GÜNEYDOĞU ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ
GENEL SEKRETERLİĞİ
1) “TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE MISIR ARAP CUMHURİYETİ ARASINDA RO-RO VE KARAYOLU TRANSİT TAŞIMACILIĞINA İLİŞKİN İŞBİRLİĞİNE DAİR MUTABAKAT ZAPTI” İMZALANDI
( ÖNEMLİ )
“Türkiye Cumhuriyeti İle Mısır Arap Cumhuriyeti Arasında Ro-Ro ve Karayolu Transit Taşımacılığına İlişkin İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı” 23 Nisan 2012 tarihinde Ekonomi Bakanı Sayın Zafer ÇAĞLAYAN ve Mısır Ulaştırma Bakanı Sayın Galal Mostafa Said tarafından imzalanarak yürürlüğe girmiştir.
Konu ile ilgili olarak, deniz nakliyat firması MEGAMAR’dan aldığımız yazıda; 26 Nisan 2012 tarihi itibariyle seferlerin başladığı ve bu itibarla;
- Mersin - Duba navlununun : 3.000 USD ( paket program olup gidiş / dönüş dahildir ),
- Gemi günlerinin ise hava müsaadeli olarak : Salı ve Cuma günleri,
- Mersin - Duba navlunlarının 4.000 USD olduğu ancak, devlet teşvik primi verdiğinden araçların Mersin Limanı’ndan bindiği gemiyle geri dönüşünü taahhüt etmesi durumunda navlunun 3.000 USD olarak uygulanacağı bildirilmiştir.
Detaylı Bilgi İçin :
MEGAMAR
İlgili Kişi : Uğur KARADAVUT
Tel : 0.324.238 48 10 (pbx) - 238 71 83
Gsm : 0.533.366 89 69
E-mail : mersin@mega-mar.com.tr & ugurkaradavut@mega-mar.com.tr
Web : http://www.mega-mar.com.tr/
*************************************************
2) “TÜRKİYE-POLONYA DÜZENLİ İSTİŞARELER 2. DÖNEM TOPLANTISI” YAPILACAKTIR
( ÖNEMLİ – SÜRELİ )
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nün yazısına istinaden Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) aldığımız yazıda; “Türkiye Polonya Düzenli İstişareler 2. Dönem Toplantı”nın Ekonomi Bakanı Sayın Zafer ÇAĞLAYAN eşbaşkanlığında 16 Mayıs 2012 tarihinde Varşova’da gerçekleştirilmesinin planlandığı ifade edilmektedir.
Bu çerçevede, söz konusu ülke pazarında karşılaşılan sorunlar ile anılan toplantıda gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara ilişkin ekli formun doldurularak TİM’e gönderilmek üzere, en geç, 02 Mayıs 2012 Çarşamba günü saat 10:00’a kadar, Birliğimize ( Faks: 0.342.211 05 09 – 10 E-mail: gaibevrak@gaib.org.tr ) iletilmesi rica olunur.
*************************************************
3) STANDART/KRİTER TASARISI HAKKINDA
( ÖNEMLİ – SÜRELİ )
Ekonomi Bakanlığı’ndan aldığımız yazıda; ekte yer alan Türk Standartları Enstitüsü’nün “tst 2374 Dokunmuş ve Örülmüş Yünlü Tekstil Mamullerinde Gevşeme, Sıkılaşma ve Keçeleşme Nedeniyle Meydana Gelen Boyut Değişimlerinin Tayini’’ standart/kriter tasarısı ile ilgili görüşlerin Ekonomi Bakanlığı’na gönderilmesini teminen ekli form dahilinde en geç 24 Mayıs 2012 Perşembe günü mesai bitimine kadar, Birliğimize ( Faks: 0.342.211 05 09 – 10 E-mail: gaibevrak@gaib.org.tr ) iletilmesi rica olunur.
*************************************************
4) “TS 1194 YEŞİL SALATA VE MARUL” STANDART TADİLLERİNE İLİŞKİN OLABİLECEK GÖRÜŞLERİNİZİ BİLDİRİNİZ
( ÖNEMLİ – SÜRELİ )
Ekonomi Bakanlığı’ndan aldığımız yazıda; Türk Standartlar Enstitüsü tarafından 12 Nisan 2012 tarihinde tadil edilen “TS 1194 Yeşil Salata ve Marul” standart metni ekli olup, söz konusu tadillerin ihracatta zorunlu standart denetimlerinde uygulanmasına ilişkin görüş ve değerlendirmelerin anılan Bakanlığa iletilmek üzere, ekteki form doldurularak en geç 04 Mayıs 2012 Cuma günü mesai bitimine kadar, Birliğimize ( Faks: 0.342.211 05 09 – 10 E-mail: gaibevrak@gaib.org.tr ) gönderilmesi rica olunur.
*************************************************
5) DAHİLDE İŞLEME REJİMİ
Bilindiği üzere, Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında ihraç edilen ürüne ilişkin Telafi Edici Verginin (TEV) ödenmesi ile ilgili usul ve esaslar, 27/01/2005 tarihli 25709 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 17/01/2005 tarihli 2005/8391 sayılı “Dahilde İşleme Rejimi Kararı”nın 16. maddesi, bu Karar’a istinaden aynı tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İhracat: 2005/1 sayılı “Dahilde İşleme Rejimi Tebliği”nin 33. maddesi, 20/12/2006 tarihli ve 26382 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İhracat: 2006/12 sayılı “Dahilde İşleme Rejimi Tebliği”nin 33. maddesi ve söz konusu mevzuata istinaden hazırlanan 2008/2 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Kapsamındaki Telafi Edici Vergi Uygulamalarına İlişkin Genelge ile belirlenmiştir.
Konu ile ilgili olarak, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden aldığımız yazıda; anılan 2008/2 sayılı Genelge’nin 21. maddesinde değişiklik yapıldığı ifade edilmekte olup, mezkur Genelge’nin güncel hali (10. ve 11. sayfaları) ilişikte yer almaktadır.
*************************************************
6) YUNANİSTAN’DA YATIRIMCILARA YÖNELİK İNTERNET SİTESİ HAKKINDA
Ekonomi Bakanlığı’nın yazısına atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden aldığımız yazıda; Dışişleri Bakanlığı’nın yazısına atıfla, Yunanistan’da yayımlanan Kathimerini Gazetesi’nin 26/03/2012 tarihli İngilizce nüshasında “Survival Guide For Foreign Inventors” başlığıyla yayımlanan haberde, birtakım hukukçu ve iktisatçıların Yunanistan Kalkınma Bakanlığı ve “Invest In Greece” kurumuyla işbirliği halinde, ülkedeki yabancı yatırımları artırmak amacıyla Yunan mevzuatı hakkında İngilizce açıklayıcı bilgiler sunacak ve sürekli güncellenecek bir internet sitesi kurdukları ve www.greeklawdigest.gr isimli web sitesinin kısa süre sonra faal hale geleceğinin anılan sitede ayrıca, ilgili vergi sisteminin yanı sıra, yerel yargı sistemine ilişkin bilgiler, medeni hukukun temel unsurları, şirketlerin faaliyet statüleri ve ana sözleşmeleri, limited şirket, ortak fon ve bankalar hukukuna ilişkin bilgiler ile ithalat ve ihracat, gümrük, patent, hukuku, taşımacılık ve gemicilik alanlarında bilgilere yer verildiği ifade edilmektedir.
*************************************************
7) BOSNA HERSEK NERETVA KANTONUN' DAKİ YATIRIM İMKANLARI
Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan yazıya istinaden Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden aldığımız yazıda aynen; “Dışişleri Bakanlığı'nın yazısına atıfla, Mostar Başkonsolosu ile Bosna-Hersek'in Neretva Kantonu'nun (HNK) Ekonomi Bakanı Sayın Amer Zagorçiç arasında gerçekleştirilen görüşme çerçevesinde, Sayın Zagorçiç'in Türk firmalarına sunabileceği yatırım olanakları ile ilgili aşağıda değinilen ifadelerine yer verilmektedir.
Kuzeydeki Konjiç Bölgesi hariç, HNK'da ağır sanayi tesislerinin yokluğu bir avantaj teşkil etmekte, bölge endüstriyel kirlenmeye maruz kalmamakta ve bölge için çevre dostu yatırımlar tercih edilmektedir. HNK toprakları ekolojik ve organik tarıma oldukça uygun olup; Türkiye'nin bu alandaki tecrübelerinden faydalanılmak istenmektedir.
HNK, reçel, meyve suyu, şarap ve salça fabrikaları gibi tarıma dayalı sanayi tesisi kurmaya ilgi gösteren Türk şirketleri için ideal bir coğrafyadır.
Kanton düzeyinde yenilebilir enerji yatırımları için gerekli altyapı olgunlaşma aşamasında olup, bu konudaki yasal mevzuatın önümüzdeki Eylül ayına kadar tamamlanmasına çalışılmaktadır. Hersek bölgesi, temiz enerji konusunda geniş potansiyele sahiptir. Bazı bölgelerde yenilebilir enerjiye yönelik yatırımlar yapılmaktadır. Bunlara örnek olarak, Batı Hersek Kantonu'ndaki Posusje yakınlarındaki rüzgar santrali ve HNK'ya bağlı Stolac kentinde tamamlanma aşamasına gelen güneş enerjisi ünitesi örnek verilebilir. Yılın 300 günü güneş ışığına maruz kalan ve yılda ortalama 10 metre/saniye şiddetinde rüzgar alan Mostar da yenilebilir enerji konusunda son derece elverişli bir coğrafyada konumlanmıştır.
HNK, ülke ekonomisine en fazla turizm geliri sağlayan bölgelerden biri olup, HNK ve özelde Mostar, ülkeyi Adriyatik'e bağlayan yol üzerinde bulunması nedeniyle lojistik anlamda önemli avantajlar sağlamakta ve çevredeki inanç turizmi merkezleri ile doğa turizmi açısından yabancı turistler için önemli bir cazibe merkezine dönüşmektedir. Turizm potansiyeline rağmen, Moster sınırlı yatak kapasitesine sahip olması nedeniyle konaklama merkezi olarak tercih edilmemektedir. Turizm yatırımı yapabilecek firmalar bu atıl potansiyeli değerlendirebilir.
Yatırımlara yönelik olarak, AB uygulamalarına paralel şekilde, tek başvuru merkezi üzerinden Kanton'a giriş yapmalarını sağlamak üzere gerekli mevzuat çalışmalarının yıl içinde tamamlanması halinde, 2013 senesinin Hersek-Neretva Kantonunda Yatırım Yılı olarak ilan edilmesi öngörülmektedir .” denilmektedir.
*************************************************
8) ASMA YAPRAĞI İHRACATI YAPAN FİRMALARIN DİKKATİNE!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bir yazısına atfen Ekonomi Bakanlığı’ndan alığımız yazıda; 03 Nisan 2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, ülkemizden Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirilecek olan salamura asma yaprağı ihracatında zirai ilaç kalıntısı kontrolleri kapsamında %100 analiz sıklığı uygulamasının başlatıldığı ifade edilmektedir.
*************************************************
9) UYGUNLUK DEĞERLENDİRME BİLGİLENDİRME SEMİNERİ YAPILACAKTIR
Doğu Anadolu İhracatçıları Birliği Genel Sekreterliği’nden aldığımız yazıda; Irak Hükümeti Kalite Kontrol ve Standardizasyon Merkez Organizasyonu Irak’a gidecek ürünlerin, Gıda Ürünleri (taze meyve ve sebzeler hariç), Kozmetik Ürünler, Kişisel Hijyen Ürünleri ve Temizlik Malzemeleri, Ev İçi Kullanılan Gereçler, Mutfak Eşyaları, Kimyasallar, İnşaat Malzemeleri, Elektrikli ve Elektronik Ürünler, Taşıtlar, Lastikler ve Parçaları, Tekstil ve Ayakkabılar, Oyuncaklar, Yakıt ile Çalışan Ev Aletleri, Sigara ve Tütün ana başlığı altında 89 kategorideki ürünün değerlendirilip, sertifikalandırılarak ülkeye girişine izin verildiği ve Irak’ın kuzeyindeki Bölgesel Yönetimin 15 Mart 2012 tarihinden itibaren esnek, 15 Nisan 2012 tarihi itibari ile kat’i uygulamaya geçeceği, bu kapsamda, Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde ve Birlikleri organizatörlüğünde, ürünlerin sevkiyat öncesi uygunluğunun değerlendirilmesi ve sertifikalandırılması için yetkili firmalardan biri olarak Bureau Veritas tarafından 25 Mayıs 2012 Cuma günü Silopi - Grand Silopi Oteli’nde 09:30-12:00 saatleri arasında “Sevk Öncesi Uygulaması” hakkında bilgilendirme toplantısının yapılacağı ifade edilmektedir.
*************************************************
10) HOPA İRTİBAT BÜROSUNUN ADRESİ DEĞİŞMİŞTİR
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği’nden aldığımız yazıda; Birliklerine bağlı olarak faaliyet göstermekte olan Hopa/Artvin irtibat bürosunun 25/04/2012 tarihinden itibaren aşağıda belirtilen adreste hizmet vermeye başladığı bildirilmektedir.
Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği
Hopa İrtibat Bürosu
Adres : Hopa Gümrük Müdürlüğü Binası Hopa/ARTVİN
Telefon : 0.466.351 48 48
Faks : 0.466.351 49 14
*************************************************
11) ÇEŞİTLİ DUYURULAR
-
Dış Ekonomi İlişkiler Kurulu’ndan (DEİK) aldığımız yazıda; Pakistan İslamabad Ticaret Odası üyesi ve işadamlarında oluşan bir heyetin 5–8 Mayıs 2012 tarihlerinde İstanbul’da iş görüşmelerinde ve bazı tesis ziyaretlerinde bulunacağı, bu doğrultuda Türkiye–Pakistan İş Konseyi tarafından, Pakistan İslamabad Ticaret Oda üyeleri ve işadamları ile 8 Mayıs 2012 tarihinde, 14:00–15:30 saatleri arasında İstanbul TOBB & DEİK’te toplantı ve ikili iş görüşmeleri düzenleneceği bildirilmektedir.
Yazıda ayrıca, söz konusu toplantıya katılmayı düşünen firmaların 4 Mayıs 2012 tarihine kadar DEİK’e (İlgili Kişi: Adem Kula / Tel: 0212 339 50 83 / Faks: 0212 270 37 84 ve E-posta: akula@deik.org.tr) başvurularını yapmaları gerektiği belirtilmektedir.
***************************
-
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’ndan aldığımız yazıda; Hong Kong Hükümeti Ekonomi ve Ticari İşlerden Sorumlu Ofisi (Hong Kong Economic and Trade Office) Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu/Türkiye - Hong Kong İş Konseyi, Hong Kong Ticaret Geliştirme Konseyi (HKTDC) CE Hong Kong Yatırım Destek Kurumu (InvestHK) işbirliğinde, Çin ve Asya Pazarlarına bir giriş kapısı niteliğinde olan Hong Kong’daki ticaret ve yatırım fırsatları hakkında Türk şirketlerinin bilgilendirilmesi amacıyla, “Hong Kong: Çin ve Asya Pazarlarına Giriş Noktası” adlı seminerin 10 Mayıs 2012 tarihinde The Marmara Taksim Oteli’nde 16:00-19:00 saatleri arasında düzenleneceği ve seminere katılmak isteyen firmaların 4 Mayıs 2012 tarihine kadar DEİK ile (İlgili Kişi: Elif İşsevenler, Tel: 0212 271 9000 E-posta: elif.issevenler@renova.com.tr) iletişime geçmeleri gerektiği ifade edilmektedir.
***************************
-
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’ndan aldığımız yazıda; DEİK/Türk-Mısır İş Konseyi tarafından 14-15 Mayıs 2012 tarihlerinde, 14:00-17:00 saatleri arasında TOBB Plaza, İstanbul’da İskenderiye İş Adamları Derneği üyeleri ile ikili görüşmeler gerçekleştirileceği ve Mısırlı firmalar ile gerçekleştirilecek ikili görüşmelere katılmak isteyen firmaların 9 Mayıs 2012 tarihine kadar DEİK ile (E-mail: afrikabolgesi@deik.org.tr, Tel: 0212 339 50 70, Faks: 0212 270 35 92) irtibat kurulması gerektiği belirtilmektedir.
***************************
-
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nda aldığımız bir yazıda; Bosnia Bank International (BBI) ve İslam Kalkınma Bankası organizasyonuyla, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve Bosna Hersek Dışişleri Bakanlığı işbirliğinde, 16-18 Mayıs 2012 tarihlerinde, Saraybosna’da, “III. Saraybosna Uluslararası Yatırım ve İş Forumu Konferansı” gerçekleştirileceği belirtilmektedir.
Yazıda devamla, başta altyapı, enerji (hidro enerji santralleri), ahşap sanayi, tarım, turizm ve eğitim sektörleri olmak üzere çeşitli yatırım projelerinin ele alınacağı ve iş adamları arasında ikili iş görüşmelerinin gerçekleştirileceği Konferans’a, Bosna Hersek, Hırvatistan, Sırbistan, Slovenya, Karadağ ve Makedonya’dan üst düzey hükümet temsilcilerinin yanı sıra bölgenin önde gelen işadamlarının katılımının beklendiği, konferans hakkında detaylı bilgiye http://www.sarajevobusinessforum.com/ adresinden ulaşabileceği ve katılım için başvuruların 10 Mayıs 2012 tarihine kadar DEİK’e (E-mail: geren@deik.org.tr,) yapılması gerektiği ifade edilmektedir.
***************************
-
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’ndan (DEİK) alınan bir yazıya istinaden Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden aldığımız yazıda; DEİK/ Türk Mısır İş Konseyi tarafından DEİK/Türk- Irak İş Konseyi, Ninawa Yatırım Komisyonu işbirliğiyle, Irak Parlamentosu Başkanı Sayın Osama Al-Nujafi’nin katılımlarıyla, 02-03 Mayıs 2012 tarihlerinde, Swiss Otel İstanbul’da “I.Uluslararası Ninawa Yatırım Konferansı”nın düzenleneceği ve söz konusu seminere, Irak’tan Bakan, bürokrat ve özel sektör temsilcilerinin de iştirak edecekleri toplantı kapsamındaki Musul Vilayeti’nin yatırım ortamının yanı sıra, inşaat ve altyapı sektörlerindeki işbirliği fırsatları ve ihracat imkanlarının ele alınacağı, Musul’daki iş olanaklarına ve 2012 yılında inşaat ve altyapı ile ilgili açılacak devlet ihalelerine dair sunumlar ve ikili iş görüşmelerinin de yapılacağı ifade edilmekte olup, anılan toplantıya katılmak isteyen firmaların kayıtlarını https://docs.google.com/spreadsheet/embeddedform?formkey=dDU2Z2FJaWZ5dmVnUk5QVDFCLXR2V3c6MA internet adresi üzerinden yaparak teyitlerini DEİK’e (E-mail:nkilit@deik.org.tr, Faks:0 212 2703592) iletmeleri gerektiği bildirilmektedir.
***************************
-
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri’nden (OAİB) aldığımız bir yazıda; Irak, İtalya, Kazakistan, Pakistan, Lüksemburg, Brezilya’da açılan ihaleler ve fuarlarla ilgili detaylı bilgilere aşağıdaki linklerden ulaşılabileceği belirtilmektedir.
İhale Duyuruları
Fuar Duyuruları
-
İtalya
-
Kazakistan
-
Pakistan
-
Lüksemburg
-
Brezilya
-
Irak
***************************
Dostları ilə paylaş: |