Yeşimliler “Enerji Mimarı” ile tanıştı Doğa dostu, mimari çalışmalarında “sürdürülebilir yaşam”ı destekleyen projeleriyle ön plana çıkan Yüksek Mimar Çelik Erengezgin



Yüklə 7,11 Kb.
tarix08.01.2019
ölçüsü7,11 Kb.
#92473



Yeşimliler “Enerji Mimarı” ile tanıştı

Doğa dostu, mimari çalışmalarında “sürdürülebilir yaşam”ı destekleyen projeleriyle ön plana çıkan Yüksek Mimar Çelik Erengezgin, geçtiğimiz günlerde Yeşim Tekstil Çevre ve Sosyal Sorumluluk Kulübü’nün davetlisi olarak Yeşim Tekstil’e konuk oldu.
Doğa dostu üretim anlayışıyla ve çevre dostu faaliyetleriyle sektörde bilinen Yeşim Tekstil’in davetlisi olarak firmadaki söyleşi gününe katılan Erengezgin Yeşim çalışanlarına yönelik yaptığı konuşmada, daha yaşanılır bir çevre için mimarlara ve şehir planlamacılarına büyük sorumluluklar düştüğünü söyledi. Bu talebi yaratmanın ise her vatandaşın sorumluluğu olduğuna da dikkat çekti.
Diyarbakır Belediyesi için tasarladığı tüm enerjisini kendisi üreten ve atık vermeyen Türkiye’nin ilk “Güneş Evi” projesi ile de bilinen Çelik Erengezgin’in Yeşim Konferans Salonu’nda yaptığı sunumu Yeşim çalışanları da büyük bir ilgiyle izledi.
Çelik Erengezgin konuşmasında enerji mimarlığı kavramının kısa bir süre öncesine kadar anlaşılmamış bir kavram olduğunu ifade ederek, giderek mimaride enerjiyi doğru ve etkin kullanmanın evrensel boyutta önem kazandığını vurguladı. Dünyada üretilen enerjinin yüzde 25’inin ulaşım hizmetlerinde, yüzde 25’inin sanayide ve yüzde 50’sinin de binaların içinde tüketildiğine işaret eden Erengezgin, “Ülkemiz her yıl yurt dışına 40 milyar dolar enerji bedeli ödemektedir. Bu enerjinin yarısı mimari mekanlarda tüketildiğine, bunun da yarısından sadece ‘doğru tasarım’ ile tasarruf edilebileceğine göre; yılda 10 milyar dolarlık bir kazanç elde edebiliriz. Ülkemizde savunma dahil, bundan daha büyük bir harcama ve tasarruf şansı olan kalem yoktur” dedi. Binaların daha yapılırken enerji tasarrufu düşünülerek planlanması gerektiğini vurgulayan Erengezgin, doğayı katlederek değil onu hayatımızı kolaylaştıracak şekilde kullanarak ayakta kalabiliriz dedi.
Erengezgin, enerji mimarlığı kapsamında inşa edilen yapının ahşap taşıyıcılı olması gerektiğini belirterek, ahşabın farklı iklim koşullarına dayandığını, enerji dostu olduğunu, imal edilirken ve inşa edilirken diğer yapı malzemelerine göre çok daha az enerji kullanıldığını, ahşap evi ısıtmak için de çok daha az enerji harcandığını anlattı. ‘Ekolojik’ olmanın aslında doğaya uyumlu yani ‘ekonomik’ olmak demek olduğunu hatırlatan Erengezgin, böylece ‘daha az enerji’ harcayarak çevreye daha az zarar veririz dedi. Geleceğin mimarisine, enerji öncelikli projeler ve ‘enerji mimarlığı’ tartışmalarının biçimlendirdiği tasarımların damgasını vuracağını belirten Erengezgin, özellikle en yoğun enerji kullanılan binalar olan fabrikaların mimari tasarımları yapılırken muhakkak enerji tasarrufuna yönelik mimari çizimler yapılması gerektiğini vurguladı.
Yüklə 7,11 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin