Rumuzlu öneri proje statik raporu



Yüklə 10,86 Kb.
tarix01.11.2017
ölçüsü10,86 Kb.
#25048

İZMİR KONAK BELEDİYESİ HİZMET BİNASI VE YAKIN ÇEVRESİNİN DÜZENLENMESİ MİMARİ PROJE YARIŞMASI

81023 RUMUZLU ÖNERİ PROJE STATİK RAPORU

Bu rapor, İzmir ili Konak ilçesinde yer alan, İzmir Konak Belediyesi ve Yakın Çevresi Düzenlenmesi Mimari Proje Yarışması için hazırlanmış olan aday projenin bu konu hakkında uzman bir mühendis gözüyle incelenmesi, yarışmacı tarafından tasarlanan yapının, yapısal anlamda hesaplanabilirliği ve inşa edilebilirliği konusundaki görüşlerinin sunulması amacıyla hazırlanmıştır.

Yapı dâhilinde betonarme kolon ve kirişlerden oluşan çerçeve sistemi uygulanacak olup taşıyıcı sistem tipi, yüksek sünek çerçeve sistem olarak seçilmiştir. Bununla birlikte toprak altında kalan yüzeyler perde duvar olarak tasarlanmıştır. Aynı şekilde, kendi içerisinde çalışan bir sistem olarak tasarlanan çekirdekler de yine betonarme perde duvar ile çevrelenmiştir. Kolon ve kiriş yerleşimi mimari unsurları etkilemeyecek şekilde düzenlenmiştir. Yapı, özelleşmiş türde fonksiyonelliği barındıran birimleri içermesi nedeniyle taşıyıcı sistemi de kendi içlerinde özel bir yapılanmaya sahiptir. Farklı eksenlerde ilgili yönetmeliklerin izin verdiği maksimum yapı boyu sınırları da aşılmış, binanın kendi içerisinde, farklı mimari programlara uygun şekilde kümelenerek konumlandırılan birimler çerçevesinde dilatasyon derzi ile ayrılmasına karar verilmiştir. Dilatasyon noktaları yapının geniş açıklık geçilmesine ihtiyaç duyulan geçit bölümlerine denk getirilmiştir. Bu noktalarda zeminden iki ve üç kat yüksekliğindeki geçiş üstü kütleleri çelik sistem ile çalıştırılmıştır. Kuzey cephesindeki geçidin üst kısmında yer alan meclis toplantı salonundaki geniş açıklık geçme ihtiyacı böylece eş zamanlı olarak çözülmüştür. Ana kitle dahilinde, mimari gereksinimler doğrultusunda, x yönünde 700,00cm ve 1000,00 , y yönünde 750,00 cm ile 1000,00 cm mertebelerinde ve 80,00 cm 80,00 cm ebatlarında gridal düzene yerleştirilen kolon aksları, taşıyıcı sistem için belirleyici rol üstlenmiştir. Başkanlık binası olarak tasarlanan yapı ise aynı yapı sistemi çerçevesinde 60,00 cm x 60,00 cm boyutundaki betonarme kolonlarla taşıtılmıştır.

Söz konusu kolonları birbirine bağlayan ana kirişler ise 80,00 cm X 40,00 cm şeklinde seçilmiştir. Çelik taşıyıcı sistem olarak kurgulanan bölgelerde en fazla 2300,00 cm açıklık geçilecek şekilde 80,00 x80,00 cm ve 40,00 cm x 50,00 cm boyutunda betonarme kolonlar arasına çelik kirişlerle taşıyıcı sistem kurgulanmıştır. Galeri boşluğu çevresi 80,00 cm X 40,00 cm ebatlarında kiriş yardımıyla rahatça taşınmaktadırlar.

Ayrıca, otopark, sığınak ve teknik hacim programını çoğunlukla barındıran iki bodrum kat betonarme kolon & kirişlerden oluşan çerçeve sisteminden ibarettir. Söz konusu katlar dahilinde, taşıtların düşey sirkülasyonunu mümkün kılmak üzere tasarlanan rampa, ergonomik koşullar altında şekillenerek uzun ekseni boyunca yanlardan betonarme perdelere ankastre mesnetlenir. Dolayısıyla mevcut kolon aksı, kendi içerisinde çeşitlenmeye giderek yapı içi rampa v.b. plak döşemelerin taşınmasında istenen varyasyonu sağlamaktadır. Yapı çeperine yakın konumlandırılan düşey konvansiyonel taşıyıcı sistem elemanları (kolonlar) uygun konfigürasyon sayesinde de rijitlik merkezi ile ağırlık merkezini birbirine yakın kılmaktadır.

Uygulama aşamasında kesin boyut hesapları ile gerçek ebatlarına kavuşacak olan bu sistem elemanları, yapı davranışını düşey yükleme ve özellikle burulma mukavemet halleri için sıkıntıya sokmamaktadır. Kapalı çerçeve çekirdek sistemi, yapı için gerekli konsol birleşim detaylarına izin vermektedir. Yapının tamamında, taşıyıcı sistem olarak konvansiyonel betonarme çerçeve sistem tercih edilmiştir. Hem uygulama pratiğinin kuvvetli olması, hem de yer yer yassı kirişler vasıtasıyla ilgili ölü ve hareketli yük kombinasyonlarının çözümlenebileceği öngörüsüyle seçilen taşıyıcı sistem, imalat esnasında da gerekli vakit tasarrufunu sağlayacaktır.

Bir diğer önemli kısım olan otopark yapısı ise 1 kat boyunca hareketli yük ağırlıklı yüklemeye maruz kalacak; platform kotunda ise kamusal yaya kullanımına açık olacaktır. Bu nedenle otopark dahilinde de kolon ebatları 80.00 cm X 80,00 cm şeklinde boyutlar ile öngörülerek mimari gruba gerekli izahatler aktarılmıştır.

Yapı dâhilinde döşeme yüksekliği ise, tekrar edileceği üzere 50 cm yüksekliğinde betonarme plak süreklilik arz edecek kombinasyonda kullanılmıştır. Deprem etkisi de göz önüne alındığında, söz konusu döşeme ve kiriş birleşimleri, gerekli ve yeter atalet şartlarını sağlamak üzere uygun kombinasyonda dizilmiştir.



Projede hesaba katılacak yükler TS 498 “Yapı Elemanlarının Boyutlandırılmasında Alınacak Yüklerin Hesap Değerleri” şartnamesine uygun olacaktır. Binanın yapılacağı yerin zemin etüt raporu doğrultusunda bir sonraki aşamada kesin tasarım yapılacak olmakla birlikte, binanın 1. derece deprem bölgesinde bulunduğu ve toplam yapı yüksekliği (bodrum katlar dahil) 36 m olması gibi parametreler göz önüne alınarak temel sistemi için minimum 150 cm kalınlığında radye temel seçilmesi uygun görülmüştür.
Yüklə 10,86 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin