İnternet Ortamında Yazarlık Dilleri ve Uygulamaları



Yüklə 73,92 Kb.
tarix08.01.2019
ölçüsü73,92 Kb.
#92882

Merhaba Arkadaşlar,

“İnternet Ortamında Yazarlık Dilleri ve Uygulamaları” dersi başında, bu dersi daha önce almış olan arkadaşlarınızın tavsiyelerinin sizlere faydalı olacağını düşünüyorum. Bu tavsiyeler bu dersi 2007 yılında almış arkadaşlarınızdan geliyor.

Aşağıdaki her bir parağraf “Bu dersi gelecekte alacak bir arkadaşına ne gibi tavsiyelerde bulunurdun?” sorusuna verilen bir cevap. Toplam 65 arkadaşın tavsiyeleri var. Yararlı olması dileği ile.

Hakan. 10 Şubat 2008.

--
Gerek bu derste olsun gerek diğer proje gerektiren derslerde olsun planlama gerçekten şart. Baştan işi sıkı tutmak gerçekten çok önemli. İşi sıkı tutupta plansız davranmak da işin kötü yanı. Onun için olabildiğince sık sık bir araya gelip sınavlar başlamadan önce projenin kağıt üzerine dökümüne başlamaları gerekir. Oyun ortamını tanımadan plan yapmak zor tabi. Ama yinede fazla özellikli düşünmeden basit olarak oyunu tasarlamaya çalışsınlar. Daha sonra ortam hakkında yeterli bilgiyi aldıktan sonra hemen harekete geçim tasarlanan ortamı oyun ortamında tasarlamaya başlasınlar. Bu anlattıklarımı biz grup olarak yaptık. İlk başlarda herkes ders çıkışlarında gidiyodu, fakat sonlara doğru onlar gece gündüz proje için uğraşırken bu sefer de biz rahattık ve sınavlara yeteri kadar vakit ayırabildik. Ayrıca derslere ve lablara düzenli olarak gelmeye çalışsınlar. İlk başlarda özellikle.. Çünkü henüz tanımadıkları bir ortam öğretiliyor ve bir ders kaçırmak daha sonra telafi edilemez hale gelebilir. Bloglara yazım da önemli tabi. Bloglara yazmaktan ziyade onların okunması daha da önemli, çünkü senin ileride karşılaşacağın bir sorunla başka bir arkadaş önceden karşılaşmış olabiliyor ve çözümü blogda olabiliyor. O yüzden okunması daha önemli not açısından da yazılması ayrı bir öneme sahip tabi.
Projeye başlamadan önce grupla toplanarak proje için gereken süreyi nasıl değerlendireceklerine dair tartışmalarını, bir etkinlik takvimi oluşturmalarını, iş bölümü yaparak çalışmalarını tavsiye ederim.
Gerekli özeni göstermeli, zamanlamayı iyi ayarlamalı, kurguyu iyi oturtmalıdır. Vakit ayırmalıdır.
Kesinlikle kolay ders olarak görmemeleri ilk tavsiyem olurdu. Bunun haricinde çalışmaya bir an önce başlamaları ve herhafta mutlaka ilerleme kaydetmelerini öğütlerdim. Bir haftaları bile boş geçse çok bunun büyük sıkıntıları beraberinde getirebileceğini bilmelerini öğütlerdim. Gruplar belli olur olmaz grupla haftada en az iki kez bir araya gelmelerini ve fikir alış verisinde bulunmalarını tavsiye ederdim. Grupta iyi gitmeyen bir olay olduğunda bunu hep beraber çözmelerini ve bir grup olduklarını unutmamalarını tavsiye ederdim. Projeyi zamanında yetiştirebilmek istiyorlarsa ilk haftadan son haftaya kadar tüm ciddiyetleriyle çalışmalarını ve proje üzerinde hassasiyetle durmalarını tavsiye ederdim.
Dersi iyi dinlemesini, sadece derste dinledikleriyle yetinmeyip farklı projelerden fikir almasını, bilgi edinmesini ve araştırmasını söylerdim. Bazı üç boyutlu programları kullanmayı öğrenmesini söylerdim.
Kesinlikle o ortamdaki öğrencilerle iletişimde bulunmalılar. Çünkü öğrenciler dünya hakkında yol gösterici oluyor. Hem de öğrencilerin nelerden zevk aldıklarını, nelere ilgi duyduklarını öğrenerek; dünyanızı daha eğlenceli hale getirebilir, güzel bir senaryo oluşturabilirsiniz.

Senaryodan bahsetmişken, hedef kitleniz ilköğretimi kapsıyorsa onların ilgisini çekecek bir senaryo hazırlamanız gerekir. Örneğin Pamuk prenses ve yedi cüceler, şimdi televizyonlarda izlenen Pokemon vs.. Hayal kahramanınızı yaratmalı ve ona görevler vermelisiniz. Mümkünse farklı ve eğlenceli görevler verin. Eğlence diyorum çünkü günümüzdeki oyunların hemen hemen hepsinde bir heyecan yüklü. Kullanıcı sizin oyununuzdan, dünyanızdan bunu alamazsa hemen sıkılır. Ne emeğinizin karşılığını alırsınız ne de hedefinize ulaşırsınız. Üstüne üstük öğrencinin sıkılması da cabası olur.

Hedef kitlenizin genel özelliklerini belirlerken, sakın kitaptaki özellikleri alıp kağıt üstüne geçirmekle kalmayın. Bire bir iletişimde bulunun. Hatta içinizden onları gözlemlemek için 2 kişi belirleyin. Ve bunu uygulamaya projenin ilk haftasından başlayın. Emin olun size çok faydası olacak, ileride yapacağınız kullanışlılık testinde güzel sonuçlar alarak kendinizle gurur duyacaksınız. Biz bunu yaşayamadığımız için, biz zamanında yaşayamadık siz yaşayın, diyorum. Nenelerimizin sözleri gibi oldu

Konuyu bulmayı sakın ertelemeyin. “Hocamızın istemiş olduğu bazı dosyaları yetiştirelim ondan sonra konuyu ilerde de buluruz” demeyin. Ertelemek yapacağınız en büyük hata olur ve zaman kısaldıkça ortam gerilir, nasıl toparlayacağınızı bilemez, ya alnınızın akıyla güzel bir oyun sunar ya da sıkıcı sadece yapmış olmak için yaptığınız bir oyun verirsiniz.

Zaman korkunuz hem olsun hem de olmasın. Çünkü eninde sonunda o dünya zamanında bitiyor. Burada mühim olan zamanı iyi kullanarak en iyisini verebilmek. Ne kadar sınıf arkadaşlarınızda olsa arada içten içe bir çekişme söz konusu. Neden en beğenilen sizin dünyanız olmasın ki?

Grup olarak çalıştığınızı ve karşınızdaki arkadaşınızın da sizinle aynı statüde olduğunu unutmayın. Ne olursa olsun saygıyı elden bırakmayın ve emretmeyin. Görev dağılımını yapsanız bile “ben üzerime düşeni yaptım” demeyin. Dünyanızdaki diğer alanlarla da uğraşın ve izin verilen dünyaları en ince detayına kadar gezin. Her gezdiğinizde yeni yeni kodlar, nesneler bulacaksınız. Ve bulduğunuz nesnelerle kodlarını tablo şeklinde worde yazın. İlerde kullanım kolaylığı sağlayacaktır size. Örneğin; Gemi  xaw18.rwx Kod  create rotate 0.2 0 0.2 time=2 loop gibi.

Grup içinde sorun çıkabilir, bu çok doğaldır. Bunu büyütmeyip profesyonel davranmaya ve elinizdeki görevi bitirmeye çalışın. Ve sorunu halletmek için sorununuz olan arkadaşınızla görüşün, diğer geuplara yansıtmayın.

Dünyanız için diğer gruplarla fikir, kod alış verişinde bulunmaktan çekinmeyin.

Ve mutlaka EBB 274 Öğretimde Planlama ve Değerlendirme dersinde öğrendikleri bilgileri tekrar edip, iki dersi paralel olarak yürütsünler.
Bu ortamla ilk defa karşılaşacakları için derse devam etmelerini tavsiye ederim. Devamsızlık yaparlarsa çok zorlanabilirler. Çünkü ilk defa böyle bir ortamla karşılaşıyorlar. Derste istenen her şeyi yapmaları gerekiyor. Verilen görevleri zamanında yapmak çok önemli. Ayrıca grup çalışmalarını baştan sıkı tutmak çok önemli. İlk başlarda yapılacak olan beyin fırtınaları projede nelerin yapılacağı ile ilgili kararlar alınabilmesi için gerekli. Özellikle focus ve hikaye oluşturma aşamasında her şeyi iyi düşünmek gerekiyor. Akış şemaları ve arayüz tasarımları oluşturulurken olabilecek bütün ayrıntıları düşünmek de gerçekleştirme aşamasında kolaylık sağlayacaktır. Proje çalışmasını sıkı tutmak gerekiyor ve projenin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için grup üyeleri arasında görev dağılımını ve takibini iyi bir şekilde yapmak gerekiyor. İlk aşamada yani başlangıçta proje takvimi oluşturulursa ve buna uyulursa proje sürecinde de çok sorun yaşanmayacağını düşünüyorum ve verimli bir süreç geçirileceğini düşünüyorum.
Belirtilen kurallara uymaları,

Ödevleri özenerek yapmaları. Çünkü hocamız her şeyi en ince ayrıntısına kadar inceliyor.

Dönem başında hazırlayacakları oyun senaryosunu ve focusunu iyi kurgulamaları.

Zamanlarını iyi planlamaları ve ekonomik ve etkili bir şekilde kullanmaları, verilen görevleri zamanını geçirmeden teslim etmeleri

Ayrıca grup çalışması için etkili bir çalışma planı ve görev tablosu yapılması gerektiğini düşünüyorum.

Farklı 3 boyutlu nesneler aramalarını ve nesneleri belirledikten sonra çalışmaya başlamaları gerektiğini düşünüyorum

2 boyutlu ve 3 boyutlu ortam arasında bağlantıyı gerçekleştirirken dikkatli olmalarını

Tasarıma başlamadan önce Quest Atlantis de hazırlanmış dünyaları dolaşmalarını tavsiye ederim


Bu dersi alacak arkadaşlarım özellikle ilk olarak zamanlamaya çok büyük önem vermeliler. Bir çalışma takvimi oluşturmalılar. Aynı zamanda arayüz tasarım belgeleri çok önemli. Çünkü size çok yardımcı oluyor. Aslında şunu da söyleyebilirim ki biz tasarımımız sürece bu belgelerden hareket ettik. Grup çalışması olduğu içinde her şey saygı çerçevesinde yürümelidir.
Öncelikle nesne sıkıntısı çekmemek için 3 boyutlu nesne düzenleme programlarından birini öğrenmesini tavsiye ederim. Projeye başlamadan önce ne yapacaklarını (focus ve hikâye vb.) en ince ayrıntısına kadar belirleyip bir plan hazırlamaları iyi olur. Plan sayesinde her şey düzenli bir şekilde ilerliyor ve zamanı iyi değerlendirmiş oluyoruz. Önemli noktalardan biri de grup çalışması. Grup içinde sorun yaşanmaması için anlayışlı olunmalı ancak bu her söylenene evet demek değildir. Fikirler paylaşılırken saygılı olunmalı. Bu proje eğitim tabanlı olduğu için daha önce alınan öğretim dersleri iyi kullanılmalı.
Öncelikle QA ortamını çok iyi tanımalılar. Sanırım bunun en iyi yolu çok fazla dünya gezmek ve Active Worlds yardım sayfalarını etkili kullanmaktan geçiyor. Acele bir plan yapmaktan sakınmak gerekiyor. Plan uzun zaman alabilir fakat ne yapacağınıza karar verdikten sonra hızlı ilerleme kaydedersiniz. İçeriğinizin ilgi çekici olmasına özen gösterin. Projeyi gerçekleştirirken istekli ve heyecanlı olun. Bunu bir zorunluluk olarak görürseniz bu projenize yansıyabilir! Farklı bir şeyler ortaya koymaya çalışın.
* Grup çalışması mantığını bir an önce kavraması,* Konuya hazırlıklı gelirlerse bu dersi daha verimli ve etkin bir şekilde anlamaları mümkündür.* Teorik ders anlatımlarını kaçırmamalarını öneririm. Eğer tek bir dersi kaçırırlarsa diğer öğrenecekleri konular arasında ilişki kurmaları çok zor olur.* Projeye başlamadan önce kendisine veya grup arkadaşlarına uygun bir hedef seçmeli ve bu hedefe uygun, öğrenme modellerini de göz önüne alarak focusunu yazmalı. Çünkü projenin temel prensibi ve ilerleyişi her zaman bu belirlenen unsurlar üzerinden devam etmektedir.*Oyun dünyaları için yeterli ve gerekti kadar nesne kullanmalı* Araştırmacı ve olaylar arasındaki bağlantıyı focus , arayüz tasarım belgesine göre şekillendirmeli.* 2D ortamla 3D ortamı arasındaki etkileşimi sağlıklı kurabilirse projeden daha fazla verim alabilir. * Uygulama saatlerini yani laboratuar saatini kesinlikle kaçırmamalıdırlar. Yoksa bu dersi öğrenmeleri imkansız gibi. Derste öğrendikleriyle kalmamalıdırlar. Ne öğrendilerse evinde de bilgisayar varsa sürekli tekrar etmelidirler. Bu dersi öğrenme de çok etkili bir yoldur. Sizin koyduğunuz kurallara da uymalıdırlar aksini düşünemiyorum. Sizin koyduğunuz çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklardır. Bütünlüğü sağlamak için gerekli olan yaptırımlardı bunlar. Derste katılımcı ve istekli olmalıdırlar. Bu sayede dersin daha fazla içinde daha çabuk öğrenme imkanına sahip olurlar.
Projelerinde kullanacakları nesneleri bir an önce belirlemelerini ve eğer bu nesneler yoksa herhangi bir 3 boyutlu nesne yaratma programını öğrenmelerini tavsiye ederim. Alanlarında yapacakları şeyleri kullanacakları nesneleri göz önüne alarak yapmalarını tavsiye ederim. Çünkü bazen bazı yerlerde nesneleri üst üste getirmek zorunda kalabilir. Bu da projede çirkin bir görüntü oluşturur. Hazırlayacakları ortamı hiç vakit kaybetmeden kağıt üzerinde tasarlamalarını, focuslarını iyi belirlemelerini ve ona göre inşaatlarına başlamalarını tavsiye ederim.
Her hafta yapılması istenenleri mutlaka yapınız, ertelemeyiniz, ipin ucu kaçarsa yakalamak gerçekten zor ve zaman alıcı. Hakan hocanın her söylediği mutlaka ciddiye alınız, emin olun hayatınızın her aşamasında size fayda sağlayacak, deneyim çok önemli. Başarılar.

Bu dersi seneye alacak arkadaşlarımın gözleri ilk başta korkabilir. Fakat kesinlikte panik yapmadan planlı bir şekilde ilerlemeliler. Yaptıkları ve öğrendikleri şeylerden zevk almasını bilmeliler. Belki dersin başlarında 3D ortamında kullanmak üzere farklı programlar hakkında bilgi alabilirlerse onlar için projenin ilerleyen aşamalarında çok rahatlık sağlar. Ayrıca ne şekilde olursa olsun etkili bir görev dağılımı yaparak herkesin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi sağlanmalıdır. Çünkü projenin sonlarına doğru sıkıntılar yaşayabilirler. Bir de inşaat alanında uygulamak üzere yapılan tasarımlarını iyi düşünmeliler, tasarım yapılırken de bir yandan nesne aramaya başlamalılar. Böylece projeleri daha hızlı ilerler. Bunun dışında gerçekten zevk alarak kendilerini geliştirecekleri bir ders olduğunu düşünüyorum.


İlk etapta planlamayı iyi yapmalılar diğer türlü işler çok zor ilerliyor. Onun dışında 3D nesnesi oluşturup değiştirebilecekleri program öğrenmeleri onlar için faydalı olacaktır.
Proje çalışmasında ilk andan itibaren en doğru tasarımı ve planı belirlemeye çalışırlarsa her şeyin daha kolay olabileceğini ve boşuna zaman kaybı olmayacağını söylerdim. Bloglara, kişisel raporlara ve diğer ders bileşenlerine gereken önemi vermelerini söylerdim. Mümkün olduğunca devamsızlık yapmamalarını söylerdim.
Öncelikle Quest’te geliştirme ortamını iyi analiz etmeli. Yapacağı uygulamayı kesinlikle önce kafasında sonrada kağıt üzerinde bitirmeli. En son çalışma yapacağı alan Quest ortamı olmalı. Hayal gücüne güvenmeli ama makul ölçülerde.
Benim öncelikle bu dersi seneye alacak arkadaşlarıma derse devam etmelerini öneririm.Sizin vereceğiniz ve isteyeceğiniz her şeyi yerine getirmeleri şart.Bu onlara çok güzel bir şekilde dönecektir.Kişisel proje raporlarından,yansıma raporuna,ödevlerden,konu araştırmalarına,blog yazımlarına önem versinler ve zamanında teslim etmeleri de çok önemli.Proje çalışmasında düzenli olarak toplantılara katılsınlar.Görev altına girsinler bu şekilde diğer grup elemanları da onları notlandıracağından hem dersi öğrenirken hem de iyi bir not almış olurlar.Genel olarak tavsiyelerim bunlar.
Verilen tüm görevleri ve ödevleri zamanında yerine getirmesi ona yetecektir. Ayrıca grup üyeleriyle sürekli etkili bir iletişim içinde olması da proje süreci ve zamanı doğru kullanabilmek için gerçekten önemli. Ayrıca deste konuşarak gürültü yapmamalarını tavsiye ederdim. Yoksa Hakan hocadan çekeceğiniz var.
Dersi alacak arkadaşlar özellikle derslere ve laboratuar çalışmalarında devamsızlık yapmamaları, grup arkadaşları ile etkili çalışmaya, planlı ve sürekli çalışma yapmalarını, en başta iyi bir senaryo yazmalarını, vakitleri olursa 3 boyutlu tasarım hakkında bilgi sahibi olmalarını, tavsiye ederim. Okul dışında da etkili çalışma onların bir adım önde olmalarını sağlar. PHP bilgileri olursa bu ortamda çok etkili ve eğlenceli bir oyun ortaya çıkara bilirler.
Öncelikle; 3d ortamı programlarını incelemelerini tavsiye ederim. Genel yapıları hakkında bilgi edinmeleri onların yararına olacaktır. Proje grup çalışması olacağı için grup arkadaşlarının iyi organize olup, projeyi yavaş yavaş yapılandırılması iyi olacaktır. Çünkü 3. sınıf oldukları için diğer projeleri de olacak. Herkes üzerine düşen görevi eksiksiz yapmalı. Eğer birbirinden habersiz bir çalışmanın içine girerlerse projede birbirinde kopuk, bağımsız nesneler olacak. Buda onların ileride zorlanmalarına yol açacaktır.Ayrıca ellerinden geldiğince devamsızlıktan kaçınmalılar. Çünkü hocanın göstereceği bir özellik onların projesinin ana özelliği olabilir. Bunun yanında seçilen konunun senaryosu ve focusu iyi kurgulanmalı. Şayet sonuç hüsran olabilir. İlk başta yapılması düşünülen iyi tasarım, projenin verimli bir şekilde ilerlemesini sağlayacaktır. 2d ve 3d ortamlarının düzgün ilişkilendirildiğinde ne kadar etkileşimli, faydalı bir yapı olduklarını görecekler. Onlarda bu ortamları anlamlı ve doğru ilişkilendirdiklerinde projelerini daha anlamlı kılacaklardır.
Öncelikle iyi bir arayüz tasarımı oluşturmalarını, dünyalarını kağıt üzerinde en iyi şekilde tasarlamalarını önerirdim. Çünkü önemli olan dünyanın bu şekilde tasarlanması. Bu tasarım ne kadar iyi olursa projede o kadar güçlü olurlar. Çünkü bu tasarım gerçekleştikten sonra geriye kalan nesneleri buna uygun olarak yerleştirmek. Ayrıca içlerinden en azından birinin 3 boyutlu nesnelerin oluşturulması ve değiştirilmesi için bir program öğrenmesini önerirdim. Bu da işlerini büyük ölçüde kolaylaştırır. Nesne bulamama sıkıntısı yaşamazlar.
Derse başlamadan önce 3D nesnelerle oynayabileceğiniz bir programı tanımaya çalışın. Öğretim tasarımı dersinin özelliklerini bir gözden geçirin. Sınırlı değil yaratıcı düşünme becerinizi geliştirmeye çalışın. Grup çalışmasını etkili gerçekleştirme yöntemlerine bir göz atın. Proje geliştirme, materyal geliştirme, öğretim yöntemleri derslerinin belirli konularına bir göz atın.
Geçen sene bu dersi alan arkadaşlarının (yani bizlerin) tavsiyelerine kulak asmalarını öneririm. Proje çalışmalarına başlamadan önce ortamın sınırlılıklarının neler olduğunu öğrenip ona göre çalışmaya başlamalarını tavsiye ederim. Ortamda neler yapılabilir neler yapılamaz buna göre hikaye oluştursunlar. Ayrıca grup olarak hareket etmeleri projelerinin geleceği açısından daha iyi olur. Yani grupta bir kısım içerikle uğraşsın diğer kısım 3D ve 2D ile uğraşsın gibi bir ayrım yapmaları çalışmalarının sekteye uğramasına neden olabilir. Çünkü ortaya koyacakları oyunda içerik ve diğer öğeler (3D ve 2D) birbiriyle uyum göstermek zorunda.
Her derse katılmasını öneririm. Ben bu dersi her derse katılarak tam olarak öğrendiğime inanıyorum. Bu dersi alan arkadaşların en çok dikkat etmesi gereken süreç içerisinde çalışmaktır. Bu ders hiçbir şekilde son ana bırakılacak bir ders değil. Her şey zamanında gerektiği gibi yapılmalı. Bu derste araştırma yapmak oldukça önemli. Diğer arkadaşlarının çalışmalarına da arada bir baksınlar. Onlardan da esinlenip çok orijinal fikirler çıkabilir.

Dersin ilk başında focusu ve hikâyelerini gerçekleştirebilecekleri bir şekilde yazmalarını, inşaat çalışmalarına başlamadan önce tasarımı tam olarak belirlemelerini, nesne aramakla fazla vakit harcamamalarını ( çünkü süreç boyunca nesne ve kod arayacaksınız ), -kesinlikle- grup olarak uyum içinde olmalarını ve grup çalışmalarında görev dağılımını etkin bir şekilde yapmalarını, içeriği en iyi biçimde hazırlamalarını ve içeriği aktarmada seçici olmalarını, 2 boyutlu ve 3 boyutlu ortam arasında bağlantıyı gerçekleştirirken dikkatli olmalarını, tasarıma başlamadan önce Quest Atlantis de hazırlanmış dünyaları dolaşmalarını tavsiye ederim.


Çalışmalarını belli bir sistematiğe oturtsunlar ve düzenli çalışsınlar. Ayrıca ilk başta oluşturacakları senaryolara dikkat etsinle. Biz sonradan anladık ki, senaryo çok önemli. Hem işleyecekleri konuya, hem öğrencinin düzeyine uygun olarak, QA ortamının izin verdiği sınırlar içinde oluştursunlar senaryolarını. Ayrıca senaryolarının değerlendirmeye ve uygulamaya yönelik olmasına dikkat etsinler. Bunun dışında inşaata başlamadan önce diğer dünyaları dolaşarak kullanabilecekleri nesneleri araştırsınlar ve bunları bir yere not etsinler. Arayüz tasarım belgelerini titizlikle oluştursunlar. Çünkü 2D ve 3D tasarımları hazır olduktan sonra bunları gerçekleştirmek çok daha kolay.
Ders grafik ve nesne tabanlı bir ders olduğu için diğer dersler daha zevkli olmaktadır. Bundan ötürü öncelikle bu dersi alacak yeni arkadaşların kesinlikle dersi eğlenerek ve zevk alarak yapacaklarına inanıyorum.

Ayrıca kendilerini geliştirirlerse oyun ortamları hazırlama alanıyla ilgili rahatlıkla iş bulabileceklerine de inanıyorum.


İlk olarak kesinlikle proje konusunu iyice inceleyip ona göre bir tasarı ortaya koymalılar. Çünkü projenin temel taşları ve ilerleyişi hep onun üzerinde gidiyor. Ayrıca bu tür 3d cisimler hakkında da daha fazla bilgi sahibi olur. Bir de 2d ortamla 3d ortamı beraber etkileşimli kullanabilirse projeden daha fazla verim alabileceğini belirtirim.
“Hey sen merhaba arkadaş,

Şimdi okuyacakların bu yoldan geçmiş bir arkadaşının dost nasiyatları umarım yol boyunca faydasını görürsün. Önünde seni bekleyen gene bir proje var. Buna hazırlık olman için:



  • Grup arkadaşlarınla iletişim iyi olsun. Fikir önerilerinde neleri beğendiğini neleri onaylamadığını açıkça söyle. Ama saygı ve sevgi çerçevesinde tartışın her şeyi. Sonuçta bu proje bitse bile o arkadaşlarınla gene aynı sınıf ortamında olacaksın

  • Sadece başkaların fikirlerini eleştirme. Sende bir şeyler söyle çorbada seninde tuzun olsun. Ben 3D veya kod aşamasına bakarım diye ortalıktan çekilme. Nesin sen robot mu başkaları söyleyecek sen yapacan. Unutma ki ne içeriği hazırlamak kolay ne de bunları aktarmak yapabildiğin ölçüde her ikisinde de yardımcı ol arkadaşlarına

  • Grup olarak hikayenizi iyi kurgulayın. Kurgunuz sizi dönemin sona götürecek kadar sağlam, yerin geldiğinde değişiklik yapabileceğiniz kadar esnek olsun

  • QA ortamını iyi incele. Neler yapılabiliyor neleri yapmak zahmetli bunları iyi belirle. Özellikle kod kısmında biz çok çektik. Öyle aynı kod her zaman aynı sonucu vermiyor. Umarım sizler böyle bir sorun olmaz. Ama sorunlar hep olacağından yaratıcı çözümler üretmeye açık ol. Bazen ufak bir yönerge belirtmek, boşuna onca kod yazmaktan seni kurtarır.

  • Sürükleyici ve anlaşılabilir olmasını sağla projenin. Bunun her zaman senin değil hiç bilmeyen birisinin kullanacağını düşün

  • Hakan hocanızın istediklerini göz ardı etme onları zamanında hatta daha önce yapıp kendine zaman yarat. Daha sonra buna(zamana) çok ihtiyacın olacak. Görev ve sorumluklarını bil. Her ne kadar anlamsız gibi gelse de içten bir şekilde yap bunları sonra bunların mutlaka bir yararlı olacağını bil

  • Ne olumsuzluklarda karalara bağlayıp dert yan millete, ne de “Aman bana ne buda böyle olsun “ diyip baştan savma bir şekilde yap. Elinden gelenin en iyisi olsun sana ait olsun.

  • Son olarak hadi kolay gele sana ve arkadaşlarına. Unutma bu projede bitecek bir şekilde ama önemli senin bu süreçte kendini ne kadar geliştirebildiğin

Derslere katılımı şart. Dersleri kaçırması kuramsal olarak işin ne olduğunu bilmemesini ve yaptığı işin farkına varamamasına sebep olur. İlk haftalardan itibaren makalelerinizi okumasını ve 3 Boyutlu nesnelerle ilgili bilgiler edinmesini öneririm. Bunun yanında kesinlikle Active Worlds’un Web sitesindeki yardım bölümüne bakmasını öneririm. Çünkü dersin yarısı bu sitede. Oraları okuyanlar çok şey kazandı.


Mutlaka ve mutlaka bütün dersleri takip etmelerini tavsiye ediyorum. Öncelikle ders hakkında hiçbir çekince ve korkuları olmasın çünkü oldukça planlı, şeffaf ve zevkli bir ders. Verilen görevleri zamanında ve eksiksiz bir şekilde yerine getirirlerse hiçbir zorluk çekmezler. Ayrıca grup çalışmalarına mutlaka özen göstermeliler çünkü tamamen proje tabanlı bir ders. Arkadaşlarıma tavsiyem yapacakları projenin her alanı ile ilgilenmeleridir. Hem internet yayımcılığı hem de 3d programlar hakkında bu ders ile bilgi sahibi olabilirler fakat bu biraz da onların ilgisi ve çalışmasıyla alakalı.
Dünya ortamında düzenli ve planlı çalışmalı, bir işi bitirmeden diğerine geçmemeliler. Cell grid özelliğini kullanarak çalışması faydalı olur. 3B tasarım ve modelleme hakkında bir ön araştırma yapması yerinde olur. Vakit kaybetmeden bir 3B tasarım ve düzenleme programını temel düzeyde öğrenmeli. Ortamda nesnelerin hizalı olup olmadıklarına dikkat etmeli, koordinat değerlerine bakarak bunu anlayabilir. Eğer gruplama özelliği varsa bu hizaladığı nesneleri gruplamalı. Olabildiğince az nesneyle çalışmalı bu hem dünyanın yüklenmesini hem de çalışma kolaylığını etkiliyor. Senaryolarını iyi düşünmeli ve etkili bir senaryo oluşturmalılar. Bu doğrudan ürün kalitesini etkiliyor. Eğitsel içeriğin tasarımı kısmına da önem vermeliler. Yani öğretim tasarımı dersinde öğrendiklerini dikkate almalılar. Çünkü, doğru yapılandırılmış bir içerik hedef kitleye ve öğretim hedefine daha çok hitap eden bir ürünün ortaya çıkması demektir.
Arkadaşlar üzülerek söylüyorum 3. sınıf en çok zorlanacağınız yıl. Bir sürü proje sizi bekliyor ve hepsine yetişmek zorundasınız. Dikkatli davranın ve işi en baştan sıkı tutun. Bu ders kapsamında ders sonunda teslim edeceğiniz projeyi grupça hazırlayacaksınız, grup arkadaşlarınızla uyum içinde olun. Onlara danışmadan yaptığınız herhangi bir yapı (ev ,sokak,etkinlik), sizin yapıcağınız yapıdan haberi olmayan diğer grup üyesi tarafından yok edilebilir. Bu durum çok sinir bozucu oluyor, bilgisayar başında oturduğunuz onca saat uçup gidiyor. Bu duruma düşmemek için grup üyeleriyle sık sık toplantı yapın ve onlarla iyi iletişim kurun.

Hiç sevmediğiniz biriyle grup arkadaşı olabilirisiniz, duygusal davranmayın, bu bir iş ve sizin bu işi yapmanız gerekiyor. Grup üyelerine verilen görevin zamanında teslimi doğrultusunda çok fazla anlayış göstermeye kalkmayın iyilikten maraz doğuyor ve verilen görev sizin başınızda patlıyor.

Proje hikayenizi belirlerken neler yapabileceklerinizi ve alternatifleri düşünün. Hikayenizin değişmesi size zaman kaybettirir. Projenizi son hafta tamamlama kararı almayın çünkü son hafta sizi projeyle ilgili başka etkinlikler bekliyor.


  • Grup içinde olabildiğince aktif olmaya çalışmalılar.

  • Tasarım sürecinde orijinal fikirler üretmeye çalışmalılar.

  • Süreç içerisinde yaşanacak olan problemleri çözme konusunda ellerinden geldiği kadar etkili olmalılar.

  • Kesinlikle sorumluluktan kaçmamalılar ve aldıkları görevleri mutlaka zamanında yerine getirmeliler.

  • Acil durumlar ve zorunluluklar dışında kesinlikle devamsızlık yapmamalılar.

  • Grup üyeleriyle çok iyi iletişim kurabilmeliler. Özellikle grup toplantılarının tamamına katılmalılar.

  • Yansıma raporu, kişisel proje raporları ve blog bileşenlerini mutlaka zamanında yerine getirmeliler.

Bu dersi alacak olan arkadaşların projeye başlamadan önce ortamı iyice tanımalarını yapabildikleri kadar ortamda çok vakit geçirmelerini önerebilirim. Aralarında yapacakları organizasyonu iyi ayarlamaları gerekir. Ayrıca ortamı destekleyici 3D programları öğrenmeye çalışmalılar.

Proje çalışmasında zamanı iyi değerlendirmelerini, baştan sıkı bir senaryoyla planlı bir şekilde ilerlemelerini tavsiye ediyorum.Özellikler hikaye oluşturmak konusunda iyi çalışırlarsa ileleyen sürede hikayelerinde bir değişiklik yapmak zorunda kalmazlar bu da zaman kaybetmeden düzenli bir şekilde ilerlemeleri sağlar.
Dersin kapsamında kullanılacak ortam ve proje konusu ne olursa olsun dersteki motivasyonunu asla kaybetmemesi, blogları sürekli takip etmesi, proje sürecinde elinden gelen yapması, planlı çalışması ve baştan sağma değil de kaliteli işler yapması konularında tavsiyelerde bulunurdum.
İlk olarak çalışma takvimi oluşturulmalı. Çünkü daha zaman çok diyorsunuz ancak o çok zamanın ne kadar çabuk geçtiğini anlamıyorsunuz. Ayrıca bizim arayüz tasarım belgelerimiz hazır değildi ve tamamlamakta çok zorlandık. Ancak arayüz tasarım belgeleri proje yaparken eliniz ayağınız oluyor bu nedenle onları tamamlamadan işe başlamayın. Ayrıca daha çok zaman ayırın ve üzerine düşün. Arkadaşlarınız arasında kesin görev paylaşımları yerine birbirinize yardımcı olabileceğiniz bir ortam yaratın.
Mümkün olduğunca derse devam durumuna dikkat etsinler. Hem dersten azami oranda faydalanmış olurlar, hem de grup çalışmalarına katılımları ve katkıları artar. Grup çalışmasına başlarken işbölümü yapmalarını tavsiye ederim.. Böylece gruptaki her elemanın görevi belli olur, görev karmaşası yaşanmamış olur. Grup çalışmalarını yaparken ellerinden gelen çabayı göstermeleri ürünün kalitesini artırıyor. Grup çalışmalarını gruptaki bir iki eleman üzerine bırakılmamalı, çünkü kaybedenler bu şekilde davrananlar oluyor, dersten verim alamıyorlar. Bu dersi alan arkadaşlar, eğer birçok teknik bilgiye sahiplerse bu becerileri öğretimin tasarlanmasında ve genel tasarımda, eğer birçok tasarım becerisine sahiplerse bu bilgileri teknik bilgilerini geliştirmek için kullanmaları onlar için iyi olur. hayal güçlerini sonuna kadar zorlamalarını ve burada her şeyin mümkün olabileceğini bilmelerini tavsiye ederim. Yaratıcılıktan korkmamalarını ve tasarımlarını yaparken her şeyin planlı programlı bir şekilde yapmasını çünkü zamanın çok önemli olduğunu, planlı ve programlı çalışmayan grupların birçok şey son ana kalıyor, haliyle sıkılıyorlar.
Focusu tam anlamıyla oluştursunlar ve değişiklik yapmamaya özen göstersinler. Tasarımlarını bilgisayar ortamına aktarmadan önce çizim yapsınlar ve çizimlerini iyi tasarlasınlar. 3D nesnelerle ilgili webden mümkün olduğunca çok nesne taraması yapsınlar. Hatta nesneleri oluşturabiliyorlarsa kendileri oluştursunlar çünkü nesne boyutlandırmalarında sorunlar yaşayacaklar. Bir de oluşturacakları alan içerisinde bir değişiklik yapmaya karar verirlerse, diğer grup elemanlarının da görüşlerini alsınlar.

Öncelikle dersin adından da anlaşılacağı gibi bu derste internet kesinlikle gerekiyor. Sadece laboratuar dersleri yeterli olmuyor. En azından grupta birkaç kişinin olması gerek. Bizim grupta da XXXnin ve benim internet imkanımız vardı ama diğer arkadaşlarda ellerinden geldiğince gayet iyi bir şekilde çalıştılar. Amaca uygun senaryoyu en kısa sürede hazırlamasını tavsiye ederdim. Buna bağlı olarak tasarımı, kağıt üzerinde planlamayı da zamanında yapması onun lehine. Çünkü 3d de uğraşmak nesne seçmek, uygun şekilde yerleştirmek yeterince zamanını alıyor.

İlk başta projenin içeriğini iyi hazırlamaları ve aralarındaki görev paylaşımını iyi yapmaları gerekiyor. Ayrıca ortamı iyi araştırıp ortamın sınırlılıkları ve yapılabilecekleri hakkında fikir sahibi olmaları gerekiyor. Ve derslere sürekli devam etmelerini ve proje çalışmalarına ara vermemeleri gerekiyor. Ve proje çalışmalarında 3d nesne geliştirebilecekleri bir program öğrenmeleri onlar için faydalı olacağını düşünüyorum.
Hiçbir çekince taşımamasını ilk olarak tavsiye ederim. Daha sonra da grup arkadaşlarıyla uyumlu olması gerektiği hakkında biraz bilgi verirdim.
Grup bireylerinin çalışmalara katılımlarını sağlamalılar. Katılmayanlar olunca görevler aksıyor. 3d tasarıma başlamadan önce planlamaları bitirmeliler yoksa tasarım süreci zorlaşıyor. Ayrıca mümkünse kullanışlılık testine kadar bitirsinler. Test sonrasında 2 haftaları kalacaktır bu süreçte programlarını zenginleştirebilirler.
Verilen gorevleri belirtilen zaman icinde yerine getirmeleri. Belirtilen kurallara uymalari, ozellikle devamsizlik yapmamalari.
Şunu söyleyebilirim ki tasarımı başlangıçtan itibaren ayrıntılarıyla düşünmeleri çok önemli. Buna göre kağıt üzerinde bütün tasarımı yerleştirmek gerekiyor. Bu çok zaman kazandırıyor.

Gruptan iki kişi sadece nesne bulma üzerine çalışabilir. Bununla ilgili programlarda çalışabilirler.

Karışık ve dolu bir ortamdansa anlaşılır ve basit bir ortam daha etkili bence. Ama görsel olarak da biraz süslemek gerekiyor.

İnşaata erken başlamak da önemli çünkü oldukça zaman alan bir iş.


Öncelikle dersi çok iyi takip etmesini, hiçbir dersi kaçırmamasını ve istenilen her şeyi tam olarak yerine getirmesi tavsiyesinde bulunurum. Proje kapsamında ise yönergelere uyulmasını, ders sorumlusunun söylediklerinin önemle dikkate alınmasını, focus, fantezi, ara yüz belgelerinin çok iyi hazırlanması gerektiği konusunda iyi çalışmalar yapmaları gerektiğini söyleyebilirim.
“Derste gürültü yapmayın.”

“Çalışmalarınızı aksatmayın.”

“Çalışma takvimi yapın.”

“3 boyutlu nesne yapılabilecek programları öğrenmeye çalışın. (3D Max gibi.)”


Arkadaşlara tavsiyem derse devam konusunda dikkat etmeleridir. Burada dikkat çekmek istediğim asıl nokta grup çalışmalarında üyelerin derse tamamın katılmasıdır. Çünkü bu proje çalışmasında gördüğüm en önemli noktalardan biri grup üyelerinden birisinin eksikliği grup çalışmasında büyük aksamalara sebep oluyor. Bu bütünlüğü sağladıktan sonra yapılması gereken diğer önemli nokta proje içerisinde alınacak kararların veya yapılacak işlerin grup üyelerinin tamamın onayıyla alınmasıdır. Çünkü buna benzer bir sorun bulunduğum grupta yaşandı. Vazgeçildiğini duyduğum bir uygulamanın son hafta yapılması gerektiğini öğrendim bu da kısa zaman aralığında sıkıntılar oluşmasına sebep oldu. Ayrıca lab saatlerini proje çalışmaları için yeterli bir süre olarak görmeyip sıklıkla toplantı düzenleyip projenin gidişatı hakkında görüşmeler yapmalarını tavsiye ediyorum. Böyle bir ortamı kullanmaktan zevk alacaklarını düşünüyorum.
3boyutlu oyun tasarlamak oldukça zor. Her şeyin planlı, tüm ayrıntılarının hesaplanmış olması gerekiyor. Kullanılan oyun motoru bazı yapmak istenene cevap veremiyor. O yüzden öncelikle ders baştan ciddiye alınmalı. Bu ders baştan ipleri tutulmazsa bir daha baş edilemez hale geliyor. Her şeyi zamanında yapmak oldukça önemli. Grubu baştan ve sürekli toplayıp, oldukça iyi şekilde motive etmeli. Hikâye, tüm ayrıntılar, tüm konu ayrıntıları, yapılacak görevler, tüm alandaki her şeyin çizimleri ve ayrıntıları baştan tespit edilmeli. Zaten süreç içerisinde sürekli yapılabilen ve yapılamayana göre her şey yeniden şekilleniyor. Derse ve laba devamda oldukça önemli hususlar. Ancak sadece okulda çalışmak ile bu dersin projesini bitirmek bir hayal olduğundan en baştan yeterli ve düzenli zaman ayrılarak ders projesi bitirilebilir.
Öncelikle devamsızlık yapmamalarını tavsiye ederim ki, hem dersten kopmamalarını hem de değerlendirmede etkili olduğu için, beklediklerinden daha iyi bir not almalarını sağlayacaktır.

Proje sürecinde senaryo aşamasında yaratıcılıklarını son noktasına kadar kullanmalarını tavsiye ederim çünkü kullanacakları yazılım geliştirme programı eklemek istedikleri birçok şeye izin verecektir. Bazı kısıtlamalar elbette ki var ve senaryoyu tasarlarken ders sorumlusuna fikirlerini ve yapıp, yapamayacaklarını sormalılar bence.

Planlamayı yaparken hangi kareye ne gelecek inşaat öncesinde belirlemelerini tavsiye ederim; aksi takdirde kendilerine verilen alanı etkili kullanamayacaklardır.

Kendi geliştirdikleri ya da geliştirme ortamı dışından bulduğunuz üç boyutlu bir nesneyi alanlarına koymayı düşünürlerse, bu çalışmalarını sürecin sonuna bırakmasınlar. Nesneleri kullanabileceğiniz hale getirmek sandığınız kadar kolay olmuyor. Sonuç olarak ek bir program öğrenmeniz gerekiyor. Ayrıca bu program başka çalışmalarda da işlerine yarayabilir. Öğrenmelerini tavsiye ederim.


Bu dersi seneye almak isteyen arkadaşlar bilmeliler ki; etkileşimli ve işlevsel bir proje ortaya çıkarmak için ders dışı birkaç program(3d program, php vb.) basit düzeyde olsa dahi öğrenmeleri gerekiyor.

Fakat öncelik olarak; ders takibi, grup etkinliklerine katılım, zaman yönetimi gibi konularda çok hassas olmaları gerekli. Çünkü bunlar yapılmadığı takdirde her şey havada kalacaktır.



Ders sorumlusu tarafından istenecek olan araştırma konuları, ödevler, raporlar ve blog yazma görevleri zamanında yapılmalı. Bunların öğrenci yararına olduğu tartışılmaz gerçektir.
Focuslarını çok hızlı halletmelerini ve inşaata çok önem vermeleri söylerdim. Çünkü inşaat olmazsa içeriğin bir anlamı yok. İnşaatlarını gereksiz ayrıntılarla geciktirmesinler. Sonra değiştirilebilir olduğunu unutmasınlar. Çok iyi organize olsunlar. Sürekli bir araya gelerek çalışsınlar. Özellikle internet ortamında buluşsunlar. QA sohbet ortamıyla anlaşarak çok iyi çalışabilirle. QA si mutlaka bilgisayarlarına kursunlar. Dersleri hiç aksatmasınlar. Mutlaka internet bağlantıları olsun. İnternet bu derste her şey demek.
Bu dersi alacak arkadaşlarıma dersi sürekli devam etmelerine öneririm. Lab saatlerinde mümkün oldukça devamsızlık yapmamalarını öneririm. Projeyi oluştururken zaman kavramını çok iyi ayarlamaları gerekiyor. Grup arkadaşlarıyla iyi geçinmelerini tavsiye ederim. Kendilerine verilen görevleri tam ve zamanında yapmalarını öneririm. Eğer kendilerine verilen görevleri yapmadıkları durumlarda proje süreci hiç de olumlu devam etmez.
3d nesne düzenleme/ dönüştürme programlarının üzerine eğilsinler inşaat daha başlamadan. O zaman nesne sıkıntısı çekmezler. İnşaata biraz daha erken başlasınlar. Bu yaz boş vakitlerinde bilgisayar oyunu oynasınlar.
Derste çok gürültü yapmayın yoksa Hakan Hoca size çektirir. Zamanı kesinlikle çok iyi kullanmak gerekiyor. Zaten ders hocasının verdiği yönergeler izlenirse proje çok rahat yetişiyor bu yüzden yönergeleri yerine getirin. Senaryonuzu belirlerken çok dikkatli olun çünkü daha sonrasında arayüz tasarım belgeleri aşaması geliyor ve bunları sonradan değiştirmek çok zor oluyor. 3D ortamda ihtiyaç duyulacak nesneleri önceden belirleyin ve hangi nesnelerin havuzda bulunup bulunmadığını önceden araştırın. Hakan Hoca’nın sizden yapmanızı istediklerini duyunca “Aman yaa!” diyebilirsiniz ama inanın sonra hepsinin çok faydasını göreceksiniz
Hikaye oyun için en önemli etken sayılabilir. Herkes iyi düşünsün karar versin hikayesine. Aksi takdirde hikayeyi değiştirmek projeyi değiştirmek olacağından zaman kaybına uğrayabilir. Ödevleri dikkatli yapmak gerekli. Kişisel Proje Raporları grup arkadaşlarını değerlendirmede etkili olduğundan adil olunmalı. Yoksa kimse hak ettiği notu alamaz. Derslere düzenli olarak devam etmek gerekiyor, bir dersi kaçırınca olumsuzluklar olabilir. Anlaşılamayan konuların üzerine yenileri eklendikçe daha kötü olabilir.
Herhangi bir kaygı taşımamaları gerektiğini söylerdim. Çünkü eğer kendileri istekli olurlarsa çalışma sürecinin onlar adına oldukça zevkli ve yararlı olacağını bilmeleri gerekir. Yaratıcılığı kullanmak, çok yönlü düşünmek ve planlı çalışmak çok önemli. İlk başta tasarımlarını yaparlarken ortam ve bu ortamda yapabilecekleri konusunda doğru bilgiler edinip çalışmalarına bu şekilde başlasınlar. Senaryo kısmında hayal güçlerine sınır koymadan tasarım geliştirsinler. Ne kadar farklı bir hikâyeyse o kadar da etkili bir çalışma oluyor. Ortam tasarımı yaparken içerik tasarımını aksatmasınlar ve uygun, etkili bir içerik sunsunlar kullanıcıya. 3D ve 2D arasındaki bağlantıları kurarken bunun önemli bir dinamik olduğunu unutmasınlar. Son olarak zevkli ve farklı bir süreç onları bekliyor… Rahat olsunlar
Öncelikle çok eğlenceli bir süreç içine giriyorsun arkadaşım. Bu dersi aldığına pişman olmayacaksın. Bilgisayarın başından ayrılmamana sebep olan o bilgisayar oyunlarının nasıl yapıldığını biraz olsun öğreneceksin. Hiç paniğe kapılma, çok eğlenceli ve hazırlanması kolay bir proje bu (hocayı sinirlendirmezseniz tabi). Öncelikle yapılmış olan projeleri inceleyin ve bir fikir edinmeye çalışın, daha sonra size verilen alanı nasıl kullanacağınıza karar verin ve projeyi kâğıt üzerinde bitirmeye çalışın. İlk üç-dört hafta hiç nesne eklememiş olabilirsiniz paniğe kapılmayın. Daha sonra hazırladınız kâğıtlardaki krokilere göre kullanacağınız nesnelerin isimlerini öğrenip bir kâğıda yazın,(bu arada derse sürekli devam etmelisin, anlatılanlar kendi başına öğreneceğin şeyler değil) daha sonra kâğıtta yazılı olan nesneleri eklemeye başlayın, bundan sonra iş yaratıcılığınıza kalıyor. Birde gruptaki bazı arkadaşlar web sayfası hazırlama konusunda çalışma yapsınlar ileriki dönemlerde çok sıkışmamanız için bu konuyu göz ardı etmeyin. Web sayfasını php de hazırlamanız size 2d,3d arasında ilişki kurmada avantajlar sağlayacaktır. Kolay gelsin.
Grup çalışmasına etkili bir şekilde katılmalı.Lab’ları mutlaka çok iyi değerlendirmeli.Çünkü zaman çok önemli çok çabuk geçiyor.Planlı bir şekilde çalışmalı.Öğretmenin verdiği ödevleri ve görevleri mutlaka zamanında ve özenli bir şekilde yerine getirmeli.Bütün derslere girmeli.Bu sayede projeye daha çok katkıda bulunabilmek için.Kullanışlılık testine önem vermeli.Hataların giderilmesinde çok faydalı oluyor.


  • Grup üyeleriyle ilişkiler iyi tutulmalı. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar doğabilir ve üyelerin çalışma istekleri gidebilir. İsterlerse işlerini eğlenceli hale getirilebilir. İstenmeden yapılan iş işkence haline gelir.

  • Proje bitmeyecek diye umutsuzluğa kapılmamalı; çünkü umutsuzluk bir bataklıktır. Biraz gayretle çok rahat yetiştirilebilir.

  • Alanda kullanacağı nesneleri orijinal halleriyle kullansınlar. Yani eğilmiş, yönü değiştirilmiş nesneleri sürekli kopyalamak ilerde nesnelerin istediğiniz gibi yerleşmemesi gibi sorunlara yol açabilir.

  • Grupta birkaç kişi farklı 3D programları öğrensin. Çünkü istenilen nesnelerin hepsi havuzda bulunmuyor ve inşa edilmesi gerekebilir.

İlk tavsiyem derse devamlılık olurdu. Bu hem dersin etkili bir şekilde sürmesi ve bonus olarak nota da etkisi vardır. Projelerini hazırlarken ilk haftaları çok iyi değerlendirmeleri gerekir. İlk zamanlarda hazırlayacakları proje teklifi, focus, ara yüz tasarımlarını iyi hazırladıkları takdirde ondan sonraki süreçte iyi gider. Mümkün olduğu kadar erken bitirmek için toplantılar düzenlemelerini tavsiye eder ve daha sonraki kalan zamanlarda düzeltmelere önem vermelerini söylerdim.


Bu dersi seneye de eğer Hakan hocayla işleyeceklerse derse kesinlikle devam etsinler ve derste Hakan hocayı pür dikkat dinlesinler. Onun söylediği bir şeyi bile kaçırmak bazen pahalıya patlayabilir. Hakan hocanın istediği her şeyi yapsınlar. Hazırladıkları raporları ürünleri vs ara sıra Hakan hocaya götürsünler göstersinler. Bu ortamda eğitsel bir oyun geliştirmekle çok şey kazanacaklarının farkına başlangıçta varsınlar. Yani eğitsel oyunların önemini araştırsınlar Hakan hocanın bu konu hakkında makalesi var o makaleyi kesinlikle okusunlar. Muhtemelen bu dersten önce alacakları Öğretim Tasarımı dersini çok ciddiye alsınlar ve orada öğretilenleri öğrensinler.

Öncelikle her derse kesinlikle devam etmelerini ve çalışmaları kaçırmamalarını öneririm. Yapılacak işlerini zamanında yapmalarını öneririm. Çünkü işler zamanında yapılmadığında zorluklara neden olabiliyor. 3. sınıf bölümümüzün en yoğun sınıfı olduğundan zamanı etkili kullanmak çok önemli. Dönem sonuna bırakıldığında yapılacak o kadar çok iş varki ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz. Finaller, diğer derslerin projeleri ve ödevleri derken zaman çok daralıyor. Bu nedenle projeyi verilen ilk haftalardan başlayarak yapmalarını öneririm. Başlarda biraz yavaş ilerler ancak ortam hakkında bilgileri arttıkça bu süreç hızlanır ve dönem bitmeden projelerini bitirebilirler. Ayrıca çalışmalarını sadece laboratuar saatiyle sınırlamamalarını öneririm. Dışarda birleşip çalışırlarsa proje daha hızlı ilerler. Derslerin kuramsal saatlerinde de dikkatli olmalarını öneririm. Kuramsal saatte verilen bilgiler proje yapımında oldukça yardımcı oluyor. İşlerini yaparken acele etmeden planlı bir şekilde yapmalarını tavsiye ederim.
Yüklə 73,92 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin