Konut kur a



Yüklə 23,77 Kb.
tarix09.03.2018
ölçüsü23,77 Kb.
#45290

(ÖRNEK OLAY -47-)

KONUT KUR A.Ş.

(HİSSE SENETLERİ İHRACINDA RÜÇHAN HAKKI KULLANILMASI)

OLAY:
Konut Kur A.Ş. 1976 yılında İstanbul Üsküdar’da kurulmuştu. Şirket bugüne gelinceye kadar apartman,villa,mağaza, iş yerleri,inşa ederek pazarlıyordu. İstanbul 1970’li yıllarda doğuda sağ-sol olaylarının başlaması,sonra çıkan PKK vb. olaylardan dolayı,özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan büyük göç almış ve nüfus 13 milyona dayanmıştı.İstanbul’da inşaat sektörü bu dönemlerde canlı olmuş ve buna bağlı olarak da şirketin büyümesi oldukça hızlı olmuştur. 1995-2001 arasında meydana gelen ekonomik krizler,faiz oranlarının aşırı derecede yükselmesi satışları durdurmuş ve şirketin karları önemli ölçüde düşmüştü. Şirket bu dönemde fazla fonlarını yüksek faizli devlet tahvilleriyle değerlendirmeye çalışmıştı.

2002 yılı seçimlerinden sonra siyasi iktidarın ve buna bağlı olarak ekonomik istikrarın yakalanmaya başlamasıyla yine gayrimenkul satışları artmaya başlamıştır.



2012 yılında faizlerin düşmesi ve mortgage sistemiyle daireye olan talep yeniden yükselmiştir. Şirket şu anda Anadolu Yakası’nda 1500 dairelik bir siteyi inşa etmeyi planlamış ve bununla ilgili bütün hazırlıkları yapmıştır.

TESPİTLER:

  • Sitenin yapılması için 117 milyon liralık bir fona ihtiyaç vardır. Bunun 58,5 milyon lirası HSNB Bank aracılığıyla yurt dışından sağlanmış ve kalan 58,5 milyon liralık fonun temini için muhtelif alternatifler düşünülmektedir.

  • Konut Kur A.Ş. borsaya 1993 yılında açılmıştı.

  • Şu anda ek 58,5 milyon liralık fon ihtiyacını karşılamak için aracı kurum Finans Yatırım Ortaklığı A.Ş. ile görüşülmeye başlamıştır.

  • Gerekli fonla ilgili hazırlanan 5 alternatif planı şöyledir:

Alternatif planı 1:Konut Kur A.Ş. yeni ihraç edilecek hisse senetlerini, ortaklara satmak yerine, 125 liradan doğrudan halka satabilir. Hisse senedi başına 6,5 lira vergiler ve diğer giderlerle birlikte aracı kurum komisyonu kesildikten sonra şirketin kasasına hisse başına 118,5 lira nakit girer. Hisse senetlerinin cari pazar fiyatı 130 liradır.aracı kurum yeni hisse senetlerinin ihracı sebebiyle fiyatın 125 liraya tedricen düşeceğini tahmin etmektedir.

Alternatif 2: Konut Kur A.Ş. hisse senetlerini doğrudan kendi ortaklarına 117 liradan satabilir.Ortaklara rüçhan haklarının dışında da,ortaklarca rüçhan hakkı kullanılarak alınmayan senetler,satılabilecektir.Finans Yatırım Ortaklığı satışı garanti edecektir ve ortaklara satış halinde rüçhan hakkına binaen satış yapılmışsa 3,9 lira komisyon alacaktır ve eğer rüçhan haklarının kullanılmasından ve ortaklara tanınan fazla senet alabilme hakkının kullanılmasından sonra senet kalırsa bunları Finans Yatırım Ortaklığı alacak, bu kez komisyonu 9,1 lira olacaktır.diğer bir ifadeyle ortaklar bütün senetler için rüçhan haklarını kullanmışlarsa Finans Yatırım senet başına 3,9 lira komisyon aldığı için şirkete net 113,1 lira nakit girişi olacaktır ve eğer rüçhan hakkı kullanılmayan senetler satılırsa komisyon 9,1 liraya yükselecek ve şirkete senet başına 107,9 lira nakit sağlayacaktır.
Alternatif 3: Konut Kur A.Ş. 104 liradan rüçhan hakkı ile ortaklarına senetlerini satabilir. Rüçhan hakkı için alınan senetlerden 1,95 lira komisyonu Finans Yatırım tahsil edecek ve kalan senetleri kendisi alacak,yine komisyonu 9,1 lira olacaktır.
Alternatif 4:Hisse senetleri mevcut ortaklara 65 liradan satılabilir. Rüçhan hakkı kullanılan senetler için komisyon 0,65 lira olacak ve satılmayıp Finans Yatırım tarafından satın alınanlar için komisyon 9,1 lira olacaktır.
Alternatif 5: Hisse senetleri mevcut ortaklara tanesi 13 liradan satılabilir. Bu alternatifte aracı kurum Finans Yatırıma gerek duyulmamakta ve ortakların bütün hisseleri satın alacaklarını şirket düşünmektedir.

  • Ali Çimen ve Tevfik Göçer alternatif-2’yi savunmaktadır. Çünkü bu alternatife göre ortaklara senetler yüksek bir fiyattan satılıyor ve hisse başına karlarda en az sulanma meydana gelmekteydi. Her iki ortak da alternatif-1’e karşıydılar, çünkü bu alternatif onların ortaklık paylarını sulandırıyor ve dışarıdan gelecek ortaklara oy kullanma gücü veriyordu. Tevfik Göçer, alternatif-3 ve alternatif-4’e Ali Çimen kadar karşı değildi fakat şirket karlarındaki sulanmanın şirketin çok kazanan şirket şöhretini zedeleyeceğine iştirak ediyordu.

  • Es Bank’ın yönetim kurulu üyesi Hasan Billur ve Ali Çimen ve Tevfik Göçer’in bu görüşlerine katılmıyor. Ona göre en uygun alternatif-1 idi, çünkü hisse senetleri bütün ülkeye dağıtılacaktı. böylece ülke çapındaki bilgili ve işlerini bilen yatırımcılar bu senetleri alacaklar ve bundan sonra şirketin faaliyetleri,hedefleri,başarıları ve başarısızlıkları konusunda yakından ilgilenecekler ve böylece firmanın daha etkin faaliyet göstermesini sağlayacaklardır. İnşaat sektöründeki firmaların hisse senetlerinin %60’ı halkın elinde bulunmaktadır ve şirketin alternatif-1’iseçmesi sektörün genel yapısına da uygundur.

  • Hatice Bahadır, Konut Kur şirketinin önemli büyüklükte bir hisse senedi blokuna sahipti. alternatif-1’in çıkarlarına ters düşeceğini, çünkü mevcut yönetimin şirket üzerindeki haklarını az sulandırarak devam edebileceğini savunuyordu. alternatif-2’nin ise olumsuz pazar fiyatı dalgalanmalarından dolayı büyük risk doğurabileceği düşüncesiyle karşı çıkmıştır. Şirketin hisse senetlerinin fiyatı 117liranın altına düşerse,ihraç giderleri beklenmedik şekilde yükselirdi.Ona göre en uygun alternatif-3 idi,çünkü aşağı doğru fiyat hareketlerine karşı ortaklar koruyucu bir marja sahip olacaktı.Sulanmaya imkan vermeyecek ve uygun bir satın alma iskontosu sağlamayacağı için alternatif-4ve alternatif-5’e karşıydı.

  • Kemal Uslu, çok sayıda küçük yatırımcının temsilcisi durumundadır. En uygun alternatifin alternatif-5 olduğunu savunmaktadır. Ona göre herkesin hisse senetleriyle oranlı olarak bir dağıtım yapılması,ortakların bağlılıklarının devamı açısından önemli olacağını vurgulamaktadır. alternatif-2 ve alternatif-3 az sayıda ortağın yeni hisse senedi alacağını,fakat büyük bir bölümünün rüçhan hakkını başkasına satacağını ileri sürüyordu.Eğer 5 no’lu alternatif uygulanırsa eski ortaklar yeni hisse senetlerinin hepsini almak isteyecekler,senetler yeni ortak adaylarına satılmayacaktır.Böylece eski ortakların şirkete olan bağlılıkları artacak ve ayrıca bir aracı kurum hizmetlerine de ihtiyaç duyulmayacaktır.

  • Yönetim kurulu üyesi Recep Çam alternatif-4‘ü savunmaktadır,çünkü bir çok yönden diğer alternatiflerin uygun yönlerini üzerinde taşımaktadır: alternatif-1 ortakların haklarının önemini azaltmasına karşılık, alternatif-5 şirket aleyhine tam zıt bir durum ortaya koymakta ve şirketin hisse senetlerinin pazar fiyatının haklı şöhretini zedelemektedir. Alternatif-2 yüksek orandaki fiyat oynamalarına karşı önemli bir risk taşımaktadır ve aynı zamanda düşük iskonto marjı sebebiyle yüksek bir ihraç giderini gerektirecektir. Alternatif-3 yazılım fiyatı ile pazar fiyatı arasında bir emniyet marjı taşımasına rağmen,yazılım dışında kalan senetlerinin fiyatı optimal fiyat çizgisinin üzerinde kalmaktadır.Bütün bunlara karşı alternatif-4,hisse senetlerini en uygun satış marjı üzerine koymakta ve hisse senetlerini 65 liradan ihracı düşük bir ihraç gideriyle başarılı bir ihracı sağlayacağını göstermektedir.Yazılmayan hisse senetleri için büyük bir yatırımcı kitlesinin talebinin şirkete ulaşacağını vurgulamıştır.

CEVAPLAR:
1-)

1. Alternatifte ortaklara satış yok.

2.Alternatif  hisse senedi
3. Alternatif  hisse senedi
4. Alternatif  hisse senedi
5.Alternatif  hisse senedi

2-)
 117+104+65+13=299



 tane eski hisse senedine ihtiyaç var

3-)


Rüçhan hakkının değeri




Po=Hisse senedinin Pazar fiyatını

Ps=Hisse senedinin ortaklara satış fiyatını

N=yeni bir hisse senedi almak için gerekli hisse senedi sayısı

9)

Rüçhan hakkıyla hisse senetlerinin satışı ortakları şirkete bağlar, çünkü böylece ortakların hisseleri artmış olur ve kendilerini güçlü hissederler daha sonra halka arz edilirse ortaklar bundan memnun olurlar böylece hisseleri değer kazanır .


10)


1. Alternatif: Bu alternatifte şirket doğrudan halka açılıyor 125 liradan satılan senetler şirketin kasasına 118.5 liradan nakit giriyor aslında iyi bir durum fakat ortakları memnun etmeyecek bir durum söz konusu hisse senetlerinin akıbetinin ne olacağı belli değil aracı kurumun gayretine kalmış .

2. Alternatif: Şirket kendi ortaklarına doğrudan bir alım hakkı vererek ortaklarına önceliği vermiş oluyor böylece ortaklar rüçhan haklarını kullanarak senet alabilecekler alınmayan senetlerde satılabilecek satılan senetler şirkete 113.1 lira nakit girişi olacak ve rüçhan hakkıyla alınmayan senetler 107.9 liradan nakit girişi olacak . Bu durumda ortaklar senetlerin büyük bir bölümünü alarak şirketin kontrolünü elinde tutmak isteyecek o yüzden sıkıntı verebilir.

3. Alternatif:Bu durumda ortaklar koruyucu bir durum üstlenecekler böylece hisse senetlerinin sulanmasına izin vermeyecekler bu da uygun bir satın alma sağlayacak .

4. Alternatif:Çok uygun bir fiyattan satıma sunulan senetler herkesin talebine uyacak niteliktedir ve böylece satılmayan senetlerde dışarıdan iyi bir talep görebilir.



5.Alternatif:Düşük bir fiyattan satılan hisse senetleri şirketin imajını zedeleyebilir o yüzden çok riskli bir durum ve bütün hisse senetlerini ortakların alma imkanı doğar bu şirkette söz sahibi olmaya zorlaştırır.

Bu alternatifler arasından en mantıklısı fiyat ve hisse senetlerinin değer kazanması amacıyla 4. Alternatif çok uygundur böylece şirket hem ortaklarına senetleri uygun bir fiyattan satmış olacak ve dışarıdan gelecek yatırımcılara da senetleri almak için bir imkan sunacak ve senetlerini sulandırmamış olacak ki bu da senetlere olan rağbeti arttıracak .
Yüklə 23,77 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin