Informare de zi 09



Yüklə 16,47 Kb.
tarix12.01.2019
ölçüsü16,47 Kb.
#96301


Accesibilitatea serviciilor medicale oferite în mediul privat. Orientarea către pacient
Sorina Voicu.jpg

Sorina Voicu – Assitant Manager, ISIS Medical Center

Accesul la serviciile de educaţie şi de sănătate este considerat un drept fundamental al individului, în toate ţările civilizate. În ciuda acestor drepturi statuate în conformitate cu principiile umane moderne, toate sistemele de sănătate şi educaţie europene au unele dificultăţi în acoperirea întregii populaţii cu servicii. În România, sărăcirea populaţiei ca şi disfuncţii ale sistemelor educaţional şi medical au generat o serie de forme de excluziune socială de la aceste servicii specifice ţărilor cu probleme de infrastructură şi populaţie cu un standard de viaţă scăzut. Vă propunem în cele ce urmează o analiză a problemelor de acces la sistemul medical în general şi prezentarea câtorva soluţii pentru creşterea accesului la serviciile medicale private.

Pentru ţările incluse în Uniunea Europeană accesul la serviciile de sănătate este statuat la nivel legislativ şi garantat în Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene: „oricine are dreptul la accesul la serviciile medicale preventive şi dreptul de a beneficia de tratament medical”. Alături de un alt obiectiv, libertatea de opţiune pentru beneficiari, accesul echitabil şi cât mai larg la serviciile medicale se numără printre obiectivele urmărite de fiecare sistem sanitar. Însă în prezent, la nivel mondial, nici un sistem sanitar nu poate atinge simultan toate obiectivele propuse la un nivel maximal. Maximizarea unui obiectiv duce la descreşterea atingerii altuia. Deciziile de politică sanitară sunt cele care hotărăsc tipul de organizare a sistemului spre maximizarea unuia sau altuia dintre obiective, în funcţie de tradiţia şi ideologia fiecărui stat.

Cladire.jpg

În general, o libertate ridicată de alegere pentru diverse dimensiuni ale serviciilor determină costuri crescute şi o îngrădire a accesibilităţii, fiindcă pacienţii trebuie să suporte costuri ridicate. La nivelul tuturor sistemelor de sănătate europene se discută, de aceea, despre direcţii de reformare a acestora, datorită presiunilor fiscale accentuate pe parcursul anilor. Se pun probleme asupra unor noi surse financiare, asupra unui management cât mai eficient al acestora sau asupra unor modalităţi alternative de organizare a serviciilor.

Măsura accesului la servicii este un element al echităţii şi solidarităţii sociale şi o măsură a dreptului de care beneficiază cetăţeanul care îşi plăteşte taxele către furnizor (cotizaţia de asigurări de sănătate); importantă este însă măsura în care serviciile oferite sunt de calitate, şi nu doar dacă ajung la beneficiar. Multe dintre nemulţumirile şi aşteptările populaţiei sunt legate de calitatea serviciilor medicale, iar nemulţumirile medicilor sunt legate de salariile reduse şi condiţiile dificile de muncă, în condiţiile lipsei de materiale sanitare, dotări şi utilităţi.

Operatorii medicali privaţi pot să ofere în prezent servicii din ce în ce mai complexe, intervenţii chirurgicale, investigaţii de laborator sau imagistice elaborate, apropiindu-se foarte mult de complexitatea sistemului de stat. Calitatea acestora este de cele mai multe ori superioară, atât datorită dotărilor cât şi datorită personalului medical care este mai bine plătit. De asemenea managementul spitalelor private este mai flexibil, oferind managerilor mai multe posibilităţi de gestionare a fondurilor.

Deşi sistemul privat de acordare a serviciilor medicale, adiacent celui public oferă o serie de avantaje, în contextul sărăcirii populaţiei un segment larg al acesteia, deşi asigurat, nu îşi permite costul tratamentelor, accesarea serviciilor spitaliceşti performante aflate în afara localităţii de reşedinţă, iar apelarea la serviciile sistemului privat, ca alternativă la sistemul public, este costisitoare chiar şi pentru cei cu un salariu mediu.

Operatii.jpg

În acest context, Spitalul Privat Isis a iniţiat o serie de măsuri menite să sporească accesul populaţiei la serviciile medicale private. Astfel, Spitalul Privat Isis vine in intampinarea femeilor diagnosticate cu afectiuni ginecologice prin campania “Interventii ginecologice gratuite”. Atât costurile investigaţiilor premergătoare intervenţiei chirurgicale, cât şi costul intervenţiei propriu-zise sunt suportate integral de spital, pacienta plătind doar internarea.

În ceea ce priveşte asistenţa medicală pentru naştere, Spitalul Privat Isis oferă două tipuri de facilităţi pentru viitoarele mămici care îşi doresc să nască în mediul privat. Primul dintre acestea îl reprezintă un pachet de naştere conceput nu doar pentru a spori accesibilitatea serviciilor medicale private ci şi pentru a promova practicile prietenoase la naştere. Acest pachet reprezintă modul nostru de a răsplăti viitoarele mame pentru alegerea de a naşte într-un mod cât mai prietenos pentru ele şi pentru bebeluşii lor, o naştere în care se evită medicalizarea şi intervenţiile excesive. Pachetul include o multitudine de facilităţi menite să ofere confortul şi siguranţa de care pacientele au atâta nevoie în astfel de momente, la un preţ special.

Al doilea tip de facilitate este reprezentat de posibilitatea de achitare eşalonată a pachetului de naştere printr-un sistem de rate lunare. Angajamentul de plată pe care viitorii părinţi şi-l asumă este un contract între spital şi aceştia realizat pe baza actului de identitate, evitându-se astfel toate demersurile suplimentare necesare accesării unui credit bancar.

Bebe.jpg


În scopul de a contribui în mod esențial la păstrarea stării de sănătate, primul Spital Privat din Constanța a lansat o serie de pachete speciale de sănătate destinate persoanelor preocupate de asigurarea calității vieții personale și a celor dragi, deziderat care poate fi atins prin monitorizarea, mentinerea si ameliorarea propriei sanatati. Acestea cuprind servicii medicale complexe, complementare: consultații în diverse specialități, investigații de laborator, imagistică medicală, spitalizare de zi sau continuă si discounturi speciale aplicabile serviciilor medicale neincluse. Pachetele de sănătate pot fi achiziţionate de către beneficiari prin sistem de abonamente anuale cu plată lunară sau în cadrul campaniei „Ziua de Sănătate” ce presupune efectuarea unui set complex de investigaţii şi consultaţii într-o singură zi. Fiind achiziţionate în cadrul unui pachet, persoanele interesate de menţinerea stării de sănătate pot beneficia de o serie de discounturi mai avantajoase.

Un punct nevralgic al sistemului românesc de sănătate şi care afectează accesul la servicii, îl reprezintă diferenţele urban-rural în ceea ce priveşte infrastructura. Centrele universitare oferă spitale performante, în contextul românesc al calităţii serviciilor medicale, însă există zone izolate în rural în care populaţia nu are acces la dispensare pentru servicii medicale primare, sau aceste dispensare există, dar nu au medici permanenţi şi prezintă o dotare foarte rudimentară. Ceea ce este mai grav este că tocmai zonele cu populaţie săracă sau îmbătrânită, deci şi cu cerinţe crescute de îngrijiri medicale, au aceste probleme. Prin urmare, putem afirma că un număr mare de persoane deşi sunt asigurate, au acces limitat la asistenţa medicală, pe fondul necesităţii de îmbunătăţire a infrastructurii dar şi a bugetului foarte redus al gospodăriei. Familiile sărace nu îşi pot permite coplăţile implicate de solicitarea serviciilor medicale şi achiziţionarea medicamentelor necesare, achitarea costurilor de transport şi extraplata pentru medic şi personalul auxiliar.

Clădire 2.jpg

De aceea, Spitalul Privat Isis a lansat campania „Donator de zâmbete”. În cadrul acestei campanii, echipa de medici şi voluntari a spitalului se deplasează în zonele defavorizate din mediul rural pentru a oferi gratuit locuitorilor acestora investigaţii medicale de rutină, consultaţii şi tratamente gratuite de ginecologie, dermatologie, endocrinologie, pediatrie, ecografii de sarcină şi screening pentru depistarea anomaliilor fetale, screening pentru depistarea deficitelor de creştere la copii, screening pentru depistarea cancerului de col uterin şi de sân.

Conferinta.jpg

Pe fondul creşterii consumului de alcool, tutun, droguri, produse alimentare nesănătoase, a libertinajului sexual, Spitalul Privat Isis şi-a făcut un obicei din a organiza periodic programe de educare pentru prevenire, informare şi formare a unui stil de viaţă sănătos. În cadrul acestor programe, beneficiarii serviciilor medicale se pot întâlni cu personalităţi din domeniul medical în cadrul unor întruniri interactive, având oportunitatea de a discuta şi de a adresa întrebări specialiştilor din domeniu, toate acestea desfăşurându-se într-un cadru interactiv şi prietenos.



Având în permanenţă în prim plan interesul şi bunăstarea pacienţilor, misiunea noastră de a spori accesibilitatea serviciilor medicale oferite în mediul privat continuă. Începând din toamna acestui an, Spitalul Privat Isis va lansa o serie de proiecte menite a deschide şi mai mult serviciile medicale private către publicul larg.
Yüklə 16,47 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin