1- aşağıdakilerden hangisi "kader" kavramının tanımıdır?

Sizin üçün oyun:

Google Play'də əldə edin


Yüklə 21.76 Kb.
tarix12.01.2019
ölçüsü21.76 Kb.

1- Aşağıdakilerden hangisi "kader" kavramının tanımıdır?
a) Allah'ın gerçekleşecek olan olayları belli bir ölçüye göre önceden takdir etmesi
b) Allah'ın canlılara rızık vermesi
c) Allah'ın önceden planladığı olayların zamanı gelince gerçekleşmesi
d) Bir insanın başarı için çalıştıktan sonra işin sonucunu Allah'tan beklemesi

2- Aşağıdaki ayet-i kerime meallerinden hangisi evrendeki ölçü ve düzene dikkat çekmektedir?

a) "Takva sahipleri, bollukta da, darlıkta da infak ederler..." (Al-i İmran suresi, 134. ayet)
b) "Onların ne etleri, ne de kanları Allah'a ulaşmaz. Fakat sizin takvanız O'na ulaşır." (Hac, suresi, 37. ayet)
c) "Geceyi ve gündüzü, güneşi ve ayı yaratan O'dur. Her biri bir yörüngede hareket etmektedir." (Enbiya suresi, 33. ayet)
d) "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Doğrusu ancak akıl sahipleri bunları hakkıyla düşünür." (Zümer suresi, 9. ayet)

3- Madde ve enerjinin oluşumu, değişimi, yapısı ve hareketi ile ilgili yasalar, Allah'ın evrene koymuş olduğu yasalardan hangisiyle ilgilidir?
a) Biyolojik yasalar
b) Fiziksel yasalar
c) Sosyal yasalar
d) Toplumsal yasalar

4- Kur'an-ı Kerim'de geçen "sünnetullah" kavramı, aşağıdaki yasalardan hangisini ifade etmektedir?
a) Biyolojik yasalar
b) Fiziksel yasalar
c) Sosyal yasalar
d) Toplumsal yasalar

5- Aşağıdakilerden hangisi, Allah'ın evrene koymuş olduğu biyolojik yasaların konularından değildir?

a) Canlıların beslenmesi


b) Bebeklerin büyümesi

c) Hayvanların yavrulaması


d) Gezegenlerin hareketleri

6- Aşağıdakilerden hangisi, insanın kaderinde tercih hakkı bulunmayan durumlardan birisidir?

a) Anne-babamızın kim olacağı


b) Hangi dinden olacağımız

c) Hangi mesleği edineceğimiz


d) Eğitim seviyemizin ne olacağı
7- Bir işte başarıya ulaşmak için gereken bütün gayreti gösterdikten sonra başarıyı Allah'tan beklemeye ne ad verilir?

a) İrade


b) Tevhid
c) Tevekkül
d) Rızık

8- İslam dinine göre insan aşağıdaki hangi iki özelliğinden dolayı sorumludur?

a) Ten rengi ve milliyeti

b) Irkı ve cinsiyeti

c) Göz rengi ve zenginliği

d) Aklı ve özgür iradesi

9- "Sizden herhangi birinizin sırtına bir bağ odun yüklenip satması, dilenmesinden daha hayırlıdır." Hz. Muhammed (s.a.v.)

Hadis-i şerifte aşağıdakilerden hangisinin önemi vurgulanmıştır?

a) Allah inancı


b) Kader kavramı
c) Çalışma
d) Tevekkül

10- Allahü Teala'nın "rezzak" isminin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

a) Her şeyi koruyucu olan


b) Güven ve emniyet veren

c) Her şeyi bilen


d) Yarattıklarına rızık veren

11- Allah'ın yarattığı her varlığın ömrü bir gün sona erecektir. İnsan ömrü de böyledir. Ömür sona erince ecel kapıya dayanır ve kişi gerçek yurduna döner."
Paragrafta anlatılanlar, aşağıda yer alan ayet meallerinden hangisiyle daha yakından ilgilidir?

a) "Gerçekten insan için kendi çalışmasından başka bir şey yoktur." (Necm suresi, 39. ayet)

b) "İnananlar yalnız Allah'a dayanıp güvensinler." (İbrahim suresi, 11. ayet)

c) "Her canlı ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz." (Ankebut suresi, 57. ayet)

d) "Allah'ın izni olmadan hiçbir kişi ölmez..." (Al-i İmran suresi, 145. ayet)

12- "Küllî irade" kavramının tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

a) Allahü Teala'nın sınırsız iradesi


b) İnsanların sınırlı iradesi

c) Allahü Teala'nın güzel isimleri


d) Evrendeki ölçü ve düzen

13- Allah, peygamberler göndererek iyi ve kötü şeylerin neler olduğunu insanlara açıklamıştır. Kur'an'da Beled suresi 10. ayette "Ona iki yolu (iyi ve kötü) gösterdik." buyrulmaktadır. Buna göre insan, ..........................

Yukarıdaki paragrafta yer alan boşluk, en iyi şekilde aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanır?

a) Özgür iradesiyle iyi ve kötü davranışlardan dilediğini seçer

b) Kaderinde hangi davranış varsa onu yapar

c) İrade sahibi olmadığı için sadece kötü davranışa yönelir.



d) Artık Peygamber gönderilmediği için iyi ve kötüyü ayırt edemez

14- "Onların (zenginlerin) mallarında, muhtaç ve yoksullar için bir hak vardır." (Zâriyât suresi, 19. ayet)
Yukarıda verilen ayet-i kerime meali, aşağıdaki ibadetlerden hangisiyle doğrudan ilişkilidir?
a) Namaz
b) Zekat ve Sadaka
c) Hac
d) Oruç

15- Bir sosyal ortamda paylaşma ne kadar iyi ve dengeliyse, huzur ve barış da o kadar iyi olur. Zenginler fakirlere yardım ettiğinde sevgi ve dostluk bağları güçlenir, huzur ve güven ortamı gelişir.
Paragrafta paylaşma ve yardımlaşmanın aşağıdakilerden hangisine katkısı anlatılmaktadır?
a) Toplumsal dayanışmaya katkısı
b) Kişinin sevap kazanmasına katkısı
c) Toplumdaki muhtaç sayısının artmasına
d) Eğitim seviyesinin artmasına


16- Aşağıdakilerden hangisi toplumdaki maddî dayanışmaya örnektir?
a) Hastaları ziyaret etmek
b) Vefat eden kişinin yakınlarına başsağlığı dilemek
c) Evlenenlere bir ömür boyu mutluluklar dilemek
d) Bayramda fitre vermek


17- Aşağıdakilerden hangisi paylaşma ve yardımlaşmanın toplumsal faydalarından değildir?
a) İnsanlar arasında dayanışma ve sorumluluk duyguları gelişir
b) Toplumdaki ekonomik dengesizlik azalır
c) Bireyin Allah katında derecesini yükseltir
d) Toplumda huzur ve güven ortamı oluşur


18- "Mü'minler birbirlerine merhamet etmekte, birbirlerini sevmekte ve birbirlerini korumakta bir vücudun organları gibidir. Vücudun herhangi bir organı hastalandığında bütün vücut bundan rahatsız olur." (Hz. Muhammed s.a.v.)
Hadis-i şerifte aşağıdaki güzel davranışlardan hangisi vurgulanmıştır?
a) Dayanışma
b) Tevekkül
c) Cesaret
d) Danışma


19- "Mekke'den Medine'ye göç eden Müslümanlarla mallarını paylaşan, onlara yardım eden Medineli Müslümanlara "yardım edenler" anlamında ................................. adı verilmiştir.
Cümledeki boş alana aşağıdaki kelimelerden hangisi yazılmalıdır?
a) Muhacir
b) Ensar
c) Ehl-i Beyt
d) Vahiy Katibi


20- "Takva sahipleri (sorumluluk bilinci taşıyanlar), bollukta da darlıkta da Allah için infak ederler (harcarlar)..." (Al-i İmran suresi, 134. ayet)
Yukarıda yazılı olan ayet mealinden aşağıdakilerden hangisine ulaşırız?
a) Paylaşmak huzur ve güveni artırır
b) Paylaşmak zenginlere mahsus bir davranıştır
c) Paylaşmak zengin ile fakir arasında sevgi bağı kurar
d) Paylaşmak için zengin olmak gerekmez

CEVAPLAR: 1-A, 2-C, 3-B, 4-D, 5-D, 6-A, 7-C, 8-D, 9-C, 10-D, 11-C, 12-A, 13-A, 14-B, 15-A, 16-D, 17-C, 18-A, 19-B, 20-D.

Dostları ilə paylaş:
Orklarla döyüş:

Google Play'də əldə edin


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2017
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə