Van Gölü yeni feribotuna kavuşuyor



Yüklə 6,34 Kb.
tarix05.01.2022
ölçüsü6,34 Kb.
#70448





Van Gölü yeni feribotuna kavuşuyor

Van Gölü'nde çalıştırılmak üzere inşasına başlanan ve halen yapımı devam eden feribotlardan ilki haziran ayında, ikincisi ise 2015’in bitimine doğru bitirilip Van Gölü Feribot İşletmesi’ne teslim edilecek.

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Van Gölü’nde çalıştırılmak üzere 50 vagon ve 4 bin ton yük taşıma kapasitesine sahip iki tane dev feribot bu sene suya indirilecek. Halen yapımı devam eden feribotlardan ilki haziran ayında, ikincisi ise 2015’in bitimine doğru bitirilip Van Gölü Feribot İşletmesi’ne teslim edilecek. Yapımı devam eden 50 vagon ve 4 bin ton taşıma kapasitesine sahip iki feribotla Van Gölü üzerinden ticaretin geliştirilmesi hedefleniyor. Toplamda 7 katlı olan feribotlarda çift pervane ve çift kaptan köşkü bulunuyor. Ayrıca yapımlarında yüksek teknoloji kullanılan feribotlar 350 yolcu taşıma kapasitesine sahip olurken, restoran ve kafe gibi yolcuların rahat edeceği mekanlara da yer verilmiştir.

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisi Fikret Uygun, tren feri dedikleri feribotları 2010 yılından bu yana inşa ettiklerini ifade etti . Uygun, “Yapımı halen devam eden gemilerin imalatına 2010 senesinde başladık. Şu anda birinci gemiyi en kısa zamanda bitirmek üzereyiz. Allah nasip ederse haziran ayının başlarında birinci gemiyi, 2015’in sonlarında ise ikinci gemiyi teslim edeceğiz. Şu anda ikinci geminin blok imalatlarının yapıldığı atölye içerisindeyiz. Bir gemimiz 3 bin ton çelik sac ağırlığına sahiptir. Biz ikinci gemide gün içerisinde itibariyle yaklaşık olarak bin 500 tonluk atölye imalatlarını bitirmiş konumdayız. İstanbul’daki ve buradaki şantiyemizde toplamda 200 şahıs çalışmaktadır. Gemilerimiz bu bölge için çok fazla çok büyük ehemmiyet arz ediyor, biz bunun bilincindeyiz. Buna göre de çalışmalarımızı nihayet dönemlerde inanılması çok güç derecede arttırdık” diye açıkladı .

Tersanede birinci feribotun montajının yapıldığını, kapalı alanda da ikinci feribotun bloklarının hazırlandığını ifade eden Uygun, her bir geminin yaklaşık olarak 50 vagon ve 4 bin tok yük kapasiteli olacağını ifade etti. Uygun, “Gemilerimizde yük ve vagonun yanında 350 yolcu taşıma kapasitemiz var. Gemilerimizde toplam dokuz personel çalışacak. Ayrıca gemilerin pervane özelliklerinden dolayı çift taraflı yükleme ve boşaltma yapabilecek biçimde inşa edilmiştir. Bu sebeple gemilerimizin her iki tarafında birer tane kaptan köşkü bulunmaktadır” diye belirtti .

Gemilerin tümünün yerli malı olduğunu da ifade eden Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisi Fikret Uygun, “Bizler gemilerimizde yerli malı ekipmanlar kullanmaya çok fazla dikkat ettik. Bu çerçevede gemilerimizde 4 tane jeneratör grubu var. Bu jeneratör gruplarını Türkiye’de ilk defa Eskişehir’de mevcut bulunan TCDD’ye ait makine fabrikası bizim gemilerimiz için üretim yaptı. ‘‘Bu bizim için gurur verici ve çok fazla güzel bir olaydır” şeklinde açıkladı .



Uygun, bunun yanı sıra sürat ve kapasite olarak çok fazla daha ileri teknolojiye sahip olan gemilerin taşıma ve sürat hususunda maliyetleri daha da aşağı çekeceğini sözlerine ekledi.

Kaynaklar: www.ulastirma.com.tr
Yüklə 6,34 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin