Încheiat azi 28 iunie 2018 cu ocazia şedinţei ordinare a Consiliului Local al Municipiului Oradea



Yüklə 224,22 Kb.
səhifə1/3
tarix26.08.2018
ölçüsü224,22 Kb.
#74545
  1   2   3

PROCES VERBAL
Încheiat azi 28 iunie 2018 cu ocazia şedinţei ordinare a Consiliului Local al Municipiului Oradea

Participă următorii consilieri: d-l Avram Nicolae-Ioan, d-l Birta Florin-Alin, d-na. Blaga Mariana, d-na. Buhaș Camelia - Liana, d-l Chiană Laurențiu Alin, d-l. Dragoș Marcel - Daniel, d-na Dulca Camelia Mariana, d-l Dușe Traian-Adrian, d-l Felea Adrian-Ioan, d-l Filimon Teofil-Laviniu, d-na Fonoage Corina-Lavinia-Silvia, d-l Kis Gabor-Ferenc, d-na. Kirei Melinda, d-l. Lezeu Ioan, d-l. Maci Mihai, d-l Marinău Florin-Liviu, d-l Mălan Mircea, d-l. Mohan Aurel, d-l Morar Grigore, d-l Negrea Adrian, d-l Negrean Daniel-Dumitru, d-na. Peto Dalma Csilla, d-l Sabău-Popa Liviu-Mihai, d-l Tau Ioan.
Lipsesc motivat următorii consilieri locali: d-l Ionescu Romeo, d-na. Kecse Gabriella și d-l Zdrîncă Ionel-Marius.
Invitaţi: d-l Florea Eduard - director Direcția Economică,, d-na Lipoveanu Adriana-Aurora - Instituţia Arhitectului Şef, d-nul Mircea Ghitea - Direcţia Tehnică, d-nul Marius Moș – director D.M.P.F.I., d-nul Popa Dan Lucian – director D.P.P., d-na Arina Moş – director A.S.C.O., d-nul. Liviu Andrica – director S.C. Administrația Domeniului Public SA, reprezentanţii regiilor, mas-media, etc.
d-l Ionel Vila – secretar al municipiului Oradea
Doamnelor şi domnilor consilieri, stimaţi invitaţi, vă rog să-mi permiteţi să vă anunţ că pentru astăzi 28 iunie 2018 a fost convocată şedinţa ordinară a Consiliului Local al municipiului Oradea. Vă informez că din totalul de 27 de consilieri aleși în funcție, sunt prezenți acum 24. Lipsesc motivat următorii consilieri : Ionescu Romeo, Zdrâncă Ionel, Kesce Gabriella. În condiţiile acestea şedinţa noastră este legal constituită se pot adopta hotărâri cu majoritate calificată şi cu 14 voturi. Înainte de a intra in ordinea de zi v-aș ruga să-mi permiteți să supun atenției dvs. înspre aprobare procesele verbale anterioare ale ședințelor de consiliu local și anume: procesul verbal al ședinței ordinare din data de 24 mai 2018 și procesul verbal al ședinței extraordinare din data de 14 iunie 2018. Vă propun să le votăm în bloc . Dacă sunteți de accord să le votăm în bloc?
Cine este pentru? unanimitate

Împotrivă?

Abțineri?
Procesul verbal al ședinței ordinare din data de 24 mai 2018 și procesul verbal al ședinței extraordinare din data de 14 iunie 2018. Fac precizarea că aceste procese verbale au fost supuse publicității la Compartimentul de specialitate al Consiliului Local.
Cine este pentru? unanimitate

Împotrivă?

Abțineri?
Dau cuvântul președintelui de ședință, d-na Dulca.
d-na. Dulca Camelia Mariana – președinte de ședință
Munlțumesc d-le secretar. Bună ziua tuturor. Stimați colegi vă propun spre aprobare borderoul cu materialele propuse spre analiza și aprobarea Consiliului Local al Municipiului Oradea în ședința ordinară din data de 28 iunie 2018.
Discuții dacă sunt? Dacă nu,

Cine este pentru? unanimitate

Împotrivă?

Abțineri?


Pct. 1. Proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici la faza DALI în vederea realizării obiectivului de investiții: Reabilitarea clădirii Primăriei Oradea

Discuții dacă sunt? Dacă nu supun la vot materialul.



Cine este pentru? unanimitate

Împotrivă?

Abțineri?
DITECȚIA TEHNICĂ
Pct. 2. Proiect de hotărâre privind privind avizarea extinderii reţelei de gaze naturale presiune redusă pe str. Louis Pasteur din municipiul Oradea
Discuții dacă sunt? Dacă nu supun la vot materialul.

Cine este pentru? unanimitate

Împotrivă?

Abțineri?
Pct.4.Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici rezultați din studiul de fezabilitatepentruobiectivul de investiție “Intercalarea rețelei de apă din Piața Ferdinand cu rețeaua secundară a SH 407, municipiului Oradea” – scenariul 1
Discuții dacă sunt? Dacă nu supun la vot materialul.

Cine este pentru? unanimitate

Împotrivă?

Abțineri?
Pct. 25. Proiect de hotărâre privind aprobarea demararii procedurii pentru achizitia serviciilor de taieri arbori si arbusti, scoaterea cioatelor, interventie cu taieri de orice fel in coroana arborilor si arbustilor si defrisarea vegetatiei arbustive si arboricole din Municipiul Oradea, finalizata cu incheierea a doua acorduri cadru, pentru 2 loturi, Lot 1 si Lot 2, pe o perioada de 4 ani
Discuții dacă sunt? Poftiți d-na. Kirei
d-na. Kirei Melinda – consilier local
Mulțumesc. Permiteți-mi să prezint mai pe larg pățaniile unui consilier municipal în acțiunea de documentare.

Am fost plăcut surprinsă marţi, când am constatat că s-au publicat deja aproximativ jumătate din proiectele de hotărâri care fac obiectul ședinței de astăzi. Mă gândeam că moralmente sunt obligată să semnalez această schimbare pozitivă, după multele critici formulate de mine în ultima perioadă.

Lecturând materialele, la punctul 25, constat cu stupoare, că Acordurile cadru 87053 și 87062 din 2017, deși se face trimitere la ele în raportul de specialitate, nu sunt anexate. Nu-i nimic, caut pe site-ul primăriei, la fișierul contracte, dar nimic. Nu mă las bătută, caut la hotărâri adoptate. Nici un rezultat, nici la hotărâri, nici la proiecte de hotărâri din 2017.

Găsesc în schimb Hotărârea 711 din septembrie 2016, cu privire la un accord pentru caietul de sarcini și aprobarea de principiu pentru un acord cadru pe trei ani. Din păcate la Anexele 1 și 2 prețurile unitare la diferitele operațiuni nu sunt trecute. În final găsesc nota justificativă nr. 252204 din 08.09 2016, privind estimarea prețurilor unitare, ca tarif mediu între tarifele practicate în 2016 de SC Elecbrans SRL și RER Ecologic SRL Verificând calculele, constat că s-a greșit iar neatenția costă.

La RER Ecologic contract nr. 4686/2016 pozițiz 1: ”Doborârea cu ferestrăul mechanic-încărcare-descărcare-scoaterea completă a cioturilor Foioase diametrul sub 30cm”=100 lei s-a comparat cu poziția 1 de la Elecbrans, unde figura doar 55 de lei, în schimb operațiunea nu cuprindea și scoaterea cioturilor, care figura separat la poziția 4 cu 50 de lei. Autorul ar fi trebuit să facă media între 100 și 55+50=105, nu între 100 și 55.

Dorind să verific dacă greșeala s-a preluat și în actualul contract cadru cu anexele respective, am cerut sprijinul directorului de resort, să putem corecta eventuala greșeală înaintea ședinței de consiliu. Reiterez din nou, dorim să facem opoziție costructivă, dar știm că orgoliile sunt mari, și rar se acceptă ceva din partea opoziției în plenul consiliului în prezența presei. Din păcate, în loc ca materialele solicitate să fie puse pe site-ul primăriei, sau în cazul de față să se transmit electronic consilierului municipal solicitant, am primit indicația să mă duc personal la primărie. Consilierii municipali sunt în slujba comunității, dar au și locurile lor de muncă, de unde nu pot pleca oricând. Eu nu doresc ca pentru probleme minore care se pot rezolva înaintea ședinței să apelez la presă, la opinia publică, dar nici obstrucționată nu mă las.

Cireaşa de pe tort reprezintă jongleria cu numerele de înregistrare. Proiectul de hotărâre care data trecută a fost scoasă de pe ordinea de zi, are acum Raportul de specialitate cu alt număr şi dată, deşi este “Copy-paste” a raportului anterior, inclusiv greşelile gramaticale. Atunci care este motivul pentru care a fost scos de pe ordinea de zi atunci şi reintrodus acum?
d-na. Dulca Camelia Mariana – președinte de ședință
Dau cuvântul domnului primar
d-l Ilie Bolojan - primar al municipiului Oradea
Stimate colegă, cred că era mai aventajos pentru timpul dvs. ca în loc să scrieți chetiunea aceasta înainte de ședința de consiliu, cu două telefoane ați fi clarificat acest aspect cu Direcția Tehnică. Dar, vorba dvs., dacă vreți să fiți în fața presei să faceți opoziție constructivă, sigur este opțiunea dvs, dar, nu știu dacă asta este soluția. Aspectele legate de tarife, metrii cubi, tăieri, vă rog să mă credeți sunt niște chestiuni de specialitate pe care nu pot să le confirm sau să le infirm acuma. Dar, în timp ce se scria textul acela dvs. sau specialistul , probabil era o solutie mai bună să rezolve cu Direcția Tehnică aceste aspect. Mulțumesc.
d-na Kirei Melinda – consilier local
D-l primar, credeți-mă că am dat telefoane, de fiecare dată am primit răspuns că pot să vin la primărie la Biroul achizitii publice pentru documentele necesare. Dar, credeti-mă că nu pot să spun la locul de muncă că eu am nevoie de timp pentru a veni aici la Primărie pentru a obține documentele necesare.
d-na. Dulca Camelia Mariana – președinte de ședință

Dacă mai sunt și alte discuții? Dacă nu supun la vot materialul.



Cine este pentru? 16 voturi

Împotrivă?

Abțineri? 8 voturi
Pct. 44. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici rezultați din studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiție „Înlocuire și extindere rețea canal menajer str. Alexandru Xenopol, bretea dintre str. A.D. Xenopol și str. Chimiei, mun. Oradea ” – scenariul 1.
Discuții dacă sunt? Dacă nu supun la vot materialul.
Cine este pentru? unanimitate

Împotrivă?

Abțineri?
Pct. 47. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a documentației tehnico – economice faza studio de fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Coridor verde din str. Barcăului din municipiul Oradea, jud. Bihor”.
Discuții dacă sunt? Dacă nu supun la vot materialul.
Cine este pentru? unanimitate

Împotrivă?

Abțineri?
Pct. 64. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici rezultaţi din studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiţieModernizarea sistemului de termoficare pe străzile Aurel Lazăr și Andrei Șaguna”- scenariul 1
Discuții dacă sunt? Dacă nu supun la vot materialul.
Cine este pentru? unanimitate

Împotrivă?

Abțineri?
II. DIRECȚIA ECONOMICĂ
Pct. 3. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Actului Constitutiv al societăţii Distrigaz Vest SA Oradea

Discuții dacă sunt? Dacă nu supun la vot materialul.


Cine este pentru? unanimitate

Împotrivă?

Abțineri?
Pct. 22. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Actului Constitutiv al societății Administrația Domeniului Public SA
Discuții dacă sunt? Dacă nu supun la vot materialul.
Cine este pentru? 16 voturi

Împotrivă? 8 voturi

Abțineri?
Pct. 23. Proiect de hotărâre privind modificarea Programului de investiții pe anul 2018 la societatea Termoficare Oradea SA„

Discuții dacă sunt? Dacă nu supun la vot materialul.


Cine este pentru? 19 voturi

Împotrivă?

Abțineri? 5 voturi
Pct. 26. Proiect de hotărâre privind majorarea capitalului social al societății Oradea Transport Local SA

Discuții dacă sunt? Dacă nu supun la vot materialul.


Cine este pentru? 19 voturi

Împotrivă?

Abțineri? 5 voturi
Pct. 27. Proiect de hotărâre privind modificarea Programului de investiții pe anul 2018 la societatea Oradea Transport Local SA

Discuții dacă sunt? Dacă nu supun la vot materialul.


Cine este pentru? 19 voturi

Împotrivă?

Abțineri? 5 voturi
Pct. 48. Proiect de hotărâre privind modificarea HCL 827/2017 privind aprobarea regulamentului pentru stimularea dezvoltării Centrului Istoric al Municipiului Oradea.

Discuții dacă sunt? Dacă nu supun la vot materialul.


Cine este pentru? unanimitate

Împotrivă?

Abțineri?
Pct. 49. Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificarea bugetului Municipiului Oradea pe anul 2018.

Discuții dacă sunt? Dacă nu supun la vot materialul.


Cine este pentru? 19 voturi

Împotrivă?

Abțineri? 5 voturi
Pct. 50. Proiect de hotărâre privind avizarea actualizării Regulamentului pentru efectuarea serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate și curse speciale la nivelul A.D.I. Transregio.

Discuții dacă sunt? Dacă nu supun la vot materialul.


Cine este pentru? unanimitate

Împotrivă?

Abțineri?
Pct. 56. Proiect de hotărâre privind mandatarea sociatății Administrația Domeniului Public SA de a încheia în numele și pe seama Municipiului Oradea a unui Contract de superficie cu societatea Nymphaea Resort SRL.

Discuții dacă sunt? Dacă nu supun la vot materialul.


Cine este pentru? unanimitate

Împotrivă?

Abțineri?
Pct. 57. Proiect de hotărâre privind acceptarea donației din partea proprietarilor de imobile din str. I. Corneli Oradea constând în infrastructură de alimentare cu apă și canalizare.
Discuții dacă sunt? Dacă nu supun la vot materialul.
Cine este pentru? unanimitate

Împotrivă?

Abțineri?
Pct. 58. Proiect de hotărâre privind aprobarea Acordului de Colaborare ce urmează a fi încheiat între mun. Oradea și societatea Agenția de Dezvoltare Locală Oradea SA în vederea reabilitării imobilului situat în Oradea, str. Uzinelor, identificat cu nr. cad. 157023, înscris în CF nr. 157023.

Discuții dacă sunt? Dacă nu supun la vot materialul.


Cine este pentru? unanimitate

Împotrivă?

Abțineri?
Pct. 59. Proiect de hotărâre privind mandatarea reprezentanţilor Municipiului Oradea şi ai societăţii Administraţia Domeniului Public SA în Adunarea Generală a Acţionarilor societăţii Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea SA de a vota ,,pentru” în cazul punctelor înscrise pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Adunării Generale a Acţionarilor care va avea loc în data de 28 iunie 2018 (prima convocare) şi în data de 29 iunie 2018 (a doua convocare)
Discuții dacă sunt? Dacă nu supun la vot materialul.
Cine este pentru? 16 voturi

Împotrivă? 5 voturi

Abțineri? 3 voturi
Pct. 60. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Actului Constitutiv al societatii Compania de Apa Oradea SA în sensul radierii punctului de lucru din comuna Santandrei nr.526 şi completării obiectului de activitate
Discuții dacă sunt? Dacă nu supun la vot materialul.
Cine este pentru? unanimitate

Împotrivă?

Abțineri?
Pct. 62. Proiect de hotărâre privind aprobarea Masterplanului Campusului Universitar Integrat din Oradea
Discuții dacă sunt? Dacă nu supun la vot materialul.
Cine este pentru? 16 voturi

Împotrivă?

Abțineri? 8 voturi
Pct. 63. Proiect de hotărâre privind aprobarea contului de execuție a bugetului al Municipiului Oradea, bugetului creditelor externe și bugetului instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții din bugetul local , la 31.03.2018
Discuții dacă sunt? Dacă nu supun la vot materialul.
Cine este pentru? 19 voturi

Împotrivă?

Abțineri? 5 voturi
Pct. 65. Proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri în vederea realizării obiectivului de investiții „Construire clădire parcaje multietajate, Oradea, zona str. Academiei – George Barițiu”.
Discuții dacă sunt? Dacă nu supun la vot materialul.
Cine este pentru? 19 voturi

Împotrivă?

Abțineri? 5 voturi
Pct. 70. Proiect de hotărâre privind modificarea Programului de investiții pe anul 2018 la societatea Administrarea Domeniului Public SA
Discuții dacă sunt? Dacă nu supun la vot materialul.
Cine este pentru? 19 voturi

Împotrivă?

Abțineri? 5 voturi
III. DASO
Pct. 5. Proiect de hotărâre privind aprobarea costului mediu lunar de întreținere în creșă pentru copiii care frecventează Creșe – Oradea, în anul școlar 2018-2019
Discuții dacă sunt? Poftiți d-na Kirei
d-na Kirei Melinda – consilier local
Observ un lucru imbucurător, a crescut numărul copiilor care frecventează creșa de la 323 din 2015, la 338 2018, la 388 în 2017. Ceea ce totuși consider că ar trebui luat în considerare la calcularea costului mediu lunar de întreținere în creșă pentru copii. Analiza justificării creșterii cheltuielilor curente la subcapitoul 680211din executia bugetară s-au majorat cu 27% în 2016, față de 2015 când inflația a fost negativă și cu 30% în 2017 față de 2016, când inflația a fost de 3,3 %. Dat fiind faptul că Hotărârea de Guvern nr. 1252 din 2012 la art 72 al.2 stabilește doar cota procentuală maximă, grupul UDMR propune menținerea valorii contribuției părintești la cele din anul școlar 2017 – 2018, adică costul mediu lunar de întreținere în creșă pentru copii care frecventează creșa Oradea în anul 2018 – 2019 în cuantum de 1.035 lei/copil pe lună.

d-na. Dulca Camelia Mariana – președinte de ședință
d-l consilier Sabău mai doriți să luați cuvântul? Vă rog.
d-l Sabău Popa Liviu Mihai – consilier local
Mulțumesc frumos. Grupul PSD reitererază propunerea din cadrul comisiei de ieri, propunere care viza, nu neaparat păstrarea sumei care e calculată împărțit la numărul de elevi, cât acea contribuție a părinților care în varianta actuală ar crește cu 30 de lei. Făcând un calcul, calcul ce s-a făcut și ieri în comisie, impactul total asupra bugetului local este de 186.000 lei, 0,18 milioane. Analizând executia bugetară, excedentul care există în momentul de față și celelalte axe prin care Primăria sprijină învățământul în momentul de față, considerăm că este o măsură cu impact la 519 familii câte locuri sunt în creșă momentul de față , nu ar avea impact bugetar semnificativ încât să destabilizeze nici măcar într-o mică măsură bugetul local. Considerăm că ar fi măsură binevenită ca Oradea să fie în continuare un oraș prietenos cu familiile tinere. Multumesc.
d-na. Dulca Camelia Mariana – președinte de ședință
Dau cuvântul domnului primar.
d-l Ilie Bolojan – primar al municipiului Oradea
Stimați colegi, sigur că nici o administrație nu este încântată când trebuie să majoreze tarifele unor servicii pe care le oferă cetrățenilor din localitatea respectivă. Cel mai comod lucru și cel mai popular lucru este să menții tarife cât mai joase, să acorzi subvenții, e o metodă simplă. Problema pe care noi o avem este că noi avem două formule, hai să le spunem, de gestionare a orașului. Una care se bazează totuși pe un concept care urmărește dezvoltarea, adică între zona de cheltuieli și zona de bugete de dezvoltare să existe un anumit echilibru în așa fel încât dezvoltând în continuare orașul Oradea să se rezolve și problema socială. Și al doilea concept este acela de a fi cât mai popular cu putință, de a anunța că foarte multe lucruri pot fi rezolvate cu niște formule magice, iar cel putin cât voi fi primar în muncipiul Oradea aceasta a doua variantă nu o voi susține pentru că este varianta perdantă pe termen lung. Este varianta care dă bine pe termen scurt. Și atunci foarte deschis, voi susține întotdeauna că atunci când sunt creșteri de cheltuieli care include, din păcate în ele, și o bună parte din cheltuielile de servicii, să creștem acele costuri ale serviciilor. Nu avem ce face, pentru că nu ne putem bate cu economia. Deci, dacă inflația este o realitate, dacă creșterea cheltuielilor de producție a hranei, toate cheltuielile în această perioadă au crescut noi vom sustine ca întotdeauna aceste creșteri de cheltuieli sau scăderi de cheltuieli să se regăsească în serviciile pe care le prestăm. Și fără să mă apuc să fac referiri de natură politică, ca să nu interpretați altfel, vă rog să vă gândiți, în anul trecut, la finalul anului, Guvernul României, Guvernul condus de d-l Tudose, ne-a luat practic 9 milioane de euro anul acesta din bugetul local, care este o sumă foarte importantă pentru municipiul Oradea și dacă nu se va întâmpla ceva nou în Codul fiscal acești bani vor fi luați an de an din bugetul orașului. Gândiți-vă cât am face cu acești bani sau ce servicii am fi putut oferi în creșe pentru cele câteva sute de familii, dar, pentru cele câteva sute de mii de orădeni vă puteți da seama ce efect are această situatie. Pe cale de consecință, propunerea mea este să votăm acest material în forma propusă de colegii noștri de la Direcția de asistență socială și bineînțeles dacă veți rezolva, într-o formulă înțeleaptă, readucerea acestor venituri în contul municipiului Oradea, a primăriilor prin modificarea legislației, aveți o majoritate în parlament care susține Guvernul, sunt convins că imediat putem găsi formule pentru toate celelalte chestiuni și nu vom mai fi puși în situatia de majora taxele așa cum am fost forțați anul trecut, dacă vă aduceți aminte, și cum probabil va trebui să facem în continuare, cât timp climatul economic se degradează. Aceasta este o realitate. Deci, formula de a explica că totul este gratis și nelimitat nu există. Vă mulțumesc pentru înțelegere.
d-na. Dulca Camelia Mariana – președinte de ședință
D-na Kirei Poftiți.
d-na Kirei Melinda – consilier local
Grupul UDMR și P.S.D. nu a solicitat reducerea mult mai mult a taxelor, în Oradea avem cele mai mari taxe la creșe, pentru contribuția părinților. Noi am solicitat să rămână anul acesta taxele din anul trecut. Acești bani care ar veni în plus nu ar rezolva cele 9 milioane de euro luați.
d-na. Dulca Camelia Mariana – președinte de ședință
d-l primar
d-l Ilie Bolojan – primar al municipiului Oradea
E adevărat că nu vor rezolva cele 9 milioane de euro, dar v-am spus de principiu pe care cred că este corect să-l susținem, pe de o parte. Pe de altă parte, există o retorică pe care au mai folosit-o unii dintre colegi, nu dvs., cât de mari sunt prețurile la apă și canalizare în Oradea. Prin publicarea listei zilele trecute, s-a dovedit că suntem totuși cam printre cele mai mici tarife din România. Și administrații înțelepte au niște tarife duble față de Oradea. Deci, această retorică a majorărilor, a orașului scump care este Oradea, nu stă în picioare. Vă rog să faceți comparații cu toate costurile serviciilor din orașul nostru. Faceți comparație și la bugetele de investiții la lucrările care se fac și la creșterea economică. Protecția familiilor tinere în Oradea cred că trebuie să o facem prin mai multe locuri de muncă și mai multe locuri de muncă bine plătite. Aceasta este forma fundamentală de protecție socială pentru familiile tinere. Prin construcția de locuințe cât mai ieftine și prin servicii publice cât mai bune.
d-na. Dulca Camelia Mariana – președinte de ședință
Poftiți d-na Kirei
d-na Kirei Melinda – consilier local
Mulțumesc. Degeaba construiesc loc de muncă dacă tinerii stau acasă pentru că nu au cu cine lăsa copilul.
d-na. Dulca Camelia Mariana – președinte de ședință
Vă mențineți propunerea făcută d-na Kirei?
Supun la vot propunerea d-nei consilier Kirei.
Yüklə 224,22 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin