Cuc. Etapa 1, primavara 2009



Yüklə 78,33 Kb.
tarix17.08.2018
ölçüsü78,33 Kb.
#71391

CUC. Etapa 1, primavara 2009.
Runda 1.

1. Tradiţia acestei sărbători are o vechime de mii de ani. Originile obiceiului se găsesc în sărbătorile romane în cinstea zeului Marte, zeu al fertilităţii şi al vegetaţiei sau în echivalentul acestora din Tracia, sărbătorile în cinstea zeului Marsyas Silen. Până la începutul secolului al XVIII-lea sărbătoarea coincidea cu Anul Nou. Numiţi această sărbătoare dacă se ştie că în 2009 ea coincide cu I-a din al XIV-lea.

Răspuns: Mărţişor

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/M%C4%83r%C5%A3i%C5%9For

Autor: Stella Enachi
2. Acesta seamană la gust cu fructul kiwi şi este folosit în alimentaţia oamenilor de peste 9000 de ani! Mirosul florii lui poate fi simţit chiar şi la o departare de 1 km, fiind cea mai puternic mirositoare plantă cunoscută. Imaginea lui este prezentă pe stema unui stat din America Latină, care înfatişează un vultur auriu mexican aflat cu picioarele pe el şi ţinând în plisc un şarpe.Dacă v-aţi dat seama despre ce este vorba, numiţi planta respectivă.

Răspuns : cactusul

Autor: Diacenco Doina, echipa A-Style.
3. La auzul acestui cuvint finlandezii si-ar aduce aminte de un oras la 110km nord de Helsinki, italienii ar zice ca aceasta a fost la inceput, microbistii il vor rememora pe regratatul jukator si antrenor al lui Juventus, iar ITshnicii ar compara aceasta cu coniacu, zicind: cu cit mai multe stelutze, cu atyt mai bine?
R: parola.

C: oras in Finlanda, Carlo parola-fotbalist, campion cu Juve in 50 si 52. La inceput a fost cuvintul=parola in italiana.

Autor: Jeka Bîbîlici
4. Blitz triplu.
a)

PA+ -^

B.


C.

Aceste imagini reprezintă denumirile a trei oraşe diferite, în trei limbi diferite. Primul este în română, al doilea în franceză, al treilea este o denumire veche a unui oraş. Dacă vă daţi seama despre ce oraşe este vorba, vă rog să le numiţi în ordine, precizând numele actual al celui de-al treilea oraş, care a revenit la denumirea originală la 6 septembrie 1991.

Răspuns: A. Paris B. Prague C. Sankt-Petersburg

Comentariu: A. PA+ rîs – (^) căciuliţa de la „î”

B. Prag + ue

C. Ploaia conţine capul lui Lenin, adică Leningrad, actual Sankt-Petersburg.

Autor: Cebotari Veronica, echipa A-Style.

5. Intr-o comedie franceza, un barbat in varsta merge in taxi si vorbind cu soferul, se tanguie: “Vine o perioada cand te gandesti, daca ai sa mori maine cine o sa fie la inmormantarea ta?” Soferul i-a raspuns: “Ei bine, de o persoana poti sa fii sigur ca va fi prezenta la inmormantarea ta.””Cine?” l-a intrebat. Ce i-a raspuns soferul?


R-s: Tu.

Autor: Cornel Roşca


6. Cu ocazia implinirii a virstei frumoase de 29 de ani, englezul Paul a organizat o petrecere grandioasa pentru prietenii sai. A aparut de undeva si un scaun stomatologik, in care il asezau pe Frank, iar Steve, Alan, Teddy si altii ii turnau pe git whisky. Aceasta petrecere a ajuns in ziare si nu le-a venit pe plak multora.

Interesant e ca la citeva zile dupa asta, Paul a nimerit in plasa scotienilor si impreuna cu prietenii sai au mimat din nou intimplarea cu scaunul stomatologik. Ce am inlokuit prin “a nimerit in plasa” ?


R: a inscris gol

C: se vorbeste despre Paul Gascoigne, campionatul Euro1996 si golul sau in poarta Scotiei. Steve McManaman, Teddy Sheringham, Alan Shearer. Pozele cu petrecerea se aflau in toate tabloidurile engleze.

Autor: Jeka Bîbîlici
7. În dicționarul explicativ român Corabia este o compoziție muzicală de obicei de formă liberă, compusă din motive și fragmente variate, inspirate adesea din folclor. De altfel George Enescu are două Corăbii române, George Toparceanu are trei din patru, iar "magnus opus"-ul reginei este strîns legată cu o regiune istorică a Cehiei. Va rog să-mi spuneți peste un minut ce cuvînt am înlocuit prin Corabie.

Răspuns: Rapsodie

Comentariu: G. Enescu a scris rapsodia română nr. 1 si nr. 2; G. Topârceanu a scris rapsodii de primăvară, vară, toamnă. "Bohemian Rapshody" este opera cea mai de vază a formației Queen.

Autor: Viorel Chihai


8. Conform unor versiuni, această rădăcină latină ar fi dat în limba română un şir de cuvinte înrudite, cu astfel de sensuri ca: „a produce un fir”, „a produce un sunet”, „fir textil” şi chiar „chin groaznic”. Care alt cuvânt, provine de la aceeaşi rădăcină, dacă se ştie că produsul pe care îl numeşte, avea iniţial o formă răsucită, ceva foarte neobişnuit pentru consumatorii de astăzi.

Răspuns: Tort/se acceptă şi „tortă”

Sursa: Dicţionar de dificultăţi şi surprize ale limbii române, dr. Alexei Palii.

Autor: Irina Breahnă


9. Aveți în față tabloul „Ispitirea Sf. Anton” de Grunevald care reprezintă, de fapt, o tulburare psihică care conform unui sondaj efectuat în anii 1996-1999 pe un eșantion de 13000 de oameni este prezentă în cadrul a circa 39% din populație, dintre care 27% din subiecți au experimentat o astfel de tulburare în timpul zilei, majoritatea în afara contextului de boală sau droguri. Eugene Debs Hartke(protagonistul in „Hocus Pocus” de Vonnegut) spunea că pentru el Vietnamul a fost o atfel de tulburare. Numiți-o vă rog.

Răspuns: Halucinația

Comentariu : ”Vietnam was 1 big hallucination” – citat din „Hocus Pocus” de Kurt Vonnegut

Halucinaţia este o tulburare psihică prin care o percepţie senzorială are loc în absenţa stimulului

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Hallucination

Autor: Stella Enachi
10. Atentie lista: anul 2001- Pisica salbatica , Ciocanitoare verde ; anul 2003- Cocostirc negru, Nurca europeana; anul 2004- Jder de padure; anul 2005 – Acvila imperiala ; 2006- Dropie ; anul 2007 – Popindau comun , anul 2008-Nufar alb, atit. Pe linga faptul ca toate sunt din cartea roshie, ele mai au o parte comuna. Peste 1 minut numiti ce le uneste pe toate elementele acestei liste?

Raspuns: 10 Lei

Comentariu: toate elementele listei reprezinta Reversul monedei 10 lei.

Autor: Eugeniu Zincovschi


Runda 2.
11. Atenţie un clasament:

Locul 6 - Mister Monopolia-800 milioane

Locul 5 - Charles Montgomery Berns-996 milioane

Locul 4 - Bruce Wayne-5,8 miliarde

Locul 3 - Tony Stark-7,9 miliarde

Locul 2 - X

Locul 1 - Unchiul Sam – incalculabil.

Numiţi-l pe cel care ocupă locul 2, dacă majoritatea dintre voi îl cunoaşteţi încă din copilărie, iar cei care i-au dat numele s-au inspirat din creaţia lui Dickens.

Răspuns: Scrooge McDuck

Comentariu: este un clasament al celor mai bogate personaje conform Forbes. Numele lui Scrooge McDuck este inspirat de personajul lui Dickens Ebenezer Scrooge din A Christmas Carol

Sursa:http://www.forbes.com/2008/12/18/fictional-15-richest-characters-oped-fictional1508_cx_mn_de_1218fict15_land.html

Autor: Diomid Revenco


12. Acest nume e purtat de primul pakistanez care a câştigat un premiu Nobel, şi e purtat şi de unul dintre cei mai celebri manelişti români. El e preferat de multă lume mai ales dacă păstrează tradiţiile populare, şi oricum a suferit enorme mutaţii calitative în prezent, nemairespectând vechile standarde şi reţete.

Întrebare: Numiţi-l

Răspuns: Salam

Comentariu: Abdus Salam, Florin Salam, Cârnaţ Doktorskaia 

Autor: Dabija Orest, GS
13. Atentie: In intrebare exista o substitutie. Conform dexului „Primavara” reprezinta ansamblul transformărilor calitative profunde care cuprind fie un sistem în întregime, fie unul sau mai multe subsisteme ale acestuia. Dupa parerea lui Kafka, "Cu cât mai mult se revarsa râul cu atât aceasta devine mai tulbure si mai putin adânc. Apa se evaporă şi rămâne numai malul birocraţiei." Ce am inlocuit prin cuvintul “Primavara” dacă se ştie că in timpul vieţii lui Kafka, Primavara a avut loc de 2 ori?

Răspuns: Revoluţie.

Autor: Corunga Iulian, echipa A-Style.
14. Fragment din cartarescu: “Se zice ca toate orasele dintre 2 ape sunt lokuri propice vrajitoriei. Acest oras e unul dintre ele. Tenebrele lui sunt cu atit mai adinci, cu cit aspectul sau pare mai rational. Caci ce poate fi mai senin decit muntii inzapeziti pe care se proiecteaza spectrul orasului.”

Este al treilea oras dupa populatie in tara sa. Este si lokul de nastere a ciocolatei tari, care la sfirsitul sec 18 a fost fabricate gratie unei masini revolutionare inventate de Doret.

Vor fi avantajati in a raspunde la aceasta intrebare cei care urmaresk opera lui Clint Eastwood sau cei care cunosc fotbalul in black&white.
R: Torino.

C: Bianconeri- Juventus. GranTorino unul din recentele filme ale lui Eastwood.

Autor: Jeka Bîbîlici
15. In “Cartea Neagra” de Orhan Pamuk, ziaristul Celâl critica aspru traducerile de orice gen, insa mai cu seama avea oroare de acest tip de traduceri a Lor. Karl Sandburg spunea despre Ele ca nu sunt decat deschiderea si inchiderea unor usi, lasandu-I pe cei care privesc prin deschizatură să ghiceasca ce s-a intamplat in frantura aceea de clipa. Ziaristul Celâl daca avea nevoie vreodata sa traduca una din Ele, o facea printr-o metamorfoza. Dar ce deveneau Ele dupa traducerea lui?
R-s: proza.

Comentariu: Ziaristul Celâl avea oroare de traducerile in versuri a poeziilor din limbi straine.

Autor: Cornel Roşca
16. Echipa Boca Juniors din Buenos Aires, una din cele mai titrate echipe de fotbal din America de sud si din lume, a fost fondata de citiva italieni care venisera in Argentina. Este destul de interesant modul cum au decis ei sa aleaga culorile tricourilor, care in cele din urma au fost preluate de pe drapelul suedez. Dar unde anume au mers italienii pentru a cauta "inspiratie" ?
R: in port.

C: ei au ales culorile steagului primei corabii sosite in port

Autor: Jeka Bîbîlici
17. In “Scrisori catre tanarul romancier” de Mario Vargas Llosa, autorul descrie un anumit procedeu narativ folosit pe larg de scriitorii consacrati. El consta in construirea unei istorii principale, iar in interiorul ei crearea unor istorii secundare derivate si a altor istorii in continutul celor secundare, intr-o succesiune care se prelungeste pana la infinitezimal. Cea mai renumita reprezentanta, maestru a acestui gen a fost Seherezada din O mie si una de nopti. Insa cum este denumit de catre autor, acest procedeu narativ?
R-s: Matrioşca

Autor: Cornel Roşca

18. Conform unor versiuni, acest cuvânt îşi are originea în faptul că se considera că pasiunea excesivă a acestor oameni pentru un anumit tip de „spectacol” era cauzată de influenţa unor fiinţe vii unicelulare.

Răspuns: Microbist

Comentariu: cei care au creat cuvântul respectiv, i-au comparat pe fanii fotbalului cu nişte oameni bolnavi, cu tulburări provocate de anumiţi...microbi.

Sursa: Dicţionar de dificultăţi şi surprize ale limbii române, dr. Alexei Palii.

Autor: Irina Breahnă
19. : 't ' se lipeşte de 'i' şi sunetul explodează. Limba rămâne în urmă ca lumina aprinsă într-un apartament în care nu mai locuieşte nimeni. 'm' produce atingerea buzelor ca flash-ul unei camere foto, iar 'i' produce de data aceasta implozia, şi totul se prăbuseşte în cerul gurii ca sunetul 'd'. 'i'-ul reface, reconstruieşte un ansamblu care va ceda prin înlănţuirea sunetelor ce produc explozii în cerul gurii de catre 't' . 'a'-ul este privirea rece a unei camere care înregistrează departe şi care departează astfel incit 't' şi 'e' sunt imaginea acelei ciuperci de praf care se ridică de la sol până la cer.

Care alt cuvint a fost descris de acelasi autor, la inceputul unei carti celebre aparuta la mijlocul sec XX. Pentru a va ajuta va numesc si urmatorul sir: zaraza. cubrick. alizee. dolores. celine dion.


R: Lolita

C: Autor Nabokov. La inceputul cartii “Lolita” se descrie in acelasi mod numele eroinei principale. Referitor la sir: Zaraza piesa a lui Lolita Mileavskaia, Cubrick a regizat ecranizarea romanului, Alizee si Celine Dion au piese Lolita. Lolita e diminutiv de la Dolores.

Autor: Jeka Bîbîlici
20. Ea poate fi:


  • motiv de căsătorie, în China

  • sursă de energie termică şi apă caldă

  • furnizor de materie primă pentru un comerţ profitabil, dar şi atracţie turistică, de exemplu în Egipt

Dar ce unealtă agricolă îi atribuie, tradiţional, cultura populară?

Răspuns: coasa

Comentariu: Ea este moartea, in china se practica casatoria dupa moarte, sursa de energie de la degajarile de caldura din crematoriu, atracție turistică in egipt și piața roșie, in china se vind sufletele femeilor moartea pentru a le casători ulterior..

Autor: Diomid Revenco

Runda 3.

21. Mic experiment ştiinţific: Luaţi o lămâie şi taiaţi-o în patru. Adăugaţi, treptat feliile într-o ceaşcă cu ceai negru. Dacă o să vă daţi seama ce se va produce în urma acestui mic experiment, ne veţi spune în cinstea cui a fost numit el, în glumă, de către autorul întrebării.

Răspuns: Michael Jackson

Comentariu: ceaiul se va decolora treptat 

Sursa: "365 de expermente stiintifice simple" autori Richard Churchill, Louis Loesching, Muriel Mundell

Autor: Ileana Pârţachi


22. Fiul văduvei din Nain şi fiica lui Iair. Probabil că nu aţi auzit până acum de ei. Dar aproape sigur aţi auzit de un al treilea personaj şi unicul care mai poate intra în această categorie selectă, selectă mai ales din perspectiva noastra a românilor creştin-ortodocşi.

Nu va cerem sa scrieţi numele celui de-al treilea personaj, ci criteriul concret al selectării celor 3 personaje. Imprejurimile cimitirului soldatilor germani de la posta veche v-ar putea ajuta sa raspundeti?

Răspuns: Ei sunt cei 3 oameni înviaţi de către Isus Hristos, atestaţi în Biblie

Comentariu: Personajul nr. 3 este Lazar, suprafaţa uriaşă de pământ e fostul cimitir Doina, actualmente Sf. Lazăr

Autor: Dabija Orest, Badia Sergiu, GS
23. Lisa Hoffman spunea ca X este asemeni cifrei Pi - la fel de firesc, irational si important.Montegne spunea ca X este asemeni unei colivii unde tind să intre păsările din afara ei şi de unde vor să evadeze cele din interiorul ei. Ce este X?

Răspuns: Căsătorie

Autor: Corunga Iulian, echipa A-Style.
24: In ultimul timp tot mai des apare notiunea de Black August, adika augustul negru. Notiunea se refera la marele numar de catastrophe, atit naturale, cit si financiare ce au avut lok anume in luna august. Evenimentul pe care doresk sa mi-l scrieti pe foita de raspuns, a avut lok intr-o capitala europeana si a fost numit ironic (umor negru as zice kiar) “Cel mai mare foc bengal din lume”. Numiti evenimentul.
R: Incendiu in turnul Ostankino.

C: Incendiul a avut lok pe 29 august 2000.

Autor: Jeka Bîbîlici
25. In romanul “Cartea Neagra” de Orhan Pamuk, ziaristul Celâl primeste urmatorul sfat de la cei trei veterani in ziaristica: “Sa faci asta putin, dar cu placere, fiindca astfel vei parea mai invatat decat cel care face asta mai mult, insa cu plictis.” Numiti-l pe cel datorita caruia aceasta activitate a devenit accesibila si treptat populara in randurile maselor.
R-s: Gutenberg.

Com: e vorba de citirea cartilor, care datorita inventarii tiparului a devenit mai accesibila.

Autor: Cornel Roşca
26. Atentie: In intrebare exista o substitutie. Cartea verde e un roman de-a lui Jules Verne. Cartea albastra a aparut recent şi e puţin probabil să o utilizaţi, fiind ceva oarecum de lux momentan. Urmeaza intrebarea: ce am înlocuit prin carte?

Dacă se ştie că adevăratele cărţi sunt ferite de cel mai frecvent tip de carţi?

Rapuns: Rază

Comentariu: Cartea Albastră = Blue Ray , Cartea verde- Green Ray.

Autor: Dabija Orest, GS
27. Ascultati urmatoarele citate:

“Du-te si spune-le spartanilor, strain trecator, ca noi stam aici fiindca am respectat legea lor.” - Simonide

“Pentru a-ti salva lumea ta, ai rugat acest om sa moara. Daca te-ar vedea azi, te-ar intreba oare de ce?” – W.H.Auden

“Tot ce-I mai bun abia se incepe.” – Frank Sinatra

“Iarba sunt, mai simplu nu pot fi.” – Grigore Vieru

Spune-ti ce au ele in comun printr-un cuvant de origine greaca.


R-s: epitaf.

Com: Acestea sunt unele dintre cele mai célèbre epitafuri.

Autor: Cornel Roşca
28. Conform unor versiuni, acest cuvânt îşi are originea în faptul că strămoşii noştri latini, atunci când au vrut să caute un nume pentru „ploşniţă” au legat numele ei de putere „a puţi” şi de nasus „nas”. Francezii, care au preluat cuvântul de la latini, au observat că vietatea respectivă, cu corpul turtit, se înfige în corpul omului pentru a-i suge sângele, şi au folosit acelaşi cuvânt pentru a numi şi altă realitate. Despre ce cuvânt este vorba?

Răspuns: piuneză/se acceptă şi „pioneză”

Comentariu: în franceză şi ploşniţă şi piuneză sunt numite punaise

Sursa: Dicţionar de dificultăţi şi surprize ale limbii române, dr. Alexei Palii.

Autor: Irina Breahnă
29: Menţionat deja în Biblie şi Coran, se consideră că a existat până la apariţia omului pe pământ şi că ar putea supravieţui unui eventual „sfârşit al lumii”. Noe şi Alexandru Macedon luptau împotriva lui cu smoală şi ulei de măsline, dar se pare că nici explozia centralei nucleare de la Cernobâl nu i-a putut sta în cale. Numiţi-l pe acest „invincibil”, ştiind că un scriitor român l-a făcut în 1931 parte a creaţiei sale.

Răspuns: mucegai

Comentariu: Scriitorul român este T. Arghezi care publică în 1931placheta de versuri "Flori de mucigai"

Sursa: Filmul documentar a canalului 1 „Pleseni”

Autor: Diomid Revenco

30. În general, multe s-au schimbat în concepția oamenilor referitor la competițiile sportive. Se organizează noi si noi concursuri, iar imaginația oamenilor este fără margini. De exemplu, în Rusia și Ucraina de ceva timp se organizează un campionat între elevi la aruncarea X, greutatea căruia nu depașește 5 kg. De fapt recordul în prezent este de 18,5 metri. Vă rog să-mi spuneți peste un minut despre ce competiție merge vorba?

Răspuns: Aruncarea ghiozdanelor

Sursă: Vokrug Sveta Nr. 6 2008, pag. 24

Autor: Viorel Chihai

Runda 4.


31. Atenţie şirul: Laringita, Meningita, Peritonita, Lorieric, Kukutzapoli, Ianuarie 1792, Februarie 1972, Martie 1792 şi Aprilie 1792. Ştiind că Martie 1792 nu mai există din septembrie 1904, fiind ultimul din familia sa, spuneţi-ne ce conţinea topul în care autorul întrebării a găsit şirul de mai sus.

Răspuns: topul conţinea cele mai ciudate nume

Comentariu: Лориэрик – "Ленин, Октябрьская Революция, Индустриализация, Электрификация, Радиофикация и Коммунизм", Кукуцаполь ("Кукуруза – царица полей")

Sursa: http://demiart.ru/forum/journal.php?user=278677&comm=49447

Autor: Diomid Revenco

32. Această corabie norvegiană e probabil cea mai cunoscută din istoria ţării, numele ei tradus în româna fiind „Înainte”, acesta sfidând vechile legităţi ale naturii ce nu au putut fi încălcate de alte ambarcaţiuni precedente anului 1892. În 1983 în România apare un film ce conţine numele norvegian al ambarcaţiunii. Dar cum se numea ambarcaţiunea?

Răspuns: FRAM

Comentariu: În 1892 e lansată FRAM ce sub conducerea marelui savant Nansen ajunge la doar 200 kilometri de polul nord, performanţă nouă pentru acele vremuri; filmul românesc e ecranizarea celebrei cărţi pentru copii „Fram, ursul polar” de Gellu Naum.

Autor: Dabija Orest, GS
33: Dacă ar fi să aproximăm, am putea spune că ambii au avut aceeaşi funcţie. Despre al doilea la vârsta de 52 de ani se zicea că e tânăr şi energic. Ce apelativ i se conferise primului, dacă, aproximând din nou, am putea spune că acelaşi apelativ l-a purtat şi un binecunoscut povestitor.

Răspuns: bunel (cu referinţă la V.I.Lenin)

Comentariu: lui I. Creangă i se spunea „Sfatosul bunic din Humuleşti”

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Putin, http://en.wikipedia.org/wiki/lenin

Autor: Diomid Revenco
34. Micul Prinţ cântareşte 13 tone şi a fost „botezat” în cinstea lui Benjamin Holl, care îndeplinise funcţia de reprezentat al comisiei parlamentare în perioada când a fost montat Micul Prinţ. Peste un minut spuneţi-ne ce am înlocuit prin Micul Prinţ.

Răspuns: Big Ben

Comentariu: Big Ben defapt este numele clopotului montat in turnul cu ceas de pe Westminster, ci nu a ceasului sau turnului cum considera majoritatea.

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Ben

Autor: Diomid Revenco
35. Pe data de 5 Aprilie cu totii ne vom face datoria de cetatean. Daca am fi niste romani din sec 2 i.e.n, ne-am fi exprimat votul intr-un mod care nu se prea deosebeste de cel prezent. La fel am dispune de ghisee de votare, de buletine de vot, de coshuri in care aruncam buletinul si de un X. Acest X apare in titlul unei ecranizari cu Natalie Portman a unui celebru roman antiutopic. Acest X se asociaza si cu Winston Churchill, intr-un moment crucial al istoriei. Desenati pe foitza de raspuns ceea ce a fost inlokuit prin X.
Raspuns: V

Comentariu: semnul V – votat . In timpul votului romani, de altfel ca si cetatenii prezenti in buletinele de vot lasa semnul V (cu stampila) – ceea ce semnifica votat, la romani prima litera din “VTI Rogas” – ceea ce inseamna vot afirmativ. Filmul V for vendetta. Semnul V semnificind victoria, aratat de Churchill.

Autor: Oxana Shutreac
36: In scopuri de spionaj, numele au fost putin modificate.

Alexandru - om de stiinta renumit, premiat cu Nobel

Ianis - scriitor, tatal unui celebru erou de actiune

Victor - regizorul ecranizarii celui mai renumit roman al lui Margaret Mitchell.

scrieti un substantiv propriu care i-ar reuni pe tustrei?
R: Fleming

Comentariu: Toti aveau familia Fleming. Alexander a descoperit penicilina. Ian Fleming autorul cartilor despre James Bond. Victor Fleming a regizat Gone bu the Wind.

Autor: Jeka Bîbîlici
37. Protagonistul romanului “O perfecta zi perfecta” de Martin Page [Paj – fr.] s-a hotarat intr-o zi sa faca asta. I-a fost cu atat mai usor cu cat niciodata nu s-a apucat. A procedat asa deoarece sa faci asta e bine vazut, intrucat dai dovada de o vointa puternica, de atentie fata de propria sanatate si de respect pentru anturaj. A ajuns la concluzia ca e mai bine sa fii un X care face asta, decat un Y. Un Y se plange neincetat de anturaj, stranuta, in fine strica cheful tuturor si nimeni nu-I remarca performanta. Pe cand un X care face asta e un erou. Ce a hotarat sa faca intr-o zi protagonistul romanului?
R-s: Sa se lase de fumat.

Com: X – fumator; Y – nefumator.

Autor: Cornel Roşca
38. Conform unor versiuni, acest cuvânt îşi are originea în faptul că oraşele antice, concepute din motive strategice în forma de cetaţi, erau divizate prin ziduri în 4 sectoare.

Răspuns: cartier

Comentariu: Lat. quattuor - patru

Sursa: Dicţionar de dificultăţi şi surprize ale limbii române, dr. Alexei Palii.

Autor: Irina Breahnă
39. Aceste patru litere sunt întîlnite foarte des, mai ales în cărțile de istorie scrise în limba engeză. De fapt sunt și primele printre suratele lor. Prima pereche a fost introdusă in 525 de Dionysius Exiguus. În viața de zi cu zi noi omitem sa o utilizăm. Nu putini englezi presupun ca prima pereche s-ar traduce ca "după moarte", însă ceea ce este eronant, fiindcă se pierd ani buni. A doua pereche de fapt este de la sine înțeles în limba engleză. Știind că prima pereche provine din latină, iar a doua este un termen englez, vă rugăm peste un minunt să le scrieți.

Răspuns: AD BC

Sursă: http://en.wikipedia.org/wiki/Anno_Domini

Autor: Viorel Chihai


40. O insecta, o insecta a devenit dependentă de o plantă stupefiantă. Atunci când a fost privată de sursa dependenţei sale, acesteia i s-a facut întra-atât de rău încât nu a mai fost în stare să se deplaseze normal. În mod straniu, acest fapt a devenit sursă de mare veselie. Peste un minut, scrieţi primul vers al acestei triste istorioare, în limba originala.

Răspuns: La cucaracha, la cucaracha.. 

Autor : Corunga Iulian, echipa A-Style.

Comentariu: La cucaracha, la cucaracha, ya no puede caminar;


porque no tiene, porque le falta marihuana que fumar.

(gândacul,gandacul, nu mai poate merge, fiindcă nu are, fiindcă îi trebuie, marijuana să fumeze)

Runda 5.
41. În Anglia, pe timpul lui Iacob I, majoritatea bărbaţilor englezi care erau serviţi cu o halbă de bere, până a o bea se uitau foarte atent pentru a observa dacă la fundul halbei este sau nu un shilling. În cazul dacă il descopereau, renunţau la berea gratis. Dar ce scop urmăreau persoanele care îi serveau pe englezi cu bere şi aruncau shillingul în halbă?

Răspuns: înrolarea în armată (răspunsuri cu acelaşi sens)

Comentariu: Pe timpul lui Iacob era suficient sa bei o bere din contul regelui, iar shillingul reprezenta prima leafa in avans, fapt de care se foloseau inrolatorii, de aia barbatii erau prudenti.

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/James_I_of_England

Autor: Diomid Revenco
42. Acest renumit ofiter nu a fost primit in serviciul militar rus. De fapt el nu a fost de acord sa retrogradeze cu un grad militar, asa cum I s-a propus. Se zice ca iesind de la generalul Zaborovski, el a promis ca va intra in slujba regelui prusiei care ii va oferi dintr-o data rangul de capitan. Insa nu a slujit nici pt Prusia. poate partial si din cauza ca detesta limba germana. De fapt nici limba tarii pentru care a slujit nu a vorbit-o niciodata curat, ci cu un puternic accent. Care accent?
R: Corsican.

C: Este Napoleon Bonaparte.

Autor: Jeka Bîbîlici
43: Aceasta notiune isi are radacinile inca in timpurile razboaielor napoleoniene, semnificind in traducere dintro limba de provenienta latina "razboi mic". referitor la tacticile acestui mic razboi au fost scrise multe carti, printre autori numarindu-se MaoZedong sau Thomas Edward Lawrence, (adika Lawrence din Arabia, pentru cei ce au vazut filmu).

Probabil le va fi mai usor sa raspunda la aceasta intrebare iubitorilor de jokuri la calculator sau celor ca au ascultat radio la bucuresti. Numiti aceasta notiune si pe cel mai renumit adept, strateg si autor al celei mai renumite carti despre ea.


R: Guerilla, Che Guevara.

C: Razboi de guerilla. Jok la calculator: counter-strike. Radio guerilla bucuresti.

Autor: Jeka Bîbîlici
44. Aflat intr-o zona metropolitana printre cele mai mari din lume, acest oras este al 4lea dupa populatie intro tara europeana. Pot sa va zik ca a fost fondat in anul 38 ien de catre romani, sau pot sa va povestesk despre ţapii fotbalistici, sau sa va zik ca e oras inrudit cu Torino, dar cel mai bun indiciu ar fi o istorie.

Johann Maria Farina (1685–1766), un expatriat Italian, nascut anume in acest oras, a inventat un parfum de concentraţie redusă, pe care l-a numit in cinstea orasului sau natal. Incepind cu secolul 18 acest parfum a devenit foarte renumit. Se poate menţiona că, în pofida numelui său, parfumul inventat de Farina, avea o concentraţie de produşi aromatici de 7%, şi, după clasificările actuale, se incadreaza intr-o alta grupa de parfumuri.

Numiti orasul.
R: Cologne, sau Koln.

C: Apa de colonie se zice la noi, desi termenul este apa de Colonia, după numele latinizat al oraşului german Köln. Parfumul inventat de Farina nu era o apă de colonie, ci o apă de toaletă.

Jukatorii celor de la clubul de fotbal Koln sunt numiti ţapi, ati putut auzi saptamina trecuta cind i-au batut in ospetie pe Bavaria: Kozly biut Bavariu.

Autor: Jeka Bîbîlici


45. Orhan Pamuk in pasaje din romanul sau “Cartea Neagra” descrie Turcia contemporana in care are loc intersectia dintre modern si traditie, intre Occident si Orient si situatia mizerabila in care se afla majoritatea populatiei, criticand ignoranta autoritatilor care nu admit existenta problemelor cu care se confrunta societatea. Unul din personaje, ziaristul Celâl pune o intrebare deschisa autoritatilor intr-unul din articolele sale: “Daca totul este perfect in tara asta, precum spuneti; daca tata lucreaza si intretine familia, iar mama are grija de casa si copii, iar copii invata bine la scoala; daca cei in varsta au parte de o batranete usoara si fara lipsuri; daca oamenii sunt asa de fericiti si nu au grija zilei de maine, atunci de ce se vand atatea…?” Finisati fraza ziaristului.
R-s: bilete la loterie.

Autor: Cornel Roşca


46. Probabil majoritatea barbatilor din sala si-ar fi dorit de ziua lor un tort enorm, etajat, din care sa sara o stripteuza topless. Dar putini stiu ca in sec16 anume baietii erau cei ce sareau din tort, in timpul multiplelor orgii care aveau lok, paradoxal, dar anume la această curte europeană. Daca o sa va dati seama în ce stat se afla aceasta curte, veti putea numi si o anume fobie bizara, ce se manifesta prin teama fata de toti conducatorii acelei curti.
R: papofobie.

C: Alexandru al 6lea, supranumit Borgia, ocupa pina acum lokul 1 in topul celor mai nebuni Papa de la Roma. A condus in Statul Papal.

Autor: Jeka Bîbîlici
47. In Coreea de Nord, unde se afla unul dintre cele mai severe regimuri totalitare din lume, folosirea Lor a fost interzisa in 2004. Si abia saptamana asta, intrebuintarea Lor a fost din nou permisa. Insa pe parcursul acestor 5 ani, cetatenii oricum au continuat sa se foloseasca de Ele, pe ascuns, fiind aduse in tara, prin contrabanda. Medicii nu recomanda folosirea lor mai mult de 5 minute pe zi, atragand atentia la influenta negativa pe care Ele o au asupra organismului. Deasemenea spun ca la o varsta frageda, pana la 14 ani, folosirea Lor are consecinte dezastruoase. Despre ce este vorba?

R-s: telefoanele mobile.

Autor: Cornel Roşca
48. Conform unor versiuni, acest cuvânt îşi are originea în denumirea unui castel din Siria, în care probabil mulţi bărbaţi şi-au pierdut banii sau şi-au găsit norocul.

Răspuns: hazard/se acceptă şi „azart”

Comentariu: castelul se numea Al-Azar şi era vestit pentru jocurile de noroc care se desfăşurau în incinta lui.

Sursa: Dicţionar de dificultăţi şi surprize ale limbii române, dr. Alexei Palii.

Autor: Irina Breahnă
49. Pe timpul lui Ioan Luca Caragiale, biserica catolică a fost condusă pe rînd de Papa Pius al IX-lea, Papa Leon al XIII-lea, Papa Pius al X-lea. Tot pe atunci se incepea și epoca capitalistă. Un șir de bănci au aparut în România, una din ele fiind și Banca Comericala Româno Italiană. De fapt la alcătuirea acestei întrebări s-a condus după o anumită tactică. Dar ce fel de tactică?

Răspuns: Cavalereasca

Comentariu: În limba română există doar 5 cacofonii acceptabile - Ioan Luca Caragiale, biserica catolică, epoca capitalistă, banca comercială, tactica cavalereasca.

Sursa: http://www.geocities.com/tavilis/diverse.htm

Autor: Viorel Chihai
50. colectia de poze: "semne ca sotul vrea sa te omoare"

Ce e scris pe ultima imagine?











R: uscator de par/fen.

Autor: Jeka Bîbîlici
Yüklə 78,33 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin