Cathode Ray Tube sau lcd –L



Yüklə 28,83 Kb.
tarix12.01.2019
ölçüsü28,83 Kb.
#95933

Display-ul(monitorul)

Numit si ecran, video-terminal, display video etc., acest periferic reprezinta una dintre componentele de baza ale configuratiei oricarui calculator personal.Destinatia sa este aceea de reprezentare a diferitelor elemente informationale in forma alphanumeric sau graphic prin puncte aprinse pe ecran denumite pixeli.Un pixel are o serie de atribute, cum ar fi:aprins/stins, culoare, clipire(blinking), stralucire.

Display-ul(fig 1) are urmatoarele caracteristici importante:

-calitatea grafica a afisarii;

-dimensiunea ecranului, si dimensiunea imaginii afisate;

-numarul de culori posibil de afisat pe monitor;

Contructiv ecranele pot fi CRTCathode Ray Tube sau LCDLiquid Crystal Display. Caracteristicile monitorului sunt dependente constructive de tipul de controller(adaptor sau placa video) care este ascociata acestuia.Controllerele au evoluat de la cele maconome cumici facilitate grafice, la cele color de tip PCI, AGP, PCI-express(CGA-Color Graphics Adapters, EGA- Enhanced Graphics Adapters, VGA-Video Graphic Adapter, XGA,SVGA, SVGA-LR-super Video Grafic Adaptor-Low Radiation)

Exista doua moduri distinct de afisare a informatiilor pe ecran:modul text sau alphanumeric si modul graphic.In modul text afisarea tine seama de impartirea ecranului in zone conventionale numite zone-caracter, pentru majoritatea configurarilor, ecranul fiind alcatuit din 25 de linii si 80 de coloane(caractere de linie).In fiecare zona se afiseaza un singur character din 256 posibile.

In modul grafic, pe monitor se pot afisa grafice, curbe sau diferite desene realizate prin folosirea instructiunilor grafice disponibile intr-o serie de limbaje de programare. Spre deosebire de afisarea “text” care se realizeaza la nivel de caracter, afisarea grafica utilizeaza zona caracter ca o matrice de 8x8 puncte luminoase numite”pixeli”.Un ecran de 25 de linii si 80 de coloane este acum o matrice de 200x640 pixeli.

Figura 1-Monitorul calculatorului

Calitatea grafica este asigurata de doi factori:

1.Definitia monitorului este data de dimensiunea punctelor ce formeaza imaginea.Cu cat dimensiunea unui punct este mai mica, cu atat definitia este mai buna.In ceea ce priveste definitia, in productia de monitoare, s-a ajuns la o valoare standard de 0,28 mm pentru diametrul unui pixel.Exista si variante cu valori sub 0,28mm.

2.Rezolutia reprezinta numarul maxim de puncte ce pot fi afisate pe suprafata unui ecran.Cu cat numarul de pixeli este mai mare, cu atat rezolutia este mai buna.Tabelul 1 sintetizeaza caracteristicile tehnice ale diverselor tipuri de monitoare


Monitorul

Afisare text

Afisare grafica







EGA


25x80, 16 culori

43x80, 16 culori



640x350

640x350


16 culori


VGA

25x80, 16 culori

50X80, 16 culori



640x480

640x480


16 culori


SVGA

SVGA-LR


25X80, 256 culori

25x80, 256 culori

45x80, 256 culori


800x600

1024x768


1024x768

1280x1024

1600x1200…


16 culori

256 culori

Paleta de 16 biti

Paleta de 24 biti

(true color)



Tabel nr 1-Caracteristicile monitoarelor

Un monitor cu calitati medii are 1024x768 pixeli si 256 culori.

Dimensiunea ecranului este reprezentata de marimea diagonalei exprimate in inchi. Dimensiunile variaza de la 12’’ la 14’’, 15’’, 17’’, 19’’…..,21’’, insa uzuale sunt cele de la 17’’ si 19’’

Eforturile producatorilor s-au indreptat catre trecerea de la imaginile bidemensionale la imaginile tridimendionale.



Grafica bidemensionala-2D este deja clasica si dupa cum am prezentat se bazeaza pe utilizarea imaginilor de tip bitmap alcatuite din pixeli.Fiecare pixel de pe ecran ii corespunde o zona de memorie direct adresabila pentru memorarea atributiilor de imagine si culoare.Aceasta metoda de control a afisajului video mai este numita grafica avand toate punctele adresabile-All Points sau APA.

Grafica tridimensionala-3D.Toate modelele noi de adaptoare grafice pretend ca poseda capacitatea de a afisa imagini tridimensionale.Cu alte cuvinte, ele pretend ca sunt placi 3D.Daca ne referim la un adaptor graphic, 3D inseamna ca arata ca si cum ar avea a treia dimensiune, iar imaginile grafice contruite de o placa 3D sunt mult mai vii.Cea mai importanta caracteristica a placii 3D, este functia de realizare a miscarii.In afara de simplaconstruire a imaginilor 3D, aceasta functie trebuie sa fie si foarte rapida(cel putin 15 cadre pe secunda),astfel incat prin derularea imaginilor utilizatorul sa creada ca exista animatie.

Sistemele grafice de acest tip primesc acum acum toate resursele necesare de la acceleratoarele grafice, iar pentru scrierea programelor, nu este nevoie decat de un apel catre una dintre functiile avansate implementate in interfetele de programare(cum ar fi DirectX, produsa de Microsoft).



O clasificare sumara a monitoarelor ar putea fi facuta dupa unul din criteriile :
a)dupa culorile de afisare -monitoare monocrome (afiseaza doar doua culori - negru si alb/verde/galben) ; cu niveluri de gri - pot afisa o serie de intensitati între alb si negru ; monitoarele color
b)dupa tipul semnalelor video
*Monitoare digitale : accepta semnale video digitale (TTL) sunt conforme cu standardele mai vechi IBM CGA si EGA . Sunt limitate la afisarea unui numar fix de culori .
*Monitoarele analogice : pot afisa un numar nelimitat de culori .
c)dupa tipul grilei de ghidare a electronilor în tub
*Cu masca de umbrire : ghidarea fluxurilor de electroni spre punctele de fosfor corespunzatoare de pe ecran este realizata de o masca metalica subtire prevazuta cu orificii fine
*Cu grila de apertura : în locul mastii de umbrire se afla o grila formata din fibre metalice fine , verticale , paralele , bine intinse si foarte apropiate intre ele.Calitatea acestor monitoare este superioara
d)dupa tipul constructiv al ecranului
*Monitoare cu tuburi catodice coneventionale (CRT) , sunt cele mai ieftine si mai performante de pe piata . Prezinta diferite variante , cele mai întâlnite fiind shadowmask CRT si tuburile Trinitron , cu grila de apertura
*Dispozitive de afisare cu ecran plat (FPD-Flat Panel Display), LCD (cristale lichide) si PDP(Plasma Display Panel) . Sunt utilizate la laptopuri , fiind net inferioare monitoarelor clasice.
*Ecrane tactile - adauga posibilitatea de selectare si manipulare a informatiei de pe ecran cu mâna; dimensiunile monitoarelor pot varia intre 14 si 21 inch.

Noutati in domeniul monitoarelor:

Apple prezinta noul LED Cinema Display de 24 de inci

Noul monitor ofera o rezolutie de 1 920x1 200 pixeli si este dotat cu o camera iSight si microfon, difuzoare stereo, si trei porturi USB 2.0 incorporate. Modelul dispune de o carcasa din aluminiu si sticla, asemanandu-se foarte mult cu actualul design al iMac.

Apple ofera acest monitor utilizatorilor de laptopuri – in special datorita aplicatiilor sale imbunatatite. LED Cinema Display este dotat cu un incarcator integrat MagSafe, care permite utilizatorilor sa-si incarce notebook-urile. De asemenea, utilizatorii MacBook se pot conecta la monitor prin intermediul Mini DisplayPort, despre care Apple spune ca reprezinta 10% din dimensiunea unui conector DVI.

BenQ G2200WT si G2400WT - monitoare cu ecran wide ajustabil pe verticala
BenQ isi extinde seria de monitoare LCD cu ecran wide prin lansarea noilor modele G2200WT de 22 inci si G2400WT de 24 de inci, ambele disponibile in varianta de culoare argintie. Monitoarele G2200WT si G2400WT asigura utilizatorilor din mediul business un display ajustabil in inaltime, destinat aplicatiilor folosite in mod curent la birou. Cele doua modele dispun de rata de contrast dinamica, timp de raspuns de 5 ms, unghi de vizualizare de 160 grade pe verticala si pe orizontala, tehnologia Senseye +Photo si certificare Windows Vista Premium.

Ecranul modelului G2200WT beneficiaza de o rata de contrast dinamica de 2,500:1, rezolutie 1680 x 1050 (WSXGA+) si luminozitate de 300 cd/m². In plus, noul model beneficiaza de doua iesiri – pentru conectivitate D-sub si DVI-D cu HDCP, pentru calitatea materialelor video HD. Monitorul G2400WT dispune de o rata dinamica de contrast de 4,000:1, rezolutie de 1920 x 1200 (WUXGA), luminozitate de 250 cd/m² si o mufa jack pentru casti. Aditional, acest model cu ecran wide dispune de porturi DVI (cu suport HDCP) si D-sub, precum si de o interfata HDMI.

Directivele Uniunii Europene stabilesc principii generale de protectie la locul de munca, inclusiv cu privire la instalarea monitoarelor TFT. In general, monitoarele din seria G sunt proiectate pentru confortul utilizatorului si pentru protejarea mediului. De exemplu, pentru a asigura un spatiu de lucru confortabil pentru utilizator, ambele modele de monitoare, beneficiaza de o functie flexibila de pozitionare a ecranului ce permite reglarea individuala a unghiului de vizualizare prin ajustare inclinarii pivotului si a inaltimii la care este plasat ecranul in raport cu privirea utilizatorului. Concordanta cu standardul TCO 03 garanteaza respectarea celor mai stricte specificatii destinate confortului utilizatorului si protejarii mediului. Certificarea ENERGYSTAR a celor doua modele constituie dovada ca acestea consuma o cantitate redusa de energie in toate modurile de functionare.

Cu noile monitoare G2200WT si G2400WT, productivitatea muncii la birou este imbunatatita datorita ecranului wide de mari dimensiuni. Doua pagini ale unui document text pot fi vizualizate cu usurinta alaturat, la dimensiuni de 100%, in timp ce aplicatiile de calcul tabelar si desktop publishing pot afisa mai multa informatie si grafica simultan. Vizualizarea in format mare permite, de asemeni, navigarea rapida intre mai multe aplicatii cu ruleaza simultan.

Tehnologia avansata BenQ Senseye+Photo garanteaza imbunatatirea culorii si calitatea deosebite oferite de noile modele. Utilizand spatiul de culoare standard sRGB, tehnologia Senseye+Photo asigura o reproducere fidela a culorilor pentru echipamentul compatibil cu modul sRGB, incluzand imprimantele si camerele foto digitale.
Primul monitor LCD BenQ HD Ready cu format 16:9
Pe masura ce formatul ecranului de 16:9 devine  noul standard la nivel global al producatorilor de monitoare, BenQ continua sa-si individualizeze produsele prin tehnologii si inovatii la nivelul industriei. Printre acestea, se numara si noile modele de monitoare LCD cu format al ecranului de 16:9 si rezolutie 720p, ce incorporeaza tehnologii cu impact redus asupra mediului si beneficiaza de un raport excelent pret-calitate.

Cel mai nou model, G900HDA beneficiaza de un format al ecranului de 16:9 pentru a putea reda cu fidelitate continut HD dar si de tehnologie unica de iluminare duala a ecranului ce atinge aceeasi luminozitate de 300 cd/m2 pe care o au si ecranele cu patru lampi. Utilizarea tehnologiei de iluminare duala permite realizarea unei economii semnificative de  energie si reducerea emisiilor de dioxid de carbon si de vapori de mercur. Noul model G900HDA este primul din seria de monitoare BenQ LCD HD cu format al ecranului de 16:9, ce ofera utilizatorilor posibilitatea de a aduce divertismentul digital HD din sufragerie pe ecranul calculatorului de gaming sau la birou.

Tehnologia BenQ de iluminare duala a ecranului are mai multe avantaje comparativ cu tehnologia conventionala de iluminare cu patru lampi. Modelele cu diagonale de 18,5 inchi (47 de cm) isi mentin nivelul de luminozitate de 300 cd/m2 si rata de contrast dinamica de 10,000:1, dar au un consum total de energie de 30 de wati, in timp ce emisiile de dioxid de carbon sunt reduse cu 25%, iar cele de vapori de mercur cu 50%.

Printre alte avantaje ale noii serii de monitoare BenQ HD, modelul G900HDA ofera o dimensiune unitara stilului de viata digital contemporan prin extinderea posibilitatilor utilizatorului de a se bucura de continut HD si la birou sau in alte camere ale spatiului de locuit, nu doar in sufragerie. Toate aplicatiile multimedia, office sau de gaming se bucura de o calitate deosebita datorita timpului de raspuns de 5 ms, rezolutiei 720p si tehnologiei unice BenQ Senseye+Photo, care imbunatateste imaginile afisate prin prelucrarea lor digitala si prin oferirea a cinci moduri presetate de functionare – standard, dinamic, foto, film si sRGB. Imaginile sunt vizualizate cu o rata dinamica de contrast de 10.000:1 ce permite afisarea de nuante profunde de negru pentru a sublinia detaliile intunecate ale imaginilor


Samsung dezvaluie doua noi monitoare dotate cu tehnologia imbunatatita MPAII

Samsung Electronics a dezvaluit o noua tehnologie conceputa sa produca imagini mai clare ce se potrivesc cerintelor jocurilor pentru calculator. Samsung a lansat de asemenea doua noi monitoare echipate cu aceasta tehnologie.


  Tehnologia “Enhanced MPAII” a fost dezvoltata pentru a reduce efectele ghost, considerate punctele slabe ale monitoarelor LCD. Sustinuta de tehnologia existenta Motion Picture Accelerator (MPA), noua tehnologie deschide un nou capitol in imbunatatirea calitatii imaginii monitoarelor LCD.
 Datorita tehnologiei, timpul de raspuns la imaginile in miscare(MPRT) al celor doua monitoare (SyncMaster 2233HZ, SyncMaster 2243HZ) a fost redus de la 27 ms la 9 ms, conferindu-le o adaptabilitate mai buna jocurilor pentru calculator.

In plus, cele doua monitoare au o rezolutie de 1680x1050 si un contrast dinamic de 30.000:1. De asemenea, designul monitoarelor se potriveste cu standardele pietei B2B si B2C, lasandu-i pe consumatori sa-si aleaga modelul dorit in functie de mediul unde acesta va fi folosit.

In particular, compania isi va extinde distributia pe piata B2B de monitoare LCD cu aceste modele, introducandu-le pe segmentele unde monitoarele CRT sunt inca folosite din cauza lipsei efectelor ghost cum ar fi in cazul celor care se ocupa de securitate aeroporturilor.

Samsung Electronics a dezvaluit o noua tehnologie conceputa sa produca imagini mai clare ce se potrivesc cerintelor jocurilor pentru calculator. Samsung a lansat de asemenea doua noi monitoare echipate.  


Tehnologia “Enhanced MPAII” a fost dezvoltata pentru a reduce efectele ghost, considerate punctele slabe ale monitoarelor LCD. Sustinuta de tehnologia existenta Motion Picture Accelerator (MPA), noua tehnologie deschide un nou capitol in imbunatatirea calitatii imaginii monitoarelor LCD.
 
Datorita tehnologiei, timpul de raspuns la imaginile in miscare(MPRT) al celor doua monitoare (SyncMaster 2233HZ, SyncMaster 2243HZ) a fost redus de la 27 ms la 9 ms, conferindu-le o adaptabilitate mai buna jocurilor pentru calculator.

In plus, cele doua monitoare au o rezolutie de 1680x1050 si un contrast dinamic de 30.000:1. De asemenea, designul monitoarelor se potriveste cu standardele pietei B2B si B2C, lasandu-i pe consumatori sa-si aleaga modelul dorit in functie de mediul unde acesta va fi folosit.



In particular, compania isi va extinde distributia pe piata B2B de monitoare LCD cu aceste modele, introducandu-le pe segmentele unde monitoarele CRT sunt inca folosite din cauza lipsei efectelor ghost cum ar fi in cazul celor care se ocupa de securitate aeroporturilor.



Yüklə 28,83 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin