ANUNT ADRESAT UNITATILOR DE INVATAMANT LICEEAL DISPUSE SA FACA PARTE DIN PROGRAMUL JUDETEAN DE VOLUNTARIAT

VOLUNTARII SCOLII MELE” 2016

Asociatia VIITORUL TINERILOR (A.V.T.) in parteneriat cu Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Prahova (DJST PH), Inspectoratul Scolar Judetean Prahova ( ISJ PH), Consiliul Judetean Prahova (CJ PH), Asociatia “Noi si Ceilalti” Filiala Prahova si Asociatia Centrul de Resurse Apollo, anunta lansarea Programului Judetean de Voluntariat “VOLUNTARII SCOLII MELE”.

Pe aceasta cale, invitam unitatile de invatamant liceeal prahovene sa se inscrie in acest program, dupa parcurgerea regulamentului de mai jos.

Programul este conceput din dorinta de a creste implicarea tinerilor in viata comunitatii dar si pentru a reduce statisticile care arata intr-un numar alarmant, faptul ca tinerii nu activeaza ca voluntari. Pentru noi ca societate civila acest lucru reprezinta un semnal de alarma.

Incurajarea spiritului civic in randul tinerilor prin voluntariat, este o politica publica prevazuta si in Strategia Nationala din Domenul Tineretului; (legea voluntariatului ) iar acest program judetean, va contribui substantial la dezvoltarea voluntariatului prahovean prin asumare si contributie directa a celor doua sectoare - public si privat (ONG).

Anual in program, se pot inscrie cate 3 - 4 unitatii de invatamant liceeal interesate sa faca parte din el. Ca si anul trecut vom actiona conform principiului “primul venit, primul servit”, adica, vor fi acceptate acele institutii de invatamant care-si arata primele disponibilitatea.

Termenul de inscriere al unitatilor de invatamant este 10 - 28 februarie 2016, ora 17.00. Inscrierea in program se face printr-un simplu e-mail trimis la adresa: viitorultinerilor@yahoo.com in care unitatea de invatamant isi va exprima intentia de a sa inscrie in program prin anuntarea persoanei desemnate pentru acest proiect (o persoana adulta, nu un elev) si un contact.



REGULAMENTUL

PROGRAMULUI JUDETEAN DE VOLUNTARIAT

VOLUNTARII SCOLII MELE” 2016

ISTORIC:

Multi, poate se intreaba de ce Asociatia Viitorul Tinerilor ( A.V.T. ) militeza pentru voluntariat? Deoarece aceasta asociatie este singura care a militat si a adus in jud. Prahova urmatoarele evenimente:



  • marcarea Saptamanii Nationale a Voluntariatului (devenita traditie la nivelul jud. Prahova) inca din anul 2005;

  • Initiatoare pentru Gala Voluntarilor Prahova (anul 2009) care a debutat cu ajutorul doamnei Maria Gheorghe- consilierul primarului la acea vreme. Mentionam faptul ca premiile pentru cele 6 editii ale galelor au fost acordate de Primaria Municipiului Ploiesti, Consiliul Judetean Prahova,Casa Corpului Didactic Prahova si Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Prahova

  • Initiativa prin Federatia ONG Muntenia, pentru marcarea Zilei Internationale a Coordonatorilor de Voluntari din 5 noiembrie, (prima editie a avut loc in anul 2013);

  • A.V.T. a initiat si desfasurat prin proiecte proprii 3 cursuri de calificare in meseria de Coordonatori de Voluntari/manageri de voluntari la nivelul jud. Prahova, un total de 35 persoane.

  • A.V.T. face parte din Federatia Nationala VOLUM care in prezent numara aproximativ de 60 de organizatii din intreaga tara, Federatie care elaboreza politici de voluntariat in Romania iar printre realizarile ei se numara Noua Lege a Voluntariatului si Gala Nationala a Voluntarilor, eveniment national anual care premiaza la scena deschisa munca depusa de voluntari;

  • A.V.T. a realizat 2 cercetari pe tema voluntariatului prin aplicarea de chestionare in 4 unitatii de invatamant liceeal din Ploiesti si o data stradal;

  • Timp de 10 ani A.V.T. a desfasurat activitatii de voluntariat in domeniul social din judetul Prahova.

CONTEXT:

Voluntariatul este activitatea desfasurata din proprie initiativa, prin care o persoana fizica îsi ofera timpul, talentele si energia în sprijinul altora fara o recompensa de natura financiara, dar care poate deconta cheltuielile realizate în sprijinul proiectului în care este implicate”(legea 78/2014).

Patru principii definitorii stau la baza activitatii de voluntariat si o deosebesc de activitati similare (precum internshipul, practica sau munca neremunerata):


  1. Este o activitate desfasurata in beneficiul comunitatii / beneficiul public.

  2. Este o activitate neremunerata sau care nu urmareste un castig financiar, chiar daca include decontarea unor cheltuieli derivate din activitatea respectiva (transport, consumabile, etc.).

  3. Este o activitate desfasurata de bunavoie, fara vreo constrangere de orice fel.

  4. Este de regula derulata intr-un cadru organizat (sub tutela unei organizatii sau a unui grup de intiativa), spre deosebire de actiunile spontane de binefacere.(legea 78/2014)

INITIATORII PROGRAMULUI:

  • Asociatia Viitorul Tinerilor (A.V.T.) - initiator coordonator

Partenerii programului:

  • Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Prahova (D.J.S.T. PH);

  • Inspectoratul Scolar Judetean Prahova (I.S.J. PH);

  • Consiliul Judetean Prahova;

  • Asociatia “Noi si Ceilalti”, Filiala Prahova;

  • Asociatia Centrul de Resurse Apollo.

PERIOADA PROGRAMULUI:

Programul este gandit pe o perioada nedeterminata. Activitatea cu voluntarii se realizeaza timp de un an de zile,an calendaristic de la data inscrierii in program, asta inseamna ca fiecare unitate de invatamant va beneficia de asistenta timp de un an.



ROLUL INITIATORULUI:

1. Initiatorul trebuie sa se asigure ca se va respecta in cadrul programului urmatoarele principii: combaterea discriminarii, egalitatea de sanse intre femei si barbati, toleranta, diversitate, transparenta, accesul la informatii de interes public si participare publica.

2. Initiatorul acorda sesiuni de informare si instruire in domeniul voluntariatului -beneficiarilor directi-, respectiv celor 20 de elevi din fiecare liceu aderant la program. Initiatorul va acorda asistenta si indrumare in in vederea pregatirii celor 20 de voluntary per liceu;

3. Se va ocupa de elaborarea unor canale de comunicare interna si externa; si de alocarea de resurse materiale si financiare (in limita celor existente).



ROLUL PARTENERILOR:

Partenerii vor contribui, pentru ca programul judetean de voluntariat sa functioneze, cu urmatoarele :



  • Consumabile si aparatura logistica;

  • Coffee break pentru pauzele de lucru;

  • Transport al echipei de formare ;

  • Masa pentru echipa de formare

  • Recunoastere a muncii de voluntariat prin oferirea de premii;

  • Sala pentru evenimente punctuale;

  • Consultare ori de cate ori este necesara;

  • Promovarea acestui program.

CUI I SE ADRESEAZA ACEST PROGRAM?

Acest program judetean de voluntariat se adreseaza tuturor unitatilor de invatamant liceeal din jud. Prahova. Precizam ca anual ne propunem sa lucram cu 3-4 unitatii pana vom epuiza toate unitatile de invatamant din judet.

Unitatile de invatamant care detin asociatii de elevi de sine statatoare, nu sunt eligibile in acest program deoarece consideram ca voluntariatul are un rol esential si este cunoscut in acele unitati. Daca exista totusi in mod expres o cerere de imbunatatire a voluntariatului in aceste institutii, adaptare la nou si asistenta in domeniu, aceasta se va putea acorda prin program separat.

ROLUL UNITATILOR DE INVATAMANT CARE ADERA LA ACEST PROGRAM:

1.Fiecare unitate de invatamant aderenta la program, va desemna un cadru didactic care sa fie interfata intre conducerea scolii, initiatorul coordonator si grupul de voluntar.

Unitatile de invatamant liceale interesate de acest program au un rol determinant in activarea spiritului civic al tinerilor.

2. Unitatile de invatamant care au aderat la program, alaturi de initiatorul coordonator, se vor ocupa de procesul de selectie/inscriere a 20 de tineri liceeni ca voluntari permanenti ai scolii ( dar nu sefii de clasa).

3. In cazul in care exista mai mult de 20 de inscrieri pe liceu, se va organiza o proba de interviu cu initiatorul programului si reprezentatul liceului. Acest proces se desfarura va pana pe data de 8 aprilie 2016.

4. Se va crea un afis stabilit de comun acord cu initiatorul coordonator si se vor realiza fise de inscriere a viitorilor voluntari, atasate la prezentul regulament. Grupul de voluntari va trebui sa beneficieze din partea unitatii de invatamant: o sala dotata cu internet, videoproiector, ecran etc.

5.Intalnirile cu grupurile de voluntari permanenti ai scolii, vor avea loc in cadrul Programului national  “Să ştii mai multe, să fii mai bun!” din anul 2016 dar si ulterior.In acest contex, voluntarii vor participa la evenimente care marchezaza voluntariatul prin activitati practice de voluntariat.

6. Programul de informare si formare al voluntarilor va fi stabilit de comun acord cu reprezentantul scolii desemnat de catre conducere si va fi individualizat pentru fiecare unitate de invatamant.

7. In cadrul acestor intalniri se vor folosi metode de educatie nonformala. La acestea se vor adauga informatii despre voluntariat si importanta lui.

8.In cadrul sesiunilor de pregatire a viitorilor voluntari, vor fi prezenti invitati din domeniul ONG-urilor pentru a impartasi experientele proprii traite in activitatile de voluntariat .

Dorinta noastra este ca aceste unitati de invatamant sa adopte o abordare deschisa, prietenoasa si libera fata de toate partile implicate.



OBS: Instrumentele practice (contractul de voluntariat, fisa de inscriere, acordul parintilor, certificatul de atestare a voluntariatului) vor fi aplicate si semnate de catre unitatea de invatamant ( in acord cu legea voluntariatului).

CADRUL LEGISLATIV IN VIGOARE:

Legislatie - In Romania, activitatile de voluntariat sunt reglementate printr-o lege speciala – Legea Voluntariatului (emisa in 2001 si rectificata in 2002 si 2006).

Lungul proces al modificării Legii 195/2001 – Legea voluntariatului început de Pro Vobis în 2009 prin consultarea centrelor locale de voluntariat s-a finalizat în iunie 2014 odată cu promulgarea și publicarea în Monitorul oficial a Legii 78/2014 – Legea privind reglementarea activităților de voluntariat în România, care înlocuiește precedentul act legislativ în domeniu. Apariția noii legi a voluntariatului este un succes al organizațiilor care lucrează cu voluntari care s-au mobilizat de-a lungul celor 4 ani de consultări, s-au organizat în Federația VOLUM – o  structură de reprezentare pe care au învestit-o cu încredere și căreia i-au dau legitimitatea să ducă la bun sfârșit această campanie de advocacy și lobby – au investit timp, energie și efort în toate etapele acestui proces de modificare a cadrului legislativ cu privire la voluntariat, pentru ca acum să facă față noilor reglementări aduse de Legea 78/2014.

INSTRUMENTE FOLOSITE IN PRACTICA:

Instrumentele care stau la baza voluntariatului sunt:



  • Fisa de inscriere a voluntarului;

  • Poza a voluntarului stil portret;

  • Contractul de voluntariat;

  • Copie CI al voluntarului;

  • Pontajul voluntarului;

  • Fisa de observatii a voluntarului.

RECUNOASTERE SI OPORTUNITATI:

Recunoastere la nivel local si judetean:



  • Contractul de voluntariat confera legitimitate si stabileste raporturile de lucru dintre cele doua parti;

  • Saptamana Nationala a Voluntariatului Prahova

  • Certificatul de voluntar atestat la nivel national;

  • Marcarea Zilei Internationale a Coordonatorilor de Voluntari 5 noiembrie;

  • Marcarea Zilei Internationale a Voluntarilor 5 decembrie, zi marcata prin Gala Voluntarilor Prahova;

  • Gala Nationala a Voluntarilor.11 decembrie (Federatia VOLUM)

CEI CARE DORESC SA DEVINA SUSTINATORI AI PROGRAMULUI:

Sustinatori ai acestui program pot fi: companii, societati comerciale, institutii publice locale, judetene, directii deconcentrate si ONG-uri care lucreaza cu voluntari.

Initiator coordonator :

Vasile PORUMBARU

Presedinte

Asociatia VIITORUL TINERILOR

OBS: Programul poate fi imbunatatit/ modificat dupa o analiza detaliata a situtatiilor ce pot intervenii pe parcurs.

Orice neintelegere/conflict intre partile implicate va fi solutionat pe cale amiabila.

MODEL

AVIZAT,

Coordonator Voluntari

……………………………….. NR. __________/_____________



CERERE DE INSCRIERE CA VOLUNTAR

A. DATE GENERALE

Nume si Prenume *___________________________________________________________________

Data nasterii * /ZI/LUNA/AN_____________________________________________________________

Email *___________________________________ID Messenger *______________________________

Web Site sau Blog ____________________________________________________________________

Localitate, Judet *_____________________________________________________________________

Numar telefon mobil *__________________________________________________________________

Liceul/ Facultatea/ Universitatea/ postliceala/ scoala profesionala/ cursuri de calificare, recalificare etc *__________________________________________________________________________________

An de studiu / Clasa *__________________________________________________________________

B. EXPERIENTA

Activitati la care ai participat / Realizari *___________________________________________________

Competente *________________________________________________________________________

Hobby-uri *__________________________________________________________________________

Premii/certificate/atestate * _____________________________________________________________

Nivelul de cunoastere al Limbii Engleze: *__________________ al Limbii Franceze ________________

Alte limbi straine _____________________________________________________________________

Competente Digitale*__________________________________________________________________

Care din urmatoarele domenii te intereseaza intr-o foarte mare masura? *

Cultura/ Arta ______________ Invatamant/ Educatie ________________ Sanatate _________________

Servicii Sociale ___________ Protectia Mediului ___________ Dezvoltare Economica si Sociala ______

Drepturile si Interesele Cetatenesti __________________ Filantropie/ Voluntariat ___________________

Cooperare Internationala __________ Solutii Profesionale/ Personale / Afaceri ________ Religie ______

Altele _______________________________________________________________________________



C. TU SI unitatea de invatamnt :

De ce ai ales sa devii voluntar al unei al liceului .................................? Cu ce crezi ca te va ajuta acest lucru? *_____________________________________________________________________________

Spune-ne ceva despre tine. Poti scrie orice, sa te descrii, sau sa ne povestesti ceva. *

____________________________________________________________________________________

Care va fi aportul tau material,financiar,intelectual in cadrul liceului...................................................?*

____________________________________________________________________________________

Cat timp vei aloca pentru activitatile Asociatiei? *

1-4 ore pe saptamana _________ 5-10 ore pe saptamana _________ 11-15 ore pe saptamana _______

In ce tipuri de proiecte ti-ai dori sa te implici? *

____________________________________________________________________________________

Care sunt obiectivele tale pe termen mediu si lung? *

____________________________________________________________________________________

Mai esti sau ai mai fost membru/ voluntar in alte organizatii non-guvernamentale? Daca da, care? *

____________________________________________________________________________________

* sunt importante si obligatorii

VOLUNTAR Director

________________ _______________________


Intocmita in 2(doua) exemplare de valoare juridica egale in vederea inregistrarii legale.

MODEL


Nr. / Data / _________

ACORDUL PĂRINTELUI SAU AL REPREZENTANTULUI LEGAL

ÎN CAZUL VOLUNTARILOR SUB 18 ANI

Subsemnatul/a _______________________________ posesor al BI/CI _____________ seria______ nr. _____ CNP __________________ domiciliat/ă în Str. _____________ Nr. ______ Bl. _____ Sc. ____ Et. ____ Apt. _____ Localitatea ______________ Judeţul ___________ Cod poștal _________ Telefon fix: (includeţi prefixul) ( ) ______________, Mobil _______________, E-mail _________________________,

în calitate de părinte reprezentant legal al minorului ______________ _______________________ sunt de acord ca acesta să fie înscris ca voluntar în baza de date

gestionată de ________________________ (organizația gazdă) şi să beneficieze de serviciile oferite de acesta.

Menţionez că am luat la cunoştinţă prevederile legii 78/2014, Legea voluntariatului.

Data: Semnătura:

___________________ ______________________

Model

CONTRACT DE VOLUNTARIAT

pentru voluntari minori

Nr. ......... din data de ........................

Între ORGANIZAŢIA ................................................................, cu sediul în .................................................................................................................................., identificată cu CUI ........................................., reprezentată de .................................................................................. în calitate de ............................................, numită în continuare Organizaţia gazdă

şi

..........................................................................................., domiciliat(ă) în ........................................, Str. .................................................................. nr. ......., C.N.P.................................................., legitimat cu BI/ CI seria..........nr...................., eliberat de ........................................, la data de................................., numit în continuare Voluntar,



s-a convenit încheierea prezentului contract în baza Legii nr. 78/ 2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat din România.

Art. 1. OBIECTUL CONTRACTULUI

1.1 Obiectul contractului îl constituie derularea de către Voluntar a activităţilor menţionate în fişa voluntarului, ataşată prezentului contract.

1.2 În executarea contractului de voluntariat, voluntarul se subordonează coordonatorului de voluntari al Organizației gazdă, conform Art. 16 din Legea 78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat din România.

Art. 2. DURATA CONTRACTULUI

Prezentul contract se încheie pe o perioadă determinată - .....................................................

nedeterminată.

Art. 3. RAMBURSAREA CHELTUIELILOR

Organizaţia este de acord să ramburseze voluntarului cheltuielile efectuate pentru realizarea activităţii şi cu care organizaţia gazdă este de acord în prealabil. Pentru a i se deconta cheltuielile, voluntarul trebuie să prezinte o listă amănunţită a cheltuielilor însoţită de chitanţele corespunzătoare.



Art. 4. DREPTURILE PĂRŢILOR

A. Organizația gazdă dispune de următoarele drepturi:

4.1 dreptul de a stabili organizarea şi funcţionarea activităţii de voluntariat;

4.2 dreptul de a iniţia conţinutul fişei de voluntariat, pe care o adaptează la solicitarea şi pregătirea voluntarului, precum şi la tipul de activităţi de voluntariat desfăşurate de către organizaţia gazdă;

4.2 dreptul de a exercita controlul asupra modului de implementare a fişei de voluntariat prin coordonatorul de voluntari;

4.3 dreptul de a constata abaterile voluntarului, raportate la clauzele stabilite în contractul de voluntariat, fişa de voluntariat şi/sau în fişa de protecţie a voluntarului.

B. Voluntarul dispune de următoarele drepturi:

4.4 dreptul de a desfăşura activitatea de voluntariat în concordanţă cu capacitatea şi disponibilitatea acestuia;

4.5 dreptul de a solicita organizaţiei gazdă eliberarea certificatului de voluntariat însoţit de raportul de activitate;

4.6 dreptul la confidenţialitate şi protecţia datelor personale;

4.7 dreptul la timp liber corespunzător cu activitatea de voluntariat.

4.8 dreptul de a fi respectat ca şi persoană şi tratat ca şi coleg cu drepturi egale atât de conducerea organizaţiei, de angajaţi, cât şi de organizatorii taberei;

4.9 dreptul de a participa activ la elaborarea şi derularea programelor în considerarea cărora a încheiat contractul;

4.10 dreptul la un loc unde să îşi desfăşoare activitatea şi accesul la echipamentul şi consumabilele necesare derulării activităţii;

4.11 dreptul de a beneficia de îndrumare şi orientare din partea coordonatorului de proiect/tabără;

4.12 dreptul de a i se rambursa cheltuielile efectuate pentru derularea activităţii, conform articolului 3;



Art. 5. OBLIGAȚIILE PĂRȚILOR

A. Organizația gazdă se obligă:

5.1 să asigure desfăşurarea activităţilor sub conducerea unui coordonator de voluntari, cu respectarea condiţiilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă, în funcţie de natura şi de caracteristicile activităţii respective;

5.2 să suporte cheltuielile de hrană, cazare şi transport pentru voluntar în desfăşurarea activităţii sale de voluntariat;

5.3 să suporte alte cheltuieli ocazionate de desfăşurarea activităţii de voluntariat, cu excepţia celor aferente muncii prestate de către voluntar.



B. Voluntarul se obligă:

5.4 să presteze o activitate de interes public, fără remuneraţie;

5.5 să aibă o conduită complementară cu obiectivele generale ale voluntariatului – îmbunătăţirea calităţii vieţii şi reducerea sărăciei, dezvoltare sustenabilă, sănătate, prevenirea şi gestionarea efectelor dezastrelor, incluziunea socială şi totodată lupta împotriva excluderii sociale şi discriminarea;

5.6 să îndeplinească sarcinile prevăzute în fişa de voluntariat, precum şi respectarea instrucţiunilor stipulate în fişa de protecţie a voluntarului;

5.7 să păstreze confidenţialitatea informaţiilor la care are acces în cadrul activităţii de voluntariat, pe perioada desfăşurării contractului de voluntariat şi pe o perioada de 2 ani după încetarea acestuia;

5.8 să anunţe indisponibilitatea temporară de a presta activitatea de voluntariat în care este implicat.

5.9 să îndeplinească la timp sarcinile primite din partea organizatorilor proiectului/programului

5.10 să participe la cursurile de instruire oferite de către organizatori dacă acestea sunt necesare pentru buna îndeplinire a sarcinilor;

5.11 să ocrotească bunurile pe care le foloseşte în cadrul activităţilor de voluntariat;

5.12 să respecte regulile şi normele de comportament ale organizaţiei gazdă primite în scris de la organizatori înainte de începerea activității

5.13 să nu comunice sau să răspândească în public afirmaţii defăimătoare la adresa organizaţiei și/sau a activităţii acesteia.

Art. 6. PERIOADA DE PROBĂ

6.1 Prezentul contract este supus unei perioade de probă pe o durată de 30 de zile de la încheierea sa.

6.2 În perioada de probă, părţile pot denunţa contractul cu preaviz de 15 zile.

Art. 7. NEGOCIEREA/MODIFICAREA CONTRACTULUI

7.1 Dacă pe parcursul executării contractului de voluntariat intervine, independent de voinţa părţilor, o situaţie de natură să îngreuneze executarea obligaţiilor ce revin voluntarului, contractul va fi renegociat, iar dacă situaţia face imposibilă executarea contractului, acesta încetează de plin drept.

7.2 Negocierea sau renegocierea contractului de voluntariat se va face la cererea scrisă a uneia dintre părţi, formulată în termen de 3 zile de la data la care a intervenit situaţia descrisă mai sus, în condiţiile stabilite prin prezentul contract de voluntariat.

7.3 La negocierea clauzelor şi la încheierea contractelor de voluntariat părţile sunt egale şi libere.



Art. 8. ÎNCETAREA CONTRACTULUI

Denunţarea unilaterală a contractului de voluntariat poate să aibă loc din iniţiativa voluntarului sau a organizaţiei, cu un preaviz de 15 zile. Organizaţia poate să denunțe unilateral acest contract de voluntariat imediat ce voluntarul a încălcat prevederile contractului de voluntariat sau orice alte restricţii legale în timpul îndeplinirii sarcinilor, inclusiv (însă nu numai) în caz de necinste, incompetenţă, condamnare pentru infracţiune. Contractul de voluntariat poate înceta şi prin acordul părţilor, care consimt să nu continue raporturile stabilite anterior.



Art. 9. CLAUZE FINALE

9.1 Prezentul contract este însoţit de fişa de voluntariat şi fişa de protecţie a Voluntarului şi se va încheia cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, conform legislaţiei în vigoare.

9.2 Răspunderea pentru neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a contractului de voluntariat este supusă prevederilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare.

Încheiat astăzi, ....................................................... în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte, și intră în vigoare la data semnării de către ambele părți.



Organizația Gazdă Voluntar

........................................... .............................................

Nume reprezentant legal..................................................

Funcţia ...........................................................................

Legea 78/2014 privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania. Lege nr. 78/2014

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 469 din 26 iunie 2014

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. 1
(1) Prezenta lege reglementeaza participarea persoanelor fizice la activitatile de voluntariat desfasurate in folosul altor persoane sau al societatii, organizate de persoane juridice de drept public sau de drept privat fara scop lucrativ.


(2) Voluntariatul este un factor important in crearea unei piete europene competitive a muncii si totodata in dezvoltarea educatiei si formarii profesionale, precum si pentru cresterea solidaritatii sociale.

Art. 2
(1) Statul roman recunoaste valoarea sociala a activitatilor de voluntariat ca expresie a cetateniei active, a solidaritatii si responsabilitatii sociale, precum si valoarea profesionala ca expresie a dezvoltarii personale, profesionale, interculturale si lingvistice a persoanelor care desfasoara aceste activitati.
(2) Statul sustine dezvoltarea miscarii de voluntariat la nivel local, national si international, cu respectarea independentei si diversitatii acesteia, in scopul indeplinirii sale artistice si culturale, sportive si recreative, educationale, stiintifice, de cercetare, de tineret, de reprezentare, de mediu, de sanatate, sociale, de solidaritate, de dezvoltare comunitara, de ajutor umanitar, civic si filantropic si altele asemenea.
(3) Statul roman sprijina dezvoltarea voluntariatului prin toate institutiile sale care activeaza in domenii in care se desfasoara activitati de voluntariat potrivit legii.
Art. 3
In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) voluntariatul reprezinta participarea voluntarului persoana fizica la activitati de interes public desfasurate in folosul altor persoane sau al societatii, organizate de catre persoane juridice de drept public sau de drept privat, fara remuneratie, individual sau in grup;




b) activitatea de interes public reprezinta activitatea desfasurata in domenii precum: arta si cultura, sportul si recreerea, educatia si cercetarea, protectia mediului, sanatatea, asistenta sociala, religia, activismul civic, drepturile omului, ajutorul umanitar si/sau filantropic, dezvoltarea comunitara, dezvoltarea sociala;
c) organizatia gazda este persoana juridica de drept public sau de drept privat, fara scop lucrativ, care organizeaza si administreaza activitati de voluntariat;
d) contractul de voluntariat reprezinta conventia incheiata intre un voluntar si organizatia gazda, in temeiul careia prima parte se obliga sa presteze o activitate de interes public, fara a fi remunerata, iar cea de-a doua se obliga sa ofere o activitate adecvata solicitarii sau pregatirii voluntarului;
e) voluntarul este orice persoana fizica, fara deosebire de rasa, origine etnica, religie, sex, opinie, apartenenta politica, care a dobandit capacitate de munca potrivit legislatiei in domeniul muncii si desfasoara activitati de voluntariat;
f) beneficiarul activitatii de voluntariat este persoana fizica, alta decat sotul/sotia si copiii, sau persoana juridica in folosul careia se desfasoara activitatea de voluntariat;
g) coordonatorul voluntarilor este voluntarul sau angajatul organizatiei gazda, care indeplineste sarcinile legate de coordonarea si administrarea activitatii voluntarilor.
Art. 4
Prezenta lege se fundamenteaza pe urmatoarele principii:
a) participarea ca voluntar, activitate de interes public, neremunerata si bazata pe o decizie liber consimtita a voluntarului;
b) implicarea activa a voluntarului in viata comunitatii;
c) desfasurarea voluntariatului cu excluderea remuneratiei din partea beneficiarului activitatii;
d) participarea persoanelor la activitatile de voluntariat, pe baza egalitatii de sanse si de tratament, fara discriminari;
e) activitatea de voluntariat nu substituie munca platita;
f) caracterul de interes public al activitatii de voluntariat.
Art. 5
Activitatile de voluntariat izolate, sporadic prestate, in afara raporturilor cu persoanele juridice prevazute la art. 1, din ratiuni familiale, de prietenie sau de buna vecinatate nu fac obiectul prezentei legi.
Art. 6
Autoritatile administratiei publice sprijina derularea activitatilor de voluntariat prin includerea in strategiile de dezvoltare locala sau nationala a unor capitole distincte despre rolul voluntariatului ca resursa de dezvoltare a bunastarii sociale si nu ca modalitate de reducere a cheltuielilor, precum si modul de sprijinire a voluntariatului pentru atingerea prioritatilor locale sau nationale.
Art. 7
(1) Autoritatile administratiei publice locale sustin voluntariatul ca metoda recunoscuta prin care cetatenii pot participa activ la activitati de voluntariat in comunitatile lor, metoda ce le permite acestora sa abordeze probleme legate de actiuni umanitare, mediu inconjurator, probleme sociale, si altele asemenea.
(2) Autoritatile administratiei publice locale se intalnesc anual cu reprezentantii legali ai organizatiei gazda, pe raza unitatilor administrativ-teritoriale pe care le conduc, in vederea organizarii unei cooperari efective in activitatile de interes public desfasurate de catre voluntari, precum si in vederea promovarii, la nivel local, a acestor activitati, a rezultatelor si impactului social survenit.
(3) Autoritatile administratiei publice locale promoveaza si sustin organizarea de evenimente cu ocazia Zilei Internationale a Voluntariatului, in data de 5 decembrie a fiecarui an.
Art. 8
(1) Activitatilor de voluntariat organizate in afara Romaniei, de catre organizatii gazda de nationalitate romana, in parteneriat cu organizatii din tara respectiva, desfasurate in temeiul unui contract de voluntariat semnat in Romania, le sunt aplicabile prevederile prezentei legi.
(2) Voluntarilor cetateni straini le este garantata rezidenta pe teritoriul statului roman pe durata contractului de voluntariat, in limitele si conditiile impuse de legislatia privind regimul strainilor in Romania.
Art. 9
(1) Activitatea de voluntariat se desfasoara in urma unei cereri din partea organizatiei gazda, prin care aceasta isi manifesta disponibilitatea de a colabora cu voluntari. Organizatia gazda are posibilitatea de a refuza motivat cererea unui candidat de a deveni voluntar, in conditiile prevazute in statutul acesteia, in functie de tipul de activitate desfasurata, si cu respectarea art. 4 lit. c).
(2) Cererea emisa de organizatia gazda persoana juridica de drept public, prin care este manifestata disponibilitatea de a colabora cu voluntari, se realizeaza printr-un anunt public.
(3) Organizatia gazda ofera instruire initiala cu privire la:
a) structura, misiunea si activitatile organizatiei gazda;
b) drepturile si responsabilitatile voluntarului;
c) regulamentele interne care reglementeaza implicarea voluntarului.
(4) Organizatia gazda poate oferi voluntarilor, in conditiile legislatiei din domeniul educatiei si formarii profesionale, cursuri de instruire, formare si pregatire profesionala in domeniul in care aceasta activeaza.
Art. 10
(1) Este interzis, sub sanctiunea anulabilitatii, sa se incheie contract de voluntariat in scopul de a evita incheierea unui contract individual de munca sau, dupa caz, a unui contract civil de prestari de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestatiilor respective.
(2) Activitatea de voluntariat se considera experienta profesionala si/sau in specialitate, in functie de tipul activitatii, daca aceasta este realizata in domeniul studiilor absolvite.
(3) Pe durata perioadei activitatii de voluntariat, cat si la incheierea activitatii de voluntariat, organizatia gazda, la cererea voluntarului, elibereaza un certificat de voluntariat la care este anexat un raport de activitate. Acestea se intocmesc in limba romana daca au fost emise pe teritoriul Romaniei.
(4) Certificatul de voluntariat va contine urmatoarele elemente:
a) datele de identificare ale organizatiei gazda care emite certificatul;
b) numarul de inregistrare si data emiterii certificatului;
c) numarul de inregistrare si data contractului de voluntariat;
d) numele, prenumele si datele de identificare ale voluntarului;
e) perioada si numarul de ore de voluntariat;
f) numele si prenumele coordonatorului voluntarilor;
g) numele si prenumele reprezentantului legal al organizatiei gazda;
h) mentiunea "Voluntarul si organizatia emitenta sunt responsabili pentru veridicitatea datelor si informatiilor cuprinse in acest certificat”.
(5) Certificatele de voluntariat sau documentele echivalente eliberate de organizatii gazda dintr-un alt stat, sunt recunoscute in Romania, in masura in care contin elementele prevazute la alin. (4) si sunt prezentate in copie autentificata si traducere legalizata.
(6) Raportul de activitate va contine urmatoarele elemente:
a) activitatile de voluntariat prestate;
b) atributiile asumate;
c) aptitudinile dobandite.
Art. 11
(l) Voluntariatul se desfasoara pe baza unui contract incheiat in forma scrisa, in limba romana, intre voluntar si organizatia gazda. Obligatia de incheiere a contractului de voluntariat in forma scrisa revine organizatiei gazda. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
(2) In cazul incheierii contractului de voluntariat cu un cetatean strain, organizatia gazda poate sa-i puna acestuia la dispozitie un interpret.
(3) Organizatia gazda este obligata ca, anterior inceperii activitatii de voluntariat, sa inmaneze voluntarului un exemplar din contractul de voluntariat.
(4) Anterior inceperii activitatii, contractul de voluntariat se inregistreaza in registrul de evidenta a voluntarilor tinut de organizatia gazda.
(5) Contractul de voluntariat este insotit obligatoriu de fisa de voluntariat si fisa de protectie a voluntarului.
(6) Contractul de voluntariat trebuie sa contina urmatoarele clauze:
a) datele de identificare ale partilor contractante;
b) descrierea activitatilor pe care urmeaza sa le presteze voluntarul;
c) timpul si perioada de desfasurare a activitatii de voluntariat;
d) drepturile si obligatiile partilor;
e) stabilirea cerintelor profesionale, a abilitatilor sociale, intereselor de dezvoltare, a celor de sanatate, confirmate prin certificate de sanatate sau alte documente;
f) conditiile de reziliere a contractului.
(7) Contractul de voluntariat inceteaza in urmatoarele conditii:
a) la expirarea termenului stabilit in contract, respectiv la data la care prestatiile care fac obiectul contractului au fost executate;
b) de comun acord;
c) cand organizatia gazda isi inceteaza activitatea;
d) prin denuntare unilaterala, in conditiile art. 21;
e) in caz de reziliere a contractului.
(8) Fisa de voluntariat contine descrierea in detaliu a tipurilor de activitati pe care organizatia gazda si voluntarul au convenit ca acesta din urma le va desfasura pe parcursul contractului de voluntariat.
(9) Fisa de protectie a voluntarului contine instructiuni cu privire la desfasurarea activitatii acestuia cu respectarea prevederilor legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Pentru activitati ce ies din domeniul de acoperire al fisei de protectie a voluntarului, organizatorii activitatii vor apela la inspectoratele teritoriale de munca ce vor pune la dispozitia acestora instructiuni de securitate a muncii specifice activitatii respective.
(10) Organizatia gazda este obligata sa tina evidenta voluntarilor, a duratei si a tipului activitatilor desfasurate si evaluarii voluntarilor, pe baza criteriilor stabilite in regulamentul intern.
Art. 12
Contractul de voluntariat trebuie sa contina minimum urmatoarele drepturi ale voluntarului:
a) dreptul de a desfasura activitatea de voluntariat in concordanta cu capacitatea si disponibilitatea acestuia;
b) dreptul de a solicita organizatiei gazda eliberarea certificatului de voluntariat insotit de raportul de activitate;
c) dreptul la confidentialitate si protectia datelor personale;
d) dreptul la timp liber corespunzator cu activitatea de voluntariat.
Art. 13
(1) Contractul de voluntariat trebuie sa contina urmatoarele obligatii ale voluntarului:
a) obligatia de a presta o activitate de interes public, fara remuneratie;
b) obligatia unei conduite complementare cu obiectivele generale ale voluntariatului – imbunatatirea calitatii vietii si reducerea saraciei, dezvoltare sustenabila, sanatate, prevenirea si gestionarea efectelor dezastrelor, incluziunea sociala si totodata lupta impotriva excluderii sociale si discriminarea;
c) obligatia voluntarului de a indeplini sarcinile prevazute in fisa de voluntariat, precum si respectarea instructiunilor stipulate in fisa de protectie a voluntarului;
d) obligatia de a pastra confidentialitatea informatiilor la care are acces in cadrul activitatii de voluntariat, pe perioada desfasurarii contractului de voluntariat si pe o perioada de 2 ani dupa incetarea acestuia;
e) obligatia de a anunta indisponibilitatea temporara de a presta activitatea de voluntariat in care este implicat.
(2) Raspunderea voluntarului in astfel de situatii se angajeaza potrivit regulilor stabilite in legislatia in vigoare si in regulamentele interne ale organizatiei gazda.
Art. 14
Contractul de voluntariat trebuie sa contina urmatoarele drepturi ale organizatiei gazda:
a) dreptul de a stabili organizarea si functionarea activitatii de voluntariat;
b) dreptul de a initia continutul fisei de voluntariat, pe care o adapteaza la solicitarea si pregatirea voluntarului, precum si la tipul de activitati de voluntariat desfasurate de catre organizatia gazda;
c) dreptul de a exercita controlul asupra modului de implementare a fisei de voluntariat prin coordonatorul de voluntari;
d) dreptul de a constata abaterile voluntarului, raportate la clauzele stabilite in contractul de voluntariat, fisa de voluntariat si/sau in fisa de protectie a voluntarului.

Art. 15
(1) Contractul de voluntariat trebuie sa contina urmatoarele obligatii ale organizatiei gazda:


a) obligatia de a asigura desfasurarea activitatilor sub conducerea unui coordonator de voluntari, cu respectarea conditiilor legale privind securitatea si sanatatea in munca, in functie de natura si de caracteristicile activitatii respective;
b) obligatia de a suporta cheltuielile de hrana, cazare si transport pentru voluntar in desfasurarea activitatii sale de voluntariat;
c) obligatia de a suporta alte cheltuieli ocazionate de desfasurarea activitatii de voluntariat, cu exceptia celor aferente muncii prestate de catre voluntar.
(2) La solicitarea voluntarului, organizatia gazda poate incheia contract de asigurare impotriva riscurilor de accident si de boala sau a altor riscuri ce decurg din natura activitatii, in functie de complexitatea activitatii la care participa acesta.
Art. 16
In executarea contractului de voluntariat, voluntarul se subordoneaza coordonatorului voluntarilor, numit in conditiile art. 3 lit. g). In situatia in care, prin desfasurarea activitatilor de voluntariat, se cauzeaza prejudicii unor terte persoane, organizatia gazda va raspunde solidar cu voluntarul, in conditiile legii sau ale contractului de voluntariat, daca acestea nu au fost determinate de culpa exclusiva a voluntarului.
Art. 17
Executarea obligatiilor contractuale ce revin voluntarului nu se poate face prin reprezentare.
Art. 18
Raspunderea pentru neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a contractului de voluntariat este supusa prevederilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare.
Art. 19
Daca pe parcursul executarii contractului de voluntariat intervine, independent de vointa partilor, o situatie de natura sa ingreuneze executarea obligatiilor ce revin voluntarului, contractul va fi renegociat, iar daca situatia face imposibila executarea contractului, acesta inceteaza de plin drept.
Art. 20
(1) Negocierea sau renegocierea contractului de voluntariat se va face la cererea scrisa a uneia dintre parti, in conditiile stabilite prin contractul de voluntariat.
(2) La negocierea clauzelor si la incheierea contractelor de voluntariat partile sunt egale si libere.
Art. 21
Denuntarea unilaterala a contractului de voluntariat are loc la initiativa oricareia dintre parti, care se comunica si se motiveaza in scris. Conditiile denuntarii se stabilesc prin contractul de voluntariat, termenul de preaviz fiind de 15 zile.
Art. 22
(1) Litigiile izvorate din incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului de voluntariat se solutioneaza pe cale amiabila sau prin procedura de mediere iar, in caz de nesolutionare, de catre instantele civile.
(2) Actiunile izvorate din contractul de voluntariat sunt scutite de taxa de timbru.
Art. 23
La concursurile organizate pentru ocuparea posturilor, daca doi sau mai multi candidati obtin punctaje egale, autoritatile si institutiile publice si angajatorii persoane fizice sau juridice pot acorda punctaj suplimentar candidatilor care prezinta unul sau mai multe certificate de voluntariat obtinute din activitati de voluntariat, eliberate in conditiile prevazute de prezenta lege, in situatia in care acestea constituie criterii de selectie.
Art. 24
Dispozitiile prezentei legi nu se aplica personalului din cadrul serviciilor de urgenta voluntare constituite conform legii, precum si persoanelor carora le sunt aplicabile dispozitiile legale privitoare la prestarea serviciului militar pe baza de voluntariat.
Art. 25
Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art. 26
La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga Legea voluntariatului nr. 195/2001, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 276 din 25 aprilie 2007.


Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.



FIŞĂ DE PROTECTIE A VOLUNTARULUI

-INSTRUIRE COLECTIVĂ-

privind securitatea si sănătatea în muncă în activitătile de voluntariat

În conformitate cu prevederile art. 82 din HG nr. 1.425 din 11 octombrie 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitătii si sănătătii în muncă nr. 319/2006



Privind securitatea si sănătatea în munca/activitatea de voluntariat întocmită azi, ……………………………….(data), în Ploiesti, Prahova.

Subsemnatul/a ................................................................., având functia de .............................................., am procedat la instruirea unui număr de ..................... persoane conform tabelului nominal, în domeniul securitătii si sănătătii în muncă, pentru munca voluntară în activitătile de voluntariat din cadrul Asociatiei Viitorul Tinerilor pentru perioada :………………………………………………….

În cadrul instruirii s‐au prelucrat materiale privind:

(se va completa în functie de domeniul de activitate al organizatiei gazdă si a activitătilor de voluntariat în care sunt implicati voluntarii instruiti)

Exemple:


  • Electrocutare.

  • Rănirea produsă prin lucrul neatent cu utilajele de tăiere, capsare si perforare.

  • Folosirea materialelor :stingatoare cu spuma sau galeti pentru apa in caz de incendiu.

  • Afisarea semnelor privind normele PSI.

  • Verificarea periodica a cailor de acces si evacuare, a prizelor dar si a aierelor conditionate.

  • Electrocasnicele si tot ce tine de aparatura , cartuse nu se arunca la intamplare ci se raporteaza opeartorului de reciclare.

  • La orice alta activitate de voluntariat specifica care implica munca bruta, fizica, va fi facuta o noua instruire în domeniul securitătii si sănătătii în muncă.

Prezenta fisă de instructaj se va păstra la (nume, prenume responsabil de grup/coordinator de voluntari) Liviu PULEZ – coordinator voluntrai .

Verificat, Semnătura celui care a efectuat instruirea



Vasile PORUMBARU

Presedinte …………………………………………………………..

T A B E L N O M I N A L

Cu persoanele participante la instruire



Subsemnatii am fost instruiti si am luat cunostintă de materialele prelucrate si consemnate în fisa de instruire colectivă privind securitatea si sănătatea în muncă în activitatea de voluntariat si ne obligăm să le respectăm întocmai.

Nr.

Prenume

Nume

CI / CNP

Semnătură

1













2













3













4













5













6













7













8













9













10













11













12













13













14













15













16













17













18













19













20













21













22













23













24













25













26













27













28













29













30













31













32













33













34













35













Numele şi prenumele persoanei care a primit un exemplar :………………………………………………………

Semnatură ______________



Nota: Fişa se completează în 2 exemplare.

picture1.jpg98sigla-1.jpgcjp-300x158.gifpicture1.jpg


Yüklə 161,33 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin