1 sorgulama



Yüklə 24,02 Kb.
tarix31.12.2017
ölçüsü24,02 Kb.
#36585


1



SORGULAMA

Bir takım temel sorular sorarak bir şeyin hakikatını anlamaya çalışmaktır.



GEREKLİ SORGULAMA

GEREKSİZ SORGULAMA



Kendisine hiçbir fayda temin etmeyecek şeyleri araştırmakla dünyadaki sınırlı vaktini kaybetmektir.

Mesela: Amerikada ki tavukların sayısını sorgulasa



Dünyadaki bütün haberleri öğrenmeye çalışsa Vs.

DOĞRU SORGULAMA

TEMEL SORGULAR

YANLIŞ SORGULAMA



  • BEN NEYİM?

  • BURASI NERESİ?

  • NEREDEN GELDİM?

  • NE İÇİN GELDİM?

  • VAZİFEM NEDİR

  • NEREYE GİDİYORUM?



Temel sorgulamayı yapmadan önce bir takım fikir akımlarının etkisine girmişse (telefona virüs girmiş ayarlarını bozmuş) ön yargılar edinmişse bu kişi sorgulasa da yanlış sonuçlara ulaşması kaçınılmazdır.




  • Bilimsel sorgulama hakikatı bulmak için tek başına yeterli değildir. Çünkü bilim “nasıl” sorusunun cevabını arar fakat “niçin” ve “ kim tarafından” sorusunun cevabına bakmaz. Niçin sorusunun cevabını alınca yani varlıkların amacını öğrenince bilimsel bilgiler de anlam kazanır.



  • Hayatı, kendini, kainatı önyargısız olarak sorgulamadan önce dini sorgulamaya kalkmak yanlış sonuçlar doğurur. (Uçak misalinde kendisinin uçakta değil de tatilde olduğunu zanneden bir kişinin uçak kurallarını sorgulaması gibi olur)



  • Hayatı sorgulayan kişi dine olan ihtiyacı anlar. Ondan sonra din onun için fazladan bir uygulama veya dindar diye isimlendirilen insanların hususi uygulamaları gibi olmaktan çıkıp her ferdin yemeğe ve suya ihtiyacı gibi temel fıtri bir gereklilik olduğu anlaşılır.



  • İnsan aklı aşan konularda sorgulama yapmamalıdır. Böyle bir sorgudan hakikat elde edilmez saplantılar, batıl inançlar ve inkar çıkar. Mesela Allah’ın zatına yönelik sorgulamalar yapmak böyledir.



  • Sorgulama sonuç almak ve o sonuca göre tavır edinmek içindir. Birçok filozof gibi düşünüp düşünüp bırakmak için değildir. Nasıl insan kendisine verilen bir cihazı sorgulayarak kullanma klavuzuna vs bakarak o cihazın amacını ve ne olduğunu anlar ve ona göre o cihazı kullanır, anladıktan sonra cihazı bir kenara bırakmaz ise bu da öyledir.



  • İnsanın önünde iki seçenek var. Ya düşünecek sorgulayacak bundan bir sonuç çıkartıp ona göre hayat çizgisi çizecek veya düşünmeyecek sadece kulaktan duyduğu isimlendirme ve kabullerle kabile insanı gibi yaşayıp gidecek bu alemden.



  • Allah Kur’anda onlarca ayette bize vermiş olduğu aklı kullanmamızı, düşünen ve sorgulayan insan olmamızı istiyor.

İyice düşünmez misiniz?” (Saffat Suresi 155) “Hala aklınızı kullanmayacak mısınız” (Bakara 44)

  • Bir sivrisineği sorguladığımızda teknolojisinin f-16 savaş uçaklarından çok daha yüksek olduğunu görüyoruz. Uçağın teknolojisini ve tasarımına hayran olup beğenip de burnumuzun üstüne konan o minik kuşun teknolojisine hiç hayret etmemek ve bundan bir sonuç çıkartmamak herhalde sorgulamadan yaşamayı tercih etmektir.


İMAN




  • İman, inanmak, kabul etmek demektir. Fakat her inanç iman sayılmaz. Bir inancın iman olması için imanın altı şartını gerekleriyle birlikte taşıyor olması lazımdır.



  • Hak ve hakikata uymayan yani hakikatta karşılığı bulunmayan inanca batıl inanç denir.





  • İman inanılacak şeylerin sayısı bakımından eksiklik kabul etmez. Nelere inanılması gerekiyorsa onlara eksiksiz inanılması gerekir. Nasıl ki altı dişli bir anahtar olsa bir dişinin bir kısmı kırılsa bile artık o anahtar kapıyı açmaz ve artık ona anahtar denilmez, o anahtarın bütünlüğünü kapının yanına varıncaya kadar korumamız gerekir. İman da cennetin kapısını açacak bir anahtardır. Bütünlüğünün ebedi saadetin kapısı olan kabre kadar korunması gerekir.



  • İman bir imtihan alanıdır. İmtihanda zorunluluk olmaz. Zorunluluk olsa imtihan olmaz. Yani inanmak için akla kapı açılır; varlıklar sayısınca delil insanın önüne konulur fakat insanın iradesi bütün bütün elinden alınmaz. Yani inanmak istemeyen de kendine bir bahane bulup inanmayabilir.



  • İman kuvvet bakımından iki kısma ayrılır;

Taklidi iman : İmanın şartlarına toptan inanıp, atadan babadan gelen bir kabul ile iman etmiş olmak.

Tahkiki iman: Her varlığının Allaha olan şahitliğini ve akli ve nakli delilleri araştırıp tefekkür ederek gözüyle görmüş gibi inanma seviyesine gelmektir.

  • İmanımıza aykırı olarak Aklımıza gelen düşünceler şeytanın vesveseleridir. Bu düşünceler bize ait değildir. Bunlar bize dışarıdan söylenen sözler gibidir. Bu düşüncelerin bize ait olmadığının en açık delili bizim bu düşüncelerden rahatsızlık duymamızdır. Dolayısıyla bu vesveseler bizim imanımıza zarar vermez. Bir kişi imana aykırı olan bir düşünceyi kabullenip “evet ben de böyle kabul ediyorum” demedikçe o vesveseyi kabul etmiş olmaz.



  • İman ile amel aynı şeyler değildir. İman kalpteki inanç, tasdik ve kabuldür. Amel ise dinin uygulama kısmıdır. İman tam eksiksiz olmalıdır. Amel ise peygamberlerden başka herkeste az veya çok eksiklik taşır. Bir Müslüman haram işlemekle günahkar olur fakat imanı gitmez. Ancak o haramı günah saymadan işliyorsa o zaman inancı da bozulmuş olacağından iman gider. Kimsenin imanlı mı imansız mı öleceği dünyada bilinemez.


3. İÇİNDE MİSAFİR OLARAK BULUNDUĞUMUZ, IŞIKLI YILDIZLARLA VE RENKLİ ÇİÇEKLERLE SÜSLENMİŞ SARAYIN İSMİ

7. ORJİNAL FABRİKA AYARLARIMIZ DİYE MİSALLENDİRİLEBİLECEK YARATILIŞ AYARLARIMIZA VERİLEN İSİM

8. BİLİMSEL BİLGİLER HANGİ SORGULAMA İLE ANLAM KAZANIR

10. HAKİKAT

11. İMANIN KELİME ANLAMI

14. TASARIMI VE TEKNOLOJİSİ UÇAKLARDAN ÇOK DAHA YÜKSEK OLAN KÜÇÜK KUŞCUKLARIN ORTAK ADI

16. DİNİN UYGULAMAYA YÖNELİK OLAN KISMI

17. Peygamberimizin bildirdiği her şeye eksiksiz inanmaya denir

18. ATADAN AİLEDEN GELEN KABULLE İMANIN ŞARTLARINA TOPTAN İMAN ETME ŞEKLİ

19. BİR TAKIM TEMEL SORULARLA BİR ŞEYİN HAKİKATINI ANLAMAYA ÇALIŞMA



1. GERÇEKTE KARŞILIĞI BULUNMAYAN İNANÇ (İKİ KELİME)

2. SORGULAMADAN ÖNCE EDİNİLEN YARGI

4. BU DÜNYA SARAYINA GELEN AKILLI BİR VARLIĞIN SORMASI GEREKEN İLK SORU (İKİ KELİME BİTİŞİK YAZILACAK)

5. MUHABBET (LÜGATTEN BAKABİLİRSİNİZ)

6. HAYATI DOĞRU SORGULAYAN NEYE İHTİYACINI TAM ANLAR

9. HER VARLIĞIN YARATANINA OLAN ŞAHİTLİĞİNİ OKUYARAK, DELİLLERİ DÜŞÜNEREK KUVVETLENDİRİLMİŞ İMAN ŞEKLİ (İKİ KELİME BİRLEŞİK)

12. BİLİM VARLIKLARI HANGİ SORUYLA SORGULAR

13. 124 BİN PEYGAMBER İNSANI HANGİ KELİME İLE TANIMLAMIŞTIR

15. ŞEYTANIN AKLIMIZA ATTIĞI FAKAT BİZE AİT OLMAYAN İMANA AYKIRI DÜŞÜNCELER

16. İMAN CENNETİN KAPISINI AÇACAK BİR .................... GİBİDİR. ÇÜNKÜ İMANSIZ CENNETE GİDİLMEZ.



Yüklə 24,02 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin