FASİKÜL 6 – SAYFA 2 Çeviri: Anita Tatlıer
ORMAN ÖRNEK ÇİFTLİĞİ
Atatürk tarafından gerçekleştirilen ulusal bağımsızlık eserinden sonra, ülkenin kalkınması programında ilk sırada yer alan ekonominin, bu eserin tamamlanması amacıyla, başarıya ulaştırılması görevinin gerçekten önemli olduğu açıktır.
Türkiye ekonomisinin başlıca kaynakları tarlalardır. Türk ulusunun %80i köylerde yaşar ve çiftçilerden oluşur. Bu nedenle Türk Devletinde gerçekleştirilmek istenen yeniden inşa çalışması ancak ülkenin kırsal ekonomisinin gerektiği gibi düzenlenmesi sayesinde gerçekleşebilir. İşte bu durumu, her zaman olduğu gibi, Atatürk herkesten önce anlamıştı.
Orta Anadolu, yakın tarihlere kadar, buna ilgisiz kalanların bakışında, sadece kurak steplerden ya da çöllerden oluşan geniş bir araziydi. Bu yanlış fikirlere göre, bu topraklar ne ekilebilir ne de buraya yerleşilebilirdi.
Dolayısıyla bu yanlış düşünceyi düzeltmek ve topraklarımızın kuşku duyulmayan verimliliğini kanıtlamak önemliydi. İşte bu sebeple Atatürk, bağımsızlık eserinden sonra, bu yeni işe girişti ve kırsal nüfusun tarlalarına geri dönüşe öncelik tanıdı. Üstesinden gelinmesi gereken ilk iş, Ankara’yı çevreleyen, buranın havasını sağlıksız, neredeyse teneffüs edilemez kılan ve yüzlerce yıldan beri ülkeye sayısız zarara yol açan bataklık alanın kurutulmasıydı.
Bugün,”Örnek Orman Çiftliği” adını taşıyan çiftlik Mayıs 1923’de satın alındı ve bataklığın çevresine dikilen çadırların yerleştirilmesinin tamamlandığı tarih olan aynı yılın 5 Mayısında, kurutma işlemi başladı.
Bu dönemde çiftliğin genel görünümü neredeyse anlatılamaz bir haldeydi. Ankara istasyonu civarında başlayan, Ankara, Çubuk, ve Macun su akıntıları tarafından yaratılan bataklıklar 20 kilometre uzunlukta ve 3 kilometre genişlikte yayılıyordu, bunlar tehlikeli milyarlarca sineğin uçuştuğu sazlarla kaplı geniş alanlara yayılan durgun çirkef sular, hayvan iskeletlerinin bulunduğu boş arazilerden oluşuyordu, her türlü vahşi hayvanlar için doğal barınaklardı, terk edilmiş geniş mezarlıklar, yabani ağaçlar ve her türlü yoksunluğun pençesinde bir halk...bugün Orman çiftliğinin yükseldiği bölgelerde durum işte buydu. Bu çiftlik için başlangıçta satın alınan arazilerin genişliği sadece 2000 hektardı. Yetersiz olarak görülen bu genişlik, ulusun genel arzusu üzerine 15.000 hektara çıkarıldı ve kamu yararına ulusal bir kuruma dönüştürülmek amacıyla Atatürk tarafından satın alındı.
Çiftlik bir kez satın alındıktan sonra, bunun değerlendirilmesi için gerekli faaliyet programı şu şekilde tasarlandı:
Ankara’nın tam içinde bulunan bataklıkları kurutmak ve ülkeyi bu zararlı havadan kurtarmak.
Ağaç eksikliğini gidermek ve Ankara’da ihtiyaç duyulan bahçeler, parklar ve koruluklar yaratmak
Buğday ve arpa tarımıyla, ki zaten mükemmel niteliktedir, aktif olarak ilgilenmek ve tarımı modern teknikle donatmak
Ülkemizin zaten başlıca zenginlik kaynaklarından olan hayvancılığı artırmak ve bunun için de örneğin koyun, inek, at, vs. gibi hayvan türlerini çoğaltmak
Tohum ile elde edilen tarım ürünlerinin niteliğini uygun bir teknik sayesinde yükseltmek, pazara işlenmemiş-ürünleri göndermemek ve böylece bir tarım sanatını yaratmak.
6-Tohum ile ya da tarım sayesinde elde edilen işlenmiş ve işlenmemiş ürünleri direkt olarak alıcıya satmak.
7-Genç köylülerin teknik eğitimini ve çıraklığını sağlamak
8-Tarım ekonomisinin yönetici ilkelerini belirlemek ve köylünün günlük hayatında bunun uygulamasını sağlamak
9- Örnek Orman Çiftliğinde elde edilen sonuçlar ve gerçekleştirilen deneyimler göz önüne alınarak ülkenin diğer kısımlarında diğer örnek çiftlikler yaratmak. Ülkenin genel tarım ekonomisi hakkında pozitif bilgilerle donanmış bir heyet oluşturmak. Yukarda belirttiğimiz faaliyet programı 1 Mayıs 1925’den itibaren geçerlilik kazandı.
On yıl içinde, Atatürk’ün örneğini izleyerek birçok örnek çiftlikler kuruldu. Bu çiftlikler, ki hepsi de kendine özgü coğrafi ve iklimsel koşullara uyum sağladı, bunlar Yalova, Silifke, Tarsus ve Dörtyol’da bulunur.
Örnek Orman çiftliğinde şimdiye dek elde edilen sonuçlar şunlardır:
Mevcut bataklıklar kurutuldu
4.5 milyon orman ağacı ekildi ve bugün bunlar hayranlık uyandıran korulukları oluşturur.
Meyve bahçesi tarımı, sadece bahçecilik aşamasını geçerek 150.000 hektarlık alanı kaplayan geniş meyve bahçesi-çiftliklerinin oluşmasına ulaştı.
Bugün tüketime uygun üzüm üreten 5000 bağ kütüğü ve şarapçılığa yönelik 5000 bağ kütüğü sayılmaktadır
100 hektar arazi üstünde 5 çeşit kapsayan ağaç plantasyonları yaratıldı.
Yazı Ankara’da geçiren vatandaşların rahatlığı için birkaç güzel park ve bir plaj -Karadeniz- kuruldu.
Atatürk örnek çiftliğinde en mükemmelleştirilmiş tohum ekme tekniği kullanıldı.
Geniş yayılımlı araziler üstünde her türlü sereal ekildi. Bu büyük kapsamlı tarım işlerinin gerçekleştirilmesi için izlenen amerikan yöntemi ile en mükemmel makine ve teçhizattan yararlanıldı.
Resimler:
Çiftlik, Ankara halkı tarafından son derece beğenilen bir gezi yerini de sunar.
Çiftlikte Marmara villası
Çiftlik okulu
Elde edilen sonuçların mükemmelliği tüm öngörüleri aşar.
8- Aynı şekilde hayvancılık alanında da eşsiz işler başarıldı. Bu sanatın, “kıvırcık” ve “karakul” olarak anılan koyunlara uygulanması sayesinde, bu türlerin yetiştirilmeye uygun olmadığını öne süren iddiaların doğru olmadığı kanıtlandı. Böylece bu türlerin yetiştirilmesi tıpkı 10.000 adet diğer tür koyunlarda olduğu gibi, örnek Orman çiftliğinin vurgulanmaya değer bir diğer eserini oluşturur.
9- Hollanda, Simenthal, Jersey, Gorünsey ve Crimée ineklerinin yetiştirilmesi de eşit derecede önemlidir.
10-Macaristan ve Bağdat’dan ithal edilen türlerin çaprazlanması sayesinde, at ırkında önemli bir iyileşme gözlenmektedir.
11- Gerektiği biçimde düzenlenen tavuk yetiştiriciliği sayesinde de, pazarda oldukça rağbet gören yılda 30.000 adetten fazla ürün sağlanmaktadır.
12-Köylüler ve çiftçilerin ihtiyaç duyduğu tarımsal araçların imal edilmesi amacıyla kurulan atelye, giderek artan ihtiyaçları yanıtladığı oranda gelişerek gerçek bir fabrikaya dönüştü.
13- Çiftlik hayvanlarından tedarik edilen sütün pastörize edilmesi ve örneğin tereyağ, yağ, yoğurt, peynir, vs. gibi ürünleri sağlamak amacıyla Ankara’da kurulan Süt ürünleri fabrikası, şehrimizin en acil ihtiyaçlarından birine cevap verdi.
14-Orta Anadolu’da arpa ekimi, ki zaten nitelikleri evrensel olarak tanınır, çiftlikte büyük bir ölçekte yapılır. Büyük özveriler sayesinde hükümet tarafından kurulan bir bira ve malt fabrikası, güzel biralar üretmeye başladı.
15-Örnek Orman Çiftliği, burada yetiştirilen ve mezbahalarında kesilen hayvan derilerinin toplam satışını kendi ekonomik görüşlerine uygun bulmayarak, bir kürk fabrikası ve aynı zamanda kendi ürünlerinin
satıldığı özel atelyeler kurmayı tercih etti.
16- Tarımın ancak teknik bilgiler sayesinde mümkün olduğu olgusunun göz ardı edilmediği Örnek Orman Çiftliği, tarım ilkokullarından mezun olan gençlerin hizmetine bu öğrencilerin eğitimlerini tamamladığı ve stajlarını yaptıkları geniş departmanlarını sunuyor.
17- Örnek Orman Çiftliği, ülkenin genel ekonomi ve tüm tarım kuruluşları arasında kendi türünde eşsiz bir kurumdur. Bu çiftlik, toprağı işleyerek elde ettiği ürünleri, bunları ya kendi fabrikalarında işleyerek ya da bunları direkt olarak satarak kullanır. İşte bu nedenle, hem ticarette hem de şirketlerde görevlendirilen tarım konusunda bilgili kişilere zorunlu olarak başvurur. Bu kişilerin eğitimi için, çiftlik elinden gelen her şeyi yapar ve hatta bu amaçla seçtiği köylü çocuklarının tarım okullarında eğitim almasıyla da ilgilenir.
18-Tüm bun faaliyetler arasında, genelde ticaretle ilgili olanı tartışmasız zor bir faaliyettir. Özellikle tarımla ilgili olan ticarete gelince, bu uygun bir kuruluşa bağlı olmadan güçlükle izlenebilir.
Dolayısıyla tüm dünyadaki çiftçiler, sayısız karşılıklı yardımlaşma birlikleri ve kooperatiflere sahiptir, ki bu bizde hala eksiktir. Ayrıca, bu tarz gereksindiğimiz kuruluşların kesinlikle yabancı ülkelerde bulunanların birer taklidi olmaması gerektiğini de belirtmeliyiz.
Resim:
Çiftlikteki bağlar
Ürünlerini satmak amacıyla Orman çiftliği ticari hayata girdi. Beş yıl boyunca burada elde ettiği deneyim, kendisi için her yönden oldukça kazançlı oldu. Bu olgu zaten genelde tüm tarım ekonomimizi son derece faydalı bir biçimde etkilemeyi sürdürecektir.
19- Örnek Orman Çiftliği, projelerinin bütünüyle gerçekleşmesi için kendisi açısından vazgeçilmez olan bir Tasarruf Sandığının kurulması için bütün gerekli hazırlıkları yaptı. Belirli bir süre sonunda tesbit edilmiş para tutarını toplayacak olan söz konusu sandık aynı şekilde belirlenmiş, istenen zamanda yöneteceği diğer sandıkların yaratılmasını da hazırlayacaktır ve aynı zamanda bir banka kuracaktır.
Her biri tarım sanatının kuruluşuna bir örnek teşkil eden Yalova’daki çiftlikler, örnek Orman çiftliğine eklendi. Bu çiftlikler tereyağı, süt ürünleri ve modern ahırlar ile ağılları kapsar.
Silifke’de bulunan ve “tekir” olarak adlandırılan çiftlikler özellikle sıcak ülke ürünlerinin tarımıyla ilgilenir. Bunlar daha çok kabuğu soyulmamış pirinç, pamuk üretir ve aynı zamanda hayvan yetiştiriciliğiyle de ilgilenir.
Tarsus çiftliği aynı şekilde örneğin pamuk ve kabuğu soyulmamış pirinç gibi egzotik bitkilerin tarımına tahsis edilir.
Dörtyol’da, deniz kıyısında yine örnek bir çiftlik yer alır, güzel bahçelerle donanmıştır ve ürünleri açısından çok çeşitli bir tarım için son derece elverişli bir alan oluşturur.
Burada saydığımız bütün çiftlikler daha önce bataklıklarla çevriliydi. Bunlar tamamen kurutuldu ve bütün gerekli işler bu çiftlikleri bugünkü hallerine getirmek amacıyla gerçekleştirildi.
Mevcut çiftlikler arasında tarih itibarıyla en eskisi olan örnek Orman çiftliği henüz onuncu yılını tamamlamadı. Meydana getirdiği örnek, diğer tüm çiftliklerin kuruluşuna hizmet etti ve bunu teşvik etti, bunlar iyice özümseyerek tasarladıkları faaliyet programlarını izleyerek giderek gelişmektedir. Örnek Orman çiftliğinin kendilerine örnek oluşturduğu bu çiftliklerin sayıca artması ülkemiz için en arzu edilir hususlardan biridir.
Resim:
Çiftlikte ağaçlıklı bir yol
Çiftlik istasyonu
Dostları ilə paylaş: |