Cum a luat ființă Clubul?



Yüklə 454 b.
tarix01.08.2018
ölçüsü454 b.
#64823



Cum a luat ființă Clubul?

  • Cum a luat ființă Clubul?

  • Acest Club este dedicat celor pasionați de dezbateri academice, celor care vor să-și dezvolte abilitățile de comunicare și de argumentare și celor care vor să-și pună în valoare cunoștințele.

  • Clubul a fost înființat în martie 2012 ca urmare a participării Colegiului la Concursul Național de Debate ”Tinerii dezbat”, organizat de ARDOR (Asociația Română de Dezbatere, Oratorie și Retorică), unde am participat cu o echipă ce va rămâne în istoria debate-ului cantemirist: Sassu Dragoș (XII C), Ciongariu Ana-Maria (XII F) și Cristea Cosmin (XI F).

  • Clubul este coordonat de profesorii: Crăciun Ionuț și Ionescu Valentin.

  • Cu pași mici, Clubul a strâns, la sfârșitul lui iunie 2012, aproximativ 9 membri.

  • Ce înseamnă un meci de debate?

  • Acesta presupune două echipe, una afirmatoare (Guvern) și una negatoare (Opoziție), ele trebuind să susțină sau să contraargumenteze moțiunea dată de Parlament. Fiecare membru al echipei are un rol bine definit, important într-un meci fiind ca vorbitorii să realizeze o zonă de conflict în care să-și susțină ideile. Mai multe informații despre rolurile vorbitorilor în debate-ul format World Schools găsiți pe site-ul: http://ardor.org.ro/main.php?content=format_ws .





1. Clubul de debate se dorește a fi un mediu prielnic pentru dezvoltarea unor abilități, precum: gândirea critică, capacitatea de argumentare, concizia și claritatea în exprimare, rezonabilitatea în afirmarea unei opinii având o documentație prealabilă, toleranța față de opiniile adverse, persuasiunea; ascultarea activă.

  • 1. Clubul de debate se dorește a fi un mediu prielnic pentru dezvoltarea unor abilități, precum: gândirea critică, capacitatea de argumentare, concizia și claritatea în exprimare, rezonabilitatea în afirmarea unei opinii având o documentație prealabilă, toleranța față de opiniile adverse, persuasiunea; ascultarea activă.

  • 2. Urmărim capacitatea de a lucra in echipă, de a face documentare riguroasă, de a identifica surse credibile de informatii, de a construi discursuri publice de impact, de a ascuți umorul și fair play-ul.

  • 3. Avem în vedere participarea la diverse competiții regionale, naționale și chiar internaționale, dezvoltând caracterul de competitie al elevilor.



Dorința de a ne exprima punctul de vedere și dorința de a asculta alte puncte de vedere.

  • Dorința de a ne exprima punctul de vedere și dorința de a asculta alte puncte de vedere.

  • Interesul față de temele pe care le dezbatem.

  • Competițiile la care participăm și pe care le organizăm.

  • Spiritul de echipă, prieteniile care se leagă, dar și competitivitatea.

  • Dezvoltarea unei gândiri critice care nu-i permite conștiinței să doarmă.

  • Ne motivează că suntem un grup, un club de ”ritori” care tot timpul vor pune întrebarea ”de ce?”.



Cu toate că acest club s-a înfiintat acum un an și ceva, el s-a dezvoltat frumos și nu este un club la care doar tocilarii participă, așa cum este văzut de unii; NU, dimpotrivă, cei care participă la aceasta activitate extrașcolara nu sunt tocilari, ci sunt oameni inteligenți care doresc să învețe să-și susțină punctul de vedere. Nu pot spune că este ceva ușor. Nu este de neglijat și faptul că cei care vin la acest Club au ocazia să participe la concursuri și de a-și demonstra calitățile, dar și de a învăța lucruri noi și de a cunoaște mai multe persoane. Sugerez oricui să se înscrie la acest club, nu doar pentru a spune că participă la o activitate extrașcolara, ci, în primul rând, pentru viitorul lui.

  • Cu toate că acest club s-a înfiintat acum un an și ceva, el s-a dezvoltat frumos și nu este un club la care doar tocilarii participă, așa cum este văzut de unii; NU, dimpotrivă, cei care participă la aceasta activitate extrașcolara nu sunt tocilari, ci sunt oameni inteligenți care doresc să învețe să-și susțină punctul de vedere. Nu pot spune că este ceva ușor. Nu este de neglijat și faptul că cei care vin la acest Club au ocazia să participe la concursuri și de a-și demonstra calitățile, dar și de a învăța lucruri noi și de a cunoaște mai multe persoane. Sugerez oricui să se înscrie la acest club, nu doar pentru a spune că participă la o activitate extrașcolara, ci, în primul rând, pentru viitorul lui.

  • (Valentin Lupu, clasa a IX-a)



Eu consider că debate-ul e mai mult decât o " ceartă organizată“, așa cum unii o văd. Clubul de Debate este locul la care apelează cei ce simt nevoia să se facă auziți. Cei care vor să învețe cum să-și exprime ideile, pentru că au atâtea de spus. Pentru că ei simt că pot schimba ceva. Toți elevii care participă la acest club merită admiratia celorlalți, pentru că nu e ușor, timid fiind, să susții coerent un argument în fața unei mulțimi, să nu te pierzi, să treci peste emoții și să te concentrezi pe ceea ce ai de spus. Concursul “Cantemir dezbate" a fost o adevarată încercare, atât pentru începători, cât și pentru cei mai experimentați. Pentru mulți a fost prima oară, primul concurs de debate. Public, arbitri și concurenți. Colegi pe care ajungi să-i cunoști mult mai bine. E surprinzător câte poti să înveți despre un om atunci când stai să-l asculți și ai răbdare să îl înțelegi. Prin urmare, sunt de părere că debate-ul este un adevărat ajutor pentru cei care au ceva de spus. Într-un interval scurt de timp, acest club a devenit o parte importantă din viața mea, m-am atașat de echipă și am învățat mai multe decât mă așteptam.

  • Eu consider că debate-ul e mai mult decât o " ceartă organizată“, așa cum unii o văd. Clubul de Debate este locul la care apelează cei ce simt nevoia să se facă auziți. Cei care vor să învețe cum să-și exprime ideile, pentru că au atâtea de spus. Pentru că ei simt că pot schimba ceva. Toți elevii care participă la acest club merită admiratia celorlalți, pentru că nu e ușor, timid fiind, să susții coerent un argument în fața unei mulțimi, să nu te pierzi, să treci peste emoții și să te concentrezi pe ceea ce ai de spus. Concursul “Cantemir dezbate" a fost o adevarată încercare, atât pentru începători, cât și pentru cei mai experimentați. Pentru mulți a fost prima oară, primul concurs de debate. Public, arbitri și concurenți. Colegi pe care ajungi să-i cunoști mult mai bine. E surprinzător câte poti să înveți despre un om atunci când stai să-l asculți și ai răbdare să îl înțelegi. Prin urmare, sunt de părere că debate-ul este un adevărat ajutor pentru cei care au ceva de spus. Într-un interval scurt de timp, acest club a devenit o parte importantă din viața mea, m-am atașat de echipă și am învățat mai multe decât mă așteptam.

  • (Ana Rusescu – clasa a IX-a)



Pentru mine, debate-ul reprezintă mult decât "acea activitate extrașcolara la care ar trebui să iau parte". Documentarea pe moțiuni, tensiunea de dinainte și de după fiecare meci și momentele în care pur și simplu te distrezi cu colegii care, la un moment dat, îți devin prieteni, sunt lucrurile fără de care viața mea ca elevă în Cantemir nu ar mai fi la fel. Pe langă exprimarea clară a ideilor și dezvoltarea unei gândiri ceva mai analitice, am învățat ce înseamnă munca în echipă. Cu ajutorul debate-ului, am intrat în contact cu persoane din toate colțurile țării și pot spune că, desi este multa muncă, satisfacțiile sunt pe masură.

  • Pentru mine, debate-ul reprezintă mult decât "acea activitate extrașcolara la care ar trebui să iau parte". Documentarea pe moțiuni, tensiunea de dinainte și de după fiecare meci și momentele în care pur și simplu te distrezi cu colegii care, la un moment dat, îți devin prieteni, sunt lucrurile fără de care viața mea ca elevă în Cantemir nu ar mai fi la fel. Pe langă exprimarea clară a ideilor și dezvoltarea unei gândiri ceva mai analitice, am învățat ce înseamnă munca în echipă. Cu ajutorul debate-ului, am intrat în contact cu persoane din toate colțurile țării și pot spune că, desi este multa muncă, satisfacțiile sunt pe masură.

  • (Andreea Albulescu – clasa a IX-a)



Am pornit în activitatea aceasta cam nesigur. Nu știam dacă am timpul, sau mai bine zis cheful, să-mi consum timpul meu liber cu o activitate ce îmi părea a cere foarte multă organizare și dedicare. M-am înșelat! Această organizare, acest cadru formal sunt, de fapt, ca o familie. Da, petrecem clipe fumoase împreună, mergem la concursuri, unde învățăm să facem față provocărilor și creștem prestigiul Colegiului. Cât despre dedicare, aceasta vine de la sine prin interesul pe care îl stârnesc moțiunile. Și, să știti că motiunile nu sunt atât de plictisitoare pe cât și-ar imagina unii! Sunt și probleme principiale ce necesită documentare, dar și probleme cotidiene (cum ar fi gestul Sabinei, eutanasierea câinilor comunitari sau cenzurarea versurilor rap). Cred că cel mai important lucru pe care l-am învățat din dezbateri este să privesc orice problemă (oricât de absurdă ar părea) din toate punctele de vedere, și abia apoi să îmi formez o opinie. Însă, de departe cea mai mare plăcere a acestei activități este susținerea discursului hotărâtor! Nimic nu se compară cu senzația de energie și împlinire adusă de un discurs ce transformă o cauză pierdută în cea mai dreaptă decizie! Aceasta este definiția puterii!

  • Am pornit în activitatea aceasta cam nesigur. Nu știam dacă am timpul, sau mai bine zis cheful, să-mi consum timpul meu liber cu o activitate ce îmi părea a cere foarte multă organizare și dedicare. M-am înșelat! Această organizare, acest cadru formal sunt, de fapt, ca o familie. Da, petrecem clipe fumoase împreună, mergem la concursuri, unde învățăm să facem față provocărilor și creștem prestigiul Colegiului. Cât despre dedicare, aceasta vine de la sine prin interesul pe care îl stârnesc moțiunile. Și, să știti că motiunile nu sunt atât de plictisitoare pe cât și-ar imagina unii! Sunt și probleme principiale ce necesită documentare, dar și probleme cotidiene (cum ar fi gestul Sabinei, eutanasierea câinilor comunitari sau cenzurarea versurilor rap). Cred că cel mai important lucru pe care l-am învățat din dezbateri este să privesc orice problemă (oricât de absurdă ar părea) din toate punctele de vedere, și abia apoi să îmi formez o opinie. Însă, de departe cea mai mare plăcere a acestei activități este susținerea discursului hotărâtor! Nimic nu se compară cu senzația de energie și împlinire adusă de un discurs ce transformă o cauză pierdută în cea mai dreaptă decizie! Aceasta este definiția puterii!

  • (Horia Velciu – clasa a IX-a)



Concursul Național "Tinerii Dezbat” – ediția 2012, etapa regională – 20 mai 2012;

  • Concursul Național "Tinerii Dezbat” – ediția 2012, etapa regională – 20 mai 2012;

  • Simpozionul Interjudețean ”Istoria și spiritualitatea satului românesc”, ediția I, 2012 – invitat de onoare cu moțiunea: AP consideră că satul este vatra culturii românești – 31 mai 2012, Tătărăști, Bacău.

  • Concursul Național ”Saint George City of Debate” – 1-3 martie 2013.

  • Turneul de debate: ”Cantemir dezbate” – 1-3 aprilie 2013 – Locul I la începători și locul al II-lea la avansați.

  • Concursul Național "Tinerii Dezbat” – ediția 2013, etapa regională, organizată în Colegiul nostru.



















Competiția internă:

  • Competiția internă:

  •  

  • Locul 1: Echipa ”Velcescu&Co.” (Sassu Dragoș, Velcescu Andrei, Marin Beatrice)

  • Locul 2: Echipa ”F” (Cristea Cosmin, Tenie Cosmin, Bîrzescu Adrian)

  • Locul 3: Echipa ”9 D&F” (Velciu Horia, Rusescu Ana, Lupu Valentin)

  •  

  • Locul 4: Echipa ”10 A2” (Popa Maria, Săvulescu Mihnea, Lupulescu Ionuț)

  • Locul 5: Echipa ”Troll Faces” (Lădaru Bianca, Colceri Raluca, Petrică Silviu)

  • Locul 6: Echipa ”KSA” (Albulescu Andreea, Ciortoloman Kandra, Miu Simona)

  • Locul 7: Echipa ”10 A1” (Gheorghiu Asmara, Iordan Alex, Neacșu Andrei)

  • Locul 8: Echipa ”9G” (Marin Cristina, Enea Diana, Stănescu Alexandra)







    • VĂ AȘTEPTĂM ÎN MAREA NOASTRĂ FAMILIE
    • (acum, Clubul are peste 20 de membri,
    • tu poți fi următorul debater...)


Yüklə 454 b.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin